jack ma hayat hikayesi / Jack Ma - Vikipedi

Jack Ma Hayat Hikayesi

jack ma hayat hikayesi


ALİBABA

Şu an masanızın üzerinde bulunan kalemden tutun da sabah saçlarınızı taradığınız tarağa kadar gördüğünüz her 10 üründen 8’i Çin’de üretiliyor. Lider birçok teknoloji firmasının üretim tesislerinin çoğunluğu da Çin’de bulunuyor. Çin, kelimenin tam anlamıyla “Dünya’nın Fabrikası” konumunda. Haliyle Çin, Alibaba gibi şirketlerin de yardımıyla ihracat konusunda dünya lideri konumuna geldi. Peki,özellikle B2B pazarına Çin’i bu derece dahil eden Alibaba’nın başarı hikayesi nasıl oluştu? Bu yazımızda Alibaba Grup’tan ve kurucusu Jack Ma’dan bahsedeceğiz.

Dünya üzerinde lider e-ticaret sitelerinden birisi olan Çin merkezli Alibaba, milyondan fazla kitleye hitap ediyor. Grup bünyesinde bulunan e-ticaret sitesi Aliexpress ve TaoBao yüz milyonlarca müşteriye sahip. ABD’li Dünya devi Amazon’unsa ezeli rakibi olarak biliniyor. Şirketin tahmini değeri şu an 2 trilyon dolara yakın. Net geliri ise yılında 72 milyar dolar. 

Bu dünya devi şirket, yılında Çin’de dar gelirli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Jack Ma’nın eseri.

KURUCU: JACK MA

yılında Çin’in Hangzhou kentinde dünyaya gelen Ma Youn, iki yerel sanatçının oğludur. Doğum adı Ma Youn olan Jack Ma, özellikle okul hayatında hep başarısız oluyor. İlkokul yıllarında sınavlardan kötü not alan, derslerden kalan ve yaramazlıktan disipline giden bir çocuk portresi çiziyor. Maalesef ki bu başarısızlık zinciri kariyeri söz konusu olduğunda da peşini bırakmıyor. İlk okuldan ortaokula geçiş sınavlarında 2 defa, ortaokuldan liseye geçişte ise 3 defa başarısız oluyor. Üniversiteye geçerken ise 2 kere sınavda başarısız olan Ma, sonunda İngilizce öğrenmeye karar vererek İngilizce Öğretmenliği okumaya başlıyor.

Üniversite okurken ailesinin maddi sıkıntıya girmesi ile birlikte iş başvurularında bulunuyor ancak hiçbir yerde işe giremiyor. Para kazanmak için Polis Akademisi’ne başvuran Ma, burdan da eli boş dönüyor.

Peş peşe gelen başarısızlıkların ardından Jack Ma için hayat yılında değişmeye başlıyor. O yıllarda Nixon’ın Hangzhou’ya gelmesi ile onunla birlikte gelen turistlerin kaldığı Hangzhou otelde ücretsiz tur rehberliği görevine başlıyor. Bu işi para için değil, İngilizcesi’ni ilerletmek amacıyla yapıyor. Gelen turistler sayesinde İngilizcesini epeyce ilerletiyor.

yılında Amerika’ya gidiyor Jack Ma. Burada arkadaşı sayesinde internet denilen yeni bir teknoloji ile tanışıyor. Arkadaşının ısrarları üzerine internette bir şeyler aratıyor Jack ancak Çin’de alakalı hiçbir şeyin çıkmadığını fark ediyor. Aslında Alibaba’nın fikir tohumları da o gün atılıyor. İlk internet girişimi olarak arkadaşı ile birlikte bir Çince-İngilizce çeviri sitesi oluyor. Asıl amacı ise ülkesini Dünya’ya daha çok tanıtmak. Uzun süren bir düşünce sürecinin ardından ülkesinden üreticilerin, emekçilerin sesi olmaya karar veriyor ve doğduğu evdeki eski odasında Alibaba için ilk adımlar atılıyor.

ALİBABA İSMİ

Ona interneti tanıtan arkadaşını ziyaret etmek için Amerika’ya tekrar giden Jack Ma, internetin her dilde aynı olduğunu düşünüyor ve kendi sitesi için de bu tarz bir isim aramaya koyuluyor. Bu sırada aklına “Alibaba ve Kırk Haramiler” hikayesi geliyor. Herkesin bilebileceği ve her dilde aynı olabilecek bir isim: Alibaba. 

Bu düşüncesini test etmek için oturdukları restorandaki garsonlara Alibaba hikayesini soruyor ve herkesin bu hikayeyi ve ismi bildiğini fark ediyor. Sokaktan geçen rastgele insanlarla aynı deneyi yapıyor ve sonuç aynı. Alibaba isminin A ile başlamasından ötürü sitenin aramalarda da kolayca çıkacağını düşünüyor Jack Ma ve bu isimde karar kılıyor.

Site aktif olduktan sonra Jack Ma ve birkaç kişilik ekibi siteye Çinli üreticileri ve satıcıları tanıtan makalaler giriyorlar.

ALİBABA’NIN BÜYÜMESİ

Alibaba kurulduktan sonra uzun süre para kazanamıyor. Ancak amaçları olanı başarıyorlar; Çin’deki üreticilerin tanıtılması ve ihracat rakamlarının artması. Jack Ma,bu şekilde geçen birkaç yılın ardından Alibaba’ya yatırım alabilmek amacıyla Amerika’ya gidiyor. Birçok fon ve şirketle görüşmesine rağmen maalesef ki eli boş dönüyor. Hatta o kadar çok şirketle görüşüyor ismi NY Times’da “deli Jack” olarak anılıyor.

Alibaba için yatırım ararken Jack Ma, kullanıcılarından bağış toplamayı düşünüyor ancak bunun olumsuz etkilerinden çekiniyor. Ardından, şirketi Hong Kong’da halka arz ederek milyonlarca dolarlık bir hisse senedi satışı gerçekleştiriyor.

yılında Alibaba’nın %40 hissesi 1 milyar dolara Yahoo’ya satılımonash.pwa, 19 Eylül ’te yaptığı milyar dolarlık hacimli halka arz ile tüm zamanların en büyük halka arzını gerçekleştiriyor.

Alibaba bugün, Alibaba Grup bünyesinde yer almaktadır. Alibaba Grup, Alipay, aliexpress, Taobao gibi önemli sitelerinde içinde bulunduğu 20 kadar girişimi barındırıyor.

Alibaba’nın Kurucusu Jack Ma’nın Akıllara Durgunluk Veren Başarı Hikayesi

E-ticaret devi Alibaba’yı kurarak Çin’in en zengin adamı olan Jack Ma, bugünlere kolay gelmediği bir gerçek. Onun hikayesi belki de en ilham alınası&#;

Birçok kez başarısızlık yaşamasına rağmen denemeyi hiç bırakmayan, kolay pes etmeyen bu adamın hayat hikayesi, çabalarının karşılığını istediği gibi alamayan, başarısızlığını kabullenmeye hazır insanlar için muhteşem bir motivasyon kaynağı olabilir.

İşte asıl adı Ma Youn olan Jack Ma’nın günümüze uzanan başarı yolculuğu&#;

&#;

Ma Youn, İngilizce öğrenmeyi çok istediği için 9 yaşından itibaren her sabah 5’te kalkıp bisikletiyle şehir merkezinde turistlerin yoğun olduğu bir otele gidiyordu, onları para almadan gezdirerek İngilizce pratik yapıyordu.

İngilizcesini geliştirmek için 9 yıl ücretsiz olarak bu işi yapan Ma Youn’a, orada tanıştığı turistler isminin telaffuzu zor olduğu için “Jack” takma adını verdi.

&#;

Okula başlamaya karar verdi ancak ilkokulda sınavında da, ortaokulda da, üniversite sınavında da ilk seferde başarılı olamadı. Harvard Üniversitesi’ne de 10 kez başvurdu ve tam 10 kez reddedildi.

İlkokul sınavlarında iki kez, ortaokul sınavlarında 3 kez başarısız olan Jack Ma, üniversiteye de 3. denemesinde girmeyi başardı. Doğduğu yer olan Hangzhou’da bir yüksekokulda İngilizce Öğretmenliği bölümüne girmeyi başardı. Fakat kendisi kazandığı okulun Hangzhou’nun en kötü üniversitesi olduğunu söylüyor.

&#;

Okul hayatında bir sürü başarısızlık yaşayan Ma, başta iş hayatında da pek parlak deneyimler yaşamamıştı. Başvurduğu tam 30 işten ret cevabı aldı.

&#;Polis olmak için başvurdum, başvuran 5 kişiden 4’ü alındı ben kabul edilmedim. KFC Çin pazarına girdiğinde iş için 25 kişi başvurdu, 24 kişi alındı ve alınmayan tek kişi yine ben oldum.&#;

&#;

Üniversite’den sonra liseden tanıştığı kız arkadaşıyla evlendi ve öğretmen olarak çalışmaya başladı. ’te tercümanlık yapmak için ABD’ye gitti ve internetle tanıştı.

Onu internetle arkadaşı tanıştırdı. İnternetin ne olduğunu başta tam olarak anlamadı.

&#;

İlk olarak arama motoruna “bira” yazıp arattı, bir sürü sonuç çıktı ancak Çin birasıyla ile ilgili bir sonuç çıkmadığını fark etti.

Başta İngilizce çeviri üzerine bir web sitesi kurdu, başarılı olamadı ancak bu işte ilerlemeye karar verdi.

&#;

Çin’e döndü. ’da 17 arkadaşıyla birlikte monash.pw’u kurdu.

&#;

Tahmin edildiği üzere bu isim Alibaba ve Kırk Haramiler&#;den geliyor. Hikayesi ise şu şekilde:

Jack Ma sitenin ismini bir Amerika seyahati sayesinde buldu. San Francisco’da öğle yemeği yerken aklına Alibaba ismi geldi, garson kıza Alibaba’yı bilip bilmediğini sordu ve kız bildiğini söyledi. Yoldan geçen insanlara da sordu ve hepsinin “Alibaba ve Kırk Haramiler”i bildiğini gördü ve sitenin isminin bu olmasına karar verdi.

&#;

Başta birçok Amerikalı yatırımcı “Bu adam deli, bu iş tutmaz.” demişti ancak bin dolarlık servetle kurduğu Alibaba, sonrasında SoftBank, Goldman Sachs gibi şirketlerden yatırım aldı.

&#;

Alibaba’da ilk önce ödeme sistemi yoktu. Yalnızca ürünler listelenebiliyordu. Bunun üzerine Jack Ma, &#;Ali Pay&#; elektronik ödeme sistemini oluşturdu.

Bu ödeme sistemi de başta çok aptalca bulunmuştu ancak şimdi milyona yakın kullanıcısı bulunuyor.

&#;

Jack Ma asla durmak bilmiyordu. Yıllarca yaşadığı olumsuzlukların intikamını alıyordu sanki. ’te, eBay’e rakip olarak TaoBao adlı alışveriş sitesini kurdu.

Şirketin hızlı büyümesi eBay’in dikkatini çekti ve eBay Ma’ya satın alma teklifinde bulundu ancak Jack Ma kabul etmedi .

&#;

Alibaba’yı dünya genelinde 24 bin çalışan ve 10 binden fazla ortak şirketi olan bir e-ticaret devi haline getiren Jack Ma, ’te CEO’luk görevinden istifa etti ve yerini gençlere bıraktığını açıkladı.

Yönetim kurulu başkanı olarak çalışmaya devam eden Ma, çevreci kimliğiyle de dikkat çekiyor. Çevre kirliliğine karşı mücadele eden “Nature Conservancy” örgütünün Çin’deki yönetim kurulu başkanlığını üstlendi.

&#;

Jack Ma, mücadeleyi bırakmayan örnek kişiliğiyle, girişimci olmak isteyenler için ideal bir rol model.

Hepimizin başına olumsuz şeyler gelebilir, çizdiğimiz yollardan sapmak zorunda kalabiliriz. Ancak her zaman yeni yollar çizebileceğimizi unutmamalıyız.

Yolunuzu çizerken, sizi üzen bazı olumsuzluklar aklınıza takılırsa, çok zor şartlardan, çok fazla olumsuzluktan yılmadan, yıllık cirosu milyar dolardan fazla olan Alibaba’yı kurup bugünlere taşıyan Jack Ma’nın bu ilham dolu hikayesini aklınıza getirin. Eminim devam etmenize yardımcı olacaktır. ☺

“Asla pes etme. Bugün zor, yarın daha zor olacak ama yarından sonra güneşin doğuşunu göreceksin.” Jack Ma.

This post is also available in: English

monash.pw’un İsmi Neden Alibaba? İşte Jack Ma&#;nın Akılalmaz Başarı Hikayesi

Dünyanın en büyük e-ticaretşirketlerindenolan Alibaba, yüz milyonlarca müşteriye sahip. ABD'li dev Amazon’unen iyi alternatifi olarak da lanse edilen şirketin tahmini değeri 2 trilyon dolara yakın. Asıl adı Alibaba Group olan firma dünyanın en büyük perakende satıcısı koltuğunda oturuyor.

Elektronik cihazlardan tutun da tırnak makasına kadar etrafınızda gördüğünüz her 10 materyaleden 8’i Çin’de üretiliyor. Apple, Samsung, Sony gibi firmaların üretim tesislerinin çoğunluğu Çin’de bulunuyor. Haliyle Çin de Alibaba gibi şirketler sayesinde ihracat konusunda dünya lideri konumuna geldi. Peki ya bu başarıların mimarı olan Alibaba'nın hikâyesi ne?

alibaba türkçe

Alibaba, şu anda dünyanın en büyük şirketleri arasında yer alsa da aslında kuruluş hikayesi oldukça hüzün dolu.  yılında Jack Ma tarafından eski bir dairenin küçük bir odasında kurulan Alibaba, haliyle kimse tarafından değer görmemişti. İnternet ile yeni yeni tanışan dünya için internetten ticaret yapmak çok ütopikti. Lakin Jack Ma, çocuğu gibi büyüttüğü şirketini rekordan rekora koşturdu.

Kuruluşundan 13 yıl sonra HongKongborsasında halka arz edilen şirket adeta borsaya zirveden giriş yaptı. Zira Alibaba hisselerini sadece birkaç saat içerisinde tüketmişti. Aldığı bu yatırım ile daha da büyüyen şirket, yılında da Amerika’nın New York kentinde halka arz edilmiş, orada da 10 milyar dolara yakın rekor hisse satışı yaptmıştı.

Jack Ma’nın bununla da yetinmeye hiç niyeti yoktu. Şirket yoğun talep üzerine Hong Kong’da tekrar halka arz edilerek borsayı adeta altüst etti. Kendi rekorunu yenileyen şirket, tam 11 milyar dolardan fazla hisse satarak adeta rekor kırdı. Bir e-ticaret sitesi düşünün ki eski bir evde eski bir bilgisayarda kurulup bugünlere kadar gelsin; piyasa değeri 2 trilyon dolardan fazla, her halka arzlarında da milyarlarca dolar hisse satsın Peki kim bu Jack Ma? 

Dünya devi Alibaba Group’un kurucusu Jack Ma'nın öyküsü:

jack ma

yılında Çin’in Hangzhou kentinde iki yerel sanatçının oğlu olarak dünyaya gelen Ma Youn, özellikle okul hayatında hep başarısız oluyor. Sınavlardan kötü notlar alan, derslerden sınıfta kalan, yaramazlıklardan disipline giden bir çocukluk geçiren Ma, kariyer konusunda da başarısızlıklarına devam ediyor. 

Jack Ma'nın gerçek adı Ma Youn. Jack adını ise çocukluğunda yaşadığı kente gelen Amerikalı bir tenis hocası veriyor. Küçük Ma ise büyüdüğünde Jack ismini çok sevdiği için adını Jack Ma olarak değiştiriyor.

Başarısız öğrenci, başarısız çalışan ama başarılı iş adamı Jack Ma:

jack ma

İlk okuldan ortaokula geçiş sınavlarında 2 defa, ortaokuldan liseye geçişte 3 defa başarısız oluyor. Üniversiteye giriş sınavlarına da 2 kere takılan Ma, en sonunda İngilizce Öğretmenliği bölümünü kazanarak üniversite öğrencisi oluyor. Üniversiteye girmeyi başarıyor başarmasına da yukarıda da dediğimiz gibi olumsuzluklar bir türlü yakasını bırakmıyor.

Jack Ma bir üniversite öğrencisi iken ailesi maddi olarak daha da sıkıntıya düşüyor. O da hem okur hem de çalışırım diyerek 50’den fazla yere iş başvurusu yapıyor ama maalesef hiçbir yer onu işe almıyor. Para kazanmak adına Polislik Akademesi’ne başvuran Jack Ma, buradan da eli boş dönüyor.  Zira 4 polisin alınacağı seçmelere Ma dahil 5 kişi katılıyor ve maalesef Jack Ma polis olamıyor.

Başarısızlıklar ve şanssızlıklar bununla da bitmiyor. Ma bu sefer ki darbeyi ünlü bir fast food firmasından yiyor. Firma, 24 kişiyi işe alacağını duyuruyor ve Ma dahil 25 kişi başvuru yapıyor. Ama bilin bakalım yine kim işe alınmıyor? Tabii ki de Jack Ma. Bitti mi sizce? Tabii ki bitmedi. Derler ya kader ağlarını ördü bir kere diye. Jack Ma bu ağlara bu sefer de 10 kez başvuru yaptığı Harvard Üniversitesi’nde takılıyor. Zira üniversite ünlü kurucunun her başvurusunu mektupla reddediyor. İş başa düşüyor

Jack Ma'nın ilk iş tecrübesi rehberlik, Alibaba'nın ilk hali ise çeviri sitesiydi:

ali baba

Jack Ma, yaşadığı bu olumsuzluklara rağmen içindeki girişimci ruhunu asla kaybetmediğini söylüyor. Alibaba’yı kurmasında turistlerin çok fazla katkısı olduğunu söyleyen Ma, bu nedenle Alibaba'yı aslında bir tercüme ve çeviri sitesi olarak kuruyor.  yılında ABD’nin o dönemki başkanı Richard Nixon’ın Hangzhou’ya gelmesiyle, Jack Ma’nın hayatı değişiyor.

Jack Ma, ABD başkanı ile beraber gelen turistlerin kaldığı Hangzhou Hotel’de ücretsiz tur rehberi olarak göreve başlıyor. Rehberliği karşısında para değil, İngilizce öğrenmek için yapan Jack Ma, oradaki turistler sayesinde İngilizcesini iyice geliştiriyor. Tam 9 yıl boyunca gelen turistlerden dil öğrenen Jack Ma, artık Çin ürünlerini dünyaya pazarlamaya hazır hale geliyor.

jack ma

Takvimler ’i gösterdiğinde Amerika’ya giden Jack Ma, burada arkadaşı sayesinde internet denilen yeni bir teknoloji ile tanışıyor. Arkadaşının çok ısrarı üzerine internette bir şeyler aratan Jack Ma, hiçbir şekilde Çin’in internette çıkmadığını fark ediyor. Arkadaşıyla beraber Çince - İngilizce tercüme sitesi açıyorlar. Site kısa sürede başarıya ulaşıyor.

O zamanlarda hemen hemen her internet olan yerden sitesine giriş yapılınca Jack Ma, ülkesini yani Çin’i dünyaya daha da çok tanıtmaya karar veriyor. Uzun süren düşünme ve ön hazırlık sürecinin ardından Ma, ülkesindeki üreticilerin, emekçilerin sesi olmaya ve kuracağı yeni sitesi ile Çin’de üretilen şeyleri dünyaya göstermeye, tanıtmaya karar veriyor. O sitenin adı da tahmin edeceğiniz üzere Alibaba oluyor.

Peki Jack Ma "Alibaba" ismini nasıl buldu? 

alibaba ekşi

Ona internet ilk tanıtan arkadaşını ziyaret etmek için Amerika’ya tekrar giden Jack Ma, internet isminin dünyanın her dilinde aynı olduğunu fark ediyor ve kuracağı yeni sitenin de adının her dilde aynı olması gerektiğini düşünüyor. Otobüsle yolculuk yaparak dışarıyı izleyen Ma’nın aklına ise birden o çok sevdiği masal Alibaba ve 40 Haramiler masalı geliyor.

Alibaba isminin her yerde aynı olup olmadığından emin olmak isteyen Jack Ma, San Francisco’da öğle yemeği yediği bir lokantadaki garson kıza kendi şivesiyle masaldaki Alibaba'yı soruyor. Kız da gülerek Alibaba ve Kırk Haramiler’i kim bilmez ki diyerek "Açıl susam açıl" repliğiyle cevap veriyor. Yemeğini yedikten sonra dışarıya çıkan Ma, önüne gelen 20 kişiye aynı soruyu soruyor ve herkesin bu masalı bildiğini anlıyor. 

O yıllarda internet dünyasını iyice tanımaya başlayan Jack Ma, Alibaba isminin A ile başlamasından da ötürü sitenin aramalarda kolayca çıkacağını düşünüyor ve bu isimde karar kılıyor.

ve o an geliyor, Alibaba dünyaya gözlerini açıyor:

alibaba express

Jack Ma kuracağı sitenin ismini kesinleştirdikten sonra ABD’de onu internet ile tanıştıran yakın arkadaşıyla beraber izleyecekleri stratejileri belirliyorlar. Hani demiştik ya ünlü kurucunun asıl hedefi Çin’i internet üzerinden dünyaya tanıtmak diye, o da öyle yapıyor. Doğup büyüdüğü evde eski bilgisayarında Jack Ma monash.pw internet sitesini aktif ediyor. Platform ilk olarak Çinlilerin ürettiklerini tanıtmak amacıyla kuruluyor.

Sitenin yayına başlamasının ardından Jack Ma ve birkaç kişilik arkadaş ekibi, siteye Çinli üreticileri ve satıcıları tanıtan makaleler giriyorlar. Yani ünlü CEO artık amacına ulaşmış, internette Çin kelimesi aratılınca aramalarda çıkacak site inşa etmiş oluyor.

Yıllar boyunca 5 kuruş kazanmıyorlar:

alibaba china

Jack Ma ve ekibi siteyi kurduktan sonra yıllarca 5 kuruş kazanamıyorlar. Onlar kazanamasa da tanıtımını yaptıkları kullanıcıları kazançlarını yükseltiyorlar. Zira ürünlerini Alibaba sayesinde dünyaya tanıtanlar ihracat taleplerine yetişemez hale geliyorlar. Hatta Jack Ma, Alibaba yüzünden ciddi zarara uğruyor. 

Konuyla ilgili Ma'nin güzel bir anısı da var. Bir gün Çin’de bir lokantada yemek yiyen Jack Ma, hesabı istiyor ama hesabın ödendiği ve kendisine bir not bırakıldığı söyleniyor: "Ben sizin platformuza üye bir kullanıcıyım. Sayenizde kazançlarım çok arttı. Ben kazanıyorum ama siz kazanamıyorsunuz. İzin verin size bu yemeğinizi ben ısmarlayayım."

Lokantada aldığı bu notu günümüzde hala daha saklayan Jack Ma, tekrar yollara düşerek soluğu Amerika’da alıyor. Ünlü kurucunun amacı buradaki dev şirketlerden siteye yatırım daha da büyütmek ve 3 artık para kazanmaya başlamak.

Amerikalılar onu ‘Deli Jack’ diye tanıyorlar:

alibaba türkiye perakende

Jack Ma o zamanlar taşı toprağı altın olarak bahsedilen Amerika’ya gitse de maalesef aradığını bulamıyor. Onlarca yardım fonuna, bağış kuruluşlarına ve dönemin iş adamlarına başvursa da kimse Alibaba’nın büyüyecek potansiyeli olduğuna inanmıyor. Hatta New York Times’a da haber olan Ma’nın ismi, Alibaba projesi yüzünden ABD’de ‘Deli Jack’ olarak anılıyor.

Alibaba ilk defa halka arz ediliyor:

alibaba türkçe

ABD’de aradığını bulamayan ve ismi deliye çıkan Jack Ma, tekrar arkasına baka baka ülkesi Çin’e dönüyor. Artık umutları tükenen ünlü kurucunun aklına son bir fikir geliyor. Jack Ma önceleri kullanıcılarından bağış toplamayı düşünse de bunun olumsuz etkiler oluşturacağını düşünüyor ve şirketini halka arz etmeye karar veriyor. Jack Ma’ya göre bağış isteseydi sadece kayıtlı kullanıcılar verecekti ama halka arz edilirse tüm dünya yatırım yapabilirdi.

Dahi olduğunu tekrar herkese gösteren Jack Ma, Alibaba’yı Hong Kong’da halka arz ederek deyim yerindeyse rekor bir yatırıma imza atıyor. Milyonlarca dolarlık hisse satışı gerçekleştiren Alibaba, Jack Ma’nın önemli ticaret adımlarıyla Türkiye üzerinden de sipariş alan Alibaba Group halini alıyor. Hatta Alibaba, Ağustos 'de Trendyol'u satın alarak Türkiye'ye de dolaylı yoldan giriş yaptı. 

Jack Ma'nın sıradışı vizyonuyla günümüzdeki halini alan Alibaba'nın hikayesi böyleydi. Jack Ma ise 'de emekliye ayrılarak Alibaba'yı genç yöneticilere bıraktı.

Bu başarı hikayesine Jack Ma'nın Davos'ta yaptığı şu konuşma ile noktayı koyalım:

“Teknoloji nedeniyle büyük dönüşümler yaşayan bir dünyada olduğumuz için çok şanslıyız. Yeni yapay zeka teknolojileri çok sayıda insanı başarıya taşıyacak, ilginç bir gelişim sürecine sahne olacak. Ancak dürüstçe söylemek gerekirse, her teknoloji beraberinde sosyal problemleri de getirecektir. Teknolojik olan her devrim insanları birbirine düşürecek, çünkü hepsi dünyayı daha da dengesiz kılıyor.”

“Başarılı olmak için yüksek EQ’ya (duygusal zekaya) sahip olmalısınız. Başarınızı sürekli hale getirmek, kaybolmamak için de yüksek IQ’nuz bulunmalı. Fakat saygı duyulan olmak için yüksek LQ’ya, yani sevginin IQ’suna sahip olmalısınız.”

“Hatalarınızdan ders alın, onlardan bir şeyler öğrenmeye bakın. Hatalarımızı başkalarıyla paylaşmalıyız. Düşüncem şu ki başarılı olmak, diğer insanların hatalarından da ders çıkartmaya, diğer insanların başarı hikayelerinden bir şeyler öğrenmeye dayanır.”

jack ma

"Küreselleşme verdiği his, giderek artan bir acıdır ve bu durdurulamaz. Bir ticaret savaşı başlatmak kolaydır, fakat ticaret savaşını durdurmak çok zordur. Korkuyorum ve endişe duyuyorum."

"Yapay zekalar ve büyük veriler, insana yönelik bir tehdittir. Teknoloji her zaman insanları etkisiz hale getiren şeyler yapmamalıdır. Bilgisayarlar her zaman sizden daha akıllı olacaklardır: Onlar unutmazlar ve asla kızamazalar. Ancak bilgisayarlar asla bilge bir insan olamazlar. Yapay zekalar ve robotlar pek çok çalışma alanının sonunu getirecek. Bu konuda umut verici olan tek şey, gelecekte makineler tarafından kontrol edilecek hizmet endüstrisi gelişmeleri olacaktır.”

“Google, Facebook, Amazon ve Alibaba olarak bu yüzyılın en şanslı şirketleriyiz. Bu nedenle iyi şeyler yapmak ve iyi kalpli olmak gibi sorumluluklarımız var. Yaptığınız her şeyin iyi bir gelecek için olduğundan emin olun.”

Emoji İle Tepki Ver

91

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır