40 vergi indirimi ile emeklilik maaşı ne kadar 2021 / Request Rejected

40 Vergi Indirimi Ile Emeklilik Maaşı Ne Kadar 2021

40 vergi indirimi ile emeklilik maaşı ne kadar 2021

Yüzde 40 Raporla Emeklilik Maaşı Ne Kadar?

Engelli emekli maaşı tutarı, 2021 yılı için şöyle belirlenmiştir:

  • SSK Emeklileri: 1.500 TL (minimum tutardır)
  • Emekli Sandığı ve BAĞ-KUR Emeklileri: 1.900 ile 2.100 TL aralığı

SSK üzerinden emekliolan rapor sahibi engellilerin emeklilik maaşları, talep edilen koşullara göre hesaplanır.

Engellilik Maaşı Alım Koşulları Nelerdir?

Raporlu engellilik maaşı şartları, güncel olarak şöyle belirlenmiştir:

  • Engelli maaşına başvuran kişilerin engelli olduklarını ve hangi oranda engellerinin olduğunun devlet hastanelerinin sağlık kurullarından alınan bir sağlık belgesi ile belgelendirilmesi gerekir.
  • Kişilerin engellilik oranları en az %40 olmalıdır.
  • Engellilik maaşı alabilmek için, kişilerin sigorta başlangıçlarının sigortalı herhangi bir işte çalışmaya başlamadan yapmış olmaları gerekir. Çünkü çalışmaya başlandıktan sonra olan engeller, malulluk kabul edilir.
  • Engelli kişilerin vergi dairelerinden almaları gereken vergi indirim belgeleri ve SGK engelli işlem belgesi sahibi olmaları zorunludur.

Engelli maaşı alımı için genellikle yaş sınırı yoktur. Ancak bağlı bulundukları sigorta türünün talep ettiği gün sayısının doldurulmuş olması gerekir.

Engelli Maaşı Başvurusu Nereden Yapılır?

Engelli maaş müracaatı, SosyalGüvenlik Kurumu Müdürlüklerine yapılır. Bu başvuruların şahsen gerçekleştirilmesi zorunludur. Ancak Sosyal Güvenlik Kurumuna gelmeden önce devlet, öncelikle vergi dairesinden bir belge talep eder. Kişinin engeli nedeniyle tüm vergilerin ödenmesinden muaf olduğunu kanıtlaması gerekir. Bu belgenin alımından sonra, ilgili vergi dairesi engelli kişiyi kendisine bağlı bulunan bir devlet hastanesine yönlendirir. Bu hastaneden engelli emeklisi bağlanabilmesi için bir sağlık raporu alınır. Daha sonra bu Sosyal Güvenlik Kurumu başvurusu ilgili diğer belgelerle gerçekleşir.

Engelli Kişilerin Emekli Olabilmesi İçin Hangi Belgeler İstenir?

Engelli maaşına talep edilen evraklar, güncel olarak şöyle belirlenmiştir:

BAĞ-KUR’dan emekli olacak kişilerden talep edilen evraklar:

  • Engelli maaşı talep formu
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Pasife düşmüş ve ödemeleri tamamlanmış prim günleri
  • Engellilik belgesi
  • Sigorta belgesi

SGK’dan emekli olacak kişilerden talep edilen evraklar:

  • Engelli maaşı talep formu
  • Tahsis formu
  • İşverenin vermiş olduğu onaylı hesap fişi
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • İki adet güncel vesikalık fotoğraf
  • Kimlik fotokopisi

Engelli Maaşı Bağlanması İçin Kaç Gün Prim Ödenmelidir?

Engelli maaşına istenen primler, 3 farklı gruba ayrılarak belirlenmiştir. Prim günleri belirlenirken kişilerin engel oranları, sigortalarının ödenmeye başladıkları süre ve ödenen sigorta türleri göz önüne alınır. Sosyal Güvenlik Kurumu üzerinden emekli olacak kişiler, 30.09.2008 tarihinden önce ve 01.10.2008 tarihinden sonra çalışmaya başlayan kişiler olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Çalışmaları gereken gün sayısı ve doldurmaları gereken primler çalışma tarihlerinin başlangıçlarına göre değişir. BAĞ-KUR’dan engelli emekliliği aylığı bağlanacak kişilerden talep edilen günler şöyle belirlenmiştir:

  • Engellilik derecesi %40 ile %49 arasında olan kişiler, 18 yıl ile 4.680 gün
  • Engellilik derecesi %50 ile %59 arasında olan kişiler, 16 yıl ile 4.320 gün
  • Engellilik derecesi %60 ve üzerinde olan kişiler, 15 yıl ile 3.960 gün

Engellilik Maaşı Neden Kesilir?

Engelli emekliliğinin verilmeye devam etmemesi, genellikle aldıkları sağlık raporunun yenilenmemesi durumlarında gerçekleşir. Engelli emekliliği alma hakkı kazandıktan sonra 5 yıl ara ile sağlık raporu için hastaneye gidilmesi zorunludur. Eğer kişiler, belirlenen tarih aralıklarında hastaneye gitmezlerse maaşları verilmeye devam etmez. Eğer engellilik durumları, %40’ın altına düşer ve iyileşme görülürse maaş kesilir. Engellilik oranının artması durumunda verilecek maaş artar, azalması durumunda da azalır.

#Yüzde 40 Raporla Emeklilik Maaşı, Engellilik Maaşı Alım Koşulları, Engelli Maaşı Başvurusu, Engelli Maaşı Bağlanması, Güvenlik, Sağlık, Sosyal, Tarih, devlet, Kabul

Konu: Vergi indirimi ile veya malulen emeklilikte maaş hesaplamaya dair bilgi

Merhaba,

Okuduğumuz veya kulaktan duyduğumuz bilgilerin doğru olduğunu düşünüp inandığımız bir çok yanlış olan bilgiye sahibiyiz.

Bu bilgileri genellikle internet ortamında farklı haber veya bilgi kaynağı sitelerinden yada ulusal haber sitelerinin köşe yazarlarının konunun asıl muhataplarını açıklamaması nedeni ile köşe yazarının anlattığı konuya bizlerinde dahil olduğunu zannederek her türlü bilgi kirliliğini içinde kafa karışıklığının süreklediği belirsizliklerden kaynaklanmaktadır.

Yaşadığım birli kirliliği sürecinin asıl sebepleri bilgileri doğru kaynaktan okumamak,tek bir kaynaktan okuduğumuza inanmak veya güvenmek,gerçeğin asıl açıklayıcı ve belirleyici unsurları olan kanun ve yönetmelikler hakkında hiçbir bilgiye sahip olmamak ve de hukuki,idari okur yazarlık durumumuz olmaması nedeniyle gerçekleşmektedir.

Hepimizi bağlayan ve hayatımızın tüm işleyişini ve kurallarını belirleyen kanunun oluşum süreçleri sırası ile T.B.M.M. başkanlığına kanun teklifi verilmesi,T.B.M.M içerisinde ilgili komisyonlarda görüşülmesi,T.B.M.M. genel kurulunda komisyon görüşmeleri sonrası oluşturulan komisyon raporunun görüşülmesi ve kabul edilmesi halinde kanunlaşması ve de T.C. Resmi Gazetesinde yayınlanarak yasalaşması yani yürürlüğe girmesidir.

Bir kanun yasalaşarak yürürlüğe girerse artık kanun maddelerinin işleyişini maddelerin kapsamını ilgilendiren Bakanlık tarafından çıkarılacak yönetmelikler çerçevesinde uygulanması sağlanmaktadır.Bu durum itibari ile yönetmelikler kanunun ilgili Bakanlığı tarafından kanun yürürlüğe girdikten sonra çıkarılan ve hepimizin haklarını ve ödevlerini daha ayrıntılı açıklayan metinlerdir diyebiliriz.

Bu açıklamalar itibari ile kanun ve yönetmeliğin kısaca bilinmesi ,haklarımız ve ödevlerimizi anlamak ve idrak etmek açısından çok değerli olduğu düşüncesindeyim.


Emekli maaşlarının hesaplaması, 5510 sayılı kanunun ,506 sayılı Mülga Kanun ,5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu ve 1479 sayılı Bağkur kanunu ile yapılmaktadır.Bu kanunlarının ayrıntılı işleyişlerinin belirlenmesi için bahsettiğim kanunların ilgili Bakanlığı olan T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bu işlemlerde SGK kurumunu yetkili kılmış ve tüm işleyiş SGK kurumu yönetmelikleri üzerinden yapılmaktadır.

Emekli maaşı hesaplamalarında SGK kurumu çok önemli 3 ana nokta üzerinde durmaktadır;

* Vatandaşlarının adına SGK kurumuna yatırılan SGK Prim Gün sayıları (4A-4B-4C gibi),

* Vatandaşlarının adına SGK kurumuna yatırılan SGK Prim Tutarları ,

* Vatandaşlarının çalışam yani hizmet yılı süreleridir.

Her vatandaşımızın emekli maaşı hesaplaması adına yatırılan SGK primlerinin hangi sigorta statüsünden(4A-4B-4C) yatırıldığına göre,Sigorta başlangıç tarihlerinin 01.10.2008 tarihinden önce veya sonra olması göre farklı hesaplamalara ve emeklilik hakkını kullandığı sistemlerin var ise özel süreçlerine bağlıdır.

Bunlara basit bir örnek olması amacıyla ;

Engelli Vergi İndirimi İle Emeklilik sistemi (Sadece Engelli Vergi İndirimi Belgesinin SGK kurumuna ibraz edilmesi yoluyla emeklilik)

01.10.2008 tarihinde önce sigortalı başlangıcı gerçekleşmiş, 4A-İşçi statüsünde çalışmakta olup son 3,5 yılı(Sigorta primi yatırılmış son 3,5 yıl-1.261 SGK prim günü) 4A -İşçi statüsünden yatırılmış vatandaşlarımız tarafından kullanılabilen bir emeklilik sistemi hakkıdır.(Sigorta primi ödenen sürenin son 3,5 yılında en az 1.261 SGK prim günü 4A-İşçi statüsünde ödenmiş kişilerden bahsedilmiştir.)

Engelli Vergi İndirimi İle Emeklilik hakkı (Saddece Engelli Vergi İndirimi belgesinin SGK kurumuna ibraz edilmesi yoluyla emeklilik) yukarıda bahsettiğim şartları taşıyan 4A-İşçi statüsünde çalışan kişilere verilen bir hak olmakla birlikte ,hala 4B-BAĞKUR veya 4C-Devlet Memuru statüsünde çalışan kişilerin kullanamadığı bir emeklilik yöntemidir.

4B-Bağkur veya 4C-Devlet Memuru olarak çalışan vatandaşlarımız Erken Emeklilik adı altında Engelli Sağlık Kurulu raporu ile 5510 sayılı kanunun 28. maddesinin 5. fıkrası veya 5510 sayılı kanun geçici 4. maddesi (5435 sayılı T.C. Emekli Sandığına tabi çalışan olmak kaydıyla-01.10.2008 tarihinden önce devlet memuru olan vatandaşlarımız) ile Çalışma Gücü Kaybı Tespiti ile Emeklilik(Erken Emeklilik) hakkında sahiptir.

Yukarıda yazımda da bahsettiğim gibi 01.10.2008 tarihinde sonra ilk defa sigortalı olan 4A-İşçi statüsünde çalışan vatandaşlarımızda tıpkı 4B-Bağkur veya 4C-Devlet Memurlarının(01.10.2008 tarihinden sonra devlet memuru olan vatandaşlarımız) tabi olduğu Erken Emeklilik sistemi olan Engelli Sağlık Kurulu raporu ile 5510 sayılı kanunun 28. maddesinin 5. fıkrasına tabi olan Çalışma Gücü Kaybı Tespiti İle Emeklilik (Erken Emeklilik) haklarına sahiptirler.

Yukarıda bahsetmiş olduğum 5510 sayılı kanunun 28. maddesi 5. fıkrası veya 01.10.2008 tarihinden önce devlet memuru olanların kullandığı 5510 sayılı kanunun geçici 4. maddesi ile Erken Emeklilik işlemini Engelli Sağlık Kurulu Raporu ile Çalışma Gücü Kaybı Tespiti ile Emeklilik (Erken Emeklilik) hakkını kullanan vatandaşlarımız SGK kurumuna sahip olmaları durumunda Engelli Vergi İndirimi belgesini ibraz etmek zorunda değildirler.

Çünkü Engelli Vergi İndirimi Belgesi üst metinde bahsetiğimiz vatandaşlarımızın gelir veya kazançlarının vergilerinden istisna(indirim) yapılabilmesi adına alınan ,çalıştıkları kurum veya işyeri yada Bağkur olmaları durumunda kazançlarının vergilendirilmesinde indirim olanağı sağlayacak bir evraktır.Ancak emeklilik işlemlerinde herhangi bir fonksiyonu olmayacaktır.

Emekli maaşı hesaplamasından 2 öncelikli kriter olan adınıza yatırılan SGK prim tutarları ve SGK prim gün sayısınız vede SGK prim gün sayısı toplamıdır.

Malulen emeklilik hakkına sahip vatandaşlarımızın adlarına yatırıln SGK prim tutarları ve SGK prim günleri farklı ise emekli maaşları da farklı olur.

Yani Malulen emekli olan herkes aynı emekli maaşını almazlar.

Aynı şekilde Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik hakkı ile emekli olan vatandaşlarımızın adlarına yatırılan SGK prim tutarları ve SGK prim günleri farklı ise emekli maaşları da farklı olur.

Yani Engelli vergi İndirimi Emekli olan herkes aynı emekli maaşını almazlar.Ayrıca emekli maaşı hesaplamasına Engelli Vergi İndirimi belgesinden bulunan derecelerimiz veya engel oranlarımızı emekli maaşı hesaplamasına hiç bir faydası veya katkısı yoktur.

Yukarıda bahsettiğim durumu örneklerle açıklamaya çalışayım;

Malulen Emekli ve Engelli Vergi İndirimi İle Emekli olan 4 kişi olsun ;

*Bunlardan Malulen Emekli ve Engelli Vergi İndirimi ile Emekli olan 2 kişinin adına yatırılna SGK prim tutarları ödendiği dönemde asgari ücretin 5-6 katı tutarında olsun.Bu 2 kişinin SGK prim gün sayıları 5.500 gün seviyelerinde olsun.

*Bunlardan Malulen Emekli ve Engelli Vergi İndirimi ile Emekli olan 2 kişinin adına yatırılan SGK prim tutarlıar ödendiği dönemde her zaman asgari ücret düzeyine yakın yatırılmış olsun.Bu 2 kişinin SGK prim gün sayıları 7.000 gün seviyelerinde olsun

* SGK prim tutarları her dönemde asgari ücretin 5-6 katı seviyesinde yatırılan ve yaklaşık 5.500 SGK prim gününe sahip Malulen Emekli ve Engelli Vergi indirimi emeklisi 2 kişi ortalama 4.000-5.000 TL seviyesinde emekli maaşı alacaktır.Bu kişilerin hangi emekli sisteminde emekli olursa olsunlar emekli maaşlarına olumsuz bir etkisi olmayacaktır.

Yani MALULEN EMEKLİ OLAN KİŞİLER DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI ALIR YANLIŞ BİR BİLGİDİR.Emekli maaşı SGK prim tutarlarının yüksek veya düşük olması ayrıca SGK prim gün sayısı ile ilişkilidir.

* SGK prim tutarları her dönemde asgari ücrete yakın seviyede yatırılan ve yaklaşık 7.000 SGK prim gününe sahip Malulen Emekli ve Engelli Vergi İndirimi ile Emekli olan 2 kişinin ortalama 1.300-1.700 TL seviyesinde emekli maaşı alacaktır.

Yani Malulen Emekli ve Engelli Vergi İndirimi ile Emekli olanların emekli maaşı etkileyen nasıl emekli oldukları değil adlarına SGK kurumuna yatırılan SGK prim tutarları belirleyici olacaktır.


Bunların dışında ayrıca herhangi bir emeklilik sistemi ile emekli olduğunuzda emeklilik için gerekli SGK prim gününden daha fazla SGK prim gününe sahip iseniz emekli maaşınızın hesaplanmasında tüm SGK prim günleriniz dahil edilerek işleme alınır.

Yani MALULEN EMEKLİ VEYA ENGELLİ VERGİ İNDİRİMİ İLE EMEKLİ OLAN KİŞİLERİN SAHİP OLDUKLARI TÜM SGK PRİM GÜN SAYILARI NE ŞEKİLDE EMEKLİ OLUNURSA OLUNSUN EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMASINDA DİKKATE ALINIR VE HESAPLAMAYA DAHİL EDİLİR.

Konular zamana bağlı olarak önümüze geldikçe,süreç dahilinde gerekli oldukça buradan diğer bilgileri de sizinle paylaşmaya çalışacağım.

İnşAllah herkesin kafasına takılan ve merak edilen temel emeklilik süreçleri hakkında bilgimi sizinle paylaşabilmişimdir.

Saygılar.

Engelli Emeklilik Tablosu, Şartları, Güncel Maaşları 2021

Engelli emeklilik tablosu ve özürlü emeklilik şartları engel oranı en az %40 üzerinde olanlar tarafından merak edilmektedir. Eğer sigorta, bağkur ya da diğer kapsamlarda ilk başlangıç tarihinizden önce var olan bir engel durumunuz, rahatsızlığınız v.s. varsa hem 2021 engelli vergi indiriminden yararlanabilir hem de 2021 engelli emeklilik kapsamında erken emeklilik hakkı elde edebilirsiniz.

Eğer sigorta, bağkur v.s. kapsamında ilk başlangıç tarihinden sonra meydana gelen bir rahatsızlığınız varsa bu durumda vergi indirimi emeklilik yerine malulen emeklilik hakkından da yararlanabilirsiniz. Bu yazımızda engelli emekli olma şartları, 40 vergi indirimi ile emeklilik maaşı ne kadar ve Sgk engelli emekli maaşı hesaplaması nasıl yapılır gibi konu hakkında tüm ayrıntıları bulabilirsiniz.

Vergi indirimi emeklilik tablosu 2021

Engelli erken emeklilik şartları  ilk sigorta, bağkur v.s. kapsamında başlangıç tarihine göre farklılık gösterir. yüzde 40 engelli emeklilik şartları arasında engelli emekli hesaplaması yapılırken yaş dikkate alınmaz. Sigorta, bağkur ilk tesciline göre gerekli olan sigortalılık süresi ve prim gün şartını sağlamanız emeklilik için yeterli olacaktır.

Eğer ssk kapsamında iseniz  için aşağıdaki engellilik engelli emeklilik hesaplama tablosundan emeklilik şartlarınıza göz atabilirsiniz. 4b bağkur kapsamındakiler için vergi indirimi emeklilik şartları ise yazımızın devamında verilecektir. SSK emeklilik tablosu sayfamızı ziyaret ederek 4a ssk kapsamında normal emeklilik şartlarınız konusunda hesaplama yapabilirsiniz.

engeli vergi indirim emeklilik

Bağkur engelli emeklilik şartları 2021

Eğer 4b bağkur kapsamında iseniz ve bağkura başlamadan önce var olan bir rahatsızlığınız varsa ve bu rahatsızlık neticesinde işgücü kayıp oranınıza göre 4b Bağ-Kur engeli emeklilik şartları ve engelli emekli tablosu şu şekilde olacaktır;

  • En az %60 ve üzeri olduğu tespit edilirse 15 yıldan beri sigortalı olmanız ve 3960 günü tamamlamanız halinde emekli olabilirsiniz.
  • %40-49 arasında raporunuz varsa 18 yıldan beri sigortalı olmanız ve 4680 günü tamamlamanız,
  • %50-59 arasında raporunuz varsa 16 yıldan beri sigortalı olmanız ve 4320 günü tamamlamanız halinde emekli olabilirsiniz.

40 raporla erken emeklilik 2021

Eğer engel oranınız en az %40 ve üzeri ise 3. derece engelli sayılırsınız ve yaş beklemeden erken emekli olma hakkınız bulunmaktadır. Yukarıdaki tabloya göre işe giriş tarihinizi esas alarak %40-49 arası raporla sağlamanız gereken sigortalılık süresi ve prim gün sayısını hesap edebilirsiniz.

Engelli emeklilik hesaplama 2021

İlk sigorta, bağkur ya da diğer kapsamlarda Sosyal Güvenlik tescil tarihinize göre ve engel oranınıza göre emekli olacağınız tarih ve alınacak emekli maaşı hesap edilir. Bize bu bilgileri yazının altındaki yorum kısmından yazmanız halinde ne zaman emekli olabileceğiniz konusunda sizin için hesaplama yapabiliriz.

Vergi indirimi emeklilik maaşı ne kadar 2020

Gelelim en çok sorulan sorulardan birisi olan engelli emekli maaşı ne kadar sorusunun cevabına. 2021 yılı ve öncesi verileri esas alınarak engelli emeklilik maaş hesaplaması yapıldığında primleri asgariden ödenen engelli emekli maaşı 2021 yılında en düşük emekli maaşı 1500 TL olacaktır. Engel derecesi ve engeli emeklilik hesaplamasına göre alınacak olan güncel emekli maaşı tutarları aşağıda belirtilmiştir.

3.derece engelli emekli maaşı ne kadar 2021

3. derece engelli maaşları engelli emeklilik kapsamında alınacak en düşük emekli maaşlarıdır.  Üçüncü derece engeli olan yani %40-49 arasındaki engel raporu ile emekli olacak bir çalışanın primleri asgari üzerinden ödendi ise engelli emeklilik maaşı hesaplamasına göre alınacak en düşük maaş da asgari üzerinden hesaplanmış olacaktır. 2021 yılı için engelli emekli maaş hesaplama tablosuna göre 3. derecede engelli birisi için en düşük emekli maaşı 1500 TL olacaktır.

2.derece engelli emekli maaşı ne kadar 2021

İkinci derece engelli olanlar engel oranı %50-59 arasında olanlardır. Bu kişilere bağlanacak maaş 3. derecede olanlara göre kısmen biraz daha fazla olacaktır. Engelli emekli maaşı hesaplama şekline göre bu kapsamda emekli olacak birisine ödenecek aylık miktarı 2021yılı için en düşük 1500 TL olacaktır.

Engelli ya da malulen emeklilik haricinde normal emekli olmanız durumunda alabileceğiniz emekli maaşını hesaplamak ve güncel maaş tutarlarına göz atmak için emekli olursam kaç para maaş alırım sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Engelli vergi indirimi 2021

Eğer en az %40 ve üzeri engel raporunuz varsa ve çalışmaya devam ediyorsanız vergi indiriminden yararlanabilmektesiniz. 2021 yılında engelliler için vergi indiriminden yararlanma oranları açıklandı. Buna göre engelli vergi indirimi tutarları 2021 yılında;

  • Birinci derece engelli olanlar için: 1.500,00 TL,
  • İkinci derece engeli olanlar için: 860,00 TL,
  • Üçüncü derece engeli olanlar için ise: 380,00 TL olacaktır.

4c engelli emeklilik hesaplaması nasıl yapılır ?

4c eski adı ile emekli sandığı kapsamındakiler için yüzde 40 engelli emeklilik hesaplaması ilk defa memur olma tarihine göre farklılık gösterir. İlk defa 01 Ekim 2008 tarihi ve ya sonrasında emekli sandığı kapsamında memur olanlar için engelli emeklilik cetveli ve şartları aşağıdaki gibi olacaktır;

  • En az %60 ya da üzeri engeli olanlar 15 yıllık sigorta süresi ve 3960 günü tamamlamaları,
  • %50-59 arasında olanlar 16 yıllık sigorta süresi ve 4320 günü tamamlamaları,
  • %40-49 arasında engeli olan engelli memur emeklilik şartları ise 18 yıllık sigortalılık süresi ve 4680 gün olacaktır.

Engelli emeklilik şartları ve maaş tutarları konusundaki sorularınızı Yorum bölümünden sorabilirsiniz. 

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır