ipotekli ev alınır mı / İpotekli Ev Alınır mı? | İpotekli Evin Riskleri | seafoodplus.info

Ipotekli Ev Alınır Mı

ipotekli ev alınır mı

Ev alacaklara önemli uyarı! Büyük bir borçla karşılaşmamak için

Bankalar kendini garantiye almadan büyük miktarlarda kredi vermiyor. Bu nedenle konut kredisi kar&#;&#;l&#;&#;&#;nda sat&#;n al&#;nan ev kredi borcu bitene kadar ipotek alt&#;na al&#;n&#;yor. Borç aksat&#;l&#;rsa bankan&#;n eve el koyma hakk&#; do&#;uyor. Bu yüzden konut kredisi çekerek ev alan baz&#; ev sahipleri evlerine el konulmadan borçlar&#;yla birlikte satmak istiyor. Peki bu durumda ipotekli bir evi almak ne kadar do&#;ru? Nelere dikkat etmek gerekiyor?

&#;POTEKL&#; EV ALMANIN R&#;SKLER&#; NELER?

Sat&#;n alaca&#;&#;n&#;z evin ipotekli olup olmad&#;&#;&#;n&#; mutlaka kontrol ettirin. Fark&#;nda olmadan böyle bir ev ald&#;&#;&#;n&#;zda ileride ciddi sorunlarla kar&#;&#;la&#;abilirsiniz. &#;pote&#;i koyan ki&#;i ya da kurum sizden borç talep edebilir. Evi satmak istedi&#;inizde ise kar&#;&#;n&#;zdaki ki&#;ilerin sizden ipote&#;i kald&#;rd&#;ktan sonra satman&#;z&#; isteme hakk&#; var. K&#;sacas&#;, ara&#;t&#;rmadan ald&#;&#;&#;n&#;z bir ev ipotekli ç&#;karsa ciddi bir borç yükünün alt&#;nda kalabilirsiniz.

&#;POTEKL&#; EVLER NASIL SATI&#;A ÇIKARILAB&#;L&#;YOR?

Ancak evi ara&#;t&#;rd&#;ysan&#;z ve ipotekli oldu&#;u halde almak istiyorsan&#;z evin sahibiyle kredi borçlar&#;n&#;n nas&#;l ödenece&#;ini ve ipotek durumunu planlamal&#;s&#;n&#;z. Çünkü ço&#;u banka ipotek koydu&#;u evin sat&#;&#;&#;na izin vermek için ev sahibinin kredi borcundan kalan miktar&#; tahsil ederek borcun kapanmas&#;n&#; istiyor. Bu durumda önünüzde genellikle &#;u seçenekler duruyor:

  • Ev sahibiyle borçlar&#; eskisi gibi ödeyece&#;i hususunda anla&#;arak evi alabilirsiniz. Ancak ipotek durumu ortadan kalkmadan evi sat&#;n al&#;rsan&#;z, evin eski sahibinin kredi borcunu ödemeyebilece&#;ini ve eve el konulabilece&#;ini akl&#;n&#;zdan ç&#;karmay&#;n. Bu pek güvenilir bir yöntem de&#;il.

  • Planlar&#;n&#;za göre konut kredisini üzerinize almay&#; da tercih edebilirsiniz. Ev sahibiyle beraber bankaya giderek durumu anlat&#;rsan&#;z borcu üzerinize al&#;rs&#;n&#;z. Ev sizin olur ve kredi taksitlerini ödemeye siz devam edersiniz.

  • En çok kullan&#;lan ve en akla yatk&#;n yöntem ise kredi borcunu kapatarak evi sat&#;n alman&#;zd&#;r. Bu durumda evin ipotekli oldu&#;unu mutlaka yaz&#;l&#; olarak kay&#;tlara geçirin. Böylece evin devredildi&#;i ve evin üzerindeki yapt&#;r&#;m&#;n kald&#;r&#;laca&#;&#; kesinle&#;iyor. Evin yeni sahibinin ev için ödeyece&#;i tutar&#;n ve bu tutar&#;n ne kadar&#;n&#;n borçlara ne kadar&#;n&#;n eski ev sahibine ayr&#;laca&#;&#;n&#;n da belirtilmesi gerekiyor. Evin normal de&#;eri yerine ipotek &#;artlar&#;na ve borç miktar&#;na ba&#;l&#; olarak taraflar farkl&#; ödeme miktarlar&#; ve yöntemleri de belirleyebilir. Buradaki en önemli nokta her &#;eyin yaz&#;l&#; olarak kayda geçirilmesi ve bu sayede ipote&#;in evin yeni sahibinin üzerine kalmamas&#;d&#;r. Borç durumuyla ilgili düzenlemeler yap&#;ld&#;ktan sonra gerekli belgelerle beraber sat&#;&#; ve tapu i&#;lemleri gerçekle&#;tirilir.

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

İpotekli Ev Alma ya da Satma

Konut kredisi ile alınan evlerde satın alınan konutun ya da bir başka konutun üzerine ipotek tesis edilir. İpotek, bankanın verdiği kredi karşılığında aldığı teminattır. Borcun ödenmemesi halinde konut satışa çıkarılır ve borç kapatılır. İpotek sadece konut kredilerinde değil ticari kredilerde de tesis edilebilir. Peki borç bitmeden ipotekli ev satışa çıkarılabilir mi? Ya da ipotekli bir ev alırken nelere dikkat etmek gerekir? İpotekli ev satın alma ya da satma mümkün olsa da konunun bazı ayrıntıları var:

İpotekli bir evin ipotek işlemleri planlanmadan ya da kapatılmadan satın alınması ileride ciddi sorunlar yaratabilir. Zira ipotekli evi alan kişi,  bankaya borçlu olmasa da bankanın ev üzerindeki alacak hakkını kabul etmiş sayılır. Ev üzerindeki ipotek kalkmadıysa büyük ihtimalle evi satan kişinin kredi borcu devam ediyordur ve satıcının krediyi ödememesi halinde banka evin satışını talep edebilir. Borç kapanmışsa da ipotekli evi alan kişi ileride evi satmak istediğinde türlü sorunlarla karşılaşabilir.

İpotekli bir konutun satın alınması planlanıyorsa; öncelikle üzerindeki banka ipoteğinin kaldırtılması gerekir. Bunun için alıcı ve satıcının, ipotek tesis eden banka ile görüşmesi gerekir. Alıcı peşin alım yapıyor ya da alıcının peşin ödeyeceği tutar kredi borcunu kapatıyorsa çok problem olmayacaktır.  Aynı gün içerisinde kredi kapatılır, ipotek kaldırılır ve satış gerçekleşir. Eğer alıcı da kredi ile ev satın almayı düşünüyorsa, aynı banka bu kez de alıcıya tesis edeceği kredi ile satıcının borcunu kapatabilir. Ev üzerindeki ipotek devam eder. Bu kez bankaya borçlu alıcı olur. Burada dikkat edilmesi gerekecek tek şey, ev üzerindeki ipotek miktarı olacaktır. Çünkü ipotek miktarı bankaya olan borç ile orantılıdır. Alıcı, konut kredisini bir başka bankadan da almak isteyebilir. Bu durumda ise her iki banka ile de konu görüşülür. Aynı gün içinde bir banka kredi tesis eder, diğeri kapatır. Eski banka ipoteği kaldırır yeni banka tesis eder. Tüm bunlar bankaların onayının alınması ile mümkündür. 

İpotekli konutu satmayı düşünen kişi, bankadan kendisi adına tesis edilecek bir başka kredi ile de borcu kapatabilir ve ipoteği kaldırabilir. Bu durumda zaten satış normal bir satışa dönecektir. Ancak yeni kredi konut edinme amacı taşımadığından KKDF ve BSMV’ye tabi olacaktır. Bilindiği üzere konut kredileri KKDF ve BSMV’den muaftır.

Bir başka senaryoda ise satıcı mevcut kredisini kapatmamış, alıcı ise konutu üzerindeki ipoteği ile satın almayı kabul etmiş olabilir. Bu durumda ilgili tapu dairesi evin üzerinde ipoteği bulunan bankayı haberdar eder. Banka bilgilendirme sonrası, satıcının kredisine KKDF ve BSMV eklemek durumundadır.  

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir