parçikan aşireti / The Journal of Academic Social Science Studies

Parçikan Aşireti

parçikan aşireti

Bozburunmahalle- Arguvan- Malatya

📖

■ Kürt-Sünni (Parçikan) yerleşimi

■ Harput havalisinde bahsi geçen köylerde sakin Zeyde, Parçikan ve Hemedi aşiretlerine mensup erkek nüfusu ** Çarsancak, Arguvan, Akçadağ ve Parçikan ahalilerine mürettep kömür miktarının tezyidine ve tekasülü görülenlerin tecziyesine dair *** Harput kazasının Perçikan Aşireti dahilinde kain Şevval Uşağı oymağından Mahmud ile Eskiköy karyesi sekenelerinden Hüseyin *** Barçikan[Parçikan], Zive ve Herve aşiretleri reisi Halil Efendi'nin davası deyar heyran

■ Koord: 38° 37' 23'' D, 38° 17' 48'' K

Yediyolmahalle- Pötürge- Malatya

📖

■ Kürt-Sünni (Parçikan) yerleşimi

■ Harput havalisinde bahsi geçen köylerde sakin Zeyde, Parçikan ve Hemedi aşiretlerine mensup erkek nüfusu (tüvana, sabi ve müsinn) başlıklarıyla adeden ve sonlarında icmalen gösteren nüfus tahrir defteri ( Gömlek No Fon Kodu: MAD.d.) © »»» Çarsancak, Arguvan, Akçadağ ve Parçikan ahalilerine mürettep kömür miktarının tezyidine ve tekasülü görülenlerin tecziyesine dair Keban ve Ergani madenleri emininden gelen evrak © »»» Harput kazasının Perçikan Aşireti dahilinde kain Şevval Uşağı oymağından Mahmud ile Eskiköy karyesi sekenelerinden Hüseyin'in aralarında çıkan münakaşa ve kavga neticesinde Mahmud'un vefatı © »»» Çoban iken Rus Bayram Çetesi'ne iltihak eden ve son müsademede kaçmaya mavaffak olan, Parçikanlı Alo'nun ölü olarak ele geçirildiği ve çetenin de tepelendiği.

■ Koord: 38° 18' 3'' D, 38° 51' 4'' K



Parçikan Aşireti Derneğinde Avcıl Dönemi Başlıyor

Elazığ başta olmak üzere Türkiye çapında geniş bir kitleye sahip olan aşiretin yılı dönemine ait olağan genel kurulu yapılmış ve yönetim kurulu başkanlığına ELMUTDER Yönetim Kurulu Başkanı Av. Osman Avcıl getirilmiştir. 

KISA BİR SÜRE SONRA VÂKIFA DÖNECEĞİZ
Yeni başkan Av. Osman Avcıl ”Bu Derneği en kısa zamanda daha iyi yerlere getirmek için Vakıf’a dönüştürmeyi düşünüyoruz" dedi.  Amaçlarının birlik, beraberlik ve sevgi çerçevesinde olacağına dikkat çeken Avcıl,  "Bundan böyle, daha çok çalışacağız"  dedi. 

TEŞEKKÜR ETTİ
Parçikan aşireti derneği üyelerine ve yönetim kurulu üyelerine teşekkürlerini ileten Av. Osman Avcıl, "Bize bu görevi layık gören aşiret derneğimizin yönetim kurulu üyelerine ve diğer üyelere teşekkür ediyorum. İnşallah bu bayrağı daha iyi yerlere taşıyacağız" diyerek sözlerine son verdi. 

Blogroll

Kaynaklarda “Türkmen Ekradı” olarak gösterilen Parçekanlu Cemaati, “Cihanbeglü” aşiretinin bir koludur. Ağırlıklı olarak Doğu ve Güneydoğu anadolu bölgelerinde yaşamaktadırlar. Bilinen kaynaklarda ” Parçekanlu Cemaati” olarak zikredilen aşiret, Harput Sancağı Hersini nahiyesine tabidir.

tarihli Harput Tahrir defterine göre, bu tarihte 52 vergi hanesi olan cemaatin, ′de 71 ve tarihli tahrir defterinde ise hane olduğu görülmektedir. Bu rakamlardan o tarihlerde Harput Sancağının en kalabalık köylerinden biri olduğu görülmektedir.

Hersini nahiyesi, bu günkü Merkez ilçe ile Baskil ilçesi arasında kalan dağlık alanı kapsamaktadır.

Cihanbeglü aşiretinin büyük bir kolu olan aşiretimiz Rakka, Erzurum, Diyarbakır, Elazığ, Malatya, Sivas, Konya ve Ankara illerine dağılmışlardır. Farklı tahrir defterlerinde farklı hane ve fert sayılarının veriliyor olması aşiretimizin göçebe bir hayat sürmesinden kaynaklanmaktadır. yılında aşiretin kethüdalığına (aşireti devlet nezdinde temsil eden kişi) İbrahim isimli bir zat getirilmiştir.

Aşiretin birçok bölgeye dağılmış olmasının, Osmanlı Devleti’nin bölgeyi fethi sırasında, Osmanlı-Safevi savaşlarının neticesindeki yer değişikliklerinden kaynaklandığı düşünülmektedir. Rakka bugün Suriye sınırları içerisinde bulunmaktadır. Selçuklular ve Memluklulardan sonra ′de Yavuz Sultan Selim tarafından Osmanlı idaresine alınmıştır.

Konya’da Cihanbeyli, Kulu, Ankara’da Haymana, Polatlı, Sivas’da Zara, Divriği ve Çetinkaya, Şanlıurfa’da Ceylanpınar ilçelerinde, Elazığ’da Goran, Serni, Han İbrahim Şah, Zaratü ve Malatya’da Parçikan (Bozburun) köylerinde Parçikanlılar yaşamaktadır. Ancak akrabalık bağları olarak sadece Malatya, Elazığ ve Sivas Çetinkaya’da ki köyler arasında bir bağ sürmektedir.

Yine tarihimize ışık tutabilecek bir başka eser ise Molla Osman’ın yy’da yazdığı el yazması ilmihaldir. Bu ilmihalde yazar kendisini Cihanbeglü Molla Osman olarak tanıtmıştır.

tarihli Kanuni devri Malatya tahrir defterinde Parçikan aşireti köyü Kuseyn ismi zikredilmektedir.

Malatya Pütürge ilçesi civarında ve Kömürhan Köprüsü &#; Hankendi arasındaki köylerin ekseriyeti yine Parçikan aşireti mensubudurlar. Sicillerde aşiretimiz müslim olarak kayıt altına alınmıştır.

Sınrılı sayıda araştırma neticesinde tarihimiz ile ilgili elimizde yukarıda anlatılan bilgiler mevcuttur. Derneğimiz ileriki yıllarda üniversitelerimizin tarih bölümlerine konu ile ilgili yüksek lisans ve doktora tezleri hazırlatmayı planlamaktadır.

Kaynaklar:

1- Cevdet TÜRKAY, “Osmanlı İmparatorluğunda Aşiret ve Cemaatler”
2- XVI. yüzyılda Harput Sancağı
Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali ÜNAL
Türk Dil Kurumu Ankara

Bunu beğen:

BeğenYükleniyor

İlgili

türk

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir