yeni başlayan boğaz ağrısına ne iyi gelir / Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir? Boğaz Ağrısı Nasıl Geçer? | Anadolu Sağlık Merkezi

Yeni Başlayan Boğaz Ağrısına Ne Iyi Gelir

yeni başlayan boğaz ağrısına ne iyi gelir

Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir? Evde Tedavi İle Boğaz Ağrısı En Hızlı Nasıl Geçer?

İlaç kullanımına başlamadan önce genel olarak boğaz ağrısına iyi gelen şeyler, bitkisel çaylar, çorbalar tüketilir. İltihaplı boğaz ağrısı; bu gibi yöntemlerle enfeksiyonu boğazdan atmak suretiyle sona erdirilmeye çalışılır. Özellikle boğaz ağrısına ne iyi gelir yutkunamıyorum diyenler ve yutkunma zorluğu problemine öksürük, boğazda yanma, şişkinlik gibi sorunların eşlik ettiği durumlar için mutlaka bir uzman görüşü alınmalıdır. İşte boğazdaki iltihabı bitiren, bademcik ağrısına son veren, şişkinlik, yanma, acı, kızarıklık gibi durumlardan kurtulmayı sağlayan doğal ve bitkisel çözümler…

BOĞAZ AĞRISINA NE İYİ GELİR?

Sıcak ve içeriği sayesinde boğazdaki enfeksiyonu sonlandırması mümkün bitki çaylar, boğaz ağrısını büyük ölçüde geçirir. Bu sayede sıcak tutulan boğazda nemlenme sağlanacak ve bitkilerin içeriğinde yer alan bileşenler sayesinde iyileşme süreci hız kazanacaktır. Aynı zamanda söz konusu çayların balla karıştırılarak tüketilmesi de mümkündür. Balın faydaları arasında boğaz ağrısının giderilmesi yardımcı olması da yer alır. Boğaz ağrısına iyi gelen şeyler, doğal ve bitkisel çözümler ile bitki çaylarından bazıları şu şekildedir:

Boğaz ağrısına iyi gelen çaylar ve bitkisel yöntemler:

  • Papatya çayı
  • Adaçayı
  • Rezene
  • Nane
  • Tuzlu su
  • Hindistan cevizi yağı

Papatya çayı

Boğaz ağrısı doğal yollardan geçer mi sorusunun ilk cevaplarından bir tanesidir. En iyi iltihap sökücü bitkilerden bir tanesidir. Boğazda bulunan mukoza hücrelerinin yenilenmesini sağlar, bölgedeki mikropların vücuttan dışarıya atılmasına yardımcı olur. Boğazı nemlendirir ve rahatlatır.

Adaçayı

Boğaz ağrısına iyi gelen doğal tedavi yöntemleri arasında adaçayı içmek de vardır. Mukozayı koruyucu bir tabaka şeklinde kaplayan adaçayı, gargara yapıldığı takdirde daha etkili olur. Mikropları öldürücü etkisi ile bilinir. Bununla birlikte taze adaçayını çiğneyip tükürerek de boğaz ağrısına bitkisel çözüm üretmek mümkündür. Bu yöntemde adaçayının içeriğinde yer alan doğal tedavi bileşenleri, direkt olarak boğazla temas edecek ve enfeksiyonun kurutulmasına yardımcı olacaktır.

Rezene

Boğaz ağrısına iyi gelen çaylardan bir tanesi de rezene çayıdır. Boğazdaki iltihabı gidermesinin yanı sıra güçlü bir balgam söktürücü bitki olarak bilinir. Boğaz ağrısının yanı sıra bu soruna eşlik eden öksürük probleminin sonlandırılması için de rezene çayı tüketilmesi önerilir.

Nane

Esansiyel yağları dezenfekte eden bir etkiye sahip olan nane, boğaz bölgesinde varlık gösteren mikropların yok edilmesini sağlar. Doktorlar tarafından nane çayı, özellikle soğuk algınlığı ve benzeri hastalıklar dolayısıyla ortaya çıkan boğaz ağrısının tedavisinde önerilir.

Tuzlu su

Boğaz ağrısını gidermek için evde uygulanabilecek yöntemlerin başında tuzlu su ile gargara yapmak gelir. Tuzlu su, ağız boşluğunda yer alan toksinlerin uzaklaştırılmasını ve ağız içinin dezenfekte edilmesini sağlar. Bu yöntem ayrıca bademciklerdeki şişmeyi de giderecek ve bademcik ağrısına son verecektir. Boğaz ağrısına 2 dakikada çözüm arayanlar bu yöntemi uygulayabilir.

Hindistan cevizi yağı

Hindistan cevizi yağı, dişlerin ve diş etlerinin sağlıklı kalmasını sağlar. Bununla birlikte boğaz ağrısına iyi geldiği de bilinmektedir. Şifalı özelliklere sahip bir bitkisel kaynak olarak tanımlanan Hindistan cevizi yağı, boğaz ağrısı ve bademcik iltihabı gibi problemlerin tedavisinde doğal ilaç olarak kullanılır. Öte yandan anti inflamatuar özellikleri de boğazdaki enfeksiyonun kurutulmasını ve iltihabın giderilerek ağrı problemine son verilmesini mümkün kılar.

BOĞAZ AĞRISI NASIL GEÇER?

Yutkuna zorluğu ve çeşitli semptomlar ile birlikte kendini gösteren boğaz ağrısı kimi durumlarda oldukça rahatsız edici boyutlara ulaşabilir. Peki bu durumda boğaz ağrısı için ne yapılır? Doktor bilgisi ve önerisi dahilinde boğaz ağrısını anında kesen yöntemler şu şekildedir:

  • Günlük sıvı alım miktarı:

Boğaz ağrısına ne iyi gelir sorusuna verilen cevapların ilk başında sıvı tüketimi gelir. Günlük sıvı tüketiminin yüksek olması halinde boğazda hissedilen mukoza yumuşar ve bölgede enfeksiyon oluşum riski azaltır. Bu da boğazdaki ağrının ve acının azalmasını mümkün kılar.

Fazla soğuk ya da fazla sıcak yiyecek ve içecekler boğaz ağrısına zarar verir. Dolayısıyla besinlerin mümkün olabildiğince ılık bir şekilde tüketilmesi gerekir. Bu dengeyi ayarlayamadığınız takdirde boğazınızda ortaya çıkmasına sebep olduğunuz tahriş, ağrıyı beraberinde getirecektir.

Sağlık bir şekilde nefes alıp vermek ve bu sayede boğazınızın kurumasını önlemek için kış aylarında içinde bulunduğunuz odadaki kaloriferlerin üzerine bir bardak su koyabilirsiniz.

Yüksek ses boğazınızı yoracak ve ağrı vb. problemlerin ortaya çıkmasını sağlayacaktır. Daha sakin bir ses tonuyla konuşmak sizi bu problemden korur.

BOĞAZ ENFEKSİYONU NASIL GEÇER?

Özellikle kış mevsiminde enfeksiyon kapanda boğaz bölgesinde gelişen iltihap, boğaz ağrısı başta olmak üzere çeşitli sorunları beraberinde getirir. İltihap dolayısıyla ortaya çıkan bu sorunları ortadan kaldırmak için izlenmesi gereken tedavi sürecinde, boğaz enfeksiyonuna ne iyi gelir konusunda önerileri uygulamak gerekir. Boğaz enfeksiyonuna iyi gelen evde doğal ve bitkisel çözüm, iltihabı kurutmasının yanı sıra iltihap dolayısıyla meydana gelen sorunları da ortadan kaldıracaktır.

Yukarıda da bahsettiğimiz papatça, rezene çayı gibi bitkisel kaynaklar boğaz ağrısını gidermelerinin yanı sıra boğazdaki enfeksiyondan kurtulmayı sağlayan doğal tedavi yöntemleri arasında gösterilir.

Dondurmanın boğaz ağrısı ve enfeksiyona sebep olduğu düşünülür. Yaygın bir şekilde hakim olan bu düşünce esasında doğru değildir. Bilim insanları tarafından yapılan çalışmalar ile dondurma tüketiminin enfeksiyon riskini azalttığı kanıtlanmıştır.

Boğazda meydana gelen enfeksiyon ile birlikte bademciklerin ağrıması ve şişmesi, bağışıklık sistemindeki güçsüzlük ile doğrudan ilişkilidir. Bu durumun önüne geçmek için bağışıklık sistemini güçlendirecek alışkanlıklar edinilmesi önerilir.

Boğazında enfeksiyon dolayısıyla ağrı hisseden kişiler, sıcak bir havlu ile boğaz bölgesine uygulama yapabilir.

BOĞAZ AĞRISI NEDEN OLUR?

Boğaz ağrısı, genel olarak üst solunum yollarında meydana gelen bir enfeksiyona bağlı olarak ortaya çıkar. Boğazda meydana gelen ağrılar bademciklerin de içerisinde yer aldığı birtakım organlar dolayısıyla ortaya çıkmış olabilir. Sebebi ise genellikle bu organlardan bir yada birkaçının bazı hastalıklardan ya da çevresel faktörlerden etkilenmiş olmasıdır. İşte boğaz ağrısı nedenleri:

  • Virüs ve bakterilere bağlı olarak özellikle kış aylarında söz konusu olan hastalıklar
  • Sıklıkla çok sıcak ve soğuk ortamlarda bulunmak, ani hava değişimleri
  • Midedeki besinlerin ağza gelme hissi olarak tanımlanan reflü
  • Hayvan tüzü, küf, toz gibi etken maddelere karşı alerji
  • Tütün, alkol ve bazı baharatlar gibi tahriş edici maddeler
  • Nemsiz ortamlarda bulunmak
  • Bağırmak ve benzeri eylemler ile boğazdaki kasları zorlayarak tahriş olmalarını sağlamak
  • HIV enfeksiyonuna kapılmış olmak
  • Tümör ve benzeri durumlar

BOĞAZ AĞRISI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Boğaz ağrısı genel olarak enfeksiyon sebebiyle ortaya çıkar. Bilindiği üzere enfeksiyonel hastalıkların kaynağı virüs olarak tanımlanır. Bademcik iltihabının en büyük sebebi, virüslerin soğuk hava ve benzeri değişenlerden güç alarak vücutta etkin olmasıdır. Virüsün etkisini artırmasıyla birlikte boğazda şiddetli bir ağrı ve kızarıklık ortaya çıkar. Bu duruma kimi zaman baş ağrısı, yüksek ateş, yorgunluk hissi veya genel olarak vücut ağrısı gibi durumlar eşlik edebilir.

ÇOCUKLARDA BOĞAZ AĞRISI

Çocuklarda boğaz ağrısının sebebi yetişkinlerin aksine belirli bir hastalık ile ilişkilendirilmez. Çocuklarda bakteri kültürleri henüz tam olarak gelişmediği için vücut zararlı bakterilerin yanı sıra yararlı bakterilere karşı da savaş açar. Bu aşamada mukozaya yapışan bakteriler öksürük ile dışarı atılmaya çalışılır. Bu da boğazın tahriş olmasına ve ağrı probleminin ortaya çıkmasına yol açar.

Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir?

 

Boğaz ağrısı, vücudun bakteriyel ya da viral enfeksiyon yaşaması durumunda bağışıklık tepkisinin bir parçası olarak oluşur. Bunun sonucunda da boğazda bulunan mukoza zarı iltihaplanır ve şişer. Bu iltihaplanma, kaşınma, ağrı, şişme ve rahatsızlık gibi yaygın boğaz ağrısı semptomları yaratır. İlk belirti veren sızlama veya sancıyı fark ettiğinizde hızlı davranmanız boğaz ağrısı semptomlarınızı minimumda tutmanıza yardımcı olabilir. Boğaz ağrısı için kullanabileceğiniz reçetesiz ilaçların çoğu mutfağınızda olanlardır. Mutfağınızda bulunan ev yapımı çözümlerle ağrıyı hafifletebilirsiniz. Ancak geçmemesi ve daha da şiddetlenmesi durumunda mutlaka tıbbi yardım almalısınız. Peki, boğaz ağrısına ne iyi gelir? İşte boğaz ağrısı için evde bulabileceğiniz çözümler:

Boğaz Ağrısı Nedir?

Yutkunurken boğaz ağrısı gitgide kötüleşen kaşıntı, ağrı, tahriş ve yanma hissini ifade eder. Boğaz ağrılarının çoğun çevresel faktör ve enfeksiyon nedeniyle yaşanır. Bu nedenle tedavi, boğaz ağrısının nedeni ve türüne göre uygulanmalıdır. Boğaz ağrıları yaşandığı bölgeye göre şu şekilde adlandırılır:

  • Ağzın arkasında ise farenjit
  • Bademcikleri şişirmesi durumunda bademcik iltihabı
  • Gırtlakta şişme ve kızarıklık yarattıysa larenjit

 

Boğaz Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

“Boğaz ağrısı nasıl geçer?” sorusunun yanıtını bulmak adına bu ağrıların nedenleri araştırılmalı ve bilinmelidir. Peki, boğaz ağrısı neden olur? İşte bu sorunun yanıtı:

  • Alerji
  • Bakteriyel enfeksiyonlar
  • Çevre kirliliği
  • Gastroözofageal reflü hastalığı
  • Kuru hava
  • Soğuk algınlığı, grip ve diğer viral enfeksiyonlar
  • Travma

Geçmeyen Boğaz Ağrısı ve Öksürük Nedenleri

Geçmeyen boğaz ağrısı, her yaşta görülebilir. Geçmeyen boğaz ağrısı nedenleri grip, hemofilus, soğuk algınlığı ve virüs kaynaklı enfeksiyonlardır. Ağrı, yutkunamama, yanma ve boğazda şişlik gibi belirtilere neden olur. Bu bulgulara ek olarak burunda tıkanıklık, sinüslerde ağrı, sesin derinden gelmesi, boğazda kuruluk ve hırıltı gibi belirtiler de görülebilir. “Geçmeyen boğaz ağrısına ne iyi gelir yutkunamıyorum?” sorusu da şu şekilde yanıtlanabilir: Yaşanan ağrı 3 haftayı geçtiyse ve bu duruma boğazda ağrı, şiddetli yorgunluk, soluk alıp vermekte güçlük, balgamda kan, yanma hissi, bademciğin şişmesi ve lenf düğümlerinin şişmesi eşlik ediyorsa mutlaka tıbbi yardım alınmalıdır.

Boğaz Ağrısına Neden Olan Faktörler Nelerdir?

“Boğaz ağrısını nasıl geçirebilirim?” sorusuna yanıt arıyorsanız bu ağrıya neden olan risk faktörlerinin neler olduğunu bilmelisiniz. Bu faktörlerden ilk yaştır. 3 ile 15 yaş arası bireylerde boğaz ağrıları enfeksiyona bağlı olarak sık yaşanır. Kişinin sigara dumanına maruz kalması da bu ağrılara neden olan faktörler arasındadır. Bakteriyel ve viral enfeksiyonların rahatlıkla yayıldığı toplu taşıma, okul ve ofis gibi alanlarda bulunma da bu ağrılara sebebiyet verecek hastalıklara maruziyeti artırır. Ek olarak kişinin zayıf bir bağışıklık sistemine sahip olması da önemli risk faktörleri arasındadır.

Boğaz Ağrısını Önlemek İçin Neler Yapılmalıdır?

Boğaz ağrısına 2 dakikada çözüm arıyorsanız bazı önlemler almanız gerektiğini bilmelisiniz. Bu önlemlerin en önemlisi el hijyenidir. El hijyeninin dışarıda da sağlamak adına yanınızda mutlaka dezenfektan taşıyın. Enfeksiyon yaşayan kişilerden bir süre uzak durmak da alınabilecek önlemler arasında. Bağışıklık sistemini güçlü tutacak besinler tüketmeye özen göstermeniz de oldukça önemli.

Boğaz Ağrısında Ne Zaman Doktora Başvurulmalı?

Yutkunmada yaşadığınız zorluk devam ediyor ve “Yutkunurken boğaz ağrısına ne iyi gelir?” diye merak ediyorsanız, evde uyguladığınız tedavi gün içinde etki göstermediyse mutlaka tıbbi yardım almalısınız. Bunun yanında kızarıklık, nefes almada güçlük, yutkunamama, ağzı açarken zorlanma, eklemlerde ağrı, tükürükte kan olması, kulağın şiddetli ağrıması, boyun ve yüzde şişlikler, uzun süre ses kısıklığının yaşanması ve 38°C üzeri ateş gibi belirtilerde de tıbbi yardım alınmalıdır.

Boğaz Ağrısı Tanısı Nasıldır?

“Boğaz ağrısı ve öksürüğe ne iyi gelir?” sorusunun yanıtı tıbbi olarak bir tanıyı gerekli kılar. Kulak burun boğaz uzmanı tarafından yapılan bu tanıda semptom ve şikayetler tüm detaylarıyla dinlenir ve boğaz incelenir. Ardından ağrıya neden olan streptokok bakterileri tespit etmek için salgı örneği ile test uygulanır. Test sonuçlarına göre de boğaz ağrısı için ilaçlar verilerek tedavi süreci başlatılır.

Boğaz Ağrısının Tedavisi Nasıldır?

Boğaz ağrısına iyi gelen ilaçlar ve antibiyotiklerden oluşan bir tedavi süreci planlanır. Ancak yaşanan viral bir enfeksiyon ise antibiyotikler virüsler üzerinde etki sağlayamaz ve bu durumda tıbbi tedavi gerekmez. Bunun yanında uzun süren ve şiddetli olan boğaz ağrısı için ilaç ile altta yatan neden tedavi edilmek ve semptomlar hafifletilmek istenir.

Boğaz Ağrısı İçin Evde Uygulanabilecekler

Şimdi “Boğaz ağrısına ne iyi gelir evde?” sorusunun yanıtını verelim. Boğaz ağrısına ne iyi gelir ilaç dışında evde yapılabilecek uygulamaları da kapsar. Siz de bu durumlarda boğaz ağrısını anında kesen pratik yöntemler arıyorsanız aşağıdakileri uygulayabilirsiniz:

  • Tuzlu su ile gargara
  • Bal tüketimi
  • Ortamı nemlendirme (Kuruyan sinüslerde etkilidir.)
  • Nefes açıcı uçucu yağlar ile buhar banyosu

Covid Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir?

Covid 19 pandemi döneminde genel olarak daha hafif olgularda yaşanan semptomlardan biri de boğaz ağrısı. Covid ile yaşanan boğaz ağrısı için dikkat edilmesi gerekenler ek belirtilerdir. Peki, Covid boğaz ağrısına ne iyi gelir? Yaşanan boğaz ağrısı durumunda Covid 19’dan için eşlik eden ek belirtiler de yakından takip edilmelidir. Bu ağrıya baş ağrısı, şiddetli öksürük, koku almada bozukluk ve nefes darlığı eşlik ediyorsa bunlar koronavirüs belirtileri olabilir. Bu nedenle tıbbi yardım alınması gerekir.

Hamilelikte Boğaz Ağrısı ve Öksürük

“Hamilelikte boğaz ağrısına ne iyi gelir?” sorusu da merak edilenler arasında. Bu dönemde bağışıklık sisteminde bazı değişimler yaşanır ve bu süreçte anne adayları sık sık hastalanabilir. Boğaz ağrısı öksürük de bu hastalıklar arasındadır. Hamilelik döneminde bitkisel çayların kullanımında çok dikkatli olunması gerektiğinden durumun tedavisi için mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Çocuklarda Boğaz Ağrısı ve Öksürük

“Çocuğun boğaz ağrısına ne iyi gelir?” sorusu da şu şekilde yanıtlanabilir:

Çocukların yaşadığı boğaz ağrıları genellikle virüs kaynaklıdır ancak zaman zaman bakteriyel de olabilir. Durum virüs kaynaklıysa ilaç kullanımı gerekmeyebilir. Bu türden bir ağrı durumunda evde bitkisel tedavi uygulanabilir. Ancak yaşanan ağrı bakteriyel enfeksiyonlarından kaynaklanıyorsa uygun antibiyotikle tedavi başlatılmalıdır. “Çocuklarda ve bebeklerde boğaz ağrısına ne iyi gelir?” diye merak ediyorsanız ve bu ağrıya 3 gün boyunca düşmeyen ateş eşlik ediyorsa uzman yardımı almalısınız.

Evde yapılabilecekler ise şöyle:

  • Çocuğunuzun odasını nemlendirin. Havadaki nem boğaz ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir.
  • Çocuğun bol bol su içmesini sağlayın. Asidik olduklarından ve tahrişe neden olabileceğinden, çok fazla narenciye içeren meyve sularından da kaçının.
  • 1 yaşından küçük çocuklar için bal ve ballı karışımlardan uzak durulmalı.

Boğaz Ağrısının Bitkisel Tedavisi Var mıdır?

Boğaz ağrısına ne iyi gelir bitki çayı etkili midir?” sorusu da merak edilenler arasında. Boğaz ağrısını evde tedavi etmede bol sıvı tüketmek oldukça önemli. Bu nedenle su dışında bitki çaylarından da destek alınmalıdır. Bu dönemde tüketilebilecek bitki çayları da adaçayı, kekik çayı, yeşil çay, limon ve ballı ılık su, çemen otu, zencefil çayı, sarımsak çayı, meyan kökü, hatmi kökü ve ekinezya çayıdır.

Yapılan bazı çalışmalar özellikle ekinezya çiçeği özleri, karanfil ve zencefilin boğaz ağrısından kaynaklı yaşanan iltihabı azaltabileceğini göstermekte. Ancak bitkiler her birey üzerinden farklı etkiler yaratabilir. Bu nedenle bu türden bitkileri tüketmeden önce mutlaka bir uzman görüşü alınmalıdır.

Bunun yanında evde yapılabilecekler şöyledir:

  • Bal, öksürük ve boğaz ağrısını dindirmede etkilidir. Bu nedenle çay ya da ılık suya karıştırılarak içilebilir.
  • Tuzlu su da bu dönemde ağız salgılarının azaltılmasında etkili olabilir. 1 su bardağı ılık suya 1 çay kaşığı tuz eklenerek iyice karıştırılabilir ve bu su ile gargara yapılabilir. Her 3 saatte bir yeniden yapılarak boğazdaki mikropların ölmesi ve ağrıların azaltılması sağlanabilir.
  • Papatya çayı iltihap çözücü özelliği ile bu dönemde tüketilmelidir. Ayrıca boğazın nemlenmesinde de etkilidir.
  • Antiviral, anti-inflamatuar ve antibakteriyel etki sunan nane çayı da bu dönemde tüketilerek semptomların giderilmesi sağlanabilir.
  • Boğaz ağrısı ve öksürük durumunda adaçayı hem gargara olarak hem de çay olarak tüketilerek belirtilerin iyileştirilmesi sağlanabilir.
  • Gargara yöntemlerinden bir diğeri de 1 su bardağı ılık suya 1/4 çay kaşığı kabartma tozu eklemek ve iyice karıştırmaktır. Bu karışımla gargara yapmak ağrıların hafiflemesini sağlar.
  • Boğaz ağrısına doğal antibiyotik olan sarımsak, bu dönemde enfeksiyonla mücadele etmenize yardım eder. Bu nedenle yemeklerde kullanılmalıdır. Bunun dışında sarımsağı emmek de ağrıların yatışmasında etkilidir. Ancak reflü gibi şikayetler olması durumunda uygulanmamalıdır.

Kaçınılması Gerekenler

Boğaz ağrınız varsa, belirli yiyeceklere veya çevresel faktörlere maruz kalmak semptomlarınızı kötüleştirebilir. İyileşirken aşağıdaki şeylerden kaçınmaya çalışın:

  • Kuru hava
  • Sigara veya ikinci el duman
  • Hava kirliliği
  • Polen , küf veya evcil hayvan tüyü gibi potansiyel alerjenler
  • Ev temizleyicilerinden çıkanlar gibi kimyasal dumanlar
  • Alkol
  • Turunçgiller, domatesler veya gazlı içecekler gibi asitli yiyecekler veya içecekler
  • Simit, cips veya patlamış mısır gibi kuru veya sert yiyecekler
  • Baharatlı yiyecekler

Boğaz Ağrısı Ne Kadar Sürer?

Boğaz ağrısının tam olarak ne kadar süreceği buna neyin sebep olduğuna bağlı olabilir. Çoğu boğaz ağrısı 1 hafta içinde kendi kendine geçer. Boğaz ağrınız 1 hafta sonra düzelmezse bir doktora görünmeniz önemlidir.

Tek Taraflı Boğaz Ağrısı Neden Olur?

“Tek taraflı boğaz ağrısı neden olur?” sorusu da merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir:

Bazı durumlarda boynun her iki tarafında da bulunan lenf düğümlerinden yalnızca biri şişer ve bunun bir sonucu olarak da tek taraflı boğaz ağrısı yaşanır. Bu duruma soğuk algınlığı, kulak enfeksiyonu, HIV, grip ve mononükleoz neden olabilir.

Yorum Ekle

Boğaz ağrısına ne iyi gelir

Boğaz ağrısına ne iyi gelir haberleri sayfasında Boğaz ağrısına ne iyi gelir hakkında son dakika haberler ve g&#;ncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 54 Boğaz ağrısına ne iyi gelir haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Ge&#;mişte ve bug&#;n yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek &#;ok haber sayfamızdan takip edilebilir.

Kış aylarının en büyük sorunlarından bir tanesi olan boğaz ağrısına ne iyi gelir? Boğaz ağrısı nasıl geçer? Evde doğal ve bitkisel yöntemler ile neler yapılabilir sizler için bir araya getirdik. Boğaz ağrısı konusunda pek çok bilgilendirici içeriğimize göz atabilirsiniz.

Boğaz ağrısına ne iyi gelir

  • Odanızı nemlendirin. Kuru hava ağrıyı şiddetlendiriyor. Mümkünse yapay buhar üreten cihazlardan istifade edin.
  • Bol ve sık ılık sıvı için; su, bitkisel çay, meyve suyu..
  • Sıcak duş, özellikle buharı bol bir banyo ile birlikteyse rahatlatıcı olabilir.
  • Adaçayı (ılık) ile gargarayı deneyin. Adaçayını bir güzel demleyip ılıtın ve günde kez gargara yapın.
  • Tuzlu su gargarası da iyi gelebilir,
  • Sambucus nigra, adaçayı özü, propolis, çinko, C vitamini içeren pastillerden istifade edebilirsiniz.
  • Papatya çayı da denemeye değer bir çözüm olabilir.
  • Elma sirkesi gargaraları ile rahatlayıp çözüm arayanlar da var.

LinkedinFlipboardLinki Kopyala

KİŞİSEL VERİLERİN ELDE EDİLMESİ VE İŞLENMESİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME FORMU

Acıbadem Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş. (“Acıbadem”) ve Acıbadem’in hakim ve bağlı şirketleri (hepsi birlikte “Acıbadem Grubu” olarak anılacaktır.) tarafından, sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”) ve ilgili mevzuat kapsamında Veri Sorumlusu sıfatıyla, kişisel verileriniz, aşağıda açıklanan çerçevede ve sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu, sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuata uygun olarak işlenebilecektir.

1. Kişisel Verilerin elde Edilmesi, İşlenmesi ve İşleme Amaçları

Kişisel verileriniz Acıbadem Grubu tarafından sağlanmakta olan kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amaçlarıyla ve Acıbadem Grubu şirketlerinin faaliyet konularına uygun düşecek şekilde; sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, çağrı merkezi, internet sitesi, sözlü, yazılı ve benzeri kanallar aracılığıyla elde edilmektedir. Sağlık verileriniz başta olmak üzere özel nitelikli kişisel verileriniz ve genel nitelikli kişisel verileriniz, Grup tarafından aşağıda yer alanlar dâhil ve bunlarla sınırlı olmaksızın bu maddede belirtilen amaçlar ile bağlantılı, sınırlı ve ölçülü şekilde işlenebilmektedir:

  • Kimlik bilgileriniz: Adınız, soyadınız, T.C. Kimlik numaranız, pasaport numaranız veya geçici TC Kimlik numaranız, doğum yeri ve tarihiniz, medeni haliniz, cinsiyetiniz, sigorta veya hasta protokol numaranız ve sizi tanımlayabileceğimiz diğer kimlik verileriniz.
  • İletişim Bilgileriniz: Adresiniz, telefon numaranız, elektronik posta adresiniz ve sair iletişim verileriniz, müşteri temsilcileri ya da hasta hizmetleri tarafından çağrı merkezi standartları gereği tutulan sesli görüşme kayıtlarınız ile elektronik posta, mektup veya sair vasıtalar aracılığı ile tarafımızla iletişime geçtiğinizde elde edilen kişisel verileriniz.
  • Muhasebesel Bilgileriniz: Banka hesap numaranız, IBAN numaranız, kredi kartı bilginiz, faturalama bilgileriniz gibi finansal verileriniz.
  • Sağlık hizmetlerinin finansmanı ve planlaması amacıyla özel sağlık sigortasına ilişkin verileriniz ve Sosyal Güvenlik Kurumu verileriniz.
  • Hastane veya tıp merkezlerimizi ziyaret etmeniz halinde güvenlik ve denetim amaçlı tutulmakta olan kamera kayıtları görüntüleriniz.
  • Otoparkı kullanmanız halinde araç plaka veriniz.
  • Sağlık Bilgileriniz: Laboratuvar sonuçlarınız, test sonuçlarınız, muayene verileriniz, randevu bilgileriniz, check-up bilgileriniz, reçete bilgileriniz dahil ancak bunlarla sınırlı olmaksızın tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi sırasında veya bunların bir sonucu olarak elde edilen her türlü sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel verileriniz.
  • seafoodplus.info sitesine veya seafoodplus.info adresine gönderdiğiniz veya girdiğiniz sağlık verileriniz ve sair kişisel verileriniz.
  • Acıbadem’e veya Acıbadem Grup şirketlerinden herhangi birine iş başvurusunda bulunmanız halinde bu hususta temin edilen özgeçmiş dâhil sair kişisel verileriniz ile Acıbadem Grubu çalışanı ya da ilişkili çalışan olmanız halinde hizmet akdiniz ve işe yatkınlığınız ile ilgili her türlü kişisel verileriniz.

Acıbadem Grubu tarafından elde edilen her türlü kişisel veriniz (Özel nitelikli kişisel veriler de dahil fakat bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) aşağıdaki amaçlar ile işlenebilecektir:

  • Kimliğinizi teyit etme,
  • Kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi.
  • İlgili mevzuat uyarınca Sağlık Bakanlığı ve diğer kamu kurum ve kuruluşları ile talep edilen bilgilerin paylaşılması.
  • Hastane ve Tıp Merkezlerimizin iç işleyişi ile günlük operasyonların planlanması ve yönetilmesi.
  • Hastane Yönetimi, Hasta Hakları, Hasta Deneyimi bölümleri tarafından hasta memnuniyetinin ölçülmesi, arttırılması ve araştırılması.
  • İlaç temini.
  • Randevu almanız halinde randevu hakkında sizi haberdar edebilme.
  • Risk yönetimi ve kalite geliştirme aktivitelerinin yerine getirilmesi.
  • Sağlık hizmetlerini geliştirme amacıyla analiz yapma.
  • Hasta Hizmetleri, Mali İşler, Pazarlama bölümleri tarafından sağlık hizmetlerinizin finansmanı, tetkik, teşhis ve tedavi giderlerinizin karşılanması, müstehaklık sorgusu kapsamında özel sigorta şirketler ile talep edilen bilgilerin paylaşılması.
  • Araştırma yapılması.
  • Yasal ve düzenleyici gereksinimlerin yerine getirilmesi.
  • Sağlık hizmetlerinin finansmanı kapsamında özel sigorta şirketler ile talep edilen bilgileri paylaşma.
  • Kalite, Hasta Deneyimi, Bilgi Sistemleri bölümleri tarafından risk yönetimi ve kalite geliştirme aktivitelerinin yerine getirilmesi.
  • Hasta Hizmetleri, Mali İşler, Pazarlama bölümleri tarafından hizmetlerimiz karşılığında faturalandırma yapılması ve anlaşmalı olan kurumlarla ilişkinizin teyit edilmesi.
  • Pazarlama, Medya ve İletişim, Çağrı Merkezi bölümleri tarafından kampanyalara katılım ve kampanya bilgisi verilmesi, Web ve mobil kanallarda özel içeriklerin, somut ve soyut faydaların tasarlanması ve iletilebilmesi.

İlgili mevzuat uyarınca elde edilen ve işlenen Kişisel Verileriniz, Acıbadem veya Acıbadem Grubu’na ait fiziki arşivler ve/veya bilişim sistemlerine nakledilerek, hem dijital ortamda hem de fiziki ortamda muhafaza altında tutulabilecektir.

2. Kişisel Verilerin Aktarılması

Kişisel verileriniz, Kanun ve sair mevzuat kapsamında ve yukarıda yer verilen amaçlarla Acıbadem ve Acıbadem Grubu tarafından Acıbadem Grubu’na dahil olan şirketler ile, Özel sigorta şirketleri, Sağlık bakanlığı ve bağlı alt birimleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü ve sair kolluk kuvvetleri, Nüfus Genel Müdürlüğü, Türkiye Eczacılar Birliği, Mahkemeler ve her türlü yargı makamı, merkezi ve sair üçüncü kişiler, yetki vermiş olduğunuz temsilcileriniz, avukatlar, vergi ve finans danışmanları ve denetçiler de dâhil olmak üzere danışmanlık aldığımız üçüncü kişiler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, resmi merciler dâhil sağlık hizmetlerini yukarıda belirtilen amaçlarla geliştirmek veya yürütmek üzere işbirliği yaptığımız iş ortaklarımız ve diğer üçüncü kişiler ile paylaşılabilecektir.

3. Kişisel Veri Elde Etmenin Yöntemi ve Hukuki Sebebi

Kişisel verileriniz, her türlü sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, yukarıda yer verilen amaçlar ve Acıbadem’in faaliyet konusuna dahil her türlü işin yasal çerçevede yürütülebilmesi ve bu kapsamda Acıbadem’in akdi ve kanuni yükümlülüklerini tam ve gereği gibi ifa edebilmesi için toplanmakta ve işlenmektedir. İşbu kişiler verilerinizin toplanmasının hukuki sebebi;

  • sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu,
  • sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu,
  • sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname,
  • Özel Hastaneler Yönetmeliği,
  • Kişisel Sağlık Verilerinin İşlenmesi ve Mahremiyetinin Korunması Yönetmeliği,
  • Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuat hükümleridir.

Ayrıca, Kanun’un 6. maddesi 3. fıkrasında da belirtildiği üzere sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel veriler ise ancak kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbı teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla, sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından ilgilinin açık rızası aranmaksızın işlenebilir.

4. Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Haklarınız

Kanun ve ilgili mevzuatlar uyarınca;

  • Kişisel veri işlenip işlenmediğini öğrenme,
  • Kişisel veriler işlenmişse buna ilişkin bilgi talep etme,
  • Kişisel sağlık verilerine erişim ve bu verileri isteme,
  • Kişisel verilerin işlenme amacını ve bunların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını öğrenme,
  • Yurt içinde veya yurt dışında kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişileri bilme,
  • Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesini isteme,
  • Kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesini isteme,
  • Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesine ve/veya kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesine ilişkin işlemlerin kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,
  • İşlenen verilerin münhasıran otomatik sistemler vasıtasıyla analiz edilmesi suretiyle kişinin kendisi aleyhine bir sonucun ortaya çıkmasına itiraz etme hakkını haizsiniz.

Mezkûr haklarınızdan birini ya da birkaçını kullanmanız halinde ilgili bilgi tarafınıza, açık ve anlaşılabilir bir şekilde yazılı olarak ya da elektronik ortamda, tarafınızca sağlanan iletişim bilgileri yoluyla, bildirilir.

5. Veri Güvenliği

Acıbadem, kişisel verilerinizi bilgi güvenliği standartları ve prosedürleri gereğince alınması gereken tüm teknik ve idari güvenlik kontrollerine tam uygunlukla korumaktadır. Söz konusu güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak muhtemel riske uygun bir düzeyde sağlanmaktadır.

6. Şikayet ve İletişim

Kişisel verileriniz teknik ve idari imkânlar dâhilinde titizlikle korunmakta ve gerekli güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak olası risklere uygun bir düzeyde sağlanmaktadır. Kanun kapsamındaki taleplerinizi, “seafoodplus.info” web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak;

  • (i) ATATÜRK seafoodplus.info seafoodplus.info:3/8 ATAŞEHİR, Istanbul, Türkiye adresine kargo ile ıslak imzanızı taşıyan bir dilekçe ile “Kurumsal Sekretarya” departmanı dikkatine Zarfına “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Kapsamında Bilgi Talebi” yazılarak gönderebilirsiniz,
  • (ii) Noter kanalıyla gönderebilir,
  • (iii) [email protected] adresine güvenli elektronik ya da mobil imzalı olarak, kayıtlı elektronik posta adresi veya sistemimizde kayıtlı elektronik e-posta adresiniz aracılığıyla ve/veya
  • (iv) Acıbadem’e hitaben yazdığınız “word veya pdf.” formatındaki bir dosyayı güvenli eimza ile imzalayarak [email protected] ‘a e-posta’nın konu kısmına “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Bilgi Talebi” yazarak iletebilirsiniz.

Kanun kapsamındaki taleplerinizi, seafoodplus.info web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak ve formda belirtilen usullerle tarafımıza iletmenizi rica ederiz.

YUKARI

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir