ustalık belgesi şartları / Ustalık belgesi nedir? Ustalık belgesi nasıl alınır? - Son Dakika Haberleri

Ustalık Belgesi Şartları

ustalık belgesi şartları

Ustalık belgesi nasıl alınır konusunda araştırma yapıyorsanız bu yazımız sizin için tam bir rehber olacaktır. Mesleki uzmanlık gerektiren işlerde işyeri açabilmek için zorunlu belgelerden birisi de ustalık belgesidir. Ustalık belgesinin alınabilmesi için ilgili meslekte uzmanlaşmış olmanız, kanunla belirlenen şartları sağlamanız ve MEB tarafından yapılacak sınavlarda başarılı olmanız gerekmektedir. Bu içerikte ustalık kalfalık belgesi nasıl, nereden alınır ve şartları nelerdir hakkında güncel tüm bilgilere erişebilirsiniz.

Ustalık belgesi alma şartları

Ustalık belgesi için temelde önümüze iki şart konulmaktadır. Birincisi çalışma süresi bir diğeri de eğitim süresi. Bu iki şarttan birisini sağlamanız durumunda sınava girmeye hak kazanabiliyorsunuz. Aşağıdaki listede belirtilen şartları sağlıyorsanız Mesleki Eğitim Merkezleri&#;ne ustalık belgesi için başvurunuzu yapabilirsiniz;

  • Kalfalık belgeniz varsa en az ilk öğretim ya da orta okul mezunuysanız,
  • Ustalık belgesi için başvuru yaptığınız meslek alanında en az 3 yıllık meslek lisesi diplomanız varsa,
  • Mesleki Yeterlilik Kurumu&#;ndan aldığınız ilgili meslekle alakalı 4. seviye yeterlilik belgeniz varsa,
  • İlgili meslekte Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açılan kurslardan alınan 4. seviye yeterlilik belgeniz varsa,
  • İlgili meslekte mesleki açık lisede öğrenim gören ve yüz yüze zorunlu eğitim süresini tamamladıysanız,
  • Elektrik tesisatçısı 1. ve 2. sınıf yetki belgeniz varsa,
  • Mesleki Eğitim Merkezleri tarafından ustalık belgesi verilmeye başlanmadan evvel Esnaf Odalarından aldığınız ustalık belgeniz varsa,

Ustalık belgesi için başvurunuzu yapabilirsiniz.

Ustalık belgesi için kaç gün sigorta lazım?

Ustalık belgesine ilgili meslekte en az 5 yıl çalışmış olan ve bunu SGK Tescil ve Hizmet Dökümü ile belgeleyen kişilerin de doğrudan başvuru hakları vardır. Gereken hizmet süresi prim günüdür ve ilgili meslekle meslek kodunun bildirilmiş olması gerekmektedir. Eğer meslek kodunuz ustalık belgesine başvuracağınız meslekle alakalı değilse çalıştığınız işyerlerine talepte bulunarak bunun SGK tarafında değiştirilmesini talep edebilirsiniz. Nasıl yapabileceğiniz hakkında bilgi için aşağıda bağlantısı verilen meslek kodu değiştirmesayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

MEB onaylı ustalık belgesi nasıl alınır?

Eğer yukarıda belirtilen şartları sağlıyorsanız Ustalık Belgesi için Mesleki Eğitim ve Çıraklık Merkezlerine aşağıda belirtilen evraklarla başvurmanız gerekmektedir. Eğer 5 yıllık çalışma süresi ile başvuracaksanız öncelikle Mesleki Eğitim ve Çıraklık Merkezi&#;ne denklik başvurusu yapmanız, kalfalık sınavına girmeniz ve bu sınavda başarılı olduktan ve kalfalık belgesi aldıktan sonra ustalık belgesi sınavına girmeniz gerekmektedir. Bu süreci tamamladıktan sonra ustalık belgesi sınavına girmeniz ve bu sınavda da başarılı olmanız gerekmektedir. Ustalık belgesi sınavında başarılı olanlara belgeleri MEB tarafından verilmektedir.

Sınavsız ustalık belgesi nasıl alınır?

Mesleki eğitim merkezi ustalık belgesi sınavsız olarak alınabilecek bir belge değildir. En az 5 yıldır bu meslekte çalışıyor olsanız ve bunu belgeliyor olsanız bile MEB tarafından yapılan ustalık belgesi sınavına girmeniz ve başarılı olmanız gerekmektedir.

Parayla ustalık belgesi nasıl alınır?

Çıraklık eğitim merkezi ustalık belgesi para ile alınabilecek bir belge değildir. Şartları sağlamanız, gerekli evraklar ile Mesleki Eğitim ve Çıraklık Merkezi&#;ne başvurmanız, açılacak sınavda başarılı olmanız halinde belgeyi almaya hak kazanabiliyorsunuz. Bu işi ücret karşılığında sizin yerinize yapan danışmanlık firmaları var. Bunlarda süreç, başvuru ve diğer gerekenler hakkında dilerseniz danışmanlık alabilirsiniz.

Ustalık belgesi nereden alınır?

Ustalık, kalfalık belgelerinde sorumlu kurum Milli Eğitim Bakanlığı&#;dır. Başvuru, eğitim ve uygulama gibi tüm süreçler Milli Eğitim Bakanlığı&#;na bağlı Mesleki Eğitim ve Çıraklık Merkezleri aracılığı ile takip edilmektedir.

Ustalık belgesi başvuru

Ustalık belgesi başvuru işlemleri Mesleki Eğitim ve Çıraklık Merkezlerine yapılmaktadır. Başvuruda gereken evraklar aşağıda belirtilmiştir. Yine de ek bir evrak gerekip gerekmediğini ilgili merkezlere sorabilirsiniz.

Ustalık belgesi için gerekli evraklar

Ustalık belgesi için gerekli evraklar şunlardır;

  • Mezuniyet belgesi,
  • Varsa daha önce alınan yeterlilik belgeleri,
  • Eğer 5 yıllık çalışma süresi ile başvuru yapılacaksa SGK&#;dan ya da E-devletten alınacak barkodlu SGK Tescil ve Hizmet Döküm belgesi.
  • Kimlik fotokopisi,
  • Başvuru formu.

Ustalık belgesi ne kadar sürede alınır?

Ustalık belgesi sınavda başarılı olanlar için ortalama olarak gün içerisinde verilmekte ve E-devletten de indirilebilmektedir. Sınava katılabilmek için MEB tarafından yayımlanan sınav tarihinden en az 2 ay önce sınava giriş başvurusunun yapılması gerekmektedir. 2 aydan az süre kala başvuru yapıldıysa sonraki sınava alınabiliyorsunuz.

Ustalık belgesi ne işe yarar?

Artık çoğu meslek için işyeri açmakta aranan temel şartlardan birisi ustalık belgesidir. Bir restoran, elektrikçi, kuaför, berber gibi işletme açabilmeniz için bu MEB ustalık belgesi zorunlu tutulmaktadır.

Kalfalık belgesi nasıl alınır?

5 yıllık çalışma süresi olmayanların ustalık belgesi alabilmek için önce kalfalık belgesini almaları gerekmektedir. Kalfalık belgesi için gerekenleri Mesleki Eğitim ve Çıraklık Merkezleri&#;nden öğrenebilirsiniz. Ayrıca mesleki eğitim merkezlerinde kalfalık yapanların maaş ödemelerini devlet yapmaktadır. Mesleki eğitim merkezi öğrenci maaşları başlıklı içeriğimizden güncel maaşlara göz atabilirsiniz.

Ustalık belgesi sorgulama

E-devlet ustalık belgesi nasıl alınır? Sınavda başarılı olan ve tüm süreci tamamlayanların belgeleri elektronik ortamda düzenlenmekte ve e-devletten indirilebilmektedir. MEB onaylı ustalık belgesi e-devletten indirebilmek için buradaki sayfaya T.C. numaranız ve E-devlet şifrenizle girmeniz yeterli olacaktır: ustalık belgesi e devlet.

Kuaförlük belgesi kiralama fiyatları

Kuaför açabilmeniz için halk eğitim ustalık belgesi gerekmektedir. Eğer belgeniz yoksa kiralama suretiyle bu işi yapabilirsiniz. Belge kiralama fiyatlarının bir standardı yoktur. Tamamen sizin karşı tarafla anlaşmanıza bağlıdır. Kimisi aylık TL ister kimisi TL.

Aşçı ustalık belgesi nasıl alınır?

Aşçı ustalık belgesi için başvurularınızı Mesleki Eğitim ve Çıraklık Merkezi&#;ne yapmanız gerekmektedir. Başvuru yapabilmek için en az 5 yıldır aşçılık yaptığınızı SGK Hizmet Dökümü ile belgelemeniz ya da bu alanda kalfalık belgesi almış olmanız gerekmektedir.

Berberlik ustalık belgesi nasıl alınır?

En az 5 yıldır berberlik yaptığınızı SGK Hizmet dökümü ile kanıtlamanız ya da berber kalfalık belgesi alarak ustalık belgesine başvurmanız gerekmektedir.

Kuaför ustalık belgesi nasıl alınır?

Kuaför olarak en az 5 yıldır çalışıyor olmanız ve bunu sigorta dökümü ile belgelemeniz ya da kalfalık belgesi ile diğer gereken belgeleri almanız ve sonrasında Mesleki Eğitim ve Çıraklık Merkezlerine ustalık belgesi ile başvurmanız gerekmektedir.

Elektrik ustalık belgesi nasıl alınır?

Elektrikçi olarak en az 5 yıldır fiili olarak çalıştığınızı SGK belgesi ile belgelemeniz ya da bu alanda kalfalık belgesi almanız halinde elektrik ustalık belgesi için başvurunuzu yapabilirsiniz.

Ustalık ve Kalfalık Belgesi Nasıl Alınır?

Ustalık ve kalfalık belgesini kısa yoldan almak için bazı prosedürleri takip etmek gerekir. Ustalık ve kalfalık belgesinin kullanım alanları ve alım şartları birbirinden farklıdır. Bu nedenle hangi belge için başvuru yapabileceğinizi öğrenmeniz gerekir. Ustalık ve kalfalık belgesini kısa yoldan almak için sınav, ücret ödeme ve eğitim gibi süreçleri tamamlamalısınız.

Eğitim şartını sağlayamayanlar, mesleki deneyim şartıyla kalfalık ve ustalık belgesi alabilir. Aynı zamanda kalfalıktan ustalığa geçiş de söz konusudur. Tüm bu süreçler yasa ile düzenlenmiştir.

Ustalık / Kalfalık Belgesi Nasıl Alınır?

Ustalık ve kalfalık belgesi almak için birbirinden farklı şartlar söz konusudur. Belgelerin verilmesi ve sınavların yapılması halk eğitim merkezlerinin sorumluluğundadır. Kalfalık eğitimi için öngörülen süre 2 ila 3 yıl arasında tamamlanır. Bunun yanı sıra kalfalık yapmak istediği iş alanında 8 yıllık bir tecrübesi bulunanlar da belge almaya hak kazanır.

Kalfalık belgesi alanlar, belirli şartlar dâhilinde ustalık belgesine de başvurabilir. Bunun için en az beş yıllık deneyim şartı aranır. Aynı zamanda kurs bitirme ya da mesleki eğitim alma gibi şartlar da söz konusudur.

Parayla Ustalık Belgesi Alınabilir mi?

Parayla ustalık belgesi alınması mümkün değildir. Ustalık ve kalfalık belgesi almak isteyenlerden sınav ücreti dışında bir tutar alınmaz. Ancak bazı kişiler parayla bu belgelerin satışını yürütür. Bu kesinlikle yasal bir yol olmadığı için tercih edilmemelidir.

Ustalık belgesi almak için tek yetkili merci mesleki eğitim merkezleridir. Bunun dışında herhangi özel bir firmaya ya da kişiye itibar edilmemelidir. Belgenizi aldıktan sonra orijinalini saklamalısınız. İlgili iş yerlerine aslı gibidir şeklinde onaylanan fotokopisini vermenizde fayda vardır.

MEB Onaylı Ustalık Belgesi Nereden Alınır?

MEB onaylı ustalık belgesi almak için mesleki eğitim merkezlerine başvuru yapmalısınız. Bu durum Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu ile belirlendiği için başka bir yerden ustalık belgesi almanız mümkün değildir.

Ustalık belgesi almak isteyenler için farklı koşullar söz konusudur. Belge için yılda üç defa sınav yapılır. Bu sınavlara ilişkin başvuru tarihlerini takip ederek sınava girebilirsiniz. Başarılı olmak için sınava hazırlanmanızda fayda vardır.

Ustalık / Kalfalık Belgesi Başvuru Şartları

Ustalık/kalfalık belgesi başvuru şartları farklıdır. Kalfalık belgesi almak isteyenler için şu şartlar söz konusudur:

  • Mesleki eğitim merkezlerinden alınacak başvuru formları
  • Başvuru formu işveren ya da işveren vekili tarafından imzalanmalıdır.
  • Kalfa olmak isteyen kişiler eğitim ya da mesleki deneyim şartından birini yerine getirmelidir.
  • Eğer öğrenci, yıllık meslek eğitimi sürecini tamamladıysa mesleki deneyim şartını sağlamasına gerek yoktur.
  • Mesleki deneyim şartını sağlayanların da eğitim şartını sağlamasına gerek yoktur.
  • Ustalık ve kalfalık belgesi kısa yoldan almak isteyenler, kimlik ve diploma fotokopisini ibraz etmelidir.

Sınavsız Ustalık Belgesi Veriliyor mu?

Sınavsız ustalık belgesi alınması mümkün değildir. Ustalık belgesi sınavı için şu belgelerin verilmesi gerekir:

  • Eğitim durumunu gösteren belgenin fotokopisiyle beraber sunulması gerekir.
  • Kalfalık belgesi, fotokopisiyle beraber ibraz edilmelidir.
  • Aslı ve fotokopisi de olacak şekilde kimlik belgesi
  • Fotoğraf

Deneyime bağlı olarak ustalık belgesi alınacaksa SGK dökümü ya da vergi mükellefiyet belgesi verilmelidir. Belgeler kurum tarafından incelendikten sonra başvuru sahibine iade edilir.

Silah Ruhsatı Yenileme İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

E-Devlet Ustalık ve Kalfalık Belgesi Sorgulama

E-Devlet ustalık ve kalfalık belgesi sorgulama ile belgelerinizi online ortamda görüntüleyebilirsiniz. Bunun için önce seafoodplus.info adresine giriş yapmalısınız. Ardından arama alanına sadece “Ustalık” yazmanız halinde sorgulama seçeneğine ulaşırsınız.

MEB/Kalfalık, ustalık, usta öğreticilik ve iş yeri açma belgesi sorgulama” kısmından belgenizi görebilirsiniz. Burada herhangi bir belge görünmüyorsa kurumla iletişime geçebilirsiniz.

Yukarıdaki gibi bir ekranla karşılaştığınız takdirde belgeniz henüz çıkmamış olabilir.

Ustalık / Kalfalık Belgesi Kaç Günde Çıkar?

Ustalık ve kalfalık belgesi çıkma süresi 30 ila 45 gün arasındadır. Bu süre kuruma yapılan başvuruların yoğunluğuna göre değişiklik gösterir. Yoğunluğun fazla olması durumunda belgelerin çıkma süresi gecikebilir.

Ustalık Belgesi Almak İçin Sigortalılık Şartı Var mı?

Ustalık belgesi almak için sigortalılık şartı mevcuttur. Usta olmak isteyen kişilerin 5 yıl sektörel deneyime sahip olması şarttır. Bunun yanı sıra eğitim şartı da vardır. Sigortalılık şartının yerine getirilip getirilmediği SGK’dan alınacak bir belge ile ispatlanır. Belge üzerinden kişinin kaç yıllık deneyimi olduğu anlaşılır.

Ustalık belgesinin alınması için şu eğitim kriterlerinden birini sağlamak yeterli olur:

  • Yüz yüze eğitim almak şartıyla meslek lisesi mezunu olmak
  • saatlik ders alma kriterini yerine getirmek şartıyla MEB onaylı kursları tamamlamak
  • Dördüncü seviyede kurs bitirme sertifikasına sahip olanlar

Ustalık Belgesi Kiralanabilir mi?

Ustalık belgesinin kiralanması söz konusu değildir. Belgeler; sınav, eğitim ve deneyim gibi koşulları yerine getirmek şartıyla alınır. Belgeler kişiye özel olarak çıkarılır ve kullanım hakkı sadece adı geçen kişiye aittir. Belgelerin kiraya verilmesi mümkün değildir. Başkasına ait bir belge ile iş yeri açılamaz ya da usta sıfatıyla başka birisi çalıştırılamaz.

Ev Sahibi Şikayet Hattı! E-Devlet Üzerinden Başvuru

Kalfalık ve Ustalık Sınavında Geçer Not Kaçtır?

Kalfalık ve ustalık sınavında geçer not teorik ve uygulamalı sınavlardan alınan puana göre hesaplanır. Uygulamalı sınavdan en az 50 alınması şarttır. Ancak bu puanın tamamı hesaplamaya dâhil edilmez. %50’si alınarak teorik puan ile beraber hesaplama yapılır.

Teorik sınavdan alınan puanın ise %40’ı alınarak toplam sayı ortaya çıkarılır. Toplam puanın en az 50 olması şarttır. Barajı geçenler belge almaya hak kazanır.

Kalfalık ve Ustalık Belgesi Gerektiren İşler Nelerdir?

Kalfalık ve ustalık belgesi; tesisatçılık, camcılık, asansör bakımı, kuaförlük, inşaat gibi farklı meslekler için gereklidir. Bazı mesleklerde iş yeri açılışında da ustalık belgesi talep edilir. İş başvurularınız sırasında belgeye ihtiyaç olup olmadığı size işveren tarafından belirtilir.

Teknik bilgi ve beceri gerektiren işlerde çalışanların bu belgeleri almasında her zaman fayda vardır. Ustalık ve kalfalık belgesi kısa yoldan almak için belirtilen şartları sağlamalısınız.

ALAN NODAL NOALAN VE DAL İSİMLERİ ALAN NODAL NOALAN VE DAL İSİMLERİ

1

AĞAÇ İŞLERİ 

21

KONAKLAMA HİZMETLERİ1AĞAÇ OYMACILIĞI 64KAT ELEMANLIĞI2AHŞAP YAT VE TEKNE YAPIMI 65ÖN BÜRO ELEMANLIĞI3DOĞRAMACILIK 

22

KURU TEMİZLEMECİLİK4MOBİLYACILIK 66KURU TEMİZLEMECİLİK5MOBİLYA İSKELETÇİLŞİĞİ 

23

KUYUMCULUK TEKNOLOJİSİ6ÜST YÜZEYİŞLEMLERİ 67KUYUMCULUK (ALTIN-GÜMÜŞ İŞLEMEC.)

2

AHŞAP KAROSERCİLİĞİ 68VİTRİN KUYUMCULUĞU7AHŞAP KAROSERCİLİĞİ 

24

MAKİNE TEKNOLOJİSİ

3

ANAHTARCILIK VE ÇİLİNGİRCİLİK 69ENDÜSTRİYEL KALIPÇILIK8ANAHTARCILIK VE ÇİLİNGİRCİLİK 70ENDÜSTRİYEL MODELLEME

4

AVİZE İMALATÇILIĞI 71FREZECİLİK9AVİZE İMALATÇILIĞI 72MAKİNE RESSAMLIĞI

5

AYAKKABI VE SARACİYE TEKNOLOJİSİ 73TAŞLAMA VE ALET BİLEMECİLİĞİ10AYAKKABI İMALATÇILIĞI 74TESVİYECİLİK11ÇANTA SARACİYE 75TORNACILIK12SAYACILIK 

25

MATBAA TEKNOLOJİSİ

6

BERBERLİK 76BASKI13EREKEK BERBERLİĞİ 77BASKI ÖNCESİ14KUAFÖRLÜK 78BASKI SONRASI

7

CAM TEKNOLOJİSİ 

26

MERMERCİLİK VE SÜSLEME TAŞÇILIĞI15CAM ÜRÜN İŞLEMECİLİĞİ 79MERMERCİLİK VE SÜSLEME TAŞÇILIĞI16CAM ÜRÜN ÜRETİMİ 

27

METAL İŞLER

8

CİLT BAKIMI VE GÜZELLİK 80ÇELİK YAPILANDIRMACILIĞI17CİLT BAKIMI VE GÜZELLİK 81ISIL İŞLEMCİLİĞİ

9

ÇİÇEKCİLİK 82KAYNAKÇILIK18ÇİÇEKÇİLİK 83METAL LEVHA İŞLEMECİLİĞİ (BAKIRCILIK)

10

DERİCİLİK 84METAL DOĞRAMACILIĞI19DERİ İŞLEMECİLİĞİ 85SAC İŞLERİ

11

DÖKÜM TEKNOLOJİSİ  86TARIM (ZİRAAT) ALET VE MAKİNELERİ BAKIM VE ONARIMCILIĞI20DÖKÜMCÜLÜK 

28

MOTORLU ARAÇLAR TEKNOLOJİSİ

12

DÖŞEMECİLİK 87DİZEL MOTORLARI YAKIT POMPASI VE ENJEKTÖR AYARCILIĞI21MOBİLYA DÖŞEMECİLİĞİ 88İŞ MAKİNELERİ BAKIM ONARIMCILIĞI22OTO DÖŞEMECİLİĞİ 89MOTORLU ARAÇLAR LPG SİSTEMLERİ BAKIM VE ONARIMCILIĞI

13

ELEKTRİK ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ 90MOTOSİKLET TAMİRCİLİĞİ23BİLGİSAYAR TEKNİK SERVİSÇİLİĞİ 91OTOMOTİV BOYACILIĞI24BOBİNAJCILIK 92OTOMOTİV ELEKTRİKÇİLİĞİ25BÜRO MAKİNELERİ TEKNİK SERVİSÇİLİĞİ 93OTOMOTİV ELEKTRO-MEKANİKERLİĞİ26ELEKTRİKLİ EV ALETLERİ TEKNİK SRVÇ. 94OTOMOTİV GÖVDECİLİĞİ27ELEKTRİK TESİSAT VE PANO MONTÖRLÜĞ 95OTOMOTİV MEKANİKERLİĞİ28ELEKTROMEKANİK TAŞIYICILAR seafoodplus.info 96OTOMOTİV MOTOR YENİLEŞTİRMECİLİĞİ29ENDÜSTRİYEL BAKIM VE ONARIM 97ÖN DÜZEN AYARCILIĞI VE LASTİKÇİLİK30GÖRÜNTÜ VE SES SİSTEMLERİ 

29

PLASTİKÇİLİK31GÜVENLİK SİSTEMLERİ 98PLASTİK İŞLEMECİLİĞİ32HABERLEŞME SİSTEMLERİ 

30

REKLAM TABELECILIĞI33OTOMASYON SİSTEMLERİ 99REKLAM TABELECILIĞI34YÜKSEK GERİLİM SİSTEMLERİ 

31

SAATÇİLİK

14

EL DOKUMA SAAT TAMİRCİLİĞİ35KİRKİTLİ DOKUMA 

32

SATIŞ ELEMANLIĞI

15

FOTOĞRAFÇILIK AYAKKABI, DERİ VE YAN ÜRÜNLERİ SATIŞ ELEMANLIĞI36FOTIĞRAFÇILIK ELEKTRİK VE ELEKTRONİK MALZEMELER SATIŞ ELEMANLIĞI

16

GAZ VE TESİSAT TEKNOLOJİSİ GİYİM VE GİYİM AKSESUARLARI SATIŞ ELEMANLIĞI37ISTMA VE DOĞAL GAZ İÇ TESİSATÇILIGI İNŞAAT MALZEMELERİ SATIŞ ELEMANLIĞI38ISITMA VE GAZ YAKICI CİHAZLAR SERVİSÇİLİĞİ KANTİN İŞLETMECİLİĞİ39ISITMA VE SIHHİ TESİSATÇILIK KIRTASİYE VE KİTAP SATIŞ ELEMANLIĞI40KALORİFERCİLİK MEYVE VE SEBZE SATIŞ ELEMANLIĞI

17

GEMİ YAPIMI MOBİLYA SATIŞ ELEMANLIĞI41GEMİ İNŞA OTO YEDEK PARÇA SATIŞ ELEMANLIĞI

18

GİYİM ÜRETİMİ TEKNOLOJİSİ SAAT, ELEKTRİKLİ ALETLER VE ELEKTRONİK ARAÇLAR SATIŞ ELEMANLIĞI42ÇOCUK GİYİM MODELİSTLİĞİ SANAYİ MAKİNELERİ SATIŞ ELEMANLIĞI43DERİ GİYİM SU VE DENİZ ÜRÜNLERİ SATIŞ ELEMANLIĞI44ERKEK GİYİM MODELİSTLİĞİ ŞARKÜTERİ, BAKKAL VE GIDA PAZARLARI SATIŞ ELEMANLIĞI45ERKEK TERZİLİĞİ TARIM ÜRÜNLERİ SATIŞ ELEMANLIĞI46İÇ GİYİM MODELİSTLİĞİ TIBBİ ARAÇLAR VE MALZEMELERİ SATIŞ ELEMANLIĞI47KADIN GİYİM MODELİSTLİĞİ 

33

SERAMİK48KADIN TERZİLİĞİ ÇİNİ DEKORLAMA49KESİMCİLİK MODEL VE KALIP HAZIRLAMA50MODEL MAKİNECİLİK SERAMİK DEKORLAMA

19

İNŞAAT TEKNOLOJİSİ SERAMİK ŞEKİLLENDİRME51AHŞAP DOĞRAMA VE KAPLAMACILIĞI 

34

SOĞUTMA VE İKLİMLENDİRME52BETONARME DEMİRCİLİĞİ SOGUTMA VE İKLİMLENDİRME53BETONARME KALIPÇILIĞI VE ÇATICILIK 

35

TEKSTİL54BOYACILIK VE YÜZEY HAZIRLAMA DOKUMACILIK55DÖŞEME VE DUVAR KAPLAMACILIĞI İPLİKÇİLİK56DUVARCILIK ÖRMECİLİK57HARİTA VE KADASTRO TEKSTİL TERBİYE58PVC DOĞRAMA İMALAT VE MONTAJCILI 

36

YİYECEK VE İÇECEK HİZMETLERİ59RESTORASYON AŞÇILIK60SIVACILIK BARMENLİK61YAPI TEKNİK RESSAMLIĞI (MİMARİ) ET VE ET ÜRÜNLERİ İŞLEMECİLİĞİ62YAPI TEKNİK RESSAMLIĞI (STATİK) FIRINCILIK

20

KAĞIT TEKNOLOJİSİ PASTACILIK, TATLICILIK VE ŞEKERLEMECİLİK

63

KAĞIT ÜRETİMİ

 SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ İŞLEMECİLİĞİ SERVİS ELEMANLIĞI

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir