tok karnına kan tahlili yapılır mı / Hastalara Öneriler

Tok Karnına Kan Tahlili Yapılır Mı

tok karnına kan tahlili yapılır mı

Hormon Testi Aç mı Tok mu Yapılır?

Hormonlar, vücudumuzun işleyişinde yer alan ve çeşitli metabolik olaylara aracılık eden sinyal molekülleridir.

Hormonlar, vücudumuzun işleyişinde yer alan ve çeşitli metabolik olaylara aracılık eden sinyal molekülleridir. Pek çok sistemi etkileyen çok çeşitli yapıda ve fonksiyona sahip hormon vardır.

Genel olarak bütün hormon testleri sabah ve aç karnına yapılmaktadır. Bunun dışında başka şartlar da mevcuttur. Örnek vermek gerekirse kortizon ölçümleri sabah arasında ve aç karnına yapılmak zorundadır. Proliaktin ölçümü gene aç karnına ama bir gün önceden cinsel ilişkiye girilmemesi ve meme başı uyarısının olmaması gerekmektedir.

Bütün bu testlerin standardize edilmiş ortak yanı ise sabah ve aç karnına yapılmasıdır. Bu konuda doktorunuz test öncesi sizi bilgilendirecek ve ayrıca yapmanız ya da yapmamanız gereken başka bir şey varsa mutlaka size bildirecektir. İyi bir sonuç alabilmek için doktorunuzun tavsiyelerini mutlaka dinlemeniz gerekmektedir.

Hormon testi nasıl yapılır? Hormon testleri nelerdir? detaylı bilgi için sayfamızı inceleyebilirsiniz.


Detaylı bilgi için randevualabilir veya 54 33çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Bilgilendirme amaçlıdır.




İçeriğimiz daha önce 23 kez değerlendirilmiş ve ortalama 3 yıldız verilmiş.

03 Kasım Pazartesi -

Kan tahlili için aç kalmaya gerek yok

Kan tahlili yaptıracak hastaların yıllardır gereksiz yere aç bırakıldıklarını söyleyen Prof. Tunç, “Bu yanlıştan bir an önce vazgeçilmeli” dedi.

Kan tahlili için aç kalmaya gerek yok

Abone Ol:

Medimagazin google abone ol

Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Romatoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Tunç, yıllardır gereksiz yere insanların tahlil için aç kalmaya zorlandığını belirterek, hiçbir tahlil için aç kalmanın gerekli olmadığını iddia etti. Prof. Dr. Tunç, yaptıkları çalışma ile toplumda sık kullanılan 22 adet hematolojik ve biyokimyasal testi açlık ve tokluk yönünden test ettiklerini dile getirerek, “Toklukta sadece trigliserit ve kan şekeri değerlerinde yükselme olmaktadır. Bazı laboratuvarların talep kağıtlarında ‘açlık kan şekeri’ istek bölümü bulunuyor. Bu yazı kesinlikle yanlıştır. Toplumdaki şeker hastalarının yüzde 90’dan fazlası tip 2 diyabettir. Tip 2 diyabet hastalığında ilk önce tokluk kan şekeri yükselir. Bu sebeple toplumdaki şeker hastalarına erken teşhis koyabilmek için kan şekerine toklukta bakılmalıdır. İnsanlarımızı laboratuvar önlerinde aç ve bitkin bir halde görmek herkesi üzüyor. Bu yanlış bilginin bir an önce düzeltilmesi şart” diye konuştu.

 

 

kan tahlili d vitamini

ne kadar aç kalmaı

prof. dr. recep tunc

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Hangi Kan Tahlilleri Aç Karnına Yapılır? Kan Tahlili İçin Kaç Saat Aç Kalmak Gerekir, 6 Saat Aç Kalmak Yeterli Mi?

Kan tahlili için kaç saat aç kalmak gerekir diyenler ve nedenini merak edenler için bunun esas sebebi, yemek ve meyve suyu gibi kalorisi yüksek içeceklerin kan değerlerini etkilemesidir. Bu yüzden, uzmanlar açlık değerlerini inceler ve hastalar kan tahlili için 6 saat aç kalmak yeterli mi diye sorar. Hangi kan tahlilleri aç karnına bakılır diyenler, birkaç farklı durum dışında neredeyse bütün kan tahlillerinin aç yapıldığını bilmelidir. Tam kan tahlili aç karnına mı yapılır yoksa tok mu?

Kan Tahlili için Kaç Saat Aç Kalmak Gerekir?

Günümüzde her hastalığın teşhisi için kan ve idrar gibi çeşitli tahliller yapılır. Kan tahlili ise bilindiği üzere çoğunlukla aç karnına yapılır. Sabah saatlerinde aç gelen hastadan alınan kan örneği incelenmek üzere laboratuvara gönderilir. Hasta, hangi şikayet nedeniyle bir uzmana başvurduysa o hastalığın nedeni araştırılır.

Doğru sonuca ulaşmak için kan tahlilinin aç karnına yapılması gerekir. Çünkü, vücuda alınan her gıda kan değerlerinin yükselmesine ve alçalmasına neden olur. Örneğin, bir kişi şeker hastası olmasa bile aşırı şekerli yiyecek ve içecekleri tüketmesi, kanda glukoz seviyelerinin yükselmesine neden olabilir. Bu ise yanıltıcı olduğu için hastanın aç olması istenir, ancak diyabet hastası olan kişilerin tokluk şekeri de önemlidir. Bundan dolayı, doktor hastasının tok karnına kan vermesini isteyebilir. Aynı şekilde, acil durumlarda da tokken kan tahlili yapılabilir. Ek olarak, bazı enfeksiyon hastalıklarının tanısı için yapılan kan tahlillerinde hastanın aç olması şartı aranmayabilir. Aç kalma süresi ise yapılan teste göre değişkenlik gösterse de ortalama olarak hastanın en az 8 ile 10 saat boyunca hiçbir şey yememesi gerekir.

Tam Kan Sayımı Açken mi Yapılır?

Tam kan sayımı (Hemogram) için hastanın aç karnına kan vermesine gerek yoktur. Bu test, kişi tokken de yapılabilir. Hemogram testinin yapılmasının amacı, kandaki hücre sayılarını tespit etmektir. Ek olarak, kandaki hücre sayısı ile ilgili veriler kemik iliğinin durumu hakkında bilgi almaya yardımcı olur. Kan kanseri (Lösemi), kemik iliği ile ilgili hastalıklar, kansızlık (Anemi, Talasemi), çeşitli otoimmün hastalıklar ve bazı enfeksiyonların belirlenmesi içim tam kan sayımı yapılır. Bu test ile aşağıdaki kan değerleri incelenir.

RBC: Kırmızı kan hücreleri

HGB: Hemoglobin

HCT: Hematokrit

MCV, RDW, MCH, MCHC: Kırmızı kan hücreleri indeksleri

PLT: Trombositler

WBC: Beyaz kan hücreleri

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır