yeni gebelikte adet olunurmu / Hamileyken Adet Olunur Mu? Gebelikte Kanama ve Üstüne Görme

Yeni Gebelikte Adet Olunurmu

yeni gebelikte adet olunurmu

Gebelikte görülen kanama özlemle bebek bekleyen anne adaylarını en çok kokutan tablo. Öncelikle zaman kaybetmeden hekiminize gitmenizi öneririz. Ancak söz konusu bu durumdan korkmaktan ziyade gelin bu durumu hep birlikte analiz edelim. 

Ancak şimdiden ifade etmek isteriz ki, sağlık alanında ve bilhassa gebelik gibi hassas biri durumda okuduklarınız ve duyduklarınızla değil, sadece ve sadece hekiminiz ile karar verin yapacaklarınıza. 

Gebelikte kanama gibi çok hassas bir durumda kesinlikle hekiminiz aramanızı tavsiye ederiz. Şimdiden geçmiş olsun dileklerimizle şimdi makalemizle sizleri başbaşa bırakıyoruz. 

Hamilelikte Adet Kanaması Görülür Mü?

Hamileyken adet olmak bazı kadınlarda görülebilen bir durumdur. Fakat çok istisnadır.

Hamileyken yumurtlama olmaması dolayısıyla, adet kanaması görülmez. Fakat yine de bazı kadınlar yumurtlamaya devam etmektedir ve adet kanaması görmektedir.

Yine de hamilelikteki kanamaların birçok sebebi olabilir ve her kanama adet kanaması değildir.

Genel olarak adet kanaması gören kadınlar gebeliği boyunca -genellikle başlarda- bir veya iki kez adet görmektedir. Bu durum onların hamile olduklarını anlamalarını bile geciktirebilir. Hamileliğinin ilk iki ayında adet görmeye devam etmiş olan kadınlar, hamile olduklarını ancak üçüncü aylarında anlamaktadırlar. Hatta bazen daha da uzun sürmektedir.

Hamileyken adet kanaması görmek, her kadının başına gelebilecek bir olay değildir. Genellikle genetik sebepler dolayısıyla kadınların başına gelen bu durum, istenmeyen bebekler için sorun teşkil etmektedir. Çünkü gerek annenin hormonlarının devreye girmesi ve bebeği hissetmesiyle kürtajı istememesi, gerekse de zamanın geçmesi dolayısıyla bebeğin artık aldırılamaması kürtaja engel olacak; anne baba adaylarını zor durumda bırakacaktır.

Hamileliğin ilk aylarında gelen düzensiz kanamalar adet kanamaları değildir. Bu kanamalar kadınların regl gördüklerini zannederek, hamile kalmadıklarını düşündürmektedir. Fakat onlar aslında hamiledir ve bebeğin yerleşmesi sırasında bazı düzensiz kanamalar görmüşlerdir.

Bu kanamalardan bir tanesi Üstün Görme ya da Üstüne Görme olarak adlandırılan adet kanamasından farklı kanamalardır. Bu kanama yalnızca gebelik döneminde yaşanır ve genellikle bir gün sürer. Adet kanamasından farklı bir renge ve kıvama sahiptir. Kadınlar buna çok dikkat ederek, ilişki sonrasında yalnızca bir gün kan görmeleri durumunda test yaptırmalıdır. Veya bir kadın doğum uzmanına danışmalıdır.

Bunun dışında gerçekleşen kanamalardan bir diğeri de, düşük kanamasıdır. Daha hamile olduğunun bile farkına varmayan anne adayı için tam bir yıkım olan bu kanamanın sebebi, bebeğin tutunamayışı veya annenin bilmeden tükettiği bir yiyecek, çarptığı bir masa olabilir. Düşük tıpkı regl kanamasıymış gibi hafif başlayıp, git gide şiddetlenecek ve ciddi kramplara neden olacaktır. Bu nedenle özellikle bu konuda dikkatli davranılmalı ve düşük şüphesi olan durumlarda mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Diğer bir sebep ise hormonal değişikliklerdir. Kadının anne olmaya hazırlandığı bu dönemde, vücudu müthiş bir savaş içerisinde olacaktır. Yani kadın baştan aşağı yenilenmeye ortam hazırlayacak ve bebeği doğurduktan sonra da baştan aşağı yenilenecektir.

Hamileyken Adet Olunur Mu İlk Ay?

Genetik sebeplerle oluşması muhtemel bir olay olduğu için, evet adet olunabilir. Fakat çok istisnadır. Kadınlar hamileliğinin ilk üç ayında çeşitli kanamalar görebilirler. Bu kanamaların çeşitli sebepleri vardır ve geneli bebek dolayısıyla gerçekleşmektedir. Genellikle tehlikeli değildir ama bir günden uzun sürmüş olanları mutlaka doktora başvurulmalıdır. Çünkü normal kanamalar şiddetsiz olacak ve kısa sürecektir.

Gebelikte Adet Kanaması Kaç Gün Sürer?

Buna kesin bir cevap bulmak aslında pek vermek mümkün değildir. Çünkü bu durum kişiden kişiye değişen bir durumdur.

Bazı kadınlar yalnızca 1 gün görürken, bazıları 3 gün görmektedir.

Fakat yine de 1 günden uzun sürmüş kanamalarda doktora başvurulmalıdır. Doktor bir sorunun olmadığını ve kanamanın adet kanaması olduğunu söylerse, ancak o zaman rahatlanmalıdır.

Hamile Kadınlar Düzenli Olarak Regl Görürler Mi?

Normal şartlarda hamile hiçbir kadın adet kanaması ile karşı karşıya kalmaz. Ama yine de gören kadınlar da düzenli olarak adet kanaması görmezler. Arada bir kısa süreli olarak gerçekleşebilen ve genetik tabanlı olan bu kanamalar genellikle yalnızca hamileliğin başlarında görülürler. Çünkü sonradan görülen kanamalar ya enfeksiyon temellidir, ya da ilişki sonrası vajinal yırtılmanın sonucunda oluşmuştur.

hamilelikte kanama

Hamilelikte Kanamanın Sebepleri Nelerdir?

Hamilelikte kanamanın birçok sebebi olabilir. Kimi kanamalar anne ve bebek için tehlike arz ederken, kimileri de son derece basit, her kadının başına gelebilecek kanamalardır. Bunlar;

  • Düşük riski taşıyan kanamalar,
  • Kısmi düşük kanaması olarak bilinen kanamalar,
  • Boş gebelik kanaması,
  • Tam düşük kanaması,
  • Üzüm gebeliği ismi ile bilinen mol gebelik kanaması,
  • Dış gebeliğin neden olduğu kanamalar,
  • Bebeğin henüz anne karnındayken ölmesine bağlı gelişen kanamalar,
  • Plasentanın ayrılması sonucu oluşan kanamalar,
  • Bebeğin eşinden ayrılmasına bağlı oluşan kanamalar,
  • Bebeğin eşinin rahim ağzını kapatmasıyla oluşan kanamalar,
  • Erken doğum kanamaları,
  • Nişan kanamaları,
  • Servikal polip kanamaları,
  • Cinsel ilişkiye bağlı olarak gelişen, rahim ağzının yırtılmasıyla oluşan kanamalar,
  • Rahim yırtılması sonucu oluşan kanamalar,
  • Vajinada veya rahim ağzında bulunan kitlelere bağlı kanamalar,
  • Servisit kanamalarıdır.

Gebelikte Adet Kanaması İle Karıştırılan Kanamalar Nelerdir?

Halk arasında üstün görme veya üstüne görme olarak adlandırılan kanamalar adet kanamaları ile karıştırılmaktadır. Hamileliğin başlangıcında olan bu kanamalar, adet kanından farklı bir renkte ve tondadır. Ayrıca adet kanamaları kadar uzun sürmemektedir. Fakat yine de, regl olmaya ilk başladığı dönemden itibaren adet kanaması 2-3 gün süren anne adayları regl olduğunu sanarak bu kanamayı dikkate almamaktadır. Adet kanaması olarak düşündüklerinden, anne olacaklarının farkına bile varamamaktadırlar.

Bunun dışında düşük kanamaları da adet kanamaları ile çoğu zaman karıştırılır. Daha anne adayı olduğunun farkında bile olmayan kadınlar, bebeklerini düşürdüklerinden habersiz olarak adet gördüklerini zannederler. Düşük kanamaları, adet kanamasıyla karşılaştıralamayacak kadar sancılıdır. Ayrıca ilk başta normal adet kanaması gibi görünse de, sonradan çok fazla şiddetlenmektedir. Anne adayı olduğunu bilen kadınlar anında doktora başvurarak bu durumu anlayabilirler. Fakat daha hamileliğin ilk ayında gerçekleşen ve hamile olduğundan bihaber olan anne adayı için bu durum farklıdır. Hamile olduğunun farkında olmadığı gibi, bir de düşük yaptığını öğrenmek onun için yıkım olacaktır.

Hamilelikte İlk 3 Ay Gerçekleşebilecek Kanamaların Nedenleri

Hamileliğin ilk üç ayında gelişen kanamaların çok çeşitli sebepleri vardır. Kimisi gerçekten aciliyet gerektirirken, kimisi de normal kanamalardır. Fakat her ne olursa olsun doktora başvurulması ve gerekli önlemin alınması gerekir. Şayet hamilelik sonlanmış da olabilir.

  • 1. Düşük Tehlikesi: Kimi anne adaylarının başına gelebilecek ciddi bir durumdur. Ultrasonda rahim ağzı kapalıdır ve bebek canlıdır. Doktorun da teşvikiyle bazı önlemler alınarak, bebeğin düşmesi engellenir. Örneğin cinsel ilişki yasaktır, anne adayının ilaç kullanması tehlikelidir ve anne adayları sürekli yatak istirahati yapmalıdır. Anne adayının iş yapması, ağır kaldırması tehlike oluşturacağı için zaruri ihtiyaçları dışında yataktan kalkması tercih edilmemektedir.
  • 2. Düşük Yapma: Vajinadan bir parça ile yoğun bir kanama geldiği takdirde, anne adayı acilen doktora koşmalıdır. Ultrason muayenesine göre düşüğün gerçekleştiği saptanırsa, kalan hamilelik parçalarının da temizlenmesi için müdahale edilmelidir.
  • 3. Dış Gebelik: İlişki sonrasında oluşan embriyonun rahim kanalından geçmesini engelleyen faktörler dış gebeliğe neden olmaktadır. Rahim kanalından geçemeyen embriyo orada büyümeye devam eder ve bunun sonucunda rahim kanalını parçalar. Bu da kanamayı beraberinde getirir. Dış gebelik yaşayan bir anne adayı sürekli olarak halsiz ve bayılacakmış gibi hisseder. Ayrıca adeti de gecikmiştir. Sürekli karnı ağrır ve kanaması başladıktan sonra durmak bilmez. Doktor müdahalesine ihtiyaç duyulmaktadır.
  • 4. Gebelikle Alakasız Kanamalar: Vajinada gelişen bir problem, rahim ağzındaki polipler ve rahim ağzında meydana gelen bir yaranın kanaması sonucu oluşan kanamalar gebelikle alakasızdır. İlişki sonrası vajinanın yırtılması da gebelikle alakasız bir kanamadır ve aciliyet gerektirmemektedir. Ayrıca tehlikeli de değildir. Yalnızca bu kanamalara neden olan faktörü iyileştirmek amacıyla uygulanacak tedavi, gebelik doğrultusunda yapılmakta ve bebeğe zarar gelmeden bu işlem halledilmektedir.

İkinci Ve Üçüncü Ayda Meydana Gelen Kanamaların Nedenleri

Çoğu zaman tehlikeli olabilecek olan bu kanamalar, genellikle düşük tehlikesi nedeniyle olmaktadır. Bunu dışında düşük yapma ve dış gebelik de kanamalara neden olmaktadır. Ayrıca rahimde meydana gelen hasarlar sonucunda da bazı kanamalar görülebilir ki bunlar gebelikle alakasızdır. Ama özellikle üçüncü ayda ciddi bir tehdit daha söz konusudur. Rahimden nişan gelmesi sonucu başlayan erken doğum!

Erken doğum bebeği kaybetmek demektir. Çünkü dünyada 3 aylık doğup da yaşayabilmiş hiçbir bebek bulunmamaktadır. Bir bebeğin yaşaması için gereken minimum süre 7 aydır ve o bebekler bile çok zor şartlar altında yaşamaktadır. Yani özellikle hamileliğin üçüncü ayında oluşan kanamalara dikkat edilmeli ve doktor kontrolleri ihmal edilmemelidir.

Adet Döneminde Hamile Kalınır Mı? Adet Oldum Ama Hamileymişim

Her kadının kendine has bir hormonal yapısı ve metabolizması vardır. Bu nedenle bu soruya net bir cevap verilemez. Fakat kadınların hamile kalmaları için şanslarının daha yüksek olduğu günler elbetteki vardır. Bir jinekoloğa danışılarak öğrenilebilir.

Genellikle 72 saat canlı kaldığı düşünülen spermler, bazen kadın rahminde daha uzun süre yaşayabilme şansı elde ederler. Bu durum adet dönemindeki bir kadının, adeti bittikten sonra yeniden oluşan yumurtasına etki ederek hamile kalmasını sağlayabilir. Ayrıca yine bir ihtimaldir ki, bazı kadınların adet dönemleri çok kısa sürmektedir. Fakat lekelenmeleri devam etmektedir. Bu lekelenme dönemlerinin olduğu günlerde hamile kalmaları mümkündür.

Üstüne Görme Nedir?

Hamile olan bir kadının adetinin gecikmesi sonucu, adet görmesi demektir. Yani hamile olan kadınlarda görülür ve çoğu zaman anne adaylarını yanıltır. Hamile kaldığını bilmeyen ve regl olduğunu düşünen anne adayı, istenmeyen hamilelik durumunda zor durumda kalabilir. Anne adaylarının üstüne görme yaşama oranı yüzde 1 bile değildir. Yani 200 anne adayında bir görülmektedir.

Üstüne Görme Nasıl Olur?

Anne adayı çoktan hamile kalmış olmasına rağmen, bazı hormonal düzensizliklere bağlı olarak çoğu zaman hiçbir belirti görmeden kanama yaşayacak ve lekelenmeleri olacaktır. Bazı anne adaylarında ise hiçbir şey yokmuş da, normal adet oluyormuş gibi bir seyir takip edecek anne adayını yanıltacaktır.

Üstüne Görme Kaç Gün Sürer?

Üstüne görmenin süresi kadından kadına değişmektedir. Fakat çoğunlukla bir gün sürmekte ve adet kanamasından farklı bir renge sahip olmaktadır. Yine de bazı kadınlarda iki üç gün devam ettiği görülmüştür. Hamileliğe zarar vermeyen bu kanama, adet döngüsü dolayısıyla gerçekleşmekte ve bazı hormonal düzensizliklere bağlanmaktadır.

Yerleşme Kanaması Nedir?

Yerleşme kanaması; beklenen adet kanaması zamanından genellikle 3-5 gün önce, ped ya da iç çamaşırında pembe veya kahverengi renkte akıntı gibi görülen kanamaya verilen isimdir. Kadınlar her ay fizyolojik olarak adet kanaması yaşar. Kadınların yaşadığı düzenli adet kanamalarının dışında gelişen bazı kanamalar vardır. Bunlardan biri yerleşme kanamasıdır. Peki yerleşme kanaması nedir? Hamileliğin çok erken bir belirtisi olarak kabul edilen yerleşme kanaması, adet döngüsünden hemen önce gerçekleşir. Gebeliği doğrulayan bu kanama, implantasyon kanaması olarak da bilinir. Gebelik şöyle oluşur: İmplantasyon süreci döllenme ile başlar. Spermin bir yumurtayı döllemesi ile embriyo oluşur. Bu embriyo fallop tüpünden rahme doğru ilerler ve daha sonra organların gelişeceği bir dizi hücre meydana getirir. Bu hücreler rahme eriştiğinde rahim iç duvarına tutunmaya çalışırlar. İşte rahimdeki bu bağlanmaya implantasyon adı verilir. Bu süreç tamamlandığından da 9 aylık hamilelik süreci başlar.


Yerleşme Kanaması Ne Zaman Olur?

Gebelik sürecini de düşündüğünüzde “Yerleşme kanaması ne zaman olur?” diye kafanızda bir soru oluşabilir. İmplantasyon, genellikle yumurta döllendikten yaklaşık 1-2 hafta sonra oluşur. Yerleşme kanaması ise döllenmiş yumurtanın rahim duvarına tutunmaya çalıştığı süreçte meydana gelir. Çünkü bu tutunma bölgesinde bulunan bazı kan damarları parçalanır ve hafif bir kanama oluşur. Hamile kadınlarda görülen yerleşme kanaması, hamilelikte lekelenme olarak da bilinir.

Yerleşme Kanaması Adetten Kaç Gün Önce Olur?

Yerleşme kanaması yumurtlamadan yaklaşık 1 hafta sonra, adet kanamasından birkaç gün önce görülür. Ancak yerleşme kanaması her kadında görülmez. Hatta araştırmalara göre yerleşme kanaması üreme çağındaki kadınların yüzde 15-25’inde görülür.

Yerleşme Kanaması Belirtileri

Yerleşme kanaması adet kanamasıyla karıştırılabileceğinden yerleşme kanamasını ayırt edici bazı belirtilere dikkat edilmelidir. Yerleşme kanaması belirtileri şunladır:

Erken Kanama: Yerleşme kanaması genellikle adet döngüsünden birkaç gün önce görülür ancak bazı kişiler bu iki tür kanamayı karıştırır. Erken kanamanın yerleşme kanamasına işaret ettiğini bilin.

Renkli Bir Akıntı: Yerleşme kanaması rengi hafif pembe, çok koyu renkli veya siyaha çalan bir renktedir. Bu renkteki bir kanamanın yerleşme kanaması olduğunu düşünebilirsiniz.

Çok Hafif Kanama: Yerleşme kanaması hafiftir. Yerleşme kanaması yaşayanlar, birkaç saat lekelenme, bir nokta kadar veya sadece bir çizgi şeklinde akıntı yaşayabilirler.

Yerleşme Kanaması Ağrılı mıdır?

Yerleşme kanaması az da olsa bir kanama olması nedeni ile şüphesiz her ay görülebilen adet ağrısı gibi “Yerleşme kanaması ağrılı olur mu?” sorusunun akla gelmesine neden olur. Yerleşme kanaması her kadında olmasa da hafif ve geçici kramplar yaşatabilir. Bu kramplar adet sancılarına benzeyebilir.

Yerleşme Kanaması Belirtileri Nelerdir?

Adet öncesi lekelenme hamileliğin en erken belirtisi olarak kabul edilebilir. Hatta bazı kadınlar yerleşme kanamasını ‘gününden önce adet olmak’ olarak ifade eder ve bu sebeple “gününden önce adet olmak hamilelik belirtisi” derler. Yerleşme kanamasıyla birlikte görülen diğer erken dönem hamilelik belirtileri şunlardır:

  • Yorgunluk
  • Baş dönmesi
  • Baş ağrısı
  • Ruh hali değişimi
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Kabızlık
  • Hassas ve şişmiş göğüsler
  • Koku hassasiyeti
  • İştah artışı veya kaybı
  • Artan vücut ısısı

Bu belirtiler her hamile kadında görülmez. Bazı kadınlar sadece tek bir semptom yaşayabilir, sadece lekelenme görebilir.

Yerleşme Kanaması Nasıl Olur?

“Yerleşme kanaması nasıl olur?” diye düşünüyorsanız bu kanamaların tipik özellikleri vardır. Yerleşme kanaması, döllenmiş yumurtanın rahim duvarına yerleşmesi nedeni ile oluşan hafif kanamasıdır. Döllenmiş yumurta, daha önce bebeğin beslenmesi ve yaşamını sürdürebilmesi için kalınlaşmış, kan damarları artmış rahim duvarına ulaştığında, bu duvara yerleşebilmek amacıyla bazı enzimler salgılar. Tam bu esnada kan damarlarında hafif bir çatlama meydana gelebilir ve bu durum yerleşme kanaması dediğimiz durumu meydana getirebilir. 

Yerleşme kanaması embriyo rahim duvarına tutunmaya çalışırken oluşur. İmplantasyon kanaması çok hafiftir. İlk hamileliğini yaşayan kadınların yerleşme kanamalarının daha çok olabilme ihtimali vardır. Bazı durumlarda yerleşme kanamasına karın krampları, şişkinlik ve vajinal akıntı değişikleri eşlik edebilir. Hamilelik şüphesi taşıyorsanız implantasyon kanamasından sonra hamilelik testi yapabilirsiniz.

Yerleşme Kanaması Olduğunda Ne Yapılmalıdır?

Yerleşme kanaması bir hamilelik belirtisi olduğundan bu durumda hamilelik testi yapmanız uygun olabilir. Yerleşme kanamasında herhangi bir tıbbi müdahaleye ihtiyaç olmaz. Genellikle tehlikeli değildir. Yerleşme kanaması aslında embriyonun rahim duvarına tutunabildiğinin ve büyümeye başladığının göstergesidir. Yerleşme kanaması çekenler nadiren kanamanın artması, ağrılarının geçmemesi gibi durumlarda doktora başvurabilir.

Yerleşme Kanaması Kaç Gün Sürer?

Yerleşme kanaması genellikle birkaç saat ila birkaç güne kadar (1-2 gün) sürebilir. Kanama miktarı çok az ve genellikle pembe-kahverengi ped ya da iç çamaşırı üzerinde çizgi şeklinde görülebilir. Kırmızı ya da pembe şekilde başlayan kanamalar zamanla kahverengiye dönerek durabilir.

Yerleşme kanaması tedaviye gerek olmadan birkaç saat veya birkaç gün sonra kesilir. Ağır bir kanama ise adet kanaması belirtisidir veya gebelikle ilgili bir komplikasyona işaret edebilir. Bu süreçte tampon kullanılması uygun görülmez. 3 günden uzun süren kanamanın yerleşme kanaması olmadığını düşünebilirsiniz.

Yerleşme Kanaması ve Adet Kanaması Arasındaki Farklar

Yerleşme kanaması bazı kadınlar tarafından adet kanamasıyla karıştırılabilir. Bu farkı anlayabilmek için bazı ipuçları mevcuttur. Bu noktada kanın rengi belirleyici olabilir. Yerleşme kanamasının çıkışının uzun sürmesi kanın renginin daha koyu olması sonucunu doğurur.

Yerleşme kanamasının miktarı da ayırt edici olabilir. Genellikle çok hafif olan yerleşme kanamasında birkaç saat sürebilen bir lekelenme yaşanabilir. Sadece bir kan lekesi veya pembemsi veya kahverengimsi akıntı olabilir. Adet kanaması 3-8 gün kadar devam eden kırmızı renkli bir kanamadır. Bu süre zarfında hafiften şiddetliye doğru artan ve sonra azalarak kesilen bir kanama yaşanır. Adet kanamasındaki kan akışını kişi fark edebilir ama yerleşme kanaması bu kadar belirgin değildir. Adet kanamaları yoğundur ve bu kanamalar bazı kadınlarda pıhtılaşma veya jel şeklinde görülür. Yerleşme kanaması böyle yoğun bir kanama olmadığı için pıhtılaşma görülmez.

Gebelik şüpheniz varsa yerleşme kanaması hesaplayıcı olarak en son yaşanılan cinsel ilişkiyi düşünebilirsiniz. Cinsel ilişki üzerinden bir aydan fazla zaman geçtiyse yerleşme kanaması yaşama ihtimali düşüktür. Bunun için en iyi yol gebelik testi yapılmasıdır. Peki yerleşme kanamasından kaç gün sonra test yapılır? Hamilelik testlerinin yerleşme kanaması durduktan en az 5-6 gün sonra yapılması daha sağlıklı bir sonuç verir.

Hamilelikte yaşanan erken dönem belirtiler yine adet kanaması ile yerleşme kanamasının arasındaki farkı anlamada yardımcı olabilir. Sabahları yaşanan mide bulantısı ve koku hassasiyeti bu belirtilerden en yaygın ikisidir. Mide bulantısı ilk olarak daha çok keskin kokuya sahip parfüm, sarımsak, evcil hayvanlar ve ete karşı gelişebilir.

Adet sancıları adet kanaması ve yerleşme kanamasını ayırt etmede yine faydalı olabilir. Çünkü yerleşme kanamasındaki kramp yumurtanın rahim duvarına yapışmasıyla oluşur ve hafif hissedilir. Ama adet sancıları daha şiddetli hissedilir. Miyom, polip, çikolata kisti gibi durumlarda adet sancılarının şiddeti yüksektir.

Adet kanamalarında göğüs ağrısı yaşamayan kadınlar için göğüslerde hissedilen hassasiyet, bir hamilelik belirtisi olarak kabul edilebilir. Ruh hali ve yeme isteğindeki değişimler ise adet dönemlerinde de görülmesi nedeniyle hamilelik dolayısıyla yerleşme kanaması olarak ayırt edici bir özellik olarak kabul edilemez.

Hamilelikte hafif kanamalar olması normaldir. Hamilelikte kanama varsa hafif veya ağır mutlaka doktora gidilmelidir. Rutin muayene, rahim ağzı polipleri, cinsel ilişki veya vajinal enfeksiyondan kaynaklanan kanamalar olabilir. Ancak dikkat edilmesi gereken şey; bu kanamaların tipi ve süresidir. Kanama hafifse uzun sürmez. Daha ağır kanamalar tıbbi müdahale gerektirir. Adet sancıları, kan pıhtıları, aşırı kanama gibi durumlarda mutlaka acile gidilmelidir. Mol gebeliği, dış gebelik ve düşük gebeliklerde bu tür kanamalar yaşanabilir. Düşükle adet kanaması arasındaki fark da kanamanın ağırlığından anlaşılabilir. Hamilelikte ağır ve sancılı bir kanama düşük kanaması olabilir. Polip ve miyom durumlarında da hamilelikte ağır kanamalar görülebilir.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Hamileyken adet olunur mu? Hamilelikte kanama nedenleri ve çeşitleri

Hamileyken adet olunur mu? Hamilelikte kanama nedenleri ve çeşitleri

Hamilelik döneminde görülen kanamaların adet kanaması olup olmadığı konusunda kafası karışık olan kimseleri aydınlatacak bilgileri haberimizde okuyabilirsiniz! Hamilelikte adet kanaması görülür mü, Hamileyken adet olunur mu? Hamilelikte görülen kanamaların nedenleri ve hamilelikte kanamalarla ilgili bilinmesi gereken ayrıntılar...

Kadın sağlığıyla ilgili en çok merak edilen konulardan birisi de her ay başında görülen adet kanamasının hamilelik döneminde görülüp görülemeyeceğidir. Bebek müjdesi alan bazı kadınlar, hamile kaldıktan sonraki süreçte birkaç defalık da olsa adet kanamalarının görüldüğünü söyler. Hamileyken adet olmanın mümkün olmadığını belirten kaynaklardan yola çıkarak bu konuyla ilgili söyleyebileceğimiz tek şey, hamilelikte adetin mümkün olmadığıdır, ancak kanamaların görülmesi son derece normaldir. İlişki sırasında yumurta döllenmesi yerine geçen adet kanaması tamamen farklı bir olaydır. Bu esnada ortaya çıkan kanamaların nedeni ise çeşitli nedenlere bağlı olarak değişebilir.

  • Hamileliğin ilk zamanlarında görülen implantasyon (yerleşme) kanaması, lekelenme halinde embriyonun rahme girmesi ile ortaya çıkar. Anne adayının adet kanaması olarak nitelendirdiği bu durum aslında farklı nedenlerden dolayı oluşan kanamalardır.
  • Yalnızca ımplantasyon kanaması da olmayıp düşük, üstüne görme, servikal enfeksiyon kanaması ya da rahim kaynaklı sorunlardan dolayı görülebilir.

HAMİLEYKEN ADET KANAMASI GÖRMEK İMKANSIZ MI?

Hamileyken adet olunur mu

Hamileyken adet olunur mu

Hamilelikte İmplantasyon kanaması nedir? Yerleşme kanaması ile adet kanaması nasıl ayırt edilirİLİŞKİLİ HABERHamilelikte İmplantasyon kanaması nedir? Yerleşme kanaması ile adet kanaması nasıl ayırt edilir

Toplum içerisinde hamilelikte adet görme ile ilgili görüşlerden doğrusu, regl kanamasının hamilelikte görülmediğidir. Hamile kalan ya da kalmayan kadınlarda görülen her kanamanın adet kanaması olduğu zannedilmemelidir. Hamileliğin başlamasıyla birlikte embriyo rahme tutunur ve bu esnada kanama meydana gelebilir. Bu kanaması ise adet kanaması değil'üstüne görme' dediğimiz kanamadan ibarettir.

HAMİLELİKTE GÖRÜLEN KANAMALAR NEYİN HABERCİSİ?

Hamilelik kanamaları

Hamilelik kanamaları

Hem anne hem de bebek için en riskli zamanların olduğu ilk üç ayda lekelenme, hafif ya da ağrılı kanamalar görülebilir. Bu kanamaların regl döneminde görülen kanamalarla bir bağlantısı yoktur.Ancak kısa bir şekilde özetleyecek olursak hamilelikte görülen kanamaların nedenleri şunlardır;

Üstüne görme: Hamileliğin meydana gelme evresinde implantasyona bağlı olarak görülen kanamalardır.

Düşük: Embriyonun rahme tutunmasını önleyen etkenlerden dolayı görülen düşün tehlikesinin en büyük işaretidir.

Servikal enfeksiyon kanaması: Serviks çevresinde enfeksiyona bağlı gelişen kanamadır.

Rahim sorunu: Rahimdeki yara ya da lezyonlardan dolayı görülen kanamalardır.

En kolay dondurma nasıl yapılır? Evde dondurma yapmanın püf noktaları

İLİŞKİLİ HABER

En kolay dondurma nasıl yapılır? Evde dondurma yapmanın püf noktaları

Üstüne Görme ve Hamilelik

Üstüne görme ve hamilelik döneminde açığa çıkan diğer belirtiler aynı zamanda düşük ya da jinekolojik problemlerin de belirtisi olabilmektedir. Bu nedenle hamilelik döneminde yaşanan kanamaları hangi faktörlerden kaynaklandığı kadınlara nitelikli bir şekilde anlatılmalıdır.

Üstüne Görme Nedir?

Üstüne görme halk arasında gebeliğin hemen başlangıcında görülebilen vajinal kanamaya verilen bir isimdir. Bu kanama bebek sahibi olmayı arzu eden bir kadın için sevindirici bir işaret olurken, gebe kalmayı istemeyen bir kadın için kabus işareti olabilir. Üstüne görme kanaması her gebelik öncesi mutlak olacak bir kanama değildir, aksine seyrek görülen bir durumdur. Üstüne görme kanaması gebelik boyunca 9 ay her adet zamanı olan bir kanama değildir.

Yumurtlama günü gelip döllenen yumurtanın rahime yerleşmesi ve tutunabilmesi için rahim içinde hormonların yaptığı bazı hazırlıklar vardır. Bunlardan biri rahim iç tabakasının kalınlaşması ve gelen yumurtanın yerleşmesidir. Döllenmiş yumurta döllenmeden 7-10 gün sonra rahim içine ulaşarak rahim iç tabakasına kendini implante eder, yani yerleştirir. Bu süreçte anne adayında hafif bir kanama olabilir. Zaman olarak beklenen adete yakın günlerdir. Nadiren beklenen ve gerçekleşmeyen adetten birkaç gün sonradır. Bu kanama kadın tarafından adet kanaması sanılabilir ama adet kanamasından daha farklı bir kanamadır. Dikkatli bir kadın bunun adet kanaması olmadığını fark eder.

Üstüne Görme İle Regl Arasındaki Farklar Nelerdir?

Üstüne görme ile regl arasında miktar, renk, süre ve pıhtılaşma farklılıkları vardır. İmplantasyon (üste görme kanaması) kanaması birkaç damla veya en fazla 1 pet kadar, hafif pembe veya kahverengidir. Normal adet kanaması koyu kırmızı renklidir. İmplantasyon kanaması ise 1 gün veya en fazla 2 gün süren siyahımsı, kahverengi en fazla 1 pedlik bir kanamadır. Adet ise 5-6 gün süren, kişisel farklılıkları olabilen 5-6 pedlik bir kanamadır. Ayrıca adet kanaması pıhtı içerebilir. Üstüne görme kanamasında pıhtı yoktur. Sonuç olarak üstüne görme kanaması, adet kanamasından farklıdır, beklenen adet gününden farklı bir günde gerçekleşir. Gebelik boyunca tekrar, tekrar olmaz. Gebelikte ara ara kanama oluyorsa bunun sebebi büyük ihtimalle düşük tehdidi kanamalarıdır veya rahim ağzında olabilen polip veya erozyon (yara) kanamalarıdır.

Regl Olan Bir Kadın Hamile Olabilir mi?

Regl kanaması kadının belirli aralıklarla ortalama 5-7 gün süren vajinal kanamadır. Her kadın kendi düzenine göre adet göreceği günü aşağı yukarı bilir. Gebe kalan kadın imlantasyon kanaması görebilir, ama mutlaka görecek diye bir şey yoktur. Adet kanamasından farklı bir kanamadır. Süresi, rengi, miktarı ve olduğu gün farklıdır. Beklenen adet gününden birkaç gün öncedir. Bu kanama sonrasında beklenen adet olmayacaktır ve gebe kadın bunu adet olarak değerlendirmemeli. Daha sonraki aylarda ise adet görmesi gereken tarihlerde tekrar üste görme kanaması olmaz.
Yani bir kadın üst üste 2-3 kez beklenen tarihlerde normal adet görülmüşse kadının gebe olmadığını söyleyebiliriz.

Son İlişki Tarihinden Sonra Regl Olmuş Kadının Hamile Olma Olasılığı Nedir?

En son korunmasız ilişkiden sonra zamanında, normal miktarda adet görmüş bir kadın gebe değildir. Ama adet miktarı, süresi, kanama şekli normal adetten farklı ise, kişi bir farklılık hissetmişse gebelik yönünden analiz gerekir.

Beta HCG Adette Yükselir mi?

Adet görmek beta HCG’yi yükseltmez. Adet sırasında beta HCG 0-5 arasında bir değerdedir. Beta HCG 5 in üstünde bir değerde ise gebelik yönünden takip yapmalı. Testi 3-5 gün sonra tekrarlamalı. Beta HCG yükselten sebepler gebelik, dış gebelik, mol gebeliği, bazı kanser türleridir. Kadın beklenen tarihte düzgün bir adet gördüyse beta HCG zaten normal çıkar. Ama farklı bir adet gördüyse beta HCG yapılarak İmplantasyon kanaması olup olmadığı bakılır.

Hamilelik Belirtileri Ne Zaman Başlar?

Hamilelik belirtileri her kadında aynı şekilde değildir. Belirtilen bulgular her kadında olmayabilir. En önemli bulgu adet gecikmesidir. Korunmasız veya etken olmayan korunma yöntemi uygulamamış çiftlerde adet gecikmesi olmuşsa en önce akla gebelik ihtimali gelmeli. Muayene ve analiz yapılmalı. Gebelik yoksa nedeni araştırılmalı. Stres, kistler, beslenme bozukluğu neden olabilir. Gebelikte adet gecikmesi en önemli bulgudur. Diğer belirtilerin her kadında olmadı gerekmez. Kadındaki değişimler hamilelik nedeniyle artmış östrojen ve progesteron hormonuna bağlıdır. Bunlar memede hassasiyet, baş dönmesi, yorgunluk, uyku isteği, mide, hazım sistemi problemleri, baş ağrısı, bulantı, koku hassasiyeti, sık idrara çıkmadır. Memede hassasiyet illa gebeliği işaret etmez. Adete yakın zamanda da hassasiyet olabilir. Gebelik oluşmuşsa hassasiyet artar ve ilerleyen zamanlarda meme ucunda koyulaşma, meme dokusunda büyüme olur. Adet gecikmesi olmadan başlayan hafif kanama üste görme kanaması olabilir. Hormon artışına bağlı bu bulgular gebeliğin ilk günlerinde olabileceği gibi, kişiden kişiye değişmek kaydıyla daha sonraki zaman diliminde de olabilir.

Üstüne Görme Ne Zaman Hissedilir?

Üstüne görme kanaması çok az kadında olan beklenen adet kanamasından 5-10 gün önce veya yumurtlamadan 7-10 gün sonra döllenmiş yumurtanın rahime yerleşmesiyle oluşan az miktarda bir kanamadır. Adetten birkaç gün önce farklı bir kanama gelmiş ve kısa sürede kesilmiştir Böylesi bir kanamadan sonra gebelikten şüphelenmeli.

Sıkça Sorulan Sorular

İlişkiden 10 Gün Sonra Adet Oldum Hamile miyim?

İlişkiden sonra zamanında her ay olduğu miktarda ve sürede adet olunmuşsa hamilelik sorgulamaya gerek yoktur.

İlişkiden Hemen Sonra Regl Oldum Hamile miyim?

Beklenen zamanda, her ay görülen miktarda ve sürede adet olunmuşsa gebelik yoktur.

Adet Kanamasından Sonra Hamilelik Riski Devam Eder mi?

Normal süre, normal miktarda ve beklenen tarihte adet olmuşsanız, adet görmeden önceki ilişkilerinizden kaynaklanan bir gebelik söz konusu olamaz. Adet gördükten sonra oluşacak korunmasız ilişkilerden gelecek ayda gebelik olabilir ama geçmiş dönemlerden kaynaklanan gebelik olmaz. Çünkü normal adet olunmuştur. Normal bir adet görmek gebe olmadığınızın en önemli işaretidir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır