tercih sıralaması önemli mi / Tercih Yaparken Üniversite Puanı mı Başarı Sıralaması mı Önemli? | Takvim Eğitim

Tercih Sıralaması Önemli Mi

tercih sıralaması önemli mi

YKS tercihleri yapılırken nelere dikkat edilmeli? YKS tercihleri sıralamaya göre mi puana göre mi yapılmalı? YKS'de kaç tercih hakkı var?

Bu yıl Haziran'da düzenlenen YKS'ye geçen yıla kıyasla yüzde 24,36 oranında artışla 3 milyon bin aday başvurdu. Ancak başvuran adayların tümü sınava girmedi. Sınavı geçersiz sayılan adaylar da dikkate alındığında, Temel Yeterlilik Testi'ne (TYT) 3 milyon 8 bin , Alan Yeterlilik Testi'ne (AYT) 1 milyon bin , Yabancı Dil Testi'ne (YDT) bin aday katıldı. TYT'ye başvuran adayların yüzde 93'ü, AYT'ye başvuranların yüzde 90'ı ve YDT’ye başvuranların yüzde 78'i oturumlara katıldı.

Bunun yanında, AYT sayısal puan türünde 1 milyon bin , AYT sözel puan türünde 1 milyon bin 79, AYT eşit ağırlık puan türünde 1 milyon bin ve YDT puan türünde bin adayın puanı hesaplandı. Bu adaylar da AYT ile yerleştirme yapılan alanlar için tercihte bulunabilecek.

YKS sonuçlarının 18 Temmuz'da açıklanmasının ardından adaylar heyecanla tercih işlemlerini bekliyordu. ÖSYM tercih kılavuzunu 27 Temmuz'da açıkladı.  

YKS TERCİHLERİ YAPILIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ? 

  • Geçen yıl üniversite kontenjanları 1 milyon 38 bin olarak belirlenmişti. Bu yıl üniversitelerde toplam kontenjanlar 22 bin artırılarak, ön lisans için bin , lisans programları için bin , özel yetenek programları için 39 bin olmak üzere toplam 1 milyon 61 bin şeklinde belirlendi.
  • YKS bir sıralama sınavı olduğundan adaylar, sadece kontenjanlar düzeyinde ve başarı sırasına ve tercihlere göre yerleştirilecek. Dolayısıyla sıralaması düşük bir adayın yüksek sıralamaya sahip bir programa yerleştirilmesi mümkün olmayacak.
  • Tercih yapılırken adayların ilgi, yetenekleri, değerleri ve iş gücü piyasasını dikkate alarak tercihte bulunmaları yerinde olacak. Bu tercihlerinde listelerini oluştururken hayallerindeki üniversite ve bölümleri tercih listesinin ilk sıralarına yazmalı, sonrasında sıralamalarına yakın olan; üstünde ve altındaki üniversite programlarını yılında oluşan bölüm yerleştirme sıralamalarını göz önüne almalı.
  • Adayların, ortaöğretim kurumlarında tercih komisyonlarında görev alan ve online olarak da ulaşabilecekleri rehber öğretmen ve psikolojik danışmanlardan ya da Rehberlik Araştırma Merkezlerinde (RAM) oluşturulan tercih danışmanlığı komisyonlarından destek alarak tercihlerini oluşturmaları yerinde olacak.
  • Adaylar, puana değil sıralamalarına göre tercihte bulunmalı. YKS tercihlerinde, geçen yılın sıralamaları önemli bir faktör olmalı. Daha detaylı incelemeler için YÖK ATLAS verilerine bakılmalı.
  • YKS tercihlerinde adaylar en fazla 24 tercihte bulunabilecek. Adayların tercihlerinin baştan birkaçını "Puanım yeterli olmayabilir." endişesine kapılmadan, sadece ilgisini göz önüne alarak belirlemeli, buralara en çok istenen programlar yazılmalı. Ancak, kazanılsa bile kaydolmak istenmeyen bir programa tercih listesinde yer vermemeleri gerekiyor. Adayların tercih listelerindeki programların sırasının istek sıralarına uygunluğu kontrol edilmeli.
  • Eğitim uzmanlarına göre, tercihler için farklı formüller dikkate alınabilir. Bunlardan biri Sayısal (SAY) tercihlerinde başarı sırasının yüzde 50 fazlası ile yüzde 50 eksiği göz önünde bulundurularak sıralama yapılması. Örneğin, 10 bin sıralamaya sahip SAY puanı ile bir bölüm isteyen adayın tercihlerini 5 bin bin arasında tutması tavsiye ediliyor.
  • Bu yıl Eşit Ağırlık (EA) ve Sözel (SÖZ) tercihlerde ise sapmalar bekleniyor. Bu nedenle bu puan türlerinde adaylar, başarı sırasının yüzde fazlasına kadar üst sıralarda tercih yapabilir. Alt tercihlerde ise başarı sıralamasından çok daha aşağılara inilebilir. Örneğin EA türünde bindeki bir adayın tercihlerini 50 bin bin arasında tutması öneriliyor
  • Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM'ye bildirilecek. Yükseköğretim programlarının YKS sonuçlarına göre yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ÖSYM tarafından merkezi olarak ek yerleştirme yapılacak. Merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacak.
  • Ek yerleştirmede, ön lisans ve lisans programlarına merkezi genel yerleştirmedeki en küçük puanlarının altında puanı olan aday yerleştirilmeyecek. Kesin kayıt sonunda kontenjan açığı kalan programlara ön kayıtla öğrenci alınmayacak.

YÖKYKSYKS tercihösym

KPSS Tercihi Yaparken Sıralama Önemli mi?

monash.pw Özel Haber- Adayların büyük karmaşa içinde olduğu konulardan birisi de tercih sıralamasıdır.  Tercih sırası bir adayı geçmeniz açısından önemsiz, istediğiniz bir kuruma gitmeniz açısından ise önemlidir. Yerleştirme işleminde adaylar puanlarına ve tercih sıralarına bakılmak suretiyle kadro ve pozisyonlara  yerleştirilirler.  monash.pw olarak bunu örnekle açıklayalım:

Siz “ A “ kurumunu monash.pwinize yazmış olun ve puanınız olsun. Bir başkası 87 puanla o “A” kurumunu tercihine  yazsa bile o yerleşmeden sizin atamanız yapılmaz. Puanı yüksek olduğu için diğer kişi daha avantajlıdır. Puanı yüksek olan aday birinci tercihine yerleşemezse ikinci tercihine, o da olmazsa üçüncü tercihine bakılır ve böylece  yerleştirme işlemi devam eder.  Eğer ki şans yanınızda olursa ve sizin yazdığınız yeri kimse yazmazsa o zaman yerleşmiş olursunuz. Bu da pek rastlanan bir durum değildir.

Peki o zaman tercih sırasının ne önemi var?

Tercih sırası sizin öncelikle gitmek istediğiniz, kurumu, kadroyu veya şehri belirler. Hangi kurumu daha çok istiyorsanız ona öncelikle gitmeniz için yapılan bir sıralamadır. Bu yüzden tercihlerinizde öncelikle istediğiniz kurumları başa yazmanız önemlidir. Bugün birçok memur yanlış  tercihler yüzünden istemedikleri kurumlarda ve şehirlerde görevlerini yerine getirmektedirler ve kurum değiştirmeye çalışmaktadırlar. Sizler de o durumda olmamak için bu hususa dikkat edin.

Son olarak tercihlerinde bir yer yazıp yerleşen adaylar eğer ki yerleştikleri yere gitmezlerse  bir daha o puanı kullanamazlar ve  ÖSYM tarafından yapılan sonraki yerleştirmelere başvuramazlar. Mağdur duruma düşmemek için tercihlerinizde bu önemli noktalara dikkat edin.

NOT: monash.pw tarafından hazırlanan bu haber Aktif link verilmeden  kesinlikle kullanılamaz. Aksi takdirde tüm yasal girişimler yapılacaktır

#KPSS, tercihi, yaparken, sıralama, önemli, mi

Tercih Yaparken Üniversite Puanı mı Başarı Sıralaması mı Önemli?

Üniversite Tercihleri Nasıl Yapılacak,Tercih Yaparken Üniversite Puanı mı Başarı Sıralaması mı Önemli?

Tercih yaparken en geçerli kriter sıralamadır

Uzun bir hazırlık dönemini bitirip sona yaklaşan öğrencilere, mutlaka bir uzman eşliğinde tercih yapmalarını öneriyorum. Tercih döneminde yapılan yanlışlar insanların hayat boyu bedel ödemelerine sebep olabilmektedir.Örneğin; Bir önceki yılda YKS’ye başvuran adayların istatistiki verilerini incelediğimizde daha önceden bir programa yerleştiği halde tekrar sınava başvuru yapan bin adayın olması, sanırım doğru tercih yapmanın öneminin en etkili kanıtıdır.

Tercih sürecinde üniversite adayları, YKS ’lerde elde ettikleri sonuçlar çerçevesinde seçim yapacaklar. Bu seçimi yaparken de ÖSYM'nin Yükseköğretim Programları ve Kontenjanlar Kılavuzu tüm adaylar için yol gösterici önemli bir rehber olacaktır. Daha doğrusu kriter olacağımız tek ve en önemli kaynak bu kılavuzdur. Ama daha da önemlisi bu kılavuzu doğru yorumlamak olacaktır.

Net Sihirbazı Tıkla İndir

Yükseköğretim (Lisans-Önlisans) Program Atlası Tıkla İndir

Başarı Sırası Sihirbazı Tıkla İndir

Tercih dönemi hasat dömonash.pw döneminde her yıl bilinen yanlışlar maalesef tekrarlanır. Puanınız yetse bile tercihte yapacağınız sıralama yanlışlığı yüzünden hiçbir üniversiteye giremeyebilirsiniz. Tercih döneminde alan tercihi hatası (puan hesaplanmayan alanlardan tercih yapmak), özel koşulları incelememe, tercih aralıklarında mantık hatası, meslek seçiminde yanlış kriterler gibi yanlışlar yapılmaktadır. Ama bunların yanında da en çok göze batan hata sıralama hatasıdır. Şimdi bunu biraz daha ayrıntılı bir şekilde ele alalım.

Sınav sonuçları açıklanıp belgeye baktığımızda birden fazla sayısal veri ile karşılaşırız. Bu yüzden sonuç belgesi ilk bakışta size karışık gelebilir. Tercih yaparken “Y-” ile başlayan bölümdeki (Y-YGS, Y-TM, Y-MF, Y-TS) puanları ve sıralamaları kullanacaksınız. Bu verileri doğru yorumlamak doğru tercih yapmanızı sağlayacaktır.

Tercih listesi oluşturulurken puandan ziyade, Türkiye başarı sıranızı göz önünde tutmalısınız. Bir önceki yıldaki başarı sıraları size bu konuda yardımcı olabilir. Her yıl sistem ya da sayılar değişse de başarı sıraları bize en sağlıklı göstergeyi sağlar.

Örneğin: Başarı sıralaması ilk binde olan öğrencilerin tercihlerine binden başlamsını ama ağırlığı bin arasına vermesini tavsiye ederim.

Başarı sıralaması binde olan öğrencilerin ortalama binden başlayıp ağırlığı bin başarı sıralamalarına vermeleri gerekmektedir.

Başarı sıralaması binde olan öğrenciler de tercihe binden başlayarak bin aralığına yoğunlaşabilirler.

Bu şekilde bir örnek başarı sıralamaları yazmış olsak ta gönlünüzde olan ama başarı sırası sizden çok yüksek olan bir bölümü de başlara yazabilirsiniz. Önemli olan şey şudur liste hazırladığınızda kendi gerçek başarı sıranızı listenin ortalarına denk getirmeye çalışın. Puanların düşme ihtimaline karşın yüksek puanlı bir yere girebilme ihtimaliniz ortaya çıkarken, puanların çıkma ihtimaline karşılık ta listenin alt taraflarını sağlamlaştırdığınız için açıkta kalma olasılığınızı ortadan kaldırmış olursunuz.

TERCİH VE YERLEŞTİRME İŞLEMLERİ

Adaylar “ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu”na ÖSYM’nin (monash.pw) İnternet adresinden erişebilirler.

NOT 1:YKS Tercihleri İnternetten Nasıl Yapılacak? Detaylı Bilgi için BURAYA TIKLAYINIZ

NOT 2: Tercih Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli? Detaylı Bilgi Almak için BURAYA TIKLAYINIZ

TERCİH VE YERLEŞTİRME İŞLEMLERİ

 Tercih işlemleri Temmuz - Ağustos tarihleri arasında yapılacaktır.
 Tercih işlemleri ile ilgili duyuru İnternet sitemizde ayrıca yayınlanacaktır.
 Tercih çalışmalarında destek almak için ÖSYM’nin aşağıda belirtilen rehberlik sitesinden yararlanılabilir.(monash.pw)

  • Facebook
  • Google

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır