karaciğer yağlanması mide bulantısı yapar mı / Karaciğer Enzimleri Neden Yükselir? Belirtileri Nelerdir? | Özel Başarı Hastanesi

Karaciğer Yağlanması Mide Bulantısı Yapar Mı

karaciğer yağlanması mide bulantısı yapar mı

Karaciğer yağlanması nedir? Karaciğer yağlanmasının belirtileri ve tedavisi

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22,

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Karaciğer yağlanması, karaciğerde yer alan hücrelerde normal yağ seviyesinin üzerinde bir yağ birikmesi nedeniyle görülen bir karaciğer hastalığıdır. Karaciğer üzerinde yağlanma derecesi arttıkça karaciğerde bazı rahatsızlıklar da ortaya çıkar. Peki, karaciğer yağlanması nedir? Karaciğer yağlanmasının belirtileri ve tedavisi

Haberin Devamı

Tıp dilinde karaciğer yağlanması Hepatosteatoz olarak adlandırılır. Çok belirti göstermeyen bu hastalık sinsice ilerlemektedir. Ultrasonografik incelemeler sonucunda erken teşhis söz konusu olabilir. Fakat hastalık ilerledikçe daha tehlikeli olur ve farklı hastalıklar ortaya çıkmaya başlar. Özellikle karaciğer iltihaplanmaları ile bazı organların fonksiyonlarının azalması meydana gelir. Bu durum zamanla karaciğer hücrelerinde yıkıma neden olabilir. Sonuç olarak ise karaciğer kanseri ya da siroz gibi ciddi hastalıklar yaşanır. 

Karaciğer Yağlanmasının Belirtileri

Karaciğer yağlanması erken evrelerde olduğu zaman çok net bir belirti göstermez. Fakat hastalık ilerledikçe özellikle hastada karnın sağ üst kısmında bir basınç hissetmeye başlar. Bu basınç hali büyüyen karaciğerin yan dokulara ve kemiklere uyguladığı baskıdan kaynaklanır. Bu durumun haricinde karaciğer yağlanmasında en sık görülen belirtiler şunlardır:

- Mide bulantısı ve kusma hali,
- Kesilen iştah,
- Halsizlik, kendini yorgun hissetme,
- Göğüs ise karın bölgesinde hissedilen ağrı ve sancıma durumu,
- Cilt yüzeyinde kaşıntı ve kızarıklık,
- Cildin daha sarı olması.

Bu belirtilerin tümü ele alındığında kişilerde ilk olarak karaciğer yağlanmasına bakılır.

Karaciğer Yağlanmasının Nedenleri

Karaciğer yağlanmasına neden olan pek çok etken mevcuttur. Bu etkenlerden ilki ise sağlıksız beslenmedir. Özellikle günlük tüketilen yağ miktarı ve öğün aralıkları karaciğer yağlanmasını tetikler. Bu durumun haricinde bazı nedenler de rahatsızlığa ortam yaratabilir. Bu nedenler;

- Hızlı şekilde kilo alıp verme,
- Sürekli kullanılması gereken ilaçlar,
- Alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlıkların varlığı,
- Hareketsiz ve sporsuz bir yaşam,
- Obezite sorunu,
- Yüksek seviyede kolesterol,
- Gebelik hali,
- Toksin ve yağ içeriği yüksek besinler tüketilmesi,
- Sağlıksız beslenme.

Orta yaşlarda olan kişilerde karaciğer yağlanması daha çok görülür. Gençlerde bu oran biraz daha azdır. Özellikle metabolizmanın yavaşlaması karaciğer yağlanmasını da tetikler.

Karaciğer Yağlanmasında Evreler

Karaciğer yağlanması 4 evreden oluşur. Bu evreler şunlardır:
1. Evre: Bilinen en hafif ve zararsız evredir. Bu evrede karaciğerde herhangi bir yıkım meydana gelmez.
2. Evre: Tamamen steatohepatit olarak ilerleyen bu evrede yağlanma durumuna göre bazı inflamasyonlar görülür.
3. Evre: Fibrozis evresi olarak da adlandırılır. Bu evrede karaciğer dokuları yavaş yavaş sertleşir ve diğer dokulara zarar vermeye başlar.
4. Evre: Karaciğer yağlanmasında son evredir. Karaciğer sirozu görülür.

Karaciğer Yağlanmasında Teşhis

Karaciğer yağlanmasında teşhisin konulabilmesi için karaciğer enzimlerinin yüksek seviyede olmasına ve kan lipidlerinin yüksek çıkmasına bakılır. Bu testlerin sonucu yüksekse genellikle karaciğer yağlanması ile ilgili ön tanı koyulabilir. Karaciğer yağlanması ile ilgili bir test yapılacaksa mutlaka kan testinde Hepatit B ve C virüslerine de bakmak gerekir.

Karaciğer yağlanmasının net ve kesin olarak teşhis edilmesi için karaciğer ultrasonografisi, tomografi ve MR yapılmalıdır. Hastaya nasıl bir tedavi uygulanacağı ise test sonuçlarına bağlıdır. Özellikle hastalığın hangi evrede olduğu tedavi açısından çok önemlidir.

Karaciğer Yağlanmasında Tedavi

Karaciğer yağlanması için tedaviye başlayacak hasta eğer normal kilosunun üzerinde ise öncelikle bir diyetisyene yönlendirilir. Düzenli beslenme alışkanlıkları kazandırılır. Ayrıca hastada Hiperlipidemi varsa mutlaka kan lipidleri dengelenmeye çalışılır. Bu tür hastalarda tedavi süresi 6 aydır.

Karaciğer enzimlerindeki yağ yüksekliği devam eden hastalara ise öncelikle karaciğer biyopsisi uygulanmalıdır. Hekimin yönlendirmesine göre hastaya mutlaka düzenli egzersiz, diyet ve kan şekeri kontrolü alışkanlıkları kazandırılmalıdır. Özellikle hastanın sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıkları bırakması gerekir.

Karaciğer Yağlanmasının Nedenleri ve Tedavisi

Karaciğer Yağlanmasının Nedenleri ve Tedavisi

Karaciğer yağlanması nedir?

Karaciğer yağlanması; normalin üstünde yağ birikintisi nedeniyle gelişen bir karaciğer rahatsızlığıdır. Yağlanma derecesinin artmasıyla karaciğerde iltihaplanma oluşumları başlar ve organ fonksiyonları azalır. Sonuç olarak ise karaciğer hücrelerinde nekroz; yani harabiyet yaşanır. Bu durum ise karaciğer kanserine ve siroza zemin hazırlayabilir. Hepatosteatoz olarak ifade edilen bu hastalık; sinsice ilerleyerek, belli bir seviyeye gelmeden belirti göstermez.

Karaciğer yağlanması belirtileri nelerdir?

Karaciğer yağlanması erken evrede belirti veren bir hastalık değildir. Belirti vermediği gibi, günlük yaşamda herhangi bir soruna da neden olmaz. Ancak, hastalığın seviyesi ilerlediğinde karnın sağ üst kısmında basınç ve doluluk hissi oluşur. Bunun nedeni; karaciğerin büyümesi ve çevre doku ile kemiklere oluşturduğu baskıdır. İleri yağlanma ve büyüme olan bir hastanın kaburgaları arasına doğru basınç olacağı için uzman doktor tarafından yapılan fiziki muayenede tespit edilebilmektedir. Bunun dışındaki belirtilerini şöyle sıralayabiliriz:

  • Enerjide düşüş
  • Halsizlik
  • Göğüs ve karın bölgelerinde ağrı
  • İştah kaybı
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Sarılık

Karaciğer yağlanması nedenleri nelerdir?

Karaciğer,  vücuttaki yağ metabolizmasında rolü önemli bir organdır. Çalışması ve enzim dengesi pek çok nedenden ötürü bozulabilir ve bu durumda yağlanma ve büyüme gelişir. Oluşum faktörlerinin en başında; sağlıksız beslenme gelir. Gün içinde vücuda alınan besinler, günlük yağ miktarı, öğün sıklığı ve öğün ile uyku arasındaki zaman dilimi gibi beslenme ile ilgili birçok etken; sağlıklı ve dengeli olarak ayarlanmadığı zaman karaciğer yağlanmasının gelişmesi kaçınılmazdır. Bunun dışındaki risk faktörleri şunlardır:

  • Alkol kullanımı
  • Sigara içme
  • Hızlı kilo alma ve hızlı kilo verme
  • Düzenli olarak kullanılan bazı ilaçlar
  • Hareketsiz ve düzensiz yaşam tarzı
  • Yüksek kolesterol
  • Şeker hastalığı
  • Toksin içeriği yüksek besin tüketimi
  • Hamilelik

Karaciğer yağlanması tedavisi nasıl yapılır?

Basit karaciğer yağlanması durumunda, hastaya ön tanı konulduktan sonra; ideal kilo üzerinde olan veya durumu obeziteye yaklaşmış hastaların bir diyetisyene yönlendirilerek diyete başlamasının sağlanması gerekir. Bunun yanında, düzenli egzersiz de önemlidir. Şeker hastalarında oral diyabet önleyen ilaçların ve gerek duyuluyorsa insülin uygulamasıyla kan şekeri regülasyonun sağlanması ve takip edilmesi önemlidir. Hiperlipidemisi olan hastaların kan lipidlerini dengeleyen yardımcı ilaçların kullanımı gerekir. Bu tedaviye uyan hastalardaki basit karaciğer yağlanması kolay ve hızlı bir şekilde tedavi edilecektir. 6 ay boyunca tedavi uygulanan; ancak enzim yüksekliği hala aynı olan hastalardan karaciğer biyopsisi alınarak hastalık evresi, neden olduğu hasar seviyesi konusunda araştırma yapılmalıdır. Birinci evre yağlanma daha kolay döndürülebilirken, fibrozis ve siroz gelişmiş karaciğerlerde yağlanmanın döndürülebilmesi için yıllar geçmesi gerekebilir. Bu hastaların; doktorun önerdiği tedaviye ek olarak; egzersiz, diyet ve kan şekeri kontrolüne özen göstermesi önemlidir. Son olarak, karaciğer yağlanması hangi evrede olursa olsun; alkol tüketimi ve sigara kullanımından uzak durulmalıdır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir