batı cephesi savaşları nelerdir / Millî Mücadele’de Batı Cephesi - Atatürk Ansiklopedisi

Batı Cephesi Savaşları Nelerdir

batı cephesi savaşları nelerdir

8. Sınıf Sosyal Bilgiler Batı Cephesi konu anlatımı

Haberin Devamı

Batı Cephesi'nde Yaşananlar

 Batı Cephesi Kurtuluş Savaşı'nın en uzun süren ve en şiddetli yaşanan cephesidir. Bunu belli başlı bazı sebepleri bulunmaktadır.

 - Yunan işgalinin diğerlerine göre daha kanlı gerçekleşmesi.

 - Yunan işgalinin bölgede kalıcı bir nitelik taşıyor olması.

 - Batı Cephesi 15 Mayıs tarihinde Yunanlıların Batı işgal etmesi ile açılmıştır.

 - Bu dönemde Kuvayi Milliye birlikleri ilk defa ortaya çıktı ve kuruldu. (Ayvalık/BALIKESİR)

 - 22 Haziran tarihinde Yunanlılar Batı Cephesinde saldırıya geçti. Böylece Balıkesir, Bursa, Uşak ve Doğu Trakya bölgesine işgal etti. Ali Fuat Paşa ise bunun üzerine TBMM’den izin almadan Gediz bölgesinde Taarruza geçti. Ancak bu taarruz ile beraber birliklerimiz önemli ölçüde yenilgiye uğradı.

Batı Cephesi'nin Sonuçları

Haberin Devamı

 Batı Cephesi'nde yaşananlar ile beraber çok önemli sonuçlar ortaya çıktı. İşte Batı Cephesi'nin sonuçları.

 - Ali Fuat Paşa önderliğinde yaşanan çok önemli yenilgi nedeniyle, artık düzenli orduya geçme zamanı geldiğinin gerekliliği ortaya çıkarıldı.

 - Ali Fuat Paşa görevden alınmak suretiyle Moskova Büyükelçiliğine gönderildi.

 - Batı Cephesi ikiye ayrıldı. Asıl Batı Cephesi'nin önderliğini İsmet Bey aldı. Batı Cephesi'nin Güney bölümüne ise Refet (Bele) Paşa atandı.

 - Düzenli ordu ile beraber Batı Cephesi'nde çok önemli başarılar elde edildi.

 - Kurtuluş Savaşı burada son buldu ve diğer bölgeler Savaş yapılmadan alındı.

Çerkez Ethem İsyanı

 Ocak ayının tarihinde Çerkez Ethem İsyanı ortaya çıktı. İlk başlarda Çerkez Ethem Kuvayı seyyare birlikleri ile Yunanlılara karşı çok önemli başarılar kazandı. Özellikle Yunan ayaklanmalarını bastırmak için mücadele gösterildi.

Haberin Devamı

 Ancak zaman içerisinde Çerkez Ethem disiplinsiz davranmaya başladı ve kendi başına buyruk hareket etti. Düzenli orduya katılmayı reddederek İsyan çıkardı. Ardından kendi adamları ile beraber Yunanlılar tarafına geçti.

 Çerkez Ethem olayı ile beraber TBMM güç kaybetmiştir. Böylece Batı Cephesi'nde Yunan işgali çok daha kolay hale gelmiştir. Yaşanan bütün bu olaylar Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından düzenli ordunun kurulmasının ne kadar önemli olduğunu fark ettirdi.

Not: Düzenli orduya geçilmesi ile beraber İsmet Paşa ve Refet Paşa önderliğinde Batı Cephesi'nde çok önemli başarılar elde edildi. En son Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde Büyük Taarruz ile ülkemiz geri alındı.

Batı Cephesi Savaşları ve Sonuçları

İçindekiler

Batı Cephesi

-Mondros Mütarekesi’nden sonra Türk yurdunda başlayan işgallere karşı çeşitli yörelerde halk bölgesel direnişe geçmiştir. Kuva-i Milliye denilen bu güç düzenli ordunun kurulmasına zaman kazandırmış, isyanları bastırmış, milli bilincin uyanmasında önemli rol oynamıştır.

Konunun en sonunda Batı Cephesinde gerçekleşen savaşları kodlamalar ve soru çözümleri ile birlikte anlattığımız bir video ders anlatımımız var. Özellikle sınıf, AYT ve KPSS hazırlığı yapan arkadaşlarımızın çok işine yarayacaktır.

-Kuva-Milliye, katkılarının yanı sıra pek çok olumsuz özelliği de sahiptir.

-Örneğin, belli bir emir-komuta zincirine bağlı değildir. Bir meydan muharebesi yapılabilecek güce, tekniğe ve savaş birikimine sahip değildir. Bir de Kuvayı Milliye Milliye&#;nin kendi kafasına göre mahkeme kurması, vergi toplaması da düzenli orduya geçişi hızlandırmıştır. (Kuva-i Milliye&#;nin ülke içindeki bu tip hareketleri TBMM&#;nin otoritesine zarar vermiştir. TBMM, otoritesini güçlendirmek için düzenli orduya geçiş çalışmalarını hızlandırdı.)

-Yunanlıların Sevr Antlaşması’ nı silah zoruyla imzalatmak için Milne Hattı’nı aşarak Uşak ve Doğu Trakya&#;yı işgal etmesi, ardından Gediz&#;de Yunanlara karşı gerçekleştirilen plansız bir saldırıda alınan yenilgi düzenli orduya geçişi hızlandırmıştır.

Mustafa Kemal TBMM&#;de, “Komutan ne kadar değerli olursa olsun, komuta ettiği birlikler askerlik mesleğinin niteliğinden yoksunsa, hiçbir varlık gösteremez&#; diyerek düzenli orduya geçişin önemini ortaya koymuştur.

Batı Cephesinin Açılma Nedenleri

Batı Cephesi&#;nde İngiliz destekli Yunanlarla savaşılmıştır.

-Batı Cephenin açılmasında iki temel etken rol oynar;

Batı Cephesinde Yunanlılar ile Yapılan Savaşlar

Batı Cephesinde düzenli ordu beş büyük savaş gerçekleştirmiştir. Bu savaşlar sırasıyla;

  1. I. İnönü Savaşı
  2. II. İnönü Savaşı
  3. Kütahya-Eskişehir Savaşı
  4. Sakarya Savaşı
  5. Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi

Bu savaşlardan sadece son savaş taarruz, diğerleri savunma savaşımızdır.

Batı Cephesinde Yapılan Savaşlar

Aşağıda bir sürü link vermişsin Hocam. Ben onlara tek tek bakmakla uğraşmak istemiyorum diyorsan al sana tablo kıymetli öğrenci kardeşim. 🙂

Batı Cephesi Savaşları ve Sonuçları

] }

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir