ben aldırma icin hangi bolume gidilir / Ben Aldırma İşlemi | DK Klinik | ANTALYA

Ben Aldırma Icin Hangi Bolume Gidilir

ben aldırma icin hangi bolume gidilir

Çocukluk Çağındaki Benler Dikkate Alınmalı

Dermatoloji

Çocukların cildinde masum olarak görülebilen ve önemsenmeyen benler, deri kanserine yol açabilmektedir. Çocukluk ve ergenlik döneminde artış gösteren benlerin takibinin yapılması büyük önem taşımaktadır. Memorial Hizmet Hastanesi Dermatoloji Bölümü Uzmanları, ben(nevüs) tanı ve takibinin önemi hakkında bilgi verdi.

Okul öncesi dönemde benlerde artış olabilir

Benler genellikle 2-3 mm çapında, pembe, kahverengi ya da siyah gibi çeşitli renklerde, cilt yüzeyinde deriye rengini veren “melanin” maddesini salgılayan “melanosit” denilen hücrelerden oluşmuş lezyonlardır. Süt çocukluğu olarak adlandırılan dönemden itibaren görülmeye başlamaktadır. Sayıları genellikle okul öncesi süreçte ve ergenlik sonlarında artış göstermektedir. Bu artış 25-30 yaşlarına kadar devam etmektedir.

Çocukluk çağındaki deri kanserleri benlerin yoğun olduğu bölgelerde görülüyor

Benlerin oluşumunda rol oynayan başlıca etken, güneşin ultraviyole ışınlarıdır. Çocukluk döneminde güneşe aşırı maruz kalmak ben gelişimini artırmaktadır. 1-4 yaş arasında uzun saatler güneşte kalmak, özellikle sırt ve kollarda melanositik ben gelişimine neden olmaktadır. Çocukluk çağında görülen “melanom” adı verilen deri kanserlerinin, benlerin yoğun olarak bulunduğu bölgelerde geliştiği görülmektedir.

Açık ten rengi olan çocuklar için özellikle dikkat edin

Melanositik benlerin oluşumunda rol oynayan diğer bir etken de açık ten rengidir. Bu nedenle özellikle açık ten rengine sahip çocukların güneşe maruz kalma süresinin kısaltılması, saat 10.00 ile 16.00 arasında güneşe çıkılmaması ve en az 30 koruma faktörlü (SPF 30+) güneşten koruyucu krem ve losyonların gün içinde 4 saat aralıklarla uygulanması önemlidir.

Genetik faktörler ben sayısında etkilidir

Melanositik nevüslerin (benlerin) sayısını ve dağılımını genetik özellikler, hormonal ve çevresel faktörler de etkilemektedir. Erkek çocuklar ve aile bireylerinde çok sayıda ben bulunan çocuklarda ben gelişme olasılığı daha fazladır. Ergenlik döneminde benlerin sayısı artmaktadır. Kemoterapi gibi bağışıklık sistemini zayıflatan ilaçları kullanan çocuklarda ben sayısında artış gözlenebilir.

Fazla sayıdaki benler deri kanseri riskini artırıyor

Melanositik benlerde melanom (deri kanseri) gelişme oranı % 0.1’in altındadır. Çok sayıda, özellikle yüzden fazla beni olan çocuklarda bu risk daha da fazladır. Benlerde aşırı artış, dermatoskopi cihazı  ile risk saptanması ve kıyafetlerle temasa bağlı tahriş oluşması durumunda tedavi uygulanmaktadır. Benlerde başlıca tedavi yöntemi, lokal anestezi altında uygulanan cerrahi işlemlerdir.

Ben takibi çok önemli

Benlerin sayısının ve boyutunun artması, renginin koyulaşması, kenarlarında düzensizlik olması, kanama ya da ağrıya yol açması durumunda mutlaka bir dermatoloji uzmanına başvurulmalıdır. “Dermatoskop” adı verilen ve benlerin ayrıntılı olarak incelenmesini sağlayan bir cihaz yardımı ile benlerde risk olup olmadığı saptanabilmektedir. Çok sayıda beni olan kişilerde bilgisayarlı dermatoskop aletleri ile ben haritalaması yapılabilmektedir. Görünümleri ve yapıları kaydedilen benler, risk oluşturma durumlarına göre belirli aralıklarla kontrol edilmekte ve ben takibi yapılmaktadır.

Ben Aldırmak İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Ben, herkesin vücudundan bulunan hastalık olmayan ve gayet normal olan bir şeydir. Her kişide farklı boyutlarda, miktarda ve renklerde olabilir. Bazen bulunduğu konumlar ve büyüklükleri kişiyi rahatsız edebilir ve aldırmak isteyebilir. Günümüzde ben aldırmak önceki zamanlara göre çok daha kolaydır. Benlerden şikayetçi olmak lekelere ve kırışıklıklara göre daha azdır. Benler genelde doğuştan olduğu gibi sonradan da çıkabilir. Bazende benlerde moleküler değişiklikler yaşanabilir. Bunun nedeni tam olarak bilinmemektedir.

Benler çoğunlukla iyi huylu olsa da bazen melanoma yani cilt kanserine yol açabilir. Beyaz ve çillenmeye yatkın tenlerde özellikle cilt kanseri riski daha fazla olmaktadır. Böyle bir durumda beni aldırmak çok daha mantıklı olacaktır. Benler zamanla renk değiştiriyorsa, çevrelerinde çatlamalarla beraber büyüyorlarsa doktora görünmekte fayda vardır. Özellikle ani oluşan değişimler ve beraberinde yanma, kızarma gibi şikayetler varsa muayene olunmalıdır. Ayrıca vücudunuzda çok sayıda ben varsa ve ailenizden birinden melonoma varsa, doktora gitmeniz gerekebilir. Benlerden dolayı zarar görmek istemiyorsanız kışın dahil her zaman güneş kremi kullanın ve güneşin zararlı ışınlarından korunun. Solaryumdan uzak durun çünkü bu durum benlerde değişimlere yol açabilir.

Hangi bölüme başvurulmalıdır?

Rahatsızsanız yada bir hastalığa yol açacağını düşünüyorsanız dermatoloğa gitmeniz gerekmektedir. Farklı yöntemler ile ben aldırmak mümkündür. Benin evde kesinlikle koparılmaması, kesilmemesi gerekmektedir. Deri kanseri türü olan melanoma yakalanma riski çok yüksek olan bir hastalıktır. Bu hastalıkta erken teşhis çok önemlidir. Bu durumda da ben muayeneleri devreye girmektedir. Doktora gittiğiniz zaman benin doğuştan mı sonradan mı çıktığını soracaktır ve daha sonra dijital dermotoskopi ile muayene edecektir. Bu alet benin dermoskopik görüntüsünü ortaya çıkartıyor ve bilgisayara kaydediyor. Benin riskli olu olmadığı araştırılıyor ve matematiksel olarak bir skor tutuluyor. Böylece benin takibi daha sağlıklı bir şekilde yapılabiliyor.

Tedavisi

Ben aldırma işlemi cerrahi operasyonla yapılır. Doktor ilk olarak muayeneyi yapar daha sonra kanser riski varsa alır. Estetik olarak beğenmiyorsanız da beninizi aldırabilirsiniz. Operasyondan önce bölgeye lokal anestezi yapılır ve ağrı hissedilmez. Ben lazer ile de yakılarak alınabilir. Bu durumda da bölgeye uyuşturucu krem sürülür. Ben çok derinse birkaç seansta da uygulanabilir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir