idrarın koyu kahve olması / İdrar Renginiz Ne Diyor? - Mahmure

Idrarın Koyu Kahve Olması

idrarın koyu kahve olması

Koyu kahverengi idrarın nedenleri. kahverengi idrar

Sağlıklı bir kişiden yeni atılan idrar, ona ürokrom pigmentini veren kehribar sarısı veya saman rengine sahiptir. İdrarın renginde ve şeffaflığındaki herhangi bir değişiklik, tehlikeli bir hastalık veya hastalık durumunun ilk belirtileri olabilir. Ancak bazen idrar fizyolojik nedenlerle renk değiştirir: belirli yiyeceklerden veya ilaçlardan sonra.

Sarı pigment ürokrom suda çözünür, bu nedenle çok fazla sıvı içtiğimizde idrar daha hafif hale gelir ve sabah mesaneyi boşalttığımızda "seyreltilmemiş" pigment onu daha koyu yapar. Buna göre, bir kişi çok terlerse ve az içerse, sıcak havalarda koyulaşır.

Gıdalarda bulunan doğal pigmentler de idrarın rengini değiştirebilir. Fasulye, soya fasulyesi, bezelye ve diğer baklagiller, sığır eti, ravent yedikten sonra kahverengi idrar oluşur. Güçlü siyah çay veya “renkli” soda ile zengin koyu kahverengi bir renk tonu verilir: Coca-Cola veya Pepsi-Cola.

Sıtma veya idrar yolu enfeksiyonu tedavisi gören kişiler de idrarlarının renginde bir değişiklik fark eder. Şuradan karanlık olur:

  • kinin preparatları (Primaquine, Chloroquine (Delagil®) ve karbolik asit (fenol, salol, naftol, kreozot);
  • antimikrobiyal tabletler Rifampisin, Furadonin (Nitrofurantoin), Metronidazol.

Senna ve cascara özleri içeren müshillerin yanı sıra C vitamini ve B vitaminleri idrarı koyulaştırımonash.pw "ilaç" değişikliği, ilacın sizin için uygun olmadığı ve değiştirilmesini gerektirmediği anlamına gelmez.

Ağrılı koşullar

Koyu renkli idrarın en yaygın nedeni karaciğer, safra kesesi ve böbrek hastalıklarıdır. Kadınlarda, kahverengi idrar jinekolojik iltihaplanma ile ve prostat hastalıkları olan erkeklerde ortaya çıkar. Sadece idrarın rengiyle değil, aynı zamanda diğer rahatsız edici semptomlarla da ilgileniyorsanız, bir doktora başvurmaktan çekinmemelisiniz:

  • kramplar, üretra, mesane, böbrekler ve karında ağrı;
  • erkeklerde - testislerde ve prostatta ağrı; kadınlarda - alt karın bölgesinde;
  • sık idrara çıkma dürtüsü;
  • terleme, ateş, titreme;
  • idrar kokusunda değişiklik (amonyak veya kokuşmuş).

Bazen salgılanan sıvının rengindeki değişiklik vücuttaki sorunların ilk belirtisi olur. Zamanında teşhis, kendisini endişelendiren şeyi nasıl söyleyeceğini bilemeyen küçük bir çocukta özellikle önemlidir. İdrarın neden renk değiştirdiğini belirledikten sonra, doktor tedaviyi zamanında reçete edecektir.

Karaciğer ve safra sistemi hastalıkları

Kahverengi idrar, karaciğer hastalığının önemli semptomlarından biridir, ona koyu renk, hemoglobinden oluşan safra pigmenti bilirubin tarafından verilir. Sağlıklı bir insanda bilirubin karaciğer hücrelerinde kullanılır ve safra ile birlikte bağırsaklardan atılır.

  • Karaciğer düzgün çalışmıyorsa (hepatit, siroz, kanser ile), bilirubini işleme mekanizması bozulur ve böbrekler yoluyla atılır. Etkisi altındaki cilt sarımsı bir renk alır ve idrar koyulaşır. Karaciğer ile ilgili sorunları gösteren eşlik eden semptomlar: sağ hipokondriyumda ağırlık, hafif "kil" dışkı; cilt kaşıntısı.
  • Safra kanalları bir taş veya tümör tarafından bloke edildiğinde bilirubin çıkışı da bozulur. Aynı zamanda, cilt de sararır, sağ tarafta veya karında keskin ağrılar (biliyer kolik) ve şişkinlik vardır, sıcaklık yükselir.

Karaciğer hastalıklarında koyu renkli idrarın özelliği, kabı idrarla sallarsanız, içinde bol sarı köpük görünmesidir. Safra kanallarının tıkanması durumunda acil cerrahi operasyon yapılır.

Hemoglobinüri (hemolitik sarılık)

Hemoglobinürili kahverengi idrar diğer nedenlerden kaynaklanır. İdrarın rengi, içindeki büyük miktarda oksihemoglobin nedeniyle değişir, bu da büyük yıkım veya kırmızı kan hücrelerinin hemolizi sırasında oluşur. Plazma proteinlerine bağlanmak için zamanı olmayan pigment idrara nüfuz eder ve rengini koyu kırmızı ve kahverengiden neredeyse siyaha değiştirir. Masif hemoliz nedenleri şunlar olabilir:

  • ilaç ve gıda zehirlenmesi (örneğin mantar); yaralanmalar ve geniş yanıklar ile zehirlenme; zehirli böcek ve hayvan ısırıkları;
  • şiddetli bulaşıcı hastalıklar: sıtma, lupus eritematozus, enfektif endokardit;
  • şiddetli uzun süreli hipotermi;
  • uyumsuz kan grubu veya Rh faktörünün transfüzyonu.

Eritrositlerin hemolizine ayrıca kalıtsal hastalıklar neden olur - hemolitik anemi. Hemolitik sarılıklı dışkı parlamaz, ancak normalden daha koyu hale gelir, hasta kaşıntıdan şikayet etmez. Deri ve sklera, hastalığın altta yatan nedenine bağlı olarak limon sarısı bir renk alır, hastanın ateşi, karın ağrısı, mide bulantısı ve kusması vb.

Böbrek ve genitoüriner sistem hastalıkları

İdrar rengini değiştirmenin bir başka nedeni de böbrek hastalığıdır. Nefrit ve glomerülonefrit ile, idrarın daha konsantre hale gelmesi (dehidrasyonda olduğu gibi) nedeniyle koyulaşır ve içinde safsızlıklar görülür. Üreterlerde kanama, böbrekler ve idrarda kahverengi lekeler ve pürülan akıntı - koyu veya kirli kahverengi. İlişkili semptomlar: sırt ağrısı, ağrılı sık idrara çıkma, ateş. Hastanın yüzü şişer ve kan basıncı yükselir.

Erkeklerde, idrar, seminal sıvı ve prostat bezi salgısı üretra yoluyla atıldığından, prostat, vas deferens, testis hastalıklarında koyu renkli idrar görülür. İltihaplanma veya yaralanma sonrası kan ve irin, idrarı paslı veya bulanık kahverengi lekeler. Prostatit ile prostat bezindeki kan durgunlaşır ve damarlardan sızan kırmızı kan hücreleri idrarın rengini değiştirir.

Kadınlarda, kanama fibroidleri, serviksin veya uterus gövdesinin çürüyen bir tümörü, genital sistemden "inflamatuar" (pürülan, kanlı) akıntı nedeniyle idrar koyulaşır. Koyu idrar ayrıca cinsel yolla bulaşan bir hastalığın neden olduğu iltihabı da gösterebilir.

Hamile bir kadında koyu idrar

Hamilelik sırasında kahverengi idrar mutlaka patolojiyi göstermez. Erken aşamalarda, sık kusmaya ve buna bağlı olarak dehidrasyona neden olduğu için toksikoz nedeniyle kararır. Hamile kadınların günde en az iki ila iki buçuk litre saf su veya bitkisel kaynatma içmesi gerekir. Bir içme rejimi kurduktan sonra idrar parlamazsa, doktora bunu söylemeniz gerekir. Belki de koyu rengin nedeni çok daha ciddi, böbrekleri ve safra kesesini kontrol etmeniz gerekiyor.

Hamile bir kadında koyu renkli idrarın en güvenli nedeni, kendisinin ve doğmamış çocuğunda beriberi önlemek için aldığı vitaminlerdir. Diğer insanlar gibi, hamile kadınların idrarı sabahları daha koyudur ve güçlü çay, çikolata ve boya içeren yiyeceklerle lekelenebilir.

Bir çocukta koyu idrar!

Küçük bir çocukta idrar dehidrasyon nedeniyle koyulaşır (örneğin, güneşte veya havasız, sıcak bir odada aşırı ısınmışsa). Bebeklerde idrar, yetişkinlerde olduğu gibi yüksek vücut ısısında ve ciddi zehirlenmelerde koyulaşır. Ancak çocuklarda hastalık süreçleri yetişkinlere göre daha hızlı ilerler ve tedaviye mümkün olduğunca erken başlanmalıdır. Bu nedenle, bir bebekte alışılmadık derecede koyu renkli idrar fark ederseniz hemen bir doktor çağırın!

Bir çocukta çok koyu idrarın nedenlerinden biri, tirozinemi adı verilen nadir bir kalıtsal durumdur. İdrara kahverengi-siyah bir renk veren amino asit tirozin ve türevlerinin kanında artan bir içeriği kışkırtır.

Yaşamın ilk günlerindeki çocuklarda koyu renkli idrar, yenidoğanların fizyolojik veya hemolitik sarılığından kaynaklanır. İlk durumda, bebeğin karaciğerinin olgunlaşmamasından kaynaklanır ve yaşamın gününden geçer. İkincisinde, anne ve bebeği arasındaki Rh çatışması neden olur ve çocuğun tedaviye ihtiyacı olabilir.

Koyu idrarın tedavisi nedir?

İdrarın koyulaşması bir hastalık değil, vücuttaki olası bir bozukluk belirtisidir, ancak bazı durumlarda dış veya doğal nedenlerden kaynaklanır. Bu semptomun neden ortaya çıktığını öğrendikten sonra, doktor size bir tedavi önerecek veya idrarın koyulaşmasının nedenini açıklayacaktır.

  • Yiyeceklerden veya ilaçlardan koyulaşırsa tedaviye gerek yoktur. İlaçlardan gelen boyalar ve kimyasallar vücuda girmeyi bıraktığında rengi geri kazanılacaktır. Susuz kaldığında, vücuttaki sıvı kaybını telafi etmek ve aşırı ısınmamak yeterlidir.
  • Karaciğer hastalıklarında diyet, hepatoprotektif ilaçlar (Essentiale®, Karsil®), sindirime yardımcı enzimler (Mezim®, Creon®) reçete edilir. Gerekirse, damlalıklarla detoksifikasyon yapılır: sodyum klorür ve glikoz çözeltileri içeren damlalıklar, kanın temizlenmesine yardımcı olur.
  • Erkeklerde ve kadınlarda böbrek ve idrar yolu enfeksiyonları antibiyotiklerle tedavi edilir. Prostatitli erkeklere ayrıca prostat bezindeki durgunluk için özel tedavi (masaj) verilir. Ödem diüretiklerle giderilir, diüretikler de yüksek tansiyonla (renal hipertansiyon) baş etmeye yardımcı olur.

Sıkıntıyı kaçırmamak için ne yiyip içtiğinize bakmaksızın hafta boyunca bir terapist veya nefrolog ile iletişime geçin. Büyük olasılıkla, size bir biyokimyasal kan testi ve viral hepatitlere karşı antikorlar için bir analiz verilecektir. Endikasyonlara göre, böbreklerin ve karaciğerin ultrason, bilgisayarlı tomografi veya diğer enstrümantal muayeneleri önerilebilir: erkekler için prostat ve testis muayenesi.

Neredeyse her zaman vücudumuzun kendisi bize kendisinde bir şeylerin yolunda gitmediğini söyler. Durumu düzeltmek için zamanında önlemler almak için bir kişinin bu sinyallere dikkat etmesi kalır. Tabii ki, idrar rengindeki bir değişiklik veya midede ağrılı hislerin veya bağırsaklarda kolik görünümü hakkında panik yapmak her zaman gerekli değildir. Bazen bu bir hastalık değil, diyetteki bir kusurdur.

Ancak, yine de, herhangi bir olumsuz duyum daha sık tekrarlanırsa, belirli bir hastalığın varlığını gösterebilirler. Bu durumda, bildiğiniz gibi herhangi bir parayla satın alınamayan kendi sağlığınızı riske atmamak daha iyidir. Bir doktora görünmeniz, muayene olmanız ve gerekirse bir tedavi görmeniz gerekir.

Kırmızı-kahverengi akıntı ve idrarın dahil edilebileceği endişe verici semptomlardır. Her zaman patolojinin gelişimini göstermedikleri için “yapabilirler”. Ancak, bazı durumlarda sizi uyarmaları gerekir. Bu fenomenlerin ne zaman güvenli olduğunu ve ne zaman bir doktora görünmek için bir neden olduklarını görelim:

kahverengi akıntı

Kadınlarda kahverengi veya kırmızımsı kahverengi akıntı çoğu zaman bir patoloji değildir. Genellikle uterusun endometriyal hücrelerinin, intrauterin dokuların yaşlanma süreci ile ilişkilidirler. Kadının yaşıyla alakası yok. Örneğin, adette gecikme olması durumunda, sonraki akıntı tam olarak kahverengi olacaktır. Sadece gecikme devam ederken, intrauterin dokular zaten “yaşlıydı”, bu yüzden şimdi akıntı böyle.

Bununla birlikte, bazı durumlarda, örneğin, bu fenomenler çok sık tekrarlanırsa, tehlikeli bir hastalığın olası gelişimini gösterebilirler. Örneğin: kahverengi, kırmızı-kahverengi akıntı, pelvik organların enflamatuar hastalıkları olan rahim ağzı kanseri belirtisidir. Ayrıca, bu tür akıntı bazen premenopoz veya menopoz başlangıcını gösterir. Genellikle gonore, klamidya, papilloma virüsü gibi cinsel yolla bulaşan bazı hastalıkların bir belirtisidir.

Kahverengi, kırmızımsı kahverengi akıntı görülürse, şüphelerinizi gidermenin en iyi yolu bir doktora gitmektir.

İdrar rengi değişikliği

Her şey vücut sağlığı için uygunsa, idrarın rengi her zaman açık ve şeffaf görünür. Rengi soluk sarıdan parlak sarıya kadar değişir. Ürokrom pigmentinin miktarına ve ayrıca idrar konsantrasyonuna bağlıdır.

Ancak gölgesi birçok faktörün etkisi altında değişebilir ve bunlar her zaman bir patoloji değildir. Örneğin, renk, vitamin müstahzarlarının alımından, pancar veya havuç gibi turuncu veya pembe renk veren belirli yiyeceklerin kullanımından etkilenir. Ayrıca, bazı ilaçları almanın etkisi altında gölge değişebilir. Ancak bazen bir enfeksiyonun etkisi altında veya tehlikeli bir hastalığın varlığından dolayı rengi değişir.

idrar koyu kahverengi

Bazen idrar çay yapraklarının rengini alabilir. Çoğu zaman, sebep kişinin kullandığı ürünlerdir. Örneğin fasulye, ravent, aloe vb. yemek kahverengi renk verebilir. Bu durumda endişelenmenize gerek yoktur. Diyetinizi değiştirerek bu problemden kolayca kurtulabilirsiniz.

Bazı ilaçlar koyulaşmasına neden olabilir. Örneğin, antimalaryal ilaçlar - klorokin, primakin. Bazı antibiyotikler, özellikle metronidazol, nitrofurantoin. Cascara, sinameki veya metoklopramid içeren müshiller. İlaç kesildikten sonra renk normale döner.

Ancak koyu kahverengi, kırmızımsı kahverengi idrar, hepatit, siroz, akut glomerülonefrit gibi hastalıklardan kaynaklanabilir. Veya aşırı sıvıyı ve atığı etkili bir şekilde atamaz hale geldiklerinde böbreklerin bazı işlev bozuklukları. Bulutlu, koyu kahverengi idrar, idrar yollarında bir enfeksiyon (veya taşlar) olduğunu gösterebilir.

Unutulmamalıdır ki prostat adenomu olan veya mesanede, böbreklerde taş varlığı olan erkeklerde, genellikle bu nedenle, kanın karışımından dolayı idrarın rengi değişir. Kadınlar ayrıca idrarda kan yaşayabilir. Genellikle idrar yolu enfeksiyonu veya ürolitiyazis ile tetiklenir.

Koyu kahverengi idrar, yakın zamanda geçirilmiş bir enfeksiyona (bakteriyel veya viral) bağlı olabilir. Bu patolojiye enfeksiyon sonrası glomerülonefrit denir. Hem cinsiyette hem de çocuklarda görülür.

Ayrıca aile öyküsü diye bir şey olduğuna da dikkat edilmelidir. Bu nedenle, akrabalarda benzer sorunların olasılığını artıran bu böbrek hastalığı öyküsüdür.

Çok yoğun fiziksel efordan sonra normalden kırmızımsı-kahverengiye değişen idrarda kan görülmesi nadir değildir. Bu tür yorucu fiziksel aktiviteler genellikle değişimin nedenidir.

Her halükarda, belirli gıdaların veya ilaçların kullanımı ile ilgili olmayan herhangi bir değişiklik fark ederseniz, idrarda kan görünüyorsa veya rengi koyu kahverengi, kırmızı-kahverengi veya başka bir tonda değiştiyse, bulanıklaştıysa, kendi sağlığınızı riske atmayın, bir doktora danışın.

Tuvalete girerken, aniden tuvalete girenin her zamanki gibi zayıf renkli bir sıvı olmadığını ve bu nedenle - korkutucu olduğunu fark ettiniz mi? Panik yapmak için acele etmeyin, idrarın renginin koyu kahverengi olması çeşitli sebeplerden kaynaklanabilir. Buna neyin sebep olduğunu görelim.

Belki de dün yeterince sıvı içmediniz ve bu, vücuttan böbrekler yoluyla atılan sıvıda her zaman bulunan ve koyulaşmasına neden olan bir madde olan ürokrom seviyesinde bir artışa neden oldu. Ürokrom seviyesi bile artan terlemeden etkilenebilir (örneğin, ağır efor sırasında ve hatta sıcakta). Ancak idrar koyu kahverengi ise bu tek başına ürokrom düzeyi ile açıklanamaz. Bir gün önce ne yediğinizi, hangi ilaçları kullandığınızı hatırlayın, çünkü bazıları benzer bir etkiye neden olabilir:

  • Örneğin, ondan çok fazla salata yediyseniz, pancar tarafından kırmızımsı bir renk tonu (kanlı gibi) verilebilir;
  • Ayrıca, kahverengi idrar, büyük miktarda baklagiller (fasulye, fasulye, bezelye, soya fasulyesi) mahsulleri veya ravent tüketiminden kaynaklanabilir;
  • Büyük miktarlarda Aloe müstahzarları da benzer bir etkiye neden olur;
  • Fenol, lizol, kresol, naftol, salol gibi maddeler içeren ilaçların kullanımı;
  • Aktif kömür bile kısa süreliğine kahverengi idrara neden olur;
  • Belki kabızlık çekiyorsun ve hap, saman ya da kaskura kullanıyorsun. Ne nedeniyle, benzer bir etki de ortaya çıkabilir;
  • Bazı antibiyotiklerde, sıtmayı tedavi etmek için kullanılan ilaçlarda kahverengi idrarın daha fazla nedeni olabilir;
  • Boyalardan, özellikle içeceklerden ve hatta güçlü siyah çaydan, sığır eti yemekten parlak yiyecekler;
  • Cerrahi müdahale yaptı. Genellikle laparoskopiden sonra idrar kahverengidir, ancak daha sonra normal bir renk alır.

Yukarıdaki tüm durumlarda, anahtar kelime uzun sürmez! Yani, alışılmadık bir renk - bir veya birkaç kez ve sonra özellikle yeterince su içerseniz, her şey normale döner.

Sağlık tehlikede olduğunda

Ancak idrarınız kahverengiyse ve yukarıdakilerin hiçbiri size olmadıysa, sağlığınızla ilgili her şeyin yolunda olmadığından şüphelenebilirsiniz. Yani:

  • Tam olarak çalışamadıkları ciddi böbrek hastalıkları (enfeksiyonlar, inflamatuar süreçler);
  • İdrar kahverengiyse, bu, hepatit veya siroz varlığı gibi karaciğerdeki patolojik değişiklikleri gösterebilir;
  • Safra taşlarından kaynaklananlar da dahil olmak üzere çeşitli sarılıklar;
  • Toksinlerle zehirlenme durumunda, vücut kendi başına ortadan kaldırılmasıyla baş edemez, acilen bir doktorun yardımına ihtiyacı vardır;
  • Gıda zehirlenmesi tüm vücudun susuz kalmasına neden olur ve;
  • Başka hiçbir belirti görülmese bile sürekli (veya sık aralıklarla) koyu renkli idrar, kanser gelişiminin yan etkilerinden biri olabilir.

Kadın Sağlığı

Kadınlarda, koyu renkli idrar belirtisi üreme sağlığı alanındaki herhangi bir patolojiyi gösterebilir. Bu şunları içerebilir:

  1. Hamilelik sırasında kadın vücudundaki hormonal değişiklikler. Ancak, bu sadece bir çocuğun yatağına atfedilemez. Sadece özel muayeneler soruyu cevaplayabilecektir: idrar neden keskin bir şekilde karardı, bir renk tonu aldı;
  2. Genital sistem enfeksiyonları (cinsel yolla bulaşan hastalıklar dahil);
  3. Çeşitli tümörler, kistler, miyomlar;
  4. Onkoloji.

Diğer belirtiler varsa hemen tıbbi yardım alın:

  1. Bir veya iki gün boyunca sürekli veya aniden yükselen sıcaklık. Ateş.
  2. Mesane sık boşalma gerektirir.
  3. İdrar yaparken ağrı, yanma hissedersiniz.
  4. Karın boşluğunda alt karın bölgesinde ağrı;
  5. Sizin için karakteristik ve olağandışı değil, hoş olmayan bir idrar kokusu.
  6. Mide bulantısı, kusma isteği.

Erkeklerde koyu idrar

Vücudunuzun koyu renkli idrar attığını tekrar tekrar gözlemlediyseniz, bunun neden olduğuna dair cevabı bulmanız gerekir. Genellikle erkeklerde kahverengi idrar, ürogenital bölgede ve prostatta ortaya çıkan iltihabın bir göstergesidir.

Burada, erkeklerde üretradan sadece idrarın değil, aynı zamanda seminal sıvının da geçtiği gerçeğini de hesaba katmak gerekir. Yani bir erkeğin kahverengi idrara sahip olması, sağlığı hakkında ipuçları verebilir:

  • Prostatit, böyle bir semptomun çok yaygın nedenlerinden biridir;
  • BPH;
  • Patolojik süreçler, seminal kanallar;
  • Bakteri kökenli bulaşıcı hastalıklar (vb.);
  • Tedavi edilmeyenler de dahil olmak üzere zührevi hastalıklar, özellikle sıklıkla tedavi, “hastalık geçirmiş” bir arkadaş tarafından “reçete edildiğinde” meydana gelir;
  • Genital travma.

Unutma! Aniden idrarınızın normal açık sarı rengini koyuya çevirmesi, kendi kendinize teşhis koymanız için bir neden değildir. Ve dahası - tedaviyi reçete etmek için! Ayrıca sadece bir doktor idrar, kan ve gerekirse sitolojik ve diğer çalışmalara dayanarak doğru tanı koyabilir. Ve zaten bu temelde - tedaviyi reçete edin. Bu nedenle, idrarınızın koyu kahverengi olduğunu fark ederseniz, doktora acele edin! Zamanında fark edilen bir hastalığın her zaman daha kolay tedavi edildiğini ve çok daha hızlı ilerlediğini unutmayın!

İdrar, böbreklerin çalışması ve tüm genitoüriner sistemin durumu hakkında fikir veren biyolojik sıvıdır. Normal idrar rengi sarı veya herhangi bir tonu olarak kabul edilir. Kahverengi, beyaz veya başka herhangi bir renkteki idrar patolojik olarak kabul edilir. Vücuttaki idrarın renginden ürokrom adı verilen bir pigment sorumludur. Ayrıca, idrar lekelenmesinde bir dizi başka faktör rol oynar:

  • Bir erkeğin gün boyunca içtiği sıvı miktarı;
  • bazı gıda maddeleri;
  • Gün boyunca fiziksel aktivite;
  • Belirli ilaç gruplarını almak;
  • İklim koşulları.

Bununla birlikte, vücudun normal işleyişi sırasında olmaması gereken safsızlıkların varlığı nedeniyle idrar rengini değiştirebilir. Çoğu zaman sperm, proteinler, kan hücreleri, glikozdur. İdrardaki görünümleri, böbrek fonksiyonunun ihlal edildiğini veya üreme organları ve üriner sistem hastalığını gösterir. Bu nedenle, bir erkek idrar renginde bir değişiklik fark ederse, ciddi patolojiyi dışlamak için hemen bir doktora danışmalısınız.

Erkeklerde ve kadınlarda idrar rengini değiştirme nedenlerinin genellikle çok farklı olduğunu hatırlamakta fayda var, bu nedenle kendi kendine teşhis koymamalı veya arkadaşlarınızın ve kız arkadaşlarınızın tavsiyelerini dinlememelisiniz, ancak en kısa zamanda bir doktora danışmalısınız. mümkün.

Bir kişinin sağlıklı olmasına rağmen, bir erkekte idrarı kahverengi hale getirebilecek her gün karşılaştığımız bir dizi faktör vardır. Bu koşullar altında, daha güçlü cinsiyetin temsilcisi kesinlikle sağlıklı olabilir ve idrarın rengi bir gün içinde geçebilen geçici bir olgudur. Bu tür tehlikeli olmayan faktörler şunlar olabilir:

  1. Çok miktarda kırmızı et, özellikle sığır eti yemek;
  2. Fasulye, fasulye veya soya fasulyesi, çilek veya havuç suyu gibi yiyeceklerin yanı sıra güçlü siyah çayın sık kullanımı;
  3. Vücudun dehidrasyonu ve bunun sonucunda büyük miktarda ürokrom salınımı;
  4. Ağır fiziksel aktivite;
  5. Yüksek ortam sıcaklığı.

İdrarı kahverengiye boyayan ilaçlar

Erkek vücudunda idrar oluşumu süreci ile ilişkili olmayan bir hastalık olabilir, ancak bu nedenle rengi değişir. Bu, belirli ilaç gruplarının kullanımından kaynaklanmaktadır:

  • Antibakteriyel ilaçlar;
  • B ve C gruplarının vitaminleri;
  • metronidazol;
  • müshil;
  • Malign tümörlerin büyümesini yavaşlatan ilaçlar;
  • Aktif karbon.

Ayrıca naftol, salol, kresol veya lizol içeren ilaçlar da erkeklerde kahverengi idrara neden olabilir. Rengin normale dönmesi için bu ilaçları iptal etmek gerekiyor. İlacı kullanmadan önce talimatları dikkatlice okumalı ve tüm yan etkilere aşina olmalısınız.

İdrarın rengini kahverengiye çeviren hastalıklar

İdrar renginde değişikliklere neden olabilecek bir takım koşullar vardır. Genellikle bunlar vücuttaki böbrek, karaciğer veya bulaşıcı süreçlerdir. Karaciğer hastalığı şunları içerebilir:

  1. Çeşitli kökenlerden sarılık (mekanik, hemolitik veya parankimal);
  2. Viral kökenli hepatit;
  3. Karaciğer sirozu.

Bazı durumlarda sarılık, sadece karaciğer hastalıklarından değil, aynı zamanda safra çıkışını önleyen safra taşları veya malign neoplazmlardan da kaynaklanabilir. İdrarın koyulaşma mekanizması, içine bilirubin ve biliverdin girişi ile ilişkilidir. Bu pigmentler koyu bira rengi verebilir. Bir erkekte idrar kahverengi ise, böbrek veya idrar organlarının hastalıkları, örneğin:

  • Ürolitiyazis hastalığı. Bu durumda taşın böbrek, üreter veya mesane duvarlarını sürekli olarak yaralaması nedeniyle idrar kırmızı-kahverengi renkte görünür.
  • Malign neoplazmalar. Onlar nedeniyle, idrarda kahverengi bir renk veren kan görünebilir.
  • Glomerülonefrit. İdrarda kahverengi akıntının nedeni de kandır.
  • Piyelonefrit. Bu durumda, idrar irin ile lekelenir.
  • Polikistik böbrek hastalığı.

Bulaşıcı hastalıklar da idrarın neden kahverengi olduğu sorusuna verilen en yaygın cevaplardan biridir. En yaygın enfeksiyöz ve inflamatuar değişiklikler şunlardır:

  1. üretrit;
  2. Sistit;
  3. Nefrit.

Bu patolojiler ile idrara kan veya patolojik pigmentler girer ve bu da renginde bir değişikliğe neden olur. Ayrıca, idrarın kahverengi rengi, erkek genital organlarının bir hastalığının veya yaralanmalarının bir belirtisi olabilir (örneğin, skrotum yaralanırsa, idrarda rengin kahverengiye dönüşmesi sonucu kan görünebilir) . Bununla birlikte, idrarın kararmasına neden olan genetik hastalıklar da vardır (örneğin, porfiri).

Kahverengi idrarla ilişkili semptomlar nelerdir?

Erkeklerde koyu kahverengi idrar bir hastalık değil, sadece bir patolojinin belirtisidir. Buna göre, aşağıdakiler gibi başka işaretler eklemek mümkündür:

  • vücut ısısında artış;
  • Depresyon, halsizlik, uyuşukluk, iştahsızlık;
  • Ten renginde değişiklik - solgunluktan sarılığa;
  • İdrara çıkma bozuklukları (ağrı, sık veya çok seyrek, zor, idrar kaçırma);
  • Sadece idrarın renginde değil, kokusunda da değişiklik (örneğin, akçaağaç şurubu kokusu);
  • Bulantı veya kusmanın eşlik edebileceği karın ağrısı;
  • Skrotumda renal kolik veya ağrı.

Bir erkek idrar renginde kahverengi bir değişiklik fark ederse ve aynı zamanda yukarıdaki semptomlardan bir veya daha fazlası, büyük olasılıkla acil tanı ve uygun tedavi gerektiren iç organların patolojisine sahiptir. Bu gibi durumlarda, kendi kendine ilaç vermemelisiniz, ancak yardım için hemen bir doktora danışmalısınız.

teşhis

Bir erkek idrar renginin kahverengiye dönüştüğünden şikayet ederse, doktor öncelikle hastayla kapsamlı bir görüşme yapar ve teşhisi koymasına yardımcı olacak ek şikayetler bulur. Bundan sonra, uygun teşhis önlemleri atanır. Bunlardan en önemlisi, aşağıdakilerin bulunabileceği klinik bir idrar analizidir:

  1. Makrohematüri - normalde olmaması gereken çok sayıda;
  2. Pyuria - idrarda irin varlığı;
  3. Lökositüri - idrarda normalde bekar olabilen büyük bir lökosit birikimi;
  4. Proteinüri, normal olarak proteinler büyük boyutlarından dolayı böbrek filtresinden geçemedikleri için böbrek patolojisine işaret eden idrardaki bir proteindir;
  5. İdrar yoğunluğunu arttırmak;
  6. Ürolitiazise işaret eden oksalat veya fosfat tuzlarının varlığı.

Genel bir idrar tahliline ek olarak, idrar sistemindeki enflamatuar süreçleri tanımlamaya yardımcı olan Nechiporenko idrar tahlili gibi bir teşhis yöntemini kullanmak mümkündür. İdrar teşhisine ek olarak, klinik bir kan testi de zorunludur. Bir erkekte idrarın neden kahverengi olduğu sorusunu cevaplamak için, iddia edilen tanıya bağlı olarak, bu tür manipülasyonlar verilebilir:

  • Kanın biyokimyasal çalışması, özellikle ALT ve AST karaciğer örneklerinin yanı sıra alkalin fosfatazın incelenmesi;
  • Kanın pıhtılaşma süresinin belirlenmesi;
  • Tümör belirteçlerinin belirlenmesi;
  • Karın organlarının ve böbreklerin ayrı ayrı ultrasonu;
  • sistoskopi;
  • Karaciğer biyopsisi veya tespit edilen durumlarda neoplazmalar.

Her durumda, kahverengi idrar göründüğünde, kendi kendine teşhis koymak değil, bir uzmandan tavsiye almak gerekir.

Tedavi

İdrarın neden koyu kahverengi olduğu sorusu çözüldükten sonra uzman tedaviyi reçete eder. Bunun sadece bir semptom olduğu düşünüldüğünde, hastalığa göre uygun doktor tarafından tedavi seçilir. Tedavi süresi boyunca belirli bir rejimi gözlemlemek gerekir:

  1. Sıvıyı sık sık ve fraksiyonlar halinde için;
  2. Proteinsiz ve tuzsuz bir diyetle uyum;
  3. Yarı yatak veya yatak istirahati;
  4. Fiziksel aktivitenin dışlanması ve stresli durumlardan kaçınma;
  5. cinsel teması reddetmek;
  6. Hijyen prosedürlerine düzenli olarak uyun.

Temel olarak, tedavi konservatiftir ve sadece ilaç almaktan, fizyoterapi reçete etmekten ve uygun rejimi takip etmekten oluşur. Bununla birlikte, malign neoplazmalar veya safra taşı ve böbrek taşı gibi bazı patolojiler cerrahi müdahale gerektirir. Bu gibi durumlarda, böyle bir tedavinin haklı olup olmadığını öğrenmek, hastanın durumunu değerlendirmek ve bu tür operasyonlara herhangi bir kontrendikasyonu olup olmadığını belirlemek gerekir. Tüm tedaviden sonra, kahverengi idrara neden olan patolojiler hastanın zihinsel ve fiziksel durumu üzerinde olumsuz bir iz bırakabileceğinden, bir rehabilitasyon ve psikoterapi kursu verilir.

Önleme

Birçok yönden vücudumuzun ve özellikle böbreklerin sağlığı, ne tür su içtiğimize ve ne sıklıkta içtiğimize bağlıdır. Buna göre, kahverengi idrarın ortaya çıkmasını önlemek için ana önleyici tedbirlerden biri gün boyunca bol miktarda sıvı içmektir, kaynamış kaynak veya şişelenmiş suların yanı sıra doğal meyve suları, meyve içecekleri, kompostolar ve kaliteli içeceklerin içilmesi tavsiye edilir. çaylar. Bu, böbreklerin işleyişini iyileştirmeye yardımcı olacak, mevcut olduğu durumlarda kumu yıkayacak ve belirtisi kahverengi idrar olabilen bazı hastalıkların gelişmesini önleyecektir. Yeterli bir içme rejimine ek olarak, bir dizi öneri vardır:

  • Mümkün olduğunca az tuz, baharat ve kızarmış yiyecekler yiyin. Karaciğer, safra kesesi ve böbreklere zarar vererek ürolitiyazise neden olabilirler.
  • gündüz var kez küçük porsiyonlar ve kahvaltı yaptığınızdan emin olun. Bu, safra taşı oluşumunu önlemenin yanı sıra karaciğerin işleyişini iyileştirmeye yardımcı olacaktır.
  • Kötü alışkanlıklardan vazgeçmek. Alkol, karaciğer ve böbrekler üzerinde, bu organlarda malign neoplazmaların oluşumuna kadar çok zararlı bir etkiye sahiptir.
  • Düzenli olarak günde kez cinsel organları yıkayın ve sadece prezervatifle seks yapın. Bu, her erkeği genitoüriner sistem enfeksiyonlarının ortaya çıkmasından kurtaracaktır.
  • Fiziksel aktiviteyi normalleştirin ve stresten kaçının. Bu gibi durumlarda, hormonal arka plan normal kalacaktır ve buna bağlı olarak vücutta patolojik süreçler oluşmayacaktır.

İdrar rengindeki (idrar) bir değişiklik, vücutta meydana gelen süreçlerin bir yansıması olan fizyolojik patolojik nedenlerden kaynaklanır. Norm, idrarın açık tonlu berrak sarı bir sıvı olmasını şart koşar. Her organizmanın kendi bireysel metabolik özellikleri olduğundan, normdan bazı sapmalar mümkündür. İdrarın koyu rengi, içindeki yüksek ürokrom maddesi içeriği ile ilişkilidir. Bununla birlikte, kahverengi idrar sadece fizyolojik ve patojenik faktörlerin etkisi altında görülür.

Her şeyden önce, baklagiller ve ravent yerken aloe bazlı kimyasalların ve ilaçların kullanılması. Çoğu idrar söktürücü ilaç, idrarın koyu renkte boyanmasında da etkisi olan sena ve kaskura bitkilerini içerir. Uzun süreli idrara çıkmanın yanı sıra, bazı antibiyotikler ve antimalaryaller de idrarın tonunu ve rengini değiştirir. Tüm bu faktörler, idrarın renginin koyu kahverengi olmasının fizyolojik nedenleridir. Bununla birlikte, koyulaşması, başta karaciğer ve böbrek hastalıkları olmak üzere vücutta meydana gelen patolojik süreçler temelinde de oluşur.

İdrarın koyulaşması sıvı eksikliğine dayanır, tonundaki herhangi bir değişiklik, normal metabolik süreçlerin vücudundaki bir ihlalin kanıtıdır. Vücutta aşırı sıvı kaybı veya dehidrasyon ile ilişkili süreçlerin çoğu idrarın koyulaşmasına neden olur.

Ancak, vücudunuzun sinyallerini hafife almayın. Doğru anlamak için idrarın koyulaşmasının ana nedenlerini bilmeniz ve vücudunuzun durumunu dikkatlice dinlemeniz gerekir.

En yaygın nedenler

Fizyolojik nedenler sağlık için tehlikeli değildir. Bunlar şunları içerir:

  • vücutta uzun süreli sıvı eksikliğinden kaynaklanan idrarda artan ürokrom içeriği;
  • önemli terlemenin eşlik ettiği iklim ve sıcaklık değişikliklerinin yanı sıra uzun süreli fiziksel aktivite;
  • bazı ilaçları ve kimyasalları (naftol, salol, müshil, fenol, kresol ve lizol) almak;
  • yapay ve doğal boyalar (sığır eti, güçlü çay, baklagiller) içeren yiyecekler yemek;
  • aktif kömür ve yabanmersini yapraklarının infüzyonlarının (kaynatma) kullanımı.

İdrar rengini değiştirme nedenlerini ortadan kaldırmak için, koyulaşmaya neden olan faktörün etkisini durdurmak, yani diyeti değiştirmek, sıvı alım alışkanlıklarını ve şeklini kontrol etmek, hipotermi ve ani sıcaklık değişikliklerinden kaçınmak yeterlidir.

Bazen sabahları tuvalete giderken idrar normalden daha koyu olur. Bu normaldir ve geceleri böbreklerin işleyişinin özellikleri ile ilişkilidir. İlk kısım her zaman daha doygun bir renge sahiptir.

Çoğu durumda, koyu kahverengi idrarın nedenleri, çeşitli faktörlerin fizyolojik etkisinde tam olarak gizlenir, patolojik olanlar şunları içerir:

  • hemolitik, mekanik ve parankimal hepatitin vücutta ilerlemesi;
  • prostat patolojisi;
  • böbrek ve karaciğer organlarında meydana gelen inflamatuar süreçler;
  • genitoüriner sistem organlarının yapısının patolojisi;
  • akut bağırsak enfeksiyonları ve hastalıkları.

Hepatit ile safra enzimleri vücuttan düzgün bir şekilde atılmaz ve akut bağırsak enfeksiyonlarında, karaciğer ve böbrek patolojileri ile büyük bir sıvı kaybı vardır, kan hücrelerinin içeriği ve pürülan sekresyonlar nedeniyle idrar koyulaşır. BT. İdrarın rengi kırmızı-kahverengi ise, bu idrarda kan kitlelerinin varlığını gösterir.

Her durumda, idrarın kahverengi rengi norm değildir ve idrarda koyulaşma tespit edilirse ve renginde değişikliğe neden olabilecek herhangi bir fizyolojik faktör yoksa derhal bir uzmana başvurmalısınız. Belirtiyi görmezden gelirseniz, olası hastalık kronik bir forma dönüşecektir.

Genellikle patolojik süreçlere rahatsızlık hissi, ağrılı belirtiler, genitoüriner organlarda yanma ve kesme, yanlış idrara çıkma, titreme ve ateş eşlik eder.

Karakteristik bir sızıntı ve mesane belirtisi, hoş olmayan keskin bir kokudur.

Video:İdrar rengi ne anlama geliyor?

Erkeklerde kahverengi idrar


Hastalıkların seyri ile ilişkili çoğu durumda, bir erkekte kahverengi idrar, aşağıdakilerin neden olduğu patolojik süreçlerde görülür:

  • prostatit;
  • testis hastalığı ve eklerinin iltihabı;
  • idrar ve vas deferens iltihabı;
  • skrotuma, böbreklere ve karaciğere verilen hasarın travmatik sonuçları;
  • çeşitli form ve hepatit türlerinin seyri;
  • bakır elementleri ve kimyasal bileşikleri ile zehirlenme (aşırı emilim);
  • idrar organlarının dokularında tümör oluşumu;
  • idrar yolunun bulaşıcı ve viral lezyonları;
  • ürolitiyazis;
  • safra kesesi hastalıkları
  • karaciğer sirozu;
  • iç organların anemisi.

İdrarda kahverengi akıntı varsa, çoğu durumda vücuttaki şiddetli enflamatuar süreçlerin bir sonucu olan pürülan kitleler ve kandan oluşurlar. Yeterli tıbbi müdahale olmaksızın bırakılan bu tür hastalıklar, sağlık durumunu önemli ölçüde etkileyebilir ve normal yaşam koşullarını ve yaşam desteğini tehdit edebilir. İdrarın tonundaki değişiklikler, öncelikle erkeklerde kahverengi idrarın bir hastalık belirtisi olduğu ve geçici bir sağlık bozukluğu olmadığı varsayımına izin verecek şekilde tedavi edilmelidir.

Kadınlarda kahverengi idrar

Ayrıca, erkeklerde olduğu gibi, kadınlarda kahverengi idrar, çeşitli faktörlerin fizyolojik etkisi altında ve ayrıca aşağıdakileri içeren patolojik durumlarda gözlenir:

  • toksik zehirlenme;
  • zührevi hastalıklar;
  • üreme organlarının dokularında ve genitoüriner sistem organlarında gelişenler dahil tümörler;
  • rahim fibroidleri;
  • eklerin ve idrar yollarının iltihabı (üretra);
  • karın, karaciğer ve böbrek yaralanmalarının travmatik sonuçları;
  • çeşitli hepatitlerin seyri;
  • idrar yolunun bulaşıcı ve viral lezyonları;
  • hemolitik anemi;
  • vaskülit;
  • böbrek ve karaciğer hastalıkları;
  • metabolik patolojiler;
  • ürolitiyazis hastalığı;
  • Safrakesesi rahatsızlığı.

Koyu renkli idrarın gözlenmesi, vücutta göz ardı edilemeyecek ve terapötik önlemlerin yeterli şekilde uygulanamayacağı ciddi bir bozukluğun önemli bir belirtisidir. Bazı hastalıkların kontrolsüz gelişimi, çocuk doğurma fonksiyonlarının kaybına ve en talihsiz sonuçlara yol açabilir. Derhal tıbbi yardım almalı ve doktorun tüm talimatlarına kesinlikle uymalısınız.

Hastalıkların teşhisi


İdrarın neden kahverengi olduğu sorusuna doğru cevabı ancak bir dizi muayene ve konsültasyondan sonra vermek mümkündür. İdrarın koyulaşmasının birçok patolojik nedeni vardır, hepsi dış semptomların tezahürleriyle tanınmaz. Kişisel hijyen önlemlerini ihmal etmeyin, mekanik kontraseptiflerin kullanımına ilişkin önerileri göz ardı etmeyin.

Kendi kendine ilaç kabul edilemez. Kahverengi idrarın veya idrarın neden kahverengi akıntı gösterdiğini analiz etmek ve anlamak için yalnızca laboratuvar, enstrümantal ve donanım çalışmalarının sonuçları bir temel sağlar.

Kullanılan hastalıkların teşhisi için:

  • bilgisayarlı ve manyetik rezonans görüntüleme;
  • laboratuvar genel ve biyokimyasal kan testleri;
  • çeşitli idrar testleri;
  • smear ve deşarj örneklerinin laboratuvar çalışmaları;
  • antibiyotik duyarlılık testi;
  • üretranın enstrümantal muayenesi;
  • virüs patolojilerinin laboratuvar çalışmaları.

Modern tıp, hastalıkların doğru teşhisi ve onunla mücadele etmek için yeterli, ancak etkili taktiklerin seçimi için çok çeşitli fırsatlara sahiptir.

terapötik etki

İdrarın koyulaşmasına neden olan hastalığın özelliklerine bağlı olarak, uzman, patolojik süreci iyileştirmeyi amaçlayan terapötik prosedürlerin yöntem ve taktiklerini seçer.

Enfeksiyöz lezyonların tedavisi için yerel ilaçlar ve şifalı otlarla yıkamanın halk yöntemleri yaygın olarak kullanılmaktadır. Onkolojik hastalıkların tedavisi için, özel araç ve tedavi yöntemleri seçeneklerine sahip çeşitli tıp merkezleri ve klinikler sağlanmaktadır.

Ürolojik oryantasyonun terapötik prosedürlerini gerçekleştirirken şunları kullanın:

  • çeşitli diüretikler;
  • idrar ve kanın kimyasal bileşimini etkileyen ilaçlar;
  • antibiyotikler ve antifungal ajanların yanı sıra patojenik mikroflora ile mücadele eden ilaçlar;
  • antiviral ajanlar;
  • belirli reseptörlerin aktivitesini bloke eden ilaçlar.

Üretranın bulaşıcı lezyonları da dahil olmak üzere evrensel ilaçlar ve sihirli haplar yoktur. Yalnızca muayene sonuçlarına dayanan bir uzman, belirli bir hastalığın gelişimi hakkında fikir verebilir ve onu tedavi etmenin yollarını önerebilir.

Video: Sistitten kansere idrar rengi

Kategoride popüler:

Danil Koretsky: Dövmeli cilt

Danil Koretsky: Dövmeli cilt

okuman
Aile hakkında dövme yazı

Aile hakkında dövme yazı

okuman
Skyrim'de taş ocağı taşı nereden bulunur Skyrim'de taş ocağı taşı nereden alınır

Skyrim'de taş ocağı taşı nerede bulunur Taş ocağı taşı nereden alınır

okuman
İzografları tahmin ettikten sonra nesnelerin isimlerini öğreneceksiniz.

İzografları tahmin ettikten sonra nesnelerin isimlerini öğreneceksiniz.

okuman

İdrar renginiz ne anlama geliyor?

İdrar renginizin sağlığınız hakkında ipucu verdiğini biliyor muydunuz?

Yayınlanma:

İdrar renginiz ne anlama geliyor?

İdrarınızın rengine bakarak vücudunuzdaki mineral eksikliğini tespit etmek mümkün.

İşte 11 farklı idrar rengi ve özellikleri!

Transparan
idrar-1

İdrarınız transparan renkteyse, çok fazla su içiyorsunuz demektir.

Su içmenin sağlığımıza ne kadar yararlı olduğunu bilsek de çok fazla su içmenin pek de yararlı olduğu söylenemez. İdrarınız bu renkteyse daha az su için.

Soluk sarı
idrar-2

İdrarınızın bu renkte olması dengeli miktarda su içtiğiniz anlamına geliyor.

Sarı

idrar-3
Bu renkteki idrar da dengeli miktarda su içtiğinizi ve sağlığınızın iyi olduğunu gösteriyor.

Koyu sarı
idrar-4

İdrarınız koyu sarı renkteyse, daha fazla su içmelisiniz. Sabahları idrarınızın bu renkte olması normal. Bunun nedeni de gece uyurken vücudumuzun su kaybetmesidir.

Bal rengi
idrar-5

İdrarınız bal rengiyse daha fazla su içmeniz gerekiyor.

Kahverengi
idrar-6

İdrarınızın kahverengi renkte olması, çok fazla fasulye, ravent yediğinizi veya ilaç aldığınızı gösterir.

Kahverengi idrar aynı zamanda karaciğer sorununuz olduğunun bir işareti olabilir. Yeterince su içtiğinizi düşünüyorsanız doktorunuza danışın.

Kırmızı
idrar-7

İdrarınızın kırmızı renkte olmasının birçok nedeni olabilir. Pancar ve yaban mersini benzeri kırmızı renkteki yiyeceklerin tüketimi idrarın kırmızılaşmasına neden olabilmekte. Eğer durum bundan ibaretse endişelenmenize gerek yok.

Son günlerde kırmızı renkte sebze veya meyve tüketmediğiniz halde idrarınız kırmızı renkteyse derhal doktorunuza danışın. İdrarınızda kan olabilir.

Turuncu
idrar8
Kırmızı renkteki idrarda olduğu gibi turuncu renkteki idrar da yediklerinizden kaynaklanıyor olabilir. Turuncu renkteki herhangi bir yiyecek idrarınızın turuncu renkte olmasına neden olabilir.

Koyu turuncu renkteki idrar ise bir hastalığın belirtisi olabilir. Hemen doktorunuza danışın.

Yeşil
idrar-9
İster inanın ister inanmayın yeşil renkte idrar da olabiliyor. Genelde aldığınız ilaçlar ve bazı yiyecekler idrarın yeşil renkte görünmesine neden olur. Yine de doktorunuza danışın.

Köpüklü
idrar
Bu aslında bir renk değil. Bazılarının idrarı köpüklü olabiliyor. İdrarınız nadiren bu şekildeyse çok fazla protein alıyorsunuz demektir ve tehlikeli değildir. Ancak eğer idrarınız sık sık bu şekildeyse hemen doktorunuza danışmanız gerekiyor.

Tortulu
idrar11

Tortulu idrar prostatın habercisi olabilir. Böbrek taşları da buna neden olmaktadır. İdrarınız sürekli bu şekildeyse, idrar yolu enfeksiyonunuz olabilir. Doktora görünmeyi ihmal etmeyin.

bal

Koyu renk idrarın nedeni

Türkiye üriner sistem taşı ve böbrek hastalıklarının sık görüldüğü ülkelerin başında
geliyor. Bu nedenle hem çocukların hem de örnek aldıkları anne-babalarının sıvı tüketimlerine dikkat etmeleri gerekiyor. Pediatri Birliği Derneği ile bir su firmasının birlikte gerçekleştirdiği ‘Çocuklarda Sıvı Tüketimi Araştırması’na göre, çocuklar yeterince su tüketmiyor. Araştırmayı yapan ekipten Pediatri Birliği Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Cengizhan Elmas, “Çocukların su içmeyi unutmalarının çeşitli nedenleri var. Bunlardan biri küçük çocuklarda susama mekanizmasının yeterli olgunluğa erişmemiş olması, bir diğeri ise çocukların suya erişkinler gibi istedikleri kolaylıkla ulaşamamaları. Oyun ve çeşitli aktivitelerin verdiği heyecanın su içme isteğini erteletmesi ve bu konuda rol model olarak gördükleri büyüklerinden yeterli görsel ve sözel uyarı almamaları da çocukların su içmeyi unutma nedenleri arasında bulunuyor” diyor.

TUVALET KONTROLÜ ŞART

Dr. Elmas’a göre, bir çocuğun yeterince su içip içmediğini anlayabilmek için idrara çıkma sıklığını mutlaka takip etmek gerekiyor. Anne-babalara çocuklarının idrarının rengini kontrol etmelerini öneren Elmas, “Yetersiz sıvı alımında idrarın rengi koyulaşır” diyor. Sıvı tüketimini takip etme bilincinin kazanılması böbrek hastalıklarının erken teşhisine yardımcı oluyor. Oysa, ‘Çocuklarda Sıvı Tüketimi Araştırması’, annelerin sadece yüzde 28’inin çocuklarının tuvalete gitme sıklığını kontrol ettiğini gözler önüne seriyor. Söz konusu araştırma, çocukların tuvalete gitme ortalamasının günde 5 kez olduğunu gösteriyor. Çocukların yüzde 8’i ise günde 1–2 kez tuvalete gidiyor.

SU,OBEZİTEYLE SAVAŞIYOR

Yeterli sıvı tüketiminin obezite ile mücadelede ve kabızlığı engellemede de etkili bir yol
olarak değerlendirildiğini dile getiren Dr. Elmas, bu konuda şunları söylüyor: “Yemeklerden hemen önce ve yemek arasında içilen sıvı iştahı baskılıyor ve kilo kontrolüne yardımcı olup, bağırsakların daha etkili bir biçimde çalışmasını sağlıyor. Suyun metabolizmayı hızlandıran ve toksik maddelerin vücuttan atılmasını kolaylaştıran
özellikleri de, kilo kontrolü açısından büyük önem taşıyor. Yeterli sıklıkta idrara çıkmayan çocuklarda yeteri kadar sıvı alınmaması durumunda, üriner sistem taşı, böbrek yetmezliği, idrar yolları hastalığı ya da kullanılan ilaçların yan etkisi gibi ciddi sorunlar ortaya çıkabiliyor. Ailelerin, çocukların zaman zaman istemli olarak da idrar tutabileceğini unutmamaları gerekiyor.”

CEYDA ERENOĞLU- GAZETE HABERTURK

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır