e bildirge düzenleme / Kolay İşverenlikte Kritik Noktalar - MuhasebeTR

E Bildirge Düzenleme

e bildirge düzenleme

E-BİLDİRGE

Sigortalı sayısı (3) ve Üzerine çıkarsa çıktığı aydan itibaren e-bildirge verme zorunluluğu olacağından, öncelikle iş yerinin işlem gördüğü sigorta il/sigorta müdürlüğüne başvurarak kullanıcı kodu ve şifresi alması gerekmektedir. Başvuru formları doldurulup işveren, işveren vekili veya yetkili kıldıkları kişilerce birlikte imzalandıktan sonra iş yerinin işlem gördüğü sigorta il/sigorta müdürlüğüne verilecektir.E-bildirge vermek zorunda olan işverenler, bu yükümlülüklerini yasal süre içinde yerine getirmemeleri halinde haklarında sayılı Kanunun maddesinin (c) fıkrası uyarınca idari para cezası uygulanacaktır.

3. İşveren e-bildirge İşlemleri: E-bildirge ile yapılabilecek işlemler şunlardır:
- Aylık prim ve hizmet belgesi işlemleri
- Sigortalı hesap fişleri işlemleri
- Sigortalı tekrar işe giriş bildirgesini
- "e-Borcu Yoktur", belgesi hazırlama
- yeniden yapılandırma ön hazırlık işlemleri
- Kullanıcı işlemleri
- İşveren borç görüntüleme/ödeme işlemleri
- T.C. kimlik nu’dan sigortalı sorgulama

Bu bölümde aylık prim ve hizmet belgesi işlemleri, sigortalı hesap fişleri işlemleri, sigortalı tekrar işe giriş bildirgesi, kullanıcı işlemleri, işveren borç görüntüleme/ödeme işlemleri ve T.C. kimlik numarasından sigortalı sorgulama bölümleri anlatılacaktır.

Sisteme Giriş: E-Bildirge uygulamasına giriş yapılabilmesi için SSK şubeleri aracılığı ile yapılan başvuru sonucunda, kullanıcılara sağlanmış olan kullanıcı kimlik ve şifrelerinin (Sistem şifresi ve iş yeri şifreleri) aşağıda görüldüğü şekilde monash.pw adresindeki e- bildirge uygulamasının giriş sayfasına girilmesi gerekmektedir.

monash.pw adresinde giriş sayfası:

e-bildirge


Kullanıcılara sağlanmış olan kullanıcı kimlik ve şifrelerinin altta görüldüğü şekilde ebildirge giriş sayfasına girilmesi gerekmektedir.

Kimlik ve şifre ile ana menüye ulaşılarak hangiişlemler yapılmak isteniyorsa işlemlere devam edilir.

e-bildirge


Aylık Prim ve Hizmet Belgesi Düzenleme: Kanun gereği üç (Dahil) ve daha fazla sigortalı çalıştıran iş yerleri zorunlu olarak, daha az sigortalı çalıştıranlar ise isteklerine bağlı olarak internet üzerinden yasıl süre içerisinde aylık prim ve hizmet belgesini vereceklerdir.

Sisteme giriş yaptıktan sonra ana menü gelir. Ana menüden aylık prim ve hizmet belgesi işlemlerine tıklanarak sonraki menüye gelinir.


sayfa 1

sonraki sayfa >>>>>

Kurumsal başvurular

SGK Geriye Yönelik Belge ve Kanun Değişikliği İşlemleri

Bilindiği üzere, SGK e-bildirge V2 sisteminde yer alan “Tahakkuk Nedeni D” menüsünden geriye yönelik kanun numarası değişikliği yapılması, 1/5/ tarihi itibarıyla internet ortamında işveren kullanımına kapatılmıştır.

 

Bununla birlikte, SGK tarafından yayınlanan tarihli ve “Geriye Yönelik Belge Değişikliği İşlemleri” konulu Genel Yazıyla,  geriye yönelik kanun türü değişiklikleri hususunda, toplu iş sözleşmesi kapsamında günsüz ek nitelikte belge verilen dönemler, 30/6/ tarihinden sonra sisteme yüklenen aynı kanun numarasından ikinci ek nitelikteki belgeler ve aynı kanun numarasından ikinci ek nitelikteki belgelerin 1/5/ tarihinden sonra sisteme yüklenmesine izin verilmemesi hususunda açıklama yapılmıştır.

 

1-Toplu İş Sözleşmesi Kapsamında Günsüz Ek Nitelikte Belge Verilen Dönemler:

 

Geriye yönelik teşviklerin alınabilmesi hususundaki Kanun hükmünün yürürlükte olduğu dönemlerde toplu iş sözleşmesi kapsamında günsüz ek nitelikte belge girişi olan ay/dönemlere ait teşvik değişikliği yapmaya çalışan, ancak sistemsel nedenle geriye yönelik belgelerini bugüne kadar yükleyemeyen işverenlerin mağduriyetine sebep olunmaması bakımından, internet ortamında e-bildirge V2 sisteminde yer alan “Tahakkuk Nedeni D” bölümü 31/12/ (bu tarih dahil) tarihine kadar sadece toplu iş sözleşmesi kapsamında günsüz ek nitelikte belge verilen dönemlerle sınırlı olacak şekilde işverenlerin kullanımına açık bırakılacaktır.

 

Dolayısıyla, 31/12/ tarihine kadar (bu tarih dahil) toplu iş sözleşmesi kapsamındaki dönemlerle sınırlı olmak kaydıyla, geriye yönelik teşvikten yararlanma veya yararlanılan teşvikin değiştirilmesi işlemi işverenlerce internet ortamında yapılabilecek olup bu kapsamda 1/5/ tarihi ila 31/12/ (bu tarih dahil) tarihleri arasında SGK Ünitelerinin onay ekranlarına düşürülen geriye yönelik teşvik değişikliği dönemlerinin sisteme yüklenme tarihi yönüyle reddedilmemesi, program çalışmalarının tamamlanmasına kadar şube onay ekranlarında bekletilmesi (sistem henüz tam anlamıyla çalışmamaktadır.) gerekmektedir.

 

2- 30/6/ Tarihinden Sonra Sisteme Yüklenen Aynı Kanun Numarasından İkinci Ek Nitelikteki Belgeler:

 

Bilindiği üzere, SGK tarafından /Nisan ayı ve sonrasına, gerekse /Mart ayı ve öncesine ilişkin geriye yönelik teşvikten yararlanma veya teşvik değişikliği için yasal sürede başvuru şartının sağlanmış olması kaydıyla teşvikten yararlanma veya teşvik değişikliği talebinde bulunan işverenlerin, bu başvurularına ilişkin iptal/asıl/ek nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerini/muhtasar ve prim hizmet beyannamelerini en geç 30/6/ tarihine kadar (bu tarih dahil) Kuruma göndermeleri gerektiği, 30/6/ tarihinden sonra sisteme yüklenen belgelerin işleme alınmayacağı açıklanmıştır.

 

Buna göre, geriye yönelik teşvikten yararlanma veya teşvik değişikliği yapılan belgeler, onay işlemlerinin tamamlanması amacıyla SGK ünitelerinin onay ekranlarına düşürülmüş olup onaylama işlemi tamamlanmayan dönem/dönemlere ait olan ve onaylama işlemi tamamlanmayan kanun numarasından ikinci ek belge girişlerine sistem tarafından izin verilmemiştir (Birinci ek belgenin ünitelerce onaylanıp onaylanmayacağı ya da reddedilip reddedilmeyeceği bilinemediğinden ikinci ek belge girişine sistem tarafından izin verilmemiştir).

 

Örneğin; /Mayıs ayında kanun numarası ile bildirilen 10 sigortalı, kanun numarası ile bildirilen 5 sigortalı olduğu ve kanun numarası ile bildirilen 10 sigortalıdan 3 sigortalı ile kanunla bildirilen 5 sigortalının kanun numaralı ek belgeye çevrilmek istendiği varsayıldığında, iptal ve karşılığı birinci ek nitelikli kanun numaralı belge için şube onayı yapılmadan, aynı döneme ait kanun numaralı ikinci ek nitelikli belgenin yüklenmesine izin verilmemiştir.

Bu durumda, Ünitelerce 30/6/ tarihine kadar şube onay işlemi tamamlanmayan döneme ait aynı kanun numarasından ikinci ek nitelikli belgeler işverenlerce sisteme yüklenemediğinden, Ünitelerce onay işleminin tamamlanmasını bekleyen işverenlerimizin mağduriyetine neden olunmaması bakımından, 30/6/ tarihinden sonra da 1/5/ tarihine kadar bu nitelikteki ikinci ek belge girişlerine sistem üzerinden izin verilmiştir.

 

Sistem tarafından, /Mart ve öncesi dönemler için internet ortamında başvurunun yapılıp yapılmadığı, /Nisan ve sonrası dönemler için ise internet ortamında başvuru olup olmadığı, başvuru bulunmaması halinde 6 aylık yasal süre içerisinde belgelerin sisteme yüklenip yüklenmediğine ilişkin kontroller yapılarak başvuru şartına uygun olan işyerleri için ikinci ek belge girişine izin verilmiş, başvuru şartına uygun olmayan işyerleri için izin verilmemiştir.

 

Bu bağlamda, 30/6/ tarihi ile 1/5/ tarihi arasında internet ortamında yüklenmesine izin verilen ve ünite şube onay ekranlarına düşürülen ikinci ek niteliğindeki belgelerin onaylama işleminin yapılması mümkün bulunmakta olup ilgili teşvik Kanunlarında aranılan tüm şartların sağlanması kaydıyla başvuru şartına ya da sisteme yüklenme tarihine bakılmasına gerek bulunmamaktadır.

 

3- Aynı Kanun Numarasından İkinci Ek Nitelikteki Belgelerin 1/5/ Tarihinden Sonra Sisteme Yüklenmesine İzin Verilmemesi:

 

İkinci maddede açıklanan aynı kanun numarasından ikinci ek nitelikteki belgelerin 30/6/ tarihinden sonra 1/5/ tarihine kadar sisteme yüklenmesine izin verilmiş olmakla birlikte, 1/5/ tarihi itibarıyla internet ortamından sisteme yüklenmesi engellenmiştir.

 

1/5/ tarihi ve sonrasında internet ortamından işverence sisteme yüklenmesi imkânı olmayan geriye yönelik teşvikten yararlanma veya yararlanılan teşvikin değiştirilmesine ilişkin ikinci ek niteliğindeki belgeler, birinci ek belgeler onaylanmadığı sürece işleme alınamadığından, işverenlerce talep edilmesi halinde Ünitelerce işleme alınması gerekmektedir.

 

Aynı döneme ait ikinci ek belgenin Ünitelerce işleme alınabilmesi için kağıt ortamında aylık prim ve hizmet belgesi talep edilmesine gerek bulunmamakta olup işverenlerden alınacak dilekçeye istinaden (işlem yapılacak döneme ait ikinci ek belge olması şartıyla) "İşveren İntra-Tahakkuk Giriş-Tahakkuk Nedeni D" bölümünden işlem yapılması mümkün bulunmaktadır.

 

Bununla birlikte, değişiklik yapılacak dönem, iptal edilmek istenen kanun numarası, değiştirilmek istenen ek belgenin kanun numarası, iptal edilecek sigortalı/sigortalıların T.C. kimlik numarası, isim-soyisim v.b. bilgilerin işverenden alınacak dilekçede belirtilmesi sağlanacaktır.

 

Genel Yazıya yukarıdaki “DOKÜMANI İNDİR” kısmından ulaşabilirsiniz.

E-Bildirge Nedir ? Nasıl Çalışır?

E-Bildirge Nedir?

e-Bildirge işverenlerin çalıştırdıkları işçiler adına yapmaları gereken bildirge verme, prim ödeme gibi işlemleri internet üzerinden yapabilmelerini sağlayan bir platformdur. Prim ödemelerini internet bankacılığı ile yapmak, bildirgeleri ilgili kuruma iletmek, sigortalı hesap işlemleri ve borç görüntüleme/ödeme olmak üzere birçok işlem e-Bildirge sistemi üzerinden yapılabilir.

E-Bildirge Verme Zorunluluğu Nelerdir?

İşyerinde 3 kişiden fazla işçi çalıştırılması durumunda bildirgeleri e-Bildirge sistemi üzerinden verilmelidir. 3’ten az çalışana sahip işverenler e-Bildirge sistemini kullanmak zorunda değildir. Bu durumların aksinde idari para cezası uygulanır.

E-Bildirge Başvurusu Nasıl Yapılır?

e-Bildirge başvurusu yapabilmek için şu adımlar takip edilmelidir:

● e-Bildirge Formu eksiksiz bir şekilde doldurulur.

● Doldurulan form işveren, vekili ya da imza yetkisi olan birisi tarafından doldurulmuş olmalıdır.

● Doldurulan form işyerinin bağlı olduğu sigorta il müdürlüğüne götürülür. Bu başvuru sonrasında işverene kullanıcı kodu ve şifre verilir. Bu bilgiler ile e-Bildirge sistemine giriş yapılır.

E-Bildirge Zorunlu Mu?

e-Bildirge sistemini kullanmak ve elektronik ortamda bildirge göndermek 3 kişiden fazla çalışan bulunduran işyerleri için zorunludur. 3’ten az çalışanı olan işyerleri e-Bildirge kullanmak zorunda değildir fakat istek dahilinde bu işyerleri de e-Bildirge sistemini kullanabilirler.

E- Bildirge Nasıl Çalışır?

e-Bildirge portalı internet üzerinden çalışır. Kullanıcılar zamandan ve mekandan bağımsız bir şekilde bu platformu kullanabilir. e-Bildirge sistemi işyerlerinin bağlı oldukları sigorta il müdürlüğüne belge gönderebilmelerini mümkün kılar. Kullanıcı kodu ve şifre ile giriş yapılan bu sistem fiziksel bildirgelerin getirdiği birçok avantajı ortadan kaldırır.

E-Bildirge ile Hangi İşlemler Yapılabilir?

e-Bildirge sistemi ile yapılabilen işlemler şunlardır:

● T.C. kimlik numarasından sigorta bilgisi sorgulama

● ‘e-Borcu Yoktur’ belgesi hazırlama

● İşverene ait borçları görüntüleme ve ödeme

● Aylık prim işlemleri

● Hizmet belgesi, dökümü işlemleri

● Sigortalıya ait hesap fişleri işlemleri

● Sigortalının tekrar işe giriş bildirgesinin hazırlanması

● Sisteme kullanıcı kodu ve şifresi ile giriş yapan kullanıcıya ait işlemler

Kullanan 10 kişiden 9&#;unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı&#;nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

E-Bildirge Şifresi Nasıl Alınır?

e-Bildirge şifresi internet üzerinden e-Devlet sisteminden alınır. e-Bildirge şifresi alabilmek için işyerinin işyeri tescil işleminin tamamlanmış olması gerekir. Tamamlanması durumunda işveren ya da yetkilendirdiği kişi e-Devlet üzerinden şifre alabilir. e-Devlet üzerinden e-Bildirge şifresi alabilmek için şu adımlar takip edilebilir:

● e-Devlet sistemine giriş yapılır.

● Kurumlar bölümünden Sosyal Güvenlik Kurumu seçilir.

● Hizmetler kısmında yer alan ‘e-SGK Şifre’ hizmetine tıklanır.

● Kimlik doğrulaması yapıldıktan sonra gerekli ekran belirir.

● Bu ekranda gerekli bilgiler doldurulduktan sonra e-Bildirge sistemine giriş için kullanılabilecek şifre görüntülenir.

E-Bildirge Ne Zaman Verilir?

e-Bildirge en geç ayın gününe kadar verilmelidir. Bu durum yasal olarak kesinleştirilmiştir. İşverenlerin ayın 23’üne kadar e-Bildirge göndermemiş olması durumunda cezai yaptırımlar uygulanabilir. İşverenlerin ayın 23’ünden sonra gönderdiği e-Bildirgeler için farklı bir prosedür uygulanır.

E-Bildirge En Erken Ne Zaman Verilir?

e-Bildirge verebilmek için söz konusu çalışanın ödeme almış olması gerekir. Çalışan ödeme aldığında ve işveren taraf primleri ödeyeceğinde e-Bildirge verilir. e-Bildirge bir ayın 15’i ve takibindeki ayın 14’ü arasındaki çalışmaları için ücret alacak olan her bir çalışan adına ayın 23’üne kadar verilmelidir. İşverenler her ayın gününde saat ’a kadar e-Bildirge göndermiş olmalıdır.

E-Bildirge Hesabı Neden Pasif Olur?

e-Bildirge şifresinin pasif duruma alınası şu nedenlerden olabilir:

● İşyerine yapılan idari para cezası ya da icra tebligatı gibi tebligatların tebliğ edilememesi

● Adres değişikliğinin ilgili bakanlıklara bildirilmemesi

● İşyerinin büyük miktarda SGK borcunun bulunması e-Bildirge hesabı şifresinin askıya alınması bunlardan farklı sebeplerden de meydana gelmiş olabilir. Şifreyi pasif duruma almanın amacı işyeri tarafından yapılabilecek sahte sigorta bildirimlerini engellemektir.

E-Bildirim Düzeltmeleri Nasıl Yapılır?

Kimlik bilgilerinin hatalı olması, meslek kodunun yanlış olması gibi durumlarda e-Bildirge müdürlük tarafından düzeltilebilir. Bu düzeltme için işverenin başvuru yapmış olması gerekir. SGK’ya yapılan başvuru sonrasında e-Bildirge düzeltmeleri yapılabilir.

Kullanan 10 kişiden 9&#;unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı&#;nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

İşe Giriş Bildirgesi Nedir? Nasıl Yapılır
E-Bordro Nedir? Kimler E-Bordro Alabilir?
E-Defter Nedir?

E-bildirge Başvurusu Nedir ve Nasıl Düzenlenir?

Belirli sayıda çalışana ulaşan işletmeler için zorunlu tutulan ve Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmesi gereken pek çok işlemin internet üzerinden pratik bir şekilde gerçekleştirilebilmesinin önünü açan e-bildirge sistemi; çeşitli şartlar dahilinde zorunlu tutulur. Bu nedenle resmi bir işletmeye sahip olan herkesin e-bildirge konusundaki zorunlulukları ve koşulları iyi bir şekilde öğrenmesi; yapılan güncellemeleri ve yenilikleri de takip etmesi gerekir.

E-Bildirge Nedir?

E-bildirge işverenlerin iş yerlerinde çalışan işçilere dair sigorta prim belgelerini internet aracılığıyla verme ve bildirimlerine ait tahakkuk bedellerini de internet bankacılığı ya da otomatik ödeme sistemiyle ödemelerini sağlayan bir portaldır. E-bildirge SGK yani Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından oluşturulmuş bir sistem olarak geçer. Dolayısıyla güvenilirdir ve her işletme tarafından sürecin hem hızlanması hem de kolaylaşması adına kullanılabilir.

E-Bildirge Başvurusu Zorunlu Mu?

E-bildirge kullanmanın zorunluğu tutulduğu bazı haller bulunur. İş yerinde 3 ve üzerinde sigortalı çalışan olan resmi ve özel iş yerleri; 29 Nisan tarihi itibariyle bütün bilgileri e-bildirge aracılığı ile iletmek zorundadır. Üç kişi altında sigortalı çalışana sahip olan şirketler, e-bildirge kullanmak zorunda olmasalar da kendileri isterse pratiklik sağlamak amacı ile e-bildirge portalını e-bildirge başvurusu için kullanabilirler.

Öncesinde üç kişinin altında sigortalı çalışanı bulunduğu içine e-bildirge kullanmayan işletmeler, çalışan sayıları üçün üstüne çıktığı takdirde; bu çalışan sayısı artışını takip eden ay içerisinde e-bildirge üzerinde bilgileri aktarmak zorunda kalır. Çalışan kişilerin sayısı üçün altına düştüğünde ise e-bildirge verme zorunluluğu ortadan kalkar. Yine de kurum isterse bildirge vermeye devam edebilir.

Zorunluluk halleri dışında e-bildirge kullanmakla alakalı herhangi bir işletme için kısıtlama bulunmaz. Zorunluluk nedeniyle ve herhangi bir cezai işleme maruz kalma ihtimalini ortadan kaldırmak amacıyla işverenin iş yerindeki sigortalı çalışanların sayısı artmadan hemen önce işlem gördüğü il sigorta müdürlüğüne giderek başvuruda bulunmasının ve işletmesine ait kullanıcı kodu ile şifre istemesinin yararı vardır.

E-bildirge verme zorunluluğu bulunan iş yerlerinin, e-bildirge yükümlülüklerini kanun çerçevesinde belirlenen yasal süre içinde yerine getirmesi gerekir. Aksi takdirde; zamanında e-bildirge verilmez ise sayılı kanunun maddesinin C fıkrası uyarınca iş yerine idari para cezası uygulanır. Dolayısıyla zorunluluk hallerini ve e-bildirge vermek için işletmelere tanınan yasal süreleri iyi bir şekilde takip etmek gerekir.

E-Bildirge Başvurusu Nasıl Yapılır?

E-bildirge başvurusu yapmak ve e-bildirge kullanmaya başlamak için iş yeri sahiplerinin izlemesi gereken bazı adımlar bulunur. Süreçlerin uzama ihtimaline karşılık verilen yasal süreyi geçirmemek adına başvuru işlemlerine verilen son tarihten daha önce başlamak gerekir. Böylece başvuru ve e-bildirge verme süresinin aşılması nedeniyle cezai işlem uygulanma ihtimalini de en aza düşürmek mümkün olur.

  • Bir e-bildirge başvuru formu edinilir.
  • Bu e-bildirge başvuru formu işveren tarafından, işveren vekili tarafından ya da imza yetkisi bulunan bir kişi tarafından eksiksiz ve doğru bir biçimde doldurulur.
  • Sonrasında iş yerinin işlem gördüğü sigorta il müdürlüğüne başvuru yapılır.
  • Sigorta il müdürlüğüne yapılan başvuru sırasında iş yerine ait bir kullanıcı adı ve şifre edinilir.

Idenfit insan kaynakları yönetimi yazılımıyla resmi evrak ve formlarınızı bulut veri tabanında saklayabilir ve işletme içi ilgili birimlerle zamanında paylaşabilirsiniz.

E-Bildirge İle Hangi İşlemler Yapılabilir?

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından hayata geçirilen e-bildirge portalı, iş yerlerindeki işleyiş ve bilgiler bağlamında kurumun bunlardan haberdar olmasını ve süreci sağlıklı şekilde yönetebilmesini kolaylaştırır. Bunun yanı sıra iş yerleri e-bildirge kullanarak çok çeşitli fayda sağlayabilir ve birçok işlemi hızlı bir şekilde yerine getirebilir. Dolayısıyla e-bildirge portalı; iş yerlerine ciddi avantajlar sağlayan imkanlar sunar.

  • Sigortalı çalışanların aylık prim bildirme ve sigortalı çalışan hizmet belgesi işlemleri yapılabilir.
  • Sigortalı çalışan hesap fişleri işlemleri yapılabilir.
  • Sosyal Güvenlik Kurumuna iletilmek üzere e-bildirge işe giriş bildirgesi hazırlanabilir.
  • “E-borcu yoktur” belgesi hazırlanabilir.
  • yeniden yapılandırma ön hazırlık işlemleri gerçekleştirilebilir.
  • Sigortalı çalışan ve işveren ile alakalı bütün kullanıcı işlemleri yönetilebilir.
  • İşveren borç görüntüleme ve internet üzerinden ya da online bankacılık sistemi ile ödeme işlemleri yapılabilir.
  • T.C. kimlik numarası ile sigortalı çalışan sorgulama işlemi gerçekleştirilebilir.

E-Bildirge Şifre İşlemi Nasıl Yapılır?

Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurarak iş yeri tescili işlemini yapmış ve tamamlamış olan işverenler ya da işverenlerin yetkilendirdiği kişiler; kendi e-devlet şifrelerini kullanarak e-bildirge şifresi alabilirler. E-bildirge şifresi almak için il sigorta müdürlüğüne gidilebilir ya da işlem internetten yapılabilir. İnternetten e-bildirge şifresi alma işlemi için işverenlerin bazı yolları adım adım izlemesi gerekir.

  • Sosyal Güvenlik Kurumu resmi web sitesine giriş yapılır
  • Site içerisindeki E-SGK bağlantısına tıklanılır.
  • Çıkan ekrandaki &#;Diğer Uygulamalar&#; sekmesinin üzerine tıklanır.
  • &#;Diğer Uygulamalar&#; ekranı içinde yer alan &#;E-SGK Şifre&#; butonuna tıklanır.
  • Bu alanda yer alan giriş bölümü içerisine T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresi girilerek portala güvenli giriş yapılır.

E-SGK Şifresi İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

E-SGK şifresi edinmek için işveren ya da işverenin yetkilendirdiği kişi ilgili müdürlüğüne başvurduğu zaman yanında bazı belgelerin eksiksiz bir şekilde bulunması gerekir. Bu belgelerin doğru şekilde doldurulmuş olması büyük bir önem taşır. Böylece işlemler kesintisiz bir şekilde yürütülür ve iş yeri herhangi bir cezai işleme tabi tutulmadan çalışanlarının prim gün sayıları ile alakalı bildirimlerde bulunabilir.

  • Kullanıcı şifresi ve kullanıcı kodu başvurusu için gereken e-bildirge başvuru formu doldurulmuş olarak bulunmalıdır.
  • İşverene ait imza sirküsü olmalıdır.
  • İşveren ya da işverenin yetkilendirdiği vekilinin kimlik fotokopisi yanında mutlaka yer almalıdır.
  • İşverenin yetkilendirdiği vekil tarafından e-bildirge şifresi alınacak ise noterden onaylı olan ve geçerliliği halen devam eden vekaletname belgeleri bulunmalıdır.

E-Bildirge Nasıl Düzenlenir?

E-bildirge portalını kullanma ve gerekli bilgileri girme zorunluluğu bulunan bir iş yerinin öncelikli olarak bir e-bildirge formu edinmesi gerekir. Formun kesinlikle işveren tarafından ya da işverenin yetkilendirdiği bir kişi tarafından doldurulması zorunluluğu vardır. Bu sürecin devamında da yine yetkiye sahip kişiler tarafından gerekli mercilere gidilerek başvuru ve şifre edinme işlemleri kolayca tamamlanır.

E-bildirge portalına giriş yapıp e-bildirge düzenleme işlemlerine başlayabilmek için gereken şifre ve kullanıcı kodu alındıktan sonra E-SGK menüsü üzerinden e-bildirge alanına giriş yapmak gerekir. Bu esnada ekrana gelen sayfada işverenden iş yeri ve sistem giriş şifreleri ile beraber güvenlik alanının doldurulması istenir. Adımlar tamamlandıktan sonra “Aylık Prim ve Hizmet Belgesi Giriş Ana Menü” ekranına ulaşılabilir.

E-Bildirge Teşvik Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

E-bildirge portalı sayesinde sigortalı çalışanların hangi prim teşvikleri kapsamına girdiği de işverenler tarafından kolayca kontrol edilebilir. Bunun için portal içerisinde yer alan “Potansiyel Teşvik Sorgulama” ekranı kullanılabilir. Önceleri aktif olmayan ekran artık her işveren ve iş yeri sahibi tarafından işlem yapılabilir durumdadır. Söz konusu ekrana Sosyal Güvenlik Kurumunun resmi internet sitesinde ulaşılabilir.

SGK resmi internet sitesinde sırasıyla “E-SGK”, “İşveren”, “İşveren Sistemi”, “Uygulamaya Giriş”, “İşveren”, “Teşvikler ve Tanımlar” ve “Potansiyel Teşvik Sorgulama” sayfalarına gidilerek ilgili sayfaya erişim sağlanabilir. E-bildirge  kapsamında ilgili ekran “Diğer Uygulamalar” bölümünden de görüntülenebilir. Böylece sorgulama yapılan tarih itibari ile sigorta prim teşviki uygulamaları arasında hangilerine girildiği kolayca kontrol edilebilir. 

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır