ovulasyon dönemi akıntı / Ovülasyon (yumurtlama dönemi) nedir? | Hamilelik

Ovulasyon Dönemi Akıntı

ovulasyon dönemi akıntı

Yumurtlama

Her aylık döngü sırasında, doğum kontrolünü kullanmayan sağlıklı çiftlerin tipik olarak yüzde 25 ila 30 hamile kalma şansı vardır, ancak bu, özellikle yaşınıza bağlı olarak koşullara bağlı olarak büyük ölçüde değişebilir.

Bu oran, yalnızca yumurtlama zamanı civarında hamile kalabileceğiniz düşünüldüğünde, ki bu süre her ay yumurtanın yaşayabileceği 12 ila 24 saat arasını kapsamakta, şaşırtıcı derecede yüksek bir yüzde.

Spermin yaşam süresi 7 güne kadar uzayabildiğinden yumurtayı döllemek için yumurtlamadan birkaç gün önce seks yapsanız bile, ortamda yeterli miktarda sperm bulunacaktır.

Ve unutmayın: Bebek yapmak için yalnızca bir sperm yeterlidir.

Döllenme sınırlı bir zaman diliminde bir dönemde meydana geleceğinden hedef hamilelik olduğunda  (veya hamile kalmama!) yumurtlama belirtilerinin neler olduğunu bilmek önemlidir

Yumurtlama (ovulasyon) nedir?

Yumurtlama, her ay meydana gelen, yumurtalıklardan birinden seçilen ve olgunlaşan bir yumurtanın yumurtalıktan salınmasıdır. Bu dönem doğurganlığın en yüksek olduğu dönemdir.

Adet döngüsü düzenli ve ortalama 28 gün süren kadınlarda yumurtlama genellikle adet döngünüzün ortasına denk gelir. Ancak adet düzensizliği olan veya döngü süresi farklı olan kadınlarda çok değişkendir.

Yumurtanın yumurtalık tarafından salınması ve fallop tüpü tarafından alınması için geçen belirli süre değişkendir, ancak hormonal dalgalanmadan 12 ila 24 saat sonra ortaya çıkar. Bu süre hamilelik planlaması için önemlidir.

Yumurtlama belirtileri nelerdir?

  • Bazal vücut ısınız hafifçe düşer ve sonra tekrar yükselir. Özel bir bazal vücut termometresi ile alınan bazal vücut ısısı, sabahları, en az üç ila beş saat uyuduktan sonra ve yataktan kalkmadan, konuşmadan ve hatta oturmadan önce aldığınız temel okuma değeridir. Bazal vücut ısınız yumurtlama sırasında en düşük noktasına inip, yumurtlama meydana gelir gelmez yaklaşık yarım derece yükselecektir. Birkaç aylık döngünüz boyunca vücut ısı değişkenliğinizi takvimde işaretleyerek yumurtlama günlerinizi hesaplayabilirsiniz.
  • Yumurtlamaya yaklaşıldığında şeffaf, uzayan kıvamda, kokusuz, yumurta beyazına benzer daha kaygan bir kıvamlı bir akıntı izlenebilir.Yumurtlama sonrasında akıntının kıvamı koyulaşır ve uzayan özellik ortadan kalkar. Rahim ağzı operasyonu geçiren kadınlarda (LEEP, konizasyon gibi) bu mukus özellikleri izlenmeyebilir.
  • Rahim ağzınız yumuşar ve açılır.
  • Karnınızın alt kısmında hafif bir ağrı veya hafif kramplar oluşabilir. 
  • Cinsel dürtünüz artabilir.
  • Hafif bir lekelenme izlenebilir. 
  • Vulvanız veya vajinanız şişmiş görünebilir.

Yumurtlama tahmini için ne yapılmalı?

  • Bazal vücut ısı değişkenliği ve servikal mukus özelliklerinin takibi ipucu olabilir.
  • Yumurtlama tahmin kiti işinize yarabilir. Yumurtlama öncesindeki hormonal değişiklere dayanan (LH surge) bu testlerde kitler üzerine yapılan idrar ile süreç takip edilir.
  • Yumurtlama yaklaşırken tükürüğünüzdeki östrojen seviyelerini ölçen bir tükürük testi size yardımcı olabilir. Yumurtlarken, testin göz merceğinin altındaki tükürüğünüze baktığınızda, bir eğrelti otu bitkisinin yapraklarına veya bir pencere camındaki donmuş suya benzeyen mikroskobik bir desen ortaya çıkar. Tekrar kullanılabilir ve ucuz bir testtir.
  • Kadının terindeki tuzlar döngünün farklı zamanlarında farklı değerlerdedir ve Klorür iyonu dalgalanması olarak adlandırılan bu değişimi tespit eden cihazlar Bu değişim östrojen ve LH dalgalanmasından bile önce gerçekleştiğinden yaklaşık dört günlük bir uyarı verir ancak henüz çok yaygın kullanılmamaktadır.

Ovulasyon ( Yumurtlama ) Testi, Yumurtlama Zamanı Hesaplama

Ovulasyon Testi Yumurtlama Zamanı

Günümüzde yoğun yaşam koşulları nedeniyle kimi zaman daha kısa sürede gebeliğin oluşması için  kimi zaman da plansız bir gebeliğin önlenmesi amacıyla kadınlar  yumurtlama ovulasyon testlerini sıklıkla kullanır hale gelmektedir.  Ovulasyon zamanını saptamak için birkaç yöntem olmakla birlikte idrarda yapılan yumurtlama testleri diğer yöntemlere göre kolay olduğu için tercih edilmektedir.  

Unutulmamalıdır ki bu testler % güvenilir değildir ve cinsel yaşamın bu şekilde tarih ve saatlere göre şekil alması özellikle erkeklerde olmak üzere çiftlerdeanksiyete  depresyon kaygı bozukluğu,  libido azalması , ereksiyon kaybı gibi psikolojik sorunlara neden olabilir.

 

Ovulasyon - Yumurtlama dönemi nedir?
Yumurtlama  ( ovulasyon ) dönemi; normalde her adet döneminin ortasında yumurtalıklardaki folikül denen keseciklerden yumurtanın olgunlaşması çatlayarak tüplere doğru salınmasıdır.

 

 

Yumurtlama takvimi -Yumurtlama hesaplama:

Yumurtlama hesaplama saptamak için takvim tutularak adetlerin düzeni not edilmelidir.  Her ay düzenli adet gören kadınlarda yumurtlama dönemi hesaplanabilir. Ancak adetleri düzenli olmayan birinin bu günü saptaması oldukça güçtür.

Yumurtlama ne zaman olur?  zamanı ne zamandır?

Düzenli adet gören kadınlarda yumurta çatlaması ( yumurtlama ) bir sonraki adetten 14 gün önce olur. Bu nedenle bu günlerde düzenli birliktelik gebe kalmayı sağlar kolaylaştırır .

Örneğin;

30 günde bir adet gören bir kadında yumurta gelişimi adetin günü

28 günde adet gören birinde günü

40 günde adet gören birinde adetten 26 gün sonra yumurta çatlaması olur.

 

Yumurtlama dönemi belirtileri

*Adetin ortalarında görülen yumurtlama döneminde kasık ağrıları görülebilir. Genelikle sağ ya da sol kasıkta  görülen bu ağrılar kimi zaman iki taraflı ya da  orta hatta olabilir

*Pembe renkli akıntı ya da hafif kanama görülebilir

*Soğuk terleme

*Vajinal akıntıda değişiklik

*Vucut ısısında değişiklik

 

Yumurtalama zamanı akıntı nasıl olur?

Adet bitimi vajinal akıntı azalır vajina kısmen daha kuru bir hal alır. Yumurtanın büyümesi ile olgunlaştığı zaman çatlamasına yakın vajinal akıntı artar. Jel ya da jöle gibi şeffaf kaygan ve sümüksü bir hal alır.  akıntı iki parmak arasına alınırsa uzayan bir kıvamdadır. Bu durum yumurtlamadan bir iki gün önce gözlemlenmeye başlanır.

 

Yumurtlama zamanı pembe sarı renkli akıntı, kanama

Yumurtanın çatlaması ve tüplere atılması ile hormonlarda olan değişiklik nedeniyle  yumurtlama zamanı pembe sarı renkli akıntı kimi zaman 1 ped kadar hafif kanama görülebilir. Normaldir . Endişe etmeye gerek yoktur. Bu günler gebelik olasılığının yüksek olduğu dönemdir.

 

Yumurtlama zamanı kasık ağrısı 

Yumurtanın çatlaması ve tüplere atılması ile hormonlarda olan değişiklik nedeniyle kasık ağrısı görülebilir.Çoğu zaman sağ ya da sol kasıkta olabilir. Kimi zaman orta hatta ya da iki taraflı olabilir.. saat içinde geçer. Normaldir . Endişe etmeye gerek yoktur. Ancak ağrı geçmiyorsa şiddetli ise soğuk terleme fenalaşma bayılma hissi varsa yumurtanın çatlaması OVER KİST RÜPTÜRÜ ve İÇ KANAMA  oluşmuş olabilir. Bu durumda vakit kaybetmeden acil servise başvurmanız gerekir.  Hayati tehlike arz edebilir.

Daha fazla bilgi için linki tıklayınız --> OVER KİST RÜPTÜRÜ

 

Yumurtlama döneminde ilişki sonrası kasık ağrısı

Yumurtlama döneminde ilişki esnasında ya da sonrası kasık ağrısı olabilir. Hafif ağrılar normaldir. Ancak çok şiddetli bir ağrı ve soğuk terleme fenalaşma varsa cinsel birlikteliğe devam edilmemelidir.

 

Yumurtlama zamanı rahim ağzı

Adet bitince kapanan rahim ağzı yumurtlama zamanı açılarak spermlerin geçisine olanak sağlar. Bu ancak jinekolojik muayene esnasında saptanan bir değişikliktir. 

 

Yumurtlama döneminde vücut ısısı

Yumurtlama döneminde vücut ısısı değişikliği olur. Vucut ısısı değişikliğini anlamak ancak BAZAL VUCUT ISISI yapılmalıdır. Gün içinde herhangi bir saatte ölçüm yapılması sağlıklı değildir. Elektronik cihazlarda güvenilir olmayabilir. 

Bazal vucut ısısı sabah ilk uyanınca yataktan kalkmadan aktivite göstermeden ölçülmelidir.

Ovulasyon dönemindeki kadınlarda yumurta çatladıktan sonraki ilk 24 saatte bazal vucut ısısında C kadar yükselme gözlenebilir.

 

Yumurtlama döneminde kanama

 

**Yumurtlama döneminde birlikteliğin olması gebelik şansını arttırır.

**Düzenli adetleri olan sperm tetkikinde sorun olmayan bir çift düzenli birliktelik yaşıyor ise ovulasyon - yumurtlama testlerine  gerek duymadan hamile kalabilir.

Çünkü anne rahminde tüplerde erkek hücresi 2 gün,  yumurta hücresi 1 gün canlı kalabilir. Yani yumurtlamanın oldugu gün belli saatte birliktelik olması zorunluluğu yoktur.  

Böyle bir zaman ayarlamaya çalışmak çiftlerde stress ve isteksizliğe neden olabilir.

Bu nedenle bu testlere göre özel yaşam planlanmamalıdır.

 

 

 

Yumurtlama - ovulasyon testi nedir? 

Kadınlarda gebe kalmayı kolaylaştırmak ve yumurta gelişiminde ve çatlamasında sorun olup olmadığını anlamak için yumurta gelişimi, rahim zarının kalınlaşması ve yumurtanın çatlayıp çatlamadığı takip edilebilir. Bunun için en sağlıklı yol ultrason ile yumurta gelişimi takibidir.

 

Yumurtlama- ovulasyon testi nasıl yapılır

Yumurtlama dönemini saptamak için;

  • Vücut ısısı takip yöntemi
  • İdrarda LH testleri
  • Ultrason ile takip yapılabilir.

 

1) Yumurtlama döneminde vücut ısısı takibi

Yumurtlama döneminde vücut ısısı değişikliği olur. Vucut ısısı değişikliğini anlamak ancak BAZAL VUCUT ISISI yapılmalıdır. Gün içinde herhangi bir saatte ölçüm yapılması sağlıklı değildir. Elektronik cihazlarda güvenilir olmayabilir. 

Bazal vucut ısısı sabah ilk uyanınca yataktan kalkmadan aktivite göstermeden ölçülmelidir.

Ovulasyon dönemindeki kadınlarda yumurta çatladıktan sonraki ilk 24 saatte bazal vucut ısısında C kadar yükselme gözlenebilir.

 

2) İdrarda yumurtlama - ovulasyon testleri

Bu testler her zaman güvenilir değildir. Ancak kolay uygulandığı için hastaneye gitmeye gerek olmadığı için evde kolaylıkla yapılabilir.

 

LH testleri ( ovulasyon - yumurtlama testleri )  markaya göre değişmekle birlikte

genellikle iki pembe çizgi çıkması testin pozitif olduğunu yani yumurtlama olacağını gösterir, OVULASYON TESTİ POZİTİF denir.

Tek çizgi olması o gün yumurtlama olmayacağını gösterir.

Eğer test pozitif (olumlu) çıkarsa yani LH artışı saptanırsa bu ortalama saat sonra yumurtlama olacağı anlamına gelir.

Bu durumda testi uyguladıktan 24 saat sonra ilişkiye girmeniz uygun olacaktır.

ÖNEMLİ: Yumurtlama LH artışından saat sonra gerçekleşir ve yumurta hücresi 24 saat canlı kalabilir.
Sperm ortalama 3 gün canlı kalabilir, kadının yumurtası ise ortalama 1 gün canlı kalablir.

Bu nedenle insanlar tam yumurtlama gününde ilişkide bulunmasalar bile hamilelik oluşabilir.

Düzenli ilişki; tıbbi olarak haftada kez birlikteliğin olması anlamına gelir.

Sonuç olarak bu testler düzenli adet gören sperm testinde sorun olmayan düzenli birlikteliği olan çiftler için gerekli değildir. Yapılması gereksiz strese neden olabilir. Özellikle cinsel yaşamın  testler ile applikasyonlar ile yönetilmesi programlanması erkeklerde cinsel isteksizlik sertleşme sorunlarına yol açabilir. 

 

Herşeyin suni olduğu yaşamımızda yumurtlama testleri ve cep telefon applikasyonları ile cinsel yaşamın doğallığı kaybedilmemelidir. 

Yumurta gelişimi takibi sadece 1 yıl korunma olmadan düzenli birlikteliğe rağmen gebelik olmazsa kadın doğum uzmanı tarafından yapılmalıdır.

 

3) Ultrason ile yumurta gelişimi ve yumurtlama takibi:

En güvenilir ve en sağlıklı sonucu ultrason ile yumurta gelişiminin takibi verir.  Hastaneye gidip gelmeyi gerektirir.

**Adetin başında -

** günlerde ve

** günlerde bir siklus / ay boyunca en az 2 -3 kez ultrasonla

--yumurtaların büyüyüp büyümediği

--rahim zarının kalınlaşıp kalınlaşmadığı

--gebeliğe engel myom ve polip varlığı

--yumurtanın çatlayıp çatlamadığı  ve 

--ne zaman birliktelik olursa gebelik şansı yüksek olacağına dair önemli ve değerli bilgiler verir.

 

Yumurtlama testi sonucuna göre cinsel yaşam olsa da % oranında gebelik oluşur. Gebelik oluşmadığı durumlarda stress ve üzüntüye kapılmak yersizdir.

 

Yumurtlama testi fiyatı ne kadar?

yılında yumurtlama testi ücretleri 70 TL ile TL arasında değişmektedir.

 

Yumurtlama testi hamilelik gösterir mi?

Yumurtlama testleri gebelik göstermez .  Hamilelik için gün  kadar adet gecikmesi olursa GEBELİK TESTİ yapılmalıdır. 

 

Op  Dr Zeki SALAR

Memorial Ataşehir Kadın Hastalıkları Doğum Tüp bebek İstanbul


Ovülasyon (yumurtlama dönemi) nedir?

Ovülasyon yani yumurtlama dönemi, ergenlik döneminden başlayarak menopoz dönemine kadar sağlıklı her kadında görülen, yumurtanın içinde bulunduğu folikül adı verilen kesecikten fallop tüplerine bırakılması ile oluşan durumdur. Üreme çağında sağlıklı bir kadında her ay gerçekleşir. Gebelik oluşması için rahme açılan fallop tüplerinde bulunan yumurta ve erkek üreme hücresi olan spermin bir araya gelmesi gerekir, bu nedenle ovülasyon bir gebeliğin oluşması için en önemli etkenlerden biridir. Gebelik oluşması için ovülasyon belirtilerini yakalamak ve bu tarihleri değerlendirmek daha hızlı sonuç almanızı sağlar. Bu belirtileri yakalayabilmek için bir aylık döngünüzü bilmek fayda sağlar. 28 günde bir düzenli olarak adet görüyorsanız, adet başlangıcınızdan altı gün sonra yumurta salınımı başlar, genellikle 14 güne kadar yumurtalarınız olgunlaşma sürecindedir. Sağlıklı bir kadında her ay yaklaşık 3 ila 30 yumurta olgunlaşır ve en olgun yumurta fallop tüplerine salınır. Bu yumurtanın canlı kalma süresi 24 saattir. Spermler kadın bedeninde beş güne kadar canlı kalabildikleri için yumurtlama öncesi ve yumurtlama günü gebelik sağlamak için önemlidir.



Rahim ağzında görülen değişimler

Yumurtlama döneminde bedeniniz spermle yumurtanın birbirine daha kolay kavuşması için daha nemli ve daha yumuşak bir hal alır. Yumurtlamanın hemen öncesinde ve yumurtlama süresinde önceki günlerden farklı olarak serviksiniz daha yumuşak ve ıslak bir hal alır, bunu elinizle kontrol etmek kolaydır.


Yumurtlama dönemi sancısı

Yumurtlama döneminde kadınların büyük bir kısmı, eğer vücutlarını dinlerlerse karın bölgesinin alt kısmında adet sancısına benzeyen sancılar hissederler. Eğer takvimsel olarak ay döngünüzün ortalarına yakınsanız ve sancı, kramp gibi işaretler hissediyorsanız bunu yumurtlama belirtisi olarak görebilirsiniz.


Yumurtlama dönemi akıntısı

Yumurtlama döneminde görülen akıntı diğer günlerde görülen saydam akıntıdan farklıdır. Bu akıntı daha kaygan ve iki parmak arasında tutulduğunda uzayabilir yapıdadır ve bir yumurtlama dönemi işaretidir.


Meme hassasiyeti

Bedeni hamileliği hazırlamak için artan progeston hormonu meme hassasiyetine neden olabilir. Ay döngüsünün ortasında adet dönemindeki hassasiyete benzer bir hassasiyet yumurtlama dönemi emaresi olarak görülebilir.


Vücut ısısında artış

Yumurtlama döneminde vücut ısında bir ya da bir dereceye yakın bir artış görülür. Düzenli olarak her sabah vücut ısısı kontrolü yaparak, yükselmenin başladığı günleri takip etmek ve gebelik için değerlendirmek mümkündür.


Cinsel istek artışı

Araştırmalar yumurtlama dönemi ve cinsel istek arasında bir bağlantı olduğunu gösteriyor. Bu dönemde salgılanan hormonlar ve bu hormonların yarattığı değişim cinsel istekte artışa neden olur. Kişisel olarak bunu takip edip, yumurtlama dönemi işareti olarak değerlendirmek mümkündür.


Sağlıklı olan her kadında ayda bir defa yumurtlama olmaktadır, bu yumurtlama dönemi çoğunlukla kadının iki adet dönemi arasında gerçekleşmektedir. Kadının adet döneminden kanama başlamadan 14 gün önce yumurtlama meydana gelir. Çünkü kadın 28 ile 30 gün arasında her ay düzenli olarak adet döngüsüne girmektedir. Bu verilen rakamlar artı eksi gün oynayabilir tabii ki.

Özellikle yumurtlama dönemi ile aynı zaman denk gelen yani iki adet arasındaki olan zamanın ortasında görülen hafif lekelenmeler çok normaldir. Bazen kadınlarda yumurtlama döneminde olan kanama şekli damla damla şeklinde görülebilmektedir. Ancak yumurtlama döneminde kanama çoğunlukla lekelenme ya da damla şeklinde olduğu için korkulacak bir durum yoktur. Çoğunlukla bu kanama ve lekelenme iki ya da üç gün hafif şekilde seyretmektedir.

Yumurtlama döneminde kanamanın ya da lekelenmenin olması kadının gebe kalmasını hiç bir şekilde engellemez. Fakat yumurtlama döneminde meydana gelen lekelenme ve kanamalar başka bir rahatsızlığın habercisi olacağı göz önünde bulundurulmalıdır. Eğer yumurtlama döneminde anlatıldığından farklı bir kanama söz konusu ise, bu durum anormal kanama olarak kabul edilir. Çünkü her türdeki farklı kanama şeklinin de kendisine has olan nedeni bulunmaktadır. Ara kanamaların sadece yumurtlama ya da embriyonun tutunması sırasında olmama ihtimali akıldan çıkarılmamalı ve anlatılanlar dışında tarihsel ya da miktarda farklılıklar varsa rahim içi başka sorunlar ya da hormonsal problemler açısından mutlaka değerlendirme yapılmalıdır.

 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir