yuzdeki iltihabi ne kurutur / Deri iltihabı neden olur? Deri altı iltihabı için doğal bitkisel tedavi yöntemleri | Ajiba AVM

Yuzdeki Iltihabi Ne Kurutur

yuzdeki iltihabi ne kurutur

Deri iltihabı için doğal tedavi yöntemleri

Bu yazımızda deri iltihabı (Dermatit) ve deri altı iltihaplanması için bitkisel tedavi yöntemleri hakkında bilgiler sunacağız.

Dermatit nedir ?

tıp literatüründe deri iltihabı olarak isimlendirilir. Deri iltihapları diğer adıyla dermatit, atopik dermatit, seboreik dermatit gibi farklı çeşitlerde görülür.

İltihap nedir ?

Kısaca tanımı yaparsak, canlı dokunun her nevi canlı, cansız yabancı etkene karşı veya içteki ya da dıştaki doku hasarına verdiği (hücresel) sellüler, (sıvısal) humoral ve (damarsal) vasküler bir seri vital yanıt diyebiliriz.

Dermatit belirtileri

iltihap oluşumu, şişme, kaşıntı, yanma hissi ve kızarıklık ile ortaya çıkar. Önemli deri iltihabı aynı zamanda kabarcıklar üretebilir veya deri üzerinde kabuklanmaya yol açabilir ve döküntü oluşabilir.

Dermatit neden olur? Bulaşıcı mıdır?

Dermatit ile oluşan kaşıntıyı sıcak, terleme, tahriş edici maddeler ve alerjenlerin arttırdığı saptanmıştır. Irsi olabilmekle beraber bulaşıcı değildir.

Deri altı iltihabı nasıl tedavi edilir ? Deri iltihabı tedavi yöntemleri nelerdir?

Deri altı iltihabın oluşması için ortak nedenlerden bazıları; alerjik reaksiyonlar, bazı çevre koşulları, tahriş edici maddelerin etkisi, zararlı toksinlerin vücutta birikmesi, beslenme yetersizliği ve genetik olmasıdır. İnce veya kuru cildi olan kişiler deri iltihabı yaşama riskine daha yatkındır. Bu kişilere kremli sabunlar kullanması önerilir.

Deri iltihabı semptomlarından kurtulmanızda fayda sağlayabilecek pek çok ev yapımı yöntem bulunur. Bu doğal ilaçları hazırlamak için, mutfağınızda bulunan birkaç ortak malzeme yeterlidir. Dilerseniz, deri altı iltihabı bitkisel tedavi yöntemleri için önerileri kısaca alt satırlarda paylaşalım.

Deri iltihabı için ev ilacı yapmak mümkün demiştik. Bu konuda bilinen en iyi 10 ev ilacını alt satırlarımızdan okuyabilirsiniz.

Hindistan cevizi yağı

Hindistan cevizi yağının tahmininizin ötesinde antimikrobiyal ve nemlendirme özelliği vardır. Deri iltihabı sorunu ile başa çıkmanızda büyük ölçüde etki sağlayabilir. Birkaç gün gibi kısa bir zaman diliminde kızarıklık, derideki pul oluşumu ve kuruluğu belirgin oranda azaltabilir.

Deriyi yumuşatmak için iltihaplanan bölge üzerine hafifçe sıcak hindistan cevizi yağı uygulayabilirsiniz. En iyi sonucu almak için, yatmadan önce hindistancevizi yağı kullanmanızı önerebiliriz.

Yulaf ezmesi

Yulaf ezmesi banyosu yapmanız cilt tahrişi, kaşıntı ve kızarıklık tedavisi için size yardımcı olabilir. Bu banyo aynı zamanda kuru cildinizin nemli kalması için de etkili olur.

Bir fincan kadar ince toz halinde ki yulaf ezmesini banyo yapacağınız ılık suyu ile karıştırın. dakikayı geçmeyecek şekilde bu banyo suyunda bekleyin. Bir ay boyunca bu yöntemi uyguladığınızda belirgin bir fayda görebilirsiniz.

Elma Sirkesi

Deri iltihabı tedavisi için kullanmanızı önereceğimiz diğer etkili bir bileşen ise elma sirkesidir. Enflamasyon ve kaşıntı hafifletme etkisi vardır.

Uygulama için önce elma sirkesi ve suyu eşit miktarda karıştırın. Etkilenmiş olan cilde pamuklu bir top kullanıp uygulayabilirsiniz. Yaklaşık 30 dakika beklettikten sonra bölgeyi nemli ve pamuklu bez ile temizleyin. En etkili sonucu almak için bu yöntemi birkaç hafta boyunca tekrarlamanız gerekir.

Elma sirkesi ile deri altı iltihabı tedavisi için farklı bir seçenek ise günde 2 veya 3 defa tekrarlayarak bir bardak su ile 2 çay kaşığı elma sirkesini karıştırıp içmenizdir. Bu da etki eden bir yöntemdir.

Aloe Vera

Aloe vera, deri iltihabı gibi inflamatuar cilt koşulları tedavisi için yaygın olarak kullanılmaktadır. Aloe vera cildinizin pH dengesinin eski haline getirilmesinde yardımcı etken görevi görür. Ayrıca kaşıntı hissini azaltır ve cilt tahrişini hafifletmede fayda sağlar. Bu etkilerinin yanı sıra nemlendirici ve antimikrobiyal özellikler de taşımaktadır.

Deri iltihabı tedavi yöntemleri için eğer aloe vera kullanacaksanız birkaç ay süresince günde birkaç sefer taze aloe vera jeli uygulamanız önerilir. Ayrıca sağlıklı ve parlak cilt elde etmek için birkaç damla aloe vera suyu da içmeniz fayda sağlar.

E Vitamini

Deri iltihabı için en etkili ve kullanımı en kolay ev ilaçlarından bir tanesi de E vitamini yağıdır. E vitamini yağı iyileşmeyi arttırıp, kaşıntı ve iltihaplanmayı azaltma etkisi gösterir.

Bu yağı özellikle yatmadan önce cildinize uygulayabilirsiniz. E vitamini içeren losyonlar ve kremler de kullanabilirsiniz.

Yer fıstığı yağı, ayçiçeği tohumları, mısır, buğday tohumu yağı ve benzeri E vitamini yönünden zengin besinleri düzenli olarak tüketmeniz egzamanın önlenmesinde yardımcı görev üstlenebilir.

Bal

Ballar ntiseptik ve antibakteriyel özellikler içerir. Cildin enflamatuvar durumunu azaltma konusunda yardımcıdır. Doğal besin olması dışında bu amaçla da çok yaygın kullanılır.

Çiğ bal ile balmumu ve zeytin yağını eşit oranda karıştıralım. Bu karışımdan bir merhem yapmak üzere bunu bir kap içinde ısıtalım. Soğuduğunda cildin üzerine uygulayabiliriz. Birkaç saat süresince kalması iyidir. Bu doğal merhemin cildinizde olumlu etki göstermesi için birkaç hafta süresince günlük yapmak gerekir. Radyasyona bağlı deri iltihabı tedavisi için günde iki kez manuka balı uygulamasının yararlı etki gösterdiği tespit edilmiştir.

Papatya

Papatya çiçeği terapi özellikleri ile etkilenen deri için yatıştırıcı bir etki gösterebilmektedir.

İki veya üç çay kaşığı papatya çiçeğini dakika süresince bir bardak su içinde kaynatalım. Çözümü soğuduktan sonra bir parça temiz bez daldırıp etki yapması istenen bölge üzerine bu bezi yerleştirelim ve 20 dakika süre ile bekletelim. Sonuçlardan memnun kalıncaya kadar bunu birkaç kez yapabilirsiniz.

Alternatif bir yöntem de ise günde birkaç sefer bir papatya kremi kullanabilirsiniz. Veya banyo suyunuz içine damla papatya esansiyel yağı karıştırarak, rahatlayana kadar içinde yaklaşık 20 dakika boyunca bekleyebilirsiniz. Bunu günlük yapabilirsiniz.

Bir de uyarı yapalım. Cildiniz için papatya kullanmadan önce mutlaka yama testi uygulayın. Böylece alerjik cilt reaksiyonuna maruz kalma riskini ortadan kaldırırsınız.

Neem

Hindistan Leylak&#;ı veya neem yaprakları deri iltihabbı tedavi için kullanılabilir. problemli cildin sağlığına kavuşmasına ve çeşitli enfeksiyonlara karşı korumada yardımcı etkisi vardır.

Zerdeçal

Deri iltihabı doğal tedavi seçeneklerinden biride zerdeçaldir. İçerdiği bir çok etkili bileşeni ile anti-inflamatuar ve antiseptik özellikler taşır ve faydalıdır.

Zerdeçal ile deri iltihabı tedavisi için önce bir litre su ısıtalım. Üstüne yarım çay kaşığı zerdeçal tozu ekleyelim ve bu bileşimi kaynatalım. Soğuduktan sonra içelim. Ayrıca bu bileşeni deri iltahaplanması olan bölgeyi yıkamak için de kullanabiliriz. Birkaç ay süresince günlük olarak kullanıldığında fayda sağlar.

Kaygan Karaağaç

Kaygan karaağaç, Cilt nemlenmesine yardımcı etkisi vardır. İçeriğindeki yüksek miktardaki müsilaj nedeniyle İyileşmeyi hızlandırır. Deri iltihabı için oldukça faydalı bitkisel bir çaredir.

Kaygan karaağaç macunu yapmak için birkaç kaygan karaağaç yaprağını yıkayıp ezelim. Daha sonra cilt altı iltihabı olan bölgeye uygulayalım. Macun kuruyana kadar bekletip sonrasında yıkayalım. Tedavinin sonuçlarını görene dek bunu günde 3 sefer yapabiliriz.

Bunlar haricinde ayrıca alerjik egzama konulu yazımızı da inceleyebilirsiniz. Genel olarak bakıldığında deri iltihabı aslında ciddi bir tıbbı durum değildir. Deri altı iltihabı için basit doğal tedavileri kullanarak dahi bu problemden kurtulmak mümkündür. Gene de konu sağlık olunca ihmal edilmemesi gerekir ve durumunuz için bir dermatoloğa danışmanızı öneririz.

İltihaplı sivilce (akne) nedir, nasıl geçer?

Sivilceden (Akneden) bahsediliyorsa hepsinin ortak bir özelliği vardır: Tıkanmış gözenekler. İltihaplı sivilceyi (akneyi) iltihaplı olmayan sivilceden (akneden) ayıran nokta ise tıkanmış gözeneklerin içindeki bileşenler ve altında yatan nedenlerdir.

İltihaplı Sivilcelerin (Aknelerin) Diğer Sivilcelerden (Aknelerden) Farkı Nedir?

İltihaplı sivilce (akne) ; şişmiş, kızarmış, yağ ve ölü deri hücreleri ile derinlemesine tıkanmış gözeneklerden Propionibacterium acnes (P. acnes) olarak adlandırılan bakterinin etkisiyle ortaya çıkar. İltihaplı olmayan sivilceler (akneler) ise bunun aksine cilt yüzeyine daha yakındır ve bakteri içermez.

İltihaplı Sivilce (Akne) Türleri Nelerdir?

İltihaplı sivilceler (akneler) birbirinden farklıdır ve her iltihaplı sivilce (akne) türünde işe yarayan ayrı ayrı tedavi yöntemleri bulunur. İltihaplı sivilcelerin (aknelerin) geçmesi doğru tedavi yönteminin tercih edilmesine bağlıdır. Bu yüzden cildinizdeki sivilcenin (aknenin) türünü tespit etmeniz oldukça önemlidir.

En sık rastlanan iltihaplı sivilce (akne) türleri aşağıdaki gibidir;

  • Papüller: Bunlar küçük, pembe-kırmızı yumrular şeklinde cilt yüzeyinde görülürler.
  • Püstüller: İçi irin dolu papüllerdir.
  • Nodüller: Deri altında yerleşen daha sert pembe-kırmızı kabartılardır.
  • Kistler: Kistler en ciddi iltihaplı sivilce (akne) tipidir. Nodüller gibi cilt yüzeyinin altında bulunurlar. İrin dolu, genellikle büyük olan kistler dokunulduğunda acı verirler.

İltihaplı sivilceler (akneler) yüzde daha yaygın olarak görülse de boyun, göğüs, sırt ve omuzlarda da çıkabilir.

İltihaplı Sivilceler (Akneler) Nasıl Tedavi Edilir?

İltihaplı sivilce (akne) yayılabilir ve geçtiği zaman iz bırakabilir, bu sebeple çıktığı anda tedaviye hemen başlamak en iyisi olacaktır. Sivilce (akne) tipi ne olursa olsun ilk yapılması gereken uygun sivilce (akne) karşıtı ürünler ile günlük bakımın sağlanmasıdır. Günlük bakıma düzenli bir şekilde devam etmek gerekir. En az haftada etki beklenmeli, yağlanma kontrol altına alındığında veya sivilceler (akneler) geçtiğinde bile doğru bakım ve tedavi bırakılmamalıdır.

1. Dermozkozmetik Ürünler

İltihaplı sivilceler (akneler) için birçok farklı reçetesiz, dermokozmetik ürün mevcuttur. Aşağıdaki bilgiler ışığında bu ürünlerin içinde çoğunlukla bulunan üç ana maddeyi yakından tanıyabilirsiniz;

Benzoil peroksit:
Bu bileşen sivilce (akne) gelişiminde önemli rol oynayan P. Acnes isimli bakteriyi azaltarak yardım olur ve böylece iltihaplı sivilceyi (akneyi) azaltır. Bazı kişilerde cildi kurutup tahriş edebilir.

Salisilik asit: Bu madde cilt yüzeyinde sebumla birleşip gözenekleri tıkayan ölü hücrelerin soyulmasını ve atılmasını sağlar. Bu yolla gözeneklerin derinliklerindeki ölü hücreler ciltten arındırılır. Ayrıca iltihaplı sivilce (akne) lezyonlarının azalmalarını sağlar ve tekrar çıkmalarını önler. Salisilik asit tüm cilde uygulanabilir fakat cildin yeterince nemli olduğundan emin olunmalıdır. Çünkü bu bileşen zamanla kuruluğa neden olabilir.

Sülfür: Bu maddeyi birçok sivilce (akne) tedavi ürününde bulabilirsiniz ama en iyi sonuç hafif ve iltihaplı olmayan sivilcelerde (aknelerde) alınır. İltihaplı sivilceleri (akneleri) kötü etkilemez fakat tedavi açısından da pek bir işe yaramayacaktır.

Cilt bakım rutininize salisilik asit ve benzoil peroksit içeren bir temizleyici ekleyerek başlayabilirsiniz. Değişiklik fark edinceye kadar birkaç ay geçebilir. Unutmayın ki iltihaplı sivilce (akne) her zaman hafif ve reçetesiz cilt bakım ürünlerine cevap vermeyebilir. Özellikle de aşırı yayılmış ve tekrar tekrar oluşuyorlarsa bu ihtimal artar. Üç ay geçmesine rağmen herhangi bir değişiklik gözlemlemiyorsanız bir dermatoloğa görünmeyi düşünebilirsiniz.

2. Reçeteli İlaç Tedavileri

Semptomlarınıza bağlı olarak dermatoloğunuz bir veya birkaç reçeteli ilacın kombinasyonunu ya da topikal sivilce (akne) kremlerini önerebilir, bunlar aşağıda detaylı bir şekilde açıklanmıştır;

Topikal retinoidler: Retinoidler, ölü cilt hücrelerini temizleyen güçlü A vitamini türevleridir. Bazı reçetesiz yaşlanma karşıtı ürünlerde yer almakla beraber reçeteli ve güçlü retinoidler en çok iltihaplı sivilceler de (akneler de) etkilidir. Retinoidler, kızarıklık ve soyulmalara sebep olmasının yanı sıra, cildinizi UV ışınlarına karşı da daha hassas bir hale getirir. Bu nedenle retinoid kullanırken güneş kremi kullandığınızdan emin olmanız gerekir.

İzotretinoin:
A vitamininden türetilen bu oral ilaç, sivilce (akne) için reçete edilen en güçlü tedavilerden biridir. İzotretinoin bir dizi yan etkiye neden olabilir. Bu nedenle topikal veya sistemik diğer tedavilere cevap vermeyen veya çok şiddetli iltihaplı kistik sivilce (akne) problemi yaşayanlar için reçete edilir. Eğer hamileyseniz, emziriyorsanız ya da hamile olabileceğinizi düşünüyorsanız izotretinoin kullanılmaz.

Oral antibiyotikler:
Antibiyotikler P. Acnes baskılayarak iltihaplı sivilcelerin (aknelerin) gerilemesini sağlar. İltihaplı sivilceleriniz (akneleriniz) varsa dermatoloğunuz günlük bakım ürünleri ve topikal tedaviyle birlikte ağız yoluyla alınan bir dizi antibiyotik ilaç reçete edebilir. Antibiyotikler genelde yaygın sivilcelerde (aknelerde) bakterileri kontrol altına almak için geçici olarak kullanılır.

Topikal antibiyotikler: Oral versiyonlarının aksine deriye sürülen topikal antibiyotikler sadece iki aya kadar günde iki kere şeklinde kısa bir zaman dilimi süresince alınabilir. Fakat, oral antibiyotikler kadar güçlü olmadıkları için daha hafif sivilce (akne) tiplerinde en iyi etkiyi gösterirler.

Hormon tedavileri: Bazı iltihaplı sivilcelerin (aknelerin) sebebi hormon dengesizliğidir. Bu gibi durumlarda dermatoloğunuz hormon düzenleyici ilaçlar yazabilir. Ek olarak, doğum kontrol hapları, adet döngülerinden önce ve döngü sırasında daha fazla iltihaplı sivilce (akne) yaşayan bazı kadınlar için işe yarayan bir ilaçtır. Anti-androjen ilaç türleri ise alışılmadık derecede yüksek androjen seviyelerinin neden olduğu nodüllere ve kistik akneye yardımcı olabilir.

3. Cilt Bakımı

Eğer cildinize düzenli olarak bakım yapmazsanız, iltihaplı sivilcelere (aknelere) karşı koyan hiçbir tedavi yöntemi işe yaramaz. Yukarıda bahsi geçen tedavi metotlarından en iyi verimi alabilmek için cilt bakım tavsiyelerine uyduğunuzdan emin olun;

  • Hiçbir sivilce (akne) lezyonunu patlatmaya çalışmamalısınız, bu özellikle iltihaplı sivilce (akne) için önemlidir. Bunu yapmak hem iltihaplanmayı artırır hem de iz oluşumuna yol açabilir.
  • Yüzünüzü sabah ve gece cildi tahriş etmeyen, nazik ve jel bazlı bir temizleyici ile yıkayın.
  • Siyah nokta ve gözenek genişliği sorunu yoğunsa yıkama sonrası tonik, haftalık maske veya eksfoliasyon yapan ürünlerle derin temizlik yapın.
  • Spor yaptıktan hemen sonra duş alın.
  • Temizleme rutininizi bir nemlendirici ile tamamlayın. Özellikle kuruluk olan deri bölgelerinde bu adımı atlamak cildinizdeki doğal yağları ve suyu tüketebilir. Buna karşılık, yağ bezleriniz daha fazla yağ üretir, bu da daha fazla akneye (sivilceye) yol açar. Öte yandan, nemlendiricilerin sık ve yoğun kullanımı da sivilceyi (akneyi) artırabilir. Az miktarda, özellikle kuruluk olan yerlere uygulayın. 
  • Her gün güneşten koruyucu bir krem veya güneş koruyucu içeren bir nemlendirici kullanın. Bu, cildinizi UV ışınlarından korumaya yardımcı olmakla birlikte, cildinizi güneşe karşı daha hassas hale getiren retinoidler veya diğer tedavilerde olmazsa olmaz bir adımdır.
  • Makyaj yapacaksanız, gözeneklerinizi tıkamayacak veya sivilcelerinizi (aknelerinizi) daha da kötüleştirmeyecek yağsız ve komedojenik olmayan seçenekleri deneyin. Ayrıca gece yüzünüzü yıkamadan önce makyajınızı iyice çıkardığınızdan emin olun.

İltihaplı Sivilceyi (Akneyi) Geçirmek İçin Ne Yapmalı?

İltihaplı sivilceleri (akneleri) tedavi etmek bazen imkansız bir görev gibi hissettirebilir. Yağsız bir nemlendirici, jel bazlı bir temizleyici ve sivilce (akne) izlerine karşı salisilik asit içeren basit bir cilt bakım rutini benimseyerek işe başlayın. Eğer iltihaplı sivilceniz (akneniz) hafifse, muhtemelen reçetesiz ürün ve bakım yöntemlerinden iyi sonuçlar alabilirsiniz. Bunları birkaç hafta deneyin ve sivilcenin (aknenin) nasıl tepki verdiğini gözlemleyin. Eğer birkaç ay sonra herhangi bir gelişme gözlemlemezseniz doktorunuzdan randevu alın.

İltihaplı sivilceyle (akneyle) yaşamak zorunda değilsiniz. Günümüzde birçok iyi tedavi yöntemi var ve içlerinden biri cildinizi temizlemeye yardım edecektir. Sizin için işe yarayanı bulmak sadece biraz zaman ve sabır gerektirir. Dermatoloğunuz sizi inceledikten ve sizden gerekli testleri istedikten sonra önereceği tıbbi tedaviyle çok daha hızlı bir cevap almanız mümkündür. Böylece ulaşılan sonuç sizi daha fazla mutlu eder.

“Söz konusu içerik yalnızca genel bilgilendirme amaçlıdır ve tıbbi tavsiye niteliğinde değildir. Lütfen uzman görüşüne başvurunuz”.

Vücuttaki tüm zehri atıyor! İltihabı kurutan besinlerle hastalıklara karşı zırh gibi olun

Değerli seafoodplus.info okurları.

seafoodplus.info ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.

Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak seafoodplus.info yorum sayfalarında yer almayacaktır.

Ayrıca seafoodplus.info yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.

Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler seafoodplus.info yorum sayfalarında paylaşılamaz.

seafoodplus.info yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve seafoodplus.info bunlardan sorumlu tutulamaz.

seafoodplus.info yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.

Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.

Deri iltihabı (Dermatit) nedir? Deri iltihabı nedenleri, belirtileri ve tedavisi…

Dermatit, cildin iltihaplanmasını tanımlayan genel bir terimdir. Dermatitin birçok nedeni olabilir ve birçok şekilde ortaya çıkabilir. Genellikle şişmiş, kızarık cilt üzerinde kaşıntılı döküntüler olarak kendini gösterir. Deri iltihabı ile ilgili merak edilen tüm detayları haberimizde sizler için derledik Deri iltihabı (Dermatit) nedir? Deri iltihabı nedenleri, belirtileri ve tedavisi

Yayınlanma:

Deri iltihabı (Dermatit) nedir? Deri iltihabı nedenleri, belirtileri ve tedavisi…

Deri iltihabı bazıları için rahatsız edici olabilir. Cildinizdeki, kaşıntı hissi hafif ila şiddetli arası değişebilir. Bazı türlerde deri iltihabı uzun süreli olabilir, diğerleri ise mevsime, maruziyete veya strese bağlı olarak artabilir. Deri iltihabının bazı türleri çocuklarda, diğerleri ise yetişkinlerde daha yaygındır. Peki, deri iltihabı (Dermatit) nedir? Deri iltihabı nedenleri, belirtileri ve tedavisi ile ilgili bilinmesi gerekenler haberimizde…

DERİ İLTİHABI (DERMATİT) NEDİR?

Deri iltihabı yani dermatit, cildin iltihaplanmasını tanımlayan genel bir terimdir. Dermatitin birçok nedeni olabilir ve birçok şekilde ortaya çıkabilir. Genellikle şişmiş, kızarık cilt üzerinde kaşıntılı döküntüler olarak kendini gösterir.

Dermatitten etkilenen ciltlerde kabarma, sızıntı, kabuklanma ve pullanma olabilir. Dermatit örnekleri arasında zehirli sarmaşık, sabun ve içinde nikel bulunan takılar gibi birtakım maddelerden herhangi biriyle temastan kaynaklanan atopik dermatit (egzama), kepek ve döküntüler sayılabilir.

Dermatit bulaşıcı olmayan yaygın bir durumdur, ancak kendinizi rahatsız hissetmenize neden olabilir. Kendi kendine bakım ve bazı ilaç kombinasyonları ile deri iltihabını tedavi etmenize yardımcı olabilir.

shutterstock_

DERİ İLTİHABI BELİRTİLERİ

Her bir dermatit türü diğerinden farklı görünebilir ve vücudunuzun değişik bölgelerinde ortaya çıkabilir. En sık görülen dermatit tipleri şunlardır:

Atopik dermatit (egzama)

Süt çocukluğu döneminde en sık yüzde (sıklıkla yanaklarda), saçlı deride, diz ve dirsek bölgelerinde ve kulak arkasında görülür. Bez bölgesi genellikle etkilenmemiştir. İki yaşından büyük çocuklarda daha çok dirsek önü, diz arkası, boyun, el ve ayak bileği bölgesini tutar. Tutulan bölgelerde deride kalınlaşma, kabalaşma ve deri çizgilerinin belirginleşmesi gözlenir. Ergenlik döneminde kaşıntı ve deride kalınlaşma ön plandadır. Lezyonlar daha çok el ve ayak bilekleri, kol ve bacakların iç yüzlerinde, göz çevresi, yüz, boyun ve gövdenin üst kısmındadır. Bu dönemde egzama sadece ellerde görülebilir. Genellikle ciltte çizgilenme, kalınlaşma ve renkte koyulaşmaya neden olur.

Kontakt dermatit

Bu döküntü, cildi tahriş eden veya zehirli sarmaşık, sabun ve esansiyel yağlar gibi alerjik reaksiyonlara neden olan maddelerle temas eden bölgelerinde oluşur. Bu reaksiyonlar, daha fazla yanma, batma, kaşıntı veya kabarmalara neden olabilir.

Seboreik dermatit

Bu durum pullu lekelere, deride kızarıklığa ve inatçı kepeklere neden olur. Genellikle yüz, üst göğüs ve sırt gibi vücudun yağlı bölgelerini etkiler. Remisyon ve alevlenme dönemleri ile uzun vadeli bir durum olabilir. Bebeklerde bu bozukluk beşik kapak olarak bilinir.

DERİ İLTİHABININ NEDENLERİ

Bazı sağlık durumları, alerjiler, genetik faktörler ve irritanlar farklı tiplerde dermatite neden olabilir:

Atopik dermatit (egzama): Bu dermatit formu muhtemelen kuru cilt, bir gen varyasyonu, bir bağışıklık sistemi disfonksiyonu, derideki bakteriler ve çevresel koşullar gibi faktörlerin bir karışımı ile ilişkilidir.

Kontakt dermatit: Bu durum, zehirli sarmaşık, nikel içeren takı, temizlik ürünleri, parfümler, kozmetikler ve hatta birçok krem ??ve losyondaki koruyucular gibi birçok irritan veya alerjenle doğrudan temastan kaynaklanır.

Seboreik dermatit: Bu duruma derideki yağ sekresyonunda bulunan maya (mantar) neden olabilir. Seboreik dermatiti olan kişiler mevsime bağlı olarak durumlarının gelip gitme eğiliminde olduğunu fark edebilir.

Sağlıklı cilt için bilmeniz gerekenlerİlginizi ÇekebilirSağlıklı cilt için bilmeniz gerekenler

DERİ İLTİHABI TEDAVİSİ

Dermatit tedavileri, tipine, semptomların şiddetine ve nedenine bağlıdır. Cildiniz bir ila üç hafta sonra kendi kendine temizlenebilir.

Eğer herhangi bir iyileşme görülmediğinde, doktorunuz veya dermatoloğunuz şunları önerebilir:

– Antihistamin difenhidramin gibi alerjileri ve kaşıntıyı azaltmak için ilaçlar
– Fototerapi veya etkilenmiş alanları kontrollü ışık miktarlarına maruz bırakma
– Kaşıntı ve iltihabı rahatlatmak için hidrokortizon gibi bir steroid ile topikal kremler
– Kuru ciltler için kremler veya losyonlar
– Kaşıntıyı rahatlatmak için yulaf ezmesi banyoları

Antibiyotikler veya antifungal ilaçlar genellikle sadece bir enfeksiyon geliştiğinde verilir. Yoğun kaşıma nedeniyle ciltte enfeksiyonlar oluşabilir.

Dermatit için evde bakım ise şu şekilde uygulanabilir:

– Kaşıntı ve rahatsızlığı azaltmak için cilde serin ve ıslak bezlerin uygulanmasını içerebilir.
– Semptomların azaltılmasına yardımcı olmak için ılık bir banyoya kabartma tozu ilave etmeyi deneyebilirsiniz. Cildinizde çatlama oluşursa, tahrişi veya enfeksiyonu önlemek için yarayı bir pansuman veya bandajla kapatabilirsiniz.

Dermatit bazen stresli olduğunuzda alevlenebilir. Akupunktur, masaj ve yoga gibi alternatif terapiler stresin azaltılmasında yardımcı olabilir.

Bir reaksiyonu tetikleyen yiyecekleri yok etmek gibi diyet değişiklikleri egzama belirtilerini yönetmenize yardımcı olabilir. Bazı durumlarda, D vitamini ve probiyotikler gibi diyet takviyeleri de yardımcı olabilir.

Siğil nedir? Siğil neden olur? Çeşitleri ve siğil tedavileri nelerdir?İlginizi ÇekebilirSiğil nedir? Siğil neden olur? Çeşitleri ve siğil tedavileri nelerdir?

D vitaminidiyetEgzamagenetikSağlıksütyoga

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir