mide yanmasına ne iyi gelir gebelikte / Hamilelikte mide yanması neden olur? Hamilelikte mide yanmasına ne iyi gelir? - Hamilelik Haberleri

Mide Yanmasına Ne Iyi Gelir Gebelikte

mide yanmasına ne iyi gelir gebelikte

 Son Güncelleme:

Hamilelikte Mide Yanmasına Ne İyi Gelir? Gebelikte Mide Yanmasına İyi Gelen Bitki &#;ayları Ve Yiyecekler

Hamilelik sürecinde dikkat edilmesi gereken pek çok detay bulunmaktadır. Özellikle de gebelik sürecindeki sağlık problemlerine karşı doğru çözümler uygulanmalıdır. Hamilelikte mide yanmaları çok sık görülür. Hamilelikte mide yanmasına ne iyi gelir? Gebelikte mide yanmasına iyi gelen bitki çayları ve yiyecekler nelerdir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.

Hamilelik sürecinde mide yanmasını önlemek için çeşitli bitki çayları ve besin takviyeleri tüketilebilir. Halk arasında mide yanmasının nedeni bebeğin çok saçlı doğması olarak söylenmektedir. Mide yanmasını önlemek için bazı yollar denenebilir.

Hamilelikte Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?

Hamilelik sürecinde pek çok anne mide yanması sorunu ile karşılaşabilir. Bu mide yanmasının nedeni olarak bebeğin saçlarının çok fazla olması gösterilir. Gebelikte bu mide yanmasının giderilmesi için çeşitli besin takviyeleri ve ya basit yaşam tarzı değişiklikleri uygulanmalıdır. Bazı gıdalar mide yanmasını arttırabilir. O nedenle hamilelik sürecinde çikolata, kahve ve asitli yiyecekler tüketilmemelidir. Limon, sirke ve hardal gibi asitli gıdalar da mide yanmasının en önemli nedenleri arasında gösterilebilir. Baharatlı yiyecekler, kızartmalar ve yağlı besinler de hamilelik sürecinde mide yanmasına sebep olabilir.

Mide şişkinliği ve mide yanmasını önlemek için bol bol su tüketilmelidir. Suların yemek ile birlikte tüketilmemesine dikkat edilmeli. Yemeklerden sonra sakız çiğnenmelidir. Sakız çiğnenerek mide yanmasının da önüne geçilir. Sakız tükürük bezlerinin çok çalışmasını sağlar. Bu sayede yemek borusuna kaçan asidin de nötralize olmasına yardım eder. Özellikle gebelikte yatmadan hemen önce yemek yenmemelidir. Genellikle yemek yendikten iki ve ya üç saat sonra uzanılması gerekmektedir.

Gebelikte Mide Yanmasına İyi Gelen Bitki Çayları ve Yiyecekler

Gebelik sürecinde anne adayları mide yanması ile sık sık karşılaşabilirler. Özellikle antiasitler mide yanmasının önüne geçer. Bu nedenle günlük mg kadar antiasit alınabilir. Mide yanması şikayetleri için doktora gidilebilir. Evde ise bazı yöntemler ile mide yanmasına çözüm bulunur. Elma sirkesi kullanılarak mide yanmasına doğal bir çözüm de bulunabilir. Midesinde yanma hissi yaşayan kişiler genellikle elma sirkesi tüketebilirler. Bunun yanı sıra karbonat da midede yanma hissini gidermeye yaramaktadır.

Mide yanmasını gidermek için yüksek probiyotiklerden birisi olan turşu suyu tüketilmelidir. Lifli gıdaların yanı sıra ılık süt içilerek mide yanması da çözülebilir. Mide yanması şikayeti yaşayan kişilerin bol bol su içmeleri gerekir. Bunun yanı sıra günde en az iki saat kadar yürüyüş de yapılmalıdır. Hamilelik sırasında kısa yürüyüşler ve egzersizler mide yanmasının önüne geçecektir. Mide yanmasını gidermek için çeşitli çaylar ve besinler tüketilmelidir. Bu sayede mide yanması şikayeti de önlenir.

Günümüzde hamilelikte mide yanmasını önlemek için papatya çayı ve nane çayı tüketilebilir. Zencefil çayı da midenin en büyük yardımcısı olarak bilinir. Kokusu kadar etkisi de yüksek olan rezene çayı özellikle mide yanması ve gaz sorunlarına çözüm olacaktır. Kokusu ile birlikte rahatlatıcı olan nane çayı sıklıkla etkili bir şekilde tüketilebilir. Bitki çayları doğrudan tedavi edici olarak kullanılmaz.

Genellikle mide ve bağırsak rahatsızlıklarında rezene çayı ile nane çayı tüketilebilir. Mide krampı, gaz sancısı ve şişkinlik gibi sorunlarda da rezene çayı içilebilir. Özellikle gebelik sürecinde anne adaylarının mide yanması sorunları doğru bir şekilde çözülmelidir. Mide yanmasına çözüm bulmak için bitki çaylarından yardım alınır. Özellikle akşam yemeklerinden sonra doğru bitki çaylarını tüketmek mide yanmalarını kısa sürede çözecektir. Beslenme alışkanlıklarını değiştirmek mide yanmasının da önüne geçebilir. O nedenle mide yanmasını önlemek için anne adayları sağlıklı beslenmelidir.

False

Hamilelikte mide yanması neden olur? Hamilelikte mide yanmasına ne iyi gelir?

Hamilelikte mide yanması neden olur? Hamilelikte mide yanmasına ne iyi gelir?

Hamilelik sürecinde yaşanan vücut fonksiyonel bozukluklarından kaynaklı çeşitli hastalıkları daha hızlı görülür. Bunlardan biri de mide sorunlarıdır. Özellikle besinlere karşı hassaslığın artığı bu süreçte mide yanması sık karşılaşılan bir problem haline gelir. Hamilelikte mide yanması neden olur? Hamilelikte mide yanmasına ne iyi gelir?

Hamilelik evresinde zaman geçtikçe büyüyen karın ve bebek nedeniyle mide içeride sıkışır. Ayrıca bağırsak ve sindirim sorunları giderek artar. Bu durum genellikle 4. ay sonrası görülür. En sık yaşandığı zaman ise 8. ve 9. aylardır. Zor olan hamilelik sürecini daha zor bir hale getiren mide yanmasında artan asit oranı neden olur. Anne adayının az yemesine rağmen sıkışan midede üretilen asit mide üstüne çıkabilir. Bu durum da sindirilemeyen besinler nedeniyle midede bazı sorunların oluşmasına sebep olur. Hormonlarında bozulması ve bu süreçte vücudun tamamen farklı bir hal alması nedeniyle de midede yaşanan baskı yanmalara neden olabilir. Hamilelik sürecinde ilaç almak bebek için zararlı olduğundan uzmanlar alternatif yöntemlerle bunun azaltılabileceğini vurguluyor.

bebeğin büyümesiyle mide baskı altında kalır

bebeğin büyümesiyle mide baskı altında kalır

Mide yanması neden olur? Mide yanmasına ne iyi gelir?İLİŞKİLİ HABERMide yanması neden olur? Mide yanmasına ne iyi gelir?

HAMİLELİKTE MİDE YANMASI NEDEN OLUR?

  • Bebeğin büyümesiyle mide yukarı doğru baskıya uğrar.
  • Mide asidi mide üst bölgesine kadar gelir.
  • Değişen hormonlar sindirim sisteminde aksaklıklara neden olur.

  • Besinler tam olarak atılamadığından midede kalır.
  • Anne adayının bebeğe bağlı tükettiği yemekler bazen mideye hasar verir. 
  • Midenin işlevindeki yavaşlıkta mide yanmasına yol açar.

mide üst kısma doğru sıkışır

mide üst kısma doğru sıkışır

HAMİLELİKTE MİDE YANMASINA NE İYİ GELİR?

oturma pozisyonu bile mide yanmasını tetikler

oturma pozisyonu bile mide yanmasını tetikler

HAMİLELİKTE MİDE YANMASINI ÖNLEMENİN YOLLARI NELERDİR?

Hamilelikte kahve, çay ve gazlı içecekler mide yanmasına rol oynayacağından tüketilmemesi gerekir.

Yemek yerken sırtın dik olması ve yer yemeği değil masada tüketilmesi daha faydalı olacaktır.

Yemekten sonra hemen oturmaktansa bir 10 dakikalık yürüyüş yapılması mide yanmasını önler. 

Kıyafetlerin geniş olması mideye olan baskıyı azaltır.

Kızartma, yağlı, işlenmiş gıda gibi besinlerden uzak durmakta fayda var.

Besinler yavaş yavaş çiğnenerek tüketilmeli.

Hamilelikte Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?

Hamilelikte Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?

Bebeğinizi kucağınıza almak uğruna gebelikte yaşayabileceğiniz pek çok duruma seve seve katlanacağınızı biliyoruz. Ancak konu günlük yaşam kalitenizi etkileyen mide yanması olunca, işler biraz değişiyor olabilir.

Hamilelik döneminde vücudunuzda -belki de daha önce hiç deneyimlemediğiniz- birtakım sorunlarla karşılaşmanız son derece doğal. Bunlar gerek vücudunuzdaki gebelik dönemine has hormonal değişimler gerekse de bebeğinizin içinizde günden güne büyümesinden kaynaklanıyor. Hamilelikte mide yanması da bunun en sık rastlanan örneklerinden biri… Tabii, anne olmanın cilveleri diye düşünerek bununla yaşamak zorunda da değilsiniz!

Eğer gebelik sürecinizin belli bir döneminden sonra midenizde ve yemek borunuzda yanma veya ekşime hissi yaşamaya başladıysanız; öncelikle bu konuda yalnız olmadığınızı bilmelisiniz. Anne adaylarının yaklaşık yüzde 45’i, sizinle birebir aynı şikâyetleri paylaşıyor. Peki, hamilelikte mide yanmasının tam olarak neden kaynaklandığını biliyor musunuz? Veya bu sorunu hafifletmenin yollarını?

1. Hamilelikte Mide Yanması Neden Olur?

Hamilelikte Mide Yanması Neden Olur?

Hamilelikte mide yanmasının nedenleri, gebeliğin periyotlarına göre değişkenlik gösterebiliyor. Bu durum, hamileliğin birinci trimester’ı yani ilk üç aylık döneminde genellikle vücuttaki hormon seviyelerinin değişmesinden meydana geliyor. Fetüsün en büyük hacmine ulaştığı üçüncü trimester’da ise mide yanması, ağırlıklı olarak iç organların batın içinde sıkışmasından kaynaklanıyor. Bu dönemde, midenin üst kısmındaki ekşime ve yanma sorunlarına ayrıca hazımsızlık da yaygın bir şekilde eşlik edebiliyor.

Hamilelikte Mide Yanması Saçlı Bebeğe mi İşarettir?

Vücudunuzun içinde yeni bir varlığa hayat vermek… Evet; hamile olmak, başlı başına kadınlara bahşedilmiş bir mucize! Haliyle bu durum halk arasında gebelik sürecine ilişkin pek çok asılsız inanışı da beraberinde getiriyor. Anne adayı mide yanmasından şikâyet ediyorsa bebeğinin gür ve uzun saçlı olacağı gibi… Ancak mide yanmasının, bebeğin saç özellikleriyle yakından veya uzaktan hiçbir ilişkisi bulunmuyor. Aksine söz konusu durum hem anne adayının hem de bebeğin doğuma hazırlanma sürecindeki biyolojik faaliyetler sonucu ortaya çıkıyor.

2. Hamilelikte Mide Yanması Ne Zaman Başlar?

Hamilelikte Mide Yanması Ne Zaman Başlar?

Mide yanması şikayetleri, genellikle gebeliğin 27’nci haftasından itibaren sıklaşmakla birlikte erken dönemlerde de ortaya çıkabiliyor. Yapılan bazı araştırmalar, mide yanması şikayetlerinin ilk trimester’da yüzde 22 iken ikincide yüzde 39, üçüncüde ise yüzde 60 ila 72 arasında olduğunu gösteriyor. Erken dönemde çoğunlukla ikinci aydan itibaren görülen mide yanmasının nedenini, vücuttaki progesteron hormonu seviyesindeki artış oluşturuyor.

Dölün rahme tutunmasından sorumlu olan progesteron hormonu, bebeğin gelişimini desteklemek için hamilelik boyunca yüksek seviyede kalıyor. Bu hormon, vücutta rahim dahil pek çok düz kasın gevşemesini sağlıyor. Dolayısıyla bu kas çeşidinden oluşan ve yiyeceklerin mideye iletilmesini sağlayan özofagusta ve mide kapakçığında da anormal bir işleyiş söz konusu olabiliyor.

Hamileler üzerinde yapılan incelemeler; yemek borusu ve midenin birleşme yeri olan alt özofagus sfinkteri (AÖS)’nin, hamilelik başlangıcından itibaren göğüs boşluğuna doğru yer değiştirdiğini gösteriyor. Hamilelik ilerledikçe, rahim büyüdüğü için mide de AÖS’e daha fazla baskı yapmaya başlıyor. Bu nedenle hamilelikte mide yanması şikayetleri, doğuma hafta kala daha fazla artabiliyor.

3. Hamilelikte Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?

Hamilelikte Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?

Hamilelikte mide yanmasını baskılamak için hekimler genellikle bazı basit çözümler öneriyor. Bunlar da ağırlıklı olarak, yaşam tarzında yapılacak küçük değişiklikleri kapsıyor. Sigara ve alkol tüketiminden kesinlikle uzak durmak ve kafein alımını azaltmak, bu çözümlerin başında geliyor. Ayrıca daha küçük öğünler tüketmek, az az-sık sık yemek, kimi yiyecekleri kısıtlarken kimilerini artırmak ve yatmadan en az üç saat önce gıda alımını kesmek de bu konuda etkili oluyor.

Aynı anda yiyip-içmemek, öğünlerden hemen sonra yoğun fiziksel aktivite yapmamak, uyurken sol tarafa yatmak ve başı daha yüksekte tutmak ise diğer çözüm yollarını oluşturuyor. Dikkat edilen tüm bu hususlara rağmen mide yanması sorununun, hamilelik boyunca şiddetini artırdığı da gözlemlenebiliyor. Bu gibi durumlarda hekimler, gebelik sürecini olumsuz etkilemeyen aljinatlı veya aljinatsız antasitlerin ya da asit baskılayıcı diğer ilaçların kullanımına izin veriyor.*

*Bu ilaçların (bazı çeşitleri riskli bileşenler içerebileceği için) mutlaka hekim tavsiyesine dayanarak alınması gerekiyor.

4. Hamilelikte Mide Yanmasını Artıran Besinler Nelerdir?

Hamilelikte Mide Yanmasını Artıran Besinler Nelerdir?

5. Hamilelikte Mide Yanmasına İyi Gelen Besinler Nelerdir?

Hamilelikte Mide Yanmasına İyi Gelen Besinler Nelerdir?

*Bu besinleri tüketmeden önce, kişisel sağlık durumunuza göre hangilerinin sizin için uygun olup olmayacağını hekiminize mutlaka danışmalısınız.

Hamilelikte mide yanması sorunu, bazı semptomlarının benzerliğinden dolayı preeklampsi adı verilen bir gebelik komplikasyonu ile karıştırılabilmektedir. Bu nedenle mide yanması sorununuz varsa hekiminize görünmeyi asla ihmal etmemelisiniz.

*Bu sayfada yer alan açıklamalar, sağlık önerisi veya uyarı niteliği taşımamakta olup sadece bilgi edinimi amacıyla paylaşılmıştır. Hamilelik süreniz boyunca atacağınız adımların profesyonel bir sağlık desteği doğrultusunda belirlenmesi gerekmektedir.

Kaynaklar:
Juan C Vazquez, Heartburn in pregnancy, US National Center for Biotechnology Information, , (çevrimiçi)
Indigestion and heartburn in pregnancy, Pregnancy, Birth and Baby, , (çevrimiçi)
Indigestion and heartburn in pregnancy, United Kingdom National Health Service, , (çevrimiçi)
Catherine Crider, What Causes Upper Stomach Pain During Pregnancy?, Healthline, , (çevrimiçi)

Hamileleri mide yanmasından koruyacak 12 öneri

Hamilelik döneminde anne adaylarının en sık karşılaştığı sorunlardan biri de mide yanmaları. Ancak uzmanlar, yaşam kalitesini önemli ölçüde düşüren bu sorundan basit ama etkili önlemlerle kurtulmanın mümkün olduğunu söylüyor.

Gebelikte mide yanmasının ana sorumlusunun progesteron hormonu olduğunu söyleyen Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen, “Bu hormonun kas gevşetici etkisi nedeniyle mide kapakçığı da gevşer ve asitli içerik yemek borusuna doğru ilerler. Ayrıca büyüyen rahmin etkisiyle mideye doğru basınç artacağından, kapakçıkların açılması daha da kolaylaşır. Ama bu durumu son verecek etkin ve güvenli çözümler de var” dedi.

Dr. Görgen, gebelerde mide yanmasını yatıştıracak o çözümleri 12 öneri şeklinde şöyle sıraladı:

AZ YİYİN: Eğer mide bulantılarınız varsa az miktarda yemek çok sorun olmayacaktır ama iştahınız yerindeyse emin olun bu çok kolay değildir. Mide yanmasından kurtulmak istiyorsanız, günde 3 öğün yerine öğün yemeli ve miktarı azaltmalısınız.

YAVAŞ OLUN: Atıştırmak, üstelik bunu hızlı yapmak hem mide yanmasına hem de sindirim bozukluğuna yol açar. Gevşemeye ve yediğinizden zevk almaya çalışın. Bu aynı zamanda aşırı yemenizin de önüne geçer.

SIVIYI YUDUMLAYIN: Su ve süt gibi sıvıları öğün arasında tüketmeye çalışın. Yemek yerken sıvıları yudumlayarak tüketin.

KESİNLİKLE YATMADAN ÖNCE YEMEK YEMEYİN: Yatmadan hemen önce yenen kuvvetli bir öğün mide yanmasına davetiye çıkarır. Yatmadan 3 saat önce yemek yemenin sonlanması gerekir. Sıvı alımını da bir iki saat önce kesmek gerekir.

YASTIĞINIZ YÜKSEK OLSUN: Gece başınız, göğsün üst bölümünden daha yukarda bir seviyede olsun. Takoz şeklindeki yastıklar vücudunuzun üst kısmını hafif yüksekte tutarak, mide asidinin yukarı çıkmasına engel olur.

TETİKLEYİCİLERİ TANIYIN: Kadından kadına değişmekle beraber limon, kahve, çikolata mide yanmasını davet eder. Baharatlı gıdalar da mide yanmasını tetikleyebilir.

ÖĞÜNLERDEN SONRA YATMAYIN: Yemeklerden sonra, hafif bir yürüyüş, ufak tefek ev işleri veya dik durarak kitap okumak iyi bir seçenektir. Kesinlikle yatmayın, uzanmayın.

Hamileleri mide yanmas&#x;ndan koruyacak 12 öneri - 1

BOL KESİMLİ GİYSİLER GİYİN: Dar ve sizi sıkan giysiler, basınç artışıyla reflünüzü azdıracaktır. Üzerinize uygun ve rahat kesimli giysiler bu soruna neden olmaz.

ZENCEFİL: Zencefille ilgili bilimsel bir veri olmamasına rağmen, zencefilli şeker ve sakız mide yanmasına iyi gelebilir.

ANTİASİTLERİ DÜŞÜNÜN: Yaşam tarzını değiştirmenize rağmen, yanmalar devam ediyorsa çözüm antiasitler olabilir. Kalsiyum ya da mağnezyum içeren antiasidler gebelikte güvenle kullanılabilir. Ama kabızlığa neden olabildiği için aliminyum içerenlerden kaçınmanız gerekir. Soda tüketmek iyi bir seçenek olabilir ama şişkinlik yapabileceğini unutmamak gerekir.

H2 BLOKLAYICILAR: Eğer antiasitler (asit gidericiler) işe yaramıyorsa, daha ciddi alternatifleri düşünmek gerekir. İlk opsiyon bir H2 bloklayıcı olacaktır. Bu ilaçların da gebelikte kullanımı uygundur ama sadece reçete ile ve doktorunuz önerirse kullanabilirsiniz.

VİDEO: BU FOTOĞRAF ŞAŞKINLIK YARATTI!

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Hamilelik
  • Kad&#x;n Sağl&#x;ğ&#x;
  • Beslenme
  • Genel Sağl&#x;k

SAĞLIK HABERLER&#x;

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir