salatalık yetiştirme püf noktaları / 4 Kolay Adım: Evde Salatalık Nasıl Yetiştirilir? - Nefis Yemek Tarifleri

Salatalık Yetiştirme Püf Noktaları

salatalık yetiştirme püf noktaları

Bahçeniz olmasa bile saksıda domates, salatalık gibi sebzeler yetiştirin! Saksıda sebze yetiştirmenin püf noktaları

Son yıllarda, özellikle pandemi sonrasında pek çok kişi; kendi meyve sebzesini üretmesi gerektiğini düşünmeye başladı. Tabii bunda artan gıda fiyatları ve doğal gıdaya erişim isteği de etkili. Ancak yoğun şehirleşme nedeniyle tarım yapmak giderek zorlaşıyor. Zaten kişilerin yoğun hayat temposunda tarıma ayırabilecekleri bir zaman da olmuyor. Oysa büyük tarım alanlarına ya da bahçeye ihtiyaç duymadan, saksıda sebze yetiştirmek mümkün. Dikkat etmeniz gereken birkaç küçük detay ile siz de domates, salatalık ve biber gibi ürünleri kolayca balkon ya da terasınızda yetiştirebilirsiniz. İşte saksıda ürün yetiştirmek için dikkat etmeniz gerekenler!

Doğru boyda saksıları tercih edin


Bahçeniz olmasa bile saksıda domates, salatalık gibi sebzeler yetiştirin! Saksıda sebze yetiştirmenin püf noktaları

Meyve ve sebzeler toprakta ne kadar kök salabilirlerse o kadar büyürler. Bunun için bol toprağa ve geniş alana ihtiyaç duyarlar. Yetiştireceğiniz ürünlerin büyümesi ve bol meyve vermesi için mutlaka büyük saksıları tercih etmelisiniz. Ayrıca saksının altında drenaj delikleri bulunmalı. Böylece bitkiyi çok sularsanız fazla su kanallardan atılır ve bitkinin kökleri çürümez. Eğer nasıl bir saksı alacağınıza karar veremiyorsanız 45 litrelik Serinova V Villa Balkon Saksı'nı değerlendirebilirsiniz.

Bu noktada dikkat etmeniz gereken diğer konu ise toprağı bol kullanmak. Örneğin domatesler çok fazla kök salar. Eğer toprak yetersiz gelirse kökler dışarı çıkabilir. Bu nedenle saksınızı maksimum oranda toprakla doldurmaya dikkat etmelisiniz. Ayrıca ara ara toprağı kontrol ederek ilave yapmanız gerekip gerekmediğini mutlaka gözlemlemelisiniz.

Ürünü İncele

Kaliteli toprak ve gübre kullanın


Bahçeniz olmasa bile saksıda domates, salatalık gibi sebzeler yetiştirin! Saksıda sebze yetiştirmenin püf noktaları

Bitkilerin büyümek için alanın yanı sıra minerallere de ihtiyacı olur. Bu nedenle kullanacağınız toprağın verimli olmasına dikkat etmelisiniz. Bunun için toprağı önce çeşitli gübrelerle harmanlayabilirsiniz. Ancak ne kadar verimli toprak seçseniz ya da toprağı gübreleyerek kullansanız da bir süre sonra topraktaki değerler düşmeye başlar. Bu nedenle düzenli aralıklarla toprağı gübrelemeye özen göstermelisiniz. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise bitkileri mümkün olduğu kadar doğal ürünlerle gübrelemek. Bunun için solucan gübrelerini tercih edebilirsiniz. % organik ve ekolojik olan Vermisafa Organik Katı Solucan Gübresi, ürünlerinizin ihtiyacı olan desteği onlara sunarak gerçek aroma ve lezzete kavuşmalarına yardım eder. Toprak konusunda dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise toprağın havalandırılması. Ara ara, bitkinin köklerine zarar vermeyecek şekilde eşeleyerek toprağı havalandırmayı ihmal etmemelisiniz.

Ürünü İncele

Yeteri kadar güneş görmesini sağlayın


Adsız tasarım - T

Yetiştireceğiniz bitkilerin ne kadar güneş almaları gerektiğini iyice araştırmalı ve bu doğrultuda bir yerleşim planı yapmalısınız. Çünkü bazı bitkiler bol güneş ışığı isterken bazıları direkt güneşe maruz kalmak istemez. Bu nedenle bitkilerinizi sınıflandırmalısınız. Eğer birden fazla balkonunuz varsa domates, çilek ve biber gibi güneşi çok seven bitkileri güney cephedeki balkona yerleştirebilirsiniz. Salatalık gibi doğrudan güneşe maruz kalmak istemeyen bitkileri ise daha az güneş alan balkona koyabilirsiniz. Ancak bitkileri kuzeye yerleştirip tamamen güneşten yoksun bırakmamaya da dikkat etmelisiniz.

Eğer tek bir balkon ya da terasınız varsa güneşin geliş açısına göre bir düzen oluşturabilirsiniz. Alanda hiç gölge bir yer bulunmuyorsa ve direkt güneş istemeyen ürünler de yetiştirmek istiyorsanız o zaman bu alanı sizin oluşturmanız gerekiyor. Sadece güneşi çok sevmeyen bitkilerinize yetecek kadar bir alanı şemsiye ya da tente ile gölge yapabilirsiniz. Bundera Balkon Teras Bahçe Şemsiyesi'ni ihtiyacınız olan açıda kolayca ayarlayabilir, bitkileriniz için ideal bir ortam yaratabilirsiniz.

Ürünü İncele

Sulama konusunda hassas olun


5

Yetiştireceğiniz ürünlerden yeterli verimi almak istiyorsanız gübreli toprak kullanmak, yeteri kadar güneşe maruz bırakmak ve büyük saksı tercih etmek kadar bitkiyi ne kadar suladığınıza da çok dikkat etmelisiniz. Bunun için ilk olarak hangi bitkinin ne kadar su istediğini iyice araştırmalısınız. Bol su seven bitkilerle günde bir sulanması gerekenleri kesinlikle aynı saksıya dikmemelisiniz.

Bitkileri sularken mevsim koşullarını da göz önünde bulundurmalısınız. Yetiştirdiğiniz bitki çok su istese de kış aylarında buharlaşmanın etkisi çok az olduğu için verdiğiniz su birkaç gün yeterli gelebilir. Böyle durumlarda her gün sulama yapmak bitkinin çürümesine neden olabilir. Ancak yaz aylarında buharlaşmanın etkisi fazla olacağı için her gün sulama yapmanız gerekebilir. Bunu anlamak için toprağı kontrol edebilirsiniz. Eğer evde olmadığınız zamanlarda bitkilerinizin susuz kalmasını istemiyorsanız Dolunay 5 Adet Musluklu Zaman Ayarlı Çiçek Bitki Sulama Aparatı'nı mutlaka değerlendirmelisiniz. Zaman ayarlı ürünle siz evde olmasanız bile bitkilerinizi sulayabilirsiniz.

Ürünü İncele

Sepette %10'a varan indirimler kazanmak için tıklayın!
Prime üyesi olup bedava kargo ve daha birçok avantajdan yararlanmak için tıklayın!

ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Saksıda Salatalık Nasıl Yetiştirilir?

Saksıda Salatalık Nasıl Yetiştirilir?

Salatalık faydaları sıralanacak olursa oldukça uzun bir liste çıkacaktır. Bu sağlıklı bitkiyi evde yetiştirmek isteyen kişilerin aklındaki en yaygın soru saksıda salatalık nasıl yetiştirilir, sorusudur. Sağlık açısından da yararı olan salatalıkları ev şartları altında saksıda da kolayca yetiştirebilirsiniz. Salatalık tohumlarını ekmek için saksı başına üç tohum gerekecektir. Tohumları toprağın yaklaşık 1,5 cm derinine iterek işe başlayabilirsiniz. Tohumlar filizlenmeye başlayana kadar toprağı daima nemli tutmaya özen gösterebilirsiniz.

Salatalık tohumları ile salatalık yetiştirmek istiyorsanız doğru zamanda ektiğinizden emin olun. Doğru zaman aralığı, genellikle saksılara koymadan 3 ila 4 hafta öncesi olacaktır. Çok erken ekim yapmak, bitkinin fazla büyümesine ve çiçeklenmeye başlamasına neden olabilir. Saksıya taşınması ve büyüme potansiyelini karşılaması zorlaşır. Salatalık fidelerini saksılara ekmeye hazırsanız fideleri dikkatlice saksılardan çıkarın ve kökleri oluşturan top yumağına dokunmadan saksıdaki toprak karışımına koyarak üstünü örtün. Bolca sulayarak salatalık fidesinin beslenmesini sağlayabilirsiniz.

Tarlada Salatalık Nasıl Yetiştirilir?

Tarlada Salatalık Nasıl Yetiştirilir?

Tarlada salatalık nasıl yetiştirilir sorusunu, ekimin farklı alanlarda nasıl yapılacağını göz önüne alarak cevaplamak gerekir. Salatalık tohumlarını 2,5 cm derinlik olacak şekilde ekebilir ve tohumlar arasında yaklaşık ,5 cm’lik aralıklar bırakabilirsiniz. Bitki kafesinde yetiştirilen sarmaşıklar için tohum veya bitki uzaklığı 1 cm’dir. Salatalıklar aynı zamanda toprak setlerinde yarım veya 1 cm aralıklarla yerleştirilerek de ekilebilir. Bitkiler 10 cm uzunluğa ulaşınca set başına bir bitki düşecek şekilde seyrekleştirilebilir.

Daha soğuk bir iklimde yaşıyorsanız salatalık sırasını siyah bir plastikle örterek ekim öncesi toprağın ısınmasını sağlayabilirsiniz. Ekimi yaptıktan sonra alandaki zararlı böceklerden korunması için ekin sapı, kesilmiş yapraklar veya bir saman örtüsüyle etrafı kapatabilirsiniz. Bu örtme işlemi, hastalıkları önlemek için çalıları toprak zeminden uzak tutacaktır. Sarmaşıkların yükselmesini istiyorsanız ve kısıtlı alanınız varsa salatalıklarınızı bitki kafesinde yetiştirmek iyi bir seçim olacaktır. Bitki kafesleri, meyve ve sebzeleri nemli zeminde yaşanan hasarlardan da koruyabilir.

Salatalık Yetiştirirken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Salatalık Yetiştirirken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Lezzetli bir salatalık turşusu için yetiştireceğiniz salatalıklarda dikkat etmeniz gereken birkaç nokta vardır. Sabah erken saatlerdeki ısının etkisi hatırlamalısınız. Salatalıklar, bereketli bir mahsul ortaya çıkarmak için bolca güneş ışığına gereksinim duyacaklardır. Bir diğer önemli nokta ise toprağı verimli kılmak olacaktır. İster toprak zeminde ister saksıda salatalık yetiştirin, salatalığın her anlamda güçlü büyümesi ve gelişmesi için verimli bir toprak oluşturmalısınız. Aynı zamanda toprağın suyu çekmek için aydınlık ve havadar olması da faydalı olacaktır.

Salatalık fidelerinin olduğu bölgeye neler ektiğiniz, salatalığın verimliliği noktasında oldukça önemlidir. Patates gibi bitkiler toprakta salatalığın büyümesini büyük ölçüde engelleyen bir madde salgılamaktadır. Salatalıkların yakınına patates gibi sebzeleri ekmek salatalık verimini düşürecektir. Dikkat edebileceğiniz bir diğer unsur salatalıkları düzenli olarak toplamak olacaktır. Hasat toplanmayınca fazla yüklenilen bitkiler, tüm enerjilerini var olan salatalığın daha da fazla büyümesi için kullanır. Dolayısıyla bitkilerin verimi düşebilmektedir. Salatalık yetiştirirken ihtiyacınız olan tüm malzemeleri Trendyol’dan satın alabilirsiniz.

Balkonda Sebze Yetiştirmenin Püf Noktaları

NİSAN AYI TAM ZAMANI Nisan itibarıyla sevinizi vererek sebze ekimine başlayabilirsiniz. bitkiler ekilmeye başlıyor. Tam da mevsmi olan nisan ayıyla birlikte güneş alan bir balkonda domates, salatalık, patlıcan, biber, fasulye, kabak, domates, kekik, biberiye ve çilek daha verimli yetiştirebilirsiniz. Daha az güneş alan kuzey cephe balkonlarda ise havuç, turp, karalahana, marul, ıspanak, biberiye, nane ve maydanoz yetiştirmek mümkün (bu bitkiler gölge ve nem sever). Özetle her evde üretim yapılabilir. Sebze ve meyvelerin çoğu ay içinde ürün verir.

NİSAN AYI TAM ZAMANI Nisan itibarıyla sevinizi vererek sebze ekimine başlayabilirsiniz. bitkiler ekilmeye başlıyor. Tam da mevsmi olan nisan ayıyla birlikte güneş alan bir balkonda domates, salatalık, patlıcan, biber, fasulye, kabak, domates, kekik, biberiye ve çilek daha verimli yetiştirebilirsiniz. Daha az güneş alan kuzey cephe balkonlarda ise havuç, turp, karalahana, marul, ıspanak, biberiye, nane ve maydanoz yetiştirmek mümkün (bu bitkiler gölge ve nem sever). Özetle her evde üretim yapılabilir. Sebze ve meyvelerin çoğu ay içinde ürün verir.

Evde Salatalık Nasıl Yetiştirilir?

Salataların ve yemeklerin içerisinde kullanılan salatalık, kabakgiller familyasına ait bir bitki türüdür. Ana vatanı Kuzey Hindistan olarak bilinen salatalık, güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Kilo vermeye yardımcı olan ve vücudu temizleyen salatalık, detoks tariflerinin içerisinde de kullanılır. Kemikleri güçlendiren ve cilt bakımına yardımcı olan bu besin, günlük sıvı ihtiyacını da karşılar. Faydaları saymakla bitmeyen salatalığı, en doğal biçimiyle evlerinde yetiştirmek isteyenleri böyle alalım. Organik beslenmeye özen gösteren ve bahçesinde veya balkonunda kendi bitkilerini yetiştirmek isteyenler için 'Saksıda salatalık nasıl yetiştirilir?' sorusunu cevaplıyoruz. İşte, adım adım evde salatalık yetiştirme yöntemleri:

Salatalık Ne Zaman Ekilir?

Salatalığı yetiştirmek için ekim zamanı oldukça önemlidir. Salatalık genellikle ilkbahar aylarında yetiştirilmeye başlanır. Ama sonbahar ve yaz ayları da salatalık ekimi için uygundur. 

salatalık yetiştirme

Evde Salatalık Nasıl Yetiştirilir?

1. Adım: Malzemeleri Temin Edin:

Salatalık ekiminde ihtiyacınız olacak tüm malzemeleri çiçekçilerden veya yapı marketlerden temin edebilirsiniz. İhtiyacınız olan malzemeler;

  1. 10 adet salatalık tohumu
  2. Gübre
  3. Drenajlı derin ve geniş bir saksı
  4. Destek/Yükseltici
  5. Organik maddeler bakımından zengin toprak

saksıda salatalık

2. Adım: Saksıya Toprak ve Yükseltici Koyun:

Salatalık ekimi için uygulamanız gereken ikinci adım, yükselticiyi yerleştirmektir. Salatalık fidelerinin tutunabilmesi ve büyüyebilmesi için yükselticiye ihtiyaçları vardır. Saksının içerisine 3 adet yükseltici koyun ve üstlerini birbirine bağlayın. Yükseltici yerine evde bulabileceğiniz sağlam sopaları da kullanabilirsiniz. Yükselticilerin düşmemesi için, saksıya toprak doldurun. Yükselticilerin veya sopaların sabit durduğundan emin olun.

3. Adım: Tohumları Ekin:

Sıra geldi salatalık tohumlarını ekmeye. Saksıdaki toprağın orta kısmına oyuk açın. (Çok derin olmasın.) Açtığınız oyuğun içerisine salatalık tohumlarını yerleştirin. Bir saksıya maksimum 10 adet tohum koyun. Salatalık tohumlarının üzerine hafifçe toprak ekleyin. Toprağı çok fazla bastırmamaya özen gösterin. Bu sayede daha hızlı ve çabuk büyürler. Salatalık tohumları için en uygun zaman Temmuz ayı olsa da, bahar aylarında da ekim yapabilirsiniz.

saksıda salatalık

4. Adım: Toprağı Bol Bol Sulayın:

Tohumları ektikten sonra toprağa mutlaka ilk suyunu verin. Saksınızı bol güneş ışığı alan bir ortama yerleştirin. Bu aşamadan sonra yerini çok değiştirmemeye özen gösterin. Salatalıkların büyüme aşamasında günde en az 8 saat güneş ışığı alması gerekir. Salatalıkları her gün sulayın. Sulama işlemini delikli ve hafiften tazyikli su kaplarıyla yapmanız daha etkili sonuç verecektir.

5. Adım: Salatalık Fidelerini Mutlaka Kontrol Edin:

Salatalık fideleri yükselmeye başladığında, birbirini ezmelerine izin vermeyin. Saksıdaki daha az gelişen fideleri dikkatli bir şekilde sökerek yeni bir saksıya ekebilirsiniz. 30 cm genişliğinde bir saksıda 2 adet salatalık fidesi olması yeterlidir.

6. Adım: Toprağı Gübreyle Zenginleştirin:

Salatalık büyümeye başladıktan sonra da her gün sulamaya ve güneş ışığı almasına dikkat edin. Salatalığın daha hızlı ve verimli büyümesi için haftada bir kez toprağı üst kısmından gübreleyin. Bu sayede daha kısa sürede lezzetli salatalıklar yetiştirebilirsiniz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir