yemek sepeti e arşiv fatura / Genel – Winsell | Restaurant & Cafe Pos Sistemleri

Yemek Sepeti E Arşiv Fatura

yemek sepeti e arşiv fatura

TarihGönderen
 08.04.2022 16:54 (Üye) MERHABA, e- belge kullanımı hakkında sorum olacaktı, Mükelleflerimden Lokantacılık faaliyetleri ile uğraşıp, 2021 yılı cirosu 1 milyon Türk Lirasını aşan mükelleflerim var yine bahsettiğim sektör ile uğraşıp ; yemeksepeti, getir gibi siteler aracılığı ile satış yapıyorlar. Yukarıda bahsedilen sektör grubu 1 Temmuz 2022 de e-faturaya, 1.1.2023 de e-deftere geçme zorunluluğu varmıdır. Teşekkürler

Merhaba; Sorunuzda geçen bilgilere göre; interset satılı kapsamıdan değerlendirildiğinde VUK 535 sayılı Genel Tebliği kapsamında; MADDE 3 – Aynı Tebliğde yer alan “IV.2.4.2. Aracı Hizmet Sağlayıcıları, İnternet Ortamında İlan Yayınlayanlar ile İnternet Reklamcılığı Hizmet Aracılarının e-Arşiv Fatura Uygulamasına Geçiş Zorunluluğu” başlığı “IV.2.4.2. Aracı Hizmet Sağlayıcıları, İnternet Ortamında İlan Yayınlayanlar, İnternet Reklamcılığı Hizmet Aracıları ile Kendilerine veya Aracı Hizmet Sağlayıcılarına Ait İnternet Sitelerinde veya Diğer Her Türlü Elektronik Ortamlarda Mal veya Hizmet Satışını Gerçekleştirenlerin e-Arşiv Fatura Uygulamasına Geçiş Zorunluluğu” şeklinde değiştirilmiş, aynı bölümün birinci fıkrasının birinci cümlesinde yer alan “(2020 ve müteakip hesap dönemlerinden itibaren bu paragrafta belirtilen işler ile iştigal etmek üzere işe başlayacak mükelleflerin ise işe başlama tarihinden itibaren 3 ay içinde)” ibaresinden sonra gelmek üzere “, kendilerine veya aracı hizmet sağlayıcılarına ait internet sitelerinde veya diğer her türlü elektronik ortamlarda mal veya hizmet satışını gerçekleştiren mükelleflerden bu Tebliğin (IV.1.4) bölümünün (a) fıkrasının (4) numaralı bendinde belirtilen brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) şartını 2020 veya 2021 hesap dönemlerinde sağlayanlar 1/7/2022 tarihine kadar, 2022 veya müteakip hesap dönemlerinde sağlayanlar ilgili hesap dönemini izleyen yedinci ayın başına kadar” ibaresi eklenmiş, aynı bölümün birinci fıkrasının ikinci cümlesinde yer alan “internet reklamcılığı hizmet aracıları ile internet ortamında ilan yayınlayanlar” ibaresi “internet ortamında ilan yayınlayanlar, internet reklamcılığı hizmet aracıları ile kendilerine veya aracı hizmet sağlayıcılarına ait internet sitelerinde veya diğer her türlü elektronik ortamlarda mal veya hizmet satışını gerçekleştirenler” şeklinde değiştirilmiştir." yukarıdaki tebliğ maddesine göre mükellefinizin 1 Temmuz 2022 tarihinde e-fatura ve e-arşiv fatura, 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle e-defter uygulamasına geçmesi gerekecektir. iyi çalışmalar
 

Yeni Yemeksepeti Entegrasyonu Yardım Dokümanı

 

Yemeksepeti eski entegrasyonunu iptal etmek için yeni entegrasyon süreci başlattı. Yemeksepeti henüz net bir tarih iletmedi ama geçiş için son tarih bulunuyor ve bu tarih sonrasında eski entegrasyon kullanılamayacaktır. Yeni yemek sepeti entegrasyonuna geçiş yapmak için Wolvox Veritransfer programınızın sürümü minimum 8.08.03 olmalıdır.   

Yeni Yemeksepeti entegrasyonunda müşteri bilgisayarı host olarak kullanılacak.  API işlemleri müşteri bilgisayarı üzerinden sağlanacak. Bundan dolayı müşterinin sabit bir IP adresi ve modemden izinleri verilmiş dış kullanıma açılmış bir port numarası olması gerekmektedir.

Sabit ip adres kullanmak istemiyorlarsa, aşağıdaki makaleden NOIP kullanımına bakarak bu işlemi yapabilirler. NoIP kullanımına ilişkin makale için tıklayınız.

 

1.Adım Geçiş Bilgilerinin İletilmesi

 

Entegrasyon geçiş talebi için lisans no, VKN, sabit IP, modem arayüzünüzden erişimine izin verilmiş port numarası ve Yemeksepeti vendor(satıcı) id bilgileriyle makalede iletilen Excel dosyasını doldurun. Hazırladığınız dokümanı müşteri/bayi panelinizden ticket kaydı oluşturup, bize ileterek başvuru sürecini başlatabilirsiniz. Yemeksepeti entegrasyon geçişlerini salı, çarşamba ve perşembe günleri yapmaktadır. Entegrasyon geçiş sürecinin planlamasını bugünleri baz alarak yapınız. Vendor Id bilgisini Yemeksepeti satıcı sayfanızdan, aşağıdaki görselde gösterildiği gibi öğrenebilirsiniz. 

 

2.Entegrasyon Bağlantı Ayarları

 

Başvuruyu tamamladıktan sonra entegrasyon bağlantı bilgilerinizi ve Yemeksepeti menü bilgilerinizi içeren Excel dosyası sizlere iletilecektir. İletilen bağlantı bilgileriniz Veritransfer programından yeni Yemeksepeti entegrasyonu seçilir.

 

 

Açılan pencereden ‘Ayarlar’ butonuna tıklanır.

 

 

Açılan pencerede;

Yemeksepeti Server Kullanılsın: Bu alan bağlantı yapabilmek için işaretlenmeli ve başvuru sürecinizde ilettiğiniz modemden izinleri verilmiş port numarası yazılmalıdır.

 

Detaylı Log: Entegrasyonda yaşanabilecek herhangi bir hatanın detay bilgisinin alınması için işaretlenmesi gerekir. Log kayıtlarını Veritransfer klasöründeki “yemeksepetidata2” klasörünün içine işlenmektedir. Hata halinde bu dosya kontrol edilebilir.

 

 

'Restoran-Şube Bilgileri' butonuna tıklayın.

 

 

Sizlere iletilen bağlantı bilgileri bulunmaktadır, bu bilgileri yerlerini yazın.

Chain code

Remote ID(Uzak Kod): Her şube için ayrı ayrı iletilmektedir. Eğer şubeli bir yapınız varsa size iletilen şube bağlantı bilgilerinizde bulunacaktır. 

Wolvox Şube Kodu: Eğer şube kaydı yapıyorsanız Wolvox programınızda tanımlanmış şubeyi seçiniz.

 Genel Müşteri BLKodu: Kutunun yanındaki artı butonuna basarak otomatik olarak genel müşteri blkodunun gelmesini sağlayabilirsiniz. Eğer farklı bir genel caride belirtmek istiyorsanız o carinin blkodunu manuel yazabilirsiniz.

Cari Sayaç: Eğer genel ayarlardaki siparişi veren kişiyi cari olarak kaydet işaretli ise oluşturulacak yeni carilerin hangi sayaca göre atama yapacağı seçilir. Burada sayaç kodu seçimi sağlanacak.

 

3. Adım – Menü Oluşturma

 

 

Bu adımda ile tarafınıza iletilen Yemeksepeti menü Excel dokumanını Veritransferine aktarıp eşleştirme yapmanız gerekmektedir. Excel dosyasındaki her ürün için kimlik kod üretilir. Bu kod sistemler arasındaki bağlantıda ürünler için eşleştirmeye yaramaktadır.

Menu Oluşturma’ butonuna tıklayın ve açılan pencereden, ‘İşlemler’ listesini açın ve listeden ‘Menü İçeri Aktar (Excel)’ seçin. 

 

 

Size iletilen Excel dokümanını seçip ‘İçeri Aktar’ butonuna tıklayın. Sütun bilgileri Yemeksepetinden gelen Excel standardına göre varsayılan olarak ayarlanmıştır değiştirmenize gerek yoktur.

 

 

Adı sütunu stokların Yemeksepeti karşılığıdır.

Stok Adı sütunu stokların Wolvox karşılığıdır.

ID sütunu ürünlerin eşleştirilmesinde kullanılması için Veritransferi tarafından her ürüne özel ürettiği bir değerdir.

 

Entegrasyonun genel mantığı Excel dokümanı alıp ürünleri eşleştirip ve bu eşleşmeye kod üretip aynı Excel dokümanı tekrar Yemeksepetine göndermektir. Ürün eşleştirmede kısayolları kullanabilirsiniz.

Eşleştirmeler tamamlandıktan sonra ‘Eşleştirmeyi Kaydet’ butonuna tıklayın ve Excel dosyasını geri göndermek için ’Dışarı Aktar’ butonuna tıklayın.

 

 

’Excel Dosyası’ alanında size gönderilen Excel menü dokümanını seçin. Diğer alanlarda bir değişiklik yapmadan ‘Dışarı Aktar’ butonuna tıklayın işlem sonunda ‘Çıktı Dosyası’ Veritransferi tarafından otomatik olarak gelecektir. 

 

 

Çıktı dosyasını (maplenmiş dosyayı) kaydedildiği yerden alın ve daha önce açtığınız ticket kaydınızın üzerinden gönderin ve eşleştirmeyi yaptığınıza dair bilgi iletin. Entegrasyon tamamlandığında sizlere bilgi verilecektir.

 

Tüm şubeler için bu işlemi tekrar tekrar yapmanıza gerek yoktur. Eğer şubelerdeki içerik aynı ise ‘İşlemler’ listesini açıp ‘Menü Tanımlarını Kopyala’ butonuna tıklarsanız, açılan pencereden kaynak ve hedef şubeyi belirtip bir şubedeki eşleştirmeyi diğer şubeye taşıyabilirsiniz.

 

 

4. Adım – Ödeme Eşleştirme

 

Stok eşleştirmeler tamamlandıktan sonra yapmamız gereken son işlem ödeme eşleştirmedir. Bunun için ana sayfadan ‘Ödeme Eşleştirme’ butonuna tıklayın açılan pencereden ‘Ödeme Listesini Al’ butonuna tıklayın. Ödeme tanımları gelecektir. Wolvox Ödeme Adı sütunundan eşleştirmeleri yapın ve ‘Kaydet’ butonuna tıklayın.

 

 

5. Adım – Restoran Kapat/Aç/Yoğun

 

Entegrasyonun tamamlandığına dair bilgi aldıysanız, entegrasyonun ana sayfasından ‘Restoran Kapat/Aç/Yoğun’ butonuna tıklayın. Açılan pencereden işlem yapmak istediğiniz şubeyi seçip ‘Sorgula’ butonuna tıklayın.

 

 

Entegrasyon başarılı ise restoran durumunu Veritransfer programından açma,kapama veya yoğun yapabileceğiniz ekran gelecektir. Eğer sorgulama işleminden sonra hata alırsanız. Ticket kaydı üzerinden ekran görüntüsü ile bilgi verebilirsiniz.

Ürün Bilgi Güncellemesi(Ürün Adı,Fiyat vb.) ve Yeni Ürün Ekleme Durumlarında Yapılması Gerekenler:

İşlemler tamamlandıktan sonra menülerinizde fiyat güncelleme yapma durumlarınızda veri transferi içerisinde bulunan ID alanını, yeni fiyatını,ve Yemeksepeti Satıcı(Vendor) ID bilgilerini belirterek [email protected] mail adresine iletmeniz gerekmektedir.

Yeni ürün ekleneceği zaman Veri Transferi programı içerisinde menü oluşturma alanında yeni ürünü excel aracılığı ile aktarıp ID alanı,Ürün Adı,Fiyatı ve Yemeksepeti Satıcı(Vendor) ID [email protected] mail adresine iletmeniz gerekmektedir.   

Yeni Ürün Eklemek İçin Örnek Excel Fortmatı:

                                     

Mail İçerisinde İletilmesi Gereken Alanlar:

                                   

Aktivasyon ücretini https://musteri.akinsoft.net/ adresinden yatırmanız gerekmektedir.

Konu: Yemek sepeti faturasi ve muhasebe kaydi

Yemeksepeti.com Fatura ve OKK Muhasebe Kaydı

Restoranlar siparişlerini Yemeksepeti kullanıcılarından; nakit, kredi kartı, yemek çeki, online kredi kartı seçenekleriyle almaktadırlar.
Konuyu muhasebe kayıtları üzerinden inceleyecek olursak;
“A” kullanıcısı x restorandan Yemeksepeti.com aracılığıyla 30 TL tutarında yemek siparişi vermiş olup, restoranın her bir ödeme seçeneği için muhasebe kaydı aşağıdaki gibi olacaktır:

1) Nakit Ödeme Yapılması:
100 Kasa 30,00 TL
600 Yurtiçi Satışlar 27,77 TL
391.08 Hesaplanan Kdv 2,23 TL


2) Kredi Kartı ile Ödeme yapılması:
108 Hazır Değerler 30,00 TL
600 Yurtiçi Satışlar 27,77 TL
391.08 Hesaplanan Kdv 2,23 TL

3) Online Kredi Kartı ile Ödeme Yapılması:
136 Diğer Çeşitli Alacaklar 30,00 TL
600 Yurt İçi Satışlar 27,77 TL
391.08 Hesaplanan Kdv 2,23 TL

Burada dikkat edilmesi gereken husus OKK ile verilen siparişlerde müşteriye “Nakit Fişi” götürülmesidir. Bu durumda, kesilen OKK sipariş tutarı kadar kasa eksik olacaktır. Kasa bakiyesini tutturabilmek için OKK ile tahsil edilen sipariş tutarlarının düşülmesi gerekir.
Online Kredi Kartı ile verilen siparişler toplamı takvim ayının son günü Yemeksepeti cari hesabına borç olarak kaydedilir. Komisyon faturası ise Yemeksepeti cari hesabına alacak kaydediltikten sonra Yemeksepeti bakiyesi ortaya çıkar. Bu işlem sonucunda Yemeksepeti carisi borç bakiye verirse Yemeksepeti takip eden 15’inde restoran banka hesabına ödeme yapar. Yemeksepeti carisi alacak bakiyesi verirse restoran ödeme yapar.
Restoran, ay sonunda Yemeksepeti Restoran Kontrol sayfasına kullanıcı adı ve şifresi ile girip ilgili aya ait alacak dekontunu sistemden alıp OKK ile alınan siparişler için muhasebe kaydını oluşturmalıdır.

Restoranın Yapacağı Alacak Dekontu Muhasebe Kaydı;
320 Satıcılar-Yemeksepeti 30,00 TL
136 Diğer Çeşitli Alacaklar 30,00 TL
Alacak dekontuyla beraber aylık oluşturulan Yemeksepeti komisyon faturasıda aşağıdaki şekilde kayda alınır. (Bu örnekte komisyon oranı %10 alınmıştır.)
30,00 TL sipariş %10 komisyon=3,00 TL
Fatura; 3,00+%18KDV=3,54 TL (Kesilen fatura hizmet faturası olduğu için %18 Kdv hesaplanmıştır.)

Restoran Komisyon Fatura Kaydı:
740 Hizmet Üretim Giderleri 3,00 TL
191 İndirilecek Kdv 0,54 TL
320 Satıcılar Yemeksepeti 3,54 TL

Yemeksepeti carisi 30 TL OKK borç kaydından ve 3,54 komisyon faturası alacak kaydından dolayı 26,46 TL borç bakiyesi verecektir.
Bu durumda Restoran Yemeksepetinden alacaklı duruma gelmiştir. 26,46 TL Yemeksepeti tarafından takip eden ayın 15 inde restoranların banka hesabına gönderilmektedir.

OKK alacak tutarı restoran hesabına geldiğinde;
102 Bankalar 26,46 TL
320 Satıcılar Yemeksepeti 26,46 TL
Bu kayıt sonrasında Yemeksepeti carisi sıfırlanacaktır.

Yeni Nesil Finansal Danışmanınız!

Mega Paket (e-Fatura/e-Arşiv)

Ücretsiz e-Faturaya geçiş danışmanlığı
e-Fatura/e-Arşiv Fatura gönderimi
Gelen e-Faturaların takibi
e-Fatura kabul-red işlemleri
Android ve IOS mobil uygulama kullanımı
Aylık Sınırsız e-kontöre ücretsiz
Mali Müşavir Paneli
Ücretsiz e-SMM'ye geçiş danışmanlığı
e-SMM gönderimi ve takibi
GİB e-Arşiv Fatura düzenleme
Alış/satış faturası düzenleme
Tahsilat ve ödeme takibi
Android ve iOS mobil kullanım
Kasa ve banka işlem takibi Yakında
Stok takibi Yakında
Müşteri çek girişi Yakında
Banka Entegrasyonu Yakında
E-ticaret Yakında

Yıllık Fiyat 2.200,00 TL

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır