senil atrofi nedir / senil atrofi - Nedir Ne Demek

Senil Atrofi Nedir

senil atrofi nedir

kaynağı değiştir]

İskelet kasında ve kemikte hareketsizlik sonrasında ortaya çıkan atrofidir. Kemik kırığı nedeniyle alçıya alınan bir ekstremite yerel inaktivite atrofisinin en iyi örneğidir.

Denervasyon (innervasyon kaybı) atrofisi[değiştir

Atrofi Nedir, Neden Olur? Atrofi &#;eşitleri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Duruma bağlı olarak, bu kas atrofisi şunlar olabilir. Lokalize veya genelleştirilmiş, yani tek bir kası, bir kas grubunun tüm kaslarını veya vücudun tüm kaslarını etkileyebilir.

Atrofi Nedir?

Doğuştan veya edinilmiş, yani doğumdan kaynaklanan bir anormallikten kaynaklanabilir veya edinilmiş bir bozukluğun sonucu olabilir. Fiziksel immobilizasyon, kas aktivitesi eksikliğinden dolayı atrofiye neden olabilir. Kas hareketsizliği, örneğin, bir kırılma sırasında alçı yerleştirilmesine bağlı olabilir. Bazen kas kaybı olarak adlandırılan bu amyotrofi iyi huyludur ve geri dönüşümlüdür.

Kalıtsal kaynaklı miyopatiler, kas atrofisinin nedeni olabilir. Bu, özellikle kas liflerinin dejenerasyonu ile karakterize edilen birkaç kas distrofisi için geçerlidir.

Atrofi Neden Olur?

Bazı durumlarda, atrofinin nörolojik bir kaynağı olabilir. Kas atrofisine sinir sistemindeki hasar neden olur. Musküler atrofinin gelişimi, kas atrofisinin kaynağı, hastanın durumu ve tıbbi tedavi dahil olmak üzere birçok parametreye bağlıdır. Bazı durumlarda kas atrofisi artabilir ve vücuttaki diğer kaslara ve hatta tüm vücuda yayılabilir. En şiddetli formlarda kas atrofisi geri döndürülemez olabilir.

Beyin atrofisi, beynin bir kısmını veya tamamını etkileyen beynin boyutundaki bir azalmadır. Beyin kütlesi kaybından oluşur ve nörolojik bozukluklara yol açabilir. Serebral atrofi, hipokampus gibi hafıza alanlarını etkiliyorsa, hafıza bozukluklarında kendini gösterir. 

Bu durum bir hastalık değil, çeşitli belirtilerden oluşan bir sendromdur. Çoğunlukla Alzheimer hastalığının atipik bir formu olarak kabul edilir. Ancak olağan biçiminden farklı olarak, hasta kişinin hafıza kapasiteleri uzun süre bozulmadan kalır. Lewy vücut hastalığı veya diğer frontotemporal dejenerasyon biçimleri gibi başka nedenler de mümkündür. PCA genellikle 65 yaşından önce ortaya çıkar. Bu hastalık genlerle bulaşmazsa, kalıtımın dahil olduğu bazı nadir formlar vardır.

Atrofi Nedir, Neden Olur Atrofi Çeşitleri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır

Atrofi Çeşitleri Nelerdir?

Subkortikal kortikosteroid atrofisi, beyin hacminde bir azalmaya karşılık gelir. Bu yaşla bağlantılı fizyolojik bir fenomendir. BT veya MRI tipinin serebral görüntülemesinde, subkortikal kortikosteroid atrofisini düşündüren farklı işaretler görselleştirilir.

Diffüz kortiko-subkortikal atrofi, serebral korteksin altında bulunan yapıların boyutundaki bir azalma ile tanımlanır. Bu tür atrofi, Alzheimer hastalığının bir belirtisidir. Beyin taraması sırasında görülebilir ve demansta teşhisi doğrulamaya yardımcı olur. Bu atrofinin nedeni bilinmemektedir.

Fronto-parietal subkortikal kortikosteroid atrofisi, ağırlıklı olarak frontal ve parietal bölgelerde beyin yapılarının bir atrofisidir. Bu durumlarda, esas olarak hafıza, dil veya konuşma bozuklukları gözlemliyoruz. Ağır şekillerde motor bozukluklar da ortaya çıkabilir.

Kortikosteroid-subkortikal atrofi büyük ölçüde yaşla ilişkilidir. Bununla birlikte, birçok hastalık buna bağlanabilir, en önemlisi Alzheimer hastalığıdır. Diğer demans türlerinde görülür veya beyin travması, vasküler kaza veya beyin tümörü sonrası ortaya çıkar.

Atrofi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ne yazık ki, kortikosteroid-subkortikal atrofi için spesifik bir tedavi yoktur. Etkilenen deneklerin yönetimi, her şeyden önce, ister hafıza ister davranış sorunları olsun, eksikliklerini telafi etmeye özen göstermelidir. Anti-depresanlar bazen hastalara rahatlama sağlamak için kullanılır. Çevrenizdekilere destek de tedavinin temel unsurlarından biridir.

Bebeklerde bir malformasyon, serebral hipoksi veya serebral hemorajik kazanın ardından kortikosteroid subkortikal atrofi görülebilir. Çocuk daha sonra, yürümeyi ve konuşmayı öğrenmede gecikmeyle birlikte epileptik nöbetler ve gelişim sorunları gösterir. Genel olarak, sunulan tedaviler Alzheimer hastalığı ile aynıdır. Rehabilitasyon, konuşma terapisi ve ortoptikte de reçete edilebilir. 

Tedavi, kas atrofisinin kökenini tedavi etmekten oluşur. İlaç tedavisi, örneğin, enflamatuar miyopati sırasında uygulanabilir. Uzun süreli fiziksel hareketsizlik durumunda fizyoterapi seansları önerilebilir.

Deri atrofisi nedir ve nasıl tedavi edilir? Deri atrofisi: sınıflandırma, semptomlar ve tedavi yöntemleri Deri hücrelerinin ölümü.

Cilt atrofisi ile cilt bütünlüklerinin hacmi azalır, daha kırılgan ve savunmasız hale gelir ve incelir. Temel olarak dokunun elastik lifleri değişime uğrar. En yaygın türler arasında senil atrofi denilebilir. Oluşumu, yaşlılık yaşı ile ilişkili geri dönüşü olmayan süreçlerin seyrinden kaynaklanmaktadır.

Cilt atrofisinin dış belirtileri

Cilt atrofisi neye benziyor? Her şeyden önce, tezahürler vücudun açık alanlarında fark edilir, en çok incelme ve sıkılık ve elastikiyet kaybı ile karakterize edilir. Her zaman düzeltilmesi mümkün olmayan katlanmış cilt gibi fenomenler gözlemlenebilir. Cildin rengi de değişir. Ek olarak, yarı saydam hale gelir ve bunun içinden venöz ağ görünür. Yüzey inci gibi beyaz olur veya kırmızımsı bir renk alır. Cilt metabolizmasının ihlali, enzimlerin aktivitesinde azalma - tüm bunlar patolojik atrofiye yol açar.

Deri atrofisinin birkaç türü vardır. Birincil, ikincil, sınırlı ve yaygın. Kadınlarda daha sık görülen bir hastalıktan bahsedersek, birincil atrofi formu çağrılmalıdır. Gelişimi, örneğin, önemli endokrin değişikliklerinin olduğu hamilelik sırasında, kadın vücudunun doğal durumunun belirli faktörlerinden kaynaklanmaktadır.

Diffüz atrofi, cildin geniş bir yüzeyinde hasar şeklinde kendini gösterir ve sıklıkla eller veya ayaklardaki epidermis tabakası sürece dahil olur. Diğer atrofi türlerinde, etkilenen bölge, cildin sağlam olduğu vücudun herhangi bir yerinde bulunabilir.

Atrofiden etkilenen cilt bölgelerinin özelliği, normal bölgelerden biraz daha yüksek görünebilmeleri veya tam tersinin depresyona sahip olmalarıdır. Yüz bölgesi hastalıktan etkileniyorsa yüzün yarısında atrofik değişiklikler olabilirken diğer yarısı sağlıklı görünümde kalır.

Uzmanlar ikincil atrofi tipini ayırt eder. Daha önce başka hastalıklardan etkilenen cilt bölgelerinde ortaya çıkması ile karakterizedir. Çarpıcı bir örnek lupus eritematozus, sifiliz, tüberkülozdur. Bir hastada belirli hastalıkların varlığının cilt atrofisi oluşumunu tetikleyebileceği vurgulanmalıdır.

Atrofiye neden olabilecek hastalıklar

Deri atrofisinin meydana geldiği hastalıkların listesi oldukça büyüktür. Daha önce belirtildiği gibi, ilk yerlerden biri yaşa bağlı cilt değişiklikleridir. Ayrıca neden lupus eritematozus, atrofik ve sklerotik liken, diabetes mellitusa eşlik eden cilt bozuklukları olabilir. Atrofi, deri döküntüleri mevcut olduğunda ve kaslar zayıfladığında bağ dokusu hastalığı ile ortaya çıkar. Bazı ilaçların alımının yanı sıra sınırlı skleroderma, stria, radyasyon dermatiti nedeniyle atrofi görünümünü dışlamaz.

Cilt atrofisinin tam olarak ne olduğu nasıl anlaşılır?

Deri atrofisi, hastalığın tipine bağlı olarak değişebilen çeşitli semptomlara sahip olabilir. Kortikosteroid ilaçların kullanımı sonucu atrofi ortaya çıkarsa, hastalığın başlangıcındaki cilt yaşlılarda olduğu gibi görünür. Kıvrımlar oluşur, cilt en ufak bir dikkatsiz dokunuşta yaralanır. Yaşlı hastalarda, sözde stellat psödo-skarlar lezyonda kanama meydana gelir.

Bir anetoderma varsa, o zaman hastalığın varyantları vardır. Ek olarak, kadınların anetodermadan daha fazla muzdarip olduğu belirtilmelidir. Çeşitli lekeler şeklinde semptomları olan bir Jadassohn türü vardır. Şekilleri çeşitlidir, daha sık yuvarlak veya ovaldir, bazen bütün gruplar oluşur. Oluşumların boyutu bir buçuk ila bir santimetre çapındadır. Noktalar pembe veya sarımsı renkte sağlıklı alanlardan farklıdır. Atrofiden etkilenen alanlar hem gövdede hem de vücudun diğer kısımlarında meydana gelir. Çoğu zaman boyun, bacaklar, kollardır. Küçük bir nokta hızla büyür ve iki hafta sonra etkilenen alan atrofiye uğrar.

Başka bir türe Schwenninger-Buzza anetoderma denir. Cilt yüzeyinin üzerinde çıkıntı yapan fıtık benzeri lekeler gibi belirtilerle karakterizedir. Kolların ve bacakların yüzeyinde, arkada lokalizedirler. Sıradan formdan hemen tuhaf bir çıkıntı ile ayrılırlar.

Bir sonraki anetoderma türü ürtikerdir. Cildin atrofik olduğu yerlerde kabarcıkların ortaya çıkması ile karakterizedir.

Yüzeysel sklerodermada lezyonlar vücuda yayılır. Çoğu zaman, genç kadınlar bu tür atrofiden muzdariptir. Bu durumda, ortaya çıkan noktalar büyük, yuvarlak veya ovaldir.

İdiyopatik ilerleyici atrofi de vardır. Dokuların şişmesi ile karakterizedir, hastalığın başlangıcında cildin kızarıklığı görülür. Ayrıca, atrofik alanların odakları artar, kuru cilt belirtileri ortaya çıkar, soyulur. İncelme ve sarkma gibi belirtiler vardır.

Cilt atrofisi neden tehlikelidir?

Cildin atrofisi, her şeyden önce kozmetik eksikliklerin neden olduğu olumsuz estetik anlardır. Ancak patolojik değişikliklerin de meydana gelmesi mümkündür. Çoğu zaman fizyoloji ile ilgilidir ve kişi kaçınılmaz yaşlanma belirtileri gördüğü için stresli bir durum yaşar. Cilt atrofisi olan kişiler psikolojik olarak dengesiz, duygusal olarak dengesiz ve derin depresyona eğilimlidir.

Atrofiyi tedavi etmenin yolları

Cilt atrofisi için yeterli bir tedavi reçete etmek için doktor, patolojik sürecin başlamasına yol açan hastalığın nedenini bilmelidir. Atrofi kortikosteroid kullanımından kaynaklanıyorsa, tedavi süreci bunları içeren ilaçların reddedilmesine dayanır. Cildin durumunu iyileştirmeye yardımcı olan vitamin komplekslerinin reçete edilmesi tavsiye edilir.

Anetodermi (benekli atrofi) aminokaproik asit, penisilin ile tedavi edilir. Vitaminler ve genel tonik özellikler iyi bir etkiye sahiptir.

Hasta yüzeysel sklerodermadan muzdaripse, penisilin de kullanılır, yirmi günlük bir kurs verilir. Yerel ilaçlar şeklinde, cilt dolaşımını iyileştirmek için merhemler kullanılır.

İdiyopatik atrofide penisilin preparatları ile tedavi yapılır, cilt trofizmini iyileştiren ilaçlar kullanılır ve genel güçlendirme tedavisi kullanılır.

Cilt atrofisi belirtileri varsa hangi doktora başvurmalı

Doğru ve eksiksiz tedavi için uzman tavsiyesi almanız gerekir. Bir nörolog, cerrah tarafından muayene edilmeniz gerekecek. Neoplazmalar bulunursa, bir onkoloğu ziyaret etmek gerekir.

Profilaktik ajanlar, ikincil atrofi oluşumunu önlemeye yönelik önlemlere dayanmaktadır. Daha önceki hastalığın tedavisine de dikkat etmek gerekir.

Masaj, parafin uygulamaları iyi etki gösterir, tedavi edici çamur kullanılması tavsiye edilir. Ülserler varsa, yenileyici merhemler kullanabilirsiniz.

Atrofi ile sanatoryum tipinin tedavisi belirtilir. Hipotermiden kaçınmanız, yaralanmamaya çalışmanız önerilir. Atrofinin neden olduğu kozmetik kusurlar hastada duygusal bozukluklara neden oluyorsa, bir psikoloğun yardımı gereklidir.

Cilt atrofisi, cildin katmanlarının yavaş yavaş tahrip olması, incelmesi ve koruyucu işlevlerini yerine getirememesi durumudur. Her biri kendine özgü özelliklere sahip birkaç hastalık türü vardır. Durumun gelişiminin ardındaki mekanizmalar hala tam olarak anlaşılamamıştır, ancak bilim adamları onu provoke edebilecek birkaç faktör tespit etmişlerdir. Hastalığı iyileştirmek için yüksek kaliteli teşhis ve entegre bir terapötik yaklaşıma ihtiyaç vardır.

Hastalık nedir ve neden tehlikelidir?

Cildin katmanları çökebilir ve incelebilir, elastikiyetlerini kaybeder. Tipik olarak, böyle bir süreç hormonal değişiklikler, inflamatuar, yaşa bağlı ve metabolik süreçlerin bir sonucu olarak ortaya çıkar.

fizyolojik atrofi

Hastaların cildi ince ve kuru görünür, doğal veya erken yaşlanma başlar. Hastalar etkilenen bölgelerde saç dökülmesini gözlemler, güneş ışığına karşı artan hassasiyet, bir damar ağı (yıldız işaretleri) belirir.

Böyle bir cildi mikroskop altında incelerseniz, hücrelerde, saç köklerinde, yağ ve ter bezlerinde yapısal değişiklikleri fark edebilirsiniz.

Bu durumun gelişmesinin nedenleri hala tam olarak anlaşılmamıştır. Uzmanlar, hastalığı tetikleyebilecek çeşitli faktörleri tanımlar.

Hastalığın nedenleri

Fizyolojik veya patolojik faktörler hastalığın gelişimini tetikleyebilir. Cilt yaşlanması doğaldır. Atrofi her zaman yaşlılarda görülebilir, özellikle 70 yaşından sonra belirgindir.

Aşağıdaki hastalıklar epidermisin erken incelmesine neden olabilir:

  • bakteriler, mantarlar, virüsler tarafından yenilgi;
  • hormonal dengesizlik;
  • merkezi sinir sisteminin bozulması;
  • otoimmün lezyon;
  • mekanik hasar;
  • metabolik bozukluk;
  • kimyasallara harici ve geçici maruz kalma;
  • radyasyona maruz kalma;
  • güneşe aşırı maruz kalma;
  • genetik eğilim.

Çoğu zaman hormonal merhemlerden sonra cildin atrofisi vardır (aşağıdaki fotoğrafa bakın).

Hormonal kremlerin kullanımından sonra patolojik atrofi

Bu fenomen, uzun süreli lokal hormon tedavisi veya ilacın yanlış seçilmiş dozları ile ortaya çıkar.

sınıflandırma

Kalıtsal ve edinsel olarak sınıflandırılan hastalığın çeşitli formları vardır. Atrofi birincil veya ikincil olabilir (başka bir sağlık sorununun arka planında ortaya çıkar).

Uzmanlar aşağıdaki formları ayırt eder:

  • senil (fizyolojik);
  • benekli (anetoderma);
  • solucan benzeri (skarlı akne eritem, yüzün ağ simetrik atrofoderması, yanakların solucan benzeri atrofoderması);
  • nevrotik ("parlak cilt");
  • yüzün ilerleyici hemiatrofisi (Parry-Romberg);
  • atrofoderma Pasini - Pierini (yüzeysel skleroderma, düz atrofik morfea);
  • lipoatrofi;
  • panatrofi;
  • idiyopatik ilerleyici cilt atrofisi (kronik atrofik akrodermatit, Herxheimer-Hartmann'ın kronik atrofik akrodermatiti, Pick eritromiyelozu);
  • şerit benzeri;
  • beyaz (Milian'ın atrofisi);
  • vulva kraurozu;
  • poikiloderma ("ağ cilt" veya "rengarenk cilt").

Sınıflandırma ayrıca atrofinin konumuna da bağlıdır. Yere göre, olur:

  • dağınık - lokalizasyon bulanık, vücudun herhangi bir yerinde meydana gelir;
  • yayılmış - lezyon sağlıklı ciltler arasındaki adalara benziyor;
  • yerel - hastalık vücudun sadece bir kısmında belirlenir.

Her formun kendi semptomları vardır, daha fazla dikkat ve yetkin tedavi gerektirir.

Belirtiler

Patolojinin her biçimde gözlenen ortak belirtileri vardır.

Cilt değişikliklerinin ana belirtileri:

  • kuruluk;
  • cilt temizleme;
  • normal renkte değişiklik;
  • cilt deseninin düzgünlüğü;
  • gevşek görünüm;
  • kan damarlarının yarı saydamlığı.

Yağ tabakası inceldikçe cilt kağıt gibi olur. Rengi soluk beyaz, kahverengi veya kahverengiye çevirebilir.

Teşhis ve tedavi yöntemleri

Derideki ilk göze çarpan değişikliklerde, bir doktora danışmalısınız. Hastalığın teşhisi, etkilenen bölgeyi incelemek ve cilt hücrelerini değişiklikler için incelemekten oluşur. Hastalığın nedenini belirlemek için hastanın tam bir muayeneden geçmesi gerekir.

Şu anda, atrofiyi durduracak ve cildi eski haline getirecek etkili bir tedavi yoktur. Doktorların tüm eylemleri, incelmeyi engellemeyi ve hastanın yaşam kalitesini iyileştirmeyi amaçlar.

Tedavinin seyri ilaç ve fizyoterapi almayı içerir. Doktorlar reçete:

  • mineral ve vitamin kompleksleri;
  • antifibrotik ilaçlar;
  • nemlendirici kremler;
  • balneoterapi;
  • terapötik banyolar;
  • Kaplıca tedavisi.

Tedavi uzun süre gerçekleştirilir, hastaların düzenli olarak nemlendirici kullanması gerekir.

Fizyoterapi

Fizyoterapi, alevlenme sırasında sağlıklı cildi korumanıza izin verir ve ilaçların etkisini iyileştirir.

Hastalar reçete edilir:

  • mezoterapi;
  • mikrodermabrazyon;
  • kimyasal soyma;
  • kriyoterapi;
  • elektrokoagülasyon;
  • enzim tedavisi.

Hastalığın karmaşık bir seyri ile lezyonların lazerle eksizyonu yapılabilir. Ayrıca terapötik ve önleyici masaj reçete edilebilir. Bu durumda özel bir fizyoterapi egzersizleri kompleksi yoktur.

alternatif tedavi

Alternatif tıp araçlarının sadece bir doktor tarafından yönlendirildiği şekilde kullanılmasına izin verilir. Bunlar terapötik banyolar, bitkisel kompresler veya alkol tentürleri olabilir.

Kestane tentürü atrofi ile etkili bir şekilde savaşır.

Hazırlanması için ihtiyacınız olacak:

  • gr kestane;
  • 0,5 litre alkol.

Tentürün hazırlanması:

  1. Kestaneyi öğütücüden geçirdikten sonra bir cam kavanoza koyun.
  2. Alkolle doldurun.
  3. Karanlık bir yerde 2 hafta ısrar edin.

Günde üç kez 10 damla tentür uygulayın. Aynı tarife göre, bir hindistan cevizi tentürü hazırlayabilir ve günde 3 defa 20 damla alabilirsiniz.

Beslenme kuralları


Atrofi ile diyete büyük önem verilir. Bazı ürünler cildin durumunu iyileştirebilir.

  • doğal peynirler;
  • tavuk yumurtaları;
  • balık ve deniz ürünleri;
  • et (sığır eti, tavşan, tavuk, hindi);
  • Çam fıstığı;
  • Keten tohumu;
  • taze sebze ve meyveler;
  • mantarlar;
  • baklagiller;
  • suda haşlanmış tahıllar;
  • ıspanak;
  • maydanoz.

Gastrit dahil mide hastalıkları yoksa kereviz suyu içmek faydalıdır.

Prognoz ve komplikasyonlar

Atrofiyi tedavi etmek imkansızdır, bu nedenle prognoz her zaman olumsuz olacaktır. Çoğu durumda, hastalık, yüz derisinin veya kafa derisinin etkilenmesi ve güçlü bir kozmetik kusur oluşturması dışında, çalışma yeteneğini ve hastaların yaşam kalitesini etkilemez.

Komplikasyonlar arasında, ince cilt kolayca yaralandığından mekanik hasar not edilir. Kalıcı yaralar ve sıyrıklar bakteri ve virüs bulaşma riskini artırır.

Önleme

Atrofi her yaşta gelişebilir ve cildin birincil incelmesi riskini azaltmak imkansızdır. Sekonder atrofiyi önlemek için, onu tetikleyebilecek hastalıkları zamanında tedavi etmek yeterlidir.

Ayrıca, doktor reçetesi olmadan hormonal merhemler ve diğer ilaçları kullanmamalı, dozları değiştirmemeli veya belirtilen süreden daha uzun süre kullanmamalısınız.

Cilt atrofisine vücuttaki çeşitli bozukluklar veya uzun süreli ilaçların arka planı neden olur. Ailede atrofi vakaları varsa, sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürürseniz, nemlendirici merhemler ve kremler kullanırsanız ve güneşlenmezseniz (özellikle 12 ila 16 saat arasında) gelişme riskini azaltabilirsiniz. Hastalığın zamanında teşhisi ve karmaşık tedavi, çalışma kapasitesini ve normal yaşam kalitesini koruyacak hücre yıkım sürecini yavaşlatacaktır.

Epidermal hücre sayısında azalma ile ilişkili bir tür cilt hastalığına cilt atrofisi veya elastoz denir. Hastalığın dış belirtileri, çocuklar da dahil olmak üzere farklı yaş gruplarında görülür. Patolojik sürecin fizyolojik temeli, sitoplazmik enzimlerin deaktivasyonudur, bu da kollajen disimilasyonuna ve cildin incelmesine neden olur.

cilt atrofisi nedir

Yapı oluşturan elastik liflerin deformasyonu ve bunun sonucunda epitel tabakasının hacminde bir azalma ile karakterize edilen cildin patolojisi cilt atrofisidir. Hem doğal nedenlerden hem de vücuttaki patojenik arızalardan kaynaklanabilir. Atrofik süreç ya sadece epidermisin liflerini (bazal tabaka dahil) etkileyebilir veya dermisin daha derin dokularına kadar uzanabilir.

Dermatologların gözlemleri, hamilelik sırasında hormonal değişikliklere duyarlılıkları nedeniyle kadınlarda elastoza yatkınlık olduğunu göstermektedir. Doğumdan sonra ortaya çıkan ve stria adı verilen beyaz çizgiler de bir tür atrofiye aittir. Hastalık kalıtsal değildir, ancak genetik düzeydeki başarısızlıklar doğuştan patolojinin ortaya çıkmasına neden olabilir.

Belirtiler

Bir hastada epidermisin atrofisi sürecinin başladığının belirtileri, cildin görünümünde ve durumunda gözle görülür bir değişiklik nedeniyle erken bir aşamada kolayca tespit edilir. Kaçırılması zor olan ana belirtiler şunlardır:

    • soyulma şeklinde ifade edilen cildin hızlandırılmış ölümü;
    • oval veya yuvarlak şekilli küçük mavimsi veya pembe lekelerin görünümü (fotoğraftaki gibi);
    • nadir durumlarda lezyonun yeri zarar görebilir;
    • katlanma, buruşma oluşumu;
    • etkilenen bölgenin duyarlılığında bir azalma var.

çocuk var

Bir çocukta patolojik atrofi süreci, ekstremite ve boyun derisinin yüzeyinde daha sık kendini gösterir. İlk aşamada ağrılı bölge kızarıklık ve pürüzlülük açısından farklılaşmaya başlar. Birkaç gün sonra lekeler veya çizgiler fark edilir hale gelir. Hem sağlıklı cildin altında hem de üzerinde yükselerek fıtık benzeri bir görünüme sahip olabilirler. Çocukluk çağındaki bir hastalıkta, zamanında önlemler alınırsa atrofik süreci tersine çevirme şansı yüksektir.

Cilt inceltme nedenleri

Atrofi, yaşlanma ve hamileliğin doğal fizyolojik nedenlerine ek olarak, cildin patolojik distrofisine neden olan bir dizi yerleşik katalizör vardır:

    • nöroendokrin bozukluklar;
    • kötü beslenme;
    • önceki hastalıklar (lupus eritematozus, tifüs, tüberküloz, frengi, sedef hastalığı vb.);
    • hormon içeren ilaçlar almak;
    • epidermisin mantar enfeksiyonları.

Hormonal merhemler

Bir hastanın kortikosteroid içeren ilaçlarla tedavi edilmesinin bir sonucu olarak atrofi bir yan etki olarak ortaya çıkabilir. Cildin incelmesi, kolajen üretim aktivitesinin baskılanması şeklinde kendini gösteren hormonal merhemlerde bulunan maddelerin olumsuz etkisinden kaynaklanır. Bağ dokusu liflerinin yapısındaki değişiklik, güçlü ilaçların kontrolsüz kullanımı ile yapılan irrasyonel tedavinin sonucudur.

sınıflandırma

Bilimsel çalışmalarda cilt atrofisinin ilk tanımları yüzyılın sonlarına kadar uzanmaktadır. O zamandan beri dermatologlar bu patolojinin çeşitli türlerini sınıflandırdılar. İlk sınıflandırma ilkesi, atrofinin fizyolojik veya patolojik tipe ait olduğu neden-sonuç işaretidir. Yaşlanma veya hamilelik gibi doğal süreçlere bağlı olarak epitelin incelmesi fizyolojik atrofidir.


Patolojik nitelikteki hastalıklar, hücre hasarı zamanına göre - doğumdan önce veya sonra - sınıflandırılır. İlk tip konjenital atrofidir, ikincisi edinilir. Bu sınıfların her biri, semptomlara ve nedensel faktörlere bağlı olarak çeşitli biçimlere ayrılır. Bazı alt türlerin etiyolojisi şu anda belirsizdir.


NedenlerDış işaretlerYerelleştirme yeri
Birincil atrofiEndokrin sistemdeki dejeneratif değişikliklerÇizgilerin görünümü, lekelerKarın, göğüs, uyluk
ikincil atrofiKronik hastalıklar, güneş veya radyasyon enerjisine maruz kalmaPrimer atrofinin lokalizasyonu yerinde hasarlı alanların görünümüDaha önce atrofik belirtilere duyarlı alanlar
yaygın atrofiCildin geniş bir bölgesinde hasarVücudun tüm kısımları etkilenebilir, çoğunlukla kollar, bacaklar
sınırlı atrofiVücut sistemlerinin çalışmasındaki başarısızlıklar, etiyoloji net değilEtkilenen alanlar değişmeyen cilt ile değişirSırt, üst vücut
yaygın atrofiHormon seviyelerinde keskin bir değişiklik, diğer değişimlerDerinin geri çekilmiş veya fıtıklaşmış bölgeleriVücudun herhangi bir bölgesinde oluşabilir
kortikosteroid atrofisiVazokonstriktör hormonal ilaçlara yanıtDerinin genel incelmesi, örümcek damarlarının görünümüvücudun her yerinde

Cilt atrofisi neden tehlikelidir?

Patojenik atrofi sürecinin dış belirtileri, görünümün estetiğini ihlal eder, cilt sarkık görünmeye başlar, ancak doktorların en çok endişe duyduğu şey bu değildir. Tehlike, elastoz, malign neoplazmalar ile ilişkili hastalıkların arka planına karşı gelişmede yatmaktadır. İdiyopatik atrofi odakları, lenfoproliferatif nitelikteki patolojilerin (lenfositom, lenfosarkom) ortaya çıkmasına katkıda bulunabilir.


Etkilenen bölgelerdeki mühürlerin tespiti, skleroderma benzeri ve lifli düğümlerin oluşumu genellikle onkolojik hastalıkların ilk aşamasının bir belirtisi olduğundan, acil önlem almak için bir sinyal olmalıdır. Patojenik tümörlerin gelişiminde erken bir aşamada kliniğe giderseniz, kanser hücrelerinin büyüme sürecini durdurma olasılığı vardır.

Deri atrofisi ile ortaya çıkan hastalıklar

Deri hastalıklarının atrofik belirtileri, semptomları henüz ortaya çıkmamış, vücutta meydana gelen patojenik süreçleri gösterebilir. Elastoz ile ilişkili veya öncesindeki hastalıklar şunları içerir:

    • Schwenninger-buzzi'nin anetoderması;
    • skleroderma;
    • anetoderma;
    • diyabet;
    • liken sklerozus;
    • atrofoderma Pasini-Pierini;
    • piyoderma;
    • cilt tüberkülozu;
    • ensefalit;
    • Cushing sendromu;
    • gelişimsel kusur.

teşhis

Açık ve spesifik dış tezahürü nedeniyle atrofiyi teşhis etmek zor değildir. Teşhis sorunu, doku hasarının nedenini belirlerken ortaya çıkabilir ve bu olmadan hastaya yeterli tedaviyi reçete etmek imkansızdır. Bir hastada atrofik lezyonun tespit edilen semptomları bir dermatolog tarafından incelenir ve sınıflandırılır. Patoloji araştırma süreci, cilt ve deri altı dokusunun ultrasonunu, saç ve tırnak yapısının incelenmesini içerir.

Tedavi

Cildin yapısını ve işlevlerini inceleyen dermatovenereoloji bilimi, şu anda atrofik sürecin tedavisinin etkinliğine dair deneysel kanıtlara sahip değildir. Elastoz geri döndürülemez, bu nedenle doktorların tavsiyeleri, hastalığın ilerlemesini önlemeye yönelik genel güçlendirici önleyici tedbirlere iner. Hastalara, vitamin tedavisinin seyrini ve hücresel metabolizmayı normalleştiren ilaçları destekleyen penisilin reçete edilir. Hastalığın hormonal formunda, katalize edici faktörü dışlamak gerekir.

Atrofinin dış belirtileri, lezyon deri altı dokusunun alt katmanlarına yayılmadıysa, sadece ameliyatla ortadan kaldırılır. Bitki özlerine dayalı yağlar ve yumuşatıcı merhemler destekleyici etkiye sahiptir. Parafin tedavisi ve çamur banyoları, atrofik cildin etkili ancak geçici kozmetik maskelenmesi için kullanılabilir.

Yaşla birlikte, yüz ve vücut derisinin durumu kötüleşir ve bu da görsel yaşlanma belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olur. Ancak cildin solma ve incelme hızını önemli ölçüde yavaşlatmak, kırışıklık sayısını azaltmak ve sonuç olarak uzun yıllar genç bir görünüm elde etmek oldukça mümkündür.


Cildin hızlı yaşlanmasının ve incelmesinin nedenleri

Her şeyden önce, aşağıdakileri içeren zararlı faktörlerin cilt üzerindeki olumsuz etkisini dışlamak veya en aza indirmek gerekir:

    1. aşırı alkollü içecek, kahve ve çay tüketimi;
    2. sigara içmek;
    3. aşırı ultraviyole radyasyon;
    4. çok miktarda koruyucu ve kimyasal kökenli diğer maddeler içeren gıdaların tüketimi;
    5. toza, kirli havaya, oksijen ve neme maruz kalma;
    6. aşırı el hareketi, yüzünü buruşturma veya kaşlarını çatma alışkanlığı.

Cildin incelmesini ve yaşlanmasını önlemenin yolları

Her yaşta, erken solmanın ana nedenlerinin etkisini ortadan kaldırmak ve ortadan kaldırmak için yeterince dikkat ederseniz, yüz ve vücut derisinin sağlıklı ve çekici bir görünümünü koruyabilirsiniz. Bu durumda, mevcut yaş kırışıklıkları bile sadece bakımlı yüz özelliklerini vurgulayacaktır.

Cildi erken incelmeye karşı etkili bir şekilde korumak için önlemler:

    1. çiğ meyve ve sebzeleri tercih ederek mümkün olduğunca az işlenmiş gıda tüketin;

    2. Günlük diyetinizdeki şeker miktarını en aza indirin. Tatlılara aşırı düşkünlük yüz derisine çok zararlıdır. Glikoz molekülleri, başta kollajen olmak üzere cilt dokularının yapısını bozarken, yağlar ve proteinlerle etkileşime girmeye başlar. Fazla şeker, kolajenin cilt hücrelerinin yenilenmesine katılma yeteneğini azaltır, bu da incelmesine ve kırışıklık oluşumuna yol açar. Ek olarak, şekerlemelerin kötüye kullanılması nedeniyle yüzdeki gözenekler genişler, sivilce oluşumuna yol açan iltihaplanma meydana gelir;
    3. yeterince su iç. Sıvı eksikliği, cilt hücreleri tarafından nem kaybına ve sonuç olarak erken solmasına neden olur. Çeşitli içecekler bu amaç için uygun değildir, temiz su içilmelidir ve yemekten en geç 1,5 saat sonra ve yemekten en geç 15 dakika önce;
    4. cildi dışarıdan nemle doyurun. Bu amaçla, kendinizi periyodik olarak temiz soğuk suyla yıkamanız, düzenli olarak nemlendirici kozmetikler kullanmanız gerekir. Sıcak mevsimde, yüzün cildine periyodik olarak su veya bir sprey şişesinden özel bir misel sıvısı püskürtmeniz ve cildin kendi başına kurumasına izin vermeniz, fazla nemi temiz bir kozmetik doku ile hafifçe çıkarmanız önerilir;
    5. güneş radyasyonuna maruz kalmanın azaltılması. Güneşteyken yüzünüzü bir şapka ile koruduğunuzdan veya uygun UV koruma faktörlü bir güneş kremi kullandığınızdan emin olun. Güneş ışığına uzun süre maruz kalma sonucu cilt incelir ve zamanla kurur, pigmentasyon süreci bozulur. Çok sayıda beni olan insanlar için güneşe uzun süre maruz kalmak özellikle tehlikeli olabilir;

    6. kışın soğuk havasına maruz kalmak da yüz derisinin bozulmasına katkıda bulunur. Soğuğa uzun süre maruz kalmanın bir sonucu olarak, yüzeyel deri altı tabakasındaki kılcal damarlar zarar görür, yüz ince bir kırışıklık ağı ile kaplanır. Düşük sıcaklıklardan korunmak için, yüzünüzü mümkün olduğunca sarmak, vücudun sadece nefes almak için gerekli bölgelerini açık bırakmak zorunludur;
    7. yüz için özel mimik jimnastiği cildin tonunu ve elastikiyetini önemli ölçüde iyileştirir ve yapısını ve elastikiyetini korur. Özel egzersizler yapmaya başlamadan önce, yüz kaslarının belirli hareketlerinin cilt üzerindeki etkisini dikkatlice öğrenmelisiniz; aksi takdirde, yalnızca yüzün görünümünü kötüleştirebilirsiniz;
    8. masaj veya kendi kendine masaj, cildin kaslarını gevşetmeye, üst tabakasındaki mikro dolaşımı iyileştirmeye ve çeşitli duyguların etkisi altında oluşan aşırı kas gerginliğinden kurtulmanıza yardımcı olur;
    9. tüm vücudu gevşetmeyi amaçlayan aktiviteler (oto-eğitim, meditasyon, yoga) ayrıca aşırı kas gerginliğini gidererek ve olumsuz duyguların olumsuz etkisini ortadan kaldırarak cilt hücrelerinin derin gevşemesine ve yenilenmesine katkıda bulunur.

Yüz derisinin aşırı kuruması ve incelmesi durumunda, ekşi krema, zeytinyağı, yumurta akı, bal veya avokado yağı bazlı ev yapımı besleyici maskelerin kullanılması da önerilir.

İstenirse, profesyonel tavsiye ve bireysel bakım ve onarıcı ürün seçimi almak ve ayrıca özel donanım prosedürleri kursu almak için bir kozmetikçiyi ziyaret edebilirsiniz.

Yukarıdaki önlemlerin karmaşık bir şekilde uygulanmasının bir sonucu olarak, cildin gençliğini uzun süre uzatmak, solma belirtilerinin erken ortaya çıkmasını önlemek oldukça mümkündür.

Deri atrofisindeki histopatolojik değişiklikler, epidermisin ve dermisin incelmesi, papiller ve retiküler dermisteki bağ dokusu elemanlarında (esas olarak elastik lifler) azalma, saç foliküllerinde, ter ve yağ bezlerinde dejeneratif değişiklikler ile kendini gösterir.

Derinin incelmesiyle eş zamanlı olarak, bağ dokusunun büyümesi nedeniyle fokal mühürler not edilebilir (cildin idiyopatik ilerleyici atrofisi).

Derideki atrofik süreçler, vücudun yaşlanması (yaşlılık atrofisi) sırasında metabolizmada bir azalma ile ilişkili olabilir, bunun neden olduğu patolojik süreçlerle

  • kaşeksi;
  • beriberi;
  • hormonal bozukluklar;
  • dolaşım bozuklukları;
  • nörotrofik ve inflamatuar değişiklikler.

Cildin atrofisine, belirli yapıların sayısında ve hacminde bir azalma ve işlevlerinin zayıflaması veya sona ermesi ile kendini gösteren yapısının ve fonksiyonel durumunun ihlali eşlik eder. İşlem, epidermis, dermis veya deri altı dokuyu izole olarak veya tüm yapıları aynı anda içerebilir (cilt panatrofisi).

Ek olarak, ince cilt aşağıdaki hastalıkların bir belirtisi olabilir:

"İnce cilt" konulu sorular ve cevaplar

Sağlıklı, ışıl ışıl bir cilt Allah'ın bir lütfudur, insanı ipek bir koza gibi yüzü sarar, göz, dudak, burun güzelliğini vurgular bilimsel çizgilere göre cildin şerit benzeri atrofisi (lat. çizgilerden - çizgilerden, çatlaklardan).

Cildin bant benzeri atrofisi

Cilt atrofisi Vergetures lineaires - onlara bir kemer veya asma tarafından vurulduktan sonra cilt üzerinde kalan çizgilere benzerlikleriyle doğrusal yara izleri verilir. Atrofik bantlar, gebelik izleri, lineer atrofiler, streç bantlar vb. olarak da bilinirler.

Bu cilt atrofileri uzar, yükselebilir, düz olabilir veya geri çekilebilir, ancak her zaman yumuşaktır ve kolayca bastırılır; deride yırtılmış veya fazla gerilmiş izlenimi verirler; solmazlar, ancak zamanla daha az fark edilir hale gelirler.

Doktorlar, vücudun kademeli yaşlanmasından kaynaklanan cildin fizyolojik (veya doğal) tahribatı ile tüm cildin değil, bireysel bölümlerinin etkilendiği patolojik arasında ayrım yapar.

Elli yıl sonra cildin yaşa bağlı veya fizyolojik atrofisi, hormonal küredeki değişiklikler, doku kan besleme sistemi, kanın kimyasal bileşimi ve vücudun fizyolojik fonksiyonlarının nörohumoral düzenlemesinin ihlali ile ilişkilidir. .

Bu süreç uzun yıllar içinde yavaş ve kademeli olarak gelişir. Derinin patolojik tahribatı, çeşitli bölünme belirtileri ile karakterize edilir:

  • oluşumun doğası gereği (birincil ve ikincil); yaygınlığa göre (yaygın ve sınırlı); görünüm zamanında (doğuştan ve edinilmiş).

Birincil cilt atrofisi (fotoğrafta çatlakların veya çizgilerin varlığını gösteren), endokrin organların çalışmasında önemli değişiklikler olduğunda hamilelikten kaynaklanır. Derinin yaygın bir lezyonu ile, ellerin ve ayakların epidermisinin dış tabakası da dahil olmak üzere yüzeyin etkileyici bir kısmı değişir.

  • Hastalığın sınırlı bir formu için, değişmeyen sağlıklı cilde bitişik yerel odakların varlığı karakteristiktir.
  • Dermisin ikincil tahribatı, vücudun daha önce diğer hastalıklardan (tüberküloz, frengi, lupus eritematozus ve diğer enflamatuar süreçler veya diabetes mellitus ile ilişkili cilt bozuklukları) etkilenen bölgelerinde meydana gelir.

Hormonal merhemlerden sonra lokal cilt atrofisi, çoğunlukla kontrolsüz ilaç kullanımı olan çocuklarda, genç kadınlarda veya ergenlerde, özellikle flor (Sinalar veya Fluorocort) içerenlerin yanı sıra tıkayıcı (mühürlü) bir bandaj altında kullanım için öngörülen merhemlerin artan etkisi ile ortaya çıkar.

Cildin yapısındaki en yaygın hasar şekli, hamilelik sırasında veya metabolik bozukluklarla ilişkili obezite sırasında ortaya çıkan cildin hormonal atrofisidir.

Elastik liflerin gerilmesi veya yırtılması sırasında vücudun çeşitli yerlerinde çizgiler oluşur. Bu cilt rahatsızlığı için diğer tetikleyiciler şunlardır:

  • endokrin bozuklukları (Itsenko-Cushing hastalığı dahil);
  • merkezi sinir sisteminin arızaları;
  • yeme bozuklukları (yetersiz beslenme dahil);
  • romatizmal hastalıklar;
  • bulaşıcı lezyonlar (tüberküloz veya cüzzam);
  • radyasyona ve yanıklara maruz kalma;
  • travmatik yaralar;
  • dermatolojik hastalıklar (liken planus, poikiloderma),

yanı sıra glukokortikosteroid içeren ilaçların kullanımı (merhemler dahil).

Deri atrofisi: doku biyodegradasyonu

Cilt atrofisinin görünümü, birçok provoke edici faktöre rağmen, beslenmelerinin bozulduğu dokuların lokal biyobozunma mekanizmasına dayanır, cildin hücresel enzimlerinin aktivitesi önemli ölçüde azalır. Bu, katabolizma süreçlerinin (doku yapısının yok edilmesi) anabolizme (inşası veya restorasyonu) üzerinde baskın olmasına yol açar.

Hastalığın odaklarını belirlemenin mümkün olduğu işaretler

Deri atrofisine bağlı dejeneratif doku değişikliklerinin özelliği, cildin incelmesi, deri altı doku, yarı saydam damarların ve yaşlılık lekelerinin görünümü, telenjiektaziler (örümcek damarları) veya malign neoplazmalar ile ilişkilidir. Dermisin hacminde bir azalma ile eş zamanlı olarak, bağ dokusunun büyümesi nedeniyle cildin lokal mühürleri not edilebilir. Hastalığın değiştirdiği alanlar daha çok yüz, göğüs, karın, bel ve kalçalarda lokalizedir.

Dışa doğru, inceltilmiş beyazımsı bir dermis ile kaplanmış, aydınger kağıdına (veya kağıt mendile) benzeyen derinin boşluklarıdır. Farklı tonlarda batan "adalar" şeklinde kozmetik kusurlar:

  • inci beyazından mavi-kırmızıya veya venöz retikulum cildin sağlıklı bölgelerine bitişik olabilir.

Dermisteki metabolik süreçlerin ihlali, herhangi bir dikkatsiz dokunuşu epidermise zarar verebilecek ince derili kıvrımların ortaya çıkmasına neden olur.

Yaşlı hastalarda, etkilenen bölgede genellikle yıldız şeklinde yalancı yara izleri, kanamalar veya hematomlar görülür.

Teşhis ve tedavi için hangi doktorlara ihtiyaç vardır?

Tedavisi çeşitli önlemlerden oluşan bir kompleks olan cildin patolojik atrofisi birçok uzman tarafından incelenmelidir. Endokrinologlar ve nöropatologlar, alerjistler ve bulaşıcı hastalık uzmanları, cerrahlar ve onkologların katılımıyla dermatologlar bu tanıyı doğrulayabilir veya dışlayabilir.

Travma veya tıbbi müdahaleler, yanıklar, suçiçeği veya akne sonucu cilt seviyesinin altında yer alan yara izleri öncelikle bir dermatoloğa gösterilmelidir.

Tedavi Yöntemi

Bu hastalık için tedavi seçenekleri bir dizi faktöre bağlıdır:

  • yıkıcı sürecin etiyolojisi ve lokalizasyonu, yaşı, sağlık durumu ve hastanın azim.

Hormonal preparatlardan sonra cilt atrofisi (merhem şeklinde harici ajanların kullanımı dahil) uzun bir süre sonra (birkaç aya kadar!) Bir endokrinolog tarafından tedavinin tamamlanmasından sonra ortaya çıkabilir.

Doku onarımı sürecini aktive etmek için, ilk aşamada kortikosteroid içeren ilaçları almayı bırakmak gerekir.

Bir cerrahın yardımı ne zaman gereklidir?

Çoklu veya büyük kaynar, karbonküller, dokularda derin pürülan süreçler ile küçük atrofik skarların eksizyonu ve ayrıca cilt grefti için gereklidir.

Odakların yüzeyinde (siğiller, papillomlar ve diğerleri) çeşitli neoplazmalar ortaya çıkarsa, bir onkolog ile istişare gereklidir.

Onkolojik problemlerin ortaya çıkmasını önlemek için biyopsi yardımı ile büyümelerin doğası belirlenir.

prosedürler

Modern tıp, yüz derisinin veya dermisin herhangi bir bölümünün atrofisi gibi estetik olmayan bir kusurdan kurtulmak için birçok farklı yönteme sahiptir. Profesyonellerin cephaneliğinde:

  • lezyonun cerrahi eksizyonu;
  • mezoterapi;
  • mikrodermabrazyon;
  • lazer tedavisi;
  • kimyasal soyma;
  • yara izlerinin kesilmesi veya kesilmesi;
  • kriyoterapi;
  • elektrokoagülasyon;
  • enzim tedavisi;
  • nemlendirici;
  • özel kremler ve merhemler ile tedavi.

Hastalığın derecesine, etiyolojisine, hastanın yaşına ve kronik rahatsızlıkların varlığına bağlı olarak, klinik uzmanı en uygun prosedür setini seçer.

Deri atrofisi için standart tedavi rejimi şunları içerir:

  • hastanın vücudunda bağışıklık ve rejeneratif süreçleri uyaran multivitamin kompleksleri almak;
  • dermisin etkilenen bölgelerine kan akışının aktivasyonunu destekleyen fizyoterapi prosedürleri, ayrıca kan mikrosirkülasyonunu iyileştiren enjeksiyonlar veya ilaç "Pentoksifilin" (ticari adı - "Trental").

Estetik cerrahi kliniğinde

Bu rahatsızlığı tedavi etmenin çeşitli yollarını göz önünde bulundurarak, en iyi sonuçlar için bir dermatolog, yara izlerini mümkün olduğunca düzgün ve göze çarpmayan hale getirmek için cerrahi olarak düzeltilmesini önerebilir.

Bu amaçla, etkilenen bölgenin kenarlarını kaldıran veya sağlıklı bölgelerden deri nakli yapan bir lazer veya neşter kullanılır.

Diğer bir yöntem ise subsizyondur.

Vücudun ürettiği bağ liflerinin yara bölgesinde özel bir iğne kullanılarak kesilip kaldırılmasını içerir. Odağın altını kaldıran iğne, dermisin hasarlı yüzeyini düzleştirerek serbest bırakır.

Diğer yollar:

  • mikrodermabrazyon (mikroskobik kristallerle cilt yenileme);
  • mezoterapi (kollajen liflerinin sentezini uyarmak, yara izlerini ve yaşa bağlı atrofik değişiklikleri düzeltmek için cildin orta tabakasına terapötik kokteyllerin enjeksiyonları);
  • kimyasal soyma (cildin üst katmanlarının çıkarılmasıyla - yüzeysel keratinizeden ortanca ve derine);
  • enzim tedavisi; nemlendirme (hyaluronik asit bazlı müstahzarlar); lazer tedavisi.

Yöntemler hem yara izlerini düzeltmek hem de cildin yaşlandıkça görünümünü iyileştirmek için kullanılabilir.

merhemler

Dokulardaki yıkıcı süreçlerin tedavisi için donanım yöntemleri, harici ajanların kullanımı ile birlikte uygulanabilir.

Doğru merhem nasıl seçilir?

Deri atrofileri dermisin hastalıklarıdır, sadece bir uzman tarafından tedavi edilmelidir! Yara izlerinin ve patolojik olarak değiştirilmiş dermisin bölgelerinin kendi kendine tedavisi, görünümlerinde ve durumlarında bozulmaya neden olabilir.

Bireysel bir estetik sorunu çözmek için doktor, dokulardaki kan dolaşımını, beslenmelerini ve oksijenlenmesini iyileştiren, iltihap önleyici ve doku yenilenmesini teşvik eden jeller ve merhemler reçete eder:

  • Contractubex, Kelofibraz, Stratoderm, MedGel, Dermatix, Scarguard ve Kelo-cote, en uygun preparatın seçilmesi.

Yıkıcı cilt değişikliklerine karşı mücadelede geleneksel tıp

Ev banyoları, losyonlar ve şifalı yağlar yardımıyla cilt atrofisinin tedavisi, şifalı bitkilerden tentür, kaynatma ve infüzyon alınması, geleneksel yöntemlerle birlikte bir doktorun izni ile izin verilir.

Örneğin, beyaz atrofinin ilk belirtileri ortaya çıktığında (beyaz porselen renginde yuvarlak veya düzensiz şekilli küçük odaklar), bitki uzmanları kestane meyvelerinin ( g) öğütülmesini ve üzerlerine 0,,6 litre alkol dökülmesini önerir. Çözümü ışık ışınlarından kapalı bir yerde bir hafta boyunca demleyin. Günde 3 kez 10 damla kestane tentürü alın.

Benzer bir ev yapımı hindistan cevizi ilacı (aynı şekilde hazırlanmış), aynı sıklıkta 20 damla kullanılır.

Cilt hastalığı için dış halk ilaçları

Kurutulmuş yapraklardan (ip, civanperçemi, kekik, huş ve okaliptüs tomurcukları) elde edilen toz badem ve şeftali yağlarında seyreltilir, eşit oranlarda (her biri 50 ml) alınır ve bir çorba kaşığı gliserin eklenir.

Yanıklarla ilişkili cilt lezyonlarından geleneksel tıp, papatya çiçekleri, nergis, ısırgan otu yaprakları, civanperçemi ve St.

Bu bitkilerden losyonlar için kaynatmalar, kuşburnu, deniz topalak veya mısır yağı ile karıştırılmış bir toz şeklinde de kullanılabilir. Bitkisel yağlar ve şifalı otlar ile ev yapımı "merhemlere" sarı balmumu eklenmesi cilt üzerinde faydalı bir etkiye sahiptir.

Cilt görünümünün önlenmesi ve iyileştirilmesi

Yetişkinlerde ve çocuklarda yıkıcı cilt değişikliklerinin oluşmasını önlemek için birkaç özel önlem vardır:

  • hormonal ilaçları dikkatli kullanın,
  • doğrudan ultraviyole ışınlarıyla uzun süreli temastan kaçının,
  • genel sağlık ve cilt durumunu izlemek,
  • dermiste ve bir bütün olarak vücutta enfeksiyon odaklarının derhal sanitasyonunu gerçekleştirin.

Hormonal merhemlerden sonra cilt atrofisi, kullanımlarını durdurmayı ve bir doktora başvurmayı gerektirir. Düzenli muayene ve ciddi hastalıkların (diabetes mellitus, tehlikeli enfeksiyonlar, hematopoietik sistemdeki bozukluklar) zamanında tespiti de cilt yapısının tahribatı ile ilgili sorunların önlenmesine yardımcı olacaktır.

Hamilelik sırasında karnınızı kremler, zeytinyağı veya jellerle nemlendirmek çatlakları önleyecektir. ve güzellik uzmanına düzenli ziyaretler, dermisin gençleşmesine ve yenilenmesini hızlandırmaya yardımcı olacaktır. Her türlü atrofi için, hastalığın önlenmesi ve bertarafı için sanatoryum ve kaplıca tedavisi endikedir: sülfürik ve hidrojen sülfür banyoları, terapötik çamur ve ayrıca vitamin restoratif tedavisi.

Atrofik bantların tıbbi özellikleri

Atrofik bantların uzunluğu bir ila birkaç santimetredir, genişlik 1 ila 10 mm ve daha fazladır; şekil fusiform veya uzundur, genellikle dalgalıdır. Taze yara izlerinin kızıl-kırmızı veya mavimsi-kırmızı rengi genellikle inci beyazına dönüşür; bazen tam tersine aşırı renkli görünürler. Keskin kenarları vardır; yüzey pürüzsüz, katlanmış veya büyük elmaslara bölünmüş olabilir; dokunuşa yumuşaklık ve olduğu gibi boşluk hissi verir; Görünüşe göre inceltilmiş cilt, çok ciddi olan yumuşak ve zor dokularda yatıyor.

Atrofik çizgiler neredeyse her zaman çoklu ve çoğunlukla simetriktir; çok çeşitli alanlarda ortaya çıkabilir, çoğunlukla midede, ancak aynı zamanda uyluklarda, alt sırtta, dizlerin üstünde, yanlarda, kalçalarda, göğüslerde vb. bulunur.

Yara izlerinin yönü, sözde "cilt ayırma yönüne" tekabül eder ve görünüşe göre oluşumlarının nedeni olarak hizmet eden en büyük gerilim hattına diktir;

  • karında genellikle dikeydirler, ayrıca büyük trokanterler ve deltoid kaslar bölgesinde, yanlarda, alt sırtta, diz üstünde enine, meme bezlerinde ışın şeklinde ayrılırlar.

Epidermal atrofili lineer skarlar, hamilelikten bağımsız olarak kadınlarda çok daha yaygındır. Bunların en yaygın nedeni hamileliktir, 9/10 hamile kadında vardır; bazı kadınlar 10 veya 15 hamilelikten sonra bile onları almazlar. Diğer nedenler arasında obezite ve tifo en sık belirtilir.

Görünüşlerini tamamen mekanik bir sürece indirgemeyi ve derinin kademeli veya ani gerilmesinde nedenini görerek, kesinlikle büyük, ancak özel olmayan bir rol oynarlar, büyümenin, genel düşük, hacimli tümörlerin ve yaralanmaların etkisine dikkat çektiler. .

Ancak germe eyleminin yanı sıra başka bir etkinin olduğu da oldukça açıktır. Gerçekten de, karın boşluğunun büyük damlalarında veya çok büyük fıtık vakalarında atrofik çizgiler tamamen olmayabilir; dolgunluk görünümü veya büyüme ile birlikte, ne kadar hızlı olursa olsun, cildin gerçek bir gerilmesi olması da olası değildir; son olarak, kilo kaybından sonra, tifo, tüberküloz, diğer ciddi bulaşıcı hastalıklar ve bazı sinir hastalıklarında da atrofik çizgiler ortaya çıkar.

Yapay bir pnömotoraks uygulandığında, yara bantları neredeyse her zaman vücudun karşı tarafında veya uzak kısımlarında bulunur. Adrenal korteksin artan salgılanmasına bağlı olan ve bazen hamilelik sırasında hafif derecede kendini gösteren birçok hirsutizm vakasında bol miktarda bulunur.

Bu durumda, cildin kırılganlığı ve özellikle elastik liflerinin ağı, enfeksiyöz bir ilkenin neden olduğu zehirlenmenin veya kendi kendine zehirlenmenin önemini dışlamayan adrenal korteksin intrasekretuar aktivitesinin ihlali ile açıklanacaktır. .

Patoanatomik tablo bu skarların klinik özelliklerini çok iyi açıklamaktadır. Epidermis ve papiller tabaka gerilir veya katlanır; dermisin bağ dokusu lifleri paralel ve atrofiktir.

En önemli değişiklik, skar sınırında her iki tarafta da gerilmiş ve bükülmüş parçaları görünen elastik liflerin kaybolmasıdır.

Tarif edilen yara izleri, normal dokuyu restore etmek için en ufak bir eğilim göstermez. Hiçbir tedavi doğru çalışmıyor; Bununla birlikte, balık yağının atanması ve endokrin bezlerinin müstahzarları belirtilmiştir. Kısıtlamaların, hamilelik kemerlerinin vb. önleyici tedbir olarak herhangi bir kullanımı şüphelidir; onları ihmal etmek yine de bir hata olur.

Maculae atrophicae veya vergetures rondes, ikinci adı, kurucu terimlerinin çelişkili anlamı nedeniyle yanlıştır, aynı zamanda atrofik noktalar veya sifilitik çizgiler olarak da adlandırılan bir hastalığa atıfta bulunur, ancak form dışında, bu hastalık tamamen benzerdir. atrofik çizgiler.

Derinin daha fazla veya daha az gerilimine bağlı olarak pürüzsüz, gevşek veya katlanmış olabilen geri çekilmiş, düz veya kabarık noktalardan oluşur; ve varoluş reçetesine göre leylak veya beyaz; her durumda, baskı altında çok yavaş ve esnektir. Bir noktadan mercimek boyutuna kadar değişen yuvarlak veya oval şekilli bu lekeler, yan, göğüs, sırt ve omuzlarda çoğunlukla önemli sayıda rastgele dağılır.

En büyük gerekçeler, makula atrofisinin sifiliz ile bağlantısı hakkında bir varsayıma sahiptir; ikincil dönemde, bazen papüler sifiliz döküntüsü veya boyunda pigmente sifiliz ile birlikte ortaya çıkarlar. Bazen gelişimlerini lentiküler papüllerin arkasında ve onların yerinde izlemek mümkündü. Ancak, atrofik alanlarda, varlığı hastaların kendileri tarafından kesinlikle reddedilen önceki lentiküler papüllerin veya en azından roseolöz lekelerin izini bulmanın imkansız olduğu durumlar olmuştur.

Yapıları lineer atrofilerinkiyle tamamen aynıdır ve tedavi de aynı derecede başarısızdır.

Deri atrofisi, cildin yüzeyindeki ve derin katmanlarındaki fizyolojik süreçlerin yavaşladığı veya hatta tamamen durduğu patolojik bir durumdur. Uygun tedavinin yokluğunda, durum büyük ölçüde ağırlaşabilir ve arka planına karşı korkunç sonuçlar ortaya çıkacaktır.

Cilt atrofisi nedir?

Dermatolojide kullanılan bu terim, bütün bir hastalık grubunu birleştirir. Atrofinin ne olduğu sorusunu ayrıntılı olarak anlamak önemlidir, çünkü bu patolojik durum her yaşta ortaya çıkabilir. Evet ve her iki cinsiyette de eşit olarak görülür. Tıpta, "elastosis" terimi genellikle böyle bir bozukluğu tanımlamak için kullanılır. Bu isim ciltte meydana gelen süreçleri mükemmel bir şekilde yansıtır: epidermis eski elastikiyetini kaybeder ve incelir. Aynı zamanda bağ dokusu dejenere olur.


Birkaç atrofi türü vardır:

  • bunak;
  • şerit benzeri;
  • steroid;
  • benekli;
  • lipoatrofi;
  • ilerleyici bir karaktere sahip idiyopatik;
  • poikiloderma;
  • nevrotik;
  • Rothmund-Thomson sendromu
  • beyaz.

Patolojik değişikliklerin gelişiminin doğasına göre, cilt atrofisi oluşur:

  • dağınık;
  • yayılmış;
  • yerel.

Cilt atrofisi - nedenleri

Fizyolojik ve patolojik faktörler böyle bir ihlalin temeli olabilir. Gelişmekte olan atrofi formları, doğrudan kışkırtılma nedenlerine bağlıdır.

Daha sık olarak, ellerde ve vücudun diğer kısımlarında cildin incelmesi aşağıdakilerden kaynaklanır:

  • sinir sistemi hastalıkları;
  • mantarlar, virüsler veya patojenik bakteriler tarafından kışkırtılan enflamatuar süreçler;
  • radyasyon yaralanması;
  • genetik başarısızlık;
  • agresif kimyasal bileşiklerle temas;
  • uzun süreli kortikosteroid kullanımı;
  • travmatik mekanik veya termal etkiler;
  • metabolik süreçlerin ihlalleri;
  • aşırı güneşlenme.

Cildin sikatrisyel atrofisi ve diğer elastoz türleri, bu tür insan gruplarında daha sık görülür:

  • yaşlı;
  • zararlı çalışma koşullarına sahip olanlar;
  • genetik olarak böyle bir bozukluğun ortaya çıkmasına yatkındır.

Atrofi iki alt türde ortaya çıkar:

Steroid cilt atrofisi


Bu tip patolojik değişiklik, hormonal ilaçların uzun süreli ve mantıksız kullanımı ile ortaya çıkar. Glukokortikosteroidler, protein sentezinden sorumlu enzimlerin ve cilt elastikiyetini etkileyen diğer maddelerin aktivitesini inhibe eder. Çoğu durumda, hormonal merhemlerden sonra cilt atrofisi yereldir.

Kendini şu şekilde gösterir:

  1. Cilt küçük kıvrımlarla kaplanır ve incelir (dışa doğru papirüs kağıdına benzer hale gelir).
  2. Böyle bir epidermis kolayca yaralanır, bu nedenle üzerinde kanama ve yara izleri görülür.

Senil cilt atrofisi


Bu durum, vücuttaki yaşa bağlı değişikliklerle tetiklenir. Dokuların olumsuz dış ve iç faktörlerin etkilerine daha kötü adapte olması nedeniyle metabolik süreçlerdeki yavaşlamadan kaynaklanır. Daha sık olarak, yüz derisinin ve vücudun diğer bölümlerinin atrofisi 70 yaşındaki insanlarda görülür. Bununla birlikte, bazen, örneğin 50 yaşında, daha erken yaşta, yaşa bağlı güçlü değişiklikler gözlemlenebilir.

Bu durumda, aşağıdaki işaretlerin eşlik ettiği erken yaşlanmadan bahsediyoruz:

  • cildin incelmesi;
  • kapağın grimsi veya kahverengimsi bir tonda lekelenmesi;
  • cilt temizleme;
  • çok sayıda kıvrım oluşumu.

Benekli cilt atrofisi


Bu bozukluk anetoderma olarak da bilinir. Bu güne kadar böyle bir durumun gelişmesinin nedenleri tam olarak belirlenmemiş olsa da, uzmanlar hala patolojinin başlama olasılığını artıran bir takım faktörleri belirlemektedir. Bunlara stres, bulaşıcı hastalıklar ve hormonal bozukluklar dahildir.

Üç tip atrofi vardır:

  • Yadason;
  • Pellisari;
  • Schwenninger-Buzzi.

İdiyopatik atrofoderma Pasini Pierini


Yüzeysel skleroderma olarak da adlandırılır. Genç kadınların bu bozukluğu geliştirmesi daha olasıdır. Çoğu durumda, etkilenen cildin atrofisi sırt veya karın üzerinde yoğunlaşır. Odak tek veya çoklu olabilir. Büyük ve kahverengi renktedir.

Atrofinin böyle nedenleri vardır:

  • bulaşıcı;
  • nörojenik;
  • bağışıklık.

İdiyopatik ilerleyici cilt atrofisi


Bu patolojinin bulaşıcı bir gelişimi vardır. Uzmanlar, ihlalin Borrelia ile enfekte olmuş bir kene ısırmasından sonra gerçekleştiği konusunda hemfikir.

Bozukluğun gelişimini tetikleyen faktörler şunlardır:

  • endokrin sistemin işleyişinde başarısızlık;
  • travma;
  • hipotermi.

İdiyopatik atrofoderma, aşağıdaki gelişim aşamalarından geçer:

  1. İlk- Vücudun belirli bölgelerinde raporlama ve kızarıklık görülür.
  2. atrofik- etkilenen bölge incelir, kurur ve kırışır.
  3. sklerotik- mühürler oluşturulur.

Rothmund-Thomson Sendromu


Bu genetik bir patolojidir. Başka bir deyişle, cildin incelmesinin nedeni kalıtsaldır. Kadın cinsiyetin bu rahatsızlıktan muzdarip olma olasılığı daha yüksektir. Aynı zamanda, yenidoğan tamamen sağlıklı görünüyor. Bununla birlikte, yaklaşık altı ay sonra (nadir durumlarda, birkaç yıl sonra), ciltte tek tek bölgelerde şişlik ve kızarıklık görülür. Daha sonra gözlemlendi. Aynı zamanda, bu tür bebeklerde diş bozuklukları gelişir, saçlar dökülür ve tırnaklar incelir.

Cilt atrofisi - tedavi

İhlallere karşı mücadelede, karmaşık tedavinin özellikle etkili olduğu düşünülmektedir. Bant benzeri cilt atrofisi veya başka bir patolojik değişiklik teşhis edilirse, tedavi, hastalığın gelişmesine neden olan nedeni ortadan kaldırmaya indirgenir. Aynı zamanda etkilenen bölgeyi (yerel bağışıklığı güçlendirir) ve vücudun kendisini etkiler (savunma sistemini güçlendirir). Bununla birlikte, derinin beyaz atrofisi gibi çoğu patoloji şekli geri döndürülemez bir süreçtir, bu nedenle tam bir iyileşme imkansızdır.

Ellerimde çok ince bir cildim var (eller değil, elden dirseğe kadar olan bölge), sert bir şeyle temas ettiğinde hemen siliniyor (sadinler, yaralar oluşuyor) veya morluklar oluşuyor. uzun süre gitmemek. Bütün bunlar rahatsızlık verir, yaralar kanar. Bununla nasıl başa çıkılır ve hangi doktora başvurmalıyım?
Merhaba! Bir endokrinolog tarafından muayene edilmeniz, kanınızda şeker olup olmadığını kontrol etmeniz ve ayrıca bir damar cerrahına başvurmanız gerekir.
Yüzümde çok ince ve hassas bir cildim var. Üzerinde tüm çelenkler, kaplar, her zaman çeşitli kızarıklıklar ve bir çeşit farklı ten görülür. Ve ağlamam gereken durumlar olduğunda gözlerim çok şişer ve tüm yüzüm bir gün süren büyük kırmızı lekelerle kaplanır. Bu korkunç. Söyle bana lütfen ne yapmalıyım? Yüz (veya başka yollarla) için hangi ton kremleri ve düzelticiler mükemmel, eşit bir cilt elde edebilir? Şimdiden teşekkürler.
İnce hassas cilt özel bakım gerektirir. Öncelikle hassas ciltler için özel kozmetikler kullanmanız gerekir, ayrıca hormonal krem ​​ve merhem kullanımından da kaçınmalısınız. Cildin yapısını iyileştirmek için bir biorevitalizasyon prosedürü yapılması tavsiye edilir. Bireysel özelliklerinizi dikkate alarak prosedürlerin seyrini tartışmak için bir dermatokozmetoloğa danışmanız gerekir.
İnce bir yüz cildim var, yanaklarda kılcal damarlar görünüyor. Daha fazla zarar vermemek için cildime nasıl bakmalıyım? Ve bir tedavi kursu almaya değer mi? Hangi cilt bakım ürünlerini seçebilirsiniz?

Kategoride popüler:

Danil Koretsky: Dövmeli cilt

Danil Koretsky: Dövmeli cilt

okuman
Aile hakkında dövme yazı

Aile hakkında dövme yazı

okuman
Skyrim'de taş ocağı taşı nereden bulunur Skyrim'de taş ocağı taşı nereden alınır

Skyrim'de taş ocağı taşı nerede bulunur Taş ocağı taşı nereden alınır

okuman
İzografları tahmin ettikten sonra nesnelerin isimlerini öğreneceksiniz.

İzografları tahmin ettikten sonra nesnelerin isimlerini öğreneceksiniz.

okuman

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir