idrar testinde kan görülmesi / İdrarda Kan Görülmesi ve Nedenleri - CENTRAL HOSPITAL

Idrar Testinde Kan Görülmesi

idrar testinde kan görülmesi

İdrarda Kan Görülmesi Nedir?

İdrarda kan görülmesi diğer adı ile hematüri, bazı nedenlerden idrarda eritosit denilen kırmızı kürelerin bulunmasıdır. Çocuklarda farklı sebeplerden olur. Basit bir sebepten veya ciddi bir hastalıktan kaynaklanabilir. Bu yüzden fark edildiği zaman, neden kaynaklandığının teşhis edilmesi için vakit kaybetmeden hekime başvurulması gerekir. Hematüri 2 çeşittir.

Çıplak gözle bakıldığında idrarda görülmeyen, fakat mikroskop altında incelendiğinde yüksek sayıda eritosit bulunan tipe mikroskobik hematüri denir. Çıplak gözle bakıldığında belirgin olarak görülebilen parlak kırmızı, kahverengimsi veya pembe renkteki kanama durumuna ise makroskopik hematüri denir.

Çocuklarda İdrarda Kan Görülmesi Nedenleri Nelerdir?

Çocuklarda hematüri oluşma nedenlerinin ilk sırasında idrar yolu enfeksiyonları gelir. Bu rahatsızlığın dışındaki nedenler şunlardır:

  • İdrarı vücut dışına atan üretranın veya genital bölgenin tahriş olması

  • Travma geçirilmesi sonucu genital bölge, idrara yolları veya böbreklerin hasar görmesi

  • Akut böbrek iltihabı

  • Ergenlik döneminde ağır egzersiz yapılması

  • Bazı kız çocuklarında adet döneminde olmaları

  • Böbrek taşlarının idrarla atılırken mukozayı çizerek kanatması

  • Bağışıklık sistemi sorunlarından dolayı gelişen böbrek hastalıkları (IgA nefropatisi gibi)

  • Farenjit ya da üst solunum yolu enfeksiyonlarının akabinde oluşan böbrek glomerül iltihapları

Ayrıca, gıda boyaları (pamuk şeker gibi), pancar gibi sebzeler veya bazı ilaçlar da idrar rengini değiştirir. Bu durum çocuklarda idrardan kan gelmesi olarak yorumlanabilir. Fakat mikroskop incelemesi sonucu kan hücrelerinin bulunmaması hematüri olmadığını teşhis eder. Bu yüzden çocukta bu tür bir şikayet görüldüğünde nedeninin çok iyi bir şekilde saptanması gerekir.

Çocuklarda İdrarda Kan Görülmesi Nasıl Teşhis Edilir?

İlk olarak detaylı öykü alınır. Ardından fiziki muayene yapılır. Çocukta ya da ailede bulunan, geçirilmiş hastalık olup olmadığı öğrenilir.

Daha sonra idrar mikroskobik olarak incelenir. İdrara kültürü alınır, kan testleri yapılır. Hekim başka hastalıkların olmasından şüphelenirse ultrason, tomografi ve MRI incelemesi isteyebilir.

Çocuğun öyküsünde ve tetkiklerinde anormal bir durum yoksa, böbrek işlevleri (kreatinin değerleri ve kanda üre değerleri) olağansa, yalnızca idrarda kan görülmesi ciddi bir durum değildir. Ancak idrar tetkikleri tekrarlanarak çocuk birkaç ay daha takip edilmelidir.

Bu süreç sonrası çocuğun idrar tahlilinde kan görülmeye devam ederse buna ek idrarda protein kaçağı, tansiyon yükselmesi ve kan tahlillerinde olağan dışı bir hal söz konusu ise (nefrit) böbrek dokusunda iltihap ve doku bozulması olabilir.

Nefrit şüphesinde, ince bir iğne yardımıyla böbrekten küçük doku parçası alınır (biyopsi). Doku mikroskobik olarak incelenir.

Çocuklarda Hematüri Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çocuklarda idrardan kan gelmesi test sonuçlarının normal olması halinde önemli ve tedavi edilmesi gereken bir durum değildir. Fakat çocuğun birkaç ay hekim tarafından kontrol edilmesi ve tahlillerinin tekrarlanması gerekir.

Tetkikler sonucu çocukta enfeksiyon bulgusu var ise antibiyotik tedavisi başlanır. Hematüri nedenleri; böbrek taşı, idrar yolları rahatsızlıkları olduğunda sıvı tedavisi, ağrı kesici tedavisi uygulanır. Taşın kırılması, çıkarılması gereken durumlar olabilir.

Çocukta nefrit türünde ciddi bir hastalık teşhis edilirse tedavi planı biyopsi sonucuna göre yapılır. Bu rahatsızlık çocuklarda geçici bir seyirde tansiyon yüksekliği, idrar miktarında farklılık, ödem ve idrarda protein görülmesine yol açabilir. Zamanla düzelen bu belirtilerde çocuklara tansiyon ilacı ve ödem sökücü gibi destek tedaviler verilebilir.

Dilerseniz konu ile ilgili videomuzu izleyebilirsiniz.

Hemat&#;ri

Hematüri (İdrarda Kan Görülmesi) Başıma İş Açar mı?

Hematüri; kelime anlamı ile idrarda kan görülmesi her yaşta kadın erkek insanın karşılaşabileceği bir durumdur. Bu durum idrar yolu dediğimiz böbrek-üreter-mesane-üretra oluşan sistemin herhangi birinden kaynaklanıyor olabilir. Genellikle masum bir durumdur. Rastlantısal olarak tarama testleri dediğimiz rütin check-up tahlillerinde ortaya çıkabilir. Ya da kişi idrarında kola rengi ve/veya et çalkantı suyu rengi olarak tariflediği görünümü fark etmesi ile polikliniklerimize başvurur. Tahlillerde tespit ettiğimiz hematüri durumuna “mikroskopik”, kişinin fark edip doktora gitme ihtiyacı duyuran duruma “makroskopik” veya “gross” hematüri olarak adlandırırız.

Fark edilenlerin çoğu masumdur. Bir o kadar insan da mikroskopik hematürisi olduğunun farkında olmadan doktor kontrolleri olmaksızın hayatını idame ettirmektedir. Şanslı olanlar hayatını sorunsuz idame edebilir fakat en erken fark edileip erken müdahele ile çözülebilecek büyük bir problemi ileri safhalarında da görebilir.

Nedenlerini irdeleyecek olursak:

  • idrar yolu enfeksiyonu ile birlikte seyredebilir genellikle karın ağrısı,ateş ve idrarda yanma ile birliktedir. Mikroskopik ya da makroskopik olabilir.
  • Halk arasında nefrit olarak bilinen “pyelonefrit” olarak tıpta adlandırdığımız böbreğin dahil olduğu idrar yolu enfeksiyonunda görülebilir. Bir önceki maddedeki bulgu ve şikayetlere ilaveten üşüme-titreme ve kostovebral açı hassasiyeti dediğimiz hekimin tespit edebileceği bulgulara rastlanır.
  • “nefrolitiazis”, “ürolitiazis” olarak tıpta adlandırdığımız böbrekte ya da idrar yollarının diğer seviyelerinde taş veya kalkül tespitinde görülür. İdrar yolu enfeksiyonu semptomları eklenebilir. Sırta ve kasıklara yayılan ağrı tanıda yardımcı olur.
  • Böbreğin inflamatuvar hastalıkları olarak tarifleyebileceğimiz “glomerulonefritler” bir diğer hematüri nedenimizdir. Hematüri genellikle makroskopiktir, idrarda köpüklenme, ellerde yüzde ayaklarda şişme belirgin semptom ve bulgularıdır.
  • Zorlu egzersiz seansları ya da ciddi yaralanmalar sonrası geçici masum hematüriler görülebilir. Tarif edilen durumların tekrarı olmadığı takdirde hematüri sebat etmez ve ağrısızdır.
  • İleri yaş erkek hastalarda operasyon gerektirecek kadar büyümüş prostat varlığında da hematüri görülebilir.
  • Mesane, böbrek, prostat dokusuna ait kanserlerde de yine hematüri eşlik eder.

Bunun yanında regl döneminde olduğunu hatırlatmayan kadınlarda, gıda boyası içeren gıdaları fazla tüketenlerde, kas yıkılımı artışı ile seyreden(zorlu fizik egzersiz, bir kısım ilaçlara bağlı, künt vasıflı travmalar sonrası) durumlarda yapılan idrar tetkikinde yalancı hematüri durumu görülebilir.

Genellikle tarama testleri ucuz ve kolay erişilebilir olan idrar testleri, kan testleri ve üriner ultrasonografiyi kapsar. İleri vakalarda bilgisayarlı tomografi ya da magnetik rezonans görüntüleme ve hatta sistoskopi ve biyopsi dediğimiz girişimsel işlemler gerekebilmektedir.

Tedavisine gelecek olursak genellikle nedene yönelik tedavi dediğimiz altta yatan durumun tedavisi yer alır. Glomerulonefritler dediğimiz durumun renal biyopsi ile tespitinde ise ilave olarak immünsüpresif ajanlar dediğimiz preparatları tedavimize ilave ediyoruz.

Tahlillerde herhangi bir nedene bağlayamadığımız ve biyopsi için yeterli şartları olmayan hastalarımızda da ayda bir poliklinik kontrollerimize gelmelerini öneriyoruz.

İdrarda Kan Görülmesinin Nedenleri Nelerdir?

İdrarda Kan Görülmesinin Nedenleri Nelerdir?

İdrarda görülen kan, mesane kanserinin habercisi olabilir!

Pek çok sağlık sorununun kaynağı olabilecek idrardaki kan, mesane kanserinin en önemli belirtisidir. İlk belirtisi idrarda kan olan mesane kanseri öncesi kanama, çoğu zaman sancısızdır. Bu kanamalar; idrarın tamamında olabileceği gibi kan pıhtısı şeklinde de olabilir. Gözle görülmeyen, fakat idrar tahlili ile tespit edilen kanamaların da mesane kanseri belirtisi olabileceğini söyleyebiliriz. Kanamaya eşlik eden diğer durumlar ise şunlardır:

  • Sık idrara çıkma ihtiyacı.
  • İdrarı tutamama ve acillik hissi.
  • Pıhtıdan dolayı idrar yaparken zorlanma ve idrar yapamama durumu.
  • Daha ilerleyen mesane tümörlerinde; ağrı ve kilo kaybı.

Erkek bireyler daha fazla risk altında!

Mesane kanseri, kadınlara göre erkeklerde daha çok görülür. Genellikle 50’li yaşlardan sonra gelişen mesane kanserinin; sigara içen bireylerde, içmeyen bireylere göre yaklaşık 2,5 kat daha fazla görüldüğünü söyleyebiliriz. Tütün ürünlerini kullanmanın yanı sıra; kimya ve boya sanayi gibi meslek gruplarında çalışan bireylerin de mesane kanserine yakalanma risklerinin yüksek olduğu unutulmamalıdır.

Mesane kanserinden korunmak için neler yapılmalıdır?

Mesane kanserinden korunmak için öncelikli olarak tütün ürünlerinden uzak kalınmalıdır. Bunun yanı sıra; yaşam tarzını hareketlendirmek ve olabildiğince sağlıklı beslenmeye özen gösterilmelidir. İşlenmiş ve katkı içeren maddelerden uzak kalınması ve bol sıvı alımı ile idrarı vücutta tutulmayarak atılması çok önemlidir.

Böbreklerden süzülen idrarı vücuttan uzaklaştıran mesane, idrarın son durağıdır. Tuvalete gitmeyi bekletmek; vücuttan uzaklaştırılması gereken idrarın mesanede daha çok kalmasına ve toksik maddeler ile temasına neden olur. Bu sebeple; idrara çıkma ihtiyacı ertelenmemelidir.

Düzenli olarak idrar tahlili yaptırın…

Mesane kanserinin en önemli belirtisi olduğunu söylediğimiz idrarda görülen kan; gözle görülebiliyor olmanın yanı sıra, gözle görülemeyecek kadar mikroskobik boyutta da olabileceği için rutin idrar tahlilleri ihmal edilmemelidir. Şüphe uyandıran durumlarda ultrason ve diğer görüntüleme yöntemlerinden de yararlanılarak, mesane tümörünün olup olmadığı tespit edilebilmektedir. Kanaması mevcut, ancak radyolojik görüntüleme yöntemleri ile tümörü tespit edilemeyen hastalarda ise sistoskopi uygulanır. Bu yöntem ile idrar yolu ile prostat bölgesi kontrol edilir; eğer gerekli görülürse de parça alınır.

Kadınlarda idrarda kan görülmesi, erkeklere göre daha sık görülmektedir ve bunun kadınlara özgü sebepleri vardır. Oldukça önemli bir sağlık sorunu olan idrarda kan görülmesi durumu mutlaka ciddiye alınmalıdır ve hiç gecikmeden bir üroloji doktoru ile görüşülmelidir.

Kadınlarda idrarda kan gelmesi durumunun nedenleri ve hangi hastalıklardan şüphe edileceği konusunda bilgi vermeden önce genel hatları ile idrarda kan görülmesi olayından bahsedelim. (Aşağıdaki görselde idrar renklerini ve buna neden olan faktörleri görebilirsiniz.)

idrar renkleri

İdrarda Kan Görülmesi

İdrarda kan görülmesi durumuna hematüri denir. İdrarda kan görülmesi durumu farklı sağlık sorunlarının belirtisi olarak görülür. Çoğunlukla böbrek ve mesane hastalıkları ile ilişkili olarak görülür. Enfeksiyonlar ve böbrek taşları da idrardan kan gelmesine neden olabilir.

Hematüri hakkında detaylı bilgi alın >> seafoodplus.info

Kadınlarda İdrarda Kan Görülmesi Nedenleri

Kadınlarda idrarda kan görülmesi; böbrekleri, mesaneyi ve üreterleri içeren idrar yollarının bir kısmı hasara uğradığında veya tahriş olduğunda oluşabilir.

Ancak, idrarda görünen kan her zaman idrar yolundan gelmez. Kadınlarda, vajina, serviks veya uterustan idrarda kan görünebilir ve bu da hematürinin yanlış teşhisine sebebiyet verir.

Hematüri tipleri şunlardır:

  • Bir kişinin idrarında kan görebildiği brüt hematüri durumunda idrar pembe, kırmızı veya kahverengi olarak görülebilir.
  • İdrarın gözle görünmeyen kan miktarları içerdiği mikroskobik hematüri durumunda gözle görülemeyen kan hücreleri üroloji testleri sırasında tespit edilebilir.

Kadınlarda idrarda kan görülmesinin nedenleri arasında şunlar olabilir:

İdrar Yolu Enfeksiyonları

Kadınlar, üretralarının yeri nedeniyle idrar yolu enfeksiyonları gelişimi için daha yüksek bir risk taşır.

Bağırsaklardaki bakteriler üretraya girdiğinde, idrarı vücuttan taşıyan tüp UTI'leri meydana getirir. Enfeksiyon üretrayı dolaşabilir ve üreterlere, böbreklere veya mesaneye bulaşabilir.

Bir idrar yolu enfeksiyonu, insanların sık ve acil idrara çıkma ihtiyacı hissetmelerine neden olabilir.

İdrar yolu enfeksiyonunun diğer semptomları şunları içerebilir:

  • ağrılı idrara çıkma
  • bulutlu veya pis kokulu idrar
  • idrarda kan
  • bel, karın veya pelvik bölgede basınç veya ağrı

Mesane ve Böbrek Taşları

Fazla mineraller mesanede ve böbreklerde sert tortular veya taşlar oluşturabilir.

Böbrek taşları hakkında detaylı bilgi almak için >> seafoodplus.info

Taşlar, idrar yolunu ve ilgili organların astarlarını yırtabilir veya çizebilir. Buralardan gelen kan idrarla karışarak brüt veya mikroskobik hematüri ile sonuçlanabilir.

İdrar yolundaki taşlar, aşağıdaki semptomlara neden olabilir:

  • pembe, kırmızı veya kahverengi idrar
  • sık idrara çıkma
  • idrar kaçırma veya istemsiz idrara çıkma
  • ağrılı idrara çıkma
  • bulutlu veya pis kokulu idrar

Hematüri, Kanseri İşaret Ediyor Olabilir Mi?

Enfeksiyonlardan ve taşlardan daha az yaygın olmasına rağmen, böbrek veya mesanenin kanseri de hematüriye neden olabilir.

İdrarda kan görülmesi durumu her gün yaşanmayabilir. Yani bir gün kan görülebilir ve ertesi gün idrar temiz görünür. Bir doktora başvurmadan önce kanın tekrar görünmesi beklememelidir.

Mesane kanseri bir kişinin az ya da çok sık idrara çıkmasına neden olabilir. Böbrek kanseri, genellikle hastanın idrar yapma alışkanlığını etkilemez, ancak bel ağrısına neden olabilir.

Mesane kanseri hakkında detaylı bilgi almak için >> seafoodplus.info

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir