stajyer ehliyet kaç puan / Stajyer Ehliyet - Sigorta Rehberi

Stajyer Ehliyet Kaç Puan

stajyer ehliyet kaç puan

 Stajyer Ehliyet Nedir? Süresi ve Ceza Puanları Ne Kadardır?​​

Sürücü belgesine sahip olmak için çeşitli sınavları geçmek ve prosedürleri yerine getirmek gerekiyor. Üstelik sadece ehliyet alırken değil, ehliyeti aldıktan sonra da bazı prosedürler söz konusu. yılında değişen Karayolları ve Trafik Yönetmeliği ile hayatımıza giren stajyer ehliyeti kavramı da bunlardan biri.

Stajyer ehliyeti uygulaması içerisinde aday sürücülerin yerine getirmesi ve dikkat etmesi gereken prosedürler mevcut. Biz de “bu prosedürler nelerdir, stajyer ehliyetinin farkı nedir, stajyer sürücü olarak nelere dikkat edilmeli” sorularının cevaplarını sizin için derledik. 

Stajyer Sürücü Nedir?

yılından itibaren ilk defa “sürücü belgesi” alacak olanlar stajyer sürücü olarak trafiğe çıkabilmektedir. Daha önce sürücü belgesi olup sınıfını yükseltenler ve başka bir sınıftan sürücü belgesi alanlar için stajyer sürücülük geçerli değildir. Yönetmelikteki bu değişim ile ilk defa belge alacak kişiler dışında herhangi bir şekilde belgesi iptal olmuş ve yeniden belge alacak sürücüler de stajyer sürücü olarak sayılır. 

Ehliyet kursuna giderek yazılı sınavı ve direksiyon sınavını başarıyla tamamlayıp nüfus müdürlüklerinden ehliyet alan kişiler, stajyer sürücü olmaya hak kazanır. Stajyer sürücülerin sahip oldukları ehliyete ise stajyer ehliyeti veya stajyer sürücü belgesi denir. Tabii stajyer ehliyetin de bir süresi bulunur.

Stajyer Ehliyetin Süresi Ne Kadar Olur?

Stajyer ehliyet süresi 2 yıldır. Bu süre, ehliyet almaya hak kazanan sürücü adaylarının ehliyetlerini nüfus müdürlüğünden almalarıyla başlar. Yani direksiyon sınavını başarıyla tamamladıktan sonra sürücü kursu, sürücü adayına sürücü sertifikası verir. Sertifika ve diğer gerekli belgelerle birlikte ilgili nüfus müdürlüğünden sürücü belgesi başvurusu yapılır. Başvuru yapılan gün de stajyer ehliyet süresi başlar.

Stajyer Ehliyet Süresi Bitince Ehliyeti Değiştirmek Gerekli mi? 

Stajyer ehliyeti alan sürücüler, 2 yılı doldurduktan sonra aday sürücülükten çıkarlar. Bu durumda ehliyeti yenilemeye veya değiştirmeye gerek yoktur. 2 yılı başarıyla doldurmuş stajyer sürücüler, aktif bir sürücü olarak trafiğe çıkabilir ve bu sürücülere, normal trafik prosedürleri uygulanmaya başlanır.

Stajyer Sürücü Olanlar Nasıl Anlaşılır? 

Genel bir yargı olarak stajyer sürücülerin ehliyetinde bir ibare olduğu düşünülür. Ancak sürücü belgelerinde herhangi bir stajyer ibaresi yer almaz. Ancak belgenin ne zaman çıkarıldığına dair tarih, kartın üzerinde belirtildiği için bir sürücünün aday sürücü olup olmadığı anlaşılabilir.

Stajyer sürücülük süreciniz hakkında bilgi almak isterseniz E-devlet’e giriş yaparak “Sürücü Belgesi ve Şahıslara Yazılan Ceza Sorgulama” üzerinden aday sürücülük durumunuzu ve aktif ceza puanınızı öğrenebilirsiniz.

Stajyer Ehliyetin Diğer Ehliyetlerden Farkı Nedir?

Stajyer sürücülerin hakları normal sürücülerinkinden farklıdır. Bu farklar, ceza puanlarının işleyişi ve bazı ceza uygulamalarıdır. Mesela stajyer sürücülerin ml promil alkolle trafiğe çıkmaları durumunda ehliyetleri süresiz olarak ellerinden alınır. Ancak stajyerlik sürecini geçmiş sürücüler için bu limit ml promildir ve ehliyetlerine geçici süreliğine (6 aylık) el konulur. 

Stajyer Ehliyet Ceza Puanları Nedir?

Stajyer Ehliyet Süresi

Ceza puanları, trafik kurallarına uymayan sürücüler için uygulanan ceza sistemlerinden biridir. Ceza sistemine göre trafikte kural ihlali yapan sürücülere para cezasına ek olarak ceza puanı verilir. Bu puan 1 yıl içinde ceza puanına ulaşırsa ehliyete el konulur. 

Stajyer ehliyete sahip kişilerin ceza puan limitleri ise 75’tir. Yani stajyer sürücü, 1 yıl içinde 75 ceza puanına ulaşırsa ehliyetine kalıcı olarak el konulur. Bir yıl içinde 75 ceza puanı dolmazsa 2. yıla girildiğinde ceza puanı sıfırlanır. Bu noktada stajyer sürücüler için hangi kural ihlallerinin hangi ceza puanlarına eşit olduğunu açıklamakta fayda var.

Trafik Ceza Puanları

Stajyer ile normal sürücüler için trafikte yapılan kural ihlallerinin karşılığı olan ceza puanları konusunda bir farklılık bulunmaz. Bu nedenle stajyer ehliyet sahibi kişilerin, ceza puanlarını bilmeleri yeterli.

trafik ceza puanlarından bazılarını aşağıdaki tablodan inceleyebilirsiniz:

Trafik İhlaliCeza Puanı
Alkollü araç kullanmak20
Aracın plakasının olmaması20
Emniyet kemeri takmamak15
Kırmızı ışıkta durmamak20
Muayenesi yapılmayan araçla trafiğe çıkmak10
Kış lastiği kurallarına uymamak10
Araba sürerken cep telefonu kullanmak10
Yasal hız sınırını %30 ve daha fazla aşmak15
Bebek koltuğu kullanmamak10
Trafik levhalarına uymamak20

Ceza Puanını Dolduran Stajyer Sürücü, Ehliyetini Geri Alabilir mi?

Stajyer ehliyet sahibi bir sürücünün 75 ceza puanına ulaşması durumunda ehliyetine daimi olarak iptal edilir. Ardından kişinin tekrar sürücü kursuna tekrar kayıt yaptırması ve yeniden ehliyet almaya hak kazanması gerekir.

İptal durumu yaşayan aday sürücülerin, tekrar sürücü kursuna başlayabilmesi için psikolojik durumunun tespitine yönelik psikoteknik değerlendirmeden geçmesi şarttır. Psikoteknik testini başarıyla geçmesinin ardından sürücü kursuna başvurmaya hak kazanır. Sürücü kursundaki yazılı ve uygulamalı sınavları başarıyla tamamlaması sonucu stajyer ehliyeti ile tekrar trafiğe çıkabilir. 

MAPFRE Sigorta ile Yolculuklarınızı Güvence Altına Alın

Stajyer Ehliyete Uygulanan Ceza Puanları

Ulaşım yöntemlerinin arasında en çok kullanılan kara yolunda neyle karşılaşacağınızı bilemezsiniz. Bazen şans, bazen küçük bir dikkatsizlik hiç istenmeyecek kazalara yol açabilir. Bu nedenle MAPFRE Sigorta’dan ihtiyacınıza uygun Kasko Sigortası ve Zorunlu Trafik Sigortası yaptırarak hem maddi hem de manevi güvenceye sahip olabilirsiniz.

Stajyer Ehliyet Nedir? Süresi Ne Kadardır?

Stajyer sürücü (aday sürücü) kavramı, Karayolları Trafik Yönetmeliği ile yılı itibarıyla hayatımıza girmiştir. Bu noktada öncelikle “stajyer ehliyet ne demek?” sorusuna cevap vermek gerekir. Stajyer ehliyet; sürücü olmak isteyen kişilerin sürücü kurslarında eğitim alarak, bu süreci başarılı bir şekilde tamamladıklarında aldıkları ehliyenotet türüne verilen isimdir. Stajyer ehliyete sahip olan kişilere ise stajyer sürücü veya aday sürücü adı verilir.

Stajyer Ehliyet Nasıl Alınır?

Yaşın almak istediğin ehliyet sınıfı için uygunsa stajyer ehliyet almak için bir sürücü kursuna kaydını yaptırarak ilk adımı atabilirsin. Kursta gerekli eğitimleri alıp önce test şeklinde olan teorik sınava, ardından direksiyon sınavına tabi tutulursun. Sınavları başarıyla tamamladığında stajyer ehliyetini almaya hak kazanırsın. Ehliyet için gerekli belgeler konulu sayfamızdan bilmen gerekenleri öğrenebilirsin

Stajyer Ehliyet Kimleri Kapsar? 

İlk kez ehliyet belgesi alan, herhangi bir sebeple ehliyeti iptal edilen, yeniden sürücü belgesi alan kişilere ehliyet belgesi aldıktan sonra iki yıl süreyle aday sürücü olarak kabul edilir. .

Stajyer Ehliyetin Normal Ehliyetten Farkı Nedir?

İlk kez ehliyet alan (her ehliyet sınıfı için geçerli.) herkese ilk olarak stajyer ehliyet verilir. Stajyer ehliyetin süresi ise 2 yıldır. Normal ehliyetle arasında çok az fark vardır. Örneğin stajyer sürücülerin promil alkolle trafiğe çıkmaları durumunda ceza puanlarına bakılmaksızın ehliyetleri iptal edilir. Standart ehliyetliler için ise bu sınır promildir. Alkollü araç kullanım cezası ve alkol sınırı hakkında detaylı bilgi edinmek için yazımızı okuyabilirsin. 

Bir diğer fark da stajyer ehliyet ceza puanı sınırının farklı olmasıdır. Stajyer ehliyet uygulamasında bir sürücü 2 yıl boyunca 75 ceza puanına ulaşırsa ehliyeti süresiz iptal edilirken normal ehliyetli bir sürücü için bu süre 1 yıldır. Ceza puanı ise 'dür ve ehliyeti 2 aylığına elinden alınır. Peki, ceza puanı nedir ve ne için uygulanır?   

Stajyer Sürücüler İçin Ceza Puanları Nasıl İşler?

Trafikte kural ihlallerini en aza indirmek için ceza puanı sistemi uygulanır. Bu ceza puanları normal ehliyet için 1 yıl boyunca birikir ve sürücü ceza puanına ulaştığında ehliyeti 2 aylığına elinden alınır. 
Stajyer ehliyet uygulamasında sürücü 2 yıl içinde 75 ceza puanına ulaşırsa veya 0,20 promil alkol ile araç kullandığı tespit edilirse ehliyeti iptal edilir. Dolayısıyla “Stajyer ehliyet iptal olur mu?” sorusuna “evet” şeklinde yanıt verebiliriz. Yeniden ehliyetini alması için tekrar bir sürücü kursuna gidip psikoteknik raporu alması beklenir. Ehliyet yenileme ücretleri ile ilgili bilgi almak için yazımızı okuyabilirsin. 

Psikoteknik raporu; sürücülerin zihinsel özelliklerinin, gerekli yetenek ve becerilerinin, tutum-davranış ve alışkanlık gibi özelliklerinin sürücülük açısından ölçümünü yapar. Bu sayede kişilerin sürücü olmaya yeterliliği olup olmadığı öğrenilir.

Eğer sürücü, testi başarıyla geçerse ehliyet almak için sürücü kursu için başvuruda bulunabilir. Kursu başarıyla tamamladığında ise 2 yıl sürecek stajyer ehliyetini almaya hak kazanır. Ayrıca ceza puanı sistemi hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsan “ Ceza Puanı Dolunca Ne Olur?” başlıklı içeriğimizi okuyabilirsin.

Stajyer Ehliyet Ceza Puanı Ne Zaman Sıfırlanır? 

Trafik ceza puanları, 1 yıl üzerinden hesaplanmaktadır. Yani, bugün aldığın ceza puanı, üzerinden 1 yıl geçtiğinde sınırlanır. 

Stajyer Sürücü Belgesinde “Stajyer” İbaresi Var mı?

Stajyer ehliyetin farkı nedir? Stajyer ehliyetle ilgili en çok merak edilen konulardan biri de stajyer sürücü ehliyeti ile normal ehliyetler arasında fark olup olmadığıdır. Stajyer ehliyette, “stajyer sürücü” ibaresi bulunmaz.

Stajyer sürücülerin stajyer olduğu bilgisi emniyet sistemindeki kayıtlarda ve e-devlet üzerinden görülebilir. Ayrıca sürücü belgesinin üzerindeki tarih 2 yılı aşmadıysa da sürücünün stajyer sürücü olduğu anlaşılır.

Stajyer Sürücüler Yurt Dışında Araç Kullanabilir mi?

Türkiye Cumhuriyeti’nde asli ehliyeti olanlar; içinde Almanya, Belçika, Danimarka, Güney Kore ve Brezilya’nın bulunduğu 84 ülkede araç kullanabilirler. Ancak stajyerlik süresi dolmamış sürücüler asli sürücü olana kadar söz konusu ülkelerde maalesef ehliyetlerini kullanamazlar. Ayrıntılı bilgi için sürücü belgelerinin geçerli olduğu ülkeler listesini inceleyebilirsin.

Stajyer Sürücü Şehir Dışına Çıkabilir mi? 

Stajyer ehliyeti olan aday sürücüler, normal ehliyet sahibi sürücüler gibi tek başlarına şehir dışına çıkabilirler. 

Stajyer Sürücü Tek Başına Araç Kullanabilir mi? 

Stajyer ehliyete sahip aday sürücüler tek başına araç kullanabilirler. Dolayısıyla stajyer ehliyet sahiplerinin araç kullanırken yanlarında tecrübeli sürücünün bulunmasına gerek yoktur. 

Stajyer Sürücü Uzun Yol Yapabilir mi? 

Stajyer ehliyete sahip sürücüler, uzun yola çıkabilirler. Stajyer sürücü olman uzun yola gitmene engel değildir. 

Stajyerlik Süresi Bitince Ehliyeti Değiştirmek Gerekir mi?

Stajyer ehliyet alındıktan sonra 2 yıl doldurulduysa artık stajyer sürücü kuralları geçerli değildir. Tüm değerlendirmeler normal ehliyet kurallarına göre uygulanır. 2 yıl dolduktan sonra ehliyeti yenilemeye, değiştirmeye veya tekrar para yatırmaya da gerek yoktur. Aracın için hızlı kasko teklifi adımlarını inceleyebilirsin.

Trafik kazalarının çeşitli sebepleri vardır. Ancak en yaygın trafik cezaları istatistiksel olarak bilinir. Peki, en yaygın trafik ihlalleri ve karşılığındaki yılı ceza puanları neler ? Gelin hazırladığımız tabloyu birlikte inceleyelim.

Trafik Cezaları Trafik Ceza Puanları Trafik Ceza Tutarları
Kırmızı ışıkta geçmek20 TL
Alkollü araç kullanmak20 TL
Emniyet kemeri takmamak15 TL
Muayenesiz araç kullanmak10 TL
Hatalı sollama yapmak20 TL
Yakın takip20 TL
Sağa veya sola dönüşte yayalara yol vermemek20 TL
Plakasız araç kullanmak20,25 TL
Ehliyet sınıfı dışında araç kullanmak20 TL
Ehliyeti yanında olmadan araç kullanmak5,50 TL
Trafik levhalarına uymamak20 TL
Hız sınırını %10 ile %30 arasında geçmek10,50 TL
Hız sınırını %30 ile %50 arasında geçmek15 TL
Hız sınırını %50’den fazla geçmek15 TL
Otobüs duraklarında park etmek10 TL
Tehlikeli manevra yapmak20,50 TL
Dönüşlerde niyetini belli edecek şekilde işaret vermemek20,50 TL

 

Trafik Ceza Puanları Ne Zaman Silinir ?

Trafik ceza puanları yıllık olarak silinmektedir. Eğer e-devlette trafik ceza puanınızı sorgularsanız 1 yıl içerisinde aldığınız puanları görürsünüz. Ancak belirtmeliyiz ki birçok sürücü ceza puanlarının her yıl ocak ayının ilk günü sıfırlandığını zannetse de bu doğru değil. Sıfırlanma işlemi sürücünün cezayı aldığı tarihin üzerinden tam 1 sene geçtikten sonra gerçekleşir. Örneğin, yılında bir kural ihlali yaptınız ve bu yüzden ceza puanı aldınız. Bu ceza puanının ehliyetinizden silinmesi yılında gerçekleşecektir.

1 yıldan daha önce yapmış olduğunuz trafik ihlalleri yüzünden aldığınız trafik ceza puanları bu sistemde görüntülenemez. Eğer 1 yıldan daha önce aldığınız trafik ceza puanlarını görmek istiyorsanız size en yakın trafik şubesine gitmeniz yeterli olacaktır.

Stajyer Ehliyet Ceza Puanı Uygulamaları

Stajyer ehliyet, yeni ehliyet alan sürücülerin ehliyet sahibi olmalarından sonraki ilk 2 yılı kapsamaktadır. Bu ehliyet sahiplerinin diğer sürücülerden farklı olarak 2 sene boyunca sadece 75 trafik ceza puanları almaması gerekmektedir. Stajyer ehliyet sahibi olan sürücünün 75 ceza puanı limitini aşması durumunda ehliyetine el konulur. Daha sonra ise gerekli tetkiklerin yapılması adına psikoteknik testine girmesi zorunlu hale gelmektedir. Bu testi başarı ile geçen sürücülerin ehliyet kursuna tekrar başvuru yapması ve sonrasında tekrar ehliyet almaları gerekmektedir. Bütün bu saydıklarımız sebebi ile stajyer sürücülerin ehliyet aldıktan sonraki ilk 2 yıl trafikte oldukça dikkatli olmaları gerekmektedir.

Sıfır km araba fiyatları ve özellikleri için tıklayın

Stajyer Ehliyet Nedir?

Trafik Sigortası Teklifi Al »

Kasko Sigortası Teklifi Al »

Stajyer ehliyet, stajyer sürücülerin ehliyetlerine verilen isimdir. Stajyer ehliyet uygulamasında sürücü adayının 2 sene boyunca 75 ceza puanına ulaşmaması isteniyor. Eğer sürücü bu ceza puanına ulaşırsa ehliyetine el koyuluyor ve psikolojik durumunun tespit edilmesi için psikoteknik testine giriyor. Bu testten başarıyla geçen sürücülerin ehliyet kursuna tekrar başvuru yapması ve tekrar ehliyet alması gerekiyor.


Stajyer ehliyet uygulamasına bağlı kalınarak, sürücünün iki sene boyunca 75 ceza puanına ulaşmaması gerekiyor. İki sene süresince 75 ceza puanına ulaşırsa ehliyetine el konulacak. Bu nedenle yeni uygulama kapsamında, stajyer ehliyet sahiplerinin trafik kurallarını çok iyi bilmesi ve bu kuralara uyması daha da önem kazanıyor. Ehliyetine el konulan sürücünün psikolojik durumunun tespiti için psikoteknik testine girdikten sonra psiko-teknik belgesi alırsa bir sürücü kursuna başvurarak yeniden ehliyet alması gerekecek.

Sahip oldukları ehliyetlere el konulmaması ve yeniden ehliyet almamak için stajyer ehliyet uygulamasına tabi olan sürücülerin trafikte çok dikkatli olmaları ve tüm kurallara uyum göstermeleri oldukça önemli. Hal böyle olunca stajyer ehliyet sahiplerinin iki yıl boyunca trafikte mümkün olduğunca ceza almamaya ve 75 ceza puanını doldurmamaya dikkat etmeleri gerekiyor. Peki, sürücülerin hangi kusurlu hareketleri almarına sebep oluyor?

Ehliyet randevu işlemleri hakkında detaylı bilgi için Ehliyet Randevusu Nasıl Alınırsayfasını inceleyebilrsiniz.

Trafikte Ceza Alınmasına Sebep Olan Durumlar

20 Ceza Puanı

  • Alkollü araç kullanırken ilk kez yakalanmak
  • Alkollü araç kullanırken ikinci kez yakalanmak
  • Yönetmeliğe aykırı plaka takmak 
  • Plakasız trafiğe çıkmak 
  • Sahte plaka takmak 
  • Yasak alanda sollama yapmak
  • Takip mesafesine uymamak Kavşaklarda yavaşlamamak ve kavşak kurallarına uymamak 
  • Araç üzerinde bulunan her türlü ekipmanın çalışmaması
  • Bulunduğu şeritte yolun hız durumuna uygun olmayacak şekilde araç sürmek, sol şeridi gereksiz yere sürekli ihlal etmek, hatalı sollama yapmak


15 Ceza Puanı

  • Plakaların okunmasını engelleyecek hareketlerde bulunmak
  • Emniyet kemeri takmamak
  • Hız sınırı tabelasının bulunduğu yerlerde hız sınırını % aşmak
  • Hız sınırını %50 aşmak
  • Uzağı gösteren ışıkları gereksiz yere uzun süreli yakmak
  • Sis lambalarını gereksiz yakmak



10 Ceza Puanı

  • Sürüş sırasında cep telefonu kullanmak 
  • Taşıma sınırının üstünde yolcu taşımak
  • Aracın muayene süresi geçtikten sonra trafik polisi tarafından yakalanmak
  • Araçların cinsine göre araçlarda bulundurulması zorunlu olan ekipmanları araçlarda bulundurmamak
  • Araç üzerinde teknik bir değişiklik yapılması durumunda bu durumu bildirilmemek
  • Araçta yüksek seste müzik dinlemek
  • Seyir halindeyken araçtan çöp atmak:
  • Hız sınırını % aşmak
  • Ruhsat (trafik tescil belgesi, trafik belgesi ve plaka) olmaksızın trafiğe çıkmak

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir