4 c vazife malülü aylığı alanlar / Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan zam farkı ve ek ödeme açıklaması

4 C Vazife Malülü Aylığı Alanlar

4 c vazife malülü aylığı alanlar

 

TÜRKiYE CUMHURİYETİ EMEKLİ SANDIĞI KANUNUNUN

YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILMIŞ HÜKÜMLERİ

 

 

          Kanun Numarası                   :

          Kabul Tarihi                          : 8/6/

          Yayımlandığı seafoodplus.info          : Tarih : 17/6/  Sayı :

          Yayımlandığı Düstur              : Tertip : 3  Cilt : 30   Sayfa :

 

 

             1 – 9/6/ tarih ve sayılı Kanun ile yürürlükten kaldırılmış veya deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ olan hükümlerin metinleri: (Madde numaraları : 87, Geç, Geç, Geç, Geç)

             Madde 87 bent (a ve ç) – (8/6/ tarih ve sayılı Kanunun hükmüdür.)

             a) Ä°stifa edenler;

             ç) MilletvekilliÄŸine seçilenler;

             Geçici Madde 60 – (8/6/ tarih ve sayılı Kanunun hükmüdür.)

             Kanunun yürürlüğe girdiÄŸi tarihte Büyük Millet Meclisi BaÅŸkanlığında, BaÅŸbakan veya Bakanlıkta bulunanlar ile (Evvelce bulunmuÅŸ olanlar dahil) Milletvekili bulunanlardan; bu tarihten sonra Milletvekilliklerinin aralıksız olarak devamı sırasında aynı yerlere geçenlerin, bu yerlerde bulundukları müddetçe (Emekliye ayrıldıktan sonra bu yerlere geçenler hariç) ödeneklerinden birinciderece aylık tutarı üzerinden emekli keseneÄŸi alınır ve karşılıkları da bu miktar üzerinden Hazinece Sandığa ödenir.

             Geçici Madde 61 – (8/6/ tarih ve sayılı Kanunun hükmüdür.)

             Geçici 60 ıncı maddede yazılı olanların, bu yerlerden ayrılışlarında: Birinci derece aylık tutarı ve 25 yıldan aÅŸağı olmamak üzere hizmet müddetleri toplamı üzerinden emekli aylığı baÄŸlanır.

             Bu yerlerden ayrıldıkları halde emekli aylığı baÄŸlanmasını istemiyenlerin Milletvekili, açıkta, emeklilik hakkı tanınan bir vazifede bulundukları sırada emekliye ayrılmalarını istediklerinde veya kurumlarınca emekliye ayrılmalarındadahi aylıkları, bu esas üzerinden baÄŸlanır.

             Bunların; bu yerlerde, MilletvekilliÄŸinde, emeklilik hakkı tanınan bir vazifede veya açıkta iken; adi malüllüklerinde yukarki hükümler gereÄŸince hesaplanacak emekli aylıkları miktarında (Adi malüllük aylığı) ve vazife malüllüklerinde de bu suretle bulunacak adi malüllük aylıklarına 55 inci madde gereÄŸince yapılacak eklemelerle (Vazife malüllüğü aylığı) baÄŸlanır.

             BaÄŸlanacak aylıklar, ödendikçe faturası karşılığında Hazineden alınır ve Sandıkta birikmiÅŸ kesenekleriyle karşılıkları aylığın baÄŸlanmasını müteakiptoptan Sandıkça Hazineye ödenir.

             Geçici Madde 62 – (8/6/ tarih ve sayılı Kanunun hükmüdür.)

             Vazifelerinden dolayı, emekli, adi malüllük veya vazife malüllüğü aylığı baÄŸlanmış veya baÄŸlanacak olanlardan geçici 60 ıncı maddede yazılı yerlere geçmiÅŸ veya aynı madde esasları dairesinde geçecek olanların; bu yerlerden ayrılışlarında (Ayrılmış olanlar dahil) eski aylıkları, geçici 61 inci maddeye görebaÄŸlanması gerekli miktardan az ise sözü geçen madde esasları dairesinde yükseltilir.


 

             Aylığın yükselmesi halinde düzeltme iÅŸi, Sandıkça yapılarak Hazinece öde–nir. Eski aylıklar; katma, özel bütçeli dairelerce, geçici 5 inci maddede yazılı Sandıkça veya kaldırılan sandıklarca baÄŸlanmış olduÄŸu takdirde bu aylıkların10 yıllığı, yazı ile bildirimi üzerine aylıkları baÄŸlıyan yerlerce veya (Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı) nca bir ay içinde Hazineye ödenir.

             Geçici Madde 64 – (8/6/ tarih ve sayılı Kanunun hükmüdür.)

             Geçici 60 ncı maddede yazılı olanların;

             a) Bu yerlerde;

             b) Bu yerlerden ayrıldıkları halde emekli aylığı baÄŸlanmamış veya eski aylıklarında artırma yapılmamış olarak açıkta;

             c) Emeklilik hakkı tanınan vazifelerde;

             ç) Bu yerlerde bulunduklarından dolayı baÄŸlanmış veya artırılmış aylıkları almakta;

             iken, ölümlerinde: Dul ve yetimlerine, ilgisine göre geçici 61, 62 ve 63 üncü maddeler esasları üzerinden hesaplanacak aylıklar 68 ve 69 uncu maddeler hükümlerine göre baÄŸlanır.

             Bu aylıkların ödenmesi ve (a), (b) ve (c) fıkralarında yazılı hallerde Sandıkta birikmiÅŸ kesenek ve karşılıklarının Hazineye verilmesi sözü edilen geçici 61, 62 ve 63 üncü maddeler gereÄŸince yapılır.

             2 – 16/1/ tarih ve sayılı Kanun ile yürürlükten kaldırılmış veya deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ olan hükümlerin metinleri: (Madde numaraları: 40)

             Madde 40 bent (c) – (8/6/ tarih ve sayılı Kanunun hükmüdür.)

             c) Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanı, (65) yaşını doldurduktan sonra vazifesini yapmaya yetersizliÄŸi Bakanlar Kurulunca ve Diyanet Ä°ÅŸleri Müşavere Heyeti BaÅŸkan ve üyeleriyle müftüler ve vaizler de yine (65) yaşını doldurduktan sonra vazifelerini yapmıya yetersizlikleri Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığınca ve hayrat hademesiyleVakıflar Genel Müdürlüğü Bütçesinden aylık alan vaizler (65) yaşını doldurduktan sonra vazifelerini yapmaya yetersizlikleri Vakıflar Genel Müdürlüğünce belirtilinciye kadar ve dersiamlar hayat kaydiyle çalışabilirler.

             3 – 25/3/ tarih ve sayılı Kanun ile yürürlükten kaldırılmış veya deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ olan hükümlerin metinleri: (Madde numaraları: Geç)

             Geçici Madde 83 – (8/6/ tarih ve sayılı Kanunun hükmüdür.)

             Muvazzaf ve gedikli subaylarla askeri memurlar subay veya askeri memur olduklarından itibaren fiilen 15 yıl askeri hizmetlerini yaptıktan sonra istifaedebilirler. Ancak yabancı memleketlerde tahsil edenlerin veya staj görenlerin istifalarının kabulü, masrafları kendi taraflarından ödenmiÅŸse; tahsil veyastaja azimet ve avdet tarihleri arasında geçen müddet kadar Devlet tarafındanödenmiÅŸse; bu müddetin iki misli kadar fazla hizmet etmeleriyle mümkündür.

             Askeri okullar talebelerinden istifa etmek istiyenlerin istifaları, Devletçe yapılan bütün okul masraflarının ödenmesine baÄŸlıdır. Ancak bunların, emeklilik hakları baÅŸladıktan sonra, okul masraflarını verseler bile, istifaları kabul edilmez.

             Harbe hazırlık devrinde subayların istifa muameleleri; durumun inkiÅŸafına, tehlikenin geçmesine kadar geciktirilebilir. Bu devrin baÅŸlangıç ve bitimi Bakanlar Kurulunca belirtilir.


 

             4 – 9/7/ tarih ve sayılı Kanun ile yürürlükten kaldırılmış veya deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ olan hükümlerin metinleri: (Madde numaraları: 39, 62, 66, 88, 89,Geç, Geç. 31, Geç)

             Madde 39 bent (b) fıkra dört – (8/6/ tarih ve sayılı Kanunun hükmüdür.)

             b) Fiili hizmet müddetleri (30) yılı ve yaÅŸları (55) i doldurmuÅŸ olanların istekleri üzerine, 40 ıncı maddenin (a) ve (b) fıkralarında yazılı olanlarla seçilmiÅŸ belediye baÅŸkanları ve illerin daimi komisyonu üyeleri hariç olmak üzere otuz hizmet yılını tamamlamış olanlar kurumlarınca lüzum görüldüğünde yaÅŸ kaydı aranmaksızın re'sen;

             Ancak 32 nci madde gereÄŸince fiili hizmet müddetlerine zam yapılanların yaÅŸ haddinden, eklenilen müddet kadar indirilir.

             Ceza bakımından kovuÅŸturma veya muhakemeleri yapılmakta olanlardan bu durumda bulunanların istekleri kovuÅŸturma veya muhakemeleri sonuna bırakılır.

             Subay ve askeri memurlarla gedikli subay ve gedikli erbaÅŸların harbe hazırlık devresinde istekleri ile emekliye ayrılma muameleleri, durumun aydınlanmasına ve tehlikenin geçmesine kadar geri bırakılabilir. Bu devrenin baÅŸladığı vebittiÄŸi tarihler Bakanlar Kurulunca tesbit edilir. Subay ve askeri memurlardan, subay ve askeri memur olduktan sonra veya askeri memur olmazdan evvel öğrenci sıfatiyle yabancı memleketlerde tahsil veyastajda bulunarak avdet edenler masrafları kendi taraflarından ödenmiÅŸ ise tahsil veya staja gidiÅŸ ve dönüş tarihleri arasında geçen müddet kadar, Devlet tarafından ödenmiÅŸ ise bu müddetin iki misli kadar yukarda yazılı (30) yıl fiili hizmetten ayrıca hizmet etmedikçe emekliye ayrılmalarını isteyemezler.

             ç) 87 nci maddenin (a, b, c, ç, d, e, g, h, i, j ve m) fıkralarında gösterilenlerden müstehak iseler, yukardaki (b) fıkrasının ikinci bendi hükmü uygulanmaksuretiyle yaÅŸları (55) i ve fiili hizmet müddetleri (30) yılı doldurmuÅŸ bulunanlar istekleri üzerine;

             g) Belediye baÅŸkanları ile illerin daimi komisyonu üyelerinin bu yerlerdeiken (b) fıkrasında yazılı duruma girmelerinde istekleri üzerine;

             Madde 62 bent (a) – (8/6/ tarih ve sayılı Kanunun hükmüdür.)

             a) Emeklilik hakkı tanınan bir vazifeye tayin edilmiyenlere, isterlerse fiili hizmet müddetleri (5) yıldan fazla (20) yıldan az olmak ÅŸartiyle emekli kesenekleri geri verilerek Sandıkla alakaları kesilir.

             Ä°stemezlerse veya fiili hizmet müddetleri (20) yıl ve daha fazla ise (60)yaşını doldurdukları zaman fiili ve itibari hizmet müddetleri toplamına göre emekli aylığı baÄŸlanır veya hizmeti (20) yıldan az ise 82 nci maddeye göre toptan ödeme yapılır. Şu kadar ki bunlardan yaÅŸları (55) i ve fiili hizmet müddetleri (30) yılı doldurmuÅŸ bulunanlar emekli aylığı baÄŸlanmasını her vakit istiyebilirler.

             Madde 66 bent (f) – (8/6/ tarih ve sayılı Kanunun hükmüdür.)

             f) Fiili hizmet müddetleri 25 yıl ve daha fazla olup ta kesenekleri geri verilmemiÅŸ durumda olanlardan (60) yaşını doldurmadan ölenlerin,

             Madde 88 – (8/6/ tarih ve sayılı Kanunun hükmüdür.)

             87 nci maddenin (a,b,c,ç,d,e,g,h,i,j,m) fıkralarında yazılı olanlardan fiili hizmet müddetleri 25 yıl ve daha fazla bulunanların ayrılışlarında kesenekleri geri verilmez.

             Madde 89 – (8/6/ tarih ve sayılı Kanunun hükmüdür.)

             Emekli, adi malüllük veya vazife malüllüğü aylığı ilk defa baÄŸlananlardan baÄŸlanma sırasında ve baÄŸlanmaya esas fiili hizmet müddetleri 30 yılı doldurmuÅŸ bulunanlara (Emekli


 

ikramiyesi) adı ile bu aylıklarına esas tutulan vazife aylık veya ücretleri tutarının bir yıllık toplamı ödenir.

             Fiili hizmet müddetleri 30 yılı doldurmuÅŸ bulunanlardan vazifede veya açıkta iken ölenlerin ikramiyeleri 68 inci maddedeki esas ve nispetlere göre aylığa müstahak dul ve yetimlerine ve artarsa bu da yine aynı nispetlere göre bunlara ödenir.

             Emekli ikramiyeleri ödendikçe yazı ile istenilmesi üzerine en çok 2 ay içinde faturası karşılığında kurumlarca Sandığa ödenir.

             Sandıkça tahakkuk ettirilmiÅŸ emekli ikramiyelerini almadan ölenlerin ikramiyelerini almadan ölenlerin ikramiyeleri varislerine ödenir.

             Geçici Madde 14 son fıkra – (8/6/ tarih ve sayılı Kanunun hükmüdür.)

             32 ve 36 ncı maddelerdeki fiili ve itibari hizmet müddetlerinin azami hadlerinin hesaplanmasında bu kanunun yürürlüğe girmesinden önce kazanılmış olanlar hariç tutulur. Ancak 39 uncu maddenin (b) fıkrasında yazılı yaÅŸ haddindenhiçbir suretle (6) yıldan fazla indirme yapılmaz.

                Geçici Madde 31 – (8/6/ tarih ve sayılı Kanunun hükmüdür.)

             Kanunun yürürlüğe girdiÄŸi tarihte: Emeklilik hakkı tanınan vazifelerde, belediye baÅŸkanlığında ve illerin daimi komisyonu üyeliÄŸinde veya geçici 24 ve 25 inci maddelerde yazılı bulunanlardan:

             a) Fiili hizmet müddetleri 25 yıl ve daha fazla olanlara, istediklerinde yaÅŸ kaydı aranmaksızın bütün fiili ve itibari hizmet müddetleri toplamına ve 41 inci maddedeki nispetlere göre emekli aylığı baÄŸlanır.

             b) Fiili hizmet müddetleri 20 ile 25 yıl arasında bulunanlarda 25 yılı doldurmalarından itibaren yaÅŸ kaydı aranmaksızın, emekli aylığı baÄŸlanmasını istiyebilirler. Bu takdirde yukarki fıkraya göre hesaplanacak aylık % 5 noksaniyle baÄŸlanır.

             (a) ve (b) fıkralarında yazılı olanların yaÅŸ haddi bakımından, evvelki hükümlere göre müktesep hakları mahfuzdur. Ancak yaÅŸ haddi dolayısiyle kurumlarınca emekliye ayrılmaları için vazifelerinin 40 ıncı madde ile tayin edilen yaÅŸ hadlerini doldurmaları ÅŸarttır.

             Geçici madde 66 fıkra altı – (8/6/ tarih ve sayılı Kanunun hükmüdür.)

             Aksi takdirde borç artıkları için borçlanma iptal edilir ve tahsil edilenkısma ait olarak borçlanılan miktar ile tahsil edilen kısma göre mütenasi benbulunacak müddetler, fiili hizmet müddetlerine eklendikten sonra bu müddetler 25 yıldan aÅŸağı düşerse haklarında 87 nci madde hükümleri uygulanır.

             5 – 8/2/ tarih ve sayılı Kanun ile yürürlükten kaldırılmış veya deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ olan hükümlerin metinleri: (Madde numaraları: 14, 15)

             Madde 14 bent (d) son fıkra – (9/6/ tarih ve sayılı Kanunun hükmüdür.)

             Ancak; 12 nci maddenin II iÅŸaretli fıkrasının (I) bendinde yazılı olanlar, bu karşılıkları da kendileri öder.

             Madde 15 bent (i) – (9/6/ tarih ve sayılı Kanunun hükmüdür.)

             i) 12 nci maddenin II iÅŸaretli fıkrasının (I) bendinde yazılı olanlarınemekliliÄŸe esas olan son aylık veya ücret tutarları;

             Bu kesenekler, Devlet bareminde ikinci derece aylık tutarını geçmemek ÅŸartiyle emekliliÄŸe esas olan son aylık veya ücretin alındığı tarihten itibaren her üç  yılın hitamında  bir üst  derece aylık veya ücret tutarları üzerinden,daha önce bi-


 

rinci derece aylığını müktesap hak olarak almış bulunanlar için bu aylık tutarı üzerinden kesilir. Şu kadar ki bu muamele, hususi kanunlarında tanınan haklarmahfuz kalmak şartiyle kendilerine bu kanun hükümleri dışında bir hak vermez.

             Ancak, bu suretle müktesep hak derecesinden en az iki üst derece üzerinden kesenek vermekte iken milletvekilliÄŸinden ayrılarak emekliliÄŸe tabi bir vazifeye müktesep hak derecesiyle veya daha aÅŸağı bir derece ile tayin olunanların tayin tarihlerinden itibaren üç ay içinde yazı ile Sandıktan istemeleri ÅŸartiyle emekli kesenekleri bir defaya mahsus olmak üzere müktesep hak derecelerinin iki üst derece aylık veya ücret tutarları üzerinden kesilir.

             6 – 3/3/ tarih ve sayılı Kanun ile yürürlükten kaldırılmış veya deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ olan hükümlerin metinleri: (Madde numaraları: 3, 4, 5, 6, 8, 12, 17, 22, 23, 24, 50, 84, 91, Geç, Geç, Geç)

             Madde 3 – (8/6/ tarih ve sayılı Kanunun hükmüdür.)

             Yönetim Kurulunda bir baÅŸkan ile 9 üye bulunur. BaÅŸkan ile 2 üye MaliyeBakanlığı, birer üye Milli Savunma, İçiÅŸleri, Ekonomi ve Ticaret, UlaÅŸtırma ve Çalışma Bakanlıkları ve ikisi de varsa askeri ve sivil genel emekli derneklerinin genel kurulları tarafından teklif ve Bakanlar Kurulunca tayin olunur.

             Genel Müdür Yöretim Kurulunun tabii üyesidir. Bulunmadığı zaman Kurul toplantılarına yardımcılarından biri iÅŸtirak eder.

             BaÅŸkan ve üyelerin vazife müddetleri 3 yıldır. Müddeti bitenler yeniden teklif ve tayin edilebilirler. Müddetlerinin bitiminden evvel ayrılanların yerine gelenler, ayrılanların müddetlerini tamamlarlar.

             Genel emekli dernekleri teÅŸekkül ve bunların üyeleri taayyün edinciye kadar Yönetim Kurulu mevcut üyeleriyle tam olarak teÅŸekkül etmiÅŸ sayılır.

             Madde 4 – (8/6/ tarih ve sayılı Kanunun hükmüdür.)

             Yönetim Kuruluna gerek 12 nci maddede yazılı kurumların memurlarından, naklen, gerek açıktan baÅŸkan ve üye teklif ve tayin olunabilir.

             BaÅŸkan ve üye teklif ve tayin olunabileceklerin yüksek tahsil yapmış olmaları, maliye, ekonomi, hukuk, bankacılık, sigortacılık, ve emeklilik iÅŸlerinden birinde ihtisas sahibi bulunmaları ÅŸarttır.

             Memurlardan teklif ve tayin olunacakların ayrıca 30/6/ tarihli ve sayılı kanuna göre en az 4 üncü derece aylığı veya karşılığı ücreti müktesep hak olarak alabilmeleri de gerektir.

             Madde 5 fıkra iki – (8/6/ tarih ve sayılı Kanunun hükmüdür.)

             Yönetim Kurulu en az 7 kiÅŸi ile toplanır. Kararlar toplantıda bulunanların salt çoÄŸunluÄŸu ile verilir.

             Madde 6 – (8/6/ tarih ve sayılı Kanunun hükmüdür.)

             Sandığın bir Genel Müdürü ile en çok iki genel müdür yardımcısı bulunur. 26/6/ tarihli ve sayılı kanunun 18 inci maddesi hükmü mahfuz kalmak üzere, 6 ncı ve daha yukarı derecedeki memurlar, Genel Müdürlüğün teklifi üzerine Yönetim Kurulu, bunların dışında kalan memurlarla ceÅŸitli hizmetliler, Genel Müdür tarafından tayin edilir.

             Madde 8 bent (b) – (8/6/ tarih ve sayılı Kanunun hükmüdür.)

             b) Genel Müdürlükçe hazırlanacak bilanço, kar ve zarar hesaplarını inceleyip uygun görürse tasdik ettikten sonra yapılan iÅŸler raporu ile birlikte Umumi Murakabe Heyetine vermek;


 

             Madde 12 bent (II) ait bent (b, c) – (8/6/ tarih ve sayılı Kanunun hükmüdür.)

             b) Özel teadül ve kuruluÅŸ kanunlarına göre daimi kadrolarda derece esası üzerinden aylık veya ücret alanlar (Kurumların özel kanunlarına göre teÅŸekkületmiÅŸ yönetim kurullarının baÅŸkan ve üyeleri dahil);

             c) Daimi kadrolarda aylık ücretle çalışan her çeÅŸit hizmetliler (Ä°ÅŸyerlerindeki kapıcı, bekçi, odacı ve benzeri hizmetliler dahil; Devlet Demiryolları ve Limanları Ä°ÅŸletme Genel Müdürlüğünün 20 Mayıs tarih ve sayılı kanuna baÄŸlı (2) sayılı cetveldeki hizmetlileriyle aynı kanuna baÄŸlı (3) sayılıcetvelde yazılı olanlardan işçi vasfını haiz olan amele, yol çavuÅŸu, mütehassıs amele, hamal, hamalbaşı, tayfa, gemici, bahçıvan, lambacı, lavajcı, drezinör ve kurumların serbest ve sözleÅŸmeli avukatları hariç);

             Madde 17 – (8/6/ tarih ve sayılı Kanunun hükmüdür.)

             Kurumlar 14 üncü maddede yazılı Sandık gelirlerinden;

             a) (a, b, c, ç, d, e) fıkralarında yazılı olanları aylık, ücret ve ödeneklerinödenmeleri gününden baÅŸlıyarak bir ay içinde;(1)

             b) (f) fıkrasında yazılı % 1 lerin tamamını, bütçelerinin yetkili makamlarca tasdik edildiÄŸi tarihleri takip eden ay baÅŸlarından itibaren en çok 6 ay içinde ve aylık altı eÅŸit taksitte ve yıl içinde alınan ek ödeneklere ait % 1lerin tamamını da o yılın son gününü geçmemek üzere bunların alındığı tarihleritakip eden iki ay içinde;

             c) (g, h, i) fıkralarında yazılı olanları, tahsilleri gününü takip eden biray içinde; (1)

             ç) (j) fıkrasında yazılı olanları, ilgili maddelerinde gösterilen müddetler içinde, Sandığa veya Sandık adına postaya veya bankaya yatırmaya ve bunların müfredatlı bordrolarını da aynı zamanda Sandığa göndermeye mecburdurlar.

             Kurumların, bu vazifeyi yerine getirmiyen, Sandık gelirlerini eksik kesenveya hiç kesmiyen tahakkuk ve ödeme ile ilgili memurlar ile sorumlu saymanlardan, bu paralar, % 10 fazlası ile ve Sandığın teklifi üzerine, Tahsili Emval Kanununa göre, Maliye Bakanlığınca, tahsil olunur.

             Kesilen paraların Sandığa gönderilmesine yazı ile mani olan veya bütçeden ödenecek kısmı yazı ile ödetmiyen ita amirleri hakkında da bu hüküm uygulanır.

             Kurumların bu ödemeler için yeter miktarda ödenek gönderilmemesi veya yetki verilmemesi hallerinde, yukarki hüküm buna sebebiyet verenler hakkında, gelirlerin kısmen gönderilmesi halinde de gönderilmiyen kısımlar hakkında uygulanır.

             Ancak; yukarki hükümlerin ilgililer hakkında tatbikına imkan görülemiyen hallerde Sandık gelirinin asıları, kurumlarca Sandığa ödenir.

             Madde 22 – (8/6/ tarih ve sayılı Kanunun hükmüdür.)

             Sandığın Sermayesi:

             % 20 yi geçmemek üzere, Yönetim Kurulunun kararı ve Maliye Bakanlığınıntasvibi ile nüfusu binden yukarı ÅŸehir ve kasabaların belediye hudutları içinde ve konut olmamak ÅŸartiyle satın alınacakveya yaptırılacak akarlara, geri kalanı da Yönetim Kurulunun teklifi, Maliye Bakanlığının tasvibi ve Bakanlar Kurulu kararı ile:

——————————

(1)    23/9/ tarihli ve sayılı Kanunun 1 inci maddesi ile (a) ve (c) bentlerindeki 1 aylık süreler 20 gün olarak deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.


 

             a) Devlet bono ve tahvillerine;

             b) Devlet sermayesi ile kurulmuÅŸ olan veya sermayesinin yarısından fazlasına Devletin iÅŸtiraki bulunan bankaların çıkaracakları aksiyon veya obligasyonlara;

             c) Vadeli, vadesiz cari hesap ÅŸeklinde milli bankalara;

             yatırılmak suretiyle iÅŸletilir.

             Yukardaki hükümlerin tatbikında normal ve belli ihtiyaçlar için serbest bulundurulması gereken miktarlar hariç tutulur.

             Madde 23 – (8/6/ tarih ve sayılı Kanunun hükmüdür.)

             Sandık sermayesinden en çok 3 milyon lira, yönetim Kurulunca % 5 i geçmemek üzere belirtilecek faiz ve esaslara göre en çok üç aylık veya ücret tutarlarını veya ödeneklerini geçmemek ve yine en çok iki yıl içinde geri alınmak ve iÅŸtirakçi veya tevdiatçılardan iki kefil gösterilmek ÅŸartiyle, ihtiyacı olan iÅŸtirakçi veya tevdiatçılara borç vermek için döner sermaye olarak kullanılabilir.

             Madde 24 – (8/6/ tarih ve sayılı Kanunun hükmüdür.)

             Bu kanun gereÄŸince baÄŸlanacak aylıklara bundan evvel çeÅŸitli kanunlar labaÄŸlanmış aynı mahiyetteki aylıkların iskonto muameleleri Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığınca yapılır.

             Madde 50 – (8/6/ tarih ve sayılı Kanunun hükmüdür.)

             Ä°ÅŸtirakçi veya tevdiatçıların her çeÅŸit malüllükleri en az 3 hekim tarafından birlikte verilecek raporla belirtilir.

             Bu hükümlerin en az ikisinin 12 nci maddenin (1) iÅŸaretli fıkrasında yazılı kurumların hekimleri olmaları ve bunlardan birisinin varsa, iÅŸtirakçi veya tevdiatçının (54 ve 61 inci maddelerde yazılı olanlar hariç) baÄŸlı bulunduÄŸu kurumun hekimi olması ÅŸarttır.

             Bu hekimleri iÅŸtirakçi veya tevdiatçıların baÄŸlı olduÄŸu kurumlar gösterir. Ä°htisasla ilgili hastalıklarla kuruluÅŸu tam olan hastanelerin bulunduÄŸu yerlerdeki hastalıklar bu hastanelerin saÄŸlık komisyonlarının raporu ile belirtilir.

             Vazife mülüllüklerinin, harb veya iç tedip hareketlerinden doÄŸması halinde bunların doÄŸuÅŸlarına sebep olan hadiselerden sonra iÅŸtirakçi veya tevdiatçıların gönderildikleri askeri hastanelerin raporları ile belirtilir.

                Madde 84 fıkra üç – (8/6/ tarih ve sayılı Kanunun hükmüdür.)

             Ancak gerek bunların, gerek muhtaç ana, baba, koca ile kız çocuÄŸun müstahaksayılabilmesi için ölüm tarihinden itibaren en çok 3 ay içinde yazı ile Sandığa müracaat olunması ÅŸarttır.

             Madde 91 – (8/6/ tarih ve sayılı Kanunun hükmüdür.)

             Bu kanuna göre baÄŸlanan aylıklardan:

             a) Emekli aylığı;

             I – 42 nci maddede yazılı olanlar için o maddede yazılı olduÄŸu gibi yazı ile istedikleri tarihleri;

             II – Emeklilik hakkı tanınan bir vazifede iken emekliliÄŸe ayrılmalarını istiyenler için yazı ile yapacakları isteklerinin yetkili makamlarca tasdik edildiÄŸinin yine yazı ile kendilerine bildirilmesinden itibaren vazifelerinden ayrılanların ayrıldıkları tarihleri, (Bunların en çok bir ay içinde vazifelerinden ayrılmaları mecburidir.);


 

             III – EmekliliÄŸe ayrılma isteklerinin kabul edildiÄŸi yetkili makamlarca yazı ile kendilerine bildirilmezse isteklerini yaptıkları tarihlerden itibaren,bir aydan evvel olmamak üzere vazifelerini terkettikleri tarihleri;

             IV – Res'en emekliye ayrılanlardan:

             1. YaÅŸ haddi dolayısiyle ayrılanlar için bu hadleri doldurdukları tarihleri veya uzatılmış ise uzatılan müddetlerin bitimi tarihlerini;

             2. Hüküm ile ayrılanlar için hükmün kesinleÅŸtiÄŸi tarihleri;

             3. Yetkili makamlarca emekliye sevkedilenlerin vazifelerine son verilme tarihlerini;

             4. Geri kalanlar için emekliye ayrılmalarının kurumlarınca tasdiki tarihlerini;

             b) Adi malüllük veya vazife malüllüğü aylıkları, buna ait raporların saÄŸlık kurulunca tasdik edildiÄŸi tarihleri ve bunlardan vazife aylık veya ücretleri daha evvel kesilmiÅŸ bulunanların kesilme tarihlerini;

             c) Dul ve yetim aylıkları ilgili maddelerde ayrıca belirtilenler hariç olmak üzere, ölüm tarihlerini;

             takibeden ay başından baÅŸlar.

             a) fıkrasının (IV) üncü bendi ile (b) fıkrasında yazılı baÅŸlama tarihlerinden sonra her ne sebeple olursa olsun kurumlarınca vazifeleri ile ilgileri kesilmiyerek aylık veya ücretleri ödenenlerin bu suretle geçen müddetleri fiilihizmet müddeti sayılmaz ve bunlar için kesenek ve karşılıkları alınmış ise geriverilir.

             Şu kadar ki, baÄŸlanan aylıklar; vazifelerinden ayrılarak vazife aylığı veyaücretlerinin kesildiÄŸi tarihleri takibeden ay baÅŸlarına kadar ödenmez.)

             Geçici Madde 11 bent – (a) (8/6/ tarih ve sayılı Kanunun hükmüdür.)

             a) sayılı kanuna tabi vazifelerden, kaldırılan sandıklarla ilgili vazifelere geçenlere ait paralar (Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı)na;

             Geçici madde 18 bent (a, b) fıkra beÅŸ – (8/6/ tarih ve sayılı Kanunun hükmüdür.)

             a) sayılı kanunun yürürlüğe girmesinden önce, Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü ile üniversitelerin aylıklı kadrolarında,

             b) 1/6/ tarihinden sonra ÅŸehremanetlerinin ve 1/6/ tarihinden sonrada özel idare ve belediyelerin aylıklı memur, öğretmen, tabebet ve ÅŸuabatı sanatları mensupluÄŸu, eczacı, kimyagerlik ve hastane, sanatoryum, verem dispanserleri hemÅŸirelikleriyle ziyaretçi hemÅŸirelikleri kadrolarına açıktan veya naklen tayin suretiyle bu vazifelerde,

             geçen hizmet müddetleri, bu kanunun yürürlüğe girmesinden sonra geçecek fiili ve itibari hizmet müddetlerine eklenir.

             Bu hüküm; (a) ve (b) fıkralarında yazılı vazifelerde bulunduktan sonra ayrılıp bu kanunun yürürlüğe girmesinden sonra iÅŸtirakçi veya tevdiatçı olacaklar hakkında da bu duruma girdikleri tarihten itibaren 3 ay içinde uygulanır.

             Geçici Madde 27 – (8/6/ tarih ve sayılı Kanunun hükmüdür.)

             Geçici on dördüncü madde gereÄŸince fiili ve itibari hizmet müddetleri eklenenlerden:

             a) Geçici 1, 2 ve 3 üncü maddelerde yazılı sandıklarla ilgili bulunanların; sandıkla ilgilenmelerinden önce aylıklı vazifelerde iken kazanmış oldukları (harb, esaret, Milli Mücadele ve mıntıka zamları gibi) itibari müddet zamları, (Ziraat Bankası memurlarının sayılı Memurin Kanununun müzeyyel maddesine göre müktesep zamları dahil);


 

             b) ( sayılı kanun hükmüne tabi olanların; sayılı kanunun yürürlüğe girmesinden sonraya ait fiili ve itibari müddet zamları;

             toplamının her ayı için, bu kanunun yürürlüğe girdiÄŸi tarihte keseneÄŸe esasvazife aylık veya ücretleri tutarının % 15 i kurumlarınca bu kanunun yürürlüğe girdiÄŸi tarihten itibaren en çok 6 ay içinde toptan Sandığa ödenir.

             7 – 11/3/ tarih ve sayılı Kanun ile yürürlükten kaldırılmış veya deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ olan hükümlerin metinleri: (Madde numaraları: 15)

             Madde 15 bent (b) fıkra bir – (8/6/ tarih ve sayılı Kanunun hükmüdür.)

             Daimi kadrolarda aylık ücretle çalışan her çeÅŸit hizmetlilerle hayrat hademesinin 3/7/ tarihli ve sayılı kanunun geçici 1 inci maddesiyle 28/12/ tarihli ve sayılı Kanunun 4 üncü maddesi hükümlerine ve tahsil durumları ile hizmet sürelerine göre bulunmaları gereken derecelerin ücret tutarları;

             8 – 21/6/ tarih ve sayılı Kanun ile yürürlükten kaldırılmış veya deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ olan hükümlerin metinleri: (Madde numaraları: 39, 40)

             Madde 39 fıkra (b) – (9/7/ tarih ve sayılı Kanunun hükmüdür.)

             b) Milli hizmet müddeti 25 yılı doldurmuÅŸ olanların istekleri üzerine;

             40 ıncı maddenin (a) ve(b) fıkralarında yazılı olanlarla seçilmiÅŸ belediye reisleri ve vilayetlerin daimi komisyon azaları hariç olmak üzere 25 hizmetyılını tamamlamış olanlar kurumlarınca lüzum görüldüğünde yaÅŸ kaydı aranmaksızın resen;

             Ceza bakımından takibat veya muhakemeleri yapılmakta olanlardan bu durumda bulunanların istekleri takibat veya muhakemeleri sonuna bırakılır.

             Subay ve askeri memurlarla gedikli subay ve gedikli erbaÅŸların harbe hazırlık devresinde istekleriyle emekliye ayrılma muameleleri, durumun aydınlanmasına ve tehlikenin geçmesine kadar geri bırakılabilir. Bu devrenin baÅŸladığı ve bittiÄŸi tarihler Ä°cra Vekilleri Heyetince tesbit seafoodplus.info ve askeri memurlardan, subay ve askeri memur olduktan sonra veya askeri memur olmazdan evvel öğrenci sıfatı ile yabancı memleketlerde tahsil veya stajda bulunarak avdet edenler, masrafları kendi taraflarından ödenmiÅŸ isetahsil veya staja gidiÅŸ ve dönüş tarihleri arasında geçen müddet kadar, Devlet tarafından ödenmiÅŸ ise bu müddetin iki misli kadar yukarda yazılı (25) yıl fiili hizmetten ayrıca hizmet etmedikçe emekliye ayrılmalarını isteyemezler.

             Bu fıkra hükümlerine göre resen emekliye sevkedilenler hakkındaki kararlar katidir. Bu kararlar aleyhine hiçbir suretle kaza mercilerine baÅŸvurulamaz.

             Madde 40 fıkra bir – (8/6/ tarih ve sayılı Kanunun hükmüdür.)

             Ä°ÅŸtirakçi veya tevdiatçılardan; aÅŸağıdaki fıkralarda ve 43 üncü maddedeyazılı olanlar dışında kalanların; vazifeleri ile ilgilerinin kesilmesini gerektiren yaÅŸ haddi (65) yaÅŸlarını doldurdukları tarihtir. Hizmet müddetlerine olursa olsun (60) yaşını dolduranlar hakkında da kurumlarınca yaÅŸ haddi uygulanabilir. Bu vazifelere (65) yaşını dolduranlarınaçıktan veya naklen tayinleri caiz deÄŸildir.

             9 – 2/4/ tarih ve sayılı Kanun ile yürürlükten kaldırılmış veya deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ olan hükümlerin metinleri: (Madde numaraları: 78)

             Madde 78 – (8/6/ tarih ve sayılı Kanunun hükmüdür.)

             Ä°ÅŸtirakçilerle 88 inci maddeye göre kesenekleri geri verilmemiÅŸ veya 62 nci maddeye göre vazife malüllüğü  aylığı kesilerek  emeklilik hakkı tanınan bir  vazifeye tayin edilmemiÅŸ durumda


 

olup ta mahkemece gaipliklerine hükmolunanlardan; fiili hizmet müddetleri 15 yıl ve daha fazla bulunanların, dul ve yetimlerine hükmün kesinleştiği tarihten itibaren bir yıl içinde yazı ile Sandığa müracaat etmeleri şartiyle gaipliğin başladığına hükmolunan tarihi ve bir yıl geçtikten sonra yine yazı ile Sandığa müracaat edenlere de müracaatları tarihlerini, takibeden ay başlarından itibaren 68 inci madde esaslarına göre aylıkbağlanır ve gaipliklerinin geçmesi halinde bağlanan aylıklar, gaipliğin geçtiğinin belirdiği tarihi takibeden ay başından itibaren kesilir.

             Gaiplikleri geçenlerden bir yıl içinde emeklilik hakkı tanınan bir vazifeyetayin olunanlar, iÅŸtirakçi durumlarını tekrar iktisap ederler ve gaiplikleri sırasında dul ve yetimlerine ödenmiÅŸ aylıkların veya toptan ödemenin toplamı adlarına borç kaydedilerek aylık veya ücretleri tutarından, emekli, adi malüllük veya vazife malülü aylığı baÄŸlanmasında bu aylıklarından ve ölümü halindede dul ve yetimlerine baÄŸlanacak aylıklardan % 10 kesilmek suretiyle tahsilolunur.

             Ä°lgililer adına borç kayıtlanan aylığa ait vergiler Sandığın iÅŸarı üzerine Hazinece toptan geri verilir.

             Yukarki fıkrada yazılı müddet içinde emeklilik hakkı tanınan bir vazifeye tayin edilmiyenlerin Sandıkla ilgileri kesilir ve Sandıkta birikmiÅŸ keseneklerinin faizsiz toplamı dul ve yetimlere ödenen aylıkların veya 82 nci maddenin(d) fıkrasına göre yapılan toptan ödemenin toplamından fazla ise, fazlası toptan kendilerine ödenir. Noksan ise farkı aranmaz.

             Gaiplikleri geçenlerden; emekli, adi malüllük veya vazife malüllüğü aylığı baÄŸlanmasına hak kazanmış durumda olanlar hakkında yukarki fıkra hükmü tatbik edilmeyip istediklerinde kendilerine müstahak oldukları aylıklar baÄŸlanırve yukarda ikinci fıkrada gösterilen borçları bu aylıklarından kesilir.

             Emekli, adi malüllük veya vazife malüllüğü aylıklarından birini almaktaiken gaipliklerine hükmolunanların dul ve yetimlerine aylık baÄŸlanır. Gaiplikleri geçenlerin kendi aylıklarının ödenmesine baÅŸlanır ve gaiplikleri sırasında dul ve yetimlerine ödenen aylıkların toplamı, emekli aylıkları toplalamından eksik ise, farkı ayrıca kendisine toptan ödenir.

             Kanunun yürürlüğe girdiÄŸi tarihten sonra harbde gaip olan ve gaipliÄŸine hükmolunduÄŸu tarihten itibaren 5 yıl sonuna kadar gaipliÄŸi geçmediÄŸi gibi durumu da tesbit edilemiyen iÅŸtirakçilerin dul ve yetimlerine, gaipliÄŸin hükme baÄŸlandığı tarihi takibeden ay başından itibaren vazife yüzünden ölmüş olanlar gibi ve durumlarına göre bu kanunun ilgili hükümleri gereÄŸince aylık baÄŸlanırve evvelce baÄŸlanmış aylıklarında düzeltme yapılır. Bunlardan fiili hizmet müddetleri 15 yıldan az olduÄŸundan dolayı dul ve yetimlerine toptan ödemeyapılmış ise ödenen para, baÄŸlanan aylıkların müterakiminden indirilerek varsa artanı aylıklarının dörtte birinin kesilmesi suretiyle tahsil olunur.

             Kanunun yürürlüğe girdiÄŸi tarihten sonra harbe gaip olan ve gaipliÄŸine hükmolunduÄŸu tarihten itibaren 5 yıl sonuna kadar gaipliÄŸi geçmediÄŸi gibi durumu da tesbit olunamıyan erlerin, dul ve yetimlerine de yukarki fıkra hükümleri dairesinde aylık baÄŸlanır.

             Bu madde hükmü tevdiatçılara da kıyas yolu ile uygulanır.

             10 – 22/6/ tarih ve sayıl Kanun ile yürürlükten kaldırılmış veya deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ olan hükümlerin metinleri: (Madde numaraları: 75)

             Madde 75 – (8/6/ tarih ve sayılı Kanunun hükmüdür.)

             Kendisinin aylık baÄŸlanacak olanların ölümü tarihinde, evli bulunmıyan kız çocuklarına aylık baÄŸlanır.


 

             Evlenme dolayısiyle aylığı kesilmiÅŸ olanlardan sonradan boÅŸanan veya dul kalanların da eski aylıkları baÄŸlanarak ödenir.

             11 – 11/7/ tarih ve sayılı Kanun ile yürürlükten kaldırılmış veya deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ olan hükümlerin metinleri: (Madde numaraları: 64)

             Madde 64 – (8/6/ tarih ve sayılı Kanunun hükmüdür.)

             Vazife malüllerinden bu malüllüklere:

             a) Harbde fiilen ateÅŸ altında;

             b) Harbde harb bölgelerindeki harb hareket ve hizmetleri sırasında bu hareket ve hizmetlerinin sebep ve tesirleriyle;

             c) Harbde veya harbe hazırlık devresinde her nevi düşman silahlarının tesirleriyle;

             ç) Askeri harekatı gerektiren iç tedip ve hudut hareketleri sırasında bu hareketlerin sebep ve tesirleriyle;

             uÄŸramış olan muvazzaf ve yedek subay, gedikli subay, askeri memur, gedikli erbaÅŸ ve erlerle, (Gönüllü erler dahil) orduca vazifelendirilen sivil iÅŸtirakçilere ve erlikten dolayı aylık baÄŸlanan tevdiatçılara ayrıca (Harp malülü) denirve bunlara vazife malüllüğü aylıkları ile birlikte ve malüllükleri derecelerinegöre aÅŸağıda yazılı miktarlarda (Harb malüllüğü zammı) ödenir :

             Bu zamlar ödendikçe faturası karşılğında Hazineden alınır.

                              Malüllük                   Ä°ÅŸtirakçiler için                   Erler için

                               derecesi                             Lira                               Lira

                                     1                                                                  60

                                     2                                                                  50

                                     3                                                                  40

                                     4                                                                  30

                                     5                                                                  25

                                     6                                    75                                20

             Harb malülü sayılacak vazife malüllerinden bir hareketin muvaffakiyetle neticelenmesinde ÅŸahsan amil olduÄŸu veyahut örnek tutulacak cesaret ve fedakarlık gösterdiÄŸi sıralarda bu malüllüğe uÄŸradıkları usulüne göre üstleri tarafındanMilli Savunma Bakanlığına bildirilen Ordu mensuplarına ait harb malüllüğü zamları % 25 fazlasiyle baÄŸlanır.

             d) (2/3/ tarih ve sayılı Kanunun hükmüdür.) Hazarda ve fevkaladehallerde emir veya vazife ile uçuÅŸ yapan uçucularla hangi meslek ve sınıftan olursa olsun emirle vazifeli olarak tayyarede bulunanlardan uçuÅŸun havadaki ve yerdeki sebepleri ile ve yine emir ve vazife ile dalış yapan dalgıçlarla hangi meslek ve sınıftan olursa olsun emirle vazifeli olarak denizaltı gemisinde veya dalgıç kıtasında bulunanlardan denizaltıcılığın veya dalgıçlığın çeÅŸitli sebep ve tesirleriyle.

             12 – 1/9/ tarih ve sayılı Kanun ile yürürlükten kaldırılmış veya deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ olan hükümlerin metinleri: (Madde numaraları: 8)

             Madde 8 fıkra (h) – (8/6/ tarih ve sayılı Kanunun hükmüdür.)

             h) Sandığın memur ve hizmetlilerinden olaÄŸanüstü mesa'isi görülenlere heryıl için iki aylık ücretleri tutarını geçmemek ve Sandık umumi masraflarından ödenmek üzere ikramiye verilmesi hakkında Genel Müdürlük tarafından yapılacak teklif hakkında karar vermek;


 

             (Sandığın Yönetim ve SaÄŸlık kurulları baÅŸkan ve üyeleriyle memur ve hizmetlilerine gerek sayılı kanunun 42 nci maddesine, gerek sayılı kanunun sayılı kanunla deÄŸiÅŸtirilen 13 üncü maddesine göre ayrıca ikramiye verilmez.)

             13 – 18/2/ tarih ve sayılı Kanun ile yürürlükten kaldırılmış veya deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ olan hükümlerin metinleri: (Madde numaraları: 17)

             Madde 17 – (3/3/ tarih ve sayılı Kanunun hükmüdür.)

             Kurumlar bütçelerinde tahsisat olup olmadığına bakmaksızın 14 üncü maddede yazılı Sandık varidatından;

             a) (a, b, c , ç, d, e) fıkralarında yazılı olanlarla inci maddede derpiÅŸ edilen kesenek ve karşılıkları, aylık ücret ve tahsisatın tediyesi günündenitibaren baÅŸlıyarak 15 gün içinde,

             b) (f) fıkrasında yazılı % 1 lerin tamamını, bütçelerinin salahiyetli makamlarca tasdik edildiÄŸi tarihleri takip eden ay baÅŸlarından itibaren en çok (6) ay içinde ve aylık (6) eÅŸit taksitte ve yıl içinde alınan ek tahsisatlara ait% 1lerin tamamının da o yılın son gününü geçmemek üzere, bunların alındığı tarihleri takip eden (2) ay içinde,

             c) (g, h, i) fıkralarında yazılı olanları tahsilleri gününü takip eden 15 güniçinde,

             ç) (j) fıkrasında yazılı olanları, ilgili maddelerinde gösterilen müddetler içinde,

             Sandığa veya Sandık adına postaya veya bankaya yatırmaya mecburdurlar. Varidat ve tahsilatın Sandığa veya Sandık adına postaya veya bankaya tevdiini mütaakıp kurumlar, 14 üncü maddenin (f, h, i) fıkralarında yazılı varidatlarla aynı maddenin (j) fıkrasında zikredilen 28 inci madde varidatı için, varidatın nevini, miktarını kaç gün ve sayılı makbuzla hangi banka veya postaidaresine tevdiini gösterir muhtasar bordroyu Sandığa gönderir.

             14 üncü maddenin (a, b, c, ç, d, e, g) fıkralarında yazılı Sandık varidatiyle (j) fıkrasında zikredilen 34 ve 38 inci maddeler varidatı ve inci maddede derpiÅŸ edilen kesenek ve karşılıklar için, kurumlarca Sandığa aylık bordro gönderilmez. Kurumlar bu gelirlerin bordroları yerine, her takvim yılındakini ihtiva etmek üzere ÅŸahıs emeklilik fiÅŸlerine kesinti yapıldıkça tarihi de gösterilmek suretiyle bu çeÅŸit varidatı kaydederler.

             Bir ay içindeki fiili ve itibari hizmet zammı müddetleri tahakkuk ettirilerek sütununa yazılır ve yıl sonunda 34 ve 38 inci maddelere göre bu hizmetlere tekabül eden meblaÄŸlar hesap edilerek ayrıca kaydolunur.

             Kurumlar bu fiÅŸleri bir icmal bordrosiyle en geç müteakip yılın Ocak ayı sonuna kadar Sandığa veya Sandık adına postaya tevdi ederler ve fiÅŸin birsuretinide ilgili iÅŸtirakçi veya tevdiatçıya verirler.

             Kurum muhasipleri her kurumun aylık tediye bordrosundaki tevkifat sütunlarında gösterilen Sandık varidatının aylık yekünunu, her sayfası bir kuruma tahsis edilecek bir deftere Sandık varidatını nevileri itibariyle ayrı ayrıgöstermek suretiyle her ay kaydederler.

             Sene sonlarında, muhasipliklerce, zımbalı olan bu defterlerin kurumlar itibariyle yekünları yapılır ve bundan iktibasen de bir icmal bordrosu çıkarılır ve her yıl Ocak ayı sonuna kadar Sandığa veya Sandık adınapostaya tevdiedilir.

             Ä°cmal sütunun altında her ay gönderilen paralara ait banka veya posta makbuzlarının gün, sayı ve muhteviyatları da gösterilir.


 

             Bu vazifeyi yerine getirmiyen, Sandık varidatını eksik hesap eden veya hiç kesmiyen kurumların tahakkuk ve tediye ile ilgili memurları ile mesul muhasiplerden bu paralar % 10 fazlasiyle birlikte ve Sandığın teklifi üzerine Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Kanununa göre Maliye Vekaletince tahsil olunur.

             Yukarda yazılı defter ve cetveller Sandıkça hazırlanır.

             Sandık, kurumların bu maddedeki ve kanunun 16 ncı maddesiyle diÄŸer maddelerindeki Sandığa karşı vecibelerini yerine getirip getirmediklerini, kontrol yapılacak kurumun mahalli en büyük amirinin müsaadesi ve terfik edeceÄŸi bir memurla birlikte olmak ÅŸartiyle, müfettiÅŸleri vasıtasiyle kontrol ettirilebilir.

             Sandık müfettiÅŸlerinin bu vazifelerini yerine getirmek için isteyecekleri defter kayıt hesap ve sair vesikaların ibrazı mecburidir. Bunları vermiyenler hakkında inci madde hükümleri tatbik olunur.

             14 – 12/6/ tarih ve sayılı Kanun ile yürürlükten kaldırılmış veya deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ olan hükümlerin metinleri: (Madde numaraları: 22)

             Madde 22 bent (b) – (3/3/ tarih ve sayılı Kanunun hükmüdür.)

             b) Devlet veya Devlet sermayesiyle kurulmuÅŸ olan kurumlarca sermayesinin yarısından fazlasına iÅŸtirak olunan ÅŸirketlerin aksiyonlarına;

             15 – 23/6/ tarih ve sayılı Kanun ile yürürlükten kaldırılmış veya deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ olan hükümlerin metinleri: (Madde numaraları: 23)

                Madde 23 – (3/3/ tarih ve sayılı Kanunun hükmüdür.)

             Sandık sermayesinden en çok (25) milyon lira, Ä°dare Meclisince % 5 den aÅŸağı olmamak üzere belirtilecek faiz ve esaslara göre en çok üç aylık veya ücret tutarlarını veya ödeneklerini geçmemek ve yine en çok iki yıl içinde geri alınmak ve iÅŸtirakçi veya tevdiatçılardan iki kefil gösterilmek ÅŸartiyle, ihtiyacı olan iÅŸtirakçı veya tevdiatçılara borç vermek için döner sermaye olarak kullanılabilir.

             16 – 6/2/ tarih ve sayılı Kanun ile yürürlükten kaldırılmış veya deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ olan hükümlerin metinleri: (Madde numaraları: 40)

             Madde 40 bent (ç) – (8/6/ sayılı sayılı Kanunun hükmüdür.)

             ç) AÅŸağıda yazılı olanların yaÅŸ hadleri, hizalarında gösterilen yaÅŸlarıdoldurdukları tarihlerdir:

             I – Subay ve askeri memur ve gedikliler:

                1.  AsteÄŸmen, teÄŸmen ve üsteÄŸmenler                                                                  41

                2.  Yüzbaşı, kıdemli yüzbaşı ve önyüzbaşılar                                                     46

                3.  Binbaşılar                                                                                                        52

                4.  Yarbaylar                                                                                                        55

                5.  Albaylar                                                                                                          58

                6.  TuÄŸ ve tümgeneraller ve amiraller                                                                   60

                7.  Kor. ve Orgenareller ve amiraller                                                                    65

                8.  MareÅŸal ve büyük amiraller                                                                            68

                9.  6,7 ve 8 inci sınıf askeri memurlarla memur yardımcıları ve askeri

                     hastabakıcı hemÅŸireler                                                                                     55

                Daha yukarı sınıflardaki askeri memurlar                                                       60

                Gedikli subaylar                                                                                             52

                Gedikli çavuÅŸlar                                                                                              40

                Gedikli üst çavuÅŸlar                                                                                        43


 

                Gedikli BaşçavuÅŸlar                                                                                        45

                BaÅŸgedikliler                                                                                                   50

             II – Emniyet mensupları:

                1.  Her derecedeki emniyet müdürleri ve emniyet ve polis müfettiÅŸleri              60

                2.  Emniyet müfettiÅŸ yardımcıları ve emniyet amirleri                                        58

                3.  BaÅŸkomiser, komiser ve komiser yardımcıları                                                56

                4.  Polis memurları                                                                                               52

             III – Gümrük koruma mensupları:

                1.  Gümrük koruma memurları                                                                            50

                2.  Gümrük koruma kısım amirleri                                                                       55

             IV – Posta, telgraf ve telefon hat baÅŸbakıcı ve baÅŸdağıtıcıları ile hat bakıcıları ve dağıtıcıları 55

             Yukarda (ç) fıkrasının (III) ve (IV) iÅŸaretli bentlerinde gösterilenlerden vazifelerinde kalmaları faydalı görülenlerin yaÅŸ hadleri, ilgili Bakanlarca birer yıllık müddetlerle (5) yıl uzatılabilir.

             17 – 12/6/ tarih ve sayılı Kanun ile yürürlükten kaldırılmış veya deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ olan hükümlerin metinleri: (Madde numaraları: )

                Madde – (8/6/ tarih ve sayılı Kanunun hükmüdür.)

             Emekli, adi malüllük veya vazife malüllüğü aylığı alanlardan; "Erler hariç" emeklilik hakkı tanınan vazifelere tayin edilenlerin, ayrılışlarında;

             Eski aylıklarına, bu vazifelerde geçen fiili ve itibari hizmet müddetlerinin her yıl için keseneÄŸe esas son aylık veya ücreti tutarının ve 15 inci maddenin (g) fıkrasındakilerin tam aylık veya ücretleri tutarlarının % 1 i (Son hizmetzammı) adı ile eklenir.

             Ancak, baÄŸlanmış eski aylıkları ile son hizmet zamlarının toplamı emekli veya adi malüllük aylığı alanlar için eski ve yeni vazifelerinin keseneÄŸe esas aylık ücretleri tutarından fazla olanının % 70 ini ve vazife malüllüğü aylığıalanlar için % 90 ını geçemez.

             Tekrar emekliliÄŸe ayrılmaları kendi istekleriyle yapılanlardan bu vazife aylık veya ücretlerini iki tam yıl almamış olanların, son hizmet zammına bir alt derece aylık veya ücret tutarı esas olur.

             Son aylık veya ücret tutarı; ilgilinin emekli, veya adi malüllük aylığınaesas tutulmuÅŸ olan aylık veya ücreti tutarından az veya ona eÅŸit ise iki yıl kaydı aranmaz.

             Toptan ödeme yapılmış olanlardan, emeklilik hakkı tanınan bir vazifeye tayin edilenlerin, bu vazifelerden ayrılışlarında da yukarda yazılı surette hesaplanacak (Son hizmet zammı) aylık ÅŸeklinde baÄŸlanır.

             Yıl ve lira kesirleri hakkında 41 inci maddede yazılı hükümler uygulanır.

             18 – 24/8/ tarih ve 67 sayılı Kanun ile yürürlükten kaldırılmış veya deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ olan hükümlerin metinleri: (Madde numaraları: 23)

             Madde 23 – (23/6/ tarih ve sayılı Kanunun hükmüdür.)

             Sandık sermayesinden en çok 50 milyon lira; Ä°dare Meclisince faiz haddi % 5ten aÅŸağı olmamak üzere belirtilecek faiz ve esaslara göre en çok üç aylık veyaücret tutarlarını veya ödenekleri geçmemek ve yine en çok iki yıl içinde gerialınmak ve iÅŸtirakçi veya tevdiatçılardan iki kefil gösterilmek ÅŸartiyle ihtiyacı olan iÅŸtirakçi veya tevdiatçılara borç vermek için döner sermaye olarak kullanılabilir.


 

             19 – 24/5/ tarih ve sayılı Kanun ile yürürlükten kaldırılmış veya deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ olan hükümlerin metinleri: (Madde numaraları: 23)

             Madde 23 – (24/8/ tarih ve 67 sayılı Kanunun hükmüdür.)

             Sandık sermayesinden en çok 60 milyon lira, Ä°dare Meclisince faiz haddi %5 ten aÅŸağı olmamak üzere belirtilecek faiz ve esaslara göre en çok üç aylık maaÅŸ veya ücret tutarlarını veya ödeneklerini geçmemek ve yine en çok iki yıliçinde geri alınmak ve iÅŸtirakçi veya tevdiatçılardan iki kefil gösterilmek ÅŸartiyle ihtiyacı olan iÅŸtirakçi veya tevdiatçılara borç vermek için döner sermaye olarak kullanılabilir.

             20 – 30/5/ tarih ve sayılı Kanun ile yürürlükten kaldırılmış veya deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ olan hükümlerin metinleri: (Madde numaraları: 80, 92)

             Madde 80 – (8/6/ tarih ve sayılı Kanunun hükmüdür.)

             93 üncü madde gereÄŸince aylıkları kesilen emekli, adi malül veya vazife malüllerinin, muhtaç dul ve yetimlerine hükmün katileÅŸtiÄŸi veya durumlarının belli olduÄŸu tarihlerden itibaren en çok bir yıl içinde yazı ile Sandığa müracaatları ÅŸartiyle ve o tarihleri takibeden ay baÅŸlarından itibaren aylık baÄŸlanır ve mahkümiyetlerinin sona erdiÄŸi veya durumlarının zail olduÄŸu tarihleri takibeden ay başından itibaren kesilerek ölümlerinde, müstahak olanlara tekrar baÄŸlanır.

             Şu kadar ki, 92 nci maddenin (b) fıkrasında yazılı olanların dul ve yetimlerinden yalnız Türk sınırları içinde Türk uyruÄŸu olarak kalanlara aylık baÄŸlanır.

             Madde 92 – (8/6/ tarih ve sayılı Kanunun hükmüdür.)

             Ä°ÅŸtirakçilerden:

             a) Kasta makrun olmıyan veya tahrik neticesi vukua gelen fiiller hariç olmak üzere bir yıldan fazla ağır hapis veya beÅŸ yıldan fazla hapis cezaları ile yahut hırsızlık, emniyeti suistimal, sahtekarlık, dolandırıcılık, yalanyere ÅŸahitlik, yalan yere yemin, cürüm uydurma, iftira, irtikap, rüşvet, zimmet ve ihtilas suçlarının birinden dolayı 6 aydan ziyade hapis cezası ileveya en az haddi bir yıldan aÅŸağı olmamak üzere mükerrer hapis cezalarınıgerektiren suç ile veya Askeri Ceza Kanunu hükümlerine göre ve baÅŸka bir cezaile birlikte veya yalnız olarak verilmiÅŸ bulunan askerlikten tart cezası ile hükümlü duruma girenlerin,

             b) Türk vatandaÅŸlığından çıkarılan, Türk vatandaÅŸlığını bırakan, yabancı memleket uyruÄŸuna giren, Hükümetten izin almaksızın yabancı memlekette vazife kabul edenlerin,

             emeklilik hakları düşer.

             21 – 9/7/ tarih ve sayılı Kanun ile yürürlükten kaldırılmış veya deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ olan hükümlerin metinleri: (Madde numaraları: Geç. 84)

             Geçici Madde 84 – (8/6/ tarih ve sayılı Kanunun hükmüdür.)

             Subaylarla askeri ve mülki memurlardan; yabancı tabiyetindeki kız ve kadınlarla evlenenler veya nikahsız olarak yaşıyanlar, istifa etmiÅŸ sayılırlar ve emeklilik hakları düşer.

             Bunlar istifa için kanuni müddeti ikmal etmemiÅŸ iseler muayyen olan tazminatı verirler. Yabancı memleketlere öğrenim ve staj için veya memuriyetlegönderilmiÅŸ veya kendi hesabına gitmiÅŸ olanlardan bu hareketle bulunanlar hakkında yukarki fıkrada gösterilen muamelenin uygulanması ile beraber oradabulundukları müddet zarfında aldıkları aylık ile Devletçe yapılan bütün masraflar kendilerinden tahsil olunur.


 

             Bu suretle Ordudan çıkanlar sayılı Yedek Subay ve Yedek Askeri Memurları Kanununun 23 üncü maddesi hükmüne tabi tutularak yaÅŸlarına göre AskerlikKanunu mucibince muamele görürler.

             22 – 30/1/ tarih ve E. /, K/21 sayılı Anayasa Mahkemesi Kararı ile iptal edilmiÅŸ hükümlerin metinleri: (Madde numaraları: 39)

             Madde 39 bent (b) fıkra beÅŸ – (21/6/ tarih ve sayılı Kanunun hükmüdür.)

             Bu fıkra hükümlerine göre re'sen emekliye sevkedilenler hakkındaki kararlar katidir. Bu kararlar aleyhine hiç bir suretle kaza mercilerine baÅŸvurulamaz.

             23 – 18/7/ tarih ve sayılı Kanun ile yürürlükten kaldırılmış veya deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ olan hükümlerin metinleri: (Madde numaraları: 7)

             Madde 7 son fıkra – (16/1/ tarih ve sayılı Kanunla eklenen hükümdür.)

             (a) ve (b) fıkralarında yazılı üyelere ayda () ÅŸer lira ücret verilir.

             24 – 16/2/ tarih ve sayılı Kanun ile yürürlükten kaldırılmış veya deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ olan hükümlerin metinleri: (Madde numaraları: 23)

             Madde 23 – (24/5/ tarih ve sayılı Kanunun hükmüdür.)

             Sandık sermayesinden en çok milyon lira, Müdürler Kurulunca faiz haddi % 5 den aÅŸağı olmamak üzere belirtilecek faiz ve esaslara göre en çok üç aylık maaÅŸ veya ücret tutarlarını veya ödeneklerini geçmemek ve yine en çok iki yıliçinde geri alınmak ve iÅŸtirakçi veya tevdiatçılardan iki kefil gösterilmek ÅŸartiyle, ihtiyacı olan iÅŸtirakçi veya tevdiatçılara borç vermek için dönersermaye olarak kullanılabilir.

             25 – 23/2/ tarih ve sayılı Kanun ile yürürlükten kaldırılmış veya deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ olan hükümlerin metinleri: (Madde numaraları: 13, 14, 60, 78, , , , , Geç. 28)

           Madde 13 bent (h) – (8/6/ tarih ve sayılı Kanunun hükmüdür.)

             h) Biriktirme Sandığında biriken paraların geri verilmesi;

             Madde 14 bent (e) – (8/6/ tarih ve sayılı Kanunun hükmüdür.)

             e) Emeklilik hakkı tanınan bir vazifeye ilk defa girdiklerinde veya önceden emeklilik hakkı tanınan vazifelerde bulunmadan çalışmakta olduÄŸu vazifesiemekliliÄŸe tabi hale getirildiÄŸinde, (Bu vazifelerde çalışmakta olanlarla kesenekleri geri verilenlerden bunları iade etmek istemiyenler dahil) 35 yaşını bitirmiÅŸ, 40 yaşını tamamlamamış olanlardan 35 yaşını bitirdikleri tarih ile vazifeye girdikleri tarih arasındaki müddetin her ayı için emekliliÄŸe esas ilk aylıkları üzerinden hesaplanacak % 10 tamamlayıcı emekli kesenekleri;

             Ä°lgililerin adlarına borç kaydedilecek olan bu kesenek (a) fıkrasında yazılı % 5 keseneklerden ayrıca, aylıklarından % 10 kesilmek suretiyle ve % 5 faiz ile tahsil olunur.

             Madde 60 fıkra iki bent (b) – (8/6/ Tarih ve sayılı Kanunun hükmüdür.)

             b) Tevdiatçıların malüllükleri halinde 56 ncı maddeye göre aylık baÄŸlanır. Bu malüllük, esas vazifelerini yapmaya da mani ise ayrıca ncı maddede yazılı ödemeler de yapılır.

             Madde 78 fıkra dokuz – (2/4/ tarih ve sayılı Kanunun hükmüdür.)

             Bu madde hükmü tevdiatçılara da kıyas yolu ile uygulanır.


 

             Madde – (12/6/ tarih ve sayılı Kanunun hükmüdür.)

             Emekli, adi malüllük veya vazife malüllüğü aylığı almakta iken (Erlerle emeklilik hakkı ÅŸartı baÄŸlı olanlar hariç) emeklilik hakkı tanınan bir vazifeye tayin edilenlerin tekrar emekliye ayrılmaları halinde kendilerine veya ölümlerinde dul ve yetimlerine eski ve yeni hizmetlerinin meçmuu üzerinden ve bu kanun hükümleri dairesinde aylık baÄŸlanır.

             Ancak bu gibilere yeniden baÄŸlanacak aylıklar eski aylıklarından az olamaz.

             Toptan ödeme yapılmış olanlardan emeklilik hakkı tanınan veya uncu maddede gösterilen vazifelere geçenler, mebusluÄŸa, belediye reisliÄŸine ve vilayetlerin daimi encümen azalıklarına seçilenler, aldıkları paraları tayin edildikleri veya seçildikleri tarihlerden itibaren en çok bir yıl içinde, aldıkları tarihlerden itibaren hesaplanacak % 5 faizi ile birlikte toptan sandığa geri verirlerse, (Tayin veya seçilme tarihindeki yaÅŸlarından, toptan ödemeye esas tutulan fiili hizmet müddetlerinin indirilmesinden sonra kalan yaÅŸsayısı 40 ı geçmemiÅŸ olmak ÅŸartı ile sandıkla ilgilendirirler ve eski fiili ve itibari hizmet müddetleri yenilerine eklenir.

             Aldıkları paraları yukarıdaki fıkrada yazılı müddet içinde geri vermiyenlerle yapılacak yaÅŸ hesaplaÅŸması neticesinde sandıkla iÅŸtirakçi olarak ilgilendirilmiyenlerin sonraki fiili ve itibari hizmet müddetlerinin her yılıiçin keseneÄŸe esas olan son aylık ve ücretleri ve 15 inci maddenin (g) fıkrasında yazılı olanların tam aylık veya ücretleri tutarlarının % 1 i (Son hizmet zammı) namı ile emekli aylığı ÅŸeklinde ödenir.

             Madde – (8/6/ tarih ve sayılı Kanunun hükmüdür.)

             Sandıkta birikmiÅŸ emekli keseneklerini geri almış bulunanlardan 98 inci maddenin vazifeye alınmaya ait hükümleri mahfuz kalmak üzere emeklilik hakkı tanınan veya uncu maddede gösterilen vazifelere, belediye baÅŸkanlığına, illerin daimi komisyonu üyeliklerine geçenler, aldıkları paraları, tayin edildikleri veya seçildikleri tarihten itibaren en çok bir yıl içinde ve aldıklarıtarihlerden itibaren % 5 faizi ile toptan Sandığa geri verirlerse;

             Tayin veya seçilme tarihindeki yaÅŸlarından, emeklilik hakkı tanınan vazifelerde evvelce geçen fiili hizmet müddetlerinin indirilmesinden sonra kalan yaÅŸ sayısı, 40 ı geçmemiÅŸ olmak ÅŸartiyle, Sandıkla ilgilendirilirler ve eski fiili ve itibari hizmet müddetleri yenilerine eklenir.

             Aldıkları paraları, yukarki müddetler içinde geri vermiyenler veya esasen geri vermek istemiyenler 40 yaşını doldurmamış olmak ÅŸartiyle emeklilik hakkıtanınan bir vazifeye ilk defa alınmış sayılarak Sandıkla ilgilendirilirler.

             88 inci madde gereÄŸince emekli kesenekleri geri verilmemiÅŸ veya tahakkuk ettirilen keseneklerini henüz almamış olanlardan, birinci fıkrada yazılı vazifelere geçenler hakkında da paranın iadesi kaydı hariç olmak üzere sözü geçen fıkra hükümleri uygulanır.

             Yukarki fıkralarda yazılı olanlardan hesaplanacak yaÅŸ sayısı 40 ı geçenler Biriktirme Sandığına alınırlar.

             Meydana çıkan gaiplerden 78 inci madde gereÄŸince Sandıkla ilgileri kesilenler hakkında da keseneÄŸin geri verilmesinde; gaipliklerinden dolayı dul ve yetimlerine aylık baÄŸlanmış ise, gaiplikleri tarihine kadar Sandıkta birikmiÅŸ kesenekleri miktarında bir para, toptan ödeme yapılmış ise bu para esas alınmaksuretiyle yukarki hükümler uygulanır.

             Madde – (8/6/ tarih ve sayılı Kanunun hükmüdür.)

             Emeklilik hakkı tanınan vazifelere ilk defa alınanlardan yaÅŸları 40 ı geçmiÅŸ bulunanlar ile, emekli keseneklerini geri aldıktan sonra emeklilik hakkı tanınan vazifelere, belediye baÅŸkanlığına, illerin daimi komisyonu üyeliÄŸine veya uncu maddede yazılı vazifelere geçenlerden:


 

             a) Keseneklerini geri vererek nci maddeye göre yapılacak hesapla yaÅŸ sayısı 40 ı aÅŸanlar;

             b) Keseneklerini tayin olunan müddet içinde iade etmiyen veya esasen gerivermek istemiyenlerden yaÅŸları 40 ı geçmiÅŸ olanlar;

             Tevdiatçı olarak, (Biriktirme Sandığı) na alınırlar.

             Tevdiatçılardan, iÅŸtirakçilerden alındığı gibi her çeÅŸit kesenek ve kurumlarından da karşılıkları ile 34 ve 38 inci maddelerde gösterilen paralar alınarak bu Sandıktaki hesaplarına geçirilir ve bunlarla bunların iÅŸletilmesinden elde edilen paralar (Biriktirme Sandığı) nın gelirini teÅŸkil ederler.

             Madde – (8/6/ tarih ve sayılı Kanunun hükmüdür.)

             Tevdiatçıların; bu kanun gereÄŸince iÅŸtirakçilere emekli, adi malüllük ve vazife malüllüğü aylığı baÄŸlanmasını veya (Toptan ödeme) yapılmasını gerektiren durumlara girmelerinde Biriktirme Sandığındaki hesaplarında toplanmış bütünkesenek ve karşılıkları, yıllık toplamlarının % 4 ü üzerinden hesaplanacak mürekkep faizi ile toptan kendilerine ödenerek ilgileri kesilir.

             Ölümlerinde, bu paralar dul ve yetimlerine bu kanunun dul ve yetim aylıkları hakkındaki esas ve nispetlerine göre ödenir.

             Bunların, iÅŸtirakçilerin keseneklerinin geri verilmesini gerektiren sebeplerle veya 92 nci maddede yazılı durumlardan birine girmeleri dolayısiyle vazifelerinden ayrılışlarında yalnız birikmiÅŸ kesenekleri "34 ve 38 inci maddelere göre alınan paraların kesenek itibar edilen kısımları dahil" faizsiz olarak toptan ödenerek ilgileri kesilir.

             ve üncü maddeler hükümleri bu madde gereÄŸince yapılacak ödemeler hakkında da uygulanır.

             Bu kanun gereÄŸince aylığa müstahak dul ve yetim bırakmıyan tevdiatçıların (Biriktirme Sandığı) ndaki paraları Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığına kalır.

             Geçici Madde 28 bent (c) – (8/6/ tarih ve sayılı Kanunun hükmüdür.)

             c) (a) ve (b) fıkralarında yazılı olanlardan; bu kanunun yürürlüğe girmesinden sonra emeklilik hakkı tanınan vazifelere alınanlar, fiili hizmet müddetleri ve yaÅŸları itibariyle nci madde gereÄŸince yapılacak hesaba göre yaÅŸları 40 ı geçmemiÅŸ ise iÅŸtirakçi, aksi takdirde tevdiatçı olurlar.

             26 – 15/7/ tarih ve sayılı Kanun ile yürürlükten kaldırılmış veya deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ olan hükümlerin metinleri: (Madde numaraları: 12, 15, 31, 37)

             Madde 12 bent (II) alt bent (j) – (8/6/ tarih ve sayılı Kanunun hükmüdür.)

             j) Milli Savunma Bakanlığı harb okulları öğrencileri;

             Madde 15 bent (e) – (8/6/ tarih ve sayılı Kanunun hükmüdür.)

             e) Milli Savunma Bakanlığı harb okulları öğrencilerinin almakta olduklarıöğrenci aylıkları;

             Öğrenci aylıkları ile asteÄŸmen aylıkları tutarları arasındaki farkın keseneÄŸi aynı esaslara göre öğrenciler adına dairelerince ödenir.

             Bunların 31 inci madde gereÄŸince emeklilik müddetlerinden indirilen yılları takip eden yıla ait aylıklarından kesenek alınmaz.


 

             Madde 31 fıkra altı – (8/6/ tarih ve sayılı Kanunun hükmüdür.)

             Harb okullarında her ne sebeple olursa olsun sınıf geçemiyen Milli Savunma Bakanlığı öğrencilerinin fazla öğrenim yılları fiili hizmet müddetlerinden indirilir.

             Madde 37 – ( 8/6/ tarih ve sayılı Kanunun hükmüdür.)

             Pilot olan ve olmıyan ordu uçucuları ileDevlet Havayolları Genel Müdürlüğü uçucupersonelinin uçucu olarak, denizaltı, subay, gedikli,yedek subay ve askeri memurları ile gedikli erbaÅŸlarının denizaltıcılık vazifelerinde geçirdiklerifiili hizmet müddetlerinin her yılı için 32 inci maddenin (a) fıkrası ile 36 ncı maddenin (a), (b) fıkralarında gösterilen fiili ve itibari hizmet müddetleri zamları dışında ayrıca 6 ay itibari hizmet müddeti eklenir.

             27 – 1/6/ tarih ve sayılı Kanun ile yürürlükten kaldırılmış veya deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ olan hükümlerin metinleri: (Madde numaraları: 32)

             Madde 32 bent (g) – (1/9/ tarih ve sayılı Kanunun hükmüdür.)

                                                                                                                                        Eklenecek

                                                                                                                                        müddetler

g) Ä°ÅŸtirakçi veya tevdiatçılar                                  Hizmetin geçtiÄŸi yerler                           Ay

                                                                 

Ziraat Vekaleti Zirai Mücadele ve Zirai                Zirai mücadele ve zirai

Karantina TeÅŸkilatında vazife gören me-              Karantina teknik ve ida-

mur ve hizmetlilerinin                                         ri iÅŸlerinde                              Â    2

             28 – 13/7/ tarih ve sayılı Kanun ile yürürlükten kaldırılmış veya deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ olan hükümlerin metinleri: (Madde numaraları : 41)

             Madde 41 fıkra üç – (8/6/ tarih ve sayılı Kanunun hükmüdür.)

             Ä°stekleri üzerine emekliye ayrılanlardan bu aylık veya ücretleri (2) tam yıl almamış olanların emekli aylıklarına bir alt derece aylık veya ücreti esas tutulur ve bu hüküm 15 inci maddenin (h) fıkrasına göre bir veya iki üst dereceaylık veya ücret üzerinden kesenek verenler hakkında keseneÄŸin (2) tam yıl verilip verilmediÄŸine göre uygulanır. Ancak ücretleri tutarı en aÅŸağı derece aylık veya ücret tutarlarından az olanlar için bu ÅŸart aranmaz.

             29 – 27/7/ tarih ve sayılı Kanun ile yürürlükten kaldırılmış veya deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ olan hükümlerin metinleri: (Madde numaraları: 40, Geç )

             Madde 40 bent (f) – (8/6/ tarih ve sayılı Kanunun hükmüdür.)

             f) Erkanı Harbiyei Umumiye Reisinin yaÅŸ haddi, vazifesinde kalması lüzumlu ve faydalı görüldüğü takdirde Ä°cra Vekilleri Heyeti kararı ile birer senelik müddetlerle 3 sene uzatılabilir.

             Geçici Madde 84 – (9/7/ tarih ve sayılı Kanunun hükmüdür.)

             Subay, askeri memur ve astsubaylardan, yabancı uyruÄŸundaki ÅŸahıslarla evlenenler veya nikahsız olarak yaşıyanlar, istifa etmiÅŸ sayılırlar.

             Bunlar istifa için kanuni müddeti ikmal etmemiÅŸ iseler muayyen olan tazminatı verirler. Yabancı memleketlere öğrenim ve staj için veya memuriyetle gönderilmiÅŸ veya kendi hesabına gitmiÅŸ olanlardan bu harekette bulunanlar hakkındayukarıki fıkrada gösterilen muamelenin uygulanması ile beraber orada bulundukları müddet zarfında aldıkları aylık ile Devletçe yapılan bütün masraflar kendilerinden tahsil olunur.


 

             Bu suretle ordudan çıkanlar sayılı Yedek Subay ve Yedek Askeri Memurları Kanununun 23 üncü maddesi hükmüne tabi tutularak yaÅŸlarına göre Askerlik Kanunu mucibince muamele görürler.

             30 – 7/2/ tarih ve sayılı Kanun ile yürürlükten kaldırılmış veya deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ olan hükümlerin metinleri: (Madde numaraları: 14, 39)

             Madde 14 bent (e) – (23/2/ tarih ve sayılı Kanunun hükmüdür.)

             e) Emeklilik hakkı tanınan bir vazifeye ilk defa girdiklerinde veya öncedenemeklilik hakkı tanınan vazifelerde bulunmadan çalışmakta olduÄŸu vazifesi emekliliÄŸe tabi hale getirildiÄŸinde, (Bu vazifelerde çalışmakta olanlarla, kesenekleri geri verilenler veya keseneÄŸini alma hakları zamanaşımına uÄŸramış bulunanlardan, bunları iade etmiyenler dahil) 35 yaşını bitirmiÅŸ olanların 35 yaÅŸlarını bitirmiÅŸ oldukları tarihi takip eden ay başı ile vazifeye girip kesenek vermeye baÅŸladıkları tarih arasındaki sürenin her ayı için emekli keseneÄŸine esas aylıkları üzerinden alınmakta olan kesenek ve karşılık nispetinde tamamlayıcı emekli kesenekleri; ilgililerin adlarına borç kaydedilerek (a) fıkrasında yazılı keseneklerden ayrıca, aylıklarından % 10 kesilmek suretiyle ve % 5 faizi ile tahsilolunur.

             Şu kadar ki, tamamlayıcı keseneÄŸin hesap edileceÄŸi süre (10) yılı geçemez.

             Madde 39 bent (b) fıkra dört – (21/6/ tarih ve sayılı Kanunun hükmüdür.)

             Subay ve askeri memurlardan, subay ve askeri memur olduktan sonra veya askeri memur olmazdan evvel öğrenci sıfatiyle yabancı memleketlerde tahsil veyastajda bulunarak avdet edenler, masrafları kendi taraflarından ödenmiÅŸ ise tahsil veya staja gidiÅŸ ve dönüş tarihleri arasında geçen müddet kadar, Devlet tarafından ödenmiÅŸ ise bu müddetin iki misli kadar yukarda yazılı 25 yıl fiili hizmetten ayrıca hizmet etmedikçe emekliye ayrılmalarını istiyemezler.

             31 – 30/4/ tarih ve sayılı Kanun ile yürürlükten kaldırılmış veya deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ olan hükümlerin metinleri: (Madde numaraları: 32 )

             Madde 32 bent (b) – (8/6/ tarih ve sayılı Kanunun hükmüdür.)

             b) Polis, komiser yardımcısı, komiser,

             baÅŸkomiserlerin;  polis mesleÄŸinde   3

             32 – 8/7/ tarih ve sayılı Kanun ile yürürlükten kaldırılmış veya deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ olan hükümlerin metinleri : (Madde numaraları : 33 )

             Madde 33 son fıkra – (8/6/ tarih ve sayılı Kanunun hükmüdür.)

             Fiili hizmet müddeti, zamları, emeklilik muamelelerinde fiili hizmet sayılır. Ve bu zamların toplamı 6 yılı geçemez. Lokomotif makinist ve ateşçileri 6 yıl kaydına tabi deÄŸildir.

             33 – 24/2/ tarih ve E/4, K/11 sayılı Anayasa Mahkemesi Kararı ile iptal edilmiÅŸ hükümlerin metinleri: (Madde numaraları : Ek 16)

             Ek Madde 16 fıkra dört – (8/7/ tarih ve sayılı Kanunun 2 nci maddesi ile getirilen ek madde 1 hükmü olup teselsül sebebi ile madde numarası deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.)

             Derece ve kademe göstergelerine eklenen rakamlar, emeklilik keseneÄŸine esas aylığın tespitinde nazara alınmaz. Ancak, 14/8/ tarihli ve sayılı Kanunun ek göstergeler ile ilgili hükümleri saklıdır.


 

             34 – 6/6/ tarih ve E/44, K/29 sayılı Anayasa Mahkemesi Kararı ile iptal edilmiÅŸ hükümlerin metinleri: (Madde numaraları : Geç,Geç, Geç, Geç. )

             Geçici Madde – (8/7/ tarih ve sayılı Kanunun 7 inci maddesi ile getirilen geçici madde 2 hükmü olup teselsül sebebi ile madde numarası deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.)

             Türkiye Büyük Millet Meclisi üyesi, Temsilciler Meclisi üyesi, dışarıdanatanmış bakan iken veya bu görevlerden ayrılıp da baÅŸka bir göreve girmeden, bu kanunun yayımlandığı tarihten önce emekliye ayrılmış bulunanların emekli aylıkları ile ölenlerin dul ve yetimlerinin aylıklarının intibak ve yükseltme iÅŸlemleri, birinci dereceden emekli olanlar da bu derecenin dördüncü kademesi üzerinden, diÄŸer derecelerden emekli olanlarda ise bu derecelerin beÅŸinci kademesi baÅŸlangıç alınarak yapılır.

             Emekli iken Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliÄŸine seçilmiÅŸ olup da bu kanunun yayımlandığı tarihte bu sıfatları devam edenler veya etmiyenler ile bunlardan ölenlerin dul ve yetimlerinin aylıkları hakkında da yukarıdakı fıkra hükmü uygulanır.

             Geçici Madde son fıkra – (8/7/ tarih ve sayılı Kanunun hükmüdür.)

             Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinden 1/3/ tarihinden bu kanunun yayımlandığı tarihi takibeden 90 ıncı günün sonuna kadar borçlanma isteÄŸinde bulunmuÅŸ veya bulunacak olanların borçlanma iÅŸlemlerinde yukarıdaki fıkradatanımlanan aylık miktarları esas tutulur.

             Geçici Madde fıkra bir – (8/7/ tarih ve sayılı Kanunun hükmüdür.)

             Bu kanun hükümlerinin uygulanmasından dolayı Sandığın her türlü kanuni gelirleri ile kanuni giderleri ve harcamaları arasında ortaya çıkacak gelirfazlası Genel Bütçeye gelir kaydolunur.

             Geçici Madde – (8/7/ tarih ve sayılı Kanunun hükmüdür.)

4(b)’den malulen emekli oldum, 4(b)’li işe girmem halinde malul aylığım kesilir mi?

sayılı Kanunun malullük aylığının kesilmesine ilişkin 27 nci maddesinde, sigortalının bu Kanuna göre veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmaya başlamaları hallerinde malullük aylığının kesileceği öngörülmüştür.

4(b)’den malulen emekli oldum, 4(c)’li işe girmem halinde malul aylığım kesilir mi?

sayılı Kanunun 27 nci maddesi gereği aylığı kesilir ve hakkında tüm sigorta kolları uygulanır.

Devlet memurları, malullükleri ile ilgili olarak Kurum Sağlık Kurulu kararlarına itiraz edebilirler mi?

Kurum Sağlık Kurulu tarafından verilmiş olan vazife malullüğü ve adi malullük kararlarına karşı Yüksek Sağlık Kuruluna itirazda bulunabilirler.

Maluliyette 4(a),(b),(c) ayrımı var mıdır?

4(a) ve 4(b)’de maluliyet sigortasından aylık bağlanma şartları açısından bir farklılık bulunmamaktadır. 4(c)’li sigortalılar için vazife malullüğü hükümleri uygulanır.

Vücuttaki bütün kayıp oranları malul sayılmada toplanır mı? Değerlendirme nasıl yapılır?

Sigortalıların çalışma gücü kayıp oranları Kurum Sağlık Kurulu tarafından Çalışma Gücü ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Oranı Tespit İşlemleri Yönetmeliğinde belirlenen usul ve esaslara göre tespit edilir.

İşe girmeden önce %60 oranında engeli olanlara malul aylığı bağlanır mı?

Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce sigortalının çalışma gücünün %60’ını veya vazifesini yapamayacak derecede meslekte kazanma gücünü kaybettiği önceden veya sonradan tespit edilirse, sigortalı bu hastalık veya özürleri sebebiyle malullük aylığından yararlanamaz. Bu sigortalılar, 15 yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla yaşlılık aylığına hak kazanırlar.

4(a) ve4(b liler malul aylığının bağlanabilmesi için nereye müracaat ederler?

Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüklerine müracaat ederler.

Sigortalı başkasının bakımına muhtaç ise 10 yıllık sigortalılık süresi aranır mı?

Başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olan sigortalılar için sigortalılık süresi aranmaksızın gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması, gerekmektedir.

Maluliyet aylığı için sigortalının işten ayrılması gerekir mi?

Kişiye malullük aylığı bağlanabilmesi için maluliyeti nedeniyle sigortalı olarak çalıştığı işten ayrılması gerekir.

Maluliyet aylığı için 4/1-b kapsamında sigortalı olanların işyerini kapatması gerekir mi?

4(b)’li sigortalıya maluliyet aylığı bağlanabilmesi için işyerini kapatması veya devrettikten sonra Kurumdan yazılı istekte bulunması gerekir.

4/1-b’e borcu olan kişi malulen emekli olabilir mi?

4(b)’li sigortalılarının kendi sigortalılığı nedeniyle genel sağlık sigortası primi dahil, prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması zorunludur

Maluliyet aylığı kısmi aylık mıdır? Aylık düşük mü bağlanır?

Maluliyet aylığı kısmi aylık değildir. Malullük aylığı; prim gün sayısı günden az olan sigortalılar için gün üzerinden, gün ve daha fazla olanlar için ise toplam prim ödeme gün sayısı üzerinden sayılı kanunun 29 uncu madde hükümlerine göre hesaplanır.

Maluliyet aylığı dilekçe tarihine göre mi, rapor tarihine göre mi bağlanır?

sayılı kanunun Maddesine göre malullük aylığı, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamındaki sigortalılar ile (c) bendi kapsamında sigortalı iken görevinden ayrılmış ve daha sonra başka bir sigortalılık haline tabi olarak çalışmamış olanların; Malûl sayılmasına esas tutulan rapor tarihi yazılı istek tarihinden önce ise yazılı istek tarihini, Malûl sayılmasına esas tutulan rapor tarihi yazılı istek tarihinden sonra ise rapor tarihini, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında çalışmakta olanların ise, malûliyetleri sebebiyle görevlerinden ayrıldıkları tarihi, takip eden aybaşından itibaren başlar.

4(b)’den malulen emekli oldum, 4(b)’li işe girmem halinde malul aylığım kesilir mi?

4 (b) kapsamında ilk defa 01/10/ sonrası sigortalı olanların malullük aylığı 4 (b) kapsamında çalışması halinde sayılı Kanunun 27 nci maddesi gereği kesilir ve hakkında tüm sigorta kolları uygulanır.

4(b)’den malulen emekli oldum, 4(a)’lı işe girmem halinde malul aylığım kesilir mi?

4 (b) kapsamında  01/10/ sonrası sigortalı olanların malullük aylığı 4 (a) kapsamında çalışması halinde sayılı Kanunun 27 nci maddesi gereği  kesilir ve hakkında tüm sigorta kolları uygulanır

Malul aylığı alırken kontrollere gitmek zorunda mıyım? Gitmemem halinde aylığım kesilir mi?

Malullük aylığı bağlanan ancak, kontrol muayenesine tabi olan sigortalıların kontrol muayenesine tabi tutulması zorunlu olup, aksi durumda malullük aylığı kesilir.

Sigortalılık süresi hesap etmede 01/04/ tarihi sigortalılık süresi başlangıcında neyi ifade etmektedir?

4 (a) sigortalılarından, sigortalılık süresinin başlangıcı;
- 1/4/ tarihinden önce ise bu tarihin,
- 1/4/ tarihinden sonra ise 18 yaşın doldurulduğu tarihin,
sigortalılık süresinin başlangıcı olarak dikkate alınması, 18 yaş öncesinde geçen çalışma sürelerinin iptal edilmeyip, prim ödeme gün sayısına ilave edilmesi gerekmektedir.

4(a)’dan malulen emekli oldum, 4(a)’lı işe girmem halinde malul aylığım kesilir mi?

Ekim tarihinden önce ve sonra sigortalı olanlar için: 4 (a)’ dan malulen emekli olan sigortalı 4(a)’lı olarak işe girmesi halinde, malullük aylığı kesilir. sayılı Kanun’un 27 nci maddesi gereği hakkında tüm sigorta kolları uygulanır.

4(a)’dan malulen emekli oldum, 4(b)’lı işe girmem halinde malul aylığım kesilir mi?

Ekim tarihinden önce sigortalı olanlar için; 4 (a)’ dan malulen emekli olan sigortalıya 4(b)’li olarak işe girmesi halinde, malullük aylığı ödenmeye devam edilir. Malullük aylığından sosyal güvenlik destek primi kesilir. Ekim tarihinden sonrası için ise sayılı Kanun’un 27 nci maddesi gereği alığı kesilir ve hakkında tüm sigorta kolları uygulanır.

Devlet memurları, malullükleri ile ilgili olarak Kurum Sağlık Kurulu kararlarına itiraz edebilirler mi?

Kurum Sağlık Kurulu tarafından verilmiş olan vazife malullüğü ve adi malullük kararlarına karşı Yüksek Sağlık Kuruluna itirazda bulunabilirler.

Vazife Malulüyüm; 4/a’ya (SSK) tabi bir işe girmem halinde aylığım kesilir mi?

Vazife Malulü olan bir emekli 4/a (SSK) veya 4/b’ye (BAĞ-KUR) tabi bir işte çalışabilir. Aylıkları kesilmez.

tarihinden önce Emekli Sandığı Kanununa göre malullük aylığı alıyorum. 4/a’ya (SSK) tabi işe girmem halinde aylıklarım kesilir mi?

4/a’ya (SSK) tabi işe girmeniz halinde aylığınız kesilmez. Ancak devlet memuru olmanız halinde aylıklarınız kesilir.

Sayılı Kanun kapsamında vazife malullüğü aylığı almaktayım. 4/a (SSK) veya 4/b’ye (BAĞ-KUR) tabi bir göreve başlamam halinde vazife malullüğü aylığım kesilir mi?

Aylıklarınız 4/a (SSK) veya 4/b (BAĞ_KUR) kapsamında bir işe başlamanız halinde kesilmez ancak hakkınızda iş kazası ve meslek hastalığı sigortası hükümleri uygulanır. Uzun vadeli sigorta kollarına tabi olmayı istemeniz halinde, bu isteğinizi Kurumumuza bildirdiğiniz tarihi takip eden aybaşından itibaren hakkınızda uzun vadeli sigorta kolları da uygulanır.

tarihinden önce Emekli Sandığı Kanununa göre malullük aylığı alıyorum. 4/a’ya (SSK) tabi işe girmem halinde aylıklarım kesilir mi?

4/a’ya (SSK)  tabi işe girmeniz halinde aylığınız kesilmez. Ancak devlet memuru olmanız halinde aylıklarınız kesilir.

Ordu vazife malulüyüm. 4/a (SSK) sigortalısı olarak çalışmam halinde, malul aylığım kesilir mi?

Vazife malullüğü aylığı almakta iken sigortalı olarak çalışmaya başlayanların aylıkları kesilmemektedir

Vazife Malullüğü  (Kamu Görevlileri)

“Vazife Malullüğü”, kamu görevlileri ile erbaş ve erlerin görevlerini yapmakta iken gerek görevlerinin çeşitli sebep ve tesiri ile gerekse işyerlerinde meydana gelen kazalar nedeniyle yürüttükleri görevleri yerine getiremeyecek derecede “malul” olmaları veya hayatlarını kaybetmeleri halinde haklarında uygulanacak hükümlerin belirlendiği bir statüdür.

Bu kapsamdakilerin malullükleri;

  • Vazifelerini yaptıkları sırada,
  • Vazifeleri dışında idarelerince görevlendirildikleri herhangi bir kamu idaresine ait başka işleri yaparken bu işlerden,
  • Kurumlarının menfaatini korumak maksadıyla bir iş yaparken,
  • İdarelerince sağlanan bir taşıtla işe gelişi ve işten dönüşü sırasında,
  • İşyerinde meydana gelen kazadan

doğmuş olursa, buna vazife malullüğü ve bunlara uğrayanlara da vazife malûlü denilmektedir.

Yürürlükteki mevzuat hükümleri dikkate alındığında, kamu görevlilerinin (erbaş ve erler dahil) malul hale gelmeleri veya hayatlarını kaybetmelerine neden olan olay veya kazanın niteliğine, bu olay ve kazaların oluşmasına neden olanların amaçlarına ya da meydana geliş yer ve zamanına göre, farklı adlar ile anılan vazife malullüğü; “Normal vazife malullüğü”, “TSK vazife malullüğü”, “Harp malullüğü”, “ sayılı Kanun kapsamında vazife malullüğü” ve “ sayılı Kanun kapsamında vazife malullüğü” olmak üzere sınıflandırılmaktadır.

Vazife Malullüğü için Nereye ve Nasıl Başvurulur?

Bir kamu görevlisinin vazife malulü sayılabilmesi için;

  • Aktif olarak çalışan sigortalıların bağlı bulundukları kurumlara,
  • İşinden ayrılanlar ise Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığına başvuruda bulunması gerekmektedir.

Hangi Hallerde Vazife Malullüğü Hükümleri Uygulanmaz?

Vazife malullüğü kamu görevlisi sigortalının;

a-) Keyif verici içki ve her çeşit maddeler kullanırken,

b-) Kanun, tüzük ve emir dışında hareket ederken,

c-) Yasak fiilleri yaparken,

d-) İntihara teşebbüsten,

e-) Her ne suretle olursa olsun kendisine veya başkalarına menfaat sağlama veya zarar verme çabasında içindeyken,

meydana gelmesi halinde, bu durumdaki kamu görevlisi sigortalılar hakkında vazife malullüğü hükümleri uygulanmaz.

Vazife Malullüğü Aylığı Hangi Hallerde Kesilir?

Vazife malullüğü aylıklarının yeniden çalışmaya başlama halinde kesilip kesilmemesi konusu, hangi kanun kapsamında vazife malullüğü aylığı bağlandığına ve vazife malulünün çalıştığı sigortalılık statüsüne göre değişiklik göstermektedir. Buna göre;

  • sayılı Kanunun 56 ve 64 üncü maddeleri ve sayılı Kanunun 47 nci maddesinin sekizinci fıkrası ile sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanuna veya sayılı Kanun hükümleri uygulanarak aylık bağlanan harp ve vazife malulü olanların 4/1-(a), 4/1-(b) ve 4/1-(c) kapsamında sigortalı olarak çalışmaya başlamaları halinde aylıkları sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi gereği kesilmemektedir. Ayrıca sayılı Kanunun 47 nci maddesinin beşinci fıkrasına göre anılan kanunlar kapsamında harp ve vazife malulü olduğuna karar verilenlerden, sınıf veya görev değiştirerek çalışmaya devam edenlere ise görevden ayrılmalarına ve başkaca bir müracaata gerek kalmaksızın aylıkları bağlanmaktadır.
  • sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde normal vazife malulleri kapsama dahil edilmemiştir. sayılı Kanunun 47 nci maddesi kapsamında normal vazife malulü olanların 4/1-(a) ve 4/1-(c) statüsünde göreve girmeleri halinde bağlanan aylıkları kesilmektedir.   sayılı Kanunun 45 maddesi kapsamında normal vazife malulü olanların ise 4/1-(c) kapsamında çalışmaları halinde, aylıkları sayılı Kanunun mülga 99 uncu maddesi kapsamında kesilmekte; 4/1-(a) kapsamında sigortalı olmaları durumunda kanunda aksine bir hüküm bulunmadığı için kesilmemektedir.

Vazife malullüğü aylığı almakta iken, Kanun kapsamında yeniden sigortalı olarak çalışmaya başlayanların, bu çalışmaları nedeniyle yaşlılık aylığına hak kazanmaları halinde vazife malullüğü aylığı ile birlikte ayrıca yaşlılık aylığı bağlanmaktadır. Vazife malullüğü aylığı sonra geçen çalışmalarının yaşlılık aylığı bağlanmasına yeterli olmaması halinde bu sürelerine karşılık toptan ödeme yapılmaktadır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir