klima çarpması baş ağrısı / Aman klima çarpmasın! - Gün İyi Yaşam Haberleri

Klima Çarpması Baş Ağrısı

klima çarpması baş ağrısı

Klimanın sebep olduğu hastalıklar

Bağışıklık sistemi düşük olanlar, organ nakli olmuş hastalar, uzun süre kortizon tedavisi alanlar, kanser hastaları, bebek ve çocuklar, astım ve KOAH hastaları ile 50 yaş üstü kişiler klima hastalığı açısından yüksek risklidir.  Hastalığın erken teşhisi tedavinin etkinliği açısından oldukça önemlidir. Klima hastalığının tedavisinde antibiyotik ilaçlar kullanılır.

Klima çarpması

Çok sıcak havalarda ortam ısısını aniden düşürmek klima çarpması olarak adlandırılan sendromun oluşmasına neden olur. Klimanın doğru ayarlanması bu hastalığın oluşmasına engel olur. Genellikle ortam sıcaklığının vücut ısısına yakın derecelerde tutulması gerekir. Kişiler klimalı ortamlara girmeden önce vücut ısısının normale dönmesini ve terinin soğumasını beklemelidir.  Klima çarpması yaşayan kişilerde en önemli belirti yüksek ateştir. Vücut ısısının aniden değişmesi sonucu vücudun savunma mekanizması devreye girer ve yüksek ateş oluşur. Ateşe ek olarak yorgunluk, halsizlik ve isteksizlik meydana gelir. Bir diğer önemli belirti de şiddetli baş ağrısıdır. Ani ısı değişimi nedeniyle vücutta meydana gelen hipotermi şiddetli baş ağrısına yol açar. Baş ağrısı ve yüksek ateşe ilerleyen süreçte mide bulantısı, ishal ve kusma eşlik eder. Kaslarda kasılma şeklinde ağrılar zamanla ciddi ağrılar oluşturur.  Klima çarpması acil bir durumdur ve mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir. Genellikle mide bulantısı, ishal ve baş ağrısını önleyen serum ya da ilaçlar kullanılarak kişinin normale dönmesi sağlanır.

Klima çarpması belirtileri ve tedavisi nelerdir? Klima çarpmasına doğal yöntem!

Klima çarpması belirtileri ve tedavisi nelerdir? Klima çarpmasına doğal yöntem!

Sıcak havalarda serinlemek amaçlı kullanılan klima ya da soğutucular aslında ciddi sağlık sorunlarına da yol açar. Bilimsel verilerde klima çarpması rahatsızlığı olarak geçen sağlık sorunu özellikle Temmuz ve Ağustos aylarında artmaktadır. Gribal sorunlar gösteren bu rahatsızlık kişinin günlük yaşantısını sıkıntıya sokar. Peki Klima çarpması belirtileri ve tedavisi nelerdir?

Sıcak havalarda dengesizleşen vücut ısısı sonucu ortaya çıkan bazı komplikasyonlar vardır. Kişiler bu durumu engellemek için klima gibi soğutucu aletler ile vücut ısılarını dengelemeye çalışır. Ancak uzmanlar yapılan müdahalenin klima çarpması denilen rahatsızlığa neden olabileceğini vurgular. Bilinçsizce kullanıldığında ortaya çıkan sağlık sorunlarına yol açan klima, genellikle yeteri miktarda temizlenmediğinden kaynaklanır. Klima çalışımı makine sistemine sahip olduğundan içeriğinde bakteri birikmesi gayet normaldir. Uzmanlar bu yüzden aşırı sıcaklarda kullanımı artan klimalar mutlaka iki günde bir temizlenmelidir. Aksi halde lejyoner denilen bakteri klimanın soğutma kanallarından hava yoluyla solunma yerleşip üst solunum yolları hastalıklarına neden olabilir. Ya da aşırı soğutucu derecede kullanılan klima vücudun ısı dengesini bozar. Bağışıklığın zayıflamasına yol açacak etkenlere neden olur. Bu da bazı hastalıkların yaşanmasına zemin hazırlar. 

yaz aylarında artan sıcaklığı azaltmak için kullanılan klimalar hastalıklara neden olabilir.

yaz aylarında artan sıcaklığı azaltmak için kullanılan klimalar hastalıklara neden olabilir.

KLİMA ÇARPMASI BELİRTİLERİ NELERDİR?

- Şiddetli baş ağrısına bağlı baş dönmesi,

- Vücut ısısının dengesiz hava koşullarına bağlı ortaya çıkan yüksek ateş,

-Boyun, sırt, bacak ve kollar da kasılma ve tutulma meydana gelmesi,

- Göğüs kafesinin nefes alırken sıkışması,

- Vücut hareketlerinde sınırlama gibi belirtilerle kendisi gösterir.

klima çarpması sonucu en sık yaşanan rahatsızlık griptir

klima çarpması sonucu en sık yaşanan rahatsızlık griptir

KLİMA ÇARPMASI NASIL ÖNLENİR?

- Sıcak ortamdan direk soğuk ortama geçilmemesi gerekir.

- Klima kişilere vuracak açıda olmamalıdır.

- Her hafta düzenli olarak klimalar temizlenmelidir.

- Derece olarak 23 ya da 25 olarak değişmelidir.

-Nem oranını dengeleyen klimalar daha sağlıklıdır.

- Belirli aralıklarla klimaların olduğu ortam havalandırılmalıdır.

klima çarpmasına karşı uzun süre klimanın karşısında kalmaktan kaçınılmalı ve klima sık sık temizlenmeli

klima çarpmasına karşı uzun süre klimanın karşısında kalmaktan kaçınılmalı ve klima sık sık temizlenmeli

KLİMA ÇARPMASINA DOĞAL YÖNTEM

Boyun, kol, bacak ve sırt tutulmaları için sıcak kompres uygulanmalıdır. Üşütmeye neden olan klima için ise bir tutam yeşil çay 2 çay kaşığı zencefili 1,5 su bardağı su ekleyerek iyice kaynatın. Ardından içerisine 5 - 6 damla limon sıkarak tüketiniz. Zayıf düşen bağışıklık sistemini güçlendirmek için ise çilek, karpuz, şeftali ve kavunu blendırdan geçirerek günde bir kase tüketmeniz de fayda var.

Bebeklerde kalça ultrasonu ne zaman ve nasıl çekilir? Kalça displazisi tedavisi nasıl olur?

İLİŞKİLİ HABER

Bebeklerde kalça ultrasonu ne zaman ve nasıl çekilir? Kalça displazisi tedavisi nasıl olur?Yaz aylarında gece yemelerine dikkat! Sıcaklarda nasıl beslenmeli?

İLİŞKİLİ HABER

Yaz aylarında gece yemelerine dikkat! Sıcaklarda nasıl beslenmeli?

Bakımlı bir klima, sıcaklığın çok yüksek olduğu günlerde solunum yolu için bir avantaja dönüşüyor. Kalp damar ve yüksek tansiyon hastaları için, nemlendirici özelliği olan klimaları öneriyoruz. Ancak ciddi alerjik tablosu, sinüziti ya da yüz felci olanlarda klima çok sağlıklı bir serinleme seçeneği olmuyor. Alerjik hastalarda sadece polen filtreli klimaların kullanımını öneriyoruz. Herkes için ortak önerimiz ise klimayı sürekli serin konumda kullanmak yerine ortamın nem ayarını yapan konumda kullanılması. Bu konum, ısı-nem dengesini sağlıyor ve aşırı soğuk hava yaratmıyor. Ancak bakımı yapılmamış klimaların kullanımını kesinlikle önermiyoruz. Çünkü klimaların içinde zatürreye (pnömoni) neden olan mikroplar zaman içinde üreyerek risk yaratabiliyor.

Alerjenlerden kaçıp evine sığınanlar sıcaklara nasıl dayanacak?
Klimanın polen filtresi varsa, polen yükünü içeri ortama vermiyorsa kullanılabilir. Alerji hastalarının da ısı-nem dengesini sağlayan konumu kullanmamasını öneriyoruz, çünkü nemli ortam alerjik reaksiyonu artırıyor. Nem, rutubet ve ev tozu özellikle sıkıntı yaratıyor. Klima nemi alıp içeriyi soğutmadığı zaman zaten mevcut ısı sizi rahatsız etmiyor.

Klima ile ilgili en sık görülen hastalıklar neler oluyor?
En sık görülen sinüzit olguları oluyor. Ardından faranjit ve laranjit dediğimiz gırtlak iltihabı, şakaktan başlayan baş ağrıları, ense ağrıları ve daha ileri aşamada da akciğer enfeksiyonları görülebiliyor. Çok sık olmasa da bazı hastalarda yüz felcine neden olabiliyor. Ayar iyi yapılmadığında ve ortam çok kuruduğunda burun kanamalarına neden olduğuna dair yayınlar da var. Klimanın doğrudan vurması nedeniyle oluşan baş ya da boyun ağrıları ile hekime başvuranlar da olabiliyor. Özellikle ofis ortamında merkezi klimaların altında çalışanlar bu ağrılardan çok yakınıyor. Klimanın konumunun değiştirilemediği böyle durumlarda hastalarımızdan oturdukları yeri değiştirmelerini istiyoruz.

Klimanızı sağlıklı kullanmak için:
- Nem ayar modu bulunan modelleri seçin.
- Evde de otomobilinizde de polen filtresi bulunmasına dikkat edin.
- Klimanıza yılda bir kez bakım yaptırın.
- Özellikle ofiste klima doğrudan üstünüze vuruyorsa rüzgar panellerini ayarlayın, mümkün değilse yerinizi değiştirin.
- Ortamın ısısını yazın da kışın da derece arasında tutun.
- Ortamın nemini yüzde arasında tutun.
- Klimaları ısıyı kademeli olarak artırarak ya da azaltarak kullanın.
- Dışarıdan geldiğinizde ortamı aniden soğutmayın.

Burnu etkileyen hastalıklar
Klimadan en çok etkilenen gruplardan biri de alerjik nezlesi olan hastalar oluyor. Klimanın çalışması ile birlikte ortamın neminde ve ısısındaki değişiklik burun içindeki konkaların (burun eti) şişmesine ve bu da burun tıkanıklığına neden oluyor.

Konkaların mikropların girişini engelleyici görevini yerine getirememesi ve burnun tıkanması üzerine ağızdan nefes alınmaya başlanması ise baş ağrısı, ağız kuruluğu, akciğer enfeksiyonları ve viral hastalıklar gibi tabloların yolunu açıyor.

Yüz felci 
Yüze doğrudan vuran klima esintisi uzun süre devam ettiğinde yüz felcine neden olabiliyor. Yüz mimik kaslarının hareketlerini kontrol eden yüz sinirinin klimadan etkilenmesi sonucunda oluşan yüz felci, geçici olsa da görsel olarak kişiye çok rahatsızlık veriyor.

Zatürre
Akciğerlerin iltihaplanmasını ifade eden zatürrenin havalandırma sistemleri yoluyla bulaşan şekline lejyoner hastalığı deniliyor. Hastalığa neden olan bakteri, klimanın filtre sistemlerinde uygun nem ve ısıda yaşıyor ve klima çalışınca havaya karışıyor. Kişinin bağışıklık sistemi zayıf ise, başka hastalıklar nedeniyle tedavi görüyorsa ya da kronik hastalıkları varsa akciğere yerleşen mikrop zatürreye neden olabiliyor. Hastalık kendini öksürük, ateş, halsizlik, terleme gibi belirtilerle gösteriyor. Hızla tanı konulup tedavinin başlatılması gerekiyor” diyor.

Alerjik nezle ve kronik sinüzit
Her iki gruptaki hastalarda da klimanın oluşturduğu ani ısı ve nem değişikliği sıkıntılara neden oluyor. Alerjik saman nezlesi olan hastalarda burun tıkanıklığı ve akması ile gözlerde yanma, kaşıntı gibi şikayetler ortaya çıkabiliyor. Kronik sinüzit hastalarında da belirtiler artıyor, sinüs enfeksiyonları oluşuyor, geniz akıntısı ve buna bağlı akciğer enfeksiyonları ile geçmeyen öksürük oluşabiliyor. Alerjik nezlesi olan hastaların mutlaka HEPA filtreli klimaları kullanmaları gerekiyor. Klimalara yerleşen akarlar alerjik reaksiyonları tetikliyor. Bu nedenle klimaların yıllık bakımlarının yapılması önem taşıyor.

Doç. Dr. Ethem Şahin
Bayındır İçerenköy Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı

Yazı Rahat Geçirin: Klima Çarpmasına Ne İyi Gelir?

Pek ço&#;umuz yaz aylar&#;n&#; sevsek de a&#;&#;r&#; s&#;caklar bazen bunalt&#;c&#; olabiliyor, kabul. Zaten kapal&#; alanlara s&#;&#;&#;nmam&#;z&#;n nedeni de bu s&#;cakl&#;klardan korunmak de&#;il mi? Ne de olsa kapal&#; alanlar&#;n ço&#;unda kurtar&#;c&#;lar, klimalar var! Fakat yaz mevsiminin bu süper kahramanlar&#; bazen, vücudumuzda olumsuz etkiler de olu&#;turabiliyorlar. Mesela klima çarpmas&#;, pek ço&#;umuzun ya&#;ad&#;&#;&#; durumlardan biri. Haydi, gelin &#;imdi, klima çarpmas&#; hakk&#;nda bilgiler verelim ve yaz&#; daha rahat geçirmeniz konusunda size yard&#;mc&#; olal&#;m.

Klima Çarpmas&#; Nedir?

Klima çarpmas&#;, klimalar nedeniyle ani &#;s&#; de&#;i&#;imlerine maruz kalan vücudumuzun, farkl&#; &#;ekillerde tepki vermesi olarak tan&#;mlanabilir. Özellikle klimalar&#;n s&#;kl&#;kla kullan&#;ld&#;&#;&#; mevsim olan yaz aylar&#;nda, pek çok ki&#;ide klima çarpmas&#; görülür. Klima çarpmas&#;, hayat kalitenizi dü&#;ürebilecek bir durumdur. Hareket kabiliyetinizi k&#;s&#;tlar, hatta nefes alman&#;z&#; bile zorla&#;t&#;rabilir!

Klima Çarpmas&#; Belirtileri Nelerdir?

Klima çarpmas&#;n&#;n farkl&#; belirtileri vard&#;r. Bazen bu belirtilerin birkaç&#; bazen de daha fazlas&#; görülebilir. Herkesde farkl&#; belirtiler görülebilece&#;i için ¨Klima ishal yapar m&#;?¨ veya ¨Klima ayak a&#;r&#;s&#; nedeni mi?¨ gibi sorular da merak edilir. Yayg&#;n olarak görülen klima çarpmas&#; belirtileri &#;unlar:

  • Vücudun farkl&#; bölümlerinde görülebilen (s&#;rt, boyun, kol vb) &#;iddetli kas a&#;r&#;lar&#;
  • Ani &#;s&#; de&#;i&#;ikliklerini vücudun bir tehdit olarak kabul edip vücut &#;s&#;s&#;n&#;n de&#;i&#;mesi, yüksek ate&#;
  • Gö&#;üs a&#;r&#;s&#;
  • &#;iddetli ba&#; a&#;r&#;lar&#;
  • Nefes darl&#;&#;&#;
  • Burun t&#;kan&#;kl&#;&#;&#;
  • Halsizlik
  • Cilt kurulu&#;u
  • Mide bulant&#;s&#;
  • &#;shal
  • Ayak a&#;r&#;s&#;

Klima çarpmas&#; belirtileri

Klima Çarpmas&#; Nas&#;l Geçer?

¨Klima çarpmas&#; nas&#;l olur?¨ sorusunun cevab&#; ortamdaki &#;s&#;da gizli. Dü&#;ük &#;s&#;ya uzun süre maruz kalmak, klima çarpmas&#;na neden olan ana durumlardan biridir. Klima çarpmas&#;n&#;n belirtileri aras&#;nda en çok görülen &#;ey ise kas a&#;r&#;lar&#;d&#;r. Bu a&#;r&#;lar çok &#;iddetli olabilir hatta hareket alan&#;n&#;z&#; bile k&#;s&#;tlayabilir. Klima çarpmas&#; nedeniyle kaslarda olu&#;an a&#;r&#;lar&#;n nedeni, dokulara damarlar yard&#;m&#;yla oksijen ta&#;&#;nmamas&#;d&#;r. Bu a&#;r&#;lar da ¨Klima çarpmas&#;na hangi ilaç iyi gelir?¨ sorusunun cevab&#;n&#; araman&#;za neden olabilir. Öncelikle evde uygulayabilece&#;iniz yöntemlerden bahsedelim. Gelin klima tutulmas&#;na ne iyi gelir, birlikte bakal&#;m: 

  • Il&#;k du&#;, kaslar&#;n gev&#;emesi aç&#;s&#;ndan oldukça önemlidir. Yani a&#;r&#;lar&#; azaltmak için &#;l&#;k du&#; almay&#; deneyebilirsiniz.
  • Klima çarpmas&#;na iyi gelen &#;eyler aras&#;nda elbette ki masaj da var! A&#;r&#;ya ya da krampa neden olan kas&#; ters yönde çal&#;&#;t&#;rmak yani bu &#;ekilde masaj yapmak, klima çarpmas&#; nedeniyle olu&#;an a&#;r&#;lara iyi gelebilir. 

Bu yöntemlerin yan&#; s&#;ra kas gev&#;etici kremler de masaj s&#;ras&#;nda kullan&#;labilir. Tabii ki burada doktor tavsiyesinin çok önemli oldu&#;unu hat&#;rlatal&#;m. Çünkü çevrenizin önerdi&#;i ilaçlar, sizin içerisinde bulundu&#;unuz duruma uygun olmayabilir.

Bu süreçte “Klima çarpmas&#; kaç gün sürer¨ ve Klima çarpmas&#; kaç günde geçer?” sorular&#;n&#;n cevab&#;n&#; merak etti&#;inizi biliyoruz. Asl&#;nda bu, duruma göre de&#;i&#;ebilen bir süreç. Fakat klima tutulmas&#; belirtileri ya&#;&#;yorsan&#;z ve yakla&#;&#;k 1 hafta içerisinde a&#;r&#;lar&#;n&#;z dinmiyorsa bir doktora görünmenizde fayda var.

Klima çarpmas&#;na ne iyi gelir?

Klima Çarpmas&#;n&#;n Di&#;er Belirtileri &#;çin Neler Yap&#;labilir?

Klima çarpmas&#; bo&#;az a&#;r&#;s&#;, ate&#;lenme ve so&#;uk alg&#;nl&#;&#;&#; gibi yak&#;nmalara da neden olabilir.  E&#;er ate&#;iniz varsa so&#;uk bir du&#; alabilir, üzerinize ince bir &#;eyler giyebilirsiniz. Klima çarpmas&#; öksürük gibi so&#;uk alg&#;nl&#;&#;&#;na benzer belirtiler gösterdi&#;inde ise bol su ve antioksidan özelli&#;i bulunan, vücudun direncini art&#;ran bitki çaylar&#; içebilirsiniz. Ye&#;il çay, adaçay&#;, &#;hlamur, ekinazya ise içebilece&#;iniz bitki çaylar&#; aras&#;nda yer al&#;r. E&#;er klima ba&#; a&#;r&#;s&#; gibi sorunlara neden oldu&#;u için kendinizi çok kötü hissediyorsan&#;z kesinlikle bir doktora görünmeniz gerekti&#;ini bir kez daha hat&#;rlatal&#;m.

Klima Çarpmas&#;ndan Korunma Yollar&#; Nelerdir?

Elbette kimse hasta olmak ya da kas a&#;r&#;s&#; çekmek istemez. Bu nedenle “Klima çarpmas&#;n&#; önlemek için neler yap&#;labilir?” sorusunun cevab&#;n&#; araman&#;z gayet normal. O halde alabilece&#;iniz önlemleri s&#;ralayal&#;m ve yaz&#; sa&#;l&#;kl&#; bir &#;ekilde geçirmenize katk&#; sunal&#;m.

  • S&#;cak yaz günlerinde, kapal&#; ortama girdi&#;inizde direkt olarak klimay&#; açmamal&#; ve belirli bir süre vücut &#;s&#;n&#;z&#;n dü&#;mesini beklemelisiniz.
  • Klimalar&#;, ideal &#;s&#; derecesiyle çal&#;&#;t&#;rmal&#;s&#;n&#;z. 21°C ya da 22°C kapal&#; alanlar için idealdir. Yaz mevsiminde klimalar&#; dü&#;ük derecelerle çal&#;&#;t&#;rmak hem klima çarpmas&#;na hem de enerji tüketiminin artmas&#;na neden olabilir.
  • Klimalar&#;n kanatlar&#;n&#;, direkt vücudunuza gelecek &#;ekilde konumland&#;rmamal&#;s&#;n&#;z. Kanatlar&#;n tavana ya da zemine hava üflemesi daha sa&#;l&#;kl&#;d&#;r.
  • Metro, i&#; yeri, al&#;&#;veri&#; merkezi gibi müdahale edemeyece&#;iniz noktalardaki klimalardan korunmak için yan&#;n&#;zda her zaman ince bir h&#;rka bulundurabilirsiniz.

Klima çarpmas&#;

Yaz&#;n keyfini ç&#;karmak için evinizde ve i&#; yerinizde klima kullan&#;m&#;na dikkat etmeniz gerekti&#;ini bir kez daha hat&#;rlatal&#;m. Kapal&#; alanlarda üzerinize ince bir h&#;rka alman&#;z, klima çarpmas&#; durumunun önüne geçebilir.

Ayr&#;ca klima filtrelerinin düzenli olarak temizlenmesi de hem sa&#;l&#;&#;&#;n&#;z&#; koruyabilmeniz hem de enerji tasarrufu yapabilmeniz aç&#;s&#;ndan oldukça önemli. Klima bak&#;m&#; hakk&#;nda ayr&#;nt&#;l&#; bilgi almak istiyorsan&#;z sizi “Sa&#;l&#;&#;&#;n&#;z&#; ve Bütçenizi Koruman&#;z Mümkün: Klima Bak&#;m&#; ve Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar” yaz&#;m&#;za alabiliriz.

Güzel ve sa&#;l&#;kl&#; bir yaz dileriz!

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir