kedilerin çiftleşme zamanını nasıl anlarız / Dişi Kedilerde Kızgınlık Dönemi Hakkında Herşey - Kedi Blog

Kedilerin Çiftleşme Zamanını Nasıl Anlarız

kedilerin çiftleşme zamanını nasıl anlarız

Arşiv Bağlantısı

Daha Fazla Cevap Göster

Cevap Ver

Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.

Sorulara Dön

Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.

Popüler Yazılar

EA Akademi

Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.

Etkinlik & İlan

Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.

Podcast

Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.

Aklımdan Geçen

Komünite Seç

Aklımdan Geçen

Fark Ettim ki...

Bugün Öğrendim ki...

İşe Yarar İpucu

Bilim Haberleri

Hikaye Fikri

Video Konu Önerisi

Kafana takılan neler var?

2023 yılında da Evrim Ağacı'nın yanında olacak mısınız?

Bu yıl sayfamızda gezdiniz.

2010 yılından beri Türkiye'de bilim iletişimini geliştirmek adına durmaksızın ter döküyoruz ve sizin gibi bilimseverlerin destekleri sayesinde Türkiye'nin en çok ziyaret edilen, en güvenilir, en büyük bilim arşivini yaratmaya devam ediyoruz. Sitemizde reklamlar görüyor olsanız da bunların bize getirisi önemsenmeyecek kadar az. Bizi ayakta tutan, Türkiye'deki bilimseverlerin gönüllü destekleri. Eğer 2023 yılında da Türkiye'de bilimi yeşertme çabalarımıza katkı sağlamak isterseniz, maddi destekçilerimiz arasına katılabilirsiniz. Hatta bu sayede sitemizi ve mobil uygulamamızı tamamen reklamsız bir şekilde kullanmanız mümkün olacak. Tek seferlik destek olun veya daha iyisi, aylık destekçilerimiz arasına şimdi katılın.

Evrim Ağacı Logo

Kreosus (₺)YoutubePatreonDiğer Yöntemler

Geri Bildirim Gönder
Evrim Ağacı

Evrim Ağacı

Türkiye'deki bilimseverlerin buluşma noktasına hoşgeldiniz!

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close

“ Uyduların, gezegenlerin, güneşlerin ve evrenin, hatta evren sistemlerinin yasalarla yönetilmesini anlayabiliyoruz; ancak ufacık bir böceğin özel bir şekilde yaratılması gerektiğine inanıyoruz.”
Charles Darwin

Bilim İçin 30 Saniyeniz Var mı?

Evrim Ağacı, tamamen okur ve izleyen desteğiyle sürdürülen, bağımsız bir bilim oluşumu. Ücretsiz bir Evrim Ağacı üyeliği oluşturmanın çok sayıda avantajından biri, sitedeki reklamları %50 oranında azaltmak (destekçilerimiz arasına katılarak reklamların %100'ünü kapatabilirsiniz). Evrim Ağacı'nda geçirdiğiniz zamanı zenginleştirmek için, sadece 30 saniyenizi ayırarak üye olun (üyeyseniz, giriş yapmanızı tavsiye ederiz).

Üye Ol

Giriş Yap

Üyeliğin Avantajları

Kedilerin Kızgınlık Dönemi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kedi kızgınlık dönemi kısırlaştırma operasyonu geçirmemiş dişi kedilerin belirli aralıklarla çiftleşmeye hazır oldukları için girmiş oldukları bir dönemdir. Erkek kediler de belirli bir kızgınlık dönemi yoktur. Erkek kediler yetişkinliğe adım attıktan sonra her an çiftleşmeye hazırdırlar ve tüm davranışları da buna göre değişiklik gösterir. Bu nedenle kedilerin kızgınlık dönemini ele alırken dişi kediler de ortaya çıkan belirtileri ve anlamlarını ele almak gerekir. Yetişkinliğe adım atan tüm erkek kediler için kısırlaştırma operasyonu olana kadar geçen dönemde hep benzer davranışlar görülür. Elbette her kedinin karakterinin ve buna bağlı olarak da davranış biçimlerinin değişiklik gösterebileceği unutulmamalıdır.

Kedi Kızgınlık Dönemi ile İlgili Sık Sorulan Sorular

Kızgınlık dönemi kedilerin ergenliğe ulaştıktan sonra yaşadıkları östrus veya üreme döngüsü olarak bilinen bir dönemdir. Ancak bu dönem genellikle kızgınlık dönemi olarak ifade edilir.

Kızgınlık Dönemi Ne Zaman Başlar?

Bu dönem kedilerin ergenliğe ulaşması ile başlar. Her kedi için ergenliğe ulaşma süresi farklıdır. Kedinin cinsine göre bu süre 6 ay ile 18 ay arasında değişebilir. Genellikle 8-10 aylar arasında ilk kızgınlık dönemine girilmesi beklenir.

Kızgınlık Dönemi Ne Sıklıkta Yaşanır?

Bir kedinin üreme mevsimi boyunca birden fazla kızgınlık döngüsü olabilir. Üreme mevsimi coğrafi faktörlere göre değişiklik gösterir. Örneğin Kuzey Yarımküre'de yaşayan kedilerin üreme mevsimi ocak ayında başlar ve sonbahara kadar devam eder. Tropikal bölgelerde yaşatan kediler için üreme mevsimi tüm yıl boyunca devam edebilir benzer bir durum evde yaşayan kediler için de geçerlidir.

Üreme Mevsimi / Östrus Ne Kadar Sürer?

Kedi kızgınlık dönemi ortalama olarak 6 gün sürer. Elbette bu süre kediden kediye göre değişiklik gösterebilir. Kediler bu dönemde çiftleştikleri takdirde ortalama kızgınlık süresi 9 güne kadar artar.

Kedinizin Kızgınlık Döneminde Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

Kediniz eğer kısırlaştırma operasyonu geçirmediyse belirli aralıklarla kızgınlık dönemine girecektir. Kedi kızgınlık dönemi belirtileri benzer olsa da bu belirtileri her kedide farklı şekillerde gözlemlemek mümkündür.

Kedinin Hamile Kalması İçin Doğru Zaman Nedir?

Kedi kızgınlık dönemi içerisinde herhangi bir zamanda çiftleşmesi halinde hamile kalabilir. Kediler de çiftleşme gerçekleştiği zaman yumurta salınımı uyarılır. Pek çok dişi kedi de hamileliğin gerçekleşmesi için 24 saat içerisinde 3-4 kere çiftleşme olması gerekir. Bazı kediler birden fazla erkek kedi ile çiftleşebilir. Bu da doğan yavruların farklı babalara sahip olması gerekir.

Kedilerin Kısırlaştırılmadan Önce Kızgınlık Dönemine Girmesi Faydalı mıdır?

Kısırlaştırma operasyonu öncesinde kedilerin çiftleşmesine, hamile kalmasına ve yavru sahibi olmasına kısacası "o duyguyu bir kez olsun yaşamasını" sağlamak isteyen pek çok kedi sahibi vardır. Ancak bir kedinin kızgınlık dönemine girmesinin ya da doğum yapmasının herhangi bir faydası yoktur. Hatta dişi kedilerin doğum yaptıktan sonra daha sevecen ve arkadaş canlısı olacaklarına inanılsa da bu da geçerli bir iddia değildir.

parkta gezen mavi göğüs tasmalı kedi

Kedi Kızgınlık Dönemi Nasıl Anlaşılır?

1. Normalden Daha Konuşkan

Kedi kızgınlık dönemi boyunca devam eden be en çok dikkat çeken belirti kedinin normale göre çok daha fazla ses çıkarmasıdır. Bu sesler kızgınlık dönemine giren kedinin çiftleşme çağrısı olarak da adlandırılabilir. Kediler bu dönemde daha fazla miyavlar hatta çıkardıkları sesler ağlama veya inleme gibi de algılanabilir. Bu sesler gece boyu devam ederek evde yaşayan insanların uyanmasına da neden olabilir. Bazı kediler her zaman konuşkandır. Bu nedenle kedinizin genel hali ve tavrını göz önünde bulundurarak kızgınlık dönemi konuşkanlığını değerlendirmeniz gerekir.

2. Şefkat İhtiyacı

Kedi kızgınlık dönemi boyunca kokusunu yaymak ve beklediği ilgiyi görebilmek için daha fazla sürtünme eğiliminde olur. Bacaklarınıza, ayaklarınıza daha çok sürtünür. Kokusunu bırakmak için eşyalara da daha fazla dokunmaya başlar.

3. Dışarı Çıkma Eğilimi

Kızgınlık döneminde kokusunu yaymak, bir erkek kedi ile karşılaşmak ve çiftleşmek için dişi kedilerin dışarı çıkma eğiliminde artış olur. Her meraklı kedi dış dünyada neler olup bittiğini görmek istese de kedi kızgınlık dönemi süresince daha agresif bir şekilde dışarı çıkmak ister. Kedinizin kızgınlık döneminde olduğunu düşünüyorsanız ve kedi kapısı kullanıyorsanız hem erkek kedileri eve davet etmemesi hem de evden kaçmaması için kapıyı kilitlemenizde fayda olacaktır. Kedilerin kızgınlık döneminde kaçma eğilimine karşı kedinin kolay bulunmasını sağlamak, için dönemsel tasma kullanımı tavsiye edilir. Sitemizde yer alan kedi tasmaları modellerini buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

4. Duruş Şekli

Kediler kızgınlık döneminde çiftleşme pozisyonuna benzer bir pozisyonda durabilirler. Kuyruk dik, kalça dışarı doğru itilmiş ve yukarıya kalkmış şekilde durmak dişi kedilerin kızgınlık döneminde yaygın olarak yaptıkları davranışlar arasında yer alır.

5. Değişken Ruh Hali

Kızgınlık döneminde olan kediler normalden daha farklı bir ruh hali içerisinde olabilirler. Bu dönemde kediniz daha agresif, sinirli veya oyuncu olabilir. Bu nedenle yaşadığı değişime ayak uydurmaya çalışmak ve kendini rahat hissedebileceği bir alan vermek gerekir.

Güvenlik ağı olan pencereden dışarı bakan kedi

Kedi Kızgınlık Döneminde Ne Yapılmalı?

Kızgınlık dönemi kedi sahipleri için oldukça zorlu bir dönemdir. Bu dönemde artan miyavlama ile birlikte koku bırakma ve evden kaçma çabası kedi sahipleri için zorlu bir deneyim olacaktır. Kedi kızgınlık döneminde ne yapılmalı? sorusuna verilecek net bir cevap yok. Daha çok oyun oynamak, sevdiği oyuncaklarla zaman geçirmesi için teşvik etmek, kedi otu ya da matatabi gibi kendi kendine oynarken enerji harcamasına yardımcı olacak şeyler sunmak bu süreçte yardımcı olacaktır ancak bunların hiçbirisi kesin çözüm olarak görülmemelidir.

Eğer kedinizin hamile kalmasını istemiyorsanız ya da erkek kedinizin sürekli sokağa kaçma ve kavga etme ihtimalini ortadan kaldırmak istiyorsanız atmanız gereken en doğru adım kısırlaştırma operasyonudur. Bu adım için veteriner hekim ile görüşmek ve kısırlaştırma operasyonu için en doğru zamanı belirlemek gerekir. Bazı kedi sahipleri bu kararı verirken zorlanırlar. Özellikle kedi kızgınlık döneminin kısa sürmesi söz konusu ise evcil hayvan sahipleri bu operasyonu yaptırmak istemeyebilirler. Ancak unutulmaması gereken kedilerin kızgınlık döneminin 3 ila 20 gün arasında sürebileceğidir.

Kedi Çiftleşmesi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kedilerde çiftleşme eğer herhangi bir sağlık sorunu yoksa hamilelik ile sonuçlanır. Bunun en temel nedeni ise kızgınlığa giren kedinin yumurtalarının uyarılmış olması ve çiftleşme ile birlikte yumurtlamanın tetiklenmesidir.

Kedi Çiftleşmesi Kaç Gün Sürer?

Dişi bir kedinin hamile kalabilmesi için kızgınlık dönemindeyken 24 saatlik süreçte 3-4 kere çiftleşmesi gerekir. Bu sürecin sonunda kedinin kızgınlık belirtilerinin azalmaya başladığı gözlemlenir. Bu nedenle 24 saatlik bir süreçte çiftleşme tamamlanabilir. Kedilerde birden farklı erkek ile çiftleşme sonucunda hamilelik meydana gelebilir. Annenin çok renkli yavru doğurmasının nedeni çoklu çiftleşmedir. Bu nedenle safkan kedilerin çiftleşmesinde erkek kedi ile dişi kedinin birkaç gün bir arada tutulması önemlidir. Bu sayede hamilelik için gerekli olan çiftleşme sayısı aynı kediler arasında gerçekleştirilerek tamamlanır ve dişi kedinin kızgınlığı bu şekilde sona erdirilmiş olur.

Kedi Çiftleşmesi Nasıl Olur?

Kedilerde çiftleşme esnasında erkek kedi dişi kedinin boynunu ısırabilir ve hafif yararlanmalar meydana gelebilir. Kedi çiftleşmesi esnasında kızgınlığa giren dişi kedi, queen ya da kraliçe olarak da adlandırılır, özel bir şekilde durarak çiftleşme çağrısı yapar. Bu özel duruşa lordoz adı verilir ve çiftleşmenin kolaylaşması açısından önemlidir. Kedi çiftleşmesi bu pozisyonda gerçekleşir. Kedi yetiştiricileri çiftleşmenin başarılı bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak için farklı yöntemler deneyebilir. Vasektomi ile kısırlaştırılmış erkek kedilerin yumurtlamayı uyarması için dişi kediler ile birlikte bırakılması yaygın bir yöntemdir.

bahçe duvarının üstünden bakan hamile kedi

Kedilerde Gebelik ve Doğum

24 saatlik süreçte yumurtlamayı sağlayacak kadar çiftleşme gerçekleştikten sonra 20 - 50 saat içerisinde meydana gelir. Yumurtanın döllenmesi için yaklaşık 24 saatlik bir süre vardır. Yumurta döllendikten sonra 12 gün içerisinde rahim duvarına yerleşir. Kedilerde hamilelik yaklaşık olarak 63 - 67 gün kadar sürer. Kedilerin doğum yapmadan önce vücut ısısında belirgin bir düşüş yaşanır ve kedi karanlık bir yer bulmak için harekete geçer. Aynı zamanda anne kedi yemek yemeyi bırakıyorsa yakın zamanda doğumun gerçekleşeceğinden emin olabilirsiniz. Doğumda anne kedinin yalnız kalması doğru bir seçimdir ancak kediyi rahatsız etmeden doğumu gözlemlemek gerekir. İlk yavru doğduktan sonraki yarım saat içerisinde ikinci yavrunun gelmemesi durumunda doğuma müdahale edilmesi gerekebilir. Hamile kedilerin özel beslenme gereksinimlerine uygun olarak formüle edilen ürünlere buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz ÖzTüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.

Sorulara Dön

Kediler sadece kızgınlık zamanlarında çiftleşirler, bu zamanı dişi kedilerin sürekli miyavlaması ve kalçaları yukarıda gezmesiyle gözlemleyebiliriz, erkek kedilerde ise etrafı sıvılarıyla işaretleme varsa kızgınlık dönemidir. İki kedi kızgınlık dönemlerinde iseler iyi anlaşıyorlarsa çiftleşme kaçınılmazdır, iyi anlaşamama durumunda ise zaten bir arada yaşamaları dahi imkansızdır. Eğer kızgınlık döneminde ve iyi anlaşıyorlarsa büyük olasılık 60 güne kalmaz yavru kediler kucağınızda demektir 😊[1]

132 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Petibom. Kedi Çiftleşmesi Nasıl Anlaşılır? » Petibom. (18 Mayıs 2022). Alındığı Yer: Petibom

    Kedilerde kızgınlık dönemi hem kediler hem de insanlar için oldukça zor olabilir. Kediler belirli aralıklarla çiftleşme dönemine girerler ve bu dönemde alışılmışın dışında hareketler sergileyebilirler. Kedi besleyenlerin bu süreçte anlayışlı ve kontrollü olması oldukça önemlidir. Kedilerin çiftleşmek istediğini anlamak için onları yakından takip etmek yeterlidir. Kediler çiftleşme döneminde olduklarını belli etmek için birçok yöntem kullanırlar.

    Erkek Kedilerde Kızgınlık Dönemi Belirtileri Neler?

    Genel olarak erkek kedilerde kızgınlık dönemi belirtileri şöyle sıralanabilir;

    • Erkek kediler kızgınlık dönemlerinde uzun uzun miyavlayabilirler.
    • Özellikle erkek kediler kızgınlık döneminde agresif tavırlar sergileyebilirler.
    • Erkek kediler kızgınlık döneminde iştahsızlık ve beslenme sorunu yaşayarak kilo verebilirler.
    • Evcil kediler çiftleşme döneminde ilk fırsatta evden kaçacaktır. Onun evden çıkmak için hiç olmadığı kadar istekli olduğunu görüyorsanız kızgınlık dönemimde olduğunu anlayabilirsiniz.
    • Erkek kediler kızgınlık döneminde evin farklı bölgelerine idrar bırakabilirler. İdrarı her zamankinden farklı olarak püskürtme şeklinde yaparlar.

    Dişi Kedilerde Kızgınlık Dönemi Belirtileri Neler?

    • Dişi Kedilerde Kızgınlık Dönemi Belirtileri Neler

    Genellikle dişi kedilerde kızgınlık dönemi belirtileri şöyle sıralanabilir;

    • Dişi kedilerin kızgınlık döneminde en sık görülen belirtilerden biri kendi etrafında dönmesi ve yerde yuvarlanmasıdır.
    • Evin boş odalarında uzun süre miyavlayabilirler.
    • Dişi kedilerin çiftleşme döneminde hormonsal etkilerden dolayı iştahsızlık görülür. Bu durum kısa sürede kilo kaybına neden olabilir. Dişi kedilerin çiftleşmek istediğini anlamak için hareketlerini dikkatlice inceleyebilirsiniz.
    • Kuyruğunu sık sık havaya kaldırıp pozisyon alarak çiftleşmeye hazır olduğunu belli edebilir.
    • Dişi kediler kızgınlık döneminde daha çok ilgi isteyebilir. Kendisini besleyen kişiye sık sık sürtünerek sevilmeyi bekleyebilir.
    • Dişi kediler kızgınlık döneminde daha sık idrara çıkmak isteyebilir ve bunu sık sık size bakıp miyavlayarak belli edebilir. İdrara çıkma isteğinin esas nedeni koku bırakma içgüdüsüdür.

    Erkek Kedilerde Kısırlaştırma Nasıl Yapılır?

    Erkek kedilerde kısırlaştırma işlemi ve aşamaları şöyle sıralanabilir;

    • İlk aşamada genel muayene ve gerekli tetkikler yapılır. Kedinin operasyona uygun olup olmadığı test edilir.
    • Operasyona uygun olan kedinin işlem öncesi gerekli hazırlıklarının yapılması için kediyi besleyen kişi bilgilendirilir. Kedinin kısırlaştırma operasyonundan 12 saat önce mama ve su tüketmemesi gerekir.
    • Operasyon sırasında kediye genel anestezi uygulanır ve kedi hiçbir şey hissetmez.
    • İlk aşamada testislerin bulunduğu bölgeye kesi uygulanır ve testisler çıkarılır.
    • Son aşamada testislere bağlı olan kanallar ve damarlar birleştirilir.
    • Erkek kedilerde kısırlaştırma işlemi sırasında işlemin uygulandığı bölgeye dikiş atılmaz. Operasyonun yapıldığı bölge sprey ve batikon ile iyice temizlendikten sonra işlem tamamlanır.

    Kedilerin Kızgınlık Döneminde Neler Yapılmalıdır?

    Kedilerin kızgınlık döneminde yapılması gerekenler şöyle sıralanabilir;

    • Kedinizle sık sık vakit geçirmeli ve ona beklediği ilgiyi göstermelisiniz.
    • Onu yalnız bırakmaktan kaçınmalı ve çiftleşmesini istemiyorsanız evden kaçmasını engellemelisiniz. Evden kaçan evcil kediler sokağa ve arabalara alışık olmadıkları için araba çarpmasına ve çeşitli kazalara maruz kalabilirler. Bununla birlikte, kızgınlık dönemindeyken sokaktaki kedilerle kavga ederek yaralanabilir ve hastalanabilirler.
    • Onunla oyunlar oynayarak dikkatini dağıtabilir ve onu yorarak enerjisin atmasını sağlayabilirsiniz.
    • Kızgınlık döneminde hem erkek hem dişi kedilerde iştahsızlık olduğundan ani kilo kayıplarını engellemek için onları beslemeye çalışmalısınız. Onların sevdiği kaliteli ve yararlı mamaları yemelerini sağlamanız, onlar için iyi olacaktır.
    • Erkek kediler evin farklı bölgelerine idrar bırakarak kötü kokuya ve kire neden olabilirler. Bu dönemde kedinize karşı anlayışlı olmalı, kedinizi korkutmamalı ve cezalandırmamalısınız.

    Dişi Kedilerde Kısırlaştırma Nasıl Yapılır?

    Erkek kediye nazaran dişi kedilerin kısırlaştırma işleminden farklı olarak 2 ayrı yöntem kullanılabilir.

    Genel olarak dişi kedilerde kısırlaştırma işlemi için ilk yöntem ve aşamaları şöyle sıralanabilir;

    • İlk aşamada gerekli tetkikler ve genel muayene yapılır. Kedinin kronik bir rahatsızlığı olup olmadığı sorgulanır.
    • İşlem sırasında genel anestezi uygulanır.
    • Yumurtalıkların tamamı değil yalnızca bir kısmı alınır. Bu yöntemde dişi kedi ameliyat sonrası erkek kedilerle cinsel birliktelik yaşar fakat hamile kalamaz.
    • İşlem tamamlandıktan sonra işlemin uygulandığı bölgeye dikiş atılır.

    İkinci yöntem ve aşamaları şöyle sıralanabilir;

    • İşlem öncesinde gerekli tetkikler ve genel muayene yapılır. Kedinin kronik bir rahatsızlığı olup olmadığı sorgulanır.
    • İşlem sırasında genel anestezi uygulanır.
    • Yumurtalıkların tamamı alınır. Bu işlemden sonra dişi kedide çiftleşme isteği ve kızgınlık dönemine has belirtiler görülmez.
    • İşlem tamamlandıktan sonra işlemin uygulandığı bölgeye dikiş atılır.

    Kedilerde Kısırlaştırma İşleminin Faydaları Nelerdir?

    • Kedilerde Kısırlaştırma İşleminin Faydaları Nelerdir

    Aşağıda kedilerde kısırlaştırma işleminin faydalarışöyle sıralanabilir;

    • Dişi kedilerde kısırlaştırma işlemi, istenmeyen gebelikleri önleyerek bakılamayan yavru kedilerin sokağa bırakılmasını önler.
    • Dişi kedilerde kısırlaştırma işlemi sonrası metritis, yumurtalık kisti ve kanser oluşumu gibi olumsuzlukları önlemeye yardımcı olur.
    • Kısırlaştırma işlemi sonrası kedilerin kızgınlık dönemindeki anormal davranışları ve agresif tavırları engellenmiş olur.
    • Erkek kedilerin kızgınlık döneminde evin farklı bölgelerine koku bırakma güdüsü ortadan kalkmış olur.
    • Kedilerin evden kaçması ve sokakta yaralanıp ölme riski ortadan kalkar.

    Kedilerin çiftleşmek istediğini anlamak kolay olsa da bunu engellemek zor olabilir. Erkek kedilerin ve dişi kedilerin bu dönemde kontrol altında tutulması zor olduğundan birçok farklı yöntem uygulanabilir. Kedilerin kızgınlık dönemindeki anormal hallerinin önüne geçmek için tek seçenek kısırlaştırma ameliyatıdır. Kısırlaştırma işleminden sonra kedilere iyi bakılmalıdır. Rahat ve temiz yerde uyumaları, dişi kedilerin işlem sonrası sık sık hareket ettirilmemesi gerekir. Kızgınlık döneminde kilo veren kedilerin kısırlaştırma işleminden sonra iyi beslenmeleri gerekir.

    Ayrıca Bakınız: Yavru Kedilerin Dişleri Ne Zaman Çıkar?

    nest...

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.