zencefilin zararları var mı / Zencefilin faydaları-zararları nelerdir? Neye iyi gelir? Nasıl tüketilir?

Zencefilin Zararları Var Mı

zencefilin zararları var mı

Zencefilin az bilinen faydaları ve zararları - Zencefil kullanımı ve bal limon tarifi

Zencefilin az bilinen faydaları nelerdir?

1- Sindirimi kolaylaştırır:

Zencefil çayı bağırsak faaliyetlerini düzenler ve kötü bakterilerin temizlenmesini sağlar. Yemek yedikten yarım saat kadar sonra bir çay kaşığı zencefil yemek ise şişkinliği azaltır ve karın ağrısını geçirir.

2- Soğuk algınlığına iyi gelir:

Kış aylarında ve mevsim geçişlerinde sık sık grip olan kişilerin düzenli aralıklarla zencefil tüketmeleri öneriliyor. Vücudu kış hastalıklarına karşı koruyan bu baharat, hastaların daha kısa sürede iyileşmesini sağlar.

3- Enfeksiyonu azaltır:

Zencefil mikropları öldürür ve enfeksiyonun diğer hücrelere sıçramasını engeller.

4- Doğal bir ağrı kesicidir:

Damar kaynaklı kas ağrılarını dindiren zencefil, kronik baş ağrılarını da geçirir.

5- Bademciklerin inmesine yardımcı olur:

Enfeksiyonlar bademciklerin şişmesine ve boğaz ağrısına neden olur. Bunun önüne geçmek için de zencefil ile bal karıştırılarak bir arada tüketilebilir.

6- Zindelik verir:

Diğer baharatlara oranla zencefilde çok daha fazla miktarda magnezyum bulur. Magnezyum ise hücrelerin daha hızlı çalışmasını ve enerji üretmesini sağlar.

7- Böbrek sağlığını korur:

B6 vitamini bakımından zengin olan zencefil, böbrek sağlığına da iyi gelir. Düzenli aralıklarla tüketildiği takdirde böbreklerde taş ve kum oluşmasını önler.

8- Öksürüğe iyi gelir:

Halk arasında ''inatçı öksürük'' adıyla bilinen uzun süreli öksürüklerin çözümü için zencefil ile bal karıştırılarak yenebilir.

9- Nefes açar:

Nefes darlığına iyi gelen zencefil, astım hastalarının sık sık tüketmesi gereken baharatların başında geliyor.

10- Bağırsak hastalıklarından korur:

Zencefil, başta bağırsak fistülü olmak üzere birçok bağırsak hastalığına iyi gelir.

Zencefilin zararları nelerdir?

1- Mideye zarar verebilir:

Midesindeki asit oranı normal seviyeden fazla olan kişilerin taze zencefil tüketirken dikkat etmesi gerekir. Zencefil gastrit, ülser ve refü gibi mide hastalıklarının ortaya çıkmasına neden olabilir. Midedeki asit oranını yükselttiği için ekşimeye ve yanmaya yol açar.

2- Alerjik reaksiyona neden olabilir:

Yapılan araştırmaların sonunca zencefilin bazı kişilerde alerjik reaksiyona yol açtığı ortaya çıktı. Zencefile alerjisi olan kişilerde sık görülen belirtiler şunlardır: Deride pul pul dökülme, kızarıklık, kaşıntı.

Zencefil kullanımı

  1. Zencefil, kış aylarında bal ve limon ile karıştırılarak tüketilebilir.
  2. Zerdeçal baharatı ile birlikte tüketildiğinde boğaz enfeksiyonlarının geçmesini sağlar.
  3. Aroma terapi masajlarında haricen kullanılan zencefil, kas ve kemik ağrılarına iyi gelir. Darbe sonucu oluşan şişliklerin geçmesi için de zencefil ve diğer baharatlardan üretilen merhemler kullanılır.
  4. Günlük zencefil tüketiminde aşırıya kaçılmamalı. Taze zencefilin gün içerisinde en fazla 1.2 - 1.5 gram aralığında tüketilmesi öneriliyor.
  5. Kendisini otobüs ve deniz tutan kişiler yola çıkmadan önce bir çay kaşığı kadar zencefil tüketebilir. Bağırsakları rahatlatan zencefil mide bulantısını keser.
  6. Son olarak hamilelik ve loğusalık döneminde zencefil daha az tüketilmelidir. Zencefil yedikten sonra ortaya çıkan sağlık sorunlarında mutlaka bir uzmandan yardım alınmalıdır.

Zencefil - bal - limon tarifi

Soğuk algınlığına, gribal enfeksiyona, nezleye ve sinüzite iyi gelen zencefil bal limon karışımı pratik bir şekilde hazırlanabilir. Öncelikli olarak zencefilin kabukları soyulmalı. Daha sonra tercih bağlı olarak limonun da kabukları soyulabilir. 5 dakika boyunca kaynatılan zencefilin üstüne limon dilimlenir. Akabinde 5 dakika daha demlenir. Son olarak bal eklenen karışım 10 dakika kadar bekletildikten sonra içilebilir.

Zencefili kimler kullanamaz? Zencefilin yan etkileri nelerdir?

Zencefil, antipiretik, analjezik, antiinflamatuar ve antimikrobiyal etkilere sahiptir. Peki, böylesine faydalı olan bir bitkiyi tüketirken kimler dikkatli olmalı, zencefili kimler kullanamaz?

Zencefili, hamilelik sırasında, özellikle daha sonraki ilerleyen hamilelik döneminde yüksek dozda zencefil kullanmanın güvenliği konusunda tartışmalar vardır.

Zencefil az miktarda oksalat içerir. İnsan vücudunda bulunan en yaygın oksalat türü böbrek taşıdır. Bağırsak ve böbrek hastalığı olan kişiler için, özellikle oksalat taşı riski yüksek olan hastaları için zencefilin fazlası zararlıdır.

Zencefilin Yan Etkileri Nelerdir?

Zencefil, eski Çin, Hint ve İran tıp kitaplarında tonik, ateş düşürücü ve arındırıcı bir madde olarak bahsedilir. Antik çağlardan beri halk içinde ilaç olarak kullanılan Zencefil, birçok hastalık için şifa olmuştur. Kan dolaşımına yardımcı olması adına kullanılan zencefil, baş ağrısı, hazımsızlık, kabızlık için sıklıkla kullanılan bitkilerden biri.

Kış çaylarında ya da ödem atmak için kullanılan çaylarda dahi fındık büyüklüğünde koyulması kâfi gelmektedir. Ayrıca ciddi kalp hastalıkları olan kişilerin zencefil konusunda dikkatli olmaları gerekir. Zencefilin asıl tehlikesi sindirim sistemi üzerindeki olumsuz etkisidir. Baharatlı yiyecekler gibi mideyi tahriş eder ve mide ekşimesine, ishale ve bağırsak rahatsızlığına ve gaza neden olabilir. İşte fazla kullanılan zencefilin yan etkileri:

  • Gaz
  • Göğüste ağrılı şekilde başlayan yanma hissi
  • Mide rahatsızlığı
  • Ağız tahrişi
  • Uzmanlara göre hamile kadınların, zencefil çayı içmesi uygun değildir. Bu içim karın ağrısına neden olabilir.

Zencefil Çayı Fazla İçilirse Ne Olur?

Zencefil Çayı doğası gereği keskin bir tada sahiptir. Gingerol açısından ise oldukça zengindir. Zencefil çayını ölçülü tüketmek sağlık için yararlı olacaktır. Peki, zencefil çayı fazla içilirse ne olur?

Zencefil çayı fazla tüketildiğinde mide ve bağırsak duvarını uyararak, mide ve bağırsak rahatsızlıklarına davetiye çıkarabilir. Ağız kuruluğu, boğaz ağrısı ve kabızlık gibi semptomlara neden olur. Günde bir ya da iki bardak (200- 300 ml) tüketilmesi önerilmektedir. Önerilen yapım ise; 1 bardak sıcak suyun içerisine bir çay kaşığı kadar zencefil tozu koyulmasıdır.

Toz Zencefilin Zararları

Toz zencefil genelde mutfaklardan eksik edilmez. Kış aylarında yapılan bitki çaylarına ya da ödem atıcı çaylara konulmasıyla ünlüdür. Düzenli olarak zencefil tozu içmek vücudun bağışıklığını artırabilir ve bağırsaklarda sindirim suyunun salgılanmasını teşvik edebilir, vücuttaki kolesterol metabolitlerinin ortadan kaldırılmasına yardımcı olabilir ve belirli bir kilo verme etkisine sahip olabilir.

Ayrıca, zencefil tozunun eklem ağrılarını hafifletme etkisi de vardır ve bazı romatizma ve romatizmalar üzerinde iyi bir yardımcı tedavi edici etkiye sahiptir. İnsan vücudunun ısı enerjisini artırabilir ve kendi kendini onarma işlevini artırabilir.

İyi çekilmiş ince toz zencefil, emilimi kolay olduğundan dolayı vücut ısısını çok çabuk arttırır. Soğuk algınlığına bağlı olarak gelen üşüme hissini kısa sürede ortadan kaldırır. Vücudun kendi kendini iyileştirme işlevini iyileştirmek için vücudun ısı enerjisini hızla yeniler.

Toz zencefilin zararları yok denecek kadar azdır. Ölçü miktarı ayarlanmadığı takdirde ve bunun sürekli gün aşırı alındığını düşünürsek elbette zararları olacaktır. Uzun süre zencefil tozu içmek iştahı artırabilir, ağızda kuruluk yapabilir, vücut ısısını arttıracağı için aşırı terlemeye nen olabilir, mide problemleriniz varsa ölçü miktarlarına dikkat etmek yararlı olacaktır.

Zencefilin faydaları-zararları nelerdir? Neye iyi gelir? Nasıl tüketilir?

Yemeklere lezzet verirken kalorisi düşük oluğu için kilo kontrolüne de yardımcı olan zencefilin,  tat ve koku vermelerinin dışında sağlığa da birçok yararı vardır. Örneğin; zencefil, bal ve limon muhteşem üçlüsü soğuk algınlığı zamanında daha çabuk iyileşmemize yardımcı olur. Zencefil ayurveda tedavi yöntemlerinde önemli ana maddelerdendir. MÖ 3000 yıllarından itibaren Çinliler, Hintliler ve Asurlular tarafından baharat ve ilaç olarak tüketilmektedir. Çinli denizcilerin deniz tutmasını önlemek için zencefil kullandığını metinlere yazmıştır. Peki, mucize bitki zencefilin faydaları nelerdir? Zencefilin zararları nelerdir? Zencefil çayının zararı var mıdır? Günlük ne kadar tüketilmeli? Diyetisyen Perihan Kılıç anlatıyor...  (Not: Her bünye farklıdır. Tüketmeden önce doktorunuza mutlaka danışın)

ZENCEFİLİN FAYDALARI

Öncelikle zencefilin faydaları nelerdir? Kılıç, zencefilin faydalarını şöyle sıralıyor:

  • Acı tadı gingerol bileşeninden gelir. Zencefilin içindeki gingerol oranı beslenme programında tedavi için önemlidir.
  • Zencefil, antioksidan ve anti-inflamatuar özellik gösterir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesi, iltihabın önlenmesi ve ateşin düşürülmesine yardımcı olur.
  • Sabah uyanmakta zorlanan ve üşüyen kişiler için zencefil önerilir.
  • Bağırsak dostudur. Zararlı bakteri ve parazitlerin temizlenmesine yardımcı olur ve gaz oluşumunu önleyici etkisi bulunur.
  • Kalp kaslarının güçlenmesinde ve uyarılmasında görev alır.
  • Zencefil köklerinde bulunan protaz enzimi protein parçalanmasında rol oynar. Bu sayede et yemeklerinde zencefil kullanımı etin yumuşamasını sağlar. (Bu makalenin ardından rezene çayı faydaları nelerdir? başlıklı yazımıza da bakabiliriz)

 
ZENCEFİLİN ZARARLARI

Peki, zencefilin zararları nelerdir? Diyetisyen Kılıç zencefilin olası zararlarını da şöyle paylaşıyor:

  • Yoğun egzersiz yapan kişilerde yorgunluğa sebep olabileceği için zencefili fazla tüketmemelidir.
  • Zencefil kan sulandırıcı ilaçlarla etkileşime girerek fazla tüketimi kanama riskini arttırabilir. Kan sulandırıcı ve anti-inflamatuar ilaçlarla etkileşime girdiği için zencefil tüketilirken doktora danışılmalıdır. Kan pıhtılaşmasını zorlaştırabilir. Özellikle ameliyat olacak kişilerin bir hafta önceden zencefil tüketimini durdurması önemlidir.
  • Zencefilin fazla tüketimi mide bulantısı ve ishale sebep olabilir.
  • Diyabet hastalarında ani kan şekeri düşüşü yapabilir. Bu sindirim sorunları ve hipoglisemi gibi şeker düşüklüğünün yaşanmaması için tüketim miktarına dikkat edilmelidir.
  • Safra üretimini arttırdığı için safra taşı olan kişilerde ağrıta sebep olabilir.
  • Zencefil masaj yağı olarak tek başına kullanılırsa cildi tahriş edebilir.
  • Midesi hassas olan kişiler pişirmeden yemeğe çiğ ilave etmelidir.

 
Mucize besin olmadığı unutulmamalıdır. Besinlerin tüketim sıklığı, miktarı, kullanım şekli, sağlık durumu, hastalıklar, kullanılan ilaçlar oldukça önemlidir.

ZENCEFİL ÇAYI NE KADAR TÜKETİLMELİ? KİMLER İÇMEMELİ? 

Kılıç, 'Zencefil ne kadar tüketilmeli?' sorusuna ise şu yanıtı veriyor:

  • Amerika Besin ve İlaç Örgütü  (FDA) bireyin kilogram başına 2 gram zencefil tüketmesi gerektiğini önermektedir.
  • 2 yaşından küçük çocuklara verilmemelidir.
  • Hamilelik döneminde mide bulantılarına iyi gelse de günde 1 gramdan fazla tüketilmemelidir.

 

zencefil

ANTİOKSİDAN İÇERİĞİ YÜKSEK SOĞUK HAVUÇ-ZENCEFİL ÇORBASI

İçindekiler:

  • 2,5 su bardağı su (500 ml)
  • 600 gram soyulmuş taze havuç
  • 4 çay kaşığı kıyılmış taze zencefil (12 g)
  • 1.5 su bardağı ayran (300 ml)
  • ¼ çay kaşığı tuz

 

Hazırlanışı:

Orta büyüklükte tencerede su kaynatılır. Havuç ve zencefil eklenir; orta-düşük ateşte, ağzı kapalı 25 dakika veya yumuşayana pişirilir. Havuç pürüzsüz olana kadar blenderden geçirilir, püre haline getirilir. Püre havuç ve haşlanmış zencefil bir kaba dökülür; ayran ve tuz ilave edilir.

İLGİLİ İÇERİKLER

Etiketler:#Faydaları ne?

Zencefilin Zararları Nelerdir? Fazla Zencefil Tüketmek Nelere Yol Açar?

 Zencefil, kardeşi zerdeçal baharatının yer aldığı zencefilgiller ailesinden çiçekli bir bitki türüdür. Yarı tropik iklimlerde (Çin, Endonezya, Hindistan, Vietnam) yetişmektedir.

Tüketimi Oldukça Bol Olan Zencefilin Yararları Nelerdir?

Tüketildiğinde antioksidan, antibakteriyel özelliklerini gösteren zencefil, vücudun hastalıklara karşı direnç sağlamasını sağlayan en önemli bağışıklık kaynaklarından biridir. Vücudu hastalıklara karşı korur ve hasta kişinin vücudundan mikropları uzaklaştırır.

İçerisinde bulunan gingerol yağı, kokusunun güzelleşmesini sağlar. Bu yağın sağlığa yararının önemi büyüktür.

Mide bulantısıyla savaşır ve kusmayı hafifletir.

Kas ağrılarına iyi gelir. Egzersiz yapan biriyseniz haftada 1 kez tüketmekte fayda var. Bunun yanında regl dönemlerinde kullanıldığında kas ağrısını azaltıcı etkisi olduğundan dolayı kişiyi rahatlatır.

Kireçlenme sorununa birebirdir. Özellikle diz kapağında kişi kireçlenme sorunu yaşıyorsa kişi zencefil tüketebilir. Bu ağrıyı azaltacak ve kireçlenmeyi azaltacaktır.

Zencefil, insülin ve kan yağlarının kontrol edilmesinde önemli rol oynar. Ayrıca kan dolaşımını hızlandırdığı için kalp krizi riskini azaltır.

Hazımsızlık ve sindirim problemlerine iyi gelir. Midenin boşaltılmasını hızlandırır, yemekten önce tüketildiğinde bu etki daha hızlı gözlenmiştir.

Kolesterol seviyesini düşürür. Kolesterol probleminiz varsa her gün tüketmeye özen gösterin.

Alzheimer’a iyi gelmektedir. Beyin içinde, yaşlanmaya bağlı yavaşlamayı azaltır.

Zencefil Zararları Nelerdir ve Fazla Tüketildiğinde Neler Olur?

Deride döküntü gibi alerjik semptomlar gösterebilir. Bunun sebebi aromasının yoğunluğudur.

Toz halinde alındığında mide yanması ve ekşimesi gibi mide problemlerine sebebiyet verebilir.

Eğer çiğnemeden yutulduysa bağırsak problemleri ortaya çıkabilir.

Ölçeğinden fazla kullanıldığı takdirde ritim bozukluklarına yol açabilir.

Safra taşı rahatsızlığına sahip kişiler kullanmamalıdır. Bilhassa olumsuz etki ve ağrıya neden olabilir.

Vücutta iltihaplı herhangi bir hastalık varsa, ülser hastalığı varsa fazla tüketildiği takdirde olumsuz sonuçlar doğurabilir.

 Bunlar zencefilin zararları arasında yer almaktadır.

Zencefil Nerede Kullanılır?

 Nezle, grip gibi durumlarda yani mevsim geçişlerinde ya da kış aylarında bağışıklık güçlendirmek için zencefil kullanabilirsiniz. Peki nasıl kullanacaksınız? Çay sevenlerdenseniz taze zencefili küçük parçalara doğrayarak bitki çayınıza katabilir ya da direkt olarak zencefil çayı yapabilirsiniz. Ayrıca taze zencefili rendeleyerek tavuk ve et yemeklerinde ya da hamur işi yemeklerine ekleyerek tüketebilirsiniz.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır