kabız olan bebekler için ne yapılır / Çocuklarda Kabızlık Nedenleri, Tanı ve Tedavi Yöntemleri | Acıbadem

Kabız Olan Bebekler Için Ne Yapılır

kabız olan bebekler için ne yapılır

Bebeklerde kabızlık sorunu

Bebeklerde kabızlık nedenleri ve belirtileri

Anne sütü ile beslenen bebeklerde kabızlık, hazır mama ile beslenen bebeklere göre daha az görülür. Kabızlığın bir hastalık sonucu ortaya çıkması ihtimali oldukça düşüktür. Nörolojik anormallikler haricinde bebeklerde kabızlık genellikle ek gıdaya geçilen dönemde görülür. Özellikle unlu gıdalara ve pirinç ununa geçilmesi kabızlığı tetikler. Bir diğer kabızlık nedeni ise inek sütü ile hazırlanan gıdalardır. İnek sütüne alerjisi ve intoleransı olan bebeklerde kabızlık önemli bir problemdir. Ek gıdaya geçildiğinde kabızlık problemi ile karşılaşan ebeveynler mutlaka gıda alerjisi yaptırmalıdır. Yapılan testler sonucunda alerjiye neden olan gıdalar birkaç haftalığına diyetinden çıkartılarak değişiklikler izlenmelidir. Bebeğin karın bölgesinde sertlik, kaka yaparken ağlama, kokulu dışkı, kuru, sert ve topaklanmış dışkılama halinde kabızlıktan söz edilebilir. Kabız bebek huzursuz, iştahsız ve mutsuzdur.

Bebeklerde kabızlığa ne iyi gelir?

Bebeklerde kabızlık tedavisi nedene göre yapılır. Altta yatan herhangi bir hastalık var ise öncelikli olarak hastalığın tedavisi yapılmalıdır. Beslenme bozukluğuna bağlı olarak gelişen kabızlık için bebeklerin beslenme programlarına yüksek posa içeriğine sahip gıdalar eklenmeli ve su tüketimleri artırılmalıdır. Ek besinlerin azar azar başlanması bebeğin sindirim sisteminin bu besinlere olan reaksiyonunu azaltır. Muz, havuç, patates, pirinç, şeftali kabızlığı tetikler. Su ile birlikte erik püresi, elma suyu, kayısı suyu ve armut suyu verilebilir. 4 aylık bebekler günde 6-120 mililitre meyve suyu tüketebilir. 4-8 aylık bebeklerde bu miktar 180 mililitreye çıkarılabilir. Kabızlık çözümü için bebeğinizin bacaklarını dairesel şekilde oynatabilir, karın bölgesine hafif masajlar yapabilirsiniz. Yapılan kabızlık giderici beslenme programı ve diğer aktivitelere rağmen kabızlık devam ederse mutlaka doktora danışılmalıdır ve kabızlık ilacı mutlaka doktor gözetiminde kullanılmalıdır.

Bebeklerde Kabızlığa Ne İyi Gelir? Bebeklerde Kabızlık En Hızlı Nasıl Geçer, Neler Yapılabilir?

Bağırsak problemleri herkeste görülebilecek bir durumdur. Özellikle bebeklerde görülmesi hem anneyi hem de bebeği huzursuz etmektedir. Normal şartlarda bebeklerin tuvaleti yumuşaktır ve bağırsaklardan kolayca geçebilir. Ancak zorlanarak tuvalete çıkması kabız olduğu anlamı taşımaz. Bazen bağırsak hareketleri yavaş ya da düzensiz olabilir. Bebekler ve çocuklarda sık görülen bu durum tedavi edilmezse kronikleşme durumu vardır. Sadece anne sütü ile beslenen bebeklerde kabızlık az sıklıkta görülür. Ancak katı gıda ve mama ile beslenenlerde daha fazla görülebilir. Böyle durumlarda anneler bebekleri adına endişe duyar ve internet üzerinden araştırmalar yaparlar. Aynı zamanda evde bebeklerine masaj yaparak durumun düzelmesini de sağlayabilirler. Buna göre; bebekler neden kabız olur? Bebeklerde kabızlığa ne iyi gelir, nasıl geçer?

BEBEKLERDE KABIZLIK BELİRTİLERİ

  • İştah kaybı
  • Huzursuzluk
  • Ağlama
  • Hırçınlık
  • Zor tuvalete çıkma
  • Karın bölgesinde sertlik

BEBEKLER NEDEN KABIZ OLUR?

Bebeklerin kabız olmasının birden fazla sebebi olabilir. Bunlardan bazıları;

Anne sütü yerine mama ile beslenme: Anne sütü ile beslenen bebeklerde kabızlık daha az görülür. Bunun sebebi anne sütünün sindiriminin kolay olmasıdır. Anne sütü bebeklerin bağırsak hareketlerini arttırır ve daha sık tuvalete çıkmasını sağlar.

Katı gıdaya geçiş evresi: Anne sütünden katı gıdaya geçiş evresinde bağırsaklar bu besinleri kolayca sindiremez. Bu sebepten ötürü daha sık kabız olurlar. Tuvalete çıkma sıklığı ve sertliğinde değişiklikler görülebilir. Bu durum zaman içerisinde değişebilir, düzelebilir ya da daha ileri seviyeye çıkabilir.

Liften eksik beslenme: Ek gıdaya geçen bebeklerde beslenmeden kaynaklı bir takım problemler görülebilir. Bu sebepten bol sıvı, su ve yüksek lifli gıdaların tüketilmesi gerekmektedir. Püre, havuç, kayısı, ezilmiş elma, çilek gibi besinler bebeklerde kabızlık durumunu çözecektir.

Az sıvı ya da su tüketimi: Bol su tüketimi bebeklerin kabız olma ihtimalini düşürür. Kolay tuvalete çıkılmasını sağlar. Bu durumda bebekler rahat eder.

BEBEĞİNİZ KABIZ OLDUYSA NELER YAPMALISINIZ?

  • Bebeğin bacaklarıyla dairesel hareketler yapılır. Bu durum bağırsakların kolayca hareket etmesine yardımcı olacaktır.
  • Bebek masajı yapılabilir. Bağırsak fonksiyonlarının çalışmasını sağlar.
  • Sıcak bir banyo bebeğin kolay dışkılamasını sağlar. Banyo sırasında da masaj iyi gelecektir.
  • Anüsün dış tarafında krem ya da vazelin sürmek iyi gelecektir.

Bebeklerde kabızlık birtakım hastalıkların başlangıcı olarak da bilinir. Gıda alerjisi veya zehirlenmesi gibi durumları tetikleyebilir. Metabolizma bozukluğu ya da doğuştan gelen hastalıkların habercisi de olabilir. Bu durum ihmal edilmemeli, mutlaka doktora kontrol ettirilmelidir.

BEBEKLERDE KABIZLIĞA NEDEN OLAN ETKENLER

  • Endokrin hastalıklar
  • Sinir sistemi bozuklukları
  • Yetersiz ve dengesiz beslenme
  • Kalsiyum yüksekliği
  • Potasyum azlığı
  • İnek sütü alerjisi

BEBEKLERDE KABIZLIĞA NE İYİ GELİR?

Bebeğe ılık suda banyo yaptırmak kasların gevşemesine neden olur, bu durumda bebek rahatlar. Banyo sırasında ılık suyun içine kısa süreliğine oturtmak da etkili olacaktır.

Bebeğin poposuna vazelin veya gliserin sürülebilir.

Bebeğe egzersiz yaptırmak iyi gelecektir.

Bebeklere masaj yapılması iyi bir yöntemdir. Bebeğin karın bölgesine yarım ay hareketlerinin yapılması bağırsak hareketlerini hızlandırır.

Kabızlık neden olur? Kabızlığa ne iyi gelir ve nasıl geçer? Kabızlığı anında kesen yöntemler!

Bebeklerde kabızlığa ne iyi gelir? Bebeklerde kabızlık nasıl geçer? Bebeklerde kabızlığa iyi gelen şeyler

Bebeklerde kabızlık karında sertlik oluşması ve huzursuzluk ile ortaya çıkabilir. Bebeğin kakası çok zor ve sert çıkabilir. Çıkarken de oldukça zorlayabilir. Bu durumda kabızlık bebekleri oldukça etkiler. Bebeklerde sık sık ağlama nöbetleri de görülebilir.

Bebeklerde Kabızlığa Ne İyi Gelir?

Bebeklerde kabızlığın nedeni farklılık gösterebilir. Özellikle bebekler doğru bir şekilde gözlemlenmelidir. Bebeğin karın ağrısı ve huzursuzluğu olduğunda mutlaka doktoru ile iletişime geçmek lazım. Bebek anne sütü ile besleniyorsa sıvı eksikliğinden kaynaklanan kabızlık meydana gelebilir. Bebeklerde mevsim değişiklikleri de kabızlığa yol açar.

Mama ile beslenen bebeklerde mama markasını değiştirmek kabızlığı önleyebilir. Bebeklerde kabızlığın çözülmesi için bol sıvı, su ve yüksek lifli gıdalar tüketilmelidir. Ayrıca püre, havuç, kayısı, elma ve çilek gibi besinler de bebeklerde kabızlık sorununu hızlı bir şekilde çözer. Bebeklerin kabızlığının çözülmesi için bol bol su içilmesi ve sıvı tüketilmesi gerekir.

Bebeklerde kabızlığa ne iyi gelir Bebeklerde kabızlık nasıl geçer Bebeklerde kabızlığa iyi gelen şeylerBebeklerde Kabızlık Nasıl Geçer?

Bebeklerde kabızlık en çok görülen rahatsızlıklardan bir tanesidir. Kabızlığı önlemek için de bazı yöntemler kullanılmalıdır. Özellikle bebekler iyi bir şekilde gözlemlenmelidir. Bebeğin kakasının ne sıklıkla çıktığı ve şekli de not edilmelidir. Bu gözlemler bebeğin doktoru ile mutlaka paylaşılmalı.

Günümüzde hazır mama ile beslenen bebeklerde anne sütü ile beslenen bebeklere göre daha fazla kabızlık görülebilir. Bebekler hazır mama ile besleniyor ise mama doğru bir şekilde hazırlanmalıdır. Anne sütü ile beslenen bebeklerde az sıvı alımı nedeni ile kabızlık da olabilir. Bebeklerde ayaklar bisiklet çevirme şeklinde hareket ettirilir. Aynı zamanda bebeklerin karınlarına da yağ ile masaj yapılabilir. Yumuşak bir şekilde masaj uygulanır.

Bebeklerde kabızlığa ne iyi gelir Bebeklerde kabızlık nasıl geçer Bebeklerde kabızlığa iyi gelen şeylerBebeklerde Kabızlığa İyi Gelen Şeyler

Bebeklerde kabızlığın giderilmesi için çoğunlukla lifli gıdaların tüketilmesi gerekir. Lifli besinler bağırsak hareketlerini arttırması ile bilinir. Bu şekilde kabızlık da giderilir. Lifli besinler çoğunlukla taze sebze ve meyvelerde bulunur. Ek gıdaya geçen bebeklerde erik, kayısı, incir, üzüm ve karpuz gibi meyveler tüketilmelidir.

Bebeklere yeşil yapraklı sebzeler ile az haşlanan karnabahar, kereviz ve pırasalar da yedirilebilir. Bu şekilde bebeklerin kabızlık sorunu da çözülecektir. Bebeklerde kabızlığın ortadan kaldırılması için besinler doğru bir şekilde tüketilmeli ve bebeklerin sıvı alımı da arttırılmalıdır. Bunun yanı sıra bebeklerin karnına masaj yapılmalıdır. Bebeklerin ayaklarını hareket ettirerek kabızlığın önlenmesi de sağlanır.

Bebeklerde kabızlığa ne iyi gelir Bebeklerde kabızlık nasıl geçer Bebeklerde kabızlığa iyi gelen şeylerKabızlık Devam Ederse Neler Yapılmalıdır?

Bebeklerde kabızlık devam ederse çok dikkatli davranılması gerekir. Anne ve babalar uzman bir hekimden de yardım almalılar.

Bebeklerde kabızlık sorunu devam eder ise bu kabızlık problemi kronik bir hal almaktadır. Kronik hale gelen kabızlık da ciddi bir hastalık belirtisi olabilir. Bu da kalın bağırsakta tıkanıklık meydana getirebilir.

Ayrıca alerji ve tiroit problemleri de ortaya çıkar. Bu durumda bebeği iyi gözlemleyerek mutlaka uzman bir hekime başvurmak gerekir. Bebeğin yaşına göre ilaç tedavisi de uygulanabilir.

Bebeklerde Kabızlık Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde kabızlık belli belirtiler ortaya koyar. Anne sütünün dışında ek gıdaya başlayan bebeklerde kile benzeyen dışkılar ortaya çıkabilir. Ayrıca sert yapıda ve topaklar halinde dışkılar da ortaya çıkar.

Bebekler genel olarak huzursuzluk halinde ve uykusuz kalabilirler. Kabızlık sorunu yaşayan bebeklerin çoğunda iştahsızlık problemi yaşanır. Bebeklerin bağırsak hareketleri de durağan bir hal alır.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır