kocaeli üniversitesi yaz okulu açılan dersler 2019 / Yaz okulu Duyurusu - Sakarya Üniversitesi - SAÜ

Kocaeli Üniversitesi Yaz Okulu Açılan Dersler 2019

kocaeli üniversitesi yaz okulu açılan dersler 2019

Kocaeli Üniversitesinden:

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ÖN LİSANS VE LİSANS

EĞİTİM-ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Kocaeli Üniversitesinin Devlet Konservatuvarı, Tıp ve Diş Hekimliği Fakülteleri dışındaki fakülte, yüksekokul, meslek yüksekokulları ve Rektörlüğe bağlı bölümlerde ön lisans ve lisans düzeyinde eğitim-öğretim ile ilgili esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; Kocaeli Üniversitesinin Devlet Konservatuvarı, Tıp ve Diş Hekimliği Fakülteleri dışındaki fakülte, yüksekokul, meslek yüksekokullarında ve Rektörlüğe bağlı bölümlerde, ön lisans ve lisans eğitim-öğretim programlarının düzenlenmesine, öğrenci kabulüne, ölçme ve değerlendirmelerin yapılmasına, akademik danışmanlığa, diplomaya, devamlı ve geçici ayrılma işlemlerine, staj, mesleki uygulama, bitirme çalışması ve diğer öğretim çalışmalarına ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 4/11/ tarihli ve sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü, 44 üncü ve 46 ncı maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Akademik danışman: Bir öğrenciye, Üniversiteye kayıt oluşundan itibaren Üniversiteyle ilişiği kesilene kadar geçen süre içinde; kayıt, eğitim-öğretim çalışmaları ve öğrencinin Üniversitedeki yaşamı ile ilgili problemlerinde yardımcı olmak ve öğrenciyi yönlendirmek üzere, ilgili bölüm/program başkanı tarafından görevlendirilen öğretim elemanını,

b) AKTS: Avrupa Kredi Transfer Sistemini,

c) Ağırlıklı Genel Not Ortalaması (AGNO): Katsayısı olmayan başarı notları hariç olmak üzere, öğrencinin almış olduğu tüm derslerdeki başarı notlarına karşılık gelen katsayılar ile bu derslerin AKTS değerlerinin çarpımının, öğrencinin aldığı derslerin toplam AKTS değerine bölümü ile hesaplanan ortalamayı,

ç) Çalışma yükü: İlgili ders için öğrencilerin tüm öğrenme faaliyetlerini tamamlamalarında gerekli olan zamanı,

d) Ders: Öğretim planında yer alan ve haftalık program çerçevesinde öğretim elemanı/elemanları tarafından yürütülen ve elli dakika süren eğitim-öğretim çalışmasını,

e) E-ders: Öğretim içeriği ve materyallerinin, internet/intranet ya da bir bilgisayar ağı üzerinden sunulduğu, öğrencilerin ise öğreticiler ve diğer öğrenciler ile birlikte bu ortama eş zamanlı ve/veya eş zamansız katılım göstererek öğrenmelerini gerçekleştirdiği, zaman ve mekân bağımlılığı olmayan ve en az otuz dakika süren elektronik ders uygulamasını,

f) Eğitim-öğretim çalışmaları: Bir yarıyıl/yılı kapsayan ders içi ve ders dışı her türlü etkinlik, seminer, alan uygulamaları, mesleki öğretim uygulamaları, bitirme çalışmaları ve benzeri çalışmaları,

g) Eğitim-öğretim çalışmaları yükü: Her yarıyıl/yıl için eğitim-öğretim planında gösterilen o yarıyıl/yıla ait eğitim-öğretim çalışmalarını,

ğ) Eğitim-öğretim planı: Yükseköğretim Kurulunun ilgili program için tespit ettiği asgari eğitim-öğretim çalışmalarını ve ilgili kurullarca onaylanan, tümüyle başarıldığında ilgili diplomanın alınmasına hak kazandıran eğitim-öğretim etkinliklerinin tümünü,

h) Eğitim-öğretim yılı: Ara sınav haftası hariç en az on dört haftalık güz ve bahar eğitim-öğretim yarıyıllarından veya en az yirmi sekiz haftalık bir eğitim-öğretim yılından oluşan dönemi,

ı) ÖBS: Öğrenci Bilgi Sistemini,

i) Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı: Kocaeli Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire Başkanlığını,

j) Öğrenme kazanımları: Bir dersin öğrenme sürecinin başarı ile tamamlanması sonrası öğrencilerin edindiği bilgi ve becerileri,

k) Rektör: Kocaeli Üniversitesi Rektörünü,

l) Senato: Kocaeli Üniversitesi Senatosunu,

m) Üniversite: Kocaeli Üniversitesini,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Eğitim-Öğretim ile İlgili Esaslar

Eğitim-öğretim süresi ve düzeyleri

MADDE 5 – (1) Üniversitenin tüm birimleri tarafından uygulanacak akademik takvim Senato tarafından kararlaştırılır.

(2) Ön lisans düzeyi dört yarıyıllık bir eğitim-öğretimi, lisans düzeyi ise sekiz yarıyıllık veya dört tam yıllık bir eğitim-öğretimi kapsar.

(3) Bu Yönetmelik hükümlerine göre meslek yüksekokullarında dört yarıyıllık bir eğitim-öğretim programını tamamlayan öğrencilere meslek yüksekokulu diploması, fakülte ve yüksekokullarda sekiz yarıyıllık veya dört tam yıllık bir eğitim-öğretim programını tamamlayan öğrencilere lisans diploması verilir.

(4) Herhangi bir nedenle fakülte veya yüksekokul ile ilişiği kesilen öğrencilerden, ilk dört yarıyıla veya ilk iki yıla ait zorunlu ve seçmeli derslerin tümünden başarılı olanlara talepleri halinde ilgili birimlerin yönetim kurulu kararı ile ön lisans diploması verilir. Bu haktan; öğrenciliğini devam ettirmesine engel bir suçtan hüküm giyenler ve 38 inci maddenin birinci fıkrasının (b) bendine göre Üniversite ile ilişiği kesilenler yararlanamaz. Bir yıl süreli yabancı dil hazırlık sınıfı ve izinli geçirilen süreler hariç; kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her yarıyıl için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın öğrenim süresi iki yıl olan ön lisans programlarından azami dört yıl, öğrenim süresi dört yıl olan lisans programlarından azami yedi yıl, öğrenim süresi beş yıl olan lisans programlarından azami sekiz yıl içinde mezun olamayanlar için ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.

(5) 18/8/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümleri uyarınca uzaklaştırma cezası uygulanan öğrencilerin uzaklaştırıldıkları süreler eğitim-öğretim süresinden sayılmaz.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Kayıt ve Kabul Esasları

Öğrenci kaydı

MADDE 6 – (1) Üniversiteye kayıtla ilgili işlemler Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından yürütülür. Özel yetenek gerektiren programların sınavları ile seçme ve yerleştirme işlemleri, Yükseköğretim Kurulu kararları çerçevesinde Üniversite tarafından ilgili birimlerce yapılır.

(2) Kayıt tarihi, kayıt süresi ve gerekli belgeler, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığınca duyurulur. Kayıt için adaylardan istenen belgelerin aslı veya Üniversite tarafından onaylı örneği kabul edilir. Askerlik durumu ve adli sicil kaydına ilişkin olarak ise adayın yazılı beyanına dayanılarak işlem yapılır. Kayıt için ilgili mevzuat hükümlerine uygun olarak başvuru yapmayan adaylar kayıt hakkını kaybeder. Kayıt için sunulan belgelerde eksiklik veya tahrifat olduğunun belirlenmesi veya öğrencinin başka bir yükseköğretim kurumuna kayıtlı olması veya başka bir yükseköğretim kurumundan çıkarma cezası almış olması hallerinde, kesin kayıt yapılmış olsa bile kayıt iptal edilir.

Tanıtım

MADDE 7 – (1) Yeni kayıt yaptıran öğrencilere Üniversiteyi tanıtmak amacıyla, eğitim-öğretim yılının ilk ayı içerisinde Üniversitenin Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü ve ilgili dekanlıklar veya müdürlükler tarafından ortak tanıtım programları düzenlenir. Tanıtım programlarının takvimi ve kapsamı ile ilgili ayrıntılar akademik birimlerce kayıt döneminden önce açıklanır.

Akademik danışmanlık

MADDE 8 – (1) Yeni kayıt yaptıran her öğrenci için kayıtlı oldukları bölüm/program başkanlığı tarafından birinci yarıyıl/yıl derslerinin başlamasından en az yedi gün önce bir öğretim elemanı akademik danışman olarak atanır ve ÖBS’de duyurulur.

(2) Akademik danışmanlığın yürütülmesine ilişkin esaslar Senato tarafından belirlenir.

Yatay geçiş

MADDE 9 – (1) Yurt içi ya da yurt dışındaki bir yükseköğretim kurumundan Üniversitenin eşdeğer öğretim programı uygulayan bir bölümüne/programına geçmek isteyen öğrenciler, 24/4/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine göre fakülte, yüksekokul veya meslek yüksekokulunun ilgili bölümlerine/programlarına yatay geçiş yapabilirler. Kontenjanlar ve başvuru süreleri, akademik yarıyıl/yıl başlamadan en az bir ay önce Rektörlük tarafından duyurulur.

Bölümler/programlar arası geçiş

MADDE 10 – (1) Öğrencilerin bölümler/programlar arası geçişleri, Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine göre yapılır.

(2) Öğrenciler; öğrenim gördükleri fakülte, yüksekokul veya meslek yüksekokulunun başka bir bölümüne/programına geçiş yapabilir. Bu geçişler, Senato tarafından belirlenen esaslar çerçevesinde ayrı kontenjan belirlenerek yapılır.

Dikey geçiş

MADDE 11 – (1) Meslek yüksekokulu mezunlarının Üniversiteye bağlı lisans programlarına dikey geçişleri, yükseköğretim mevzuatına göre yapılır. Bu öğrencilerin uyum ve hazırlık programları, ilgili akademik birimin yönetim kurulu kararları doğrultusunda ilgili bölüm başkanlığı tarafından yapılır.

Derse kayıt ve kayıt yenileme

MADDE 12 – (1) Her yarıyıl/yıl başında ve akademik takvimde belirtilen süreler içinde ÖBS üzerinden tüm öğrenciler kayıtlarını yenilemek ve derslere kaydolmak zorundadır. Ders kayıtları, öğrencinin akademik danışmanının onayı ile kesinleşir. Öğrenciler; derslere kayıt, kayıt yenileme ve varsa katkı payı/öğrenim ücreti ödeme yükümlülüklerini yerine getirmekten sorumludur.

(2) Öğrenciler, akademik takvimde belirtilen süreler içinde ÖBS üzerinden yeni bir derse kayıt yaptırabilir veya kayıt yaptırdıkları bir dersi bırakabilir. Öğrenci, ders kayıt işlemlerinde, önceki yarıyıl/yıllardan hiç almadığı ve başarısız olduğu dersleri, öncelikle en alt yarıyıl/yıldaki derslerden başlayarak almak zorundadır.

(3) Öğrencilerin kayıt yaptırdıkları derslere ilişkin itirazlarını, akademik takvimde belirlenen süreler içerisinde ilgili bölüm/program başkanlıklarına yapmaları gerekir.

(4) Akademik takvimde belirlenen sürede ders kaydını yenilemeyen öğrenciler, o yarıyıl/yılda derslere ve sınavlara giremez. Bu süre, öğrenim süresinden sayılır.

(5) Mazereti nedeni ile süresi içinde kaydını yaptıramayanlar, yarıyıl/yıl derslerinin başlangıcından itibaren ilk iki hafta sonuna kadar öğrencisi olduğu bölüm/program başkanlığına bir dilekçe ile başvuruda bulunur. Mazereti, bağlı olduğu birimin yönetim kurulunca kabul edilen öğrenciler, ders kayıtlarını ilgili yönetim kurulu kararını izleyen haftanın son mesai gününün bitimine kadar yaptırmak zorundadır.

Kayıtların tutulması

MADDE 13 – (1) Öğrencilerin öğrenim bilgilerinin izlenebilmesi ve kontrolünün sağlanabilmesi amacıyla her öğrenci için Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından kayıtlar ÖBS’de tutulur. Öğrencilerle ilgili kayıtların güncellenmesinden, arşivlenmesinden Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı sorumludur.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Dersler, Krediler, Devam Koşulu, Ölçme ve Değerlendirme, Sınavlar,

Notlar ve Diploma

Dersler

MADDE 14 – (1) Dersler, zorunlu ve seçmeli olmak üzere iki gruba ayrılır. Her öğrenci kayıtlı olduğu bölümün/programın zorunlu derslerini almakla yükümlüdür. Seçmeli dersler; bölüm/program seçmeli dersleri ve Üniversite seçmeli dersleri olmak üzere iki gruba ayrılır. Öğrenciler, seçmeli dersleri ilgilerine ve akademik danışman önerilerine göre ilan edilen listeden kontenjan dâhilinde kendileri belirler. Belirlenen bu dersler danışman onayı ile geçerlilik kazanır.

(2) Ön koşullu ders/dersler, bir derse kayıt olabilmek için daha önce başarılmış olması gereken ders/derslerdir. Ön koşullu ders/dersler anabilim dalı veya ilgili bölüm/program akademik kurulu tarafından fakülte, yüksekokul veya meslek yüksekokulu kuruluna önerilir ve kurulun kararı Senato onayından sonra kesinleşir. Ön koşullu ders/dersler eğitim-öğretim programında belirtilir.

(3) Süren çalışma; yarıyıl/yıl boyunca devam eden, ölçme ve değerlendirmesi yarıyıl/yıl sonu değerlendirme dönemi sonuna kadar sürebilecek çalışmadır.

(4) Stajlar, öğrencilerin ders kayıt dönemlerinde alabilecekleri azami AKTS değerinin toplamına katılmaz.

Üniversite seçmeli dersleri

MADDE 15 – (1) Üniversite seçmeli dersleri; öğrencilerin bilgi ve becerileri ile ilgi ve yeteneklerine uygun nitelik ve çeşitlilikte, toplumsal hizmet, tarih, kültür ve sanat duyarlılığı ile spor ve sağlık faaliyetleri, çevre bilinci, bilim ve teknoloji alanlarına odaklanan, bağımsız çalışabilme, sorumluluk alabilme, öğrenmeyi öğrenebilme ve yönetebilme, iletişim gibi anahtar/aktarılabilir yeterliliklerini geliştirmek amacıyla açılan derslerdir.

(2) Üniversite seçmeli dersleri, ön lisans ve lisans programlarında açılabilir. Bu derslerin açılması, seçilmesi, kayıt işlemleri ve yürütülmesi ile ilgili esaslar Senato tarafından belirlenir.

Derslerin AKTS değeri

MADDE 16 – (1) Bir dersin ilgili ders koordinatörü tarafından belirlenen öğrenme kazanımları için gerekli çalışma yükü dersin AKTS değerini ifade eder. Derslerin AKTS değeri, öğrencilerin çalışma yükleri hesaplanarak belirlenir.

(2) Her dersin, ders saati ve AKTS’si öğretim planında belirtilir. Dersin AKTS’si öğrencinin dönem çalışma yükü temel alınarak ders koordinatörü tarafından belirlenir. Ders planı ile birlikte derslerin saati ve AKTS’si ilgili bölüm/program kurulunun önerisi üzerine fakülte/yüksekokul/meslek yüksekokul kurul kararı ile belirlenir ve Senatoda onaylanır. Bir öğrencinin bir yarıyıl/yılda alacağı eğitim-öğretim çalışmaları yükü ders planında gösterildiği kadardır.

(3) Bir eğitim-öğretim yılında ön lisans ve lisans programları için ders ve uygulama kredisi toplamı 60 AKTS’dir. İki yıllık ön lisans programlarında ders ve uygulama kredisi toplamı AKTS, dört yıllık lisans programlarında ise ders ve uygulama kredisi toplamı AKTS, beş yıllık lisans programlarında ise ders ve uygulama kredisi toplamı AKTS’dir.

(4) Öğrenci, kayıtlı olduğu ilgili yarıyıl/yıldaki bölüm/program için belirtilen AKTS değeri kadar ders alır. Öğrencinin AGNO’su ’ın altında ise öğrenci bir yarıyılda en fazla 30 AKTS değerinde ders alabilir. Yıllık ders planı uygulanan programlarda bu değer en fazla 60 AKTS olabilir. AGNO’su ve üzerinde olan öğrenciler için alınacak AKTS değeri, en fazla 1/3 oranında Senato tarafından belirlenen usul ve esaslara göre artırılabilir.

Devam koşulu

MADDE 17 – (1) Öğrenci, ilk kez kayıt yaptırdığı teorik derslerin en az %70’ine, diğer öğretim türlerinin de en az %80’ine devam etmek zorundadır.

(2) Teori ile uygulama/laboratuvar çalışmaları birlikte yapılan dersler için; teorik ders saati, uygulama/laboratuvar ders saatinden fazla veya uygulama/laboratuvar ders saati, teorik ders saatinden fazla ise birinci fıkrada belirtilen devam koşulu, ders saati fazla olana göre uygulanır. Teori ile uygulama/laboratuvar ders saatlerinin eşit olması durumunda ise en az %70 devam koşulu aranır.

(3) Teori ile uygulama/laboratuvar çalışmaları birlikte yapılan derslerden başarısız olunması ve bu dersin tekrar alınması halinde; teori ile uygulama/laboratuvar ders saatlerinin eşit olması veya uygulama/laboratuvar ders saatinin teorik ders saatinden fazla olması durumunda, devam koşulu tekrar aranır.

(4) Dersin tamamı laboratuvar ve/veya uygulamalı olarak yapılıyorsa, bu derslerden başarısız olunması ve dersin tekrar alınması durumunda devam koşulu tekrar aranır.

(5) Devam koşulu daha önce sağlanmış olan teorik dersin/derslerin tekrarı halinde devam koşulu ile programdaki ders çakışma durumu dikkate alınmaz.

(6) Öğrencilerin derse devamları, sorumlu öğretim elemanı tarafından yoklamalarla imza karşılığı tespit edilir. Devam durumu yarıyıl/yıl sonu akademik takvimde belirtilen derslerin tamamlandığı haftanın son gününe kadar ilgili öğretim elemanı tarafından ÖBS’de ilan edilir.

Ölçme ve değerlendirme

MADDE 18 – (1) Öğrencinin ders başarısı; yarıyıl/yıl içi sınavları, projeler, seminerler, arazi çalışmaları, kısa sınavlar, ödevler, uygulamalar, laboratuvar çalışmaları ve benzeri araçlardan oluşan yarıyıl/yıl içi ve yarıyıl/yıl sonu değerlendirme araçları ile ölçülür. Yarıyıl/yıl içi ve yarıyıl/yıl sonu çalışmalarının her biri puan üzerinden değerlendirilir. Sınavlar akademik takvimde belirlenen sınav tarihlerinde dersin sorumlu öğretim elemanı tarafından yapılır. Öğretim elemanının zorunlu izinli veya raporlu olması gibi özel durumlarda sınavın yapılması için ilgili bölüm/program başkanı tarafından bir öğretim elemanı görevlendirilir. Sınav programları sınav tarihinden en az üç hafta önce ilgili bölüm/program başkanlıkları tarafından öğrencilere duyurulur.

(2) Talep etmeleri halinde engelli öğrencilerin sınavları, engellerine göre sözlü veya yanlarına görevli verilerek yazılı olarak yapılır. Ayrıca ilgili birimlerin yönetim kurulu kararı ile engellerine göre farklı türlerde de sınav yapılabilir.

(3) Not ortalamasına katılmayan dersler ve değerlendirilmesi not ile yapılmayan eğitim-öğretim çalışmaları eğitim-öğretim planında önceden belirtilir.

Yarıyıl/yıl içi ölçme ve değerlendirme

MADDE 19 – (1) Bir dersin yarıyıl/yıl içi değerlendirmesi ara sınav, proje, seminer, sunum, arazi çalışması, kısa sınav, ödev, uygulama, laboratuvar çalışması ve benzeri araçlarla yapılır.

(2) Yarıyıl/yıl içi değerlendirmelerin başarı notuna katkısı %30’dan az, %70’ten fazla olamaz. Sadece yarıyıl/yıl sonu sınavı yapılan uygulamalı derslerde, yarıyıl/yıl sonu sınavının başarı notuna katkısı %’dür. Uzaktan öğretim yöntemi ile verilen derslerde, yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya etkisi en fazla %20, yarıyıl sonu değerlendirmesi ise en az %80 olmak zorundadır. Tek ders sınavı dışındaki tüm sınavlarda öğrencilerin başarı notlarının hesaplanmasında yarıyıl/yıl içi etkinliklerinden alınan puanlar dikkate alınır. Ancak tek ders sınavının başarı notuna katkısı %’dür. Yarıyıl/yıl içi değerlendirme ağırlığı, ilgili öğretim elemanı tarafından derse yazılma ve kayıt haftasından önce belirlenir ve ÖBS üzerinden yarıyıl/yıl dersleri başlamadan önce öğrencilere duyurulur. Bir dersin dönem sonu notu ÖBS’de ilan edilen bu kriterlere göre hesaplanır.

(3) Ara sınavlar akademik takvimde belirtilen tarihler içinde yapılır. Süren çalışmanın ölçme ve değerlendirilmesi en geç yarıyıl/yıl sonu değerlendirme dönemi sonunda başarı notuna çevrilir.

(4) Bir sınıfın alan dersleri için bir günde ikiden fazla sınav yapılmayacak şekilde sınav programı hazırlanır.

(5) sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde belirtilen bütün derslerin sınavları aynı oturum içerisinde merkezi sınav yöntemi ile yapılabilir. Bir sınıfın bu kapsamda yapılacak sınav sayısı ikiden fazla ise dördüncü fıkrada belirtilen alan sınavları aynı gün içerisinde yapılmaz.

Yarıyıl/yıl sonu ölçme ve değerlendirme

MADDE 20 – (1) Yarıyıl/yıl sonu sınavı, yarıyıl/yıl bitiminden sonra akademik takvimde belirtilen tarihler arasında ilan edilen bir program çerçevesinde yapılır.

(2) Öğrencinin yarıyıl/yıl sonu ölçme ve değerlendirmeye girebilmesi için aşağıdaki şartları yerine getirmesi gerekir:

a) Kaydını yenilemiş ve derse kayıt işlemlerini tamamlamış olmak.

b) Varsa öğrenim katkı payı/öğrenim ücreti yükümlülüklerini akademik takvimde belirtilen süre içinde yerine getirmiş olmak.

c) Her yarıyıl/yıl başında dersin ilgili bölüm/program başkanlığı tarafından ilan edilen yarıyıl/yıl içi çalışmalarını yerine getirmiş olmak.

ç) 17 nci maddede belirtilen devam koşullarını sağlamak.

(3) Öğrenci, yarıyıl/yıl sonu sınavına girmediği ya da başarı notu (DC), (DD), (FD) veya (FF) olan ders/dersler için bütünleme sınavlarına girebilir. Bu durumda ilgili ders veya dersler için alınan en son sınav puanı o dersin yarıyıl/yıl sonu puanı yerine geçer. Bütünleme sınavları sonunda, AGNO’su en az olan ve mezuniyetine tek dersi kalan öğrenciye, ilgili ders için devam koşulunu sağlamış olmak şartıyla tek ders sınav hakkı verilir.

Mazeret sınavı ve ek sınav

MADDE 21 – (1) Mazeret sınavı, ara sınavı için geçerlidir. Öğrencinin bir dersten mazeret sınavına alınıp alınmayacağı ilgili akademik birimin yönetim kurulunca karara bağlanır.

(2) Hastalık nedeniyle ara sınavlara giremeyen öğrencilerin durumlarını, sağlık kurumlarınca verilen sağlık raporu ile belgelemeleri gerekir. Üçüncü dereceye kadar yakınlarının ölümü, doğal afet ve benzeri durumlarda mazeretlerini belgeleyen öğrenciler de mazeret sınavı hakkından yararlanır.

(3) Mazerete gerekçe olan belgelerin, son ara sınav tarihinden itibaren 10 işgünü içinde bölüm/program başkanlığına verilmesi gerekir. Bu sürenin aşılması halinde başvurular işleme konulmaz. Mazeret sınavına girmeyen öğrencilere yeni bir mazeret sınav hakkı verilmez.

(4) Ülkemizi, uluslararası öğrenciler için kendi ülkesini ve Üniversiteyi temsil etmek için görevlendirilen öğrencilere, katılamadıkları her sınav için ilgili akademik birimin yönetim kurulunca ek sınav hakkı verilir.

(5) Mazeret sınavları, akademik takvimde belirtilen tarihlerde, bölüm/program başkanlıklarınca belirlenen programa göre yapılır.

(6) Öğrenci, raporlu olduğu tarih aralığında hiçbir sınava giremez. Bu tarih aralığında girilen sınav/sınavlar geçersiz sayılır.

Tek ders sınavı

MADDE 22 – (1) 20 inci maddedeki şartları yerine getirmiş olmak kaydıyla mezuniyetlerine tek dersi kalan öğrenciler, akademik takvimde belirlenen tarihlerde tek ders sınavlarına girerler. Bu sınavlarda alınan puan, başarı notunun değerlendirilmesi konusunda Senato tarafından belirlenen usul ve esaslara göre harf notuna dönüştürülür ve başarı notu olarak sayılır. Bu sınavlara ilk defa girecek öğrencilerden katkı payı/öğrenim ücreti alınmaz. Başarısız öğrenciler, daha sonraki haklarını kullandıklarında katkı payı/öğrenim ücreti ödemeye devam ederler. Bu sınavda başarılı olanlar, başlayacak olan yarıyıl/yıldan önceki yarıyıl/yılda mezun olmuş sayılırlar.

(2) AGNO’su ve üzerinde ise tek ders sınavından başarılı kabul edilmek için en az (DC) harf notu almak zorunludur. Sınavda alınan not, o dersin yarıyıl/yıl sonu başarı notu yerine geçer.

Değerlendirme sonuçlarının duyurulması

MADDE 23 – (1) Ölçme ve değerlendirme sonuçları, ölçme tarihini izleyen ilk yedi gün içinde öğretim elemanı tarafından ilan edilir. Yarıyıl/yıl sonu değerlendirme sonuçları, ÖBS’ye girildikten sonra imzalı bir kopya halinde bölüm/program başkanlığına teslim edilir.

(2) Her yarıyıl/yılın sonunda ilgili fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokulu kurulu, ders ve diğer çalışmaların değerlendirmesini yapar.

Başarı notu

MADDE 24 – (1) Öğrencilerin, aldıkları her ders için yarıyıl/yıl sonu notu puan üzerinden hesaplanır. Bu not, başarı notunun değerlendirilmesi konusunda Senato tarafından belirlenen usul ve esaslara göre ÖBS tarafından harf notuna dönüştürülür.

(2) Bu Yönetmelikte belirtilen başarı notları dışında başka bir başarı notu kullanılamaz. Başarı notları ve bunlara karşılık gelen katsayılar aşağıdaki gibidir:

Başarı NotuKatsayı

AA

BA

BB

CB

CC

DC

DD

FD

FF

D

N

E

G

K

S

(3) Yukarıda belirtilen harf notları aşağıdaki gibi tanımlanır:

a) Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB) ve (CC) harf notlarından birini alan öğrenci ilgili dersten başarılı; (DD), (FD), (FF), (D), (N) ve (K) başarı notu alan öğrenci ise ilgili dersten başarısız sayılır.

b) Öğrencinin bir dersten (DC) harf notu alması halinde bu dersin başarılı sayılıp sayılmamasına ilgili yarıyıl sonunda, yıllık program uygulayan akademik birimlerde ise ilgili yıl sonunda karar verilir. Bu karar verilirken, öğrencinin ilgili yarıyıl/yıl sonuAGNO’suna bakılır. Yarıyıl/yıl sonuAGNO’su ve üzerinde ise öğrenci bu dersten başarılı sayılır. Aksi durumda öğrenci bu dersten başarısız sayılır ve öğrenci tekrar eden yarıyıl/yıllarda bu dersi almak zorundadır.

c) AGNO’su ve üzerinde olan ve herhangi bir ders başarı notu (DC) harf notundan düşük olmayan bir öğrenci danışmanının onayıyla üst dönemlerden ders alabilir.

ç) (D) harf notu: Devam koşullarını sağlamayan öğrencilere (D) harf notu verilir.

d) (E) harf notu: Yarıyıl/yıl içi ve yarıyıl/yıl sonu sınavları ile diğer değerlendirmelere girmeyen öğrencilere (E) harf notu verilir.

e) (N) harf notu: (E) harf notu ilgili dönem sonunda (N) harf notuna otomatik olarak dönüşür.

f) (G) harf notu: Not ortalamasına girmeyen eğitim-öğretim çalışmalarında başarılı olan öğrencilere (G) harf notu verilir.

g) (K) harf notu: Not ortalamasına girmeyen eğitim-öğretim çalışmalarında başarılı olamayan öğrencilere (K) harf notu verilir.

ğ) (S) harf notu: Süren çalışmanın ölçme ve değerlendirilmesi en geç yarıyıl/yıl sonu değerlendirme dönemi sonunda başarı notuna çevrilir.

(4) Öğrenci değişimi, yatay ve dikey geçiş gibi nedenlerle öğrencilerin sunacakları notların bu Yönetmelikteki harf notlarına dönüştürülmesi, Senato tarafından belirlenen esaslar çerçevesince ilgili bölümün intibak komisyonu tarafından yapılır ve ilgili akademik birimin yönetim kurulu tarafından karara bağlanır.

Değerlendirme sonuç belgelerinin saklanması

MADDE 25 – (1) Değerlendirme sonuç belgelerinin bir kopyası ilgili bölüm/program başkanlığında beş yıl süre ile saklanır.

Ölçme belgelerinin saklanması

MADDE 26 – (1) Ölçme belgeleri, devam çizelgeleri ile birlikte bölüm/program başkanlıkları tarafından iki yıl süre ile saklanır. Bu süre sonunda ilgili dekanlık, yüksekokul veya meslek yüksekokulu müdürlüğü tarafından bir tutanakla imha edilir.

Notlarda maddi hata ve sınav sonuçlarına itiraz

MADDE 27 – (1) Öğrenci; sınav sonuçlarının duyurulmasından itibaren üç işgünü içinde bağlı olduğu fakülte dekanlığına, yüksekokul veya meslek yüksekokulu müdürlüğüne bir dilekçe ile başvurarak sınav kâğıdının yeniden incelenmesini isteyebilir. Dekanlık veya müdürlük maddi bir hata yapılıp yapılmadığının belirlenmesi için sınav kâğıdını ilgili bölüm/program başkanı aracılığıyla dersin sorumlu öğretim elemanına inceletir ve sonucu öğrenciye tebliğ eder. Öğrencinin itirazının devamı halinde bu itiraz tebliğ tarihinden itibaren üç işgünü içerisinde yapılabilir. Bu durumda; ilgili fakülte, yüksekokul veya meslek yüksekokulu yönetim kurulu kararı ile sorumlu öğretim elemanının dâhil olmadığı, ilgili alandaki öğretim elemanlarından oluşan en az üç kişilik bir komisyonda cevap anahtarıyla ve/veya diğer sınav kâğıtları ve dokümanları ile karşılaştırmalı olarak yeniden esastan inceleme yapılır. Not değişiklikleri ilgili fakülte, yüksekokul veya meslek yüksekokulu yönetim kurulu kararı ile kesinleşir. Not değişikliği ile ilgili yönetim kurulu kararı Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına bildirilir.

(2) ÖBS’de açıklanan başarı notları ile ilişkili herhangi bir maddi hatanın yapılmış olduğunun belirlenmesi halinde, ilgili öğretim elemanı ilgili bölüm/program başkanına başvurarak düzeltme talebinde bulunur. Bu talep, ilgili fakülte, yüksekokul veya meslek yüksekokulu bölüm/program başkanlığınca değerlendirilir. Eğer varsa not değişikliği veya düzeltmeler yönetim kurulunda görüşülüp karara bağlanır. Yönetim kurulu kararı Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına bildirilir. Gerekli değişiklik Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından yapılır.

Yarıyıl/yıl sonu not ortalaması

MADDE 28 – (1) Öğrencinin yarıyıl/yıl sonu not ortalaması, bir yarıyıl/yılda almış olduğu tüm derslerdeki başarı notlarına karşılık gelen katsayılar ile bu derslerin AKTS değerlerinin çarpımının, ilgili yarıyıl/yılda alınan derslerin toplam AKTS değerine bölümü ile hesaplanır. Bu hesaplamada elde edilen ortalama, virgülden sonra iki hane olarak alınır.

(2) Bütün notlar öğrencinin not belgesinde gösterilir.

Onur ve yüksek onur öğrencileri

MADDE 29 – (1) Bir eğitim-öğretim yılı sonunda, öğrencinin tabi olduğu ders planının ilgili yıl sonuna kadar olan toplam AKTS değerini tamamlamış ve başarmış olması şartı ile AGNO’su olan öğrenciler onur öğrencisi, AGNO’su olan öğrenciler yüksek onur öğrencisi kabul edilir.

(2) Bu öğrenciler her eğitim-öğretim yılı sonunda ilgili akademik birimler tarafından tespit edilir ve Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına bildirilir. Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan başarı belgeleri öğrencilere verilmek üzere ilgili dekanlık veya müdürlüklere gönderilir.

(3) Üniversite öğrenciliği süresince disiplin cezası alan öğrenciler bu kapsam dışında tutulur.

Öğrencilerin genel başarı durumu

MADDE 30 – (1) AGNO’su ve üzeri olan öğrenciler başarılı sayılır.

Ders tekrarı ile ilgili esaslar

MADDE 31 – (1) Programdan kaldırılan dersler için öğrenciler, kayıtlı oldukları bölümün/programın Senato tarafından onaylanan uyum programının öngördüğü derslere kayıt olurlar.

(2) Öğrenciler, daha önce aldıkları seçmeli dersler yerine akademik danışmanlarının görüşü ile ilgili yarıyıl/yılda açılan aynı kategorideki başka seçmeli dersleri alabilirler. Bu takdirde, önceki seçmeli ders ve çalışmalar için sağlanmış olan devam koşulu ve kullanılmış olan sınav hakları yeniden kullanılmaz.

Hazırlık sınıfı

MADDE 32 – (1) Hazırlık sınıflarında eğitim-öğretim ile ilgili esaslar Senato tarafından belirlenir.

Öğrencilik süresi

MADDE 33 – (1) 5 inci maddenin dördüncü fıkrasında belirtilen sürelerde mezun olamayan öğrenciler için ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.

Mezuniyet tarihi

MADDE 34 – (1) Öğrencinin mezuniyet tarihi; ilgili fakülte, yüksekokul veya meslek yüksekokulu yönetim kurulunun öğrencinin mezuniyeti ile ilgili aldığı kararın tarihidir.

Diploma

MADDE 35 – (1) Öğrenimlerini başarıyla tamamlayan öğrencilere, mezun oldukları fakülte, yüksekokul ile bölüm veya meslek yüksekokulu ile program adını belirten Üniversitenin diploması verilir. Diplomalara mezuniyet tarihi, diploma numarası ve mezun olduğu dönem adı yazılır.

(2) Ön lisans ve lisans diploması verilebilmesi için öğrencinin AGNO’sunun en az olması gerekir.

(3) AGNO’su olan öğrenciler onur öğrencisi, olan öğrenciler yüksek onur öğrencisi listesine geçerek mezun olur ve bu öğrencilerin durumları diplomalarında belirtilir.

(4) Mezuniyet AGNO’su üzerinden hesaplanır ve bu not diploma ekinde ve mezuniyet transkriptinde belirtilir.

(5) Diplomada, fakülte için Rektör ve dekanın, yüksekokul ve meslek yüksekokulu için Rektör ve müdürün ıslak veya elektronik imzaları bulunur.

(6) Diğer üniversitelerden nakil yoluyla gelen öğrencilerin lisans diploması alabilmeleri için son iki yarıyılı veya son bir yılı Üniversitede tamamlamış olmaları zorunludur.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Bitirme Çalışması, Staj ve İşyeri Eğitimi

Bitirme çalışması

MADDE 36 – (1) Bitirme çalışması, öğrencinin öğrenim sonucu istenen bilgi ve beceri düzeyine eriştiğini gösteren bir veya birden fazla öğretim elemanı gözetiminde yapılan çalışmadır.

(2) Bitirme çalışması konusunun verileceği yarıyıl/yıl ile çalışmanın yapılması, yürütülmesi, teslimi, jürinin oluşturulması ve çalışmanın yarıyıl/yıl içi ve yarıyıl/yıl sonu değerlendirmesiyle ilgili esaslar, ilgili bölümün/programın önerisi, ilgili birimin kurul kararı ve Senatonun onayı ile belirlenir.

Staj ve işyeri eğitimi

MADDE 37 – (1) Staj ve işyeri eğitimi; eğitim ve öğretim programlarının niteliklerine bağlı olarak öğrencilerin edindiği bilgileri uygulama alanına aktarması ya da uygulama alanıyla pekiştirmesi amacıyla ön lisans ve lisans düzeylerinde yaptıkları uygulamalı çalışmalardır. Staj ve işyeri eğitimi AKTS iş yüküne dâhil edilir. Staj notu, ortalama ve %10’luk başarı sıralaması hesaplamalarında dikkate alınmaz.

(2) Staj ve işyeri eğitimi çalışmalarının niteliği, süresi, zamanı, yürütülmesi, teslimi, jürinin/komisyonun oluşturulması ve çalışmanın değerlendirilmesiyle ilgili esasları kapsayan yönergeler; fakülte, yüksekokul veya meslek yüksekokulu kurulu kararı ve Senatonun onayı ile belirlenir.

ALTINCI BÖLÜM

Kayıt Silme ve İlişiğin Kesilmesi, İzinli Sayılma, Öğrenci Değişimi,

Öğrenime Yeniden Devam Etme

Kayıt silme ve ilişiğin kesilmesi

MADDE 38 – (1) Öğrencinin;

a) Yükseköğretimden çıkarma cezası alması,

b) Yatay geçiş yoluyla bir başka yükseköğretim kurumuna geçmesi,

nedenleriyle kaydı silinir.

(2) Öğrenciler, bir dilekçe ile Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına başvurarak kendi istekleri ile kayıtlarını sildirebilir. Bu durumda ödemiş oldukları harç ve ücretler iade edilmez.

(3) Kayıt silme işlemi ilgili yönetim kurulunun gerekçeli kararı alınarak, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından yapılır.

(4) Herhangi bir nedenle kaydını sildiren öğrencilerin dosyalarındaki belgeleri ve mezun olarak Üniversiteden ayrılanların diplomalarını alabilmeleri için Üniversite tarafından tespit edilen ilişik kesme işlemlerini yapmaları zorunludur.

İzinli sayılma

MADDE 39 – (1) Öğrencilere ilgili yönetim kurulu kararıyla ön lisans öğreniminde en az bir yarıyıl, en fazla iki yarıyıl; lisans öğreniminde en az bir yarıyıl/yıl, en fazla dört yarıyıl veya iki tam yıl izin verilebilir. Verilen izin, öğretim süresinden sayılmaz. Her eğitim-öğretim yarıyıl/yılı için ayrı ayrı yönetim kurulu kararı alınır. Bir öğrencinin izinli sayıldığı sürede katkı payı ödeyip ödemeyeceği ilgili mevzuat hükümlerine göre belirlenir.

(2) Hastalık izninde; yarıyıl/yıl izni verilmesini gerektirecek süreyi kapsayan sağlık raporunun alınması gerekir.

(3) Askerlik izni; öğrencinin, tecil veya sevk tehiri işleminin zorunlu nedenlerle yapılmaması sonucu askere alınması halinde verilir. Bu öğrencilerin kayıtları silinmez. Bu durumdaki öğrencilerden izinli sayıldıkları süre için öğrenim katkı payı alınmaz.

(4) Maddi veya ailevi nedenlerle izin; öğrenci için beklenmedik anlarda ortaya çıkan ve öğrenimini engelleyecek nitelikte ölüm, doğal afet veya benzeri durumlar ile öğrencinin içinde bulunabileceği maddi güçlükler nedeniyle ilgili kurullar tarafından verilebilir.

(5) Öğrencilere yurt dışında öğrenim görmek için veya öğrenimleri ile ilgili olarak görevlendirilmeleri halinde birinci fıkrada belirtilen sürelerle sınırlı olmak üzere izin verilebilir.

(6) Yukarıdaki nedenlerle izinli sayılan öğrenciler, izinlerinin bitiminde normal yarıyıl/yıl kayıtlarını yaptırarak öğrenimlerine devam eder. Ancak; hastalık nedeniyle izin almış olan öğrenciler öğrenimlerine devam edecek durumda olduklarını sağlık raporu ile belgelendirmek zorundadır.

(7) İzinli sayılmak için izin talebi başvuruları, ders seçme ve kayıt haftasının ilk gününden başlayarak, iki hafta içerisinde yapılır. Ani hastalıklar ve beklenmedik durumlar dışında bu süreler bittikten sonra yapılan başvurular kabul edilmez.

(8) Öğrenci, izinli sayıldığı yarıyıl/yılda herhangi bir derse kaydolamaz ve o yarıyıl/yılın sınavlarına giremez.

Yurt dışındaki üniversitelerle öğrenci değişimi

MADDE 40 – (1) Üniversite ile yurt dışındaki üniversiteler arasında yapılan ikili anlaşmalar ve öğrenci değişim programları çerçevesinde, bu üniversitelere bir veya iki yarıyıl süreyle öğrenci gönderilebilir.

(2) Bu öğrencilerin kayıtları bu süre içerisinde Üniversitede devam eder ve bu süre eğitim-öğretim süresinden sayılır. Bu öğrenciler, o dönem için kendi bölümlerinde/programlarında almaları gereken dersler yerine, okudukları üniversitede aldıkları derslerden sorumlu sayılır. Bu derslerin belirlenmesi, bölüm/program koordinatörünün ve ilgili bölümün/programın intibak komisyonunun teklifi ve fakülte/yüksekokul/meslek yüksekokul yönetim kurulu kararı ile kesinleşir. Bu derslerden alınan notlar, ilgili yarıyıl/yılın başarısı olarak ÖBS’ye işlenir ve akademik ortalamaya katılır. Öğrencinin yurt dışında başarısız olduğu dersler varsa, öğrenci bu derslerin yerine kendi bölümünde/programında akademik danışmanın önerisi ve fakülte, yüksekokul veya meslek yüksekokulu yönetim kurulu kararı ile AKTS değerini tamamlayacak şekilde derse kayıt yapar.

(3) Yurt dışındaki üniversiteden değişim programı kapsamında gelen öğrencilere Üniversitede okudukları süre içerisinde bu Yönetmelik hükümleri uygulanır ve aldıkları dersler için kendilerine not durum belgesi verilir.

Yurt içi üniversitelerle öğrenci değişimi

MADDE 41 – (1) Üniversite ile ulusal düzeyde diğer üniversiteler arasında yapılacak protokoller çerçevesince öğrenci ve öğretim üyesi değişim programı uygulanır. Bu protokoller, ilgili mevzuat hükümlerine göre yapılır.

YEDİNCİ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

İkinci öğretim

MADDE 42 – (1) İkinci öğretim, hafta içi birinci öğretimin derslerinin bitimini takiben yapılan öğretimdir ve gerektiğinde hafta sonu da yapılabilir.

(2) İkinci öğretimde meslek stajları ve mesleki uygulama dersleri, öğrenci istediği takdirde birinci öğretim saatlerinde ve yarıyıl/yıl içerisinde yapılabilir.

(3) Mezuniyet belgesi ve diplomalarda ikinci öğretim ibaresine yer verilmez.

(4) İkinci öğretimde birinci öğretimdeki eğitim-öğretim esasları geçerlidir.

(5) İkinci öğretimde öğrenim gören öğrenciler, birinci öğretim programlarına yatay geçiş yapamaz. Ancak hazırlık sınıfı ve uyum sınıfları hariç, bulundukları sınıfın bütün derslerini vermek ve eğitim-öğretim yarıyıl/yılı sonunda sınıf başarı sıralamasında %10’a girmek koşuluyla bir üst sınıfa geçmiş olan öğrenciler için ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.

(6) Birinci öğretim öğrencileri, ikinci öğretime yatay geçiş yapabilir. Birinci öğretim öğrencilerinin ikinci öğretime geçişlerinde, Üniversiteye giriş yılındaki bölüm/program kontenjanının %5’ini geçmemek üzere kontenjan tanınır. Bu geçişlerde de ikinci öğretimden birinci öğretime geçişte uygulanan ilgili mevzuat hükümleri uygulanır. Ancak geçiş yapan bu öğrenciler, ikinci öğretim için öngörülen katkı payını ödemek zorundadır.

Çift anadal programı

MADDE 43 – (1) Bir bölümün öğrencileri, ön lisans/lisans öğrenimleri boyunca aynı fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokulu içinde veya dışında asıl bölümüne konu bakımından yakın olan başka bir lisans öğretimini aynı zamanda takip edebilir. Bununla ilgili esaslar Senato tarafından belirlenir.

Uzaktan eğitim

MADDE 44 – (1) Uzaktan eğitim; eğitim-öğretimin her düzeyinde basılı malzeme, radyo-televizyon ve bilgi teknolojileri kullanılarak yapılan, öğrenci ile öğretim elemanının aynı mekânda bulunmasını gerektirmeyen eğitim türüdür.

(2) Uzaktan eğitimle ilgili esaslar Senato tarafından belirlenir.

Yaz öğretimi

MADDE 45 – (1) Yaz öğretimi ile ilgili esaslar Senato tarafından belirlenir.

Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

MADDE 46 – (1) 1/6/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kocaeli Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 47 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde ilgili diğer mevzuat hükümleri ile Yükseköğretim Kurulu kararları uygulanır. Bu Yönetmeliğin uygulanmasından doğacak tereddütleri gidermeye Senato yetkilidir.

İntibak

GEÇİCİ MADDE 1 – (1) 16 ncı maddenin dördüncü fıkrasında belirtilen koşul, eğitim-öğretim yılından önce Üniversiteye kayıt yaptıran öğrenciler için eğitim-öğretim yılından itibaren uygulanır. Bu Yönetmeliğin diğer hükümleri kayıtlı bütün öğrenciler için uygulanır.

Yürürlük

MADDE 48 – (1) Bu Yönetmelik eğitim-öğretim yılı başından geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 49 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Kocaeli Üniversitesi Rektörü yürütür.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi

Üniversite hangi ilde bulunuyor?

Kocaeli

Üniversite statüsü nedir?

Devlet

Şehrin sosyal, kültürel, tarihi, turistik özellikleri nelerdir?

seafoodplus.info

Şehrin ulaşım imkanları nelerdir?

Şehirde neredeyse hiç trafik sorunu yoktur ve her yere otobüs ile ulaşım sağlanabilmektedir. Şehir merkezinde otogardan hızlı tren garına kadar boydan boya tramvay hattı bulunmaktadır. İstanbul’a hızlı tren, devlet otobüs hattı ve özel otobüs firmaları ile ulaşım sağlanabilmektedir. Hali hazırda devam eden metro çalışmaları bulunmaktadır. Hızlı tren ve şehrin konumu nedeniyle diğer şehirlere ulaşım kolay sayılabilir. Fakültemiz ve üniversite kampüsü Umuttepe’de bulunmaktadır. Umuttepe’ye yakın konumlarda ise Bağçeşme ve Bayındırlık bulunmaktadır.
Umuttepe - merkez arası: 30 dk
Umuttepe - Bağçeşme arası: 15 dk
Umuttepe - Bayındırlık arası: 10 dk
Bayındırlık - merkez arası: 40 dk
Bağçeşme - merkez arası: 25 dk

Şehirdeki yurt olanakları nasıldır?

Şehirde 16 adet KYK yurdu vardır. 6 tanesi erkek yurdu, 6 tanesi kız yurdu, 4 tanesi ayrı olarak hizmet vermektedir. Bunun yanında bolca özel yurt da bulunmaktadır. Fakültemize yakın olan yurtlar Umuttepe, Bayındırlık ve Bağçeşme bölgelerinde bulunmaktadır. Bununla birlikte merkezde de özel yurtlar bulunmaktadır. Merkezden okula yaklaşık 30 dk sürmektedir. Fakültemiz ise Umuttepe’de bulunmaktadır.

Evlerin kira durumları ve özellikleri nasıldır?

1+1 daire kiraları TL,
2+1 daire kiraları TL,
3+1 daire kiraları TL arasında değişmektedir.

Üniversitenin eğitim, sosyokültürel ve tarihi özellikleri nelerdir?

seafoodplus.info

Üniversitenin öğrencilere tanıdığı burs imkanları nelerdir?

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi üniversite sınav sistemi sonuçlarına göre ilk kişi arasına girip, üniversitemiz fakültelerine ilk üç sırada kayıt yaptıran öğrencilere burs verilecektir.

Üniversitenin sosyal imkanları nelerdir?

Üniversitemizde yılında KOÜ Yaz Şenliği adı altında bir şenlik düzenlenmiştir. Okul dönemi içinde hem Tıp Fakültesi kapsamında, hem de tüm fakülteler için kongre, çalıştay vb. imkânlar bulunmaktadır. Tıp Fakültesi içinde ise TURKMSIC ve KOÜTBAT kulüpleri tarafından ayrıca kongre, çalıştay vb. aktiviteler düzenlenmektedir. Üniversitemizde fazla sayıda kulüp bulunmaktadır ve sene başında bu kulüplerin sene başı tanıtım stantları olmaktadır. AIESEC, Su Altı Topluluğu ve Dağcılık Kulübü en aktif kulüplere örnek olarak verilebilir.

Üniversitedeki kütüphane, çalışma salonu olanakları nasıldır?

Üniversite kampüsü içinde ve üniversite hastanesi içinde tıp fakültesi öğrencilerine özel kütüphane bulunmaktadır. Üniversite kampüsü içindeki kütüphane sınav dönemlerinde 24 saat açıktır. Ayrıca yine hastane içinde tıp fakültesi öğrencilerine özel 7/24 açık olan BİDEM adlı çalışma odası bulunmaktadır. Tıp Fakültesi kütüphane hafta içi ; hafta sonu açıktır. Her döneme ayrı çalışma odası bulunmaktadır. Kütüphanede sadece intörnler için ayrılmış bir kısım vardır. Kütüphane girişinde ve derslikler önünde otomatlar ve kantinler vardır.

Üniversitede hangi öğrenci toplulukları bulunuyor? Tıp fakültesinde etkinlikler yapan öğrenci toplulukları hangileridir?

Fakültemizde TurkMSIC, EMSA, Koütbat, Genç Yeryüzü Doktorları, Leyladan Sonra, KANOPE öğrenci toplulukları bulunmaktadır. Öğrenci kulüplerine seafoodplus.info sayfasında öğrenci işlemleri kısmından ulaşabilirsiniz. Bu sayfa Kocaeli Tıp Öğrencileri Birliği tarafından hazırlanmıştır. TurkMSIC 82 yerel birlikle, 6 çalışma koluyla düzenli faaliyet göstermektedir. Instagram adresleri: Kocaeli Tıp Öğrencileri Birliği (TurkMSIC): kocaelitob EMSA Kocaeli: emsakocaeli Koütbat: koutbat KANOPE: kocaelikanope Kocaeli Genç Yeryüzü Doktorları: kougencyyd Leyladan Sonra: leyladansonra

Okuldaki yemek imkanları nasıldır?

Üniversite yemekhanesi ve tıp fakültesi yemekhanesi olarak 2 ayrı yemekhane mevcuttur. Öğlen ve akşam olmak üzere 2 öğün yemek çıkar. dönemi fiyatı 2,5 TL’dir. 6. dönemdeki öğrenciler için hastanede yemek verilmektedir ve aynı yemekhaneden her dönemden öğrenciler yararlanabilmektedir. Bu yemekhanede döneminde fiyatlar TL arası değişmektedir. Yemekhaneler dışında hastane ve kampüs içerisinde yemek yenilebilecek birçok kafe vardır.

Üniversitenin şehir içindeki konumu ve fakültenin üniversite kampüsüne göre konumu nasıldır?

Üniversitemizin bol miktarda küçük kampüsü olmasıyla birlikte ana kampüs Umuttepe kampüsüdür. Fakültemiz kampüs içinde değildir. Fakültemiz Üniversite Hastanesi içinde bulunmaktadır. Fakültemiz ve üniversite kampüsü arası yürüyüş mesafesi 5 dakikadır. Üniversite kampüsü ve fakültemiz şehir merkezine 10 km uzaklıktadır.

Tıp Fakültesinin tarihçesi nedir?

Kocaeli Üniversitesi , Tıp Fakültesi yılında kurulmuştur.

Fakültenin sosyal, sportif ve kültürel olanakları nelerdir?

Fakültemizde çok fazla bu tür olanaklar bulunmamakla birlikte öğrenci kulüpleri pek çok aktivite düzenlemekte, bunun yanında spor turnuvaları, başka turnuvalar yapılmakta ve öğrencilerin kullanımına açık spor salonlarına halk otobüsü ile ücretsiz ulaşım sağlanmaktadır.

Tıp Fakültesinde hangi öğrenci değişim programlar uygulanmaktadır, TurkMSIC’in ve üniversitenizin sağladığı değişim imkanlarından bahseder misiniz?

Fakültemizde Erasmus, Farabi, Mevlana, Koütbat ve TurkMSIC değişim programları vardır. Erasmus ve Mevlana yurt dışına; Farabi yurt içine değişim sağlamaktadır. TurkMSIC’in ise hem yurt dışı hem yurt içi staj programları bulunmaktadır. Koütbat ile de yurt içine yaz stajı programları bulunmaktadır.

Fakültenin eğitim dili nedir?

Fakültemizde % Türkçe eğitim verilmektedir.

Fakültede İngilizce hazırlık dönemi var mı, varsa zorunlu tutulmakta mıdır?

Fakültemizde zorunlu veya isteğe bağlı İngilizce hazırlık dönemi yoktur.

Fakültenizde devam zorunluluğunuz var mı? Var ise devamsızlık bilgisini nereden öğreniyorsunuz?

Fakültemizde dönemi için klinik öncesi pratik derslerde ve klinik öğrencilerin staj derslerinde %80 devam zorunluluğu vardır. Devamsızlık bilgisi pratik sınavlardan önce anabilim dalları tarafından duyuru grubu vasıtasıyla açıklanmaktadır. döneminden itibaren klinik öncesi teorik dersler için de devam zorunluluğunun geleceği söylenmektedir ancak resmi açıklama henüz yapılmamıştır.

Tıp Fakültesi TEPDAD tarafından akredite edilmiş midir? Akreditasyon süreniz ne zamana kadar bulunmaktadır?

Fakültemiz TEPDAD tarafından yılına kadar akredite edilmiştir.

Tıp Fakültesinin akreditasyon süreci sırasında ve sonrası yaptığı çalışmalar nelerdir?

Fakültemizde Fakülte temsilcilikleri, dönem temsilcilikleri, Öğrenci Eğitim Komisyonu, Tıp Eğitimi Öğrenci Komisyonu, Geri Bildirim Toplantıları, UTEAK bulunmakta ve çalışmaları düzenli bir şekilde devam etmektedir. Kurul sınavlarımızın hemen sonrasında eksiklerimizi görebilmemiz ve sınav sonuçlarını öğrenebilmemiz için kurul değerlendirme yapılmaktadır. Fakültemiz içerisinde hem dekanlık tarafından hem de bireysel olarak hocalar tarafından geri bildirim konusunda çok yapıcı çalışmalar yürütülmektedir. Okulumuzdaki öğrenci topluluklarına dekanlık tarafından yapıcı ve uzlaşmacı bir tavır sergilenmektedir.

Fakültenizde Tıp Eğitimi Anabilim Dalı bulunuyor mu?

Fakültemizde Tıp Eğitimi Anabilim Dalı vardır. Tıp Eğitimi Anabilim Dalımızın da katkısıyla her sene UTEAK (Ulusal Tıp Eğitimi Akreditasyon Kurulu) toplantıları gerçekleşmektedir. Ayrıca klinik öncesi öğrencilerin Klinik Beceri Laboratuvarı dersleri de bu anabilim dalı tarafından düzenlenmektedir.

Hastanenin bütün bölümleri tek bir binada mı? Tıp Fakültesinin hastaneye göre konumu nasıldır? Tıp Fakültesi ve hastane dışında eğitim alırken gidilen başka bir birim bulunuyor mu?

Tıp Fakültesi hastanenin içinde bulunmaktadır.

Anabilim dallarının konumu nasıldır?

Tıp Eğitimi Anabilim Dalı fakülte binamızın 1. katında bulunmaktadır. Anatomi Anabilim Dalı, Tıp Fakültesi Kütüphanesi yakınında ve anatomi laboratuvarının hemen karşısında bulunmaktadır. Geri kalan anabilim dalları, hastanenin merkezinde her kata dağılmış vaziyettedir.

Fakültenizde her dönemde kaç öğrenci bulunuyor?

Dönem 1: öğrenci
Dönem 2: öğrenci
Dönem 3: öğrenci
Dönem 4: öğrenci
Dönem 5: öğrenci
Dönem 6: öğrenci

Dönem ’da her staj grubunda kaç öğrenci bulunuyor?

Staj gruplarında yaklaşık olarak 80 kişi bulunmaktadır.

Fakültenizde öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı kaçtır?

Fakültemizde profesör, 52 doçent, 51 doktor öğretim üyesi bulunmaktadır. Öğretim üyesi başına 9 öğrenci düşmektedir.

Tıp Fakültesinin eğitim sistemi nasıldır? (Entegre, PDÖ, Klasik, Hibrit) Fakültenizde herhangi bir sınav sistemine yönelik eğitim verilmekte midir (USMLE, TUS, GMC)?

Fakültemizde entegre sistem kullanılmaktadır. İlk 3 sınıfta kurul sistemiyle yürümektedir. Kurul içine yerleştirilmiş PDÖ oturumları ve klinik beceri kazanma uygulamaları olmaktadır. Öğrenci sene sonunda finale kalması halinde tüm seneden sorumlu olmaktadır. Bütünleme imkânı da vardır. 4. Sınıftan itibaren klinik ve stajlar başlamaktadır.

Dönemlere göre ders içerikleri nasıldır? Klinik eğitimler kaçıncı sınıfta başlamaktadır?

seafoodplus.info

Fakültede tıp eğitimi dışında hangi dersler verilmektedir?

Fakültemizde internet üzerinden yani UZEM veri tabanından Türk İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Türkçe Dil Bilgisi, Medikal İngilizce, Temel İngilizce ve Bilgisayar dersleri verilmektedir.

Fakültenizin akademik eğitim öğretim takvimi nasıldır?

Dönem 1:
(9 Eylül – 22 Mayıs )
Final sınavı: 8 Haziran
Bütünleme sınavı: 24 Haziran

Dönem 2:
(16 Eylül – 22 Mayıs )
Final sınavı: 10 Haziran
Bütünleme sınavı: 24 Haziran

Dönem 3:
(9 Eylül – 22 Mayıs )
Final sınavı: 12 Haziran
Bütünleme sınavı: 29 Haziran

Dönem 4:
(2 Eylül – 12 Haziran )

Dönem 5:
(16 Eylül – 5 Haziran )

Dönem 6:
(1 Temmuz – 30 Haziran )

Özellikle Temel Bilimler evresinde (Dönem ) pratik dersler nasıl işleniyor? Pratik derslerin dönemlere göre yoğunluğu nasıldır?

Anatomi pratiklerimiz Anatomi laboratuvarında, Histoloji ve Patoloji pratiklerimiz Histoloji laboratuvarında, Biyokimya ve Mikrobiyoloji pratiklerimiz Biyokimya laboratuvarında işlenmektedir. Fizyoloji pratiklerimiz ise yine Biyokimya Laboratuvarında işleniyor. Anatomi laboratuvarında asistanlar konuyu kadavra ya da maket üzerinden anlattıktan sonra çalışmamız için fırsat bırakılıyor. Histoloji ve Patoloji pratiklerinde mikroskop ile inceleme yaparken bir yandan da asistan tarafından anlatılan örnekleri inceliyoruz. Biyokimya ve Mikrobiyoloji pratiklerinde öğrenciler masalara ayrılıyor ve slayt üzerinden deney anlatıldıktan sonra masada bulunan preparatlarla deney öğrenciler tarafından yapılıyor. Fizyoloji pratiklerinde ise yine ders şeklinde anlatım sonrasında eğer o pratik için uygulama varsa hocaların gözlemi ile birlikte öğrenciler o uygulamayı yapıyor. Fizyoloji, Histoloji ve Patoloji pratikleri ders gibi geçerken, Mikrobiyoloji ve Biyokimya pratiklerinden öğrenciler grubuyla çalışma yapabiliyor ve hoca ile karşılıklı iletişim kurabiliyor. Anatomi pratikleri ise öğrenciler kadavra etrafında toplanıp dinlediği için arkada kalanlar için verimsiz olabiliyor. Anatomi pratik derslerinde herhangi bir diseksiyon (kadavranın derse ve incelenmeye uygun bir şekilde cerrahi işlemlerden geçirilmesi) eğitimi bulunmuyor.

Anatomi laboratuvarı ne düzeyde yeterli?

Fakültemizde 2 eski 1 yeni kadavra bulunuyor. Bunun yanında bol miktarda maket ve kemik bulunmaktadır.

Pratik derslerde öğrenci başına düşün mikroskop sayısı kaçtır?

Histoloji ve Patoloji pratik derslerinin olduğu laboratuvarda her öğrencinin kullanabilmesi için mikroskop bulunmaktadır. Biyokimya ve Mikrobiyoloji pratiklerinin olduğu laboratuvarda ise her masada 2, ayrıca sınıfta ekstra 5 6 adet mikroskop bulunmaktadır ve mikroskopların sayısı öğrenciler için yeterlidir.

Fakültenize özgü uygulamalarınız var mı?

Okulumuzun Harvard’la anlaşması olduğundan her sene başvuran öğrencilerle hocalar proje yapmaktadır. Bu projeler İngilizce sunulduktan sonra kazanan projeyi sunan öğrenci Harvard’da da sunabilmek için sonraki sene başı oraya gitmektedir. Fakültemizde PDÖ uygulaması (Probleme Dayalı Öğrenme) da düzenli olarak işlemektedir. Bu şekilde öğrencilerin gruplara ayrılarak vakalara araştırmacı bir şekilde yaklaşmaları ve öğretim üyeleri ile karşılıklı diyaloga girmeleri sağlanmaktadır. Bunun yanında sosyal derslerimiz, sosyal sorumluluk projelerimiz ve klinik beceri uygulamalarımız bulunmaktadır.

Mesleki Beceri Dersleri var mı?

Fakültemizde Klinik Beceri Laboratuvarı adı altında derslerimiz oluyor ve bu derslerde klinik öncesi öğrencilere tansiyon, dikiş atma, kan alma, iğne yapma, sonda takma vb. klinik uygulamalar maketler üzerinden gösteriliyor. Sonrasında ise bunların uygulamaları sınavları yapılarak sınav sonucu gelecek kurul sınavının sonucuna ekleniyor.

Simüle Hasta Laboratuvarı var mı?

Yok.

Fakültenizin dönemlere göre ölçme-değerlendirme sistemi nasıldır? Final ya da komite sınavlarınızın sistemi hakkında bilgilendirebilir misiniz?

Klinik öncesi öğrenciler için kurul başına 2 sınav türü vardır. Öğrenciler önce pratik sınavlara girerler. Sonrasında ise soruluk teorik sınava girerler. İki sınavın toplamı tek kurul puanı olarak üzerinden yansıtılır. Klinik öğrenciler için ise teorik yazılı sınav ve sözlü sınav şeklinde iki sınav vardır. Klinik öncesi öğrenciler pratik sınavlarında laboratuvar derslerinde gördüklerinden sorumludur. Dönem için kurul sınavlarının ortalamasının %60’ı, final sınavının %40’ı toplanır ve yılsonu ortalaması hesaplanır. Yılsonu ortalaması 65 (64,5) ve üzeri olan öğrenciler bir üst sınıfa geçer fakat final notları 50’nin üstünde olmalıdır. Dönem içi kurullarda her ders için ayrı baraj sistemi uygulanır. Her dersin soru sayısının yarısı kadar doğru yapılması gerekmektedir, her baraj altı soru için -0,5 puan gelmektedir. Final sınavında ise ders başına baraj yoktur fakat soru üzerinden en az 50 doğru yapılması gerekmektedir. Finalden 50 altı alan ya da yılsonu ortalaması 65 (64,5) ve üzeri olmayan öğrencilerin bütünleme sınavına girmesi gerekmektedir. Klinik öncesi öğrencilerin final ve bütünleme sınavında pratik sınav yoktur.

Dönemi tamamlamak için gerekli olan not sistemi nasıldır?

Fakültemizde geçme notu 65 (64,5); finalsiz geçme notu 80’dir. Alan dışı derslerinin (örn: İngilizce) klinik sınıflara geçene kadar tamamlanması gerekmektedir.

Pratik sınavlar nasıl yapılıyor?

Anatomi sınavları zilli sınav şeklinde yapılmaktadır. Histoloji, mikrobiyoloji ve patoloji sınavları bilgisayar laboratuvarında slaytlar üzerinden görsel gösterilerek yapılmaktadır. Fizyoloji sınavları amfide yazılı olarak yapılmaktadır. Klinik beceri sınavları klinik beceri laboratuvarında maket üzerinden yapılmaktadır.

Temel Bilimler döneminde finalsiz geçme var mıdır?

Kurul notlarının ortalamasının 80 (79,5) ve üstü olduğu ayrıca 65’in (64,5) altında notunuz olmadığında sınıfı finalsiz geçebilirsiniz. Final sınavı soru olup 50 soru barajı vardır, ders barajı yoktur.

Fakültede eğitim sürecini iyileştirmek için ne gibi çalışmalar yapılmaktadır? Fakülteniz öğrencilerin akademik araştırmalara ne kadar elverişlidir?

Fakülte temsilcilikleri, dönem temsilcilikleri, Öğrenci Eğitim Komisyonu, Tıp Eğitimi Öğrenci Komisyonu, Geri Bildirim Toplantıları okulumuzda aktif olarak faaliyet göstermektedir. Her kurul sınavı sonrası öğrencilerden formlar aracılığı ile yazılı geri bildirim toplanmaktadır. Kurul sınavları sonrası kurul değerlendirme ile kurul soruları tartışılmaktadır. Bunun yanında bazı derslerde hocalar bireysel olarak öğrencilerden geri bildirim istemektedir (Anatomi, Farmakoloji…).

Öğrenciler eğitimleri hakkında söz sahibi olabiliyor mu?

Fakülte temsilcilikleri, dönem temsilcilikleri, Öğrenci Eğitim Komisyonu, Tıp Eğitimi Öğrenci Komisyonu, Geri Bildirim Toplantıları okulumuzda aktif olarak faaliyet göstermektedir. Dönem temsilcileri tüm dönemin öğrenci işleri, hocalar ve dekanlık ile iletişimini sağlıyor ve hem not hem duyuru açısından sistematik olması sene boyunca öğrencilere çok kolaylık sağlıyor. Öğrenci komisyonları toplanarak sene boyunca yaşadığımız sorunları açıklama fırsatı veriyor. Hem her kurul sonrası hem bireysel olarak hocalar tarafından istenen geri bildirimler sayesinde bireysel olarak daha kolay bir şekilde düşüncelerimizi dile getirebiliyoruz.

Bu fakülteyi tercih edebilirim çünkü…

Kaliteli bir eğitim ve hocaların olduğu bir fakülte burası. Hocalara kolayca ulaşma fırsatının yanında onlarla proje yapma fırsatı da elde edebiliyoruz. Çoğu hoca çalışmalarına katılmamıza teşvik ediyor. Sınıflar arası akran ayrımı yok. Tıp Fakültesi içindeki öğrenci kulüpleri çok aktif çalışıyor. Fakültenin hastane içinde olması dönem 1’den itibaren hem doktorluğa alışma açısından hem de pratik açıdan çok büyük bir avantaj sağlıyor.

Bu üniversitede okumanın dezavantajları nelerdir?

Sınıfların kalabalık olması özellikle anatomi pratikleri için sorun olabiliyor. Bazı hocalarımızla dersler çok verimli geçerken bazılarında sadece notlarımızdan çalışarak sınava girmek durumunda kalabiliyoruz. Geçme notu 65 ve finalsiz notu 80 olduğu için ders döneminde zorlandığımız olabiliyor. Hava durumu sıcak ile soğuk arasında gidip geliyor ama genelde sene boyunca ılık sakin bir hava durumu çok az oluyor. Üniversitenin sosyal faaliyetleri göreceli olarak yeterli değil. Kocaeli ise şehir olarak tatmin etmeyebiliyor fakat zamanla öğrenci kenti olduğu da anlaşılıyor.

Fakültenizde çevirim içi eğitim sistemi mevcut mu? Mevcutsa nasıl bir sistem kullanıyorsunuz?

Fakültemizde çevrimiçi eğitim sistemi mevcuttur. Zoom adlı program üzerinden derslerimiz müfredata ve akademik takvime uygun bir şekilde işseafoodplus.infoÜ E Destek servisi ve fakülte resmi whatsapp duyuru grubumuzdan gün içerisindeki ders linkleri paylaşılmaktadır. Öğrenciler bu linki kullanarak derse giriş yapabilmektedir. İnternet erişimi ve derslere girecek elektronik aracı olmayanlar için dersler başlamadan önce rektörlüğümüz tarafından başvuru açılmış olup bu başvurular sonucunda ihtiyacı olan öğrencilere internet ve tablet desteği sağlanmıştır. Ders işlenişleri esnasında büyük bir teknik arıza yaşanmamıştıseafoodplus.infoı zamanda derslerin kayıtları alınmış olup e destek üzerinden öğrencilerin erişimine açılmıştır.

Fakültenizde çevirim içi sınav gerçekleşti mi? Gerçekleşti ise nasıl gerçekleşti?

Fakültemizde çevrimiçi sınav gerçekleşmiştir. Üniversitemizin E destek sayfasından belirtilen gün ve saatte online olarak 40 soru 45 dakika olacak şekilde gerçekleşmiştir. Kamera gözetimi yoktur. Ancak sorulara geri dönüş hakkı bulunmamaktadır.

HARRAN ÜNİVERSİTESİ
VİRANŞEHİR SAĞLIK YÜKSEKOKULUYAZ OKULU ALINABİLECEK ÜNİVERSİTELER LİSTESİ1ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ2AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ (ANTALYA)3AMASYA ÜNİVERSİTESİ4ANKARA ÜNİVERSİTESİ5ANKARA YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ6BANDIRMA ONYEDİ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ (BALIKESİR)7BATMAN ÜNİVERSİTESİ8BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ9BURDUR MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ10BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ40ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ (ADANA)11DİCLE ÜNİVERSİTESİ (DİYARBAKIR)12DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ (İZMİR)13EGE ÜNİVERSİTESİ (İZMİR)14ERCİYES ÜNİVERSİTESİ (KAYSERİ)15ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ16GAZİ  ÜNİVERSİTESİ (ANKARA)17GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ18HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ (ANKARA)19HARRAN ÜNİVERSİTESİ (ŞANLIURFA)20HATAY MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ21İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ (MALATYA)22İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ23İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ 24İZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ25KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ26KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ (TRABZON)27KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ28KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ29MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ30MARMARA ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL)31MERSİN ÜNİVERSİTESİ32MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ33NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ (KONYA)34ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ (SAMSUN)35PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ (DENİZLİ)36SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL)37SAKARYA ÜNİVERSİTESİ38SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ (ISPARTA)39TRAKYA ÜNİVERSİTESİ (EDİRNE)41VAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir