ocak ayı matematik örnek soru çözümleri / Ocak Ayı Örnek Sorular | Matematik Ödevi

Ocak Ayı Matematik Örnek Soru Çözümleri

ocak ayı matematik örnek soru çözümleri

LGS Ocak ayı örnek soruları yayımlandı! MEB ODSGM sayısal - sözel örnek soruları ve çözümleri

Değerli seafoodplus.info okurları.

seafoodplus.info ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.

Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak seafoodplus.info yorum sayfalarında yer almayacaktır.

Ayrıca seafoodplus.info yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.

Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler seafoodplus.info yorum sayfalarında paylaşılamaz.

seafoodplus.info yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve seafoodplus.info bunlardan sorumlu tutulamaz.

seafoodplus.info yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.

Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.

Ocak Ayı LGS Matematik Örnek Soruların Çözümleri

yılının ilk örnek LGS soru kitapçıkları yayınlandı.

Hazırlanan Ocak ayı örnek sorularında Türkçe, matematik, fen bilimleri alanlarından onar, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile İngilizce alanlarından beşer soru olmak üzere toplam 45 soru yer alıyor.   Örnek sorular, 6 Haziran &#;de gerçekleştirilecek Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezî Sınav&#;a yönelik olarak öğrencilere destek sağlamak amacıyla her ay yayımlanmaya devam edileceği bildirildi.  

Ocak ayı LGS Sayısal Bölümü Örnek Soru Kitapçığına ulaşmak için Tıklayınız.

Ocak ayı LGS Sözel Bölümü Örnek Soru Kitapçığına ulaşmak için Tıklayınız.

MEB&#;in 8.sınıflar için yayınlamış olduğu Ocak Ayına ait Örnek Matematik sorularının ayrıntılı çözümleri için TIKLAYIN

Ocak Ayı Örnek Sorular Matematik Çözümleri5 Şubat

LGS ocak ayı matematik örnek soruların çözümleri. 8. sınıf LGS ocak ayı örnek soruları yayımlandı. LGS&#;ye hazırlanan öğrenciler için LGS ocak ayı örnek soruların çözümlerini hazırladık. İşte Ocak ayı matematik sorularının çözümleri&#; ocak ayı matematik soruları ile ilgili sorularınızı da YORUM bölümünden yazabilirsiniz.

  • Şubat Matematik Çözümleri TIKLA
  • Mart Matematik Çözümleri TIKLA

a, b, c, d birer doğal sayı olmak üzere ab=a√a²b, a√b + c√b= (a+c)√b, a√b &#; c√b= (a-c)√b dir.
Bir yüzünün alanı olan dikdörtgen biçimindeki bir kâğıt Şekil 1’de verilmiştir. Ön yüzü turuncu, arka yüzü mavi renkli olan bu kâğıt, kısa kenarları uzun kenarları ile çakışacak biçimde köşelerinden Şekil 2’deki gibi katlanmıştır.

Matematik Ocak Ayı Örnek Soruları Çözümleri

Şekil 2’de gösterilen mavi bölgelerin alanları toplamı olduğuna göre AB kenarının santimetre cinsinden uzunluğu hangi ardışık iki doğal sayı arasındadır?

Şekil 2&#;de Mavi alanların toplamı 18 olduğuna göre 1 üçgenin alanı 9 cm dir. Çünkü iki üçgen eş üçgenlerdir. Bir kenarına a dersek üçgenlerin ikizkenar üçgen olduğunu görürüz.

Mavi dik üçgenin bir kenarına a dersek katlanan kısmın a kenarlı bir kare olduğu görülür. Üçgenin alanı 9cm olduğuna göre karenin alanı 18 cm bulunur. Alan 18 ise a=bulunur.

Dikdörtgenin alanı ve kısa kenarı ise uzun kenar 12 olarak bulunur.
=

AB kenarını bulmak için;

+
,

= = olarak yazılır ve (81=9 ve 64=8 olduğu için sayısı 8 ile 9 arasında bir sayıdır.)

AB yaklaşık olarak = 3 ve =4 yani 3 ile 4 arasında bir sayı bulunur.

Kare şeklindeki bir kâğıdın bir yüzü aşağıdaki gibi dikdörtgensel ve karesel bölgelere ayrılmıştır.
Matematik Ocak Ayı Örnek Soruları Çözümleri

Aynı harflerle gösterilen bölgeler eş ve C karesel bölgelerinden her birinin alanı 4&#;2 santimetrekaredir. Buna göre başlangıçta verilen kare şeklindeki kâğıdın çevresinin uzunluğunu santimetre cinsinden veren cebirsel ifade aşağıdakilerden hangisidir?


C karesinin alanı 4x² olduğu için C karesinin 1 kenarı 2x olur.
Şekilde C kenarlarına 2x yazdığımızda
B nin uzun kenarı 6x
B nin kısa kenarı 2x bulunur.
A nın uzun kenarı 10x
A nın kısa kenarı 2x bulunur.

Matematik Ocak Ayı Örnek Soruları Çözümleri

Şeklin bir kenarı 10x olduğuna göre
Çevre=x=40x bulunur.

Bir pizzacıda mantar, sucuk, biber ve zeytin kullanılarak dört malzemeli pizzalar yapılmaktadır. Her bir pizza için kullanılan malzeme miktarlarının oranı sabittir. Kullanılan malzemelerin başlangıçtaki ve belirli sayıda pizza yapıldıktan sonra kalan miktarları aşağıda kareli zeminde verilen sütun grafiğinde gösterilmiştir

 ocak ayı örnek sorular matematik çözümleri
Pizza yapımına başlandıktan bir süre sonra bu malzemelerden biri bitiyor. Biten malzemeden başlangıçtaki miktar kadar temin edilerek diğer malzemelerden biri bitene kadar pizza yapımına devam ediliyor.
Buna göre son durumda kalan malzeme miktarlarının dağılımını gösteren daire grafiği aşağıdakilerden hangisidir?


Pizza yapımında kullanılan malzemeler grafiğine baktığımızda başlangıçtaki malzeme miktarı 10 birim olduğu görülecektir.
seafoodplus.info
Mantar 10 birimden 2 birim azalmış
Sucuk 10 birimden 4 birim azalmış
Zeytin 10 birimden 5 birim azalmış
Biber 10 birimden 3 birim azalmış.

2. TUR

Mantar 8 birimdi ve 2 birim daha azaldı ve 6 birim kaldı.
Sucuk 6 birimdi 4 birim daha azaldı ve 2 birim kaldı.
Zeytin 5 birimdi 5 birim daha azaldı ve BİTTİ.
Biber 7 birimdi 3 birim daha azaldı ve 4 birim kaldı.

İlk olarak ZEYTİN bitiyor ve başlangıçtaki miktar yani 10 birim malzeme ekleniyor.

MALZEME EKLENİNCE
Mantar 6 birim
Sucuk 2 birim
Zeytin 10 birim
Biber 4 birim

Yukarıdaki listede bir tur daha pizza yapılması için Sucuk 4 birim olmalıydı fakat Sucuk 2 birim olduğu için her bir malzemeden yarım kullanmak zorundayız. Yani Mantar 1 birim azalacak, Sucuk 2 birim azalacak, Zeytin 2,5 birim azalacak, Biber birim azalacak.

3. TUR

Mantar 6 birimdi ve 1 birim daha azaldı ve 5 birim kaldı.
Sucuk 2 birimdi 2 birim daha azaldı ve BİTTİ.
Zeytin 10 birimdi birim daha azaldı ve birim kaldı.
Biber 4 birimdi birim daha azaldı ve birim kaldı.

Şimdi kalan MANTAR, ZEYTİN ve BİBER in yüzdesini bulmak için;
5 Birim + Birim + Birim = 15 Birim yapıyor.

derecelik 15 birime bölelim ve her birim 24 derece bulunur.
Böylece;
5 Birim MANTAR 24&#;5=°
Birim ZEYTİN &#;24=°
Birim BİBER &#;24=60°
olarak bulunur.

A ve B radyolarında saat ’da başlayan müzik programları yayınlanmaktadır. A radyosunda her 12 dakikalık müzik yayınının ardından 4 dakikalık reklam, B radyosunda ise her 16 dakikalık müzik yayınının ardından 4 dakikalık reklam yayını yapılmaktadır. Bu programlar başladıktan bir süre sonra Banu aynı anda A ve B radyolarını açtığında her iki radyoda da reklam yayını vardır. Her iki program da müzik ile yayına başladığına göre Banu’nun radyoları açtığı saat aşağıdakilerden hangisi olabilir?


A radyosu 12 dakika + 4 dakika = 16 dakika sonra reklam biter.
B radyosu 16 dakika + 4 dakika = 20 dakika sonra reklam biter.

Bu iki radyonun aynı anda reklama girmesi için 16 ile 20 nin en büyük ortak katları(EBOB) alınır.
16 ve 12 EBOB 80 bulunur.
Yani 80 dakika sonra iki radyo reklama girmiş durumda olacaklar.
da yayına başladıklarına göre 80 dakika sonra yani 1 saat 20 dakika sonra;
Saat: olur. Reklam 4 dakika sürdüğüne göre
ile süreleri içerisinde iki radyo reklamda olacaktır.


Bir masanın üstünde renkleri dışında özdeş olan 20 adet maden suyu şişesi ve 16 adet meyve suyu şişesi bulunmaktadır. Bu şişelerden belirli sayıda alınıp A kutusuna, kalan şişeler ise B kutusuna yerleştiriliyor.
Matematik Ocak Ayı Örnek Soruları Çözümleri

A kutusundan rastgele alınan bir şişenin maden suyu şişesi olma olasılığı 1/4 ’tür.
Buna göre B kutusundan rastgele alınan bir şişenin maden suyu şişesi olma olasılığı kaçtır?


A kutusundan alınan bir şişenin maden suyu şişesi olma olasılığı 1/4 olduğuna göre,
1 adet MADEN SUYU 3 adet MEYME SUYU şişesi koyduğumuzda 1/4 oranı oluyor. Buna göre B kutusunda en az maden suyu olması için meyve sularının tamamını kullanmamız gerekiyor.
1 Maden Suyu 3 Meyve Suyu şeklinde A kutusuna koyduğumuzda
en fazla 5 adet MADEN SUYU 15 adet MEYVE SUYU yerleştirilir.
Geriye;
B kutusuna,
15 adet MADEN SUYU
1 adet MEYVE SUYU şişesi kalır.
B kutusundan alınan şişenin maden suyu olma olasılığı 15/16 olur.


Bir boya fabrikasında beyaz ve kırmızı renkli boya dolumu yapan dört makine vardır. Bu makinelerin belirli sürelerde doldurdukları özdeş boya tenekelerinin sayıları aşağıdaki tabloda gösterilmiştir
Matematik Ocak Ayı Örnek Soruları Çözümleri

Bu dört makine aralıksız bir saat çalıştıktan sonra doldurulan tüm tenekeler arasından rastgele alınan bir tenekenin 1. makinede doldurulmuş olma olasılığı, 4. makinede doldurulmuş olma olasılığına eşittir.
Buna göre tüm tenekeler arasından rastgele alınan bir tenekenin kırmızı boya doldurulmuş olma olasılığı kaçtır?


1 saat sonra
1. Makine
Beyaz Boya=12 (15 dakikada 3 ise 60 dakikada 4 katıdır)
Kırmızı Boya=4 (15 dakikada 1 ise 60 dakikada 4 katıdır)
Toplam=16
2. Makine
Beyaz Boya=24 (10 dakikada 4 ise 60 dakikada 6 katıdır)
Kırmızı Boya=12 (10 dakikada 2 ise 60 dakikada 6 katıdır)
Toplam=36
3. Makine
Beyaz Boya=15 (20 dakikada 5 ise 60 dakikada 3 katıdır)
Kırmızı Boya=9 (20 dakikada 3 ise 60 dakikada 3 katıdır)
Toplam=24
4. Makine
Beyaz Boya=12 (30 dakikada 6 ise 60 dakikada 2 katıdır)
Kırmızı Boya=2x (30 dakikada x ise 60 dakikada 2 katıdır)
Toplam=12+2x
TÜM MAKİNELERDEKİ TOPLAM BOYA= 88 + 2x

Bu boyalardan alınan bir tenekenin seafoodplus.infoDEN OLMA OLASILIĞI seafoodplus.infoDEN OLMA OLASILIĞINA EŞİT olduğuna göre;
seafoodplus.infoden olma olasılığı= 16/88 + 2x
seafoodplus.infoden olma olasılığı= 12+2x/88 + 2x
16/88 + 2x = 12+2x/88 + 2x denkleminden
16=12+2x bulunur buradan
x=2 bulunur.

Buna göre;
Tüm tenekeler arasından rastgele alınan bir tenekenin kırmızı boya doldurulmuş olma olasılığı;
KIRMIZI BOYA SAYISI= 29
TOPLAM BOYA= 92
Olasılık = 29/92 bulunur.

1 ton = kg
Bir mandırada günlük toplanan sütlerin %10’u ile tereyağı, %30’u ile peynir üretilmektedir. Bu mandırada 20 litre sütten 1 kg tereyağı, 5 litre sütten 1 kg peynir elde edilmektedir. 4 günde üretilen toplam 6 ton tereyağının günlere göre dağılımı aşağıdaki daire grafiğinde gösterilmiştir.
ocak ayı örnek sorular matematik sorularının çözümleri
Buna göre mandıranın 4 günlük peynir üretimini gösteren sütun grafiği aşağıdakilerden hangisidir?


4 günde kg tereyağı üretildiğine göre;
Grafiğe göre 1. gün 90°
° de 90° ise kg da kg bulunur.
Grafiğe göre 2. gün °
° de ° ise kg da kg bulunur.
Grafiğe göre 3. gün 90°
° de 90° ise kg da kg bulunur.
Grafiğe göre 4. gün 75°
° de 75° ise kg da kg bulunur.

1. Gün kg tereyağı üretilmiş;
20 litre sütten 1 kg tereyağı üretilirse kg tereyağı için 20&#;=kg süt kullanılmıştır.
Günlük sütün %10’u ile tereyağı yapılıyor.
%10’u kg olan sütün tamamı kg yapar.
Toplam sütün %30&#;u ile peynir yapılıyor.
kg sütün %30&#;u kg süt yapar.
5 litre sütten 1 kg peynir yapıldığına göre
kg sütten kg peynir yapılmıştır.
1.GÜN kg PEYNİR.

2. Gün kg tereyağı üretilmiş;
20 litre sütten 1 kg tereyağı üretilirse kg tereyağı için 20&#;=kg süt kullanılmıştır.
Günlük sütün %10’u ile tereyağı yapılıyor.
%10’u kg olan sütün tamamı kg yapar.
Toplam sütün %30&#;u ile peynir yapılıyor.
kg sütün %30&#;u kg süt yapar.
5 litre sütten 1 kg peynir yapıldığına göre
kg sütten kg peynir yapılmıştır.
1.GÜN kg PEYNİR.

3. Gün kg tereyağı üretilmiş;
20 litre sütten 1 kg tereyağı üretilirse kg tereyağı için 20&#;=kg süt kullanılmıştır.
Günlük sütün %10’u ile tereyağı yapılıyor.
%10’u kg olan sütün tamamı kg yapar.
Toplam sütün %30&#;u ile peynir yapılıyor.
kg sütün %30&#;u kg süt yapar.
5 litre sütten 1 kg peynir yapıldığına göre
kg sütten kg peynir yapılmıştır.
3.GÜN kg PEYNİR.

4. Gün kg tereyağı üretilmiş;
20 litre sütten 1 kg tereyağı üretilirse kg tereyağı için 20&#;=kg süt kullanılmıştır.
Günlük sütün %10’u ile tereyağı yapılıyor.
%10’u kg olan sütün tamamı kg yapar.
Toplam sütün %30&#;u ile peynir yapılıyor.
kg sütün %30&#;u kg süt yapar.
5 litre sütten 1 kg peynir yapıldığına göre
kg sütten kg peynir yapılmıştır.
4.GÜN kg PEYNİR.

Grafik olarak 1.gün 18 TON, 2.gün 21 TON, 3.gün 18 TON, 4.gün 15 TON.

Efe kısa kenarının uzunluğu 2x santimetre olan Şekil 1’deki resmin sadece uzun kenarlarını bilgisayarındaki bir program yardımıyla uzatıyor. Daha sonra elde ettiği bu resmi, alanları birbirine eşit olan dikdörtgen şeklinde üç parçaya ayırarak Şekil 2’de gösterilen parçalı tabloyu oluşturuyor.
LGS ocak ayı örnek sorular matematik sorularının çözümleri

Şekil 1’deki resmin yüzey alanının Şekil 2’de verilen parçalı tablonun toplam yüzey alanına oranı 1/3 ’tür.
Buna göre Şekil 1’de verilen tablonun çevresinin uzunluğunu santimetre cinsinden veren cebirsel ifade aşağıdakilerden hangisidir?


Şekil 2 de 3 parçanın alanları eşit.
Parçalardan birisinin alanı;
ALAN=x.y bulunur.
TOPLAM ALAN= 3xy bulunur.
Şekil 1 Alanının Şekil Alanına oranı 1/3 olduğundan
Şekil 1 Alan / 3xy = 1/3 olduğuna göre;
Şekil 1 ALAN=xy bulunur.
Şekil 1 Uzun Kenarı z olsun.
xy=2x.z
z= y/2 bulunur.

ÇEVRE= 2x+2x+y/2+y/2 denkleminden
ÇEVRE= 4x+y bulunur.

Aşağıda her birinde 10 adet bilye bulunan 6 küre verilmiştir. Bu kürelerin her biri birer kez döndürülüp durdurulduğunda her birinden en fazla 10 bilye altlarındaki kutucuklara düşüyor.
Bilye düşen kutucuklardaki bilye sayısı, yanlarındaki 10’un kuvveti ile gösterilen üslü ifadelere katsayı olarak yazılıyor. Daha sonra oluşan bu sayılar toplanıp bir ondalık gösterim elde ediliyor.
LGS ocak ayı örnek sorular matematik sorularının çözümleri

Bu şekilde elde edilen ondalık gösterim ,1 olduğuna göre kutucuklara düşen toplam bilye sayısı kaçtır?



Yaren, yeni aldığı bilgisayarına giriş yaparken kullanmak üzere 3 basamaklı bir sayıyı parola olarak belirleyecektir. Yaren’in 5, 6 ve 7 rakamlarından herhangi ikisini kullanarak oluşturacağı bu parolada aynı rakamlar yan yana olacaktır.
 ocak ayı örnek soruların çözümleri
Buna göre Yaren’in parola olarak belirleyeceği sayının 5’e bölünebilen bir sayı olma olasılığı kaçtır?


Yeni oluşturacağı parolalar;
5 ve 6 ile oluşturulan parolalar; , , ,
5 ve 7 ile oluşturulan parolalar; , , ,
6 ve 7 ile oluşturulan parolalar; , , ,
Soruda 5 ile bölünebilen bir sayı olma olasılığı sorduğuna göre;
5 ile bölünebilen sayılar; , , ,
OLASILIK = 5 ile bölünebilen sayılar/Tüm sayılar
= 4/12 = 1/3

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir