idrarın kırmızıya yakın olması / Hematüri Nedir? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıldır?

Idrarın Kırmızıya Yakın Olması

idrarın kırmızıya yakın olması

Hangi idrar rengi, hangi hastalığın habercisi? (Böbrek sağlığının sırrı)

İdrar renginin böbrek sağlığına yönelik dikkate alınması gereken önemli ipuçları verebildiğini belirten uzmanlar, her tuvalete gidişte idrarın rengini ve kokusunu gözlemlemenin özellikle böbrek hastalıklarının erken teşhisi açısından önemli olduğunu vurguluyor.

Yenilen bir besin sonrası vücudun kaşınması, kızarıklıklar, şişme, hapşırma gibi bazı belirtiler herhangi bir maddeye karşı oluşan tepkiyi gösterdiği gibi; ten rengi, saç dökülmesi, tırnakların şekli gibi belirtiler de yine vücudun verdiği sinyaller arasında. 

İdrar renginin de böbrek sağlığına dair dikkate alınması gereken önemli ipuçları verebildiğini belirten Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, özellikle çocukların bilinçlendirilmesi amacıyla yürüttükleri projeye değinerek şunları söyledi:

“Vakıf olarak hayata geçirdiğimiz projeler arasında yer alan öğrenci eğitimlerinde, idrar rengi ve sıklığı konusunu gerek sözlü, gerekse görsel çalışmalarla sıklıkla dile getiriyoruz.  Günlük yaşantı içerisinde dikkat etmeleri, sağlıkları adına idrar sıklığı ve rengini takip etmeleri konusunda yapmış olduğumuz uyarı ve bilgilendirmeler, çocuklar tarafından ailelere de iletilebiliyor.  Bu sebeple eğitimleri önemsiyor ve ara vermeden devam ediyoruz.”

İDRAR RENGİ VE KOKUSUNA DİKKAT!

Türk Böbrek Vakfı’ndan Nefroloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Bilal Görçin ise, idrar renginin verdiği ipuçlarının, günlük yaşamda sağlığa ilişkin bazı kararlar almaya ve sağlıklı alışkanlıklar benimsemeye teşvik edebileceğini, her tuvalete gidişte idrarın rengi ve kokusunu gözlemlemenin bir anlamda erken teşhis ve koruyucu hekimliğin ev veya işyerinde uygulanması olduğunu vurguladı:

“Böbreklerimiz karnımızın içerisinde en alt iki kaburganın altında ulaşılması zor iki organdır. En önemli görevi vücudumuzda her gün oluşan zehirli ve zararlı maddeleri kandan temizleyip atmaktır. Bunu, kişinin o gün aldığı sıvı miktarına göre idrar oluşturarak yapar. Böbreklerde oluşan idrar, idrar boruları yolu ile idrar torbasına (mesane) gelir. Mesanede belirli bir hacme ulaşan idrar, işeme hissi ile dışarı atılır. Teknolojinin bu kadar ileri olmadığı dönemlerde son ürün olan idrara bakılarak böbrekler hakkında tanılar düşünülmüştür. Çok eski hekimler idrar tahlili için, ‘idrara bakmak teleskop ile böbreğe bakmak gibidir’ demişler. İdrarın renginden ve kokusundan çeşitli hastalıkları teşhis etmişlerdir.”

 HANGİ İDRAR RENGİ NEYİN İŞARETİ?

Normal idrarın rengi sarının her tonu olduğunu belirten ve “İdrara rengini veren, ürokrom maddesidir. Açık sarı veya suya yakın renk çok sıvı tüketildiğini ve idrar yoğunluğunun en düşük seviyede olduğunu gösterirken, en koyu sarı ise sıvının az tüketildiğini veya böbreğe az sıvı geldiğini işaret eder” diyen Dr. Görçin, idrar rengindeki değişikliklerin gıdalarla veya ilaçlarla bağlantılı olabildiğini belirterek, hangi rengin hangi durumla açıklanacağını şöyle anlattı:

  • Parlak sarı idrar rengi normaldir ve B vitamini alanlarda da görülür.
  • Koyu sarı idrar rengi de normal olarak sınıflandırılır. B vitamini içeren gıdaların aşırı tüketimi ve bazı müshillerin kullanımında da koyu sarı renk görülebilir.
  • Çok açık renk, aşırı sıvı yüklenmesi veya böbreğe aşırı sıvı gelmesi durumunda su gibi idrar görülebilir. Günde 4-8 litre sıvı almasına bağlı olarak bol idrar yapması durumu olan “psikolojik polidipsi” veya böbrek tüplerinin son kısmında günlük çıkardığımız idrarı son olarak belirleyen ADH isimli hormonun olmaması veya etkisizliği sonucu oluşan, kişinin hiçbir hastalığı olmamasına rağmen günde 20-30 litre sıvı almasına bağlı olarak bol idrar yapması demek olan “şekersiz şeker hastalığı” (Diabetes İnsipitus) sorunu olanlarda da bu renk idrar görülür. Bu hastalar bir günde 20-30 litre su içip bir o kadar idrar çıkarırlar, daha doğrusu su işerler.
  • İdrar renginin pembe-kırmızı olduğu gözlemleniyorsa ve sorun eğer idrara kan karışmasına bağlıysa, durum ciddidir ve anormaldir. Günlük beslenmede aşırı pancar ve böğürtlen tüketilmişse ve bazı antibiyotiklerin kullanımı söz konusuysa, herhangi bir hastalık olmadan da idrarda pembe-kırmızı renk görülebilir.
Hangi idrar rengi, hangi hastalığın habercisi? (Böbrek sağlığının sırrı) - 1
  • Turuncu renkte idrar gözlemleniyorsa, havucun aşırı tüketiminden, B kompleks vitaminlerin veya bazı antibiyotiklerin kullanımından, bazı kan sulandırıcılardan ve kemoterapi ilaçlarından kaynaklanıyor olabilir. Böyle bir besin tüketimi veya ilaç kullanımı yoksa sıvı alımının az olduğuna işaret eder.
  • Mavi idrar rengi ise çok nadirdir, mavi gıda boyası içeren besinlerin tüketildiğini veya oldukça nadir görülen bir genetik hastalığı düşündürür.
  • Yeşil renkli idrar ise Psodomonans bakterisinin sebep olduğu üriner enfeksiyonu akla getirir.
  • Koyu kahverengi idrar; baklagillerin aşırı tüketimi, sıtma ilaçları, bazı antibiyotikler, sinameki gibi müshiller ve kas gevşetici ilaçların kullanımı gibi durumlarda ortaya çıkar.
  • Koyu mor idrar ise genetik bir hastalık olan “porfiri” belirtisidir. Sinir sistemi ve cildi tutan bu hastalığın pek çok belirtisinden biri de koyu mor idrar rengidir.
  • Bulanık kırmızı-pembemsi kirli renk idrar ise en ciddi böbrek iltihaplarında görülür.
  • Koyu bordo renkli idrar ise yine nefrit adı verilen böbrek iltihabının veya vaskülit adı verilen ciddi ilerleyici böbrek hastalığının belirtisi olabilir.  
  • Kanlı idrar veya idrara kan karışması ise her zaman anormaldir, aciliyetle ilgilenilmesi gereken bir sorunun varlığını gösterir. Sıklıkla üriner sistemin herhangi bir bölgesindeki taş ve enfeksiyonlarda görülür. Bu hastalıklarda idrar kanamasına azalıp çoğalan şiddetli ağrı veya idrar yaparken yanma eşlik eder. İdrarda gözle görülür ve tekrarlayan kan görülmesi ağrısız ise tümör akla gelir. Böbrek, mesane, prostat tümörleri ağrısız kanama yapar.
  • İdrarda köpük görülmesi, böbrekler yoluyla protein kaçağının belirtisidir. Genellikle tek başına fark edilir. Devamlı ve artarak sürmesi ciddi böbrek hastalığı belirtisidir.
  • Şeker ve tansiyon hastaları, hastalıklarının ilerleyen dönemlerinde böbreklerinin etkilendiğini protein kaçağının başlaması ile anlayabilirler. Bu nedenle idrarında köpük fark eden bir şeker veya hipertansiyon hastasının hekimine başvurması gerekir.

    Fotoğraflar: Getty Images Turkey

SAĞLIK HABERLERİ

Hematüri

Hematüri Nedir?

Hematüri, idrarda kan görülmesi anlamına gelmektedir. Bazı çocuklarda gözle görülür şekilde idrarın rengi kırmızı, kahverengi, çay rengi gibi renklere dönüşebilirken bazılarında da sadece idrar analizinde kan hücreleri görülebilir. Çocuğunuz ve sizin için bu korkutucu bir durum olsa da sakin olmanız önemli. Altta yatan nedenler genellikle aniden hayatı tehdit edici, tehlikeli sorunlar değildir ancak, bu önemli problemin bir uzman tarafından değerlendirilmesi gereklidir. 


Hematüri Nedenleri Nedir?

İdrarda kan görülmesinin nedenleri böbrekler veya idrar yollarının herhangi bir noktasından olabilir.
 

Hematüri Belirtileri Nelerdir?

Bazı çocuklarda herhangi bir belirti olmayabilir ve hematüri başka amaçlarla yapılan tam idrar analizinde tesadüfen saptanır. İdrarda kan gözle görülür derecede mevcutsa renk değişikliği pembe, parlak kırmızı, kahverengi veya çay rengi gibi tarif edilmektedir. Bu durumda idrar yaparken ağrı, karın ağrısı, bel boşluklarında ağrı söz konusu olabilir. Bazı çocuklarda da idrar yapmaya başlarken ya da sonunda damla damla kan gelmesi söz konusu olabilir. 
 

Hematüri Nedenleri Nelerdir?

Belli başlı öne çıkan nedenler aşağıda sıralanmıştır:
  • İdrar yolu enfeksiyonu (idrar yaparken belirgin ağrı hissi olur, ateş, bel boşluklarında ağrı olabilir)
  • Böbrek ve idrar yollarında taş olması (belirgin karın ağrısı, bel boşluklarında ağrı olabilir)
  • Üretrada (mesaneden sondaki idrar yolu) irritasyon (alerji, enfeksiyon)
  • Bazı böbrek hastalıkları (nefritik sendrom, IgA nefropatisi gibi)
  • Yoğun egzersiz
  • Travma
Bazı gıdalar veya ilaçlar idrar rengini kırmızıya boyayarak yanıltıcı renk değişikliğine yol açabilirler.
 

Hematüri Tanısı Koyulur?

Öncelikle ayrıntılı bir hikaye alınır, dikkatli bir muayene yapılır. Muayenede kan basıncı ölçümü çok önemlidir (bazı böbrek hastalıkları açısından). Ardından uzmanınız hangi testlerin yapılacağına karar verir. Sık kullanılan testler ve görüntüleme yöntemleri aşağıda sıralanmıştır:
  • Tam idrar analizi ve idrarda kan hücrelerinin yapısı incelenerek kanamanın varlığı ve kaynağı tespit edilir. Ayrıca idrarda protein varlığı da kontrol edilir ve eşlik ediyorsa bu yönde ek araştırmalara başlanır. Ailesel olguları değerlendirmek için bazen sizlerden de idrar analizi istenir.
  • Kan tahlilleri ile böbrek fonksiyonları değerlendirilir ve ek sağlık sorunu olup olmadığı kontrol edilmiş olunur.
  • Ultrasonografi yapılarak böbreklerin ve idrar yollarının anatomisi, taş varlığı ve diğer sorunlar açısından değerlendirme yapılır. 
  • Bilgisayarlı tomografi sadece doktorunuzun gerekli görmesi halinde (özellikle de travma olması durumunda) nadiren kullanılır. 
 

Hematüri Tedavisi Nasıldır?

Altta yatan nedene göre tedavi planı yapılmaktadır. Eğer idrardaki kan sadece testlerde görülüyor ve böbrekten kaynaklanmıyorsa genellikle yıllar içinde sorun yaratmadan kaybolur veya hafif şekilde devam eder. Ancak böbrek kökenli idrarda kan varlığı önemlidir ve düzenli izlem gerektirir. 
 

Hematüri Hastalığının Seyri Nasıldır?

Çocukların çoğunda bu durum geçici olup tehlikeli durumlara yol açmaz. Çocuklar düzenli aralıklarla takip edilerek düzelme olup olmadığı kontrol edilir, ek sorunlar açısından değerlendirilir. Ancak idrarda kan varlığının sebebi böbrek kökenli hastalıklar ise yakın ve düzenli takip çok önemlidir. Çünkü bu hastalıkların bazılarının kronik böbrek yetersizliğine ilerleme olasılığı olabilir. 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir