menopozda terlemeye iyi gelen bitkiler / Menopoz semptomlarını hafifleten şifalı bitkiler | Sağlık

Menopozda Terlemeye Iyi Gelen Bitkiler

menopozda terlemeye iyi gelen bitkiler

Menopozu hafif atlatmanın yolu: Bitkisel Ostrojenler

Yayınlanma: 22 Kasım

Özellikle menopoz döneminde ortaya çıkan ateş basması, aşırı terleme gibi sorunların başlıca nedenlerinden olan östrojen eksikliğini doğal yoldan gidermeye ne dersiniz?

Bitkisel hormonlar, östrojen hormonuna benzer yapıda bitkisel maddelerdir. Fitoöstrojenler insanlardaki vücut östrojenine benzer ancak daha zayıf etki gösterirler. Fitoöstrojenlerin en yaygın ve önemli iki grubu izoflavonlar ve lignanlardır. İşte bu iki gruba dair bilmeniz gerekenler…

9

Faydaları saymakla bitmiyor

İzoflavonlar özellikle soya fasulyesi, kuru fasulye, mercimek, bezelye, sebzeler, çay ve şarapta bulunur. Lignan grubu ise daha yaygındır. Tüm tahıl ürünleri, tohumlar (keten tohumu, susam, ayçekirdeği), zeytin gibi yağlı yemişler, yer fıstığı, kiraz, şeftali, erik, elma, armut, havuç, brokoli, soğan, sarımsak, rezene, ahududu, böğürtlen ve şerbetçi otu lignan içerir. Aynı zamanda izoflavonlar ve lignanlar güçlü antioksidanlardır; kötü kolesterolün (LDL)  oksitlenmesini azaltır. Vücudun antioksidan enzimlerini aktive eder. Her iki fitoöstrojenin kalp ve damar koruyucu fonksiyonu çok sayıda bilimsel araştırmayla kesin olarak ortaya konmuştur. Fitoöstrojen deposu bitkileri ve faydalarını şöyle sıralayabiliriz:

6

Melekotu (Angelica Sinensis)

Angelika Sinensis adıyla bilinen bu bitkinin fitoöstrojen faaliyeti çok yüksektir ve enerjiyi arttırdığı gibi kendini iyi hissetme duygusunu da geliştirdiğinden ‘kadın ginsengi' olarak da tanınır. Zamansız adetten kesilme, düzensiz adet döngüsü ve aşırı rahim kanaması gibi vakalarda kullanılır. Melekotunun ağrı kesici ve antialerjik etkileri vardır; antibakteriyeldir, kasları gevşetir ve kan damarlarının dayanıklılığını sağlar.

8

Hayıt Otu (Agnus-Castus)

Hayıt yemişi Akdeniz bölgesine özgü olan hayıt bitkisinden elde edilir. Hipofiz bezi üzerindeki etkisiyle lutein yapıcı hormon (LH) salgılanmasını arttırıp folikül uyarıcı hormon (FSH) üretimini azaltarak daha az östrojen ve daha fazla progesteron üretilmesine olanak verir. Bu nedenle menopoz başlangıcında hormonların değişiminden kaynaklanan düzensiz adet dönemlerini dengelediği düşünülmektedir. Özellikle adet öncesi sendromunu andıran belirtiler gösteren ya da düzensiz adet kanamaları olan kadınlar için yararlıdır. Ayrıca iştahı bastırdığı, depresyonu azalttığı ve uykuyu düzelttiği bilinmektedir.

2

Tahtabiti Otu (Cimicifuga Racemosa)

Çin'de yaygın bir şekilde menopoz semptomlarının giderilmesi için hazırlanan karışımlarda bu ot kullanılır. Östrojen reseptörleriyle bağlanıp seçmeli olarak menopozda LH hormonunun yükselmesini baskılar. Östrojenik etkisiyle ateş basma nöbetlerini, gece terlemelerini ve duygusal değişkenliği azaltır. Tahtabiti otu Avrupa'da hormon takviye terapisinin çok iyi belgelenmiş bir alternatifi olarak kabul edilmektedir. Klinik çalışmalar, depresyon, vajina kuruluğu, ateş basma nöbetleri ve adet krampları gibi semptomları giderdiğini göstermiştir. Çoğu kadın bu otu menopoz semptomlarını azaltmak için kullanır. Genel olarak günde iki kez tablet olarak önerilir ya da tahtabiti otunun günde üç kez çay olarak içimi önerilir.

5

Meyankökü (Glycrrhiza Glabra)

Meyankökü bitkisel ilaçların içinde en yaygın kullanılan ve üzerinde en fazla bilimsel araştırma yapılan bitkidir. Aktif madde olarak hem isoflavon hem de lignan içerir. Östrojen ve progesteron oranlarını düzenleme konusunda yararı vardır. Böbreküstü bezlerinin fonksiyonlarını desteklediğinden yorgunluğu giderir.

11

Dikkat!

Sözü edilen bitkiler tek başlarına ya da karışım olarak kullanıldıkları takdirde vajina kuruluğu, ateş basma nöbeti ve ruhsal durum değişikliği gibi menopoz semptomlarının hafiflemesini sağlar.

14

BiyoflavonoiTler

Bitki östrojenleri bakımından bir diğer zengin kaynak da birçok şifalı ot ve meyvede bulunan biyoflavonoitlerdir. Bunlar reseptör bölgeler konusunda aşırı östrojeni baskılama özelliğinden dolayı menopoz hormonlarını dengeler ve pelvis uzuvlarını güçlendirir. Turunçgillerin beyazımsı iç kabuğu zengin kaynak olduğundan portakal ya da greyfurt yerken bu kısmını da tüketmeye dikkat edin. Biyoflavonoitlerin zengin kaynakları arasında kiraz, kızılcık, yaban mersini, dağ mersini, tam tahıllar, üzüm kabuğu ve kızıl yonca vardır. Takviye olarak günde mg biyoflavonoidin C vitaminiyle birlikte tüketilmesinin ateş basma nöbetlerini geçirdiği saptanmıştır.

Menopozda Bitkisel Çözümler

Günümüzde birçok bitkisel ürünle ilgili olarak, menopoz semptomlarını giderdiklerine dair iddialar ortaya atılmaktadır. Ancak bu ürünlerin kullanımında,

  • İlaçları denetleyen yetkili idari sistem tarafından düzenlenmedikleri için kesin bir tedavi yöntemi olup olmadıklarının bilinememesi
  • Resmi ve rakamsal olarak tedavideki başarı oranlarına ulaşılamaması
  • Sağlık sigortası tarafından karşılanmadıkları için zamanla masraflı olmaları gibi nedenlerle sıkıntılar yaşanmaktadır.

Menopozla ilgili olarak her türlü bitkisel tedavi konusunda önce doktorlarla konuşulması gerekir. Çünkü tedavi olmak amacıyla kullanılan bir bitki tam tersi etkiler oluşturup hastanın vücuduna zararlar verebilir. Örneğin menopozla ilgili kullanılan bir bitki, hastanın bir başka hastalıkla ilgili kullandığı ilaçla zararlı etkileşimlere girebilir.

Bitkisel ürünler elbette ki tamamıyla faydasız değildir. Bazı bitkisel ürünlerin bazı durumlarda tedaviye yardımcı oldukları görülmektedir. Örneğin; içerdikleri yüksek yoğunluklu sebze hormonları ( fitoöstrojenler ) sayesinde soya ve soya ürünleri, östrojen benzeri aktivite gösterirler. Böylece hormon takviye tedavisinin etkilerine benzer etkiler oluşturarak menopoz dönemi semptomlarını gidermede yardımcı olurlar.

bitkisel-cozumler

Ayrıca

  • Ginseng
  • Karayılan otu ( Siyah Cohosh )
  • Melek otu ( Dong quai )
  • Gece mumu ( Evening primrose ) gibi bitkiler de menopoz semptomları ile ilgileri bakımından güvenlilik ve etkinlik bağlamında araştırmalara konu olmaktadır.

ACOG ( Amerikan Doğum Uzmanları Koleji ), menopoz tedavisi için en popüler alternatif ürünler açısından aşağıdaki ilkeleri yayınlamıştır:

  1. Fasulye ve özellikle soya fasulyesinde bulunan bitkisel östrojenler (Soya ve Isoflavonlar ): Günde yaklaşık 50 gram soya proteini alımı, 2 yıl ya da daha kısa süre ile kısa dönemde ateş basmalarını önleyip ve gece terlemelerini giderebilir. Ayrıca daha uzun süreli kullanımlarda, ( soya proteini ) kolesterol ve kemikler bakımından da yararlı olabilir.

Soya ve isoflavon ürünleri fazla tüketildiğinde östrojenle etkileşime girip, östrojenle ilgili meme kanseri olan kadınlara zarar verebilir.

  1. St. John’s wort: 2 yıl ya da daha az süreli olarak günde mg’dan daha düşük dozlarda kullanıldığında, kadınlarda hafif ve orta şiddette depresyonun tedavisinde yardımcı olabilir.

Ancak güneşe karşı cildin duyarlılığını arttırıyor oluşuna ve diğer antidepresanlarla etkileşime girme ihtimaline dikkat edilmelidir.

  1. Karayılan otu ( Siyah Cohosh ): 6 ay ya da daha az süreli kullanımı ateş basmalarının önlenmesinde ve gece terlemelerinin tedavisinde yardımcı olabilir. Güvenilir bir bitkisel üründür. Ancak şu ana dek dokuz aydan uzun süreli çalışmalar yapılmadığından geniş kapsamlı sonuçlar alınmamıştır.

  1. Hayıt meyvesi ( Chasteberry ): Keşiş biberi, Hint baharatı, yabani ağaç biberi olarak da bilinir. Memede etkin olan doğal prolaktini baskı altında tutabilmesi nedeni ile genellikle meme ağrısı olan hastaların şikayetlerini gidermek ve âdet öncesi sendromları ( öfke, baş ağrısı, memede şişlik ) önlemek için kullanılır. Menopoz  geçiren kadınlara yönelik etkileri noktasında çok az çalışma vardır.

  1. Gece mumu ( Evening primrose ): Bu bitkide gamma-linolenik asit bakımından zengin tohumlar vardır. Bazı uzmanlar bu ürünün kusursuz besleyici nitelikte olduğuna inanır.

Gece mumu kapsülleri,

  • Meme ağrısı
  • Mesane semptomları
  • Menopozla ilgili semptomlar için kullanılır. Ancak faydalı olduklarına dair çok fazla kanıt yoktur.
  1. Melek otu ( Dong quai ): Ateş basmalarını azaltmak için kullanılması önerilir. Ancak yapılan bir çalışmada plasebodan daha iyi olmadığı görülmüştür. Potansiyel olarak toksik olan bu bitki, kanı inceltir ve aşırı kanamaya neden olur. Ayrıca güneşe karşı duyarlılığı arttıran ve deri kanseri riskini yükselten bileşenler içerdiği düşünülmektedir.

  1. Kedi otu ( Valerian root ): Kedi otu bitkisi, sakinleştirici özelliği dolayısıyla uykuya dalmaya yardımcı olması için kullanılır. Ancak bu bitkiye ait ürünlerin kullanılması ilaç üretim standartlarını belirleyen ABD Farmakopi’si tarafından onaylanmamaktadır. Ayrıca bu bitki kullanılırken aniden bırakılmasının, kalp sorunlarına ve sabuklamaya neden olduğu bildirilmiştir.

  1. Ginseng: Ginseng türlerinden Sibirya ginsengi, Kore ginsengi, kırmızı ve beyaz Amerikan ginsengi gibi birçoğunun stresi gidermede ve bağışıklığı arttırmada faydalı olduğu, ancak ateş basmalarını gidermediği sadece kadınların kendilerini daha iyi hissetmelerini sağladığı yapılan çalışmalarla ortaya konmuştur.

Bu bitkiyle alakalı yapılan analizler sonucunda, ürünlerde;

  • Ya çok az ginseng olması ya da hiç olmaması
  • Kafein oranlarının yüksek olması
  • İçlerinde böcek ilacına ve kurşuna rastlanması gibi kalite kontrol eksikliğine bağlı olumsuzluklar görülmüştür.
  1. Yer elması ( Yabani Meksika Yam’ı ): Yer elmasındaki hormonlar östrojen ya da progestin benzeri özellikler taşımaz. Bu nedenle bu bitkinin kremasının menopozla ilgili semptomların giderilmesinde yardımcı olması beklenemez. Zaten ürünün bu konuda faydalı olduğunu ortaya koyan hiçbir yayınlanmış çalışma yoktur.

Gelen Aramalar:




Dilerseniz Hemen nolu Telefonumuzu Arayarak Bilgi ve Randevu Alabilirsiniz.

Dilerseniz Buraya Tıklayarak İletişim Sayfamızdan Bizlere Mesajlarınızı İletebilirsiniz.

Site içeriği bilgilendirme amaçlıdır, Tanı ve tedavi için lütfen doktorunuza başvurunuz.

Prof. Dr. Ateş Karateke

Giriş Yap/Üye Ol

Ostrojen hormonunun azalmasıyla, mevcut döngünün değişmesi pek çok ani reaksiyona neden olabilir. Menopoz belirtileri denince ilk akla gelen işaretlerden biri ani ateş basması. Menopoz dönemindeki kadınların yaşadığı sorunlardan biri olan ateş basmasına iyi gelen bitkileri sizin için derledik. Kullanmadan önce doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin.

Adaçayının faydalarından biri gece terlemesine ve ateş basmasına iyi gelmesi. Düzenli kullanımda metabolizmayı düzenliyor ve menapozun olumsuz etkilerini azaltıyor. Menopoz psikolojisi deyince ilk akla gelenlerden biri de sinir, stres. Stresten kurtulmanın yollarından biri civanperçemi olabilir. Civanperçeminin faydası siniri azaltması ve vücudu rahatlatması. Rahim kanserini önleme özelliği ile sıradaki bitkimiz nergis. Menopozu geciktiren bitkilerden olduğu biliniyor. Menapoz aynı zamanda uykusuz gecelerin de sinsi vesilesi olabilir. Uyku sorununa iyi gelen bitkilerden biri anason. Malum, kafayı boşaltmak konusunda üstad 🙂

adaçayı

Şimdi size farklı bir bitkiden bahsedelim. Türkiye&#;de de artık bulunabiliyor. Kızılderili kadınların ezelden beri iyi olmak için kullandıkları, özellikle ilerleyen yaşlarda fayda sağladığı bilinen kızılderiliotu. Bağışıklık sistemini güçlendirmesiyle nam salmış ancak aynı zamanda soğuk algınlığına iyi gelen bitkilerden.

Finali de maydanoz ile yapalım. Ödem söktürücü, kilo verdirici, sağlık dostu maydanoz aynı zamanda menapozun etkilerini de dindirebilir. Yalnız dikkat edilmesi gereken bir nokta, tansiyonu düşürmesi. Bu nedenle ölçülere ve kullanım şekline dikkat!

maydanoz

Sağlıklı yaşama dair tüm detayları, uzman doktorlar ışığında pek çok röportaj videosu ile sizinle paylaşmaya devam ediyoruz. Menopozun belirtilerinden alternatif tıp önerilerine kadar pek çok soruyu Op. Dr. Pınar Tokatlıoğlu&#;na sorduk. Yanıtlarını izlemek için linklerin üzerine tıklayın.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir