reflü oruç tutabilir mi / Reflü ve ülser hastası oruç tutabilir mi?

Reflü Oruç Tutabilir Mi

reflü oruç tutabilir mi

Reflü hastaları oruç tutabilir mi? Uzmanından reflü hastaları için iftar ve sahur önerileri

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Gastroenteroloji bölümünden Prof. Dr. Esin Korkut, toplumda sıkça görülen reflü hastalığına ilişkin ramazan ayında dikkat edilmesi gerekenleri açıkladı. Korkut, midedeki asit ve gıdaların yemek borusuna geri gelmesiyle birlikte tahriş ve göğüs arkasında yanmaya bağlı reflünün oluştuğunu belirtti.

Prof. Dr. Korkut, şu uyarılarda bulundu:

>> Uzun süre aç kaldıktan sonra iftarda fazla ve hızlı yemek yenmesi mide içeriğinin yemek borusuna kaçmasına ve mevcut şikâyetlerin artmasına ya da ortaya çıkmasına yol açar. Bu sebeple sağlıklı ve düzenli yeme alışkanlığı ramazan ayında özellikle önemlidir. Mide ekşimesi semptomları sadece ne yediğinizle değil, aynı zamanda ne kadar tükettiğinizle de ilişkilidir.

Az az sık sık yemeyi tercih edin

>> Aşırı yemek, zaten reflüsü olanlarda mide ekşimesi ve şişkinlik, geğirme gibi semptomları kötüleştirebilir. Uzun süreli açlıktan korunmak için mutlaka sahur yapılmalıdır. Sahur ve iftarda büyük porsiyonlar yerine, küçük porsiyonlar şeklinde beslenilmelidir. Az az, sık sık yeme şekli tercih edilmelidir. İftardan sonra yaklaşık bir buçuk saat aralıklarla iki ara öğün alarak yeme düzeni oluşturulmalıdır.
Yiyecekler kişiden kişiye farklılık gösteriyor.

Ağır yağlı, baharatlı gıdalardan uzak durulmalı

>> Öğün takipleri yapılarak gıdaların nasıl etkilediği takip edilmelidir. Yağ, tuz veya baharat açısından zengin yiyecekler genellikle en kötü tetikleyicilerdir. Ağır yağlı, baharatlı, acılı gıdalar yerine daha hafif olan çorba, süt ürünleri, sebze ve zeytinyağlı yemekler tercih edilmelidir.

Lifli yemekler yemeye dikkat edin

>> Lifli yemekler kendinizi tok hissetmenize yardımcı olur, bu da mide yanmasına neden olabilecek aşırı yeme olasılığınızı azaltır. Bu nedenle tam tahıllar (yulaf ezmesi, tam buğday, kahverengi pirinç), kök sebzeler (tatlı patates, havuç, şalgam, pancar) ve yeşil sebzeler (brokoli, kuşkonmaz, karnabahar, yapraklı sebzeler) gibi lif açısından zengin öğünler tercih edilmeli.

Sahurdan hemen sonra yatmayın

>> Yemekten hemen sonra yattığınızda da olur. Son yemeğiniz ile yatma vaktiniz arasında iki veya üç saat programlayarak bundan kaçınabilirsiniz. Sahur yemeğinden sonra hemen yatılmamalı, reflü sıklığınıza göre bir süre beklenmelidir. Uyumak için kullandığınız yatağın baş tarafını, ayak tarafına göre yaklaşık 30 cm daha yüksekte olacak şekilde ayarlayın. İki ya da üç yastık kullanarak uyumak aynı etkiyi oluşturmaz. Bu amaçla hazırlanmış reflü yastıkları oldukça faydalıdır.

Kafein ve gazlı içeceklerden uzak durun

>> Kafein ve enerji artırıcı içecekler asit üretimini arttırır ve mide ekşimesine neden olduğu bilinmektedir. Bunun yerine kafeinsiz veya bitki çayları tercih edilmelidir. Gazlı içecekler reflüyü tetiklediği için bu tür içeceklerden kaçınılmalı, bunun yerine ılık su, yağsız ayran, doğal üzüm suyu ve şekersiz komposto gibi içecekleri tüketin. Egzersiz, sindirim sistemini çalıştıracağından özellikle büyük bir yemekten sonra, mümkün olduğunca dışarı çıkın ve yürüyün. Reflü için ilaç tedavisi görüyorsanız, diğer tedavi ilaçlarınız gibi Ramazan ayında da tedavinizi aksatmayın. İlacınızı doktorunuzun önerisi doğrultusunda iftarda ya da sahurda almayı asla ihmal etmeyin.

KAYNAK: DHA

Reflüsü olanlar oruç tutabilir mi? Ramazanda Reflü hastalarının oruç tutmasında sakınca var mı?

Giriş Tarihi: Son Güncelleme:

Mübarek Ramazan ayında bol bol ibadet edilecek, dualar okunacak ve oruç tutulacak. İslam alemi için manevi değeri yüksek olan on bir ayın sultanı Ramazan ayında reflüsü olan vatandaşlar oruç tutmak isterlerken internet üzerinden reflüsü olanlar oruç tutabilir mi, reflü hastaları oruç tutabilir mi, oruçları bozulur mu gibi çeşitli sorulara yanıt arıyor. Oruç ibadetini yerine getirmek isteyen vatandaşlar, reflünün oruç üzerindeki etkisini öğrenmek istiyor. Buna göre; reflüsü olanlar oruç tutabilir mi? Reflü orucu bozar mı?

Reflüsü olanlar oruç tutabilir mi? Reflü orucu bozar mı?

Reflü hastaları mübarek ramazan ayıyla birlikte oruç tutmayla ilgili araştırmalara başladı. Reflü şikayeti olan fakat endoskopide bulgusu olmayan hastalar 'Eroziv olmayan reflülü hastalar' olarak adlandırılırken reflü ilaçlarıyla oruç tutma durumları olabiliyor. Reflü tanısı konmuş ve tedavi altındaki bazı hastaların oruç tutmak için uzman doktora danışmaları gerekir. Oruç ibadeti yerine getirilirken bazı hususlara dikkat edilmesi gerekiyor. Buna göre; reflüsü olanlar oruç tutabilir mi? Reflü orucu bozar mı? İşte detaylar…

REFLÜSÜ OLANLAR ORUÇ TUTABİLİR Mİ?

Asit, safra ve mukustan oluşan mide salgılarının yemek borusu veya ağıza kadar yer değiştirmesine reflü denir. Ramazan ayında oruç ibadetini yerine getirmek isteyen reflü hastalarının belli hususlara dikkat etmesi gerektiği biliniyor. Oruç tutmak isteyen vatandaşlar reflü hastaları oruç tutabilir mi, reflü orucu bozar mı gibi sorulara yanıt ararken detaylı bilgiye ulaşmaya çalışıyor.

Reflüsü olanlar oruç tutabilir mi? Reflü orucu bozar mı?

REFLÜSÜ OLANLAR ORUÇ TUTABİLİR Mİ? REFLÜ HASTALARININ ORUCU BOZULUR MU?

Reflüsü olan vatandaşlar isterlerse oruç tutabilirlerken şikayetleri belirginse gastroenteroloji hekimine başvurmaları gerekir.

Endoskopide yemek borusunun alt ucunda aside bağlı hasarlanma olup olmadığına bakılıyor. Hasarlanma olduğunda eroziv reflü hastalığı deniliyor ve bu da dört evreye ayrılıyor. Evre D, en ağır reflü tipini, evre A ise en hafif reflü tipini ifade ediyor.

A tipi reflü hastaları oruç tutabilir. Diğer evrelerdeki reflü hastalarının oruç tutması halinde hastalıkları ilerleyebilir. Genelde bu kişilerin, sık aralıklarla ve az miktarda yemesi gerekir. Çok yerse reflü artıyor.

Reflü şikayeti olan fakat endoskopide bulgusu olmayan hastalar 'Eroziv olmayan reflülü hastalar' olarak adlandırılıyor. Bu gruptaki hastalar, reflü ilaçlarıyla oruç tutabiliyor.

Reflüsü olanlar oruç tutabilir mi? Reflü orucu bozar mı?

REFLÜNÜN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Mideden yemek borusuna asit, safra, pankreas salgılarının kaçması sonucu mide ekşimesi,

Ağza acı ve ekşi su gelmesi,

Geğirme, bulantı, kusma, yutma zorluğu,

Boğazda takılma hissi,

Ses kısılması,

Göğüste yanma,

Öksürük,

Gece ortaya çıkan boğulma hissi

Diş çürükleri, ağız kokusu.

ARKADAŞINA GÖNDER

Reflüsü olanlar oruç tutabilir mi? Ramazanda Reflü hastalarının oruç tutmasında sakınca var mı?

SON DAKİKA

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir