kademeli elektrik tarifesi saatleri / Elektrik Tarifeleri | encazip

Kademeli Elektrik Tarifesi Saatleri

kademeli elektrik tarifesi saatleri

Elektrik Enerji Tarifeleri

Elektrik Tarifeleri

Ülkemizde, elektrik piyasası serbestleşme aşamasını neredeyse tamamlamış ve büyük ölçüde serbest bir piyasa haline gelmiştir. Yabancı dillerden Türkçeye giriş yapan bir kelime ile ifade etmek gerekirse bu sürece “deregülasyon” da denilebilir. Deregülasyon ile birlikte farklı elektrik tarifeleri oluşmuş ve tüketiciler tek bir tedarikçiye bağlı kalmadan farklı tarifeleri kullanma şansını yakalamıştır.

Elektrik piyasasından devlet tekeli çekilmiş ve bu piyasa dahilinde iş yapan tüm kurumlar özel birer şirket haline getirilmiştir. Yine de devlet, sektör üzerindeki denetleyici ve düzenleyici rolünü bırakmamış, böylelikle de ticaretin her iki tarafının haklarının da düzenlemeler ile koruma altına alınması hedeflenmiştir.

Elektrik Tarifeleri Nasıl Belirlenir?

Bu piyasa koşullarında tüketicileri en çok ilgilendiren düzenleme ve denetlemelerden biri de elektrik tarifeleri düzenlemeleridir. Elektrik tarifeleri, tüketicilere uygulanacak elektrik fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan yöntemdir. Yani tüketicilere uygulanacak fiyatlar bu elektrik tarifeleri ile belirlenmektedir. Serbestleşen elektrik piyasasında elektrik tarifeleri, özel tedarikçiler tarafından hazırlanır. Sektördeki ana tarife (Ulusal Elektrik Tarifesi), Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından belirlenir. Elektrik tedarikçisi değiştirmemiş tüketiciler EPDK'nın ulusal elektrik tarifelerinde belirlediği birim fiyatlarından elektrik tüketirken, serbest elektrik tedarikçilerinin tarifeleri de EPDK tarifeleri baz alınarak ama bu tarifeler üzerinden yapılacak indirimlerle belirlenir.

Haziran - EPDK Ulusal Elektrik Tarifeleri

Haziran tarihinden itibaren geçerli olacak ulusal elektrik tarifeleri aktif enerji birim elektrik fiyatları, ulusal elektrik tarifeleri ile belirlenen dağıtım bedeli birim fiyatları ile vergiler dahil elektrik fiyatları aşağıda belirtilmiştir:

Abone GrubuAktif Enerji Birim FiyatıDağıtım Bedeli Birim FiyatıEnerji Birim Fiyatı (Dağıtım Bedeli Dahil)Vergi ve Fonlar Dahil Fiyat
Mesken (Düşük Kademe) TL/kWh TL/kWh TL/kWh TL/kWh
Mesken (Yüksek Kademe) TL/kWh TL/kWh TL/kWh TL/kWh
Ticarethane (Yüksek Kademe) TL/kWh TL/kWh TL/kWh TL/kWh

Ulusal elektrik tarifeleri, EPDK tarafından her üç ayda bir defa açıklanır. Serbest olmayan tüketiciler ve serbest tüketici olup da bu hakkını kullanmamış tüketicilere uygulanacak enerji birim fiyatları ile tüm tüketicilere uygulanacak enerji dağıtım bedeli birim fiyatları, açıklanan bu ulusal elektrik tarifeleri ile belirlenir.

Sıkça Sorulan Sorular

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Ulusal Elektrik Tarifeleri Nedir?

Ulusal elektrik tarifeleri, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yılda dört defa açıklanan, daha önce tedarikçisini değiştirmemiş ya da değiştirmeye hak kazanmamış elektrik tüketicileri için uygulanacak elektrik fiyatlarını belirleyen tarifelerdir. EPDK ulusal elektrik tarifelerinin açıklanma dönemleri aşağıdaki gibidir.

  • Birinci Çeyrek: Ocak, Şubat, Mart
  • İkinci Çeyrek: Nisan, Mayıs, Haziran
  • Üçüncü Çeyrek: Temmuz, Ağustos, Eylül
  • Dördüncü Çeyrek: Ekim, Kasım, Aralık

Ulusal elektrik tarifeleri ile hem tüketicilerin kullanacakları elektrik enerjisinin bedeli olan aktif enerji bedeli belirlenir, hem de diğer elektrik faturası kalemlerinin birim fiyatları açıklanır. Tüketici elektrik faturalarına etki eden diğer birim fiyat kalemi elektrik dağıtım bedeli'dir. Elektrik dağıtım bedeli tüm tedarikçiler için sabittir.

Serbest Piyasa Elektrik Tarifeleri Nasıl Belirlenir?

Elektrik tedarikçileri, tarifelerini belirlerken çoğunlukla EPDK tarafından açıklanan ulusal tarifeleri baz alırlar. Piyasada en çok rastlanan tarifeler genellikle ulusal tarifeler üzerinden belirlenen iskonto oranları ile tüketicilere sunulur. Bu şekilde oluşan tarifeler için indirimli elektrik tarifeleri tabiri kullanılmaktadır. Örneğin bir elektrik tedarikçisi, tarifesini ulusal tarife üzerinden %10 olarak belirlediyse, sözleşme süresi boyunca elektrik fiyatları ne olursa olsun ulusal tarife fiyatları üzerinden %10 daha düşük fiyatta sizlere elektrik enerjisini tedarik eder. İster fiyatlar zamlansın isterse de düşsün, tüketiciler her zaman için aynı indirim oranı ile belirlenen fiyatlar ile enerji tüketirler ve bu doğrultuda fatura öderler.

Özetlememiz gerekirse, ülkemiz elektrik piyasasındaki tüketici fiyatlarının belirlenmesindeki en önemli unsur EPDK tarafından açıklanan ulusal eletrik tarifeleridir. Tüm tedarikçiler kendi fiyatlarını bu tarifelere göre belirleyerek tüketicilere tarifelerini sunarlar.

İndirimli Elektrik Tarifeleri Nasıl Belirlenir?

İndirimli elektrik tarifeleri, tedarikçiler tarafından ulusal elektrik tarifesi üzerinden yapılan yüzdelik indirimlerle belirlenir. Tedarikçi şirketler elektrik tedarik maliyetlerine göre uygulanacak indirimli elektrik oranını belirler. İndirimli elektrik birim fiyatları bu indirim oranı baz alınarak hesaplanır.

Örneğin bir işyeri için, %10 indirim veren bir tedarikçinin indirimi, 2,83 X = 2,55 TL olarak belirlenir. Bu birim fiyat, tedarikçinin indirimli elektrik birim fiyatını verir. Tüketiminiz (kWh) ile bu birim fiyatın çarpılması sonucu faturanız oluşturulur.

Elektrik faturanızın nasıl oluşturulduğu ile ilgili detaylı bilgiye monash.pwgilendirme Merkezi’nden ulaşabilirsiniz. Elektrik piyasasında öne çıkan indirimli elektrik tarifeleri ise aşağıdaki tabloda tüketicilerin bilgisine sunulmuştur.

Üç Zamanlı Elektrik Tarifesi Nedir, Nasıl Çalışır?

Bir elektrik tarifesi türü olan üç zamanlı elektrik tarifesi, günün farklı zaman dilimlerinde elektriğinize farklı fiyat ödediğiniz bir tarife formatıdır. Üç zamanlı elektrik tarifesi ile geceleri kullandığınız elektrik, gün boyu kullandığınız elektriğe göre daha ucuzdur.

Geceleri kullanılan elektrik, gündüz ve puant zaman dilimine göre daha ucuza kullanıldığı için bu tarifeler ülkemizde üç zamanlı elektrik tarifeleri olarak adlandırılmaktadır. Üç zamanlı elektrik tarifesinde standart sayaçlara benzemeyen yani mekanik olmayan sayaçlar kullanılmalıdır. Bunun için gün içinde farklı zaman dilimlerinde kullanmış olduğunuz elektrik tüketimlerinizi kayıt altında tutabilen elektronik-dijital elektrik sayacı ya da diğer adıyla akıllı sayaç kullanılmaktadır.

Puant Elektrik Tarifesi Nedir?

Puant, elektrik talebinin en yüksek olduğu zaman dilimidir. Elektrik talebinin en yüksek olduğu puant saati elektrik birim fiyatlarının en pahalı olduğu saat dilimidir. Haziran için geçerli elektrik tarifelerine göre evler için puant elektrik tarifesi TL/kWh, iş yerleri için puant elektrik tarifesi TL/kWh'dir.

Üç Zamanlı Elektrik Tarifesi Kullandığımı Nasıl Anlarım?

Üç zamanlı elektrik tarifesinde olup olmadığınızdan emin değilseniz, elektrik faturanıza bakabilirsiniz. Faturanızda gündüz, puant ve gece için farklı birim fiyatlar görüyorsanız bu üç zamanlı elektrik tarifesi kullandığınız anlamına gelir. Aynı zamanda faturanızda yer alan müşteri ya da abone grubu kısmında “üç zamanlı” ibaresi yer alıyorsa üç zamanlı elektrik tarifesi kullanıyorsunuz demektir. Yine de emin olamıyorsanız elektrik tedarikçinizi arayarak bilgi alabilirsiniz.

Üç Zamanlı Elektrik Tarifelerine Nasıl Geçilir?

Üç zamanlı elektrik tarifesine geçmek için öncelikli olarak akıllı sayaç (dijital) sahibi olunmalıdır. Akıllı sayaç sahibi olan her abone üç zamanlı elektrik tarifesinden yararlanamaz; bunun için öncelikle üç zamanlı elektrik tarifesine geçebilmek amacıyla görevli elektrik tedarikçinize veya elektrik tedarikçisine başvuru yapılmalıdır.

 

Üç Zamanlı Elektrik Tarifesinden Tek Zamanlı Tarifeye Nasıl Geçilir?

Gece tüketimleri az olan ve gündüz ve puant zaman dilimlerinde daha yüksek tüketimi olan tüketicilerin tek zamanlı tarife kullanması önerilir. Tek zamanlı tarifeye geçmek için görevli elektrik tedarik şirketine başvurulabilir veya elektrik tedarikçisi değiştirilebilir.

Sabit Elektrik Tarifelerinin Avantajları Nelerdir?

Sabit birim fiyatlı elektrik tarifesi, sözleşme süresi boyunca aktif enerji birim fiyatınızın sabit olarak kaldığı elektrik tarifesidir. Piyasadaki elektrik fiyatları ne kadar artarsa artsın zamlanmayan sabit fiyatlı tarifelerde birim fiyatlara zam yapılmamaktadır. Bu tarifeler sabit birim fiyatlı tarifeler olduğundan dolayı ulusal elektrik fiyatlarındaki artış ya da düşüşler önemli olmayacaktır. Sabit birim fiyatlı elektrik tarifelerinin avantajları şunlardır.

  • Elektrik fiyatlarındaki artıştan etkilenmeyeceğiniz için gönül rahatlığıyla bu sabit fiyatlı elektrik tarifelerini seçebilirsiniz.
  • Cayma bedeli olan veya olmayan, uzun süreli ve en ucuz olan seçeneği tercih edebilmeniz için zamlanmayan elektrik tarifelerini, bir diğer adıyla sabit birim fiyatlı tarifeleri seçebilirsiniz.
  • Neredeyse tüm elektrik tedarikçilerinin tarifeleri arasında zamlanmayan elektrik tarifeleri de bulunmaktadır. Siz de sabit birim fiyatlı tarifeleri kullanmak isterseniz bu tarifeler arasında hemen bir karşılaştırma yapabilir ve tedarikçinizi seçebilirsiniz.
  • Tüm tarifelerde olduğu gibi özellikle sabit birim fiyatlı tariflerde de bir rekabet söz konusudur. Bu nedenle bu tarifeler arasında kıyaslama yaparak yapacağınız bir seçim daha cazip bir seçenek olabilir.

Sabit Elektrik Tarifelerinin Dezavantajları Nelerdir?

Sabit birim fiyatlı elektrik tarifelerinin dezavantajları aşağıdaki gibidir.

  • Elektrik fiyatlarında gerçekleşen bir düşüş sizin beklediğinizden daha fazla fatura ödemenize neden olabilir. Eğer cayma bedeli almayan bir tarife kullanıyorsanız, tarifenizi değiştirmek tercihinize kalmıştır.
  • Elektrik fiyatlarının artış göstermediği durumlarda zamlanmayan elektrik tarifelerinin fiyatlarında hiçbir değişiklik olmayacağı için avantajınız olmaz ve tasarruf edemezsiniz.
  • Sözleşmenizi erken sonlandırdığınızda veya iptal etmek istediğinizde cayma bedeli ödemek durumunda kalabilirsiniz. Bu tutar kullandığınız süreye kadar olan size sağlanan faydaların iadesi şeklinde olabilmektedir.

 

Sabit Birim Fiyatlı Elektrik Tarifesi Sözleşmesi Sona Erdiğinde Ne Yapılmalıdır?

Kullanılan sabit birim fiyatlı elektrik tarifesinin ne zaman sonlanacağının bilinmesi önemlidir. Aksi hallerde yeni tedarikçi seçmeye vakit kalmayacaktır. Böyle bir durumda mevcut elektrik tedarikçisinin tarifesini kullanılmaya devam edilebilir ancak fiyatın belirsiz olması tüketicinin dezavantajına olur. Tüketiciler güncel ulusal tarifelere daha yüksek fiyatlı bir tarife kullanır duruma gelebilir.

Sabit fiyatlı elektrik tarifelerinin sözleşme süresi dolmadan yaklaşık 2 ay önce ilgili elektrik tedarikçisine haber verilmeli, mümkünse daha iyi şartlarda bir tarifeye geçilmeli ya da sözleşmenin devam etmesi sağlanmalıdır.

Elektrik gece tarifesi saat kaçta başlıyor? Elektrik hangi saatlerde daha ucuz? Gece tarifesi nedir, kaçta başlar, kaçta biter?

Elektrik gece tarifesi saat kaçta başlıyor? sorusunun yanıtı gündemin merak edilen konuları arasında yer alıyor. Kademeli tarife uygulamasının vatandaşların cebini rahatlatması beklenirken arama motorlarında araştırılan soruların yanıtlarını sizler için derledik.

Elektrikte kademeli faturalandırmanın uygulamaya dönük çalışma devam ediyor. Çalışma, doğalgaz için de örnek oluşturacak. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, elektrik faturalarıyla ilgili vatandaşları sevindiren bir açıklama yaptı. Vatandaşlara yeni yıl müjdesi veren Bakan Dönmez, "1 Ocak tarihi itibarıyla uygulamaya koyacağımız kademeli tarife uygulaması ile evinde elektriği az tüketen vatandaşlarımız daha az fatura ödeyeceklerdir." ifadelerini kullandı.

Örneğin, 1. kademe altında elektrik tüketenler 'bir lira'lık birim maliyetinin yüzde 10 altında fatura öderken, kW arasında tüketim yapanlar ilave kW için birim başına '1 lira', kW arası tüketim yapanlar ilave kW başına '1 lira 10 kuruş', kW üzeri tüketim yapanlar ise ilave kW başına '1 lira 20 kuruş' ödeyecekler. Böylece 1. kademe tüketimden bütün vatandaşlar 'düşük ücretten' yararlanırken, zamlı tarifeyi sadece ilave tüketim yapanlar ödeyecek. Böylece düşük enerji tüketimi teşvik edilecek ve dar gelirli vatandaşın faturası hafifleyecek. Ayrıca 'devlet sübvansiyonunu gerektirmeyecek' düzeyde bir ortalama fiyat oluşacak. Kademe fiyatları, EPDK tarafından elektrik üretici şirketlerle görüşmeler sonucu belirlenecek. Uygulama, 'tüketim miktarına göre' hesaplanacak ve konutlar için geçerli olacak. Kademeli tarife halen sanayi için uygulanıyor. Yeni tarife, başvuruya gerek olmaksızın otomatik olarak devreye girecek.

Tüm Türkiye'de gece tarifesi 'den sabah 'ya kadar sürer. Bu süre zarfında elektrik birim fiyatı gündüze göre %62 daha ucuzdur. saatlerine denk gelen Puant zaman aralığında, birim fiyat en yüksektir; çünkü herkesin evde tüketim yaptığı zaman denk gelir.

Enerji uzmanları, elektrik ve doğalgazı devletin sübvanse ettiğini hatırlatarak, yeni düzenlemelerle bu maliyetin artık çok tüketen kullanıcılar tarafından karşılanacağını belirtiyorlar. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, geçen ay yaptığı açıklamada, doğalgaz fiyatının yaklaşık 4'te 3'ünün, elektrik fiyatının ise yarısının devlet tarafından karşılandığını açıklamıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 26 Ekim'deki kabine toplantısı sonrası "Elektrik ve doğalgaz fiyatlarında sübvansiyon yapıyoruz. Bu doğrultuda atacağımız ilave adımlarımız olacak. Salgın döneminde fedakarlık yapan vatandaşlarımızın üzerine daha fazla yük binmemesi için gereken önlemleri almakta kararlıyız" açıklaması yapmıştı. Erdoğan, 8 Kasım'da da, elektrik faturalarındaki yüzde 2'lik TRT payı ve yüzde 0,7'lik enerji fonu kesintisinin kaldırıldığını duyurmuştu.

Bakan Dönmez tarafından açıklanan doğalgazda kademeli tarife ile ilgili son açıklama AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş'tan geldi. Elitaş, "Arkadaşlarımı kanun teklifini hazırlıyorlar. 4 Ocak tarihinden itibaren, Meclis çalışmalarına başladığında kademeli doğalgaz tarifesini getireceğiz. Villada oturanla gecekonduda oturanın aynı fiyatla doğalgaz tüketimini uygun bulmuyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

Kanun çalışmaları sırasında Botaş ve GazBir ile görüşmeler yapıldı. Sektör temsilcilerinin hesaplama ve faturalandırma altyapı çalışmaları için süre istediği görüşmelerde, doğalgaz kullanımının özellikle kış mevsiminin uzun olduğu illerin dikkate alınması da gündeme geldi. Botaş yetkilileri, "Erzurum'da vatandaşlar 5 ay, Antalya'da 2 ay yüksek miktarda doğalgaz tüketiyor. Fiyatlandırmada bunun da dikkate alınması gerekir" önerisinde bulundu. Çalışmalar tamamlandıktan sonra bölgesel farklılıklar, fiyatlandırma ve kademelendirmenin ayrıntıları da ortaya çıkacak.

monash.pw - Gündem

Elektrik ZammıFatih DönmezGündemEkonomiHaberler

Kademeli elektrik tarifesi ile ilgili flaş gelişme! Limitler değişiyor mu? Fatura tutarı

Ocak ayı itibarıyla elektrikte kademeli tarifeye geçilmesinin ardından pek çok abone, yüksek faturalarla karşılaştı. Şubat faturalarına zamlı tarifenin tamamen yansıtılmasıyla, daha yüksek faturalarla karşılaşılması bekleniyor. Vatandaşlar, elektrikte üst kademeye kolayca geçilebildiğinden şikayet ederken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, kademeli tarifedeki kilovatsaatlik limitte değişikliğe gidilebileceğini söyledi.

Sınırı aşmak kolay

Ocak ayı faturalarına zamlı tarifenin kısmen yansımasına rağmen, faturalarda gözle görülür değişiklik meydana geldi. Bunda da aylık , günlük 5 kWh'lik tüketimin üstünün, üst tarife olarak değerlendirilmesi etkili oldu. Yapılan hesaplamalara göre kademeli tarifede üst limite geçiş için sınır olarak kullanılan aylık kWh'lik miktar, aydınlatma ve temel ev araçlarının kullanımıyla aşılıyor. Haftanın her günü yaklaşık 10 saat açık kalan ortalama bir televizyon ayda yaklaşık 27 kWh, 7 gün 24 saat çalışan bir buzdolabı ayda 30 kWh, haftada 3 gün çalıştırılan çamaşır makinesi ayda 19 kWh, haftada 5 gün, günde 5 saat kullanılan bir bilgisayar ayda 10 kWh, her gün 1'er saat yakılan 6 tane normal ampul ayda 10 kWh, haftada 2 gün 1'er saat kullanılan ütü 19 kWh elektrik kullanıyor. Sadece bu elektrikli araçlar ayda yaklaşık yaklaşık kWh kullanıma denk geliyor ve abonenin üst kademeden değerlendirilmesine neden oluyor. Soğuk havalarda yoğun olarak kullanılan, haftada 56 saat çalıştırılan bir kombi, kWh'lik sınır değerin 5'te birini tek başına geçiyor. Günde 3 saat çalıştırılan elektrikli bir kombi, tek başına 90 kWh'den fazla elektrik harcarken, buna standart bir buzdolabı ve haftada 35 saat yakılan 3 adet standart ampul eklendiğinde, limit sınırına yaklaşılıyor. Şubat faturalarına zamlı tarifenin tamamen yansıtılmasıyla, ocak ayından daha yüksek faturalarla karşılaşılması bekleniyor.

'Verileri alacağız'

Milliyet'ten Mithat Yurdakul'un haberine göre, faturada limit aşımıyla ilgili şikayetler, enerji yönetiminin de gündemine geldi. Enerji Bakanı Dönmez, elektrik faturalarında kademeli tarifede değişikliğe gidilebileceğini söyledi. Elektrikte kademeli tarifenin asıl amacının, dar gelirli ailelere yardım etmek olduğunu belirten Dönmez, "Bu yıl içinde, belki 6 ay sonunda da olabilir, verileri alacağız. kilovatsaat altında kalan tüketim ne kadar, kaç hane altında ya da üstünde bu verileri alıp değerlendireceğiz. Gerçekten bir ihtiyaç varsa miktar değişikliğine gidebiliriz. kilovatsaat kalacak diye bir kaidemiz yok" dedi.

Kademeli elektrik tarifesi ile ilgili flaş gelişme Limitler değişiyor mu Fatura tutarı

Abonelerin büyük kısmı kademeli tarife ile ilgili detayları tam orak bilmiyor. İşte Elektrikte kademeli tarife ile ilgili merak edilenler

1 - TÜMÜ ÜST LİMİT DEĞİL

01 Ocak itibarıyla, mesken abonelerinin elektrik tüketimlerinin günlük 5 kWh’a kadar olan kullanımları “düşük kademeli” tarifeden, bunun üzerindeki kısım ise “yüksek kademeli” tarifeden faturalandırılıyor.

Vergi, fon ve pay hariç tarifeler, alt kademede , üst kademede kuruş. Dağıtım şirketlerinin doğrudan tüketim miktarları ile çarptıkları birim fiyat ise alt kademede , üst kademede kuruş civarında. Faturasına göre günlük elektrik tüketimi, alt limit olarak belirlenen 5kWs'i geçen abonelerin tüm harcamaları üst tarifeden değerlendirilmiyor. Sadece limiti geçen kısımlar için yüksek tarife uygulanıyor.

2 - HANGİ KADEME NE KADAR?

Ay içinde hangi kademeden ne kadar elektrik kullanıldığı, elektrik faturalarındaki “fatura detayı” bölümlerinde yer alıyor. Elektrik şirketleri, hangi kademeye ne kadar birim fiyat uyguladıklarını da faturada belirtmek zorunda.

Faturalarda, günlük kullanıma ve 5kWs’lik sınırın aşılıp aşılmadığı bilgisine de ulaşılabiliyor.

3 - MÜDDET HESAPLAMAYI ETKİLEMEZ

Elektrik faturaları, 25 ila 35 günlük periyotlarla okunuyor. Faturanın 25 gün mü, 35 gün mü üzerinden hesaplandığı, günlük tüketim esas alındığı için, hesaplama yöntemine etki etmiyor. Ancak ödenecek meblağ, aradaki gün kadar değişebiliyor. Vergiler de kullanılan elektrik tutarının üzerine otomatik olarak ekleniyor, kademeye göre değişmiyor.

4 - OCAK AYI FATURASINA DİKKAT

Elektrik faturasındaki tüketim hangi dönemi kapsıyorsa, o dönemin birim fiyatlarına göre faturalandırılıyor. Türkiye genelinde gönderilen ocak ayı elektrik faturalarında hem kademeli, hem kademesiz sisteme ait dönemler bulunuyor. 1 Ocak öncesi tüketimler önceki tarifeye, 01 Ocak sonrası tüketimler ise 1 Ocak itibarıyla yürürlüğe giren kademeli tarifeye tâbi. Ocak ayı itibarıyla yürürlüğe giren elektrik zamları da yine bu ay içindeki tüketimleri bağlıyor, aralık ayı harcamalarının zam öncesi tarifeye göre hesaplanması gerekiyor. Vatandaşların olası bir hesap hatasına karşı ocak ayı fatura detaylarını incelemesi bu açıdan önem taşıyor.

5 - İSTEMEYEN İÇİN ALTERNATİF VAR MI?

1 Ocak itibarıyla, tek zamanlı mesken abonelerinin tümü, kademeli sisteme geçti. Kademeli tarifeye dahil olmak istemeyenler, 3 ayrı saat dilimi üzerinden uygulanan çok zamanlı abone grubuna geçerek kademeli tarifeden çıkabiliyor. Bunun için öncelikle elektronik sayaç gerekiyor. Eğer elektronik sayaç mevcutsa, elektrik temin edilen şirkete başvuruluyor. Çoklu tarifede, , , saatleri arasında farklı birim fiyatlar üzerinden elektrik harcaması hesaplanıyor. Çoklu tarife, gündüz saatlerinde tek zamanlı tarifeye göre daha pahalı. Ancak özellikle ’den sabaha kadarki harcamalarda önemli avantaj sağlıyor. Bu yüzden, elektrik harcamasının önemli bölümünü gecenin geç saatlerine kaydırabilenler için bir alternatif olabilir.

LİMİTİ AŞMAK KOLAY MI?

Kademeli tarifede üst limite geçiş için sınır olarak kullanılan aylık kWh'lik miktar, aydınlatma ve temel ev araçlarının kullanımıyla aşılıyor.

Yapılan hesaplamalara göre, haftanın her günü yaklaşık 10 saat açık kalan ortalama bir televizyon ayda yaklaşık 27 kWh, 7 gün 24 saat çalışan bir buzdolabı ayda 30 kWh, haftada 3 gün çalıştırılan çamaşır makinesi ayda 19 kWh, haftada 5 gün, günde 5 saat kullanılan bir bilgisayar ayda 10 kWh, her gün 1'er saat yakılan 6 tane normal ampul ayda 10 kWh, haftada 2 gün 1'er saat kullanılan ütü 19 kWh elektrik kullanıyor.

Sadece bu elektrikli araçlar ayda yaklaşık yaklaşık kWh kullanıma denk geliyor ve abonenin üst kademeden değerlendirilmesine neden oluyor.

Elektrik faturası hesaplama sayfası ile elektrik faturaları kontrol edilebiliyor, hayalı faturalar da EPDK’ya şikayet edilebiliyor. EPDK Başkanı Yılmaz, yaptığı yazılı açıklamada, perakende satış şirketlerinin, ilk okuma tarihiyle son okuma tarihi arasındaki gün sayısına göre hesaplama yapmak zorunda olduğunu söyledi. Yılmaz, tarife geçiş zamanlarında faturada görülen tüketime esas birim bedellerin, EPDK tarafından yayımlanan tarifeler ile uyumlu görülmediği durumlar oluşabileceğini; ancak bu durumun nihai hesaplamaya kesinlikle etki etmeyeceğini kaydetti. Peki, Elektrik faturası nasıl hesaplanır? İşte EPDK fatura hesaplama sayfası üzerinden elektrik faturası hesaplama işlemi…

ELEKTRİK FATURASI NASIL HESAPLANIR?

Arama motoruna EPDK fatura hesaplama yazdıktan sonra, çıkan sayfada EPDK sitesine giriş yapın.

Kademeli elektrik tarifesi ile ilgili flaş gelişme Limitler değişiyor mu Fatura tutarı

Karşınıza çıkacak sayfanın üst bölümünde yer alan ‘Fatura Hesaplama’ alanına tıklayın. Açılan yeni sayfada yer alan bölüme faturanızın üzerinde bulunan ‘İlk Okuma Tarihi’ni yazdıktan sonra ‘Son Okuma Tarihi’ alanı açılacak bu alana da son okuma tarihini girin.

Kademeli elektrik tarifesi ile ilgili flaş gelişme Limitler değişiyor mu Fatura tutarı

Bu adım tamamlandıktan sonra tarife bölümü açılacak, buraya da faturada bulunan ‘Tüketici Grubu’ bölümünde bulunan tarife girilerek ‘Tüketim Miktarı’ bilgisini ekleyin.

Böylece hesaplama gerçekleştirilir ödemeniz gereken tutar karşınıza çıkar.

ELEKTRİK FATURASI İTİRAZI NEREYE YAPILIR, İTİRAZ DİLEKÇESİ NASIL YAZILIR?

Son günlerde elektrik faturasının yanlış olduğunu düşünen tüketici sayısı arttı. Faturalara itiraz etmek mümkün. Elektrik faturalarına itiraz etmek için, fatura ve kimlik ile birlikte anlaşmalı olduğu elektrik şirketinin müşteri hizmetlerine dilekçe veya mail yoluyla başvuru yapması gerekmektedir.

Türkiye’de elektrik dağıtım hizmeti, 21 özel elektrik dağıtım şirketleri tarafından yapılır. Abonelik işlemleri, sayaç okuma, faturalandırma, kesme bağlama gibi bütün hizmetler de bu şirketler tarafından sağlanır. Faturanın normalden yüksek geldiğini düşünülüyorsa:

Hizmet alınan elektrik dağıtım şirketine itiraz dilekçesi yazılır. 

Dilekçeyi hizmet birimleri ya da işletme müdürlüklerine doğrudan ulaştırabilir, posta ya da e-posta yoluyla itirazınızı bildirebilir veya müşteri hizmetleri üzerinden kayıt oluşturulabilir.

Ayrıca elektrik dağıtım şirketlerinin web sitelerinde yer alan fatura itiraz bölümü üzerinden de bir itiraz kaydı oluşturulabilir. 

Elektrik faturası itiraz dilekçesi örneği

Kademeli elektrik tarifesi ile ilgili flaş gelişme Limitler değişiyor mu Fatura tutarı

İndirimli elektrik saatleri yılında en çok araştırılan konuların başında gelmekte.  özellikle içinde bulunduğumuz zaman diliminde ucuz elektrik saatlerini bilmek faturada % arasında tasarruf etmenizi sağlayacaktır. Peki elektrik hangi saatlerde ucuz , elektrik hangi saatlerde indirimli ve saat kaçtan sonra elektrik ucuz ? Tüm bu soruların cevabını yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Elektrik indiriminden nasıl yararlanabilirim ?

Aşağıda belirtilen  elektrik ucuz saatlerinde indirimden yararlanabilmeniz için;

  • Eski sayacınızı değiştirmeniz ve akıllı sayaca geçmeniz gerekiyor.
  • Eğer sayacınız eski ise elektrik tasarrufu saatlerinde elektrik kullansanız bile normal tarife üzerinden fatura hesaplanmaktadır.
  • elektrik saatinizi elektrik dağıtım firmanıza başvuru yaparak değiştirebilir ve bu süreçten sonra artık elektriğin en ucuz olduğu saatlerde elektriği kullanarak tasarruf sağlayabilirsiniz.

Elektrik faturasında tasarruf nasıl sağlanır ?

Aşağıdaki tavsiyelerimize uymanız halinde elektrikte en az %30&#;a varan tasarruf sağlayabilirsiniz.

  • Özellikle çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve elektrik harcayan diğer cihazlarınızı aşağıda belirtilen elektrik indirimli saatlerinde çalıştırmanız gerekmektedir. Örneğin evinizde şohben ya da kombi kullanıyorsanız banyonuzu elektrikte indirimli saatlerde yapmanız faturada çok büyük oranda fark yaratacaktır.
  • Eğer evinizde aydınlatmada kullandığınız ampuller led değilse, eski usulse bunları da değiştirin. Özellikle çok sık kullanmadığınız banyo, tuvalet gibi yerlerde daha düşük wattlı ampuller kullanın.
  • Beyaz eşya alırken A+++ olmasına özen gösterin. Bu basit gibi görünür ancak çok büyük oranda tasarruf sağlar.
  • Akşam TV izlerken odanın ışığını kapatabilirsiniz. Hem gözünüzü yormaz hem de tasarruf sağlar.
  • Ütü işlemini gece tarifesinde yapabilirsiniz.

Elektrikte t1 t2 t3 nedir ?

Aslında elektrik saat kaçta ucuz sorularının cevabı bu parametrelerde gizlidir. 3 zamanlı elektrik tarifesi saatleri tablosu aşağıda paylaşılmıştır;

T1 Gündüz tarifesi saatleri arası
T2 akşam tarifesi saatleri arası
T3 gece tarifesi ( En ucuz tarife) saatleri arası

Devletin sağladığı elektrik desteğinden yararlanmak ister misiniz ? Hemen devlet elektrik desteği başlıklı sayfamızı ziyaret ederek siz de elektrik desteğinden nasıl yararlanabileceğinizi ve şartları öğrenebilirsiniz.

Ayrıca devlet tarafından muhtaç ailelere doğalgaz yardımı da ödenmektedir. Doğalgaz yardımı şartları başlıklı yazımızdan bu yardımı nasıl alabileceğiniz hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Elektrik indirim saatleri

Peki elektrik saat kaçtan sonra ucuz, elektrik hangi saatler ucuz ve daha az ödeniyor ? Elektrik en ucuz saatler T3 tarifesidir yani saat arasındadır. Bu saatler arasında harcanan elektrik yaklaşık olarak % daha ucuzdur. Bu tarifeden sonraki en ucuz tarife T1 gündüz tarifesidir. En pahalı ise T2 akşam tarifesidir. Bu yüzden elektrik tasarruf saatlerinde ütü yapmanız, çamaşır ve bulaşık makinesini çalıştırmanız büyük oranda tasarruf sağlar.  Devletin sağladığı elektrik yardımından yararlanmak isterseniz

Elektriğin ucuz olduğu saatler

Elektrik tüketim saatlerini yukarıda verdik. Gördüğünüz gibi 3 ayrı tarife bulunmaktadır. Aslında elektrik hangi saatlerde daha ucuz sorusunun cevabını yukarıda verdik ancak tekrar belirtmek gerekirse en ucuz elektrik gece saatleri arasında kullanılan elektriktir.

Elektrik gece tarifesi saat kaçta başlıyor

Elektrikte gece tarifesi saat &#;de başlar ve sabah &#;da sona erer. En uygun ve tasarruflu elektrik bu saatler aralığındadır. Eğer ağırlıklı tüketimi bu saatlere yüklerseniz faturanızda büyük oranda indirim olur. Bir sonraki tarife gündüz tarifesidir ve akşama göre daha ucuzdur.

Elektrikte devlet desteği ne kadar, kimler yararlanıyor ?

Devlet sosyal yardım alan binlerce kişinin elektrik faturasını da ödemekte. Aranan şart muhtaç olmak yani hane halkı kişi başı gelirinin net asgari ücretin 1/3&#;ü altında olması. Eğer bu şart sağlanıyorsa ve sosyal yardım alınıyorsa faturanın belli bir tutara kadar olan kısmını devlet ödemekte.

Destekten yararlanma hakkı olan kişiler adına devlet PTT&#;ye kontör/bakiye yüklemekte. Kişi faturasını ödemeye PTT&#;ye gider ve oradaki bakiye toplam fatura tutarından düşer. Varsa kalan bakiye ödenir ve böylece destek sağlanmış olur.

Pazar günü elektrik ucuz mu?

Cumartesi ya da pazar gününde elektrik tüketim ücretlerinde herhangi bir farklılık yoktur. Tarifeler esas alınarak tüketim zamanına göre ücretlendirme yapılmaktadır.

Ev elektriği hangi saatlerde ucuz

En ucuz tarife gece tarifesidir. Gece tarifesi akşam saat saatleri arasında uygulanan tarifedir.

Elektrikte 3 zamanlı tarife mi tek zamanlı tarife mi?

Tek zamanlı tarifede sabit tutar üzerinden ücretlendirme yapılmaktadır. Faturanız daha az gelsin istiyorsanız 3 zamanlı tarife daha uygundur.

Hafta sonu elektrikte indirim var mı?

Hafta sonu elektrik ucuz mu sorusu son zamanlarda sık sorulmakta. Elektrikte 3 zamanlı tarife sistemi uygulanmaktadır. Hafta sonu için ek indirim sağlanmamaktadır.

En ucuz elektrik tarifesi hangisi?

En ucuz elektrik tarifesi gece saatleri arasında uygulanan T3 tarifesidir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır