kabızlık ve gaz sıkışması / Hassas Bağırsak Sendromu Olabilir Miyim? - CENTRAL HOSPITAL

Kabızlık Ve Gaz Sıkışması

kabızlık ve gaz sıkışması

Tıkanmış bağırsakları anında açıyor! Kabızlığın çaresi bu besinde

ZENCEFİL

Zencefil, Doğu tıbbında sindirimi iyileştirmeye ve mide bulantısını önlemeye yardımcı olan geleneksel bir bileşendir. Birçok hamile kadın sabah bulantısını tedavi etmek için kullanır. Sindirim açısından bakıldığında, bu sarımsı kökün mide boşalmasını hızlandırdığı gösterilmiştir. Zencefil , yiyecekleri midenizden ince bağırsağınıza daha hızlı taşıyarak mide ekşimesi, mide bulantısı ve mide rahatsızlığı riskinizi azaltır.

YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER

Yeşil sebzeler mükemmel bir çözünmeyen lif kaynağıdır. Bu lif türü dışkınıza hacim katarak sindirim sisteminizdeki hızını artırır. Yeşil sebzeler ayrıca gastrointestinal sisteminizdeki kas kasılmalarını iyileştirerek kabızlığı gidermeye yardımcı olabilecek iyi bir magnezyum kaynağıdır. Bu faydayı sağlayan en yaygın koyu yeşil sebzelerden bazıları ıspanak, Brüksel lahanası, brokoli ve diğer yeşil yapraklı sebzelerdir. Ek olarak, yılında yapılan bir araştırma, yeşil yapraklı sebzelerde bulunan ve bağırsaklarınızdaki iyi bakterileri besleyen alışılmadık bir şeker ortaya çıkardı. Bu şekerin sindirime yardımcı olduğu ve aynı zamanda hastalıklara neden olabilecek bazı kötü bakterileri de bozduğu düşünülmektedir.

LAHANA TURŞUSU

Lahana turşusu, laktik asitle fermente edilmiş kıyılmış lahanadan yapılır. Fermantasyon nedeniyle probiyotik içerir. Araştırmalar, yarım fincan (71 gram) lahana turşusu porsiyonunun, iyi bakterileri besleyerek bağırsağınıza yardımcı olan 28 farklı bakteri suşu içerebileceğini gösteriyor. Ek olarak, lahana turşusunun cömert enzim yardımı, besinleri daha küçük, daha kolay sindirilebilir moleküllere ayırır.

Hassas Bağırsak Sendromu Olabilir Miyim?

MİDE VE BAĞIRSAKLARDA BİRİKİYOR

Gaz, sindirim sırasında mide ve bağırsaklarda normalden fazla gaz olması halidir. Midedeki gaz geğirerek ağız yoluyla, bağırsaklardaki gaz ise; anüsten dışarı atılır. Sindirim sırasında vücutta aşırı gaza sebep olan bazı durumlar vardır. Bunlar; yutulan hava, sindirilememiş yiyeceklerin yıkımı, laktoz intoleransı ve bazı gıdaların kötü emilmesidir. Gazların çoğu yiyeceklerin bakteriler tarafından yıkımı sonucu oluşur.

Gaz problemi yaşayan hastaların çoğunda belirtiler aynıdır. Geğirme, karın şişliği, karın ağrısı artan sayıda veya aşırı gaz çıkarma gibi rahatsızlık hissi yaşanabilir. Gazla birlikte kramp şeklinde ağrı, ishal, kabızlık, kanlı dışkılama, ateş, bulantı, kusma ve hiç gaz-gaita çıkaramama ciddi problemlerdir.

KİŞİ KENDİNİ TOPLUMDAN SOYUTLAYABİLİR

Gaz insanda yaşanabilen bir durumdur. Toplumumuzda gaz ve şişkinlik şikâyetiyle sağlık kuruluşuna gelen hasta sayısı oldukça fazladır. Gaz, oldukça önemli bir sağlık sorunudur. Çünkü insanın hayat kalitesini büyük ölçüde bozabilir.

Gaz; çoğunlukla gıda intoleransı ve yanlış beslenmeye bağlı olarak gelişse de, bazı hastalıklara  eşlik edebilir .  Bazı hastalıkların ilk belirtisi de olabilir. Gastrointestinal sistem organlarından yemek borusu, mide, ince bağırsak, kalın bağırsak, safra kesesi, safra yolları, karaciğer ve pankreasın iyi ve kötü huylu hastalıklarında gaz problemi görülebilir.

EN ÖNEMLİ GAZ NEDENİ LAKTOZ HASSASİYETİ

Çok önemli ve yaygın bir diğer gaz nedeni de laktoz intoleransıdır (laktoz hassasiyeti).Laktoz sindiriminin vücutta tam olarak yapılamamasından dolayı kişide hassasiyet gelişebilir. Laktoz doğal bir şekerdir. Süt, peynir, dondurma, ekmek, tahıl ürünleri ve salata sosları gibi işlenmiş gıdalarda da bulunur. Laktoz nedeniyle oluşan gaz, genellikle ishal ve krampla birlikte görülür. Ancak bazı durumlarda sadece gaz da olabilir.

GAZ YAPAN BESİN GRUPLARI

Her gıda her insan gaz yapmayabilir. Bu durum kişiden kişiye göre farklılıklar gösterebilir.

Fasulyeler: Fasulyeler büyük oranda raffinoz olarak bilinen kompleks şekerler ihtiva ederler. Raffinozlar daha az miktarda brüksel lahanası, lahana, brokoli, ıspanak ve diğer yeşil sebzelerde de bulunabilir.

Nişastalar: Patates, erişte, buğday kolonda yıkılarak fazlaca gaz oluştururlar. Yalnızca pirinç nişastası gaz oluşturmaz.

Soğanlar: Soğan, enginar, armut ve tahıllarda naturel şeker olarak bilinen fruktoz bulunur. Fruktoz bazı içecek ve meyve sularında tatlandırıcı olarak da kullanılır. Fruktoz da gaz oluşturabilir.

Sorbitol: Taneli ve tanesiz meyvelerde bulunan doğal bir karbonhidratdır. Elma, armut, şeftali ve kuru erikte bulunur.

Fiber: Pek çok gıdada suda çözünen ve çözünmeyen şeklinde fiber bulunabilir. Yulaf kepeği, fasulye, bezelye ve çoğu sebzelerde bulunur ve gaz yapar. Suda çözünmeyen fiberler, değişmeden kolayca bağırsaklardan geçtikleri için daha az gaz üretirler. Buğday kepeği ve bazı sebzelerde bulunur.

GAZ HANGİ HASTALIKLARIN BELİRTİSİ OLABİLİR?

Farklı organik hastalıklar da şişkinliğe yol açabilir. İrritabl bağırsak sendromu, geçirilmiş batın ameliyatları sonrası yapışıklıklar, fıtıklar, crohn hastalığı, diverikülit, kolon kanseri gibi rahatsızlıklar bunların başındadır.

Bağırsak alışkanlıklarının değiştiren tüm nedenler gaz nedeni sayılabilir. Fiberden fakir beslenme, parazitler, polip veya çeşitli nedenlerle bağırsak tıkanmaları durumunda gaz oluşabilir. Bunların haricinde divertiküloz (kalın bağırsak duvarında kesecik oluşması) ya da divertikülit (oluşan keseciklerin iltihabı), troid fonksiyon bozukluğu, pek çok ilaçların yan etkisi olarak gaz nedeni olabilir.

TEŞHİSTE MULTİDİSİPLİNER YAKLAŞIM

Gaz nedenini teşhis edebilmek için,  başta gastroenteroloji uzmanları olmak üzere, iç hastalıkları ve genel cerrahi uzmanlarının görüşüne başvurulmalı, altta yatan önemli bir hastalık yoksa, beslenme ve diyetetik uzmanlarından da yardım alınıp ekip çalışmasıyla tüketilen gıdaların analizi yapılmalıdır.

HASTANIN YAŞAM BİÇİMİ İPUCU VERİR

Gazın nedenleri araştırılırken hastanın yaşam biçimi ve beslenme düzeni dikkate alınmalıdır. En çok gaz nedeni olarak, aşırı gaz yaptığı bilinen gıdaları fazla tüketmek, alışkın olunan beslenme şeklinin değiştirmek ve bazı ev yapımı ürünlerdir. Antibiyotik kullanımı, diyetle artırılan lifli gıdalar ve probiyotikler çok ciddi gaz yapabilir. Gaz yapan gıda tespit edilirse hasta rahatlayana kadar o yiyecekten uzak durması gerekir. Alınan bu önleme rağmen hastada şikâyetler devam ediyorsa, hiç gaz yapmayan gıda ile çok sıkı bir diyet uygulanır. Her 48 saatte bir yeni bir gıda eklenerek hangi gıdanın rahatsızlığı arttırdığı saptanır.

TEDAVİDE İLK AMAÇ GAZ MİKTARINI AZALTMAK

Gaz tedavisinde amaç gaz miktarını azaltmaktır. Nedene yönelik olarak, parazitik, enfeksiyon ve bakteriyelde aşırı çoğalma varsa antibiyotik tedavisi gözden geçirilip  tedavi verilir. Eğer hasta kabız ise diyet veya bazı laksatiflerle bu sorunun tedavi edilmesi gerekir. Hastanın hava yutmasını nedeni endişe, stres gibi nedenlerden kaynaklanıyorsa bu alışkanlığın değiştirilmesi için psikolojik destek alınmalıdır. Kişideki gaz problemi diyetle düzelemiyorsa reçetesiz satılan bazı yardımcı maddelerden de faydalanabilir.


Etiket:

Ba&#;&#;rsakta Gaz S&#;k&#;&#;mas&#;na Ne &#;yi Gelir?

Ba&#;&#;rsaklarda biriken gaz; oksijen, karbondioksit, metan ve nitrojenden olu&#;ur. San&#;lan&#;n aksine, ba&#;&#;rsaktan d&#;&#;ar&#;ya at&#;lan gaz ço&#;u zaman kokusuzdur. Ancak gaz hidrojen sülfür içeriyorsa kötü kokulu olur.

Gaz&#;n olu&#;mas&#;n&#;n birçok nedeni vard&#;r. Bunlardan ilki yemek yerken yutulan havad&#;r. &#;kinci neden ise baz&#; yiyeceklerdir. Bakliyatlar ba&#;ta olmak üzere baz&#; yiyecekler vücutta gaz olu&#;umunu art&#;rabilir. Ba&#;&#;rsakta biriken gaz, anüsten d&#;&#;ar&#;ya hava ç&#;kar&#;lmas&#;yla ya da ge&#;irerek vücuttan at&#;l&#;r.

Baz&#; durumlarda ba&#;&#;rsakta biriken gaz kolay ve rahat &#;ekilde vücutta at&#;lamaz. Ba&#;&#;rsaklarda gaz s&#;k&#;&#;mas&#;, ki&#;ide &#;iddetli bir gaz sanc&#;s&#;na sebep olur. Peki ba&#;&#;rsakta gaz s&#;k&#;&#;mas&#;na ne iyi gelir? Ba&#;&#;rsakta gaz birikmesi durumunda hangi yiyecekler tercih edilmelidir? Gelin bu sorular&#;n yan&#;tlar&#;na birlikte bakal&#;m.

Ba&#;&#;rsakta Gaz S&#;k&#;&#;mas&#; Halinde Ne Yap&#;lmal&#;?

1) Probiyotik G&#;dalar

  • Probiyotikler, ba&#;&#;rsak dostu mikroorganizmalard&#;r.
  • Vücuda g&#;da veya takviye olarak al&#;nd&#;&#;&#;nda ba&#;&#;rsak floras&#;n&#; düzenler; gaz s&#;k&#;&#;mas&#;, ishal, kab&#;zl&#;k gibi sorunlar&#; giderir.
  • Do&#;al yollarla probiyotik almak için ev yap&#;m&#; yo&#;urt, tur&#;u, kombu çay&#;, boza, ayran ve kefir gibi fermente g&#;dalar&#; tüketebilirsiniz.
  • Dilerseniz öncesinde doktora dan&#;&#;arak probiyotik takviyesi de alabilirsiniz.

Kedir Nedir, Faydalar&#; Nelerdir? Hayrete Dü&#;ece&#;iniz 11 &#;ifal&#; Özelli&#;i

kefir

2) Rezene

  • Rezene, içerdi&#;i bile&#;enler sayesinde uzun y&#;llard&#;r alternatif t&#;pta kullan&#;lan bir bitkidir. Yemekten sonra bir miktar rezene tohumu çi&#;nemek hem mideyi hem de ba&#;&#;rsaklar&#; rahatlat&#;r.
  • Bu bitki kab&#;zl&#;&#;a kar&#;&#; da etkilidir.
  • Rezeneden yap&#;lan çay, sindirimi kolayla&#;t&#;rarak ba&#;&#;rsakta biriken gaz&#;n vücuttan at&#;lmas&#;na yard&#;m eder.
  • Bu bitki içerdi&#;i lif sayesinde ba&#;&#;rsaklar&#;n sa&#;l&#;kl&#; bir &#;ekilde çal&#;&#;mas&#;n&#; sa&#;lar.

Rezene Çay&#; Faydalar&#;, Neye &#;yi Gelir? Zay&#;flat&#;r M&#;? Nas&#;l Demlenir?

rezene

3) Anason

  • Anason içerdi&#;i bile&#;enler sayesinde, mide ve ba&#;&#;rsaktaki spazmlar&#; giderir.
  • Sindirimi kolayla&#;t&#;r&#;r.
  • &#;i&#;kinlik hissini yok ederek hem mideyi hem de ba&#;&#;rsaklar&#; rahatlat&#;r.
  • Ba&#;&#;rsak gaz&#;n&#;n sizi rahats&#;z etti&#;i zamanlarda, bir bardak içme suyuna bir çay ka&#;&#;&#;&#; kadar kurutulmu&#; anason atarak anason çay&#; haz&#;rlayabilirsiniz.
  • Bu çay&#; yemeklerden sonra tüketmenizi tavsiye ederiz.

Anason Çay&#; Faydalar&#; ve Bebeklerde Kullan&#;m&#;

Tarif için: Y&#;ld&#;z Anason Çay&#; (Hem Zay&#;flatan Hem de Süt Art&#;ran)

4) Nane

  • Nane, kar&#;n &#;i&#;li&#;ini ortadan kald&#;rarak sindirimi rahatlat&#;r.
  • Mentol özelli&#;i sayesinde sindirim sistemindeki kas&#;lmalar&#; yok eder.
  • Nanenin bu özelli&#;inden yararlanabilmek için ya&#;&#;n&#;, kurutulmu&#; yapraklar&#;n&#; ve taze halini kullanabilirsiniz.
  • Gaz sanc&#;n&#;z varsa nane ya&#;&#;yla sanc&#;n&#;z oldu&#;u bölgeye nazikçe masaj yapabilirsiniz.
  • E&#;er besinleri sindirmekte sorun ya&#;&#;yorsan&#;z yemeklerden sonra düzenli olarak nane çay&#; tüketmenizi öneririz.
  • Nane çay&#; haz&#;rlamak için tek yapman&#;z gereken bir su barda&#;&#; içme suyunu kaynat&#;p içerisine bir tatl&#; ka&#;&#;&#;&#; kurutulmu&#; nane yapra&#;&#; atmak. 5 dakika demlenme süresinden sonra çay&#;n&#;z&#; süzüp &#;ifa niyetiyle içebilirsiniz.

Nane Çay&#;n&#;n Faydalar&#;, Hastal&#;klara 7 &#;ifal&#; Özelli&#;i

nane çay&#;

5) Zencefil

  • Hem alternatif t&#;pta hem de ilaç sektöründe uzun y&#;llard&#;r kullan&#;lan zencefil, ba&#;&#;rsak gaz&#;na kar&#;&#; etkili bitkiler aras&#;nda yer al&#;r.
  • Mide ve ba&#;&#;rsak dostu olan bu besin, mide bulant&#;s&#;n&#; önler. Hazm&#; kolayla&#;t&#;r&#;r.
  • Kramplar&#; ve a&#;r&#;y&#; hafifletir.
  • Zencefili baharat olarak yemeklerinize katabilirsiniz. Dilerseniz zencefil çay&#; haz&#;rlay&#;p içebilirsiniz.
  • Kronik rahats&#;zl&#;&#;&#;n&#;z veya düzenli olarak kulland&#;&#;&#;n&#;z bir ilaç varsa zencefil tüketmeden önce doktorunuza dan&#;&#;man&#;z&#; öneririz. Zencefil çok güçlü ve etkili bir bitkidir. &#;laç ile reaksiyona girdi&#;inde, istenmeyen sonuçlar ortaya ç&#;kabilir.

Zencefil Çay&#;n&#;n Faydalar&#; Nelerdir? Zay&#;flat&#;r M&#;? Nas&#;l Yap&#;l&#;r?

zencefil

6) Zerdeçal

  • Zerdeçal, t&#;pk&#; zencefil gibi &#;ifal&#; etkileri olan bir bitkidir.
  • Mideyi rahatlat&#;r ve haz&#;ms&#;zl&#;&#;a iyi gelir.
  • Gaz s&#;k&#;&#;mas&#; sorunu ya&#;&#;yorsan&#;z; zerdeçal&#; yemeklerinize baharat olarak ilave edebilir ya da çay&#;n&#; demleyip içebilirsiniz.
  • Ancak yine zencefilde oldu&#;u gibi; kronik bir rahats&#;zl&#;&#;&#;n&#;z veya düzenli kulland&#;&#;&#;n&#;z bir ilaç varsa zencefil tüketmeden önce doktorunuza dan&#;&#;man&#;z&#; tavsiye ederiz.

Zerdeçal&#;n Faydalar&#;: Az Bilinen 11 Özelli&#;i

zerdeçal

7) Papatya

  • Sakinle&#;tirici etkisiyle bilinen papatya mide ve ba&#;&#;rsaklardaki sanc&#;y&#; geçirir.
  • Papatyan&#;n bu etkisinden faydalanabilmek için isterseniz çay&#;n&#; demleyip içebilir, isterseniz de ya&#;&#;n&#; sanc&#;n&#;n oldu&#;u bölgeye masaj yaparak uygulayabilirsiniz.

Papatya Çay&#;n&#;n Faydalar&#; Nelerdir? Neye &#;yi Gelir? Ne &#;&#;e Yarar?

papatya çay&#;

Di&#;er Öneriler

  • Bol Su &#;çin: E&#;er hafif bir gaz sanc&#;s&#; varsa, ilk etapta bol su içmeyi deneyebilirsiniz. Bol su içmek sindirimi kolayla&#;t&#;r&#;r. Ayr&#;ca bol su içti&#;inizde daha s&#;k tuvalete gitmeniz gerekir. Bu da gaz&#;n kolayl&#;kla ç&#;kmas&#;na yard&#;mc&#; olur.
  • Yürüyü&#;e Ç&#;k&#;n: Hafif tempolu bir yürüyü&#;, ba&#;&#;rsakta s&#;k&#;&#;an ve rahats&#;zl&#;k veren gaz&#;n kolayca vücuttan at&#;lmas&#;na yard&#;mc&#; olur. Yürüyü&#; yapma imkan&#;n&#;z yoksa evde egzersiz yapmak da rahatlama sa&#;layabilir. Ayr&#;ca sanc&#;n&#;n oldu&#;u bölgeye masaj yapmak da i&#;e yarar.
  • Yedi&#;iniz Besinleri Gözden Geçirin: S&#;k s&#;k gaz s&#;k&#;&#;mas&#; problemi ya&#;&#;yorsan&#;z; son günlerde neler yedi&#;inizi, nas&#;l beslendi&#;inizi gözden geçirmenizi tavsiye ederiz. E&#;er size dokunan bir yiyecek varsa bu yiyece&#;i beslenme rutininden ç&#;karmal&#;s&#;n&#;z. Gluten ve laktoz intolerans&#; da fazla miktarda gaz olu&#;umuna sebep olabilir. Böyle bir durumdan &#;üphe ediyorsan&#;z bir doktora dan&#;&#;man&#;z&#; tavsiye ederiz. Ayr&#;ca kuru baklagiller, p&#;rasa, lahana, so&#;an vb. gaz yapan yiyeceklerden bir süre uzak durmay&#; deneyebilirsiniz.
su içmek

Ba&#;&#;rsak Tembelli&#;ine &#;yi Gelen 10 Do&#;al Çözüm

Ba&#;&#;rsak Enfeksiyonuna &#;yi Gelen 10 Bitkisel Tedavi

Huzursuz Ba&#;&#;rsak Sendromu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Evde 5 Do&#;al Ba&#;&#;rsak Temizleme Kürüyle Toksinlerden Hemen Ar&#;n&#;n

Ba&#;&#;rsaklar&#; Ne Çal&#;&#;t&#;r&#;r? An&#;nda Etki Eden 10 Do&#;al Yiyecek ve &#;çecek

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir