boşanma aşamasında mal kaçırma / Eşten mal kaçırma halinde ne yapılması gerekir?

Boşanma Aşamasında Mal Kaçırma

boşanma aşamasında mal kaçırma

 

08 April - Av. Ali Kemal Şengül Tarafından Yazıldı.

Boşanma Sürecinde Mal Kaçırma Nedir?

Toplumuzun en küçük ve en önemli birimi olan aile toplumsal anlamda huzur ve sükunun korunması bakımından büyük önem arz etmektedir. Bu nedenle Türk toplumunda, eşler boşanma yoluna genellikle en son çare olarak başvurmaktadır zira hiç kimse bir evliliği ayrılmak maksadı ile gerçekleştirmez. Boşanma ise eşlerden birinin veya ikisinin isteği üzerine, hakimin kararıyla evlilik bağının ortadan kaldırılmasını ifade etmektedir. Boşanma süreci hukuki anlamda evliliğin sona ermesinin yanı sıra, eşler açısından maddi ve manevi anlamda sonuçlar doğuran bir süreçtir. Boşanma sürecinde, özellikle sonraki süreçte maddi açıdan büyük kayıplar yaşanmaması bakımından sürecin taraflarının dikkat etmesi gereken çok önemli hususlar bulunmaktadır. Bu makalemizde esasen, boşanma sürecinde eşleri maddi açıdan hukuken nasıl korunabileceğini anlatmaya özen göstereceğiz.

Evliliğin hukuken sona erdirilmesini ifade eden boşanma, maddi ve manevi sonuçlar doğuran bir aile hukuku kurumudur. Boşanma süreci manevi anlamda taraflar açısından oldukça zorlu ve sancılı geçen bir süreçtir. Bu anlamda boşanma sürecinden önce süreçle ilgili yapmanız gerekenler ve yasal anlamda haklarınız hususunda bir avukat aracılığı ile hukuki destek almanızı tavsiye ediyoruz. Ayrıca boşanma sürecinin özellikle çekişmeli boşanma süreçlerinin ruhen taraflar üzerinde oluşturduğu etkininde bu süreçte ani kararlar verme ve aleyhine tutum ve davranış sergileme gibi sonuçları meydana getirebilmesi ihtimaline karşı süreçten önce ve boşanma sürecinde psikolojik yardım almanızı tavsiye ederiz. Özellikle çekişmeli boşanma süreçleri bakımından bu yardım, sağlıklı düşünmenizi ve dolayısı ile hukuki anlamda yasal haklarınızı müdafaa etmek bakımından acele ve aleyhinize kararlar almamanıza faydalı olacaktır. Boşanmanın maddi anlamda sonuçları, nafakalar (iştirak, tedbir, yoksulluk) ve kusurlu olan taraf aleyhine hükmedilen maddi ve manevi tazminatlardır. Dolayısı ile boşanma sürecinde hukuka aykırı olarak yani bir eşe söz konusu nafakaları ödememek veya ekonomik durumunu daha az göstermek suretiyle düşük nafaka ödemek veya maddi ve manevi tazminatları ödememek yahut daha az ödemek maksadı ile mal varlığının düşük gösterilmesi durumları doğrudan boşanmanın maddi sonuçlarını etkilemektedir. Aleyhine nafaka ve/veya tazminata hükmolunan eski eş, boşanma sürecinde diğer eş tarafından gerçekleştirilen hukuka aykırı mal kaçırma nedeniyle maddi anlamda zarar görmektedir. Boşanma sürecinde eşten mal kaçırmak maksadı ile yapılan muvazaalı satış, bağışlama ve benzeri sözleşmelerin sonradan geçersiz addedilmesi bu açıdan oldukça elzemdir.

Boşanma Sürecinde Mal Kaçırma Nasıl Engellenir?

Mal kaçırma genel olarak boşanma neticesinde eşlerin Medeni Kanun’da öngörülen mal rejimi hükümleri gereğince yapacakları mal paylaşımında bir eşin daha az pay alması için yapılan, taşınır ve taşınmaz malları ucuza elden çıkarma, bağışlama, muvazaalı satış ve hileli satış sözleşmeleri olarak ifade edilebilir. Bu anlamda bir eşin diğer eşten mal kaçırması çok çeşitli ve farklı yollar ile yapılabilir. Burada önemli olan husus eşin kendi mal varlığından yaptığı bu tasarrufları, diğer eşin aleyhine olarak ve kötü niyetle yapmış olmasıdır. Zira bu iki hususta yapılan sözleşmelere ve elden çıkarmaların geçersiz addedilerek mal paylaşımına konu edilmesi sonuçlarını doğurması konusunda mahkemece değerlendirilecektir.

Boşanma sürecinde eşinizin mal kaçırdığından şüpheleniyorsanız mali haklarınızı korumak maksadı ile hukuki destek almanızı tavsiye ederiz. Örneğin boşanma sürecinde mal kaçırmayı engellemek maksadı ile eşlerin daha önceden birlikte oturduğu yer yani ailece yaşamın sürdüğü ev olan aile konutu üzerine şerh koydurarak olası bir satış işlemine karşı haklarınızın korunmasını talep edebilirsiniz. Aile konutu şerhi, eşlerden birinin talebi üzerine ailece birlikte yaşanılan konutun bir satış işlemi ile karşı karşıya kalması ihtimaline karşı Tapu Kütüğü’ne düşülen ve taşınmazın satım işlemi yapılmak istendiğinde herkes tarafından görülmesi mümkün olan bir kayıtı ifade etmektedir. Bu anlamda eşlerden her birinin mahkemeden, aile konutuna şerh konulmasını ve bu şerhinde tapu kütüğüne düşülmesini talep etme hakkı vardır.

Aile konutu dışındaki taşınır ve taşınmaz mal varlıklarının korunması maksadı ile şayet bu varlıkların elden çıkarılacağı yada boşanma sürecinde bir eşi zarara uğratmak maksadı ile anılan varlıklar üzerinde muvazaalı işlemler yapıldığı yönünde iddialarınızı da yine mahkeme nezdinde ileri sürmelisiniz. Örneğin iddiaların ciddi ve temele sahip olarak görülmesi halinde mahkemece taşınır ve taşınmaz mallar bakımından eşlerin mal paylaşımı yapılına dek ihtiyati tedbir kararı alınması mümkündür. Şayet söz konusu mallar muvazaalı işlemler ve sözleşmeler ile elden çıkarılmış ise bu sözleşmelerin geçersizliğini yine mahkemeler önünde dava edebilirsiniz. Örneğin, eşiniz mal tasfiyesinde sizi maddi açıdan zarara uğratmak için Bebekteki Dolar değerindeki dairesini kuzeni A ile satım sözleşmesi yaparak Dolara elden çıkarmış ise bu halde eşiniz daireyi gerçek değerinin altında bir meblaya satmış ise mal tasfiyesinde sizi maddi açıdan zarara uğratmak maksadı ile böyle bir satım sözleşmesi yapması dolayısı ile uğradığınız zararın tazmini talep edebilirsiniz. Ayrıca eşinizin yine sizi maddi açıdan zarara sokmak maksadı ile yaptığı ve boşanmanın mali sonuçlarını engelleyen bağışlama işlemlerinin de iptalini talep edebilirsiniz. Örneğin eşiniz yıllardır görüşmediği halası B’ye üç otomobil ve bir daire bağışlamış ise bu işlemin boşanma sonunda yapılacak tasfiyeden mal kaçırmak maksadı ile yapıldığı iddiasıyla mahkemeye başvurabilirsiniz.

Aile Konutuna Şerh Konulması

Eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini feshedemez, aile konutunu devredemez veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamaz. Rızayı sağlayamayan veya haklı bir sebep olmadan kendisine rıza verilmeyen eş, hâkimin müdahalesini isteyebilir. Aile konutu olarak özgülenen taşınmaz malın maliki olmayan eş, tapu kütüğüne konutla ilgili gerekli şerhin verilmesini tapu müdürlüğünden isteyebilir. Ayrıca aile konutu eşlerden biri tarafından kira ile sağlanmışsa, sözleşmenin tarafı olmayan eş, kiralayana yapacağı bildirimle sözleşmenin tarafı hâline gelir ve bildirimde bulunan eş diğeri ile müteselsilen yani birlikte sorumlu olur. Aile konutu şerhini eşlerden her biri, şerh konulmasını istedikleri evde ailece oturduklarını belgelemek suretiyle evin bulunduğu yer Tapu Müdürlüğü’ne aile cüzdanı ile birlikte başvuru yaparak talep edebilir.

Boşanma Davasında Eşten Mal Kaçırma

Genel olarak boşanma sürecinde eşler, evlilik sırasında birlikteyken edindikleri malları yasaya uygun bir şekilde paylaşmaktadır. Ancak bazı kişiler, eşleriyle bu malları paylaşmak istemedikleri için çeşitli yollara başvururlar ve eşlerinden mal kaçırma girişiminde bulunabilirler. Bu mal kaçırma girişimi hukuka aykırı bir şekilde olabileceği gibi, kişinin malları satması şeklinde de gerçekleşebilir. Yasalar ise bu mal kaçırma girişimini engelleyebilmek adına bir takım önlemler almaya çalışmaktadır. Bu tip durumlarda yapılacak işlemler için İzmir boşanma avukatına danışabilirsiniz.

Boşanma Davasında Eşten Mal Kaçırma Durumunu Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

Eşlerden biri, diğerinin mal kaçırma girişiminde bulunacağından şüphe duymaktaysa, bunun için vakit kaybetmeden hukuki bir süreç başlatmalı, konuyla ilgili bir boşanma avukatından destek almalıdır. Siz de bu konularla ilgili bilgi almak için İzmir boşanma avukatına başvurabilirsiniz. Bu konuda alınabilecek önlemlerden bazılarını şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Mal kaçırma şüphesi bir aile konutu ile alakalı ise, kişi gerekli yerlere müracaat ederek, mülk için aile konutu şerhi koydurabilir. Böylece mal kaçırma riski olan kişinin konut ile ilgili işlem yapma yetkisi kısıtlanmış olur. Bu konuda detaylı bilgilendirme için İzmir boşanma avukatından bilgi alabilirsiniz.
  • Evlilik sürerken, mal kaçırma yapacak kişi, elindeki malları bir başkasına karşılıksız bir şekilde vermiş olabilir. Bu gibi durumlarda gerekli kanıtlarla konu, davaya taşınabilir. Böyle bir durumda iyi bir avukat gerekmektedir. Boşanma avukatı İzmir, bu konuda size yardımcı olabilir. Sonuç olarak paylaşılan bu malların devirlerinin iptali sağlanabilir.
  • Mal kaçırma girişiminde bulunan kişi, belgede sahtecilik gibi yollara da başvurabilir. Bu durum ispatlandığı takdirde diğer eş mağdur olmayacaktır.
  • Boşanma davası ile birlikte mal tasfiyesi davasının açılması, mal kaçırma girişimini engelleyebilecek unsurlar arasında yer almaktadır.
  • Mal kaçırma girişimini engelleyebilmenin bir diğer yolu, mallar üzerine ihtiyati tedbir koydurmaktır. Bu işlemi, aile mahkemesi kararı ile yaptırabilirsiniz. Böylece malların satışı durdurulacaktır.

Bu gibi noktaların yanında önlem alınması ve dikkat edilmesi gereken noktalar bulunmaktadır. Daha detaylı bilgilendirme ve spesifik durumlarda neler yapılabileceği hakkında bilgi almak için boşanma avukatı İzmir’e ulaşabilirsiniz.

Boşanma Davasında Mal Kaçırmanın Cezası Nedir?

Boşanmada mal paylaşımının yasalara uygun şekilde yapılmasını engellemek, kişinin bu yolda işlediği suça göre farklı şekilde cezalandırılabilmektedir. Örnek vermek gerekirse, kişi, eşinden mal kaçırmak için evrakta sahtecilik ya da sahte vekaletname ile bir iş yapmış ise, belgede sahtecilikten ceza almaktadır. Eğer eşin kandırılması söz konusu ise, bu durumda kişi dolandırıcılık suçundan yargılanabilmektedir. Bunlarla beraber mal kaçırmada, tehdit, şantaj gibi başka türlü suçlar da işlenebilmektedir. Bu gibi durumlarda İzmir boşanma avukatından yardım almak önemlidir.

Boşanma Davasında Eşten Mal Kaçırma Konusunda Avukatların Önemi

Tüm hukuki işlemlerde olduğu gibi, boşanma davalarında ve özellikle mal kaçırma konusunda avukatla işbirliği yapmak, kişiler açısından oldukça büyük önem taşımaktadır. Konuya hakim bir kişinin desteğiyle, kişiler mağdur olmaktan kurtulmakta, işlerini sorunsuz bir şekilde halledebilmektedir. Bu tür davalarda avukatların önemini aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür:

  • Bu konuda tecrübeli ve bilgili bir avukat, kişi mağdur olmadan önce gerekli önlemlerin alınmasına yardımcı olmaktadır.
  • Avukat, kişiye izlenmesi gereken yollar hakkında gerekli bilgilendirmeleri yapmaktadır.
  • Bazı durumlarda kanıt niteliği taşıyabilecek belgelerin toparlanması işlemlerinde yol göstericidir.
  • Mal kaçırma işlemini gerçekleştiren kişinin gereken cezayı almasını sağlamaktadır.
  • Mal kaçırma girişimi sonucu kaybedilen malların geri alınmasını sağlamaktadır.

Boşanma davalarında, mal kaçırmaya dair danışma ve yardım talepleriniz için İzmir boşanma avukatına müracaat edebilirsiniz.

FacebookTwitterLinkedIn

Boşanma Sürecinde Eşten Mal Kaçırma

 

Boşanma davalarında eşten mal kaçırma en çok karşılaşılan sorunlardan biridir. Hele ki evlilik uzun yıllar sürmüş ve eşlerin mal varlıkları fazla ise kendisinden mal kaçırılan eş mağdur olmaktadır. Boşanma davası açılmadan önce ve açıldıktan sonra bir eşin diğer eşten mal kaçırmasına engel var mıdır?

 

sayılı Türk Medeni Kanunu 1 Ocak yılında yürürlüğe girmiştir. Bu kanunla kural olarak evlilik birliği içinde edinilen mallar üzerinde eşler yarı yarıya hak sahibi olurlar. Bu kurala kanunda "edinilmiş mallara katılma rejimi" denilmektedir. Öncelikle kişisel mal ve edinilmiş malların neler olduğu karıştırılmaktadır. 

 

Kişisel Mallar

TMK madde gereğince aşağıda sayılanlar kanun gereğince kişisel maldır;

1. Eşlerden birinin yalnız kişisel kullanımına yarayan eşya,

2. Mal rejiminin başlangıcında eşlerden birine ait bulunan veya bir eşin sonradan miras yoluyla ya da herhangi bir şekilde karşılıksız kazanma yoluyla elde ettiği malvarlığı değerleri,

3. Manevi tazminat alacakları,

4. Kişisel mallar yerine geçen değerler.

 

Edinilmiş Mallar

TMK madde gereğince edinilmiş mal, her eşin bu mal rejiminin devamı süresince karşılığını vererek elde ettiği malvarlığı değerleridir.

Bir eşin edinilmiş malları özellikle şunlardır;

1. Çalışmasının karşılığı olan edinimler,

2. Sosyal güvenlik veya sosyal yardım kurum ve kuruluşlarının veya personele yardım amacı ile kurulan sandık ve benzerlerinin yaptığı ödemeler,

3. Çalışma gücünün kaybı nedeniyle ödenen tazminatlar,

4. Kişisel mallarının gelirleri,

5. Edinilmiş malların yerine geçen değerler.

 

Eşten Mal Kaçırma

TMK md. gereğince yasal mal rejimi devam ederken "her eş, yasal sınırları içerisinde kişisel malları ile edinilmiş mallarını yönetme, bunlardan yararlanma ve bunlar üzerinde tasarrufta bulunma hakkına sahiptir".

 

Eş, diğer eşin onayı olmaksızın kişisel ve edinilmiş malları üzerinde tasarruf yetkisine sahiptir, başkasına devrebilir. Ancak bu hakkın kötüye kullanılmasını engellemek amacıyla kanun bazı hükümler koymuştur. TMK madde gereğince aşağıda sayılı değerler katılma alacağına eklenecektir;

 

1. Eşlerden birinin mal rejiminin sona ermesinden önceki bir yıl içinde diğer eşin rızası olmadan, olağan hediyeler dışında yaptığı karşılıksız kazandırmalar,

2. Bir eşin mal rejiminin devamı süresince diğer eşin katılma alacağını azaltmak kastıyla yaptığı devirler.

Bu tür kazandırma veya devirlere ilişkin uyuşmazlıklarda mahkeme kararı, davanın kendisine ihbar edilmiş olması koşuluyla, kazandırma veya devirden yararlanan üçüncü kişilere karşı da ileri sürülebilir.

 

Eşten Mal Kaçırma Nasıl Engellenir?

Bir eş, diğer eşin kendisinden mal kaçırmasını engellemek için izleyeceği birkaç yol bulunmaktadır. Öncelikle tarafların oturdukları müşterek konut taraflardan biri adına ise diğer eş aile konutu şerhi koydurulması için başvuru yapabilir. Bu hususta daha önceki yazımızı inceleyerek aile konutu şerhinin nasıl konulacağı hususunda bilgi edinebilirsiniz. 

 

Taraflar boşanma davası açmışlar ve boşanma davası açılan eşin üzerindeki malvarlıkları için tedbir konulmak isteniyorsa mutlaka mal varlığının tasfiyesi davası açılması gerekmektedir. Boşanma davasına ilişkin nafaka, maddi ve manevi tazminat gibi değerler için boşanma davasında diğer eşin malları üzerine tedbir konulması mümkün değildir. Ancak mal varlığının tasfiyesine ilişkin dava açıldığında bu hususta boşanma avukatı ile birlikte hareket edilmeli ve işlemler yanlış yapılmamalıdır. İşlemler doğru yapıldığında tedbir talebi kabul edilecek ve diğer eşin malları kaçırması engellenmiş olacaktır.

 

Yine malların kaçırılması ihtimalinde eş mahkemeye başvuru yaparak diğer eşin malları üzerinde tasarruf yetkisinin kısıtlanmasını talep edebilecektir.

"Boşanma Sürecinde Eşten Mal Kaçırma" adlı makalenin tüm hakları yazarı Av. Arb. Eda Yıldırım İlhan'a aittir ve makale, yazarı tarafından (seafoodplus.info) internet sitesinde yayınlanmıştır. Söz konusu bu makalenin bütünü yazarının izni olmaksızın çoğaltılamaz, Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun olarak makaleye atıf yapılmak suretiyle alıntı yapılabilir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir