iftar duasi diyanet / İftar Duası, anlamı, okunuşu, arapçası, türkçe

Iftar Duasi Diyanet

iftar duasi diyanet

Ramazanın Bereketi: İftar Duası Nasıl Yapılır?

Yılın en bereketli dönemidir ramazan ayı. İslam dini için en kutsal aydır. Geçen 30 mübarek gün, her yıl büyük bir heyecan ile beklenir. Gelmeden de kendini hissettirir. Akşam ezanını bekleyenler, pide kuyrukları, saatler öncesinden yapılan tatlı hazırlıkları ve bol sabırlı günlerle geçer. Oruç tutup sıhhat bulunan bu günlerin en özel ve heyecanlı anıdır iftar vakitleri. Kalabalık iftar sofraları öncesinde, semaya açılan eller yemeklerin lezzetiyle daha da anlamlı hale gelir.

Bir ramazan dönemi daha heyecanla yaklaşıyor. İftariyelikler, sahurluklar ve birçok şehirde sadece ramazan ayında yapılan pideler için, ufak tefek heyecanlar başlamıştır. İşte bu telaşlı ve bereketli ramazan sofralarında olmazsa olmaz bir şey vardır: İftar duaları…

İftar ramazan ayı içinde, oruç yasağının son bulduğu ve güneşin battığı zaman dilimidir. İslam dini gereği tutulan oruçlar iftar vaktinde açılır. İftar vakitleri, ramazan yemeklerinin insanları buluşturduğu kıymetli dakikalardır. İftar sofralarını bereketlendiren, ağızları tatlandıran iftar sofrası duası ile ilgili hazırladığımız bu yazı ile, bu ramazan da içiniz huzurla dolsun. Tutulan oruçlar ve edilen dualar kabul olsun.

İlginizi çekebilir: Faziletli Ramazan Duaları Arapça, Türkçe

iftar duası türkçe

İftarda Nasıl Dua Edilir?

İftar duası nedir? İftar duasınasıl yapılır? Tüm aileniz ve İslam alemi için iftar masasında ezan okunmadan önce dua etmek isterseniz sizler için rehber niteliğinde bilgiler paylaşıyoruz. İftar duası Arapça okunduktan sonra iftar duasının anlamı da okunursa ve bilinirse manada derinleşme daha kolay olur.

Orijinal dilinden iftar duası Arapça, okunuşu ve anlamı; kolayca kavranabilmesi için iftar duası Türkçe, peygamberimizin iftar duası ve anlamı bu yazıda sizlerle olacak! Kalabalık iftar sofralarında genellikle en büyüklerimizin dudaklarından dökülen sözcüklerle yemeklerin bir anlamı olur.

İftar duası ramazanayına özgü bir ibadet midir diye merak ediyor olabilirsiniz. Ramazan orucundan dolayı böyle bir kanı olsa da sene içinde herhangi bir gün oruç tutulduğunda da iftar yapılır ve o gün de iftar duası edilebilir. Elbette duanın içeriği ramazan ayı içinde tutulan oruçta farklılık gösterebilir.

Atadan beri devam eden iftar öncesi ve sonrası şükür duaları, manevi bir rahatlık verdiği gibi, ramazan günlerini daha da değerli kılar. Ezanı beklerken aileniz ve sevdiklerinizle beraber masada toplandığınızda, iftar öncesi dua ederek ezanı bekleyebilirsiniz. Türkçe ve Arapça halde not aldığımız duaları sizler de iftar sofrasında okuyarak orucun sevabını alabilirsiniz.

Oruç açılırken dua etmek sünnettir. İftar duası metni tek değildir yani dili olarak keskin kurallara bağlı değildir. İftar duası güzel sözler içermeli hem bütünün hayrına dilekleri hem şükrü barındırmalıdır.

Dileyen herkes içinden geldiği gibi duasını, minnetini ve şükür duygusunu dile getirebilir. Ramazan sofrasında edilen dualar iftar duası olarak adlandırılır. Dua ederken mühim olan bir şey vardır: Kalpten dua etmek… Oruç açılırken dua etmenin yeri İslam dininde oldukça önemlidir. İftar duasının yeri ise çok kıymetlidir. İftar duası fazileti hadislerle daha iyi anlaşılır.

Hz. Muhammed (s.a.v.) iftar duasının asla geri çevrilmeyeceğini belirtmiştir. “Üç kimsenin duası reddolunmaz” iftar sırasında oruçlunun duası, adil hükümdarın duası, mazlumun duası. Allah-ü Teala bu duaları semaya yükseltir, gökyüzünün kapılarını açar ve” izzet ve cemalime yemin olsun ki, bir süre sonra da olsa, sana yardım edeceğim.” Bu hadis iftar duasının ne denli değerli olduğunu ifade etmektedir.

İftar duası okunuşu, besmele ile başlayıp şükür ile biter. Türkçe mealinden de dile getirilen duaları, dileyen Arapça olarak da söyleyebilir.

Geleneklerimizde ise; bir büyüğün dilinden dökülen iftar duasına eşlik etmek, hem manevi duyguları pekiştirir hem de kalabalık sofraların bereketini artırır. İftar duası Türkçe ya da Arapça haliyle iftar sofralarının olmazsa olmaz manevi detaylarından biridir.

Dileyenler iftar duası Arapça mealini oruç açmadan önce okuyabilir. Ramazan günlerinde sosyal medya ve televizyonda yer alan ramazan programlarında, iftar duası Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından görevlendirilen din görevlileri aracılığı ile okunmaktadır.

Televizyon ve diğer medya araçlarında okunması, iftar sofralarına eşlik ettiği gibi iftar duasının önemini bir kere daha vurgulamaktadır. İftar duası Arapça ya da Türkçe okunabilir. Dilenen dilde okunan iftar duası her şeyden önce niyet içerir. Oruç açmadan önce okunması makbul olan iftar duası, şükretmek amacıyla ramazanda birçok kişinin dilinden dökülmektedir.

iftar duası arapça

İftar Duası Arapça Okunuşu

Ezan okundu okunacak, tüm aile iftar masasında toplanmıştır. Pidenin sıcak ve mis kokusu masada kendini belli etmektedir. Su bardaklarına sular dolduruldu. Şimdi sıra yemekler için şükretmede. Peki, iftar hangi dua ile açılır, bu konuda öneriye ihtiyacınız olabilir.

Yemekten önce okunacak iftar duası Arapça sözleri şu şekildedir:

“Allâhümme yâ vâsı’al-mağfireti iğfirlî, Allâhümme leke sumtü ve bike âmentü ve aleyke tevekkeltü ve alâ rızkıke eftartü, ve li savm’il-ğadi min şehri Ramadâne neveytü fağfirli mâ kaddemtu ve mâ ahhertü, El-hamdü lillâh’il-lezî e’ânenî fe sumtü ve razakanî fe eftartü Amin.”

İftar Duası Türkçe Okunuşu ve Anlamı

Arapçası verilen iftar duası Türkçe anlamı ile de okunabilir. Türkçe anlamı ise şu şekildedir:

“Ey mağfireti geniş olan Allah’ım! Beni bağışla Allah’ım! Senin rızan için oruç tuttum. Sana inandım. Sana dayandım. Verdiğin nimetle oruç açtım. Ramazanın yarınki gün orucuna niyet ettim. Önceden işlediğim, ilerde işleyeceğim günahlarımı affet. Yardımı sayesinde oruç tuttuğum, rızkıyla iftar ettiğim Allah’a hamdolsun.”

Görüldüğü üzere şükür, minnet ve af dileme duygularını içeren iftar duası, oruçlar açılmadan okunduğu gibi yemek sonrasında da okunabilir. İftar duası kısa öz olabileceği gibi uzun da tutulabilir. Nihat Hatipoğlu’nun ramazan günlerinde sıkça dile getirdiği iftar duası uzun dualar arasında yer alır. O dua ise şöyledir:

“Allah’ım! Bu günde oruç tutup ibadete durmam için bana yardımcı ol; bu günün sürçme ve günahlarından beni uzaklaştır; bu günde sürekli olarak seni zikretmeyi bana nasip eyle; tevfikinle ey yolunu şaşanları hidayet eden!”

“Allah’ım! Bu günde bana huşu ehlinin itaatini nasip eyle; mütevazı insanlar gibi dönüş yapıp tövbe etmemle göğsümü genişlet; emanınla, ey korkanların emanı ve güveni! Tanrı’m! Bu günde beni hoşnutluğuna götürecek bir kılavuz kıl bana; bugün Şeytan’ı bana ulaştıracak hiçbir yol bırakma; benim yerleşeceğim ve rahat edeceğim yeri aden kıl; ey arayanların hacetlerini yerine getiren Rabbim!”

Manevi değeri çok yüksek olan iftar duası, yemek sırasında sofrayı bereketlendirmektedir. Aynı masada buluşan kişilerin tuttukları orucun değerini kat kat yükseltir. Sofrada birlik ve beraberliği aşılar. Yemek öncesinde ellerin semaya açılarak şükür amacıyla okunan iftar duası, ramazan öğünlerinin bir parçasıdır.

İlginizi çekebilir: Ramazan Ayının Önemi ve Fazileti, Nelere Dikkat Edilmeli?

iftar duası nasıl edilir

Peygamberimizin İftar Duası

Peygamberimiz ömrü boyunca iftar duasının kıymetini, Müslüman halka anlatırdı. Oruç tutmaya da verdiği önemi hadislerden anlamaktayız. Orucunu açarken hurma ile açtığı da dini kaynaklarda yer almaktadır. Bazı din araştırmalarında ise, ateş değmeyen yiyecekler ile oruç açtığı bilinmektedir.

Hurmanın bereketli bir yiyecek olduğunu da hadislerle aktarmıştır. Öyle ki hurmanın değerini şu hadisten anlayabiliriz:

“Sizden biriniz orucunu açacağı zaman hurma ile açsın. Çünkü hurmada bereket vardır. Eğer hurma bulamazsa, su ile açsın. Zira su temizleyicidir.”

Peygamberimiz iftar vaktinde orucunu şu dua ile açardı:

“Allahümme leke sumtü ve ala rızkıke eftartü.” Bu iftar duası ve anlamı ise orucun Allah için tutulduğunu ifade eder. “Ey Allah’ım, senin rızan için oruç tuttum ve senin rızkınla orucumu açıyorum.” manasına gelmektedir.

Peygamberimiz tarafından edilen iftar duası ve anlamı oldukça önem taşır. Müslüman alemi için önem arz eden bu dua, her ramazan ayında iftar sofrasına otururken ya da iftarı bitirirken dillerden dökülür.

İlginizi çekebilir: Sahur Nedir? Ne Zaman Başlar, Biter?

iftar duası nasıl yapılır

İftar Duası Kısa ve Anlamlı

Oruç sadece aç kalma davranışı değildir. Aynı zamanda sabrı ve bekleyişi temsil eden manevi bir görevdir. Nefis kontrolü sağlarken, kırıcı, incitici dile ve kötü niyete de engel olmaktır. Oruç tutan kişi hareketlerine ve ağzından çıkan sözlere dikkat eder. Oruç tutulan süre geçtiğinde ise Allah için tutulan orucu açmak için iftar sofrasında yer alır.

Büyük bir sabrın sonunda orucu daha anlamlı açmak için dualar okunur. İftar duası Türkçe okunuşu haliyle en bereketli sofraların en özel cümleleri haline gelmektedir. Her yaştan kişinin kolaylıkla dile getirebileceği iftar duası, tutulan orucu tamamlamanın değerli yollarından biridir.

İftar duası kolay olduğunda özellikle çocuklar için dua etme alışkanlığını kazandırmak için faydalı olabilir. Uzun duaları aklında tutmakta zorlanan yaşlılar için de kısa dualar iyi olabilir. En kısa ve akılda kalan iftar duası okumak istediğinizde şu değerli cümleler akıllarınıza gelecektir:

“Allah’ım senin için oruç tuttum. Sana inandım, sana güvendim. Senin verdiğin rızık ile orucumu açtım. Hamd olsun verdiğin nimetlere, sağlık ve afiyete. Ey! Bağışlaması bol Rabbim. Beni, ailemi ve inananları koru. Milletimize birlik ve beraberlik ver. Amin.”

Satırlarda yer alan iftar duası kısaca halde okunabilir. Ezbere okuyamayanlar, bu kısa duayı bir kağıda not alıp iftar sofrasında ailesiyle beraber okuyabilir. Oruç açıldıktan ve birkaç lokma yemek yenildikten sonra ise kısa bir dua daha okunur. Bu dua Peygamberimiz tarafından da iftardan sonra okunurdu:

“Zehebezzama’ vebtelletil urûk ve sebe-tel-ecr inşâallahü teâlâ” denilerek yemek yenilmeye devam edilir. Bu kısa duanın meali ise şöyledir:

“Açlık, susuzluk bitti. İnşallah sevabına da kavuştuk.”

Peygamberimiz tarafından okunan iftar duası anlamı açlığın ve tokluğun verdiği sevabı vurgulamaktadır. Oruç halinde yaşanan açlığın da iftarda yaşanan tokluğun da sevabının büyük olduğunu ifade eder.

Bir diğer kısa dua da iftardan sonra okunur. Yemekler afiyetle yenilir ve sofra toplanmadan tüm aile, yemeklerin başında iken şu sözler dilden dökülür:

“Allâhümme sellimnî li Ramadâne ve sellim Ramadânelî ve sellimhü minnî mütekabbelen.” İftar sonrası okunan bu duanın anlamı ise:

“Allah’ım! Beni ramazan için, ramazanı da benim için selametli kıl. Onu, kabul edilmiş olarak benden razı eyle.” Demektir.

iftar duası türkçe

İftar Mesajları: En Güzel İftar Sözleri

En Güzel Sahur Mesajları, Anlamlı Sözler

İftar Nedir? Anlamı, İftar ile İlgili Hadisler

Sahur Duası Arapça Okunuşu, Türkçe Anlamı

Ramazanın İlk Günü: İbadetler, Okunacak Dualar

İftar Duası Türkçe Okunuşu (Diyanet Meali) - İftar Duası Anlamı ve Arapça Yazılışı (Diyanet)

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2023 12:18

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

İftar Duası Türkçe okunuşu ve anlamı, İslam aleminde manevi heyecanla beklenen Ramazan ayının gelmesi ile Müslümanların odaklandığı konulardan oldu. İmsak vakti niyet ederek akşam ezanına kadar oruç tutan milyonlarca vatandaş paylaşımların arttığı iftar sofralarında, dualar edecek. İftar Duası Arapça yazılışı ve İftar Duası anlamı Diyanet kaynaklarında yer alıyor. Yardımlaşma, dayanışma ve dönüşüm iklimi Ramazan ayında iftar sofrasının bereketlenmesi için edilen İftar Duası, alimler tarafından tavsiye ediliyor. İşte, oruç açarken okunacak İftar Duası Türkçe okunuşu, anlamı ve Arapça yazılışı.

Haberin Devamı

İftar Duası Ramazan-ı Şerif'de orucumuzu açarken edeceğimiz bir duadır. "Kim bu aya (Ramazan ayına) ulaşırsa onu oruçlu geçirsin" diye buyurulduğu Diyanet kaynaklarında yer alan Ramazan ayında, iftar vakti orucu İftar Duası ile açmak İslam dünyasında büyük önem arz ediyor. Uzun ve kısa iftar duası ile iftarda oruç açarken Yüce Allah'ın günahları bağışlaması için dualar ediliyor.

İftar Duası Okunuşu

İftar duası Türkçe okunuşu şu şekildedir: Allahümme leke sumtu ve bike âmentü ve aleyke tevekkeltü, ve alâ rızkıke eftartü ve savme'l-Ğadi min şehri Ramazane neveytü, feğfirlî mâ kaddemtü ve mâ ahhartü.

İftar Duası Anlamı (Diyanet Meali)

Allah'ım! Senin rızan için oruç tuttum, sana inandım ve sana güvendim. Senin rızkınla orucumu açtım ve Ramazan ayının yarınki orucuna da niyet ettim. Benim geçmiş ve gelecek günahlarımı bağışla!

YEMEK DUASI

"Bismillâhirrahmânirrahîm

Haberin Devamı

Elhamdülillâhi’llezî et’amenâ ve sekânâ ve cealnâ minel müslimîn.Nimetu celillullah,Berakati Halillullah Şefaat ya Rasulullah, Külû ve’şrabû ve lâ tüsrifû, İnnehû lâ yuhibbü’l müsrifîn.Allahumme zid velâ tengus bi-hürmeti-l Fatiha…"

İftar Duası Türkçe Okunuşu (Diyanet Meali) - İftar Duası Anlamı ve Arapça Yazılışı (Diyanet)

Anlamı;

"Hamd Allaha mahsustur. Hamd Allaha mahsustur. Hamd Allaha mahsustur. Hamd bizi doyuran, içiren, ve bizi müslümanlardan eyleyen Allaha mahsustur.Yiyin, için ve israf etmeyin. Çünkü O, israf edenleri sevmez.Allahım Fatiha suresi hürmetine arttır eksiltme. AMİN…"

YEMEKTEN SONRA OKUNACAK DUA

Okunuşu: Elhamdülillahillezî et amenâ ve sekenâ ve cealenâ minel müslimin

Anlamı:

Açlığımızı ve susuzluğumuzu gideren ve bizi Müslüman kılan Allah'a hamdolsun.

ORUÇ NASIL AÇILIR?

Orucu duayla açmak sünnettir. İlk iş susuzluğun giderilmesidir. Bol sulu gıdalar tüketilmelidir. İftar öncesi 1 bardak su, hurma ya da zeytinle başlayıp ardından ılık bir çorba ve bir dilim ekmek yedikten sonra 15 – 20 dakika ara verilmelidir. Bu sürede beyinden mideye giden açlık uyarıları kontrol altına alınır. Besinler ağızda iyice çiğnenmelidir. Ana menü; ağır yağlı yemekler, kızartmalar, kalorisi yüksek yiyeceklerden uzak hazırlanmalıdır.Kan şekerini hızla yükselten yiyecekler yerine, posa miktarı fazla olan besinler tercih edilmelidir.

Haberin Devamı

ORUCA NASIL VE NE ZAMAN NİYET EDİLİR?

Niyet etmek orucun şartlarındandır. Niyetsiz oruç sahih değildir. Kalben niyet etmek yeterli ise de niyeti dil ile ifade etmek menduptur. Oruç için sahura kalkılması da niyet sayılır.Ramazan orucu, belli günlerde tutulmak üzere adanan oruçlar ile nafile oruçlar için niyet etme vakti, güneşin batması ile ertesi gün tepe noktasına gelmesi öncesine kadarki süredir Ancak imsaktan sonra yapılacak niyetin geçerli olması için bu vakitten itibaren bir şey yenilip içilmemiş, oruca aykırı bir iş yapılmamış olması gerekir. Aksi takdirde gündüz niyet caiz olmaz (Kâsânî, Bedâî’, II, 85). Bu oruçlar için, “yarınki orucu tutmaya” şeklinde mutlak niyet yeterlidir. Bununla birlikte geceden niyet edilmesi ve “yarınki Ramazan orucuna” şeklinde orucun belirlenmesi daha faziletlidir. Ramazanın her günü için ayrı niyet edilmesi gerekir (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 397, 400).

Haberin Devamı

Kaza, keffaret ve bir zamana bağlı olmaksızın adanan oruçlar için gün batımından itibaren en geç imsak vaktine kadar niyet edilmiş olmalıdır. Bu tür oruçlara niyet edilirken, “falanca kaza, keffaret veya adak orucuna” şeklinde belirtilmesi gerekir.Şafiî mezhebine göre ise nafile dışındaki tüm oruçlara geceden niyet edilmelidir. İmsak vaktine kadar niyet edilmemişse o günün orucu geçerli olmaz. Nafile oruçlara ise güneş tepe noktasına gelmeden öncesine kadar niyet edilebilir (Şirâzî, el-Mühezzeb, I, 331-332).

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır