plakadan marka model sorgulama / Plaka İle Araç Hasar Kaydı Sorgulama ve Yöntemleri

Plakadan Marka Model Sorgulama

plakadan marka model sorgulama

Plaka İle Araç Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Araç sigortası yaptıracaklar bu işlem öncesinde plaka ile araç hasar kaydı sorguluma işlemini gerçekleştirerek, sigorta için ödenmesi gereken karşılığın adil olup olmadığını öğrenebilirler. Bu kapsamda sigortaya ilişkin tutarların doğruluğunun sürücü tarafından takip edilebilmesi için plaka ile araç sorgula işlemini gerçekleştirmek önem arz eder. Diğer yandan ikinci el bir araç alımı yapan kişi, hasar kaydı öğrenme işlemini yaparak aracın hasar geçmişi hakkında bilgi alabilir ve bu kapsamda satın alımda değerinin üstünde bir rakam ödememek için gerçek verilere ulaşır. Hasar ödeme süreci ve istenen belgeler hakkında detaylı bilgi almak için içeriğimizi okuyabilirsin. 

Plakadan araç hasar kaydı sorgulaması yapıldığında araca ilişkin senesindenitibaren meydana gelen ve hasara neden olan tüm kazalar ve kazaların neden oluştuğu, tarih detayları, hasarlar ve tutarları öğrenilir. Hasar sorgulama nasıl yapılır sorunun tüm detaylarını yazmızın devamında senin için bir araya getirdik. 

Plakadan Araç Hasar Kaydı Sorgulama Yöntemleri

Plakadan araç hasarı sorgulandığında, aracın hasara sebep olan kazaları ve tarihleri, gerçekleşen hasarlar, hasarların maddi değeri hakkında bilgiler edinilir. Plakadan araç hasar sorgulamak için SMS’le, E-devlet üzerinden, Sigortam’la, tramer ve çağrı merkeziyle sorgulama yöntemleri kullanılır. Araç hasar kaydı sorgulama yöntemlerinden biri şase no ile araç hasar kaydı sorgulamadır. Şase no sorgulama hakkında detaylı bilgi almak için yazımızı okuyabilirsin.  

Plakadan araç hasarı sorgulandığında, aracın hasara sebep olan kazaları ve tarihleri, gerçekleşen hasarlar, hasarların maddi değeri hakkında bilgiler edinilir. Plakadan araç hasar sorgulamak için SMS ile, E-devlet üzerinden, Sigortam’la, TRAMER veya çağrı merkeziyle sorgulama yöntemlerini kullanabilirsin. Gel, plaka ile araç hasar kaydı sorgulama işlemini daha detaylı inceleyelim.

SMS İle Araç Hasar Kaydı Sorgulama

SMS ile araç hasar kaydı sorgulama işlemi için kullanılabilecek yöntemleri şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Plaka ile araç hasar sorgulama yapmak için ilk olarak araç plakasını bitişik halde yazıp, ‘’’’ numarasına mesaj göndermelisin. Bu işlem ile araç plakası değişmiş olsa dahi eski hasar bilgileri hakkında detaylar, mesaj gönderilen telefona gelecektir. Araba hasar sorgulama sms işlemi için alınan ücret ise 46 TL’dir.
  • Ayrıca araçta değişen parça olup olmadığını öğrenmek için mesaj metnine “PARÇA” bir boşluk bırakıp “plaka numarası” yazarak ’e SMS göndermelisin. Ardından kısa süre içinde araca ilişkin değişen parçalar ve bu parçaların hangi tarihlerde değiştiği hakkında bilgi SMS ile iletilecektir.
  • Eksper raporu olan kazalara ilişkin hasarlı parçaları ve değişim durumlarını öğrenmek için mesaj metnine “PARÇA” boşluk “plaka bilgisi” boşluk “hasar tarihi” bilgisi yazarak ’e SMS gönderebilirsin.
  • Araçta değişen parçalar varsa hasarın oluştuğu tarih ile birlikte yapılan tüm parça değişimleri, değişen parçaların isimleri ve değişim fiyatlarını görmek için “PARÇA" boşluk “plaka bilgisi” boşluk “kaza tarihi bilgisi” yazarak ’e mesaj gönderebilirsin. 

SMS ile araç hasar sorgulama işlemi tüm telefon operatörleri kullanıcıları tarafından yapılabilir.

E-Devlet İle Online Araç Hasar Kaydı Sorgulama

E-devlet üzerinden araç hasar kaydı sorgulamak için izlemesi gereken adımlar şu şekildedir:

  • İnternet üzerinden seafoodplus.info adresine giriş yapmalısın.
  • Ekrana gelen tablo üzerine E-devlet şifresi ve T.C. kimlik numaranı yazarak ‘’giriş yap’’ kutucuğuna tıklamalısın
  • Sonrasında yeni açılan ekranın sağ üst köşesindeki ‘’E-Hizmetler’’ sekmesine tıklayıp, sıralanan liste üzerinden ‘’Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’’ başlığını seçmen gerekir. Daha hızlı erişim için sayfanın en üstünde yer alan site içi arama çubuğuna da kurum ismini yazarak arama yapabilir, aynı ad ile ekrana gelen başlığa tıklayarak işlemi tamamlayabilirsin.
  • Bu adım ile ekrana gelen yeni liste üzerinden ‘’Trafik Poliçe ve Hasar Bilgisi Sorgulama’’ işlem başlığına tıklamalısın.
  • Son olarak açılan yeni pencere boşluğuna plaka numarası yazıp ’sorgula’’ kutucuğuna tıklayarak e-Devlet ile araç hasar kaydı sorgulama işlemini tamamlayabilirsin.

İşlem sonunda aracın hasar kayıtları, hasarların maddi değerleri, hasarın gerçekleştiği tarih, hasara sebep olan kaza nedeni ve tarihi görüntülenir.

Sigortam İle Araç Hasar Kaydı Sorgulama

Plakadan araç sorgulama internetten kolaylıkla yapabilirsin. Sigortam internet sitesinden online hasar sorgulamasını aşağıdaki sıralamaya göre hızlıca tamamlayabilirsin. Sigortam’la araba hasar kaydı öğrenme adımları:

  • İnternetten seafoodplus.infoamcom/ adresine gir.
  • Ana sayfanın sağ üstünde bulunan ‘’giriş yap’’ sekmesine tıkla.
  • Açılan tabloya E-posta adresi ve üye kullanıcını şifreni yazarak ‘’üye girişi’’ kutucuğuna tıkla.
  • Ekranın en üst bölümünden ‘’sorgular’’ sekmesine ardından açılan liste üzerinden ‘’hasar sorgula’’ başlığına tıkla.
  • Ekrana gelen boşluk üzerine araç plaka numarası yazıp, ‘’hemen sorgula ‘’ kutucuğuna tıkla.

Araba plaka sorgulama ile araç hasarlarının ne zaman gerçekleştiği, hasarların ne olduğu, tutarları hakkında bilgi alınır. 

TRAMER İle Araç Hasar Kaydı Sorgulama

TRAMER üzerinden araç hasar kaydı, mağdur bilgileri, araç trafik poliçesi, araç kasko poliçesi, kaza yapan aracın kaza tespit tutanağı üzerinde yer alan kusur oranı hakkında tüm bilgiler sorgulanabilir. Hasar kaydı öğrenme işlemleri arasından TRAMER ile araç sorgulaması yapmak için izlenen adımlar ise şöyledir:

  • İnternet üzerinden seafoodplus.info adresine giriş yap.
  • Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezine ait bu adresin ana sayfasındaki ‘’Sigortam’’ sekmesine tıkla.
  • Ana sayfadan ‘’üye ol’’ sekmesini seç.
  • Açılan tablo üzerine yaşanılan şehir, e-posta adresi, ad, soy ad, doğum tarihi, yeni belirlenen bir şifre girip, ‘’ üye ol’’ kutucuğuna tıkla.
  • İşlem ardından yeni açılan sayfada yer alan ‘’sorgula’’ sekmesine tıkladıktan sonra gelen boşluk üzerine araç plakası yazıp ‘’hemen sorgula’’ kutucuğunu işaretle.

Bu adım sonunda aracın hasarları, tarihleri, maddi değerleri, hangi tarihli kazada gerçekleştikleri diğer detaylı bilgiler ekrana yansıyacaktır.

Çağrı Merkezi İle Araç Hasar Kaydı Sorgulama

Çağrı merkezi üzerinden araç hasar kaydı sorgulama işlemini aşağıdaki adımları takip ederek tamamlayabilirsin. 

  • Çağrı merkezinden araç hasar kaydı sorgulamak için ilk olarak araç plaka bilgisini hazır etmeli ve T.C. kimlik numaranı ezbere bilinmiyorsan kimlikten bakmalısın. 
  • Daha sonra telefon ile ‘’’’ Alo Hasar Çağrı Merkezi arayıp, telefona yanıt veren temsilciye T.C. kimlik numarası ve plaka bilgilerini aktararak, hasar sorgusu yapmak istediğini belirt. 
  • Temsilci bu kapsamda, aracın trafiğe çıkış tarihinden günümüze kadar yaşanan kaza bilgilerini, bu kazalara ilişkin harsları ve değerlerini, tarihlerini aktarır.

TRAMER Üzerinden Yapılabilecek Sorgulama İşlemleri

Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi (TRAMER), tüm sigorta bilgilerinin toplandığı bir veri deposudur. Buradan şu sorgulamaları yapmak mümkün olmaktadır:

  • Araç hasar kaydı sorgulama
  • Kaza yapan aracın tutanak sonrası kusurlarını sorgulama
  • Araç kasko poliçesi sorgulama
  • Araç trafik poliçesi sorgulama 
  • Mağdur bilgileri sorgulama

Plakadan Araç Parça Değişimi Sorgulama

Plakadan araç parça değişimi sorgulama için SMS yöntemini de kullanabilirsin. Bunun için “Parca” boşluk “PLAKA” boşluk “HASAR TARİHİ” yazarak ’e yollamak yeterli olacaktır.

Plakadan Aracın Kaç El Değiştirdiği Sorgulama

Bir aracın kaç el değiştirdiğini sorgulamak için “DETAY" boşluk PLAKA” yazarak ’e SMS atman yeterli olacaktır.

Plakadan Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama

Plakadan kaza tespit tutanağı sorgulama işlemi de oldukça basittir. Bunun için istersen seafoodplus.info üzerinden online olarak isterseniz de ’e "KTT" boşluk "PLAKA" yazarak bilgi edinebilirsin.

Plakadan Sorgulama Yaparak Hangi Bilgilere Ulaşabilirim?

Plaka sorgulama ile şu bilgilere ulaşman mümkün olacaktır:

  • Aracın geçmişte kazaya karışıp karışmadığına dair detaylar
  • Kazanın boyutları 
  • Aracın geçirdiği servis süreçleri 
  • Ödenmiş olan hasar tutarı 
  • Araç sigorta poliçe bilgileri 
  • Tazminatı ödeyecek şirket bilgileri 
  • Kaza ve tutanak bilgileri 
  • Aracın kaç kere el değiştirdiği bilgisi 
  • Aracın parçaları ve orijinal olup olmadıkları

E-Devlet Hasar Kaydı Sorgulama

E-devlet ile hasar kaydı sorgulamak için aşağıdaki adımlar izlenmelidir:

  • E-devlet sistemine giriş yapmalısın
  • Daha sonra e-hizmetler kısmına Trafik Poliçe ve Hasar Bilgileri Sorgulama yazarak çıkan sekmeye girmelisin.
  • Açılan ekranda istenilen bilgileri doldurduğun takdirde hasar kaydına ulaşabilirsin.

Hasar Kaydı Sorgulama Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Hasar Sorgulama Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Araç hasar sorgulama yaparken E-devlet şifrenin ve plaka numarasına ilişkin bilgileri öğrenmiş olman gerekir. Eğer e-Devlet şifren yoksa belirli bir ücret karşılığında PTT şubelerinin gişe bölümünden şifreni alabilirsin.

Hasar Kaydı Sorgulamada KTT Ne Demektir?

Hasar kaydı sorgulamada KTT ifadesi çıkıyorsa, bu aracın kazaya karıştığını ve kaza ile ilgili olarak sürücüler arasında tutanak tutulduğunu bildirir.

Şasi No İle Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Eğer şasi no’yu biliyorsan e-Devlet üzerinde yer alan ‘’şasi no ile hasar sorgulama’’ işlem sekmesinden şasi no girerek sorgulama yapabilirsin.

Ücretsiz Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?

E-devlet üzerinden plaka numarasıyla ve TRAMER ile araç hasar sorgula yöntemi ile ücretsiz sorgulama yapabilirsin.

Hasar Kaydı Sorgulama Ne Zaman Başladı?

Hasar kaydı sorgulama işlemleri yılında başlamıştır.

Araç Hasar Kaydına Nasıl İtiraz Edilir Ve Silinir?

Araç hasar kaydına itiraz etmek ve silmek için Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi resmi web adresine (seafoodplus.info) giriş yapıp ‘’itiraz’’ sekmesine girmelisin. Bu alandaki boşluklara cep telefon numarası, araç plakası, şase numarası yazıp silinme işleminin talep ettiğin tarih girmelisin. Açıklama kısmına ise net şekilde kaydın silinmesini yazarak ‘’gönder’’ kutucuğuna tıklayarak işlemi tamamlayabilirsin.

Plaka Değişince Hasar Kaydı Silinir mi?

Plaka değişinde hasar kaydı silinmez. Şasi numarasından tüm hasarlar halen görüntülenir.

Hasar Kaydı Olan Araç Alınırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Hasar kaydı olan araç alırken her ihtimale karşı alıcı tarafından bir kez daha hasar sorgulaması, satıcıdan plaka bilgisi isteyerek yapmalısın. Bu araçların sorgulamada çıkan parça değişim bilgilerine dikkat etmelisin. Bu kapsamda kalitesiz parçalara sahip olan, orijinalliği bozulmuş bir araç alınmaz.

seafoodplus.info’ten en uygun trafik sigortası ve kasko için teklifi almak için web sitesi üzerinden veya 24 00 numaralı Sigorta Destek Hattı’ndan trafik ve kasko sigortası teklifi alabilir, seafoodplus.info’in sunduğu avantajlı seçenekleri değerlendirebilirsin. 

Plakadan Araç Sorgulama Nasıl Yapılır?

İkinci el araç satın alırken dikkat etmeniz gerekenleri kesinlikle es geçmemelisiniz. Örneğin almayı planladığınız aracın geçmişi ile ilgili detayları öğrenmeniz şart. Aksi takdirde bilmeden hasarlı araç satın alabilir ve bu kararınızdan çok kısa sürede pişman olabilirsiniz.

Elbette satın almayı düşündüğünüz araçla ilgili bilgilere resmi kaynaklardan ulaşmak gerek. İşte, tam da bu noktada sorgulama işlemleri size yardımcı oluyor. Sorgulama için ihtiyacınız olan bilgi ise oldukça basit: Aracın plakası! Peki, plaka ile araç sorgulama işlemleri nasıl gerçekleştiriliyor? 

Plakadan Araç Sorgulayarak Hangi Bilgilere Ulaşabilirsiniz?

Plakadan araç sorgulayarak bir araç hakkında çok önemli detayları öğrenebilirsiniz. Sorgulama yaptığınız aracın hasar geçmişi, üzerindeki borçlar, muayene geçmişi, kaskolu olduğu dönemler, varsa değişen parçaları… Bu arada plakadan araç sahibi öğrenme uygulamasının mümkün olmadığının altını çizmekte de fayda var. 

O halde sizi daha fazla bekletmeyelim ve “Plakadan nasıl araç sorgulanır?” sorusunun yanıtını alternatif yöntemlerle verelim.

Plakadan Araç Sorgulama

İnternetten Plakadan Araç Sorgulama Nasıl Yapılır?

İnternet üzerinden sorgulama yapabilmek için iki alternatifiniz bulunuyor. Dilerseniz e-Devlet üzerinden, dilerseniz sigortamcom üzerinden sorgulama yapabilirsiniz. Bu arada minik bir not: e-Devlet’ten sadece kendi aracınız için sorgulama yapabilirsiniz.

  • e-Devlet Üzerinden Plakadan Araç Sorgulama

“Trafik Poliçe ve Hasar Bilgileri Sorgulama” sayfasına gidin ve bu sayfada giriş yapın. e-Devlet sistemine giriş yapıp sizden istenen bilgileri girdiğinizde plakadan sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

  • sigortamcom Üzerinden Plakadan Araç Sorgulama

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi markası olan sigortamcom internet sitesi üzerinden farklı konularda araç sorgulama yapabilirsiniz. İnternet sitesine girdikten sonra plaka ya da şasi numarası üzerinden hasar, kaskosuz dönem, değişen parça ve araç detay sorgulama işlemleri gerçekleştirilebiliyor.

Bu arada bu hizmetin ücretli bir şekilde sunulduğunu da belirtmekte fayda var.

Plakadan Araç Nasıl Sorgulanır

SMS ile Plakadan Araç Sorgulama Nasıl Yapılır?

Mesaj yoluyla da plakadan araç sorgulama işlemi yapmak mümkün. Ücretli bir sorgulama türü olan SMS ile araç sorgulama işlemi için aracın plakasını bitişik bir şekilde yazıp (34XYZ34 gibi) ’e yollayabilirsiniz. Bu sorgulama ile aracın hasar geçmişini öğrenebilirsiniz.

Çağrı Merkezini Arayarak Plakadan Araç Sorgulama Nasıl Yapılır?

Plakadan araç sorgusu yapmak için kullanabileceğiniz bir diğer yöntem ise çağrı merkezini aramak. 90’ı arayarak araç plakasını çağrı merkezindeki danışmanla paylaşabilir ve aracınızla ilgili detayları öğrenebilirsiniz. Bu arada bu hizmetin de ücrete tabi olduğunu belirtmeden geçmeyelim.

Bir aracın geçmişini kontrol etmek için sorgulama yapmanın oldukça önemli olduğundan bahsetmiştik. Aslında bu, Tramer sorgulama olarak da biliniyor. Dilerseniz Tramer sorgulama hakkında merak ettiklerinize yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Plakadan Araç Sahibi Öğrenme

MAPFRE Sigorta Aracınızı Güvence Altına Almak İçin Yanınızda

Elbette pek çok insan gibi siz de ciddi hasar geçmişine sahip bir aracı satın almak istemeyebilirsiniz. Çünkü aracın geçmişindeki hasarlar ne yazık ki güvenliğinizi olumsuz etkileyebilir. Ayrıca satın alacağınız aracın hasar geçmişi, kasko fiyatının artmasına da neden olabilir. Tam da bu noktada “Kasko Sigortası yaptırmaya gerek yok, Zorunlu Trafik Sigortası var.” diye düşünme ihtimaline karşı size küçük, ama önemli bir uyarıda bulunmak isteriz.

Kasko Sigortası, hırsızlıktan sele kadar pek çok riske karşı aracınızı teminat altına alan bir sigorta ürünüdür. Zorunlu Trafik Sigortası ise poliçede belirtilen teminat ve limitler doğrultusunda trafikteki diğer araçları korur. Yani Zorunlu Trafik Sigortası poliçeniz varsa ve bir kazaya karıştıysanız bu durumda sigorta şirketiniz sizin aracınızın hasarını değil, zarar verilen aracın hasarını karşılar. Dilerseniz kasko ve trafik sigortası farklarına daha detaylı bir şekilde göz atmak için yazımızı okuyabilirsiniz.

Kısacası güvence oluşturmak için kasko da trafik sigortası da ihtiyaç duyabileceğiniz ürünlerdir. Dilerseniz “Kasko Teklif” sayfamızı ziyaret ederek aracınıza uygun fiyat bilgisini birkaç adımda alabilir ya da size en yakın acentemizle irtibata geçebilirsiniz.

SMS ile Sorgulama

KİŞİSEL VERİLERİNİZİN İŞLENME AMACI

Kişisel verileriniz sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ve ikincil düzenlemelere uygun olarak aşağıda belirtilen amaçlar ve hukuki sebepler çerçevesinde işlenmektedir.

SBM, “Kimlik Bilgisi, İletişim Bilgisi, İşlem Güvenliği, Müşteri İşlem Bilgisi, Lokasyon Bilgisi, Özlük Bilgisi, Hukuki İşlem Bilgisi, Fiziksel Mekan Güvenliği Bilgisi, Risk Yönetimi Bilgisi, Finansal Bilgi, Mesleki Deneyim Bilgisi, Görsel ve İşitsel Kayıtlar, Poliçe Bilgileri, Hasar Bilgileri, Kaza Bilgileri, Ekspertiz Bilgileri, Sigortalı Bilgileri, Diğer” kategorilerine giren kişisel verileri işlemektedir.

SBM, Sigortacılık Kanunu ve sigortacılık faaliyetleri kapsamında aşağıdaki amaçlar ile kişisel verileri işlemektedir:
• Sigortacılık Kanunu kapsamında sigortalılar ve sigorta sözleşmelerinden dolayı menfaat sağlayanlara ilişkin olarak risk değerlendirmesine ilişkin bilgileri toplamak ve risk değerlendirmesi yapmak,
• Yanlış sigorta uygulamaları ve sigorta sahtekarlıkları hakkında risk analizi yapmak,
• Risk değerlendirmesine esas bilgileri toplamak ve bu bilgilerin sigorta, reasürans ve sigortacılık faaliyetinde bulunan emeklilik şirketleri ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenecek kişilerle paylaşılmasını sağlamak,
• Sigorta uygulamaları kapsamında, poliçe yazım ve hasar süreçlerinin izlenmesi de dâhil olmak üzere Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından talep edilen her türlü çalışmayı yapmak ve bu amaçla gerekli alt yapıyı tesis etmek,
• Kamu gözetim ve denetiminin daha etkin bir şekilde yerine getirilmesinin sağlamak,
• Sigortalara ilişkin güvenilir istatistiklerin temininin sağlamak,
• Sigorta sektöründe uygulama birliğini sağlamak,
• Sigorta sahtekârlıklarının önlenmesini sağlamak,
• Sigorta sistemine olan güvenin artırılmasını sağlamak,
• Tazminat ödemelerinin düzenli biçimde gerçekleştirilmesini sağlamak,
• Zorunlu sigortalarını yaptırmamış motorlu araç işletenlerinin tespiti ve sigortalılık oranlarının artırılmasının sağlanması,
• Üye sigorta şirketlerinin trafik sigortaları branşları, hayat ve kaza branşları, hayat dışı sigorta branşları, sağlık ve hastalık branşlarına ilişkin sigorta sözleşmelerine ait kayıtlarının tutulduğu bir veri tabanı oluşturmak ve bu veri tabanın üye sigorta şirketleri tarafından güncellenmesini sağlamak,
• Üye sigorta şirketlerinden ve eksperlerden sigortalara ilişkin muallâk ve ödenmiş hasar verilerini güncellenmiş olarak almak ve bu kayıtları Merkez nezdindeki sigorta kayıtları ile ilişkilendirmek,
• Zorunlu sigortaları yaptırmamış motorlu araç işletenlerinin tespiti amacıyla ilgili kurumlarla iş birliği yapmak, bu kurumlardan araç işletenlerine ve sürücülere ilişkin bilgileri içeren kayıtları elektronik ortamda almak, bu kayıtları sigorta kayıtları ile ilişkilendirmek ve sigortasız araçlara ait listeler oluşturmak,
• Türkiye Cumhuriyeti sınırlarından giriş yapan yabancı plakalı araçlar için ibraz edilmesi zorunlu olan üçüncü şahıs mali sorumluluk sigortası sözleşmeleri ile Türkiye Cumhuriyeti sınırlarından çıkış yapan Türkiye'de kayıtlı motorlu araçlar için yaptırılması zorunlu olan üçüncü şahıs mali sorumluluk sigortası sözleşmelerine ilişkin kayıtları tutmak,
• Hasarsızlık indirimi veya prim artırımı uygulamasında kullanılmak üzere hasar durum belgesi düzenlemek, bu belgeyi üye sigorta şirketine, acenteye veya sigortalıya bedelsiz olarak vermek,
• Üye sigorta şirketlerinin Merkez nezdinde oluşturulan veri tabanında bilgileri tutulan sigortalara ilişkin uygulamalarını takip etmek,
• Prim üretimine, sigortalılık oranlarına, kaza ve hasar ile sigorta sözleşmelerine ilişkin verileri ve Merkezce üretilen benzer istatistikleri, içeriği ve şekli Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen, bilgi raporlarına dönüştürmek,
• Yetkili kullanıcıların bilgi taleplerini karşılamak,
• Merkez nezdinde oluşturulan veri tabanında bilgileri tutulan sigortalara ilişkin tarifelerin oluşturulmasını teminen çalışmalar yapmak ve bu çalışmaları Hazine ve Maliye Bakanlığına ve Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği’ne göndermek, görev alanına dahil sigortalara ilişkin uluslararası uygulamaları takip etmek,
• Üye sigorta şirketlerinin Merkez nezdinde oluşturulan veri tabanında bilgileri tutulan sigortalara ilişkin karşılıklı rücu alacaklarına yönelik mahsuplaşma işlemlerini kolaylaştırmak üzere takas odası kurmak,
• Yanlış sigorta uygulamaları ve müşteri profilinin tespitine ilişkin kayıtların tutulduğu bir veri tabanı oluşturmak ve üye şirketler ile diğer kaynaklardan elde edilen veriler vasıtasıyla veri tabanının sürekli olarak güncellenmesini sağlamak,
• Sigortalılara, taraf oldukları sigorta sözleşmeleri ile ilgili özet sigorta ve hasar bilgilerine internet ortamında erişim imkânı sağlamak.
• Sigorta sözleşmelerine taraf olan kurum ve kuruluşların, taraf oldukları sigorta sözleşmeleri ile sınırlı olmak kaydıyla, bilgi taleplerinin karşılanmasına yönelik olarak söz konusu kurum ve kuruluşlarla iş birliği yapmak,
• Teknik esaslara, prim üretimine, ödenen tazminatlara ve sigorta sözleşmelerine ilişkin veriler ile Merkezce üretilen benzer istatistikleri, içeriği ve şekli Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen bilgi raporlarına dönüştürmek,
• Hasar konusu maddi varlıkların değeri ile ilgili kayıtların tutularak tarafların bilgisine sunulmaya hazır hale getirmek,
• Hasar ekspertiz raporlarının kayıtlarını tutmak ve takibini yapmak,
• Üye sigorta şirketleri tarafından yapılacak risk değerlendirme sürecinin sağlıklı bir şekilde yapılabilmesini teminen, sigortalıya ait kayıtları üye sigorta şirketlerine bedelsiz olarak vermek,
• Sağlıklı fiyatlandırma ve hasar ödemesi yapılması, sigorta hasarları ve bunların ekspertizi ile ödemelerine ilişkin verilerin merkezi bir veri tabanında toplanmasını sağlamak.

Sigortacılık faaliyetleri kapsamında ise aşağıdaki amaçlar doğrultusunda kişisel veriler işlenmektedir;
• Acil durum yönetimi süreçlerinin yürütülmesi,
• Bilgi güvenliği süreçlerinin yürütülmesi,
• Çalışan adayı / stajyer / öğrenci seçme ve yerleştirme süreçlerinin yürütülmesi,
• Çalışan adaylarının başvuru süreçlerinin yürütülmesi,
• Çalışanlar için iş akdi ve mevzuattan kaynaklı yükümlülüklerin yerine getirilmesi,
• Çalışanlar için yan haklar ve menfaatleri süreçlerinin yürütülmesi,
• Erişim yetkilerinin yürütülmesi,
• Eğitim faaliyetlerinin yürütülmesi,
• Finans ve muhasebe işlerinin yürütülmesi,
• Finansal süreçlerin yürütülmesi,
• Firma / ürün / hizmetlere bağlılık süreçlerinin yürütülmesi,
• İç denetim/ soruşturma / istihbarat faaliyetlerinin yürütülmesi,
• İletişim faaliyetlerinin yürütülmesi,
• İnsan kaynakları süreçlerinin planlanması,
• İş faaliyetlerinin yürütülmesi / denetimi,
• İş sağlığı / güvenliği faaliyetlerinin yürütülmesi,
• İş süreçlerinin iyileştirilmesine yönelik önerilerin alınması ve değerlendirilmesi,
• İş sürekliliğinin sağlanması faaliyetlerinin yürütülmesi,
• Kuruma gelen ziyaretçilerin kayıtlarının tutulması,
• Mal / hizmet satın alım süreçlerinin yürütülmesi,
• Mal / hizmet satış sonrası destek hizmetlerinin yürütülmesi,
• Mal / hizmet satış süreçlerinin yürütülmesi,
• Mal / hizmet üretim ve operasyon süreçlerinin yürütülmesi,
• Organizasyon ve etkinlik yönetimi,
• Resmi yazışmaların yürütülmesi,
• Saklama ve arşiv faaliyetlerinin yürütülmesi,
• Soruşturma / istihbarat faaliyetlerinin yürütülmesi,
• Sözleşme süreçlerinin yürütülmesi,
• Talep / şikayetlerin takibi,
• Taşınır mal ve kaynakların güvenliğinin temini,
• Tedarik zinciri yönetimi süreçlerinin yürütülmesi,
• Yönetim faaliyetlerinin yürütülmesi.

ÖZEL NİTELİKLİ KİŞİSEL VERİLERİNİZİN İŞLENMESİ

SBM, “Sağlık Bilgisi, Ceza Mahkumiyeti ve Güvenlik Tedbirleri Bilgisi, kategorilerine giren özel nitelikli kişisel verileri işlemektedir.

“Ceza Mahkumiyeti ve Güvenlik Tedbirleri Bilgisi” kategorisine giren özel nitelikli kişisel verileriniz aşağıdaki amaçlar doğrultusunda işlenmektedir;
• Yanlış sigorta uygulamaları ve sigorta sahtekarlıkları hakkında risk analizi yapmak,
• Kamu gözetim ve denetiminin daha etkin bir şekilde yerine getirilmesinin sağlamak,
• Sigorta sahtekârlıklarının önlenmesini sağlamak,
• Sigorta sistemine olan güvenin artırılmasını sağlamak,
• Yanlış sigorta uygulamaları ve müşteri profilinin tespitine ilişkin kayıtların tutulduğu bir veri tabanı oluşturmak ve üye şirketler ile diğer kaynaklardan elde edilen veriler vasıtasıyla veri tabanının sürekli olarak güncellenmesini sağlamak, • Bilgi güvenliği süreçlerinin yürütülmesi,
• Çalışan adaylarının başvuru süreçlerinin yürütülmesi,
• İç denetim/ soruşturma / istihbarat faaliyetlerinin yürütülmesi, • Talep / şikayetlerin takibi.
“Sağlık Bilgisi” kategorisine giren özel nitelikli kişisel verileriniz aşağıdaki amaçlar doğrultusunda işlenmektedir;
• Kamu gözetim ve denetiminin daha etkin bir şekilde yerine getirilmesinin sağlamak,
• Sigortalara ilişkin güvenilir istatistiklerin temininin sağlamak,
• Sigorta sektöründe uygulama birliğini sağlamak,
• Sigorta sahtekârlıklarının önlenmesini sağlamak,
• Sigorta sistemine olan güvenin artırılmasını sağlamak,
• Üye sigorta şirketlerinin hayat ve kaza branşları ile sağlık ve hastalık branşlarına ilişkin sigorta sözleşmelerine ait kayıtlarının tutulduğu bir veri tabanı oluşturmak ve bu veri tabanın üye sigorta şirketleri tarafından güncellenmesini sağlamak,
• Üye sigorta şirketlerinin Merkez nezdinde oluşturulan veri tabanında bilgileri tutulan sigortalara ilişkin uygulamalarını takip etmek,
• Yetkili kullanıcıların bilgi taleplerini karşılamak,
• Merkez nezdinde oluşturulan veri tabanında bilgileri tutulan sigortalara ilişkin tarifelerin oluşturulmasını teminen çalışmalar yapmak ve bu çalışmaları Müsteşarlığa ve Birliğe göndermek, görev alanına dahil sigortalara ilişkin uluslararası uygulamaları takip etmek,
• Yanlış sigorta uygulamaları ve müşteri profilinin tespitine ilişkin kayıtların tutulduğu bir veri tabanı oluşturmak ve üye şirketler ile diğer kaynaklardan elde edilen veriler vasıtasıyla veri tabanının sürekli olarak güncellenmesini sağlamak.
• Sigortalılara, taraf oldukları sigorta sözleşmeleri ile ilgili özet sigorta ve hasar bilgilerine internet ortamında erişim imkânı sağlamak,
• Sigorta sözleşmelerine taraf olan kurum ve kuruluşların, taraf oldukları sigorta sözleşmeleri ile sınırlı olmak kaydıyla, bilgi taleplerinin karşılanmasına yönelik olarak söz konusu kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmak,
• Prim üretimine, ödenen tazminatlara ve sigorta sözleşmelerine ilişkin veriler ile Merkezce üretilen benzer istatistikleri, içeriği ve şekli Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen bilgi raporlarına dönüştürmek,
• Üye sigorta şirketleri tarafından yapılacak risk değerlendirme sürecinin sağlıklı bir şekilde yapılabilmesini teminen, sigortalıya ait kayıtları üye sigorta şirketlerine bedelsiz olarak vermek,
• Bilgi güvenliği süreçlerinin yürütülmesi,
• Çalışan adaylarının başvuru süreçlerinin yürütülmesi,
• Çalışanlar için iş akdi ve mevzuattan kaynaklı yükümlülüklerin yerine getirilmesi,
• Çalışanlar için yan haklar ve menfaatleri süreçlerinin yürütülmesi,
• Firma / ürün / hizmetlere bağlılık süreçlerinin yürütülmesi,
• İç denetim/ soruşturma / istihbarat faaliyetlerinin yürütülmesi,
• Saklama ve arşiv faaliyetlerinin yürütülmesi,
• Talep / şikayetlerin takibi.
SBM yukarıda sayılan özel nitelikli kişisel verilerinizi sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nun 6. maddesindeki açık rıza hukuki sebebi ve “Kanunlarda açıkça öngörülmesi” hukuki sebebi uyarınca işlemektedir. “Sağlık Bilgisi” kategorisindeki özel nitelikli kişisel veriler buna ek olarak “Kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla, sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler tarafından” ilgilinin açık rızası aranmaksızın da işlenebilir.

KİŞİSEL VERİLERİN AKTARILMASI

SBM kişisel verilerinizi, yukarıda belirtilen amaçlar ile sınırlı olarak sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nun 8. ve 9. maddelerine uygun olarak aktarmaktadır.

Kişisel verileriniz SBM tarafından Sigortacılık Kanunu ve diğer mevzuat kapsamında yukarıda sayılan amaçlarla sınırlı olarak aşağıdaki üçüncü taraflar ile paylaşılabilir;SBM kişisel verilerinizi, yukarıda belirtilen amaçlar ile sınırlı olarak sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nun 8. ve 9. maddelerine uygun olarak aktarmaktadır.

Kişisel verileriniz SBM tarafından Sigortacılık Kanunu ve diğer mevzuat kapsamında yukarıda sayılan amaçlarla sınırlı olarak aşağıdaki üçüncü taraflar ile paylaşılabilir;
Gerçek kişiler veya özel hukuk tüzel kişileri; Sigorta şirketleri, reasürans şirketleri, emeklilik şirketleri, acenteler, sigortalılar, sigorta sözleşmesinden dolaylı da olsa menfaat sağlayanlar, ekspertizler vb. üçüncü taraflar.
Yetkili Kamu Kurum ve Kuruluşları; Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi İktisadi İşletmesi, Hazine ve Maliye Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı başta olmak üzere diğer bakanlıklar, Kamu Kurumu Niteliğindeki Meslek Kuruluşları (Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği), Adli Makamlar, Emniyet Genel Müdürlüğü, Kamu Kurumu veya Kuruluşu niteliğindeki diğer üçüncü taraflar.
Tedarikçiler; Mal veya hizmet temin edilen tedarikçi firmalar.
Herkese açık; Web sitesi, sosyal medya hesapları veya basın yayın yoluyla aktarılan veriler için geçerlidir.
Kişisel verileriniz SBM tarafından yurt dışına aktarılmamaktadır.

KİŞİSEL VERİLERİN TOPLANMA YÖNTEMLERİ VE HUKUKİ SEBEBİ

SBM kişisel verilerinizi hem tamamen veya kısmen otomatik yollarla hem de veri kayıt sisteminin parçası olan ancak otomatik olmayan yöntemlerle;

Sigortacılık Kanunu ve diğer yasal düzenlemeler kapsamında ve kurumun iç faaliyetleri ve Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nun 5. ve 6. maddesinde belirtilmiş olan;
• Kanunlarda açıkça öngörülmüş olması,
• Hukuki yükümlülüğünü yerine getirebilmek için zorunlu olması,
• Sözleşmenin kurulması veya ifasıyla doğrudan doğruya ilgili olup işlemenin gerekli olması,
• Meşru menfaati için işlemenin zorunlu olması,
• Tarafınızca alenileştirilmiş olması,
• Bir hakkın tesisi, kullanılması veya korunması için işlemenin zorunlu olması,
• Açık rızanızın bulunması
Şeklindeki hukuki sebeplere dayanarak aşağıdaki taraflardan toplamaktadır;
• Sigortacılık faaliyetleri kapsamında üye sigorta şirketlerinden,
• Kuruluş amaçları doğrultusunda; özel hukuk tüzel kişileri ile kamu kurum ve kuruluşlarından, kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşları ve bunların üst kuruluşlarından, ilgili mevzuatla kurulmuş diğer bilgi merkezlerinden,
• Veri sahibi kişilerin SBM’ye çeşitli kanallardan başvurması ve kişisel verileriniz iletmesi durumlarında veri sahibi kişinin kendisi veya yetkili temsilcisinden,
• Web Sitesindeki iletişim ve sorgu kanalları veya çağrı merkezi aracılığıyla,
• SBM uygulamalarına kayıt yapılması ve kullanılması durumlarında,
• Kamera kayıtlarının alınması ve ziyaretçi kayıtlarının oluşturulması kapsamında,
• Tedarikçi şirketler veya diğer üçüncü taraf tüzel kişilikler aracılığı ile kişisel verilerinizin SBM’ye aktarılması durumunda,
• Veri sahibinin diğer yöntemler ile kişisel verilerini açıkladığı durumlarda.

KİŞİSEL VERİLERİNİZE İLİŞKİN HAKLARINIZ

SBM nezdindeki veri işleme faaliyetleri ve kayıtlara ilişkin veri sahibi olarak;
• Kişisel verilerinizin işlenip işlenmediğini öğrenme,
• Kişisel verileriniz işlenmişse buna ilişkin bilgi talep etme,
• Kişisel verilerinizin işlenme amacını ve bunların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını öğrenme,
• Yurt içinde veya yurt dışında kişisel verilerinizin aktarıldığı üçüncü kişileri bilme,
• Kişisel verilerinizin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesini isteme ve bu kapsamda yapılan işlemlerin kişisel verilerinizin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,
• İşlenmesini gerektiren sebeplerin ortadan kalkması hâlinde kişisel verilerinizin silinmesini veya yok edilmesini isteme ve bu kapsamda yapılan işlemlerin kişisel verilerinizin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,
• İşlenen verilerinizin münhasıran otomatik sistemler vasıtasıyla analiz edilmesi suretiyle aleyhinize bir sonucun ortaya çıkmasına itiraz etme,
• Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nun 7. maddesinde yer alan şartlar çerçevesinde kişisel verilerin silinmesini ya da yok edilmesini isteme, yapılan düzeltme, silme ya da yok etme işlemlerinin kişisel verilerin paylaşıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini talep etme,
• Kişisel verilerinizin kanuna aykırı olarak işlenmesi sebebiyle zarara uğramanız hâlinde zararın giderilmesini talep etme haklarına sahipsiniz.

Veri Sahibinin Başvuru Usulü
Veri sahipleri, yukarıda sayılan haklarına ilişkin taleplerini Veri Sorumlusuna Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Tebliğ’de öngörülen başvuru usullerine uygun olarak SBM’ye başvurabilir.

Bu durumda SBM, talebi niteliğine göre en kısa sürede ve en geç 30 (otuz) gün içinde ücretsiz olarak sonuçlandıracaktır. Ancak, işlemin ayrıca bir maliyeti gerektirmesi hâlinde, Kişisel Verileri Koruma Kurulu’nca belirlenen tarifedeki ücreti talep edilebilecektir. Taleplerin alınması, iletilmesi ve sonuçlandırılmasına ilişkin süreçler ilgili prosedür uyarınca gerçekleştirilir.

Detaylı bilgi için “seafoodplus.info” adresinde bulunan Kişisel Verilerin Korunması Politikamızı inceleyebilirsiniz.
Bu kapsamda aşağıda bulunan “Veri Sahibi Başvuru Formu” nu doldurarak;
• Veri Sahibi’nin şahsen başvurusu* ile,
• Noter vasıtasıyla*,
• İadeli taahhütlü posta yoluyla kimlik doğrulamak suretiyle*,
• Kayıtlı Elektronik Posta yoluyla** başvurabilir.
* “Veri Sahibi Başvuru Formu” zarfının üzerine “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Kapsamında Bilgi Talebi” yazarak Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi Nida Kule Göztepe İş Merkezi Merdivenköy Mah. Bora Sok. No:1 Kat Kadıköy/İstanbul adresine postalamak veya
** [email protected] adresi üzerinden konu kısmına “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Bilgi Talebi” yazmak suretiyle iletebilir.

Veri Sahibi Başvuru Formu (PDF)

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi
Nida Kule Göztepe İş Merkezi
Merdivenköy seafoodplus.info Sok. No: 1 Kat: 21
Kadıköy / İSTANBUL
VKN (Vergi Kimlik No): 17 41
Vergi Dairesi: Erenköy

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi İktisadi İşletmesi
Nida Kule Göztepe İş Merkezi
Merdivenköy Mah. Bora Sok. No: 1 Kat:
Kadıköy / İSTANBUL
VKN (Vergi Kimlik No): 85 33
Vergi Dairesi: Erenköy

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir