tırnakta yatay çizgiler / Tırnaklarınızdaki Çizgi Oluşumunu Önleyecek 5 Kolay Öneri - Instyle Türkiye

Tırnakta Yatay Çizgiler

tırnakta yatay çizgiler

Tırnaklarınızda yatay ve dikey çizgiler varsa dikkat! Birçok hastalığa işaret ediyor olabilir

Tırnaklarınızdaki çizgiler sağlığınız hakkında bazı sorunların habercisi olabilir. Tırnaklarda dalgalanma yetersiz beslenme ve yaşlılık nedeniyle olabileceği gibi böbrek ve tiroid bezi gibi daha ciddi hastalıklarında işareti olabilir. Altta yatan kesin sebebi öğrenmek ve gerekli tedaviyi almak için mutlaka doktora görünmek gerekir.

Tırnaklarınızda yatay ve dikey çizgiler varsa dikkat Birçok hastalığa işaret ediyor olabilir

TIRNAK YÜZEYİNDEKİ YATAY VE DİKEY ÇİZGİLERİN NEDENİ

Tırnaklar, parmaklardaki canlı cilt hücreleri tarafından oluşturulur. Bu nedenle, egzama ve cilt kuruluğu gibi cilt sorunları tırnaklarda çizgilere yol açabilir.  Aynı zamanda vücutta kalsiyum, protein, çinko veya A vitamini gibi vitamin ve minerallerin eksikliği de tırnak yüzeyinde dalgalanmaya neden olabilir. Tüm bunlarla birlikte tırnaktaki çizgi ve dalgalanmaların en büyük sebeplerinden biri yaşlılıktır. İlerleyen yaşla birlikte tırnaklarda çizgilerin oluşması tamamıyla doğal ve normal bir süreçtir.

TIRNAK YÜZEYİNDEKİ DALGALANMA NEDEN OLUR?

Tırnak yüzeyindeki şekil değişikliklerinin birçok farklı nedeni olabilir. Bu nedenlerin bazıları ciddi hastalıklarken bazıları daha basit sorunlardır. Altta yatan sebebin ne olduğunu kesin olarak öğrenmek için cildiye doktoruna gitmeniz gerekir. Bununla birlikte, tırnak yüzeyindeki dalgalanmaya neden olan nedenler aşağıdaki gibidir:

  • Tırnaklarda mantar enfeksiyonu (onikomikoz)
  • Tırnak sedefi
  • Kansızlık (anemi)
  • Egzama hastalıkları ve cilt kuruluğu
  • Tırnak dibinde iltihap
  • Başta A vitamini, D vitamini, B12 vitamini, Biotin, Kalsiyum ve Çinko olmak üzere vitamin eksiklikleri
  • Şeker hastalığı (diyabet)
  • Tiroid hastalığı
  • Böbrek hastalıkları
  • Yetersiz beslenme
  • Yaşlılık
Tırnaklarınızda yatay ve dikey çizgiler varsa dikkat Birçok hastalığa işaret ediyor olabilir

TIRNAKLARDAKİ DİKEY ÇİZGİLER NEDEN OLUR?

Tırnaklardaki dikey çizgilerin en büyük nedeni yaşlılık ve protein eksikliğidir. Protein, tırnak ve saç hücrelerinin inşaasında önemli bir yere sahip olduğundan eksikliği durumunda dikey çizgiler gibi şekil bozuklukları görülebilir. Tırnaklardaki dikey çizgilerin diğer nedenleri; yetersiz beslenme sonucu vitamin mineral eksiklikleri, aşırı aseton kullanımı ve nadiren tırnak yatağı tümörüdür.

Dikey çizgilerin aksine, yatay çizgiler çoğu zaman girinti ve çukur şeklindedir. Yetersiz beslenme, ciddi enfeksiyonlar, diyabet, besin emilimini etkileyen sindirim sistemi bozuklukları, böbrek hastalıkları, tiroid hastalıkları ve kalp sorunları nedeniyle tırnaklarda yatay çizgiler oluşabilir. Ayrıca, kemoterapi gören hastalarda, kabakulak ve frengi hastalarında da el ve ayak tırnaklarında yatay çizgiler oluşabilir.

TIRNAKLARDAKİ RENK VE ŞEKİL BOZUKLUKLARI NEDEN OLUR?

Vücuttaki sağlık sorunları tırnaklarda meydana gelen ani değişimlerle kendini belli edebilir. Buna göre, el ve ayak tırnaklarındaki yaygın sorunlar ve sebepleri aşağıdaki gibidir:

Solgun tırnaklar: Anemi, kalp yetmezliği, karaciğer hastalığı, yetersiz beslenme.

Süt beyaz tırnaklar: Hepatit ve karaciğer sorunları.

Sararmış tırnaklar: Mantar enfeksiyonu (Nadiren, diyabet, tiroid, akciğer ve sedef hastalığı)

Morarmış veya mavileşmiş tırnaklar: Vücudun yeterli oksijen alamadığının işaretidir.

Nokta şeklinde küçük ve sık girintiler: Sedef hastalığı veya inflamatuar artrit.

Çatlayan veya bölünen tırnaklar: Tiroid hastalıkları (Sarımsı renk ile birlikte çatlama var ise muhtemelen mantar kaynaklı)

Tırnak etinde kabarma ve kızarıklık: Tırnak etinde enfeksiyon

Tırnak yeme alışkanlığı: Psikolojik sorunlar veya kaygı bozuklukları

Sonuç : Tırnaklardaki çizgilere çoğu zaman yaşlılık ve vitamin eksikliği neden olur. Tırnaklarda görülen çizgiler, dalgalanmalar ve renk değişimleri çoğu zaman endişe verici bir risk oluşturmasa da bazen ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabilir. Bu sebeple, tırnaklarınızda ani değişiklikler gözlemlediyseniz en kısa zamanda doktora gitmeniz gerekir.

Tırnak kusurlarının tedavisi altta yatan rahatsızlığın tedavi edilmesiyle gerçekleşir. Yukarıdaki yazılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Herkeste aynı sebep sonuç ilişkisi görülmeyebilir. Örneğin, tırnağı her beyaz olan kişi hepatit değildir veya tırnağında renk solgunluğu olan herkesin anemisi yoktur. Tırnak şikayetlerinizde ve diğer tüm sağlık sorunlarınızda size en iyi ve yalnızca doktorunuz yardımcı olabilir.

Milyonlarca izlenen videodan sonra gündem tırnaklar..." width="770" height="100%" width="770" height="100%">

Tırnak altında siyah çizgi ciddi bir hastalık belirtisi mi? Melanom adı verilen bir cilt kanseri türüne işaret edebilir mi?

Gürkan Yardımcı: Tırnaklardaki kahverengi ve siyah lekeler ise bazen ciddi sorunların habercisi olabilmesi açısından oldukça önemlidir. Tırnak kökünde veya altında yerleşen bazı benler tırnaklarda kahverengi renk değişikliğine sebep olabilir. Çoğu zaman iyi huylu olan bu benler sabit bir şekilde kalabilmekle birlikte bazen çok yavaş bir şekilde büyüyebilir. Ancak melanom adı verilen bir cilt kanseri türü de tırnaklarda bu şekilde başlayabilir. Melanom hızlı bir şekilde büyüyebilen, vücutta uzak organlara metastaz yapabilme potansiyeline sahip bir cilt kanseri çeşididir. Hayati öneme sahip olması açısından erken tanı konulması oldukça önemlidir. Bu nedenle gerek el gerekse ayak tırnaklarında fark edilen kahverengi-siyah renk değişiklikleri mutlaka bir dermatoloji uzmanı tarafından değerlendirilmelidir.

Çoğu zaman dermoskopi adı verilen bir cihazla yapılan muayene sonucunda önemli ipuçları elde edilebilir. Dermoskopi muayenesi sonucunda melanom şüphesi uyandıracak belirtiler varsa geç kalınmadan patolojik inceleme yapılarak tanının netleşmesi gerekmektedir. Tırnaklardaki kahverengi-siyah renk değişikliklerinin ayırıcı tanısında ise bazı ilaçların kullanımı, travma ve bazı hormonal bozukluklar yer almaktadır.

Tırnaklarda çatlama ve ayrılma neden olur?

Gürkan Yardımcı: Tırnakların çatlaması ve tabakalanma şeklinde ayrılması çoğu zaman tırnakların sağlıksız ve güçsüz olduğu durumlarda görülür. Çoğu hastada tabloya vitamin eksiklikleri, kansızlık ve tiroid hastalıkları eşlik eder. Su ile temasın çok fazla olması, çok fazla yumuşatıcı krem kullanımı, gitar çalmak gibi tırnak uçlarının sürekli travmaya uğradığı durumlar, çok fazla oje ve aseton kullanımı tırnak plağını incelterek kolay kırılmalara ve ayrılmalara sebep olabilir.

Ozan Kocakaya: Sıklıkla travmalara bağlı olur. Bunun dışında alkolizm ve buna bağlı beslenme bozuklukları, element eksikliklerinde de görülebilir.

Aşırı kalın ve sert tırnak sağlıksız tırnak mı?

Gürkan Yardımcı: Genellikle el ve ayak tırnaklarının kalın ve sert olduğu durumların çoğunu mantar enfeksiyonları oluşturur. Ancak özellikle ayak başparmağında travmaya bağlı olarak gelişen, ‘koç boynuzu tırnak’ olarak da bilinen tırnak kalınlaşması çoğu zaman mantar enfeksiyonları ile karışabilmekte ve yanlış tedavilere sebep olabilmektedir. Şiddetli deri tutulumu olan bazı sedef hastalarının özellikle el tırnaklarında da aşırı kalınlaşma ve sertleşme görülebilir.

Tırnakların etrafında bulunan parmak eti ve derisi şişmesi neden olur?

Gürkan Yardımcı: Tırnak etrafındaki derinin bakteriler ve mantarlar tarafından enfekte olmuş haline paronişi (halk arasındaki ismiyle dolama hastalığı) denilir. Bakteriler tarafından oluşan tablo akut bir şekilde gelişir. Oldukça ağrılı olan tırnak çevresinde aynı zamanda kızarıklık, şişlik ve irinli akıntı söz konusu olur. Çoğu zaman doğru şekilde yapılan antibiyotik tedavileri ile tablo geriler.

Mantarlara bağlı olarak gelişen paronişi tablosu ise genellikle yavaş seyirlidir. Sıklıkla yoğun su temasında bulunan kişilerin tırnak kıvrımındaki koruyucu tabakanın zarar görmesi sonucu oluşur. Tırnak kıvrımında boşluk oluşumu, ağrısız ancak ödemli tırnak kıvrımı ve tırnaklarda şekil bozuklukları eşlik eder. Su temasından mümkün olduğunda kaçınmak tedavideki kilit noktadır.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır