yakı bandı nereye yapıştırılır / Bel ağrısında yakı bandı kullanımı - Doç.Dr. Kenan KIBICI

Yakı Bandı Nereye Yapıştırılır

yakı bandı nereye yapıştırılır

Yakı Bandı Nedir? Ağrılı Bölgelerde Yakı Kullanmanın Faydaları ve Olası Zararları

Yakılar, sorunlu bölgeye yapıştırılmak suretiyle, ağrı hissiyatını azaltmayı amaçlayan ve eczanelerde reçetesiz olarak satılan tek kullanımlık ilaçlı bantlardır. Sırt, omuz, boyun ve bacak gibi bölgelere uygulanabilir.

Yakı bantları, ağrılı bölgelerde sıkça kullanılan pratik ekipmanlardır. Uygulaması oldukça basit ve fiyatı ucuz olsa da bu bantların nasıl kullanılması gerektiğini ve olası risklerini bilmek önemlidir. Yakı bantlarının ne işe yaradığını, çalışma prensibini ve merak ettiğiniz diğer detaylar hakkında bilgi sahibi olmak için okumaya devam edin&#;

Yakı Bandı Nasıl Çalışır, Neden Yakar?

Yakı bantlarının cilde yapıştırılması, söz konusu bölgede yanma hissine neden olur. Bunun nedeni, yakı bantlarında kapsikum bulunmasıdır. Kapsikuma yakıcı özelliğini kazandıran ana bileşik ise kapsaisindir. Aslında kapsaisin acı biberlerin acı olmasını sağlayan bileşiktir. Bir başka ifadeyle, acı biber yediğinizde veya elinizle temas ettiğinde &#;yanmanıza&#; neden olan şey kapsaisindir. Bakınız: Eldeki biber acısını ne giderir?

Kapsaisin (ve diğer ilaç bileşenleri) ağrılı bölgeye yakı bantları aracılığıyla uygulandığında, ağrının beyne iletilmesini sağlayan p maddesini azaltır ve bu sayede hissedilen ağrının şiddeti azaltılmış olur. Burada bilinmesi gereken şey, yakının tedavi edici değil yalnızca ağrı kesici olarak çalıştığıdır. Daha basit bir ifadeyle, yakı bantları rahatsızlığınızı iyileştirmez, sadece geçici olarak ağrılarınızı azaltır.

Yakı Bandı Hangi Ağrılar için Nerelerde Kullanılır?

Yakı bantları, kas ve eklemlerde oluşan orta şiddetli ağrıların azaltılması amacıyla kullanılır. Artrit, kronik sırt ağrıları, spor sonrası oluşan ağrılar ve romatizmal bazı ağrılar için yakı bandı uygulanabilir. Genel olarak kullanılması mümkün olan bölgeler, boyun, omuzlar, sırt ve bacaklardır.

Hangi Bölgelere ve Hangi Durumlarda Yakı Kullanılmaz?

Yakı bantları yalnızca cilt üzerine yapıştırmak için uygundur. Ağız, burun, gözler ve cinsel organa yakı yapıştırmayınız! Ayrıca, açık yara üzerine veya güneş yanığı gibi tahriş olmuş cilt üzerine yakı yapıştırılması sakıncalıdır. Diğer yandan, hamilelerin, emziren annelerin ve çocukların yakı kullanması tavsiye edilmez. Daha fazla bilgi için ürün paketi üzerindeki talimatları okuduğunuzdan emin olun.

Yakı Nasıl Yapıştırılır ve Nasıl Çıkarılır?

Yakı bandını yapıştırmak fazlaca maharet gerektirmez ve yara bandı yapıştırmaktan çok daha zor değildir. Paket içinde satın aldığınız yakı bandını çıkarın ve yapışkan yüzeyindeki ince zar tabakasını yarıya kadar kavlatın. Daha sonra yapışkanlı bölgeyi cildinize yapıştırın ve yakının diğer yarısındaki zarı da kavlatarak bandın tamamını cildinize yapıştırın.

Yakıyı çıkarmak, yapıştırmaktan biraz daha zordur. Bu zorluğu aşmak için yakının olduğu noktaya az miktarda su dökerek ıslatın. Bu esnada suyun sıcak olmamasını dikkat edin çünkü sıcak su yakının daha çok eriyerek cilde yapışmasına neden olabilir. Çıkarmak için uygulayabileceğiniz bir diğer yöntem de zeytinyağı veya vazelindir. Yapışkan noktalara birkaç damla zeytinyağı damlatarak ya da vazelin sürerek yakıyı kolayca kavlatabilirsiniz. Aynı noktaya yeniden yakı yapıştırmak istiyorsanız, en az 2 hafta beklemeniz gerektiğini unutmayın ve her uygulamada yalnızca 1 adet yakı bandı yapıştırın.

Yakı Bantlarının Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Yakı kullanmak çoğu zaman zararsızdır ve genellikle herhangi bir yan etki göstermez. Nadir görülen yan etkileri, ciltte şişme, kızarıklık, döküntü ve kaşıntıdır. Yakı, cildinizde herhangi bir alerjik reaksiyona neden olduysa, tekrar kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın.

Diğer yandan, bel fıtığında yakı kullanımı ise tartışmalı bir konudur. Bazı uzmanlar, yakının uyguladığı ısı nedeniyle mevcut olan disk kaymasının daha da şiddetlenebileceğini düşünerek tavsiye etmez. Bunun nedeni, ısının herhangi bir nesnenin hacminde genişlemeye neden olduğu fizik kuralıdır. Isıyla birlikte disk kayması olan nokta daha da genişleyerek kayma fazlalaşabilir. Yakıyı ilk yapıştırdığınızda fıtık ağrınız bir nebze hafiflese de daha sonra şikayetleriniz artabilir. Bu nedenle, bel fıtığı şikayetiniz varsa doktorunuzun onayını almadan veya doktorunuzun tavsiyesi dışında yakı kullanmayın ya da belinize sıcak kompres uygulamayın.

Yakının söz konusu ağrılı bölgeye tam olarak etki edebilmesi için yaklaşık olarak 4 saate ihtiyacınız vardır. Bazı yakı markaları, TDP teknolojisini kullanarak 12 saat boyunca derinlemesine cilde nüfuz eder. Yakının markasına bakılmaksızın cildinizde kalabileceği maksimum süre 48 saat yani 2 gündür. 2 günden daha fazla ciltte kalan yakılar, tahrişe neden olabilir.

Eğer MRI (MR &#; EMAR) yaptıracaksanız ve yakı kullanıyorsanız, ilgili personeli bu konuda bilgilendirin. Nadirende olsa bazı yakılar MR esnasında yanıklara neden olabilecek bileşenler içerebilir.

Saklama koşulları için paket üzerindeki talimatları izleyin. Her bir yakı yalnızca tek kullanımlıktır. Aynı yakıyı ikinci kez kullanmayın.

Sonuç:

Yakı bantlarının asıl amacı tedavi değil, ağrı kesicidir. Boyun, omuz, sırt ve bacak gibi bölgelerdeki orta şiddetli ağrılar için kullanılabilir. Ağrı kesici olarak işe yaraması dışında başka bir faydası yoktur. Herhangi bir ciddi sağlık riski veya zararı olmamasına rağmen ciltte döküntü, şişme, kaşıntı ve kızarıklık gibi alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Ayrıca, bel fıtığı şikayeti olanların öncelikle doktorunun onayını alarak yakı kullanması tavsiye edilir.

Yakı Bandı Neden Yakar?Yakı Nasıl Kolay Çıkar?Yakı Nasıl Yapılır?

Yakı Nedir, Ne İşe Yarar? Yakı Bandı Hangi Durumlarda Kullanılır?

Haberin Devamı

Yakı Nedir? Ne İşe Yarar?

Vücutta bazı nedenlerden dolayı ağrılar yaşanabilir. Bu ağrıların yaşanmasıyla birlikte kullanılan bazı ilaçlı bezler bulunuyor. Bu ilaçlı bezler yakı olarak adlandırılıyor. Özellikle bel ve boyun gibi bölgelerin ağrıması sonucunda yakı bantları kullanılabiliyor. Spor yaralanmaları ve kronik bel ağrıları gibi durumlarda yakı bandı tercih edilebiliyor. Yakı bandının kullanıldığı bazı rahatsızlıklar şu şekildedir;

Bel

Fıtık

Bacak

Boyun

Omuz

Kas Sıkışması

Burkulma

Yakı bantları üzerinde bazı kimyasallar bulunuyor. Bu kimyasallar vücutta oluşan ağrıların iyileştirilmesini sağlıyor. Özellikle gebe olan kadınlar için önerilen bir tedavi yöntemi değildir. Yakı bantlarının çocuklarda kullanılması veya hassas cilde sahip olan kişilerin kullanması uygun değildir.

Haberin Devamı

Yakı Bandı Hangi Durumlarda Kullanılır?

Yakı bantları herkes tarafından bilinen bant türleri değildir. Bu bant türleri genellikle vücutta görülen ağrılar nedeniyle kullanılıyor. Bant üzerinde bulunan kimyasallar deri yoluyla emilerek, ağrı olan bölgenin iyileştirilmesini sağlıyor. Özellikle bacak ve omuz gibi bölgelerde ağrı görülmesi nedeniyle yakı bantları kullanılabiliyor. Yakı bantları tamamen sağlıklı ve herkes tarafından kullanılan bantlardır.

Ağrı yaşayan kişiler bu bantları ağrı oluşan bölgelere yapıştırmaya dikkat etmelidir. Ağrı oluşan bölgeye yapıştırılmaması durumunda, herhangi bir iyileşme söz konusu olmaz. Ağrı olan bölgenin net olarak tespiti yapılmalı ve bu bantlar tamamen ağrı oluşan yerlere yapıştırılmalıdır. Yapıştırılan bantlar ağrı oluşan bölgeyi tamamen kaplamalıdır.

Ağrı Bantları İzmir Çetin Medikal'de!

Bel ve boyun fıtıkları ile kireçlenme gibi kas ve iskelet sistemimizin pek çok hastalığı artık ağrı bantları ile tedavi ediliyor. İlaç ve fizik tedaviye gerek kalmadan ağrıların çoğu azalıyor ya da tamamen geçiyor.

Ağrı bandı nedir, ne işe yarar?

Ağrı bantları medikalcilerde satılır ve yakı bantları gibi değildir. Kasların gerginliğini azaltır, boyunu uzatır, güçlendirir ve böylece hastanın ağrısını giderir.

Ağrı bantları hangi hastalıkların tedavisinde kullanılıyor? 

Sinir sistemi hastalıkları dediğimiz bel fıtığı, boyun fıtığı, diz ve kalçadaki kireçlenmeler yani kısaca iskelet sistemimizin tüm hastalıklarının tedavisinde kullanılıyor. Bant belli bir teknikle yapıştırılır. Kasın kasılmasını, gerginliğini azaltır. Hastanın hem ağrısı azalır, hem hareket fonksiyonları artar. Hasta günlük yaşantısında daha iyi hissediyor.

Bir çok sporcunun da bu bantları kullandığını sizler de görmüşsünüzdür.

Sporcuların tümü özellikle de atletizmle ilgilenenler bu bantları çok sık kullanıyor.

Ağrı bantları vücudun hangi bölgelerine takılır?

Tüysüz olan, ağrının ve kasın olduğu hemen hemen her bölgede uygulanıyor. Çocuklara alerjik reaksiyon ihtimali sebebiyle çok fazla uygulamak istemiyoruz. Öncelikle küçük bir bölgede denenir, özellikle sentetik ürünlere alerjisi olan insanlarda uygulanmaz.

Bant takıldıktan sonra ne kadar süre kalması gerekiyor?

Üç ile beş gün arasında kalabiliyor. Hasta bu süre içinde banyo yapabiliyor ama kese ya da lifleme yapılmamalı. Sadece kurulanırsa bir sorun olmuyor. Bu bantların yapışkan özelliği de oldukça güçlü. Sonrasında hastanın ağrısına göre üç veya beş kez tekrarlanabiliyor. Genellikle beş seanstan sonra hastanın ağrıları giderek azalıyor. Aynı anda vücudun bir çok bölgesine de uygulanabiliyor.

Herhangi bir yan etkisi var mı?

Hastanın alerjisi olmadığı sürece hiçbir sakıncası yok. Ağrı bantları, konforlu yaşama daha fazla olanak sağlıyor. Hastanın ilaç alımı azalıyor, gücü artıyor. Fizik tedavi ünitesine daha az geliyor. Bu anlamda maliyet açısından da hastaya faydası var. 

Hasta ağrı bandını kendi kendine uygulayabiliyor mu?

Hayır. Yapıştırma, germe gibi bir takım teknik uygulamaları var. Kasların başlangıç ve bitiş noktaları, yönleri, boyutu çok önemli. Takarken ve çıkarırken tekniği bilen ve eğitimli birinin yapması gerekiyor. Bunun için özel eğitimler veriliyor. Her fizik tedavi uzmanının veya fizyoterapistin bu tekniği bildiğini söyleyemeyiz.

Başarı oranı yüksek diyebilir miyiz?

Hastaların hemen hepsinden olumlu yanıt alınmaktadır. Bir kere, vücudunuzdaki bandın yapışık olduğu o bölgeyi özellikle koruyorsunuz. Hiçbir etkisi olmadığını düşünsek bile hastanın o bölgeye olan farkındalığı artıyor.

Hastanın herhangi bir hareketini engelliyor mu?

Bantların oldukça esnek bir yapısı var, bu yüzden engellemiyor. Bildiğimiz yara bantları gibi 5 santim uzunluğunda ince elastik bir bant. Arkası çekip yapıştırılır ama yapıştırma tekniği önemlidir.

Hareketten çok krem, tüy gibi bandın yapışmasını önleyecek bir durumun olmaması gerekiyor. Özellikle açık yaranın üstüne uygulanmaz. Hastanın egzaması, alerjisi varsa uygulanmaz ama onun dışında sağlıklı her deriye uygulanabilir.

Sporcular hiçbir ağrısı olmasa dahi kas güçlerini artırmak için ağrı bantlarını kullanıyorlar.


Mavi
Pambe
Yeşil
Siyah
RENKLERİ MEVCUTTUR



Çiğli'de ağrı bandı arayanları Çetin Medikal'e bekleriz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir