anne sütü buzlukta 6 ay saklanır mı / Anne sütü nasıl saklanır? Buzdolabında ve buzlukta anne sütü saklama süresi

Anne Sütü Buzlukta 6 Ay Saklanır Mı

anne sütü buzlukta 6 ay saklanır mı

Anne s&#;t&#; nasıl saklanır? Buzdolabında ve buzlukta anne s&#;t&#; saklama s&#;resi

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Haziran 28,

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Anne sütü, bebekler için en önemli besin kaynağı. İçinde bebeğin büyümesi ve gelişmesi için gerekli olan tüm besinler ve vücuttaki su dengesini sağlamak için gerekli sıvı vardır. Diğer yandan içerdiği antikor ve hücrelerle enfeksiyon ve alerjenlere karşı koruyucudur. Anne sütünün depolanması gerektiği durumlarda da saklanmasına çok dikkat edilmesi gerekiyor. Peki anne sütü nasıl saklanır? İşte buzdolabında ve buzlukta anne sütü saklama süresi

1/4Anne sütü nasıl saklanır Buzdolabında ve buzlukta anne sütü saklama süresi
2/4Anne sütü nasıl saklanır
3/4Buzdolabında ve buzlukta anne sütü saklama süresi
4/4Anne sütü nasıl saklanır Buzdolabında ve buzlukta anne sütü saklama süresi

Dondurulmuş anne sütü ne kadar sürede, kaç saat içinde tüketilmeli? Buzlukta saklanan anne sütü nasıl verilir?

Anne sütü, annelerin doğumdan itibaren ürettiği, yeni doğanlar için temel besindir. Dünya Sağlık Örgütü, bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütüyle, 6 aydan sonra ek gıdalarla desteklenerek en az 2 yaşa kadar anne sütü içmesini önermektedir. Yeni doğana gerekli olan demir, protein, vitamin ve yağı tek başına karşılayabilen anne sütü, bebeği enfeksiyonlara karşı da korumaktadır. Sindirimi oldukça kolay olan anne sütü, bebeklerin gelişimini desteklerken anne-bebek arasındaki sevgi bağını kuruyor. Fakat anne sütünü bozulmadan ve besin değerlerini kaybetmeden saklayabilmek için doğru yöntemleri kullanmak gerekiyor.

ANNE SÜTÜ NE KADAR SÜRE SAKLANIR?

Anne sütünün ne kadar saklanabileceği saklanma koşullarına göre değişmektedir. Sağlık Bakanlığı'nın yılında yayınladığı yazıya göre anne sütünü saklama koşulları şunlardır:

  • Oda Sıcaklığında (°C) – 3 Saat
  • Buzdolabında (
  • Dondurucuda (°C) – 3 Ay

BUZLUKTA SAKLANAN ANNE SÜTÜ NASIL VERİLİR?

Buzlukta ya da dondurucuda saklanan anne sütünün sıcaklığını arttırmak veya çözdürmek için yapmanız gereken oldukça basittir. Dondurucuda saklanan anne sütünü bir gece önceden buzdolabına koyun. Ertesi gün bir kâsenin içine sıcak veya ılık su ile doldurun ve anne sütünün içinde olduğu poşeti ya da şişeyi kâsenin içine oturtun.

Anne sütünü ısıtmak veya çözdürmek için sütü kesinlikle ateşin üstüne koymayın. Kaynatmak, anne sütünün içindeki besin değerlerine zarar verecektir.

Anne sütünü ısıtmak için mikrodalga da kullanmamalısınız.

Anne sütünü çözdürürken yüzeyde kaymak ve süt katmanı oluşabilir. Hafifçe karıştırarak sıcaklığın yayılmasını ve kaymağın dağılmasını sağlayabilirsiniz. Sütü çalkalamayın.

Son olarak anne sütünün sıcaklığını kontrol ediniz. Süt oda sıcaklığında olmalı, bilek içine damlatıldığında bile yakmamalıdır. Bu sıcaklık bebek için uygundur.

DONDURULMUŞ ANNE SÜTÜ NE KADAR SÜREDE TÜKETİLMELİ?

Dondurulmuş anne sütü buzdolabında saklandığında 24 saat içerisinde, oda sıcaklığında saklandığında saat içerisinde tüketilebilir. Anne sütü tekrar dondurulmamalıdır.

DONDURULMUŞ ANNE SÜTÜNÜN BOZULDUĞU NASIL ANLAŞILIR?

Süt çözüldükten sonra sabunumsu yahut metalik bir koku alabilirsiniz. Bu sütün bozulduğu anlamına gelmemektedir. Sütün bozulup bozulmadığını anlamak için küçük bir miktarı alıp kaynatarak kesilip kesilmediğine bakabilirsiniz.

ISITILAN ANNE SÜTÜ NE KADAR DAYANIR?

Ilık su içerisinde çözdürülüp ısıtılan süt 30 dakika ila 1 saat içerisinde kullanılmalıdır.

Anne sütü nasıl saklanır: Anne sütü saklama hakkında her şey

Emzirme döneminde sütünüzü önceden hazırlayıp saklamak için pek çok sebebiniz olabilir. İş yerinde olacağınız ya da bebeğinizi birebir besleyemeyeceğiniz diğer zamanlar için anne sütü nasıl saklanır? Sütünüzü güvenli bir şekilde hazırlama, saklama ve kullanma üzerine ipuçlarını keşfetmek için yazımızın devamına göz atın.

Saklama kabı seçimi

Taze pompalanmış anne sütünü temiz bir cam kapta saklayabilirsiniz. Alternatif olarak sıkı kapaklı sert plastik saklama kaplarını da kullanabilirsiniz. Anne sütü saklama kabı seçerken BPA içermemesine dikkat etmeniz tavsiye edilir. Önceden sterilize edilmiş anne sütü saklama poşeti de iyi bir alternatif olabilir.

Sütün miktarını belirleme

Sütünüzü tek kullanımlık olarak hazırlayıp saklamanız tavsiye edilir. Böylece ziyan olmasını engellemiş olursunuz.

Eğer bebeğinizi kreşe gönderiyorsanız saklama kabına miniğinizin ismini ve sütün hazırlandığı tarihi ekleyebilirsiniz. Anne sütü saklama süresi dondurucuda daha uzun olacağı için bu yöntemi de tercih edebilirsiniz. Bu durumda tek kullanımlık miktarda hazırlamanız idealdir. Kabın üzerinde bir miktar boşluk kalacak şekilde yerleştirerek soğuktan olabilecek genleşme ve kap çatlamalarının önüne geçmiş olursunuz.

Süt sağmak için gerekli hijyen koşulları

Sütünüzü hazırlarken bakteri bulaşmaması için alabileceğiniz bazı önlemler var. Süt sağma işleminden önce göğüs pompasını sterilize ettiğinizden emin olun. Bu işlemi tüm parçaları dakika kadar kaynatarak gerçekleştirebilirsiniz. Kullandığınız göğüs pompasının temizleme önerilerine de göz atabilirsiniz. Bazı ürünlerin sterilize edilme şekilleri daha farklı olabilir; kullanım talimatı sizi yönlendirecektir.

Saklama süresi

Anne sütü saklama koşulları ihtiyacınıza göre şekillenebilir. Kullanacağınız zamana bağlı olarak oda sıcaklığında, buzdolabında veya buzlukta saklamak isteyebilirsiniz. Oda sıcaklığında 4 saate kadar, soğutucuda 24 saate kadar, buzdolabında ise 3 güne kadar saklayabilirsiniz. 0 derece ve altındaki dondurucularda anne sütü saklama süresi 6 aya kadar uzar. -4 derece sıcaklığı ve bu seviyenin altında sıcaklığa sahip dondurucularda ise 12 aya kadar saklayabilirsiniz.

Dondurulmuş anne sütünü çözdürme yolları

Saklama kabını soğuk suya tutarak çözme işlemine başlayabilirsiniz. Süt çözülmeye başladığında sıcak suyun altına tutarak devam edebilirsiniz.

Buzluktan çıkardığınız sütünüzü buzdolabında çözülmeye bırakabilirsiniz. Bu şekilde çözünme 24 saate kadar süreceği her anne için pratik olmayabilir. Çözüldükten sonraki ilk 24 saatte sütü bebeğinize verebilirsiniz. Sütünüzü dondurarak kullanıyorsanız dikkat etmeniz gereken birkaç nokta daha var. Asla çözülmüş sütü tekrar dondurmamalısınız ve sütü oda sıcaklığında kendi kendine çözülmeye bırakmamalısınız. Bu adımlara da dikkat ederek sütünüzü güvenle stoklayabilirsiniz.

Anne sütü nasıl ısıtılır?

Eğer isterseniz dolapta sakladığınız sütü ısıtarak da bebeğinize verebilirsiniz. Yine de bu işlemin gerekli olmadığını hatırlatalım. Bebekler anne sütünü oda sıcaklığında da tüketebilir. Anne sütü nasıl ısıtılır merak ediyorsanız, aşağıdaki yöntemleri uygulayarak sütünüzü ısıtabilirsiniz:

- Sütü şişesiyle birlikte sıcak suyun içerisine koyarak ısıtabilirsiniz. - Sütü mikrodalgada ısıtmanız tavsiye edilmez. Çok yüksek sıcaklık anne sütünün bağışıklık sağlayıcı besinlerinin yok olmasına neden olur. - Sütü bebeğinize vermeden önce sıcaklığını kontrol etmenizde fayda var. Çok sıcak süt bebeğiniz için uygun olmayacaktır. - Sütü ısıttıktan sonra 2 saat içerisinde bebeğinize verebilirsiniz. Bu süreyi aştıktan sonra sütü vermeniz tavsiye edilmez.

Stoklanmış anne sütü ve taze anne sütü arasındaki farklar

Buzdolabında saklanan veya dondurucudan çözülen anne sütü, taze sağılmış anne sütünden farklı görünebilir. Hatta kremsi ve sütlü olmak üzere iki ayrı katmana ayrılabilir. Bu tamamen normaldir. Sütü yavaşça karıştırarak tekrar homojen bir hale getirebilirsiniz.

Dondurulup çözülmüş süt, süt yağlarındaki değişim nedeniyle farklı kokabilir veya tadabilir. Bebeğiniz için hala güvenlidir ve çoğu bebek farkı fark etmeyecektir.

Önceden hazırladığınız süt ile taze sütünüzü oranında karıştırabilirsiniz. Bunu yaparken iki sütün sıcaklıklarının birbirine yakın olmasına dikkat etmelisiniz.

Bahsettiğimiz anne sütü saklama ipuçlarından yararlanarak kendiniz ve bebeğiniz için en doğru yöntemi bulabilirsiniz. Meşgul bir anne iseniz sütünüzü stoklamanız hayatınızı kolaylaştıracak, diğer aile üyelerinin stoklanan sütü kullanarak bebeği beslemesinin yolu açılacaktır.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Anne sütünü buzdolabından çıkardıktan sonra ne kadar süre dışarıda tutabilirsiniz?

Anne sütü belli bir saklama süresinden sonra buzdolabından çıkarıldıysa, oda sıcaklığına ulaştığında 4 saate kadar 25°C’de tutulabilir.

Anne sütü ısıtıldıktan sonra ne kadar süre içinde içirilmelidir?

Anne sütünü ısıttıktan veya oda sıcaklığına getirdikten sonra iki saat içinde bebeğinize vermelisiniz.

Ne kadar anne sütü saklamalıyım?

İstediğiniz kadar anne sütü saklayabilirsiniz, ancak anne sütünü iki ila dört onsluk porsiyonlar (bebeğinize bir beslemede verilecek miktara göre değişebilir) içeren saklama kaplarında saklamak, boşa harcanmaması için iyi bir fikirdir.

Anne sütü oda sıcaklığında ne kadar süre kalabilir?

Anne sütünü oda sıcaklığında 4 saate kadar 25°C’den daha sıcak olmayan bir sıcaklıkta saklayabilirsiniz.

Anne sütü buzdolabında ne kadar kalabilir?

Buzdolabında (3,89°C veya altına ayarlanmış), anne sütünü 3 güne kadar saklayabilirsiniz. Sütü buzdolabının kapağında saklamamaya dikkat edin, çünkü buzdolabını açtığınızda o alan sıcaklıkta dalgalanma gösterebilir.

Anne sütü dondurucuda nasıl saklanır?

Anne sütü 6 aya kadar, tercihen dondurucunun arka bölümümde dondurulabilir (dondurucunuz 0 derece veya altına ayarlanmışken). °C’ye ayarlanmış derin dondurucuda 12 aya kadar saklanabilir.

Anne sütü soğutucu poşette ne kadar dayanır?

Kısa bir yolculuk yapmayı planlıyorsanız veya anne sütünü bir bakıcıya taşımanız gerekiyorsa, 24 saate kadar donmuş buz paketleri ile bir soğutucuda saklanabilir. Soğutucu poşetten çıkarıldıktan sonra anne sütü bebeğinize mümkün olan en kısa sürede verilmeli veya hemen buzdolabına veya derin dondurucuya yerleştirilmelidir.

Anne Sütü Ne Kadar Sürede Bozulur?

Yazar: Fatma Nur Olcay -

Tahmini Okuma Süresi: 2 Dakika 54 Saniye

Anne Sütü Ne Kadar Sürede Bozulur?

Anne sütü bir çok mucizeye sahip büyülü bir besin kaynağıdır. Bazı zamanlar bu beyaz altın&#;ı, süt pompası ile sağarak sonra kullanmak için saklamak gerekebilir, özellikle çalışan bir anne iseniz.

Anne sütü de diğer sütler gibi, oda sıcaklığında uzun süre saklanamaz. Her ne kadar bakteri oluşumuna diğer sütlerden daha fazla dirençli olsa da, oda sıcaklığında 6 saatten fazla bekleyen bir süt kullanılmamalıdır. Bazı uzmanlar bu sürenin 10 saate kadar çıkabileceğini söyle de, temkinli olmakta fayda vardır, zira sağlık ile ilgili konular riske edilemeyecek kadar önemlidir.

Anne Sütünün Bozulma Süreleri

Öncelikle anne sütünü muhakkak temiz bir kapta ve ağzı kapalı bir biçimde saklamalısınız.

Oda sıcaklığında (+25°C) 6 saate kadar bozulmadan bekleyebilir.

Anne sütü saklama çantalarında (ya da buzlu portatif dolaplarda) (-4°C ile +4°C arasında) 24 saate kadar saklanabilir. Bu gibi portatif dolaplarda ve çantalarda, yeterince buz olduğundan emin olunmalıdır. Eğer 24 saat sonunda dolabı açtığınızda hiç buz kalmamış ve sütün bulunduğu kap serinliğini kaybetmişse, buzların ne zaman eridiğini bilemeyeceğimiz için bu sürü kullanmamanızı tavsiye ederiz.

Buz dolabının normal bölümünde (+4°C) sakanan bir süt, 4 gün boyunca tazeliğini korur, 5. gün bakteri oluşumuna el verişli duruma gelir. Bu nedenle ilk 5 günden fazla buzdolabında beklemiş bir süt çocuğa verilmemelidir. Ayrıca, buz dolabında sakladığınız sütü, mümkün olduğunca arka tarafa yakın tutmanız gerekir, buzdolabının kapağında bulundurmamalısınız, buzdolabınızın kapağını gün içerisinde bir çok kez açıp kapattığınız için, kapak bölümü iç kesimlere göre daha sıcak olacaktır. Bu da bakterilerin oluşmasına daha uygun bir ortam sağlayacaktır.

Tek kapaklı buzdolaplarının dondurucu bölümünde (°C) 2 hafta kadar saklanabilir.

Çift kapaklı buzdolaplarının dondurucu bölümünde ise (°C) ay boyunca bakteri oluşmadan saklanabilir. Burada da yine sütün arka tarafa mümkün olduğunca yakın olması önemlidir.

Sabit dereceli derin dondurucularda (°C), 6 ila 8 ay boyunca sütünüzü saklayabilirsiniz. Dondurulmuş sütler, sağlık açıısından herhangi bir sorun teşkil etmezler, ancak süt bileşimindeki bazı lipidlerin yapısı bozulduğu için sütün kalitesi taze süte kıyasla daha az olacaktır.

Anne Sütünü Nasıl Saklamalıyım?

Her organik yiyecek ve içecekte olduğu gibi, anne sütünde de zamanla bakteriler oluşarak bozulmasına neden olur. Ancak alacağınız önlemler, bozulma sürecini yavaşlatarak, sütünüzün daha uzun süre bozulmadan saklanabilmesine olanak sağlar.

Öncelikle, sütünüzü sağmadan önce muhakkak ellerinizi yıkamanız gerekmektedir. Ayrıca sütün saklanacağı kabın hava almamasına ve temiz olmasına dikkat etmelisiniz.

Sütünüzü bir kaç saat sonra kullanacaksanız, buzdolabına koymanıza gerek yoktur. Ancak bu tutum, bulunduğunuz bölgenin sıcaklığına göre değişkenlik gösterecektir. yaz aylarında iseniz ve  sıcak bir bölgede yaşıyorsanız bir kaç saat için bile olsa, buzdolabında saklamanız sizin yararınıza olur. Aynı şekilde, kış ayında olmanıza rağmen evinizin içi 25°C&#;nin üstünde bir sıcaklığa sahipse, yine buzdolabında saklamanız gerekir.

Buzdolabına koyduğunuz sütleri, mümkün olduğunca arka kısımlara koymanız önemlidir. Buzdolabının arka kısımlarının sıcaklığı, ön taraflara ve kapak kısmına göre daha stabildir. Bu da sıcaklığın yükselerek bakteri oluşumuna ortam hazırlama riskini azaltacaktır.

Sakladığınız sütlerin üzerine tarih ve saat eklemeyi kendinize bir alışkanlık haline getirin. Böylelikle karışıklıkların önüne geçmiş olursunuz.

Saklama süresi sınırları içinde olduğunu düşündüğünüz sütleri, kullanmadan önce muhakkak koklayın, eğer ekşi bir koku sezinliyorsanız, tereddüt etmeden sütü atın.

Donmuş Anne Sütü Nasıl Isıtılır?

Dondurulmuş anne sütünü kullanmadan bir gün önce dondurucu kısımdan buzdolabının normal kısmına koyabilirsiniz. Böylelikle kullanmadan önce sütünüz erimiş olacaktır. Önceden dondurulmuş bir süt, buzdolabında 12 saat bekleyebilir.

Dondurulmuş sütün oda sıcaklığında erimesine izin vermeyin, bu tutum bakteri oluşma riskini arttıracaktır. Ayrıca mikrodalgada ısıtmayın, mikrodalga nedeni ile sütün içinde bazı noktalar çok daha sıcak olabilir ve bebeğinizin ağzını yakabilir.

Eğer dondurucudan çıkardığınız sütü acilen kullanmanız gerekiyorsa, musluğu soğuk kısımda açarak süt kabının dışını ıslatmaya başlayın ve yavaş yavaş musluk suyunun sıcaklığını arttırın. Böylelikle sütün erimesini sağlayabilirsiniz.

Buzdolabından çıkan donmamış sütü de, yine musluk altında yavaş yavaş ılıştırabilirsiniz. Ayrıca bir tencere içerisinde bir müddet su ısıtarak ocağı kapatabilir, daha sonra buzdolabından çıkardığınız sütü, kabı ile birlikte kapağını açmadan bu sıcak suyun içine koyabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken, suyun kaynayacak kadar sıcak olmamasıdır.

Anne sütünün çok fazla ısıya maruz kalması, sütün kalitesini düşürür. bu nedenle mümkün olduğunca yavaş ısıtmalı ve kaynatmamalısınız.

Dondurulmuş sütü erittikten sonra tekrar dondurmayın, bu tutum sütün yapısını bozacaktır.

Dondurulduktan sonra eritilen sütü kullanırsanız buzdolabında maksimum 2 saat kadar daha bekletebilirsiniz. Kapağı açıldığı ve hava ile temas ettiği için bakteri oluşma ihtimali yüksek olacaktır.

Bekletilmiş Anne Sütü İle İlgili Detaylar

Anne sütü saklandığı zaman sütün yağlı kısmıyla sulu kısmı birbirinden ayrılabilir. Bu normaldir. Sütünüz bu şekilde ayrılmışsa biberonu bebeğe vermeden önce nazikçe dairesel hareketlerle çalkalayarak iki bölümün karışmasını sağlayabilirsiniz. Ancak sütün içerisindeki protein bileşimini etkileyebileceği için hızlı hareketlerle çalkalamayın.

Kimi zaman erimiş anne sütü taze sağılmış anne sütünden farklı kokabilir. Bunun nedeni sütün içindeki yağların kırılımıdır ve bu normal bir süreçtir.

Bebeğinizin ağzında bakteriyel bir enfeksiyon olan pamukçuk rahatsızlığı varsa bu hem onun ağzını hem de meme uçlarınızı etkiler. Pamukçuk döneminde hala süt sağarak saklayabilirsiniz. Ancak pamukçuk tedavi olduktan sonra rahatsızlığın olduğu dönemde sağdığınız sütleri atmalısınız.

 

Kaynaklar: AAP. Anne sütü dondurmak ve soğutmak için ipuçları. Amerikan Pediatri Akademisi. //seafoodplus.info [Erişim Ekim ] Emzirme Tıbbı Protokolü Komitesi Akademisi. ABM Klinik Protokolü # 8: Tam süreli bebekler için ev kullanımı için insan sütü saklama bilgileri. Emzirme Tıbbı 5 (3): //seafoodplus.info%%%20English%20revised%pdf [Erişim Ekim ] CDC. İnsan sütünün uygun şekilde taşınması ve depolanması. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri. //seafoodplus.info [Erişim Ekim ] LLLI. İnsan sütünün saklanması. La Leche Ligi Uluslararası. //seafoodplus.info%20Sheets/english/_storing_human_seafoodplus.info [Erişim Ekim ] Mayo Kliniği. Anne sütü ne kadar süre saklanır? //seafoodplus.info?pg=2 [Erişim Ekim ] OWH. Anne sütü pompalamak ve saklamak. Kadın Sağlığı Bürosu. //seafoodplus.info [Erişim Ekim ] Güncel. Preterm bebek için anne sütü ifadesi. //seafoodplus.info?source=search_result&search=breast%20milk%20storage&selectedTitle=2~8#H16 [Erişim Ekim ]

 

İlk Yayın Tarihi: 15 Mart @

Anne sütü bir çok mucizeye sahip büyülü bir besin kaynağıdır. Bazı zamanlar bu beyaz altın&#;ı, süt pompası ile sağarak sonra kullanmak için saklamak gerekebilir, özellikle çalışan bir anne iseniz.

Anne sütü de diğer sütler gibi, oda sıcaklığında uzun süre saklanamaz. Her ne kadar bakteri oluşumuna diğer sütlerden daha fazla dirençli olsa da, oda sıcaklığında 6 saatten fazla bekleyen bir süt kullanılmamalıdır. Bazı uzmanlar bu sürenin 10 saate kadar çıkabileceğini söyle de, temkinli olmakta fayda vardır, zira sağlık ile ilgili konular riske edilemeyecek kadar önemlidir.

Anne Sütünün Bozulma Süreleri

Öncelikle anne sütünü muhakkak temiz bir kapta ve ağzı kapalı bir biçimde saklamalısınız.

Oda sıcaklığında (+25°C) 6 saate kadar bozulmadan bekleyebilir.

Anne sütü saklama çantalarında (ya da buzlu portatif dolaplarda) (-4°C ile +4°C arasında) 24 saate kadar saklanabilir. Bu gibi portatif dolaplarda ve çantalarda, yeterince buz olduğundan emin olunmalıdır. Eğer 24 saat sonunda dolabı açtığınızda hiç buz kalmamış ve sütün bulunduğu kap serinliğini kaybetmişse, buzların ne zaman eridiğini bilemeyeceğimiz için bu sürü kullanmamanızı tavsiye ederiz.

Buz dolabının normal bölümünde (+4°C) sakanan bir süt, 4 gün boyunca tazeliğini korur, 5. gün bakteri oluşumuna el verişli duruma gelir. Bu nedenle ilk 5 günden fazla buzdolabında beklemiş bir süt çocuğa verilmemelidir. Ayrıca, buz dolabında sakladığınız sütü, mümkün olduğunca arka tarafa yakın tutmanız gerekir, buzdolabının kapağında bulundurmamalısınız, buzdolabınızın kapağını gün içerisinde bir çok kez açıp kapattığınız için, kapak bölümü iç kesimlere göre daha sıcak olacaktır. Bu da bakterilerin oluşmasına daha uygun bir ortam sağlayacaktır.

Tek kapaklı buzdolaplarının dondurucu bölümünde (°C) 2 hafta kadar saklanabilir.

Çift kapaklı buzdolaplarının dondurucu bölümünde ise (°C) ay boyunca bakteri oluşmadan saklanabilir. Burada da yine sütün arka tarafa mümkün olduğunca yakın olması önemlidir.

Sabit dereceli derin dondurucularda (°C), 6 ila 8 ay boyunca sütünüzü saklayabilirsiniz. Dondurulmuş sütler, sağlık açıısından herhangi bir sorun teşkil etmezler, ancak süt bileşimindeki bazı lipidlerin yapısı bozulduğu için sütün kalitesi taze süte kıyasla daha az olacaktır.

Anne Sütünü Nasıl Saklamalıyım?

Her organik yiyecek ve içecekte olduğu gibi, anne sütünde de zamanla bakteriler oluşarak bozulmasına neden olur. Ancak alacağınız önlemler, bozulma sürecini yavaşlatarak, sütünüzün daha uzun süre bozulmadan saklanabilmesine olanak sağlar.

Öncelikle, sütünüzü sağmadan önce muhakkak ellerinizi yıkamanız gerekmektedir. Ayrıca sütün saklanacağı kabın hava almamasına ve temiz olmasına dikkat etmelisiniz.

Sütünüzü bir kaç saat sonra kullanacaksanız, buzdolabına koymanıza gerek yoktur. Ancak bu tutum, bulunduğunuz bölgenin sıcaklığına göre değişkenlik gösterecektir. yaz aylarında iseniz ve  sıcak bir bölgede yaşıyorsanız bir kaç saat için bile olsa, buzdolabında saklamanız sizin yararınıza olur. Aynı şekilde, kış ayında olmanıza rağmen evinizin içi 25°C&#;nin üstünde bir sıcaklığa sahipse, yine buzdolabında saklamanız gerekir.

Buzdolabına koyduğunuz sütleri, mümkün olduğunca arka kısımlara koymanız önemlidir. Buzdolabının arka kısımlarının sıcaklığı, ön taraflara ve kapak kısmına göre daha stabildir. Bu da sıcaklığın yükselerek bakteri oluşumuna ortam hazırlama riskini azaltacaktır.

Sakladığınız sütlerin üzerine tarih ve saat eklemeyi kendinize bir alışkanlık haline getirin. Böylelikle karışıklıkların önüne geçmiş olursunuz.

Saklama süresi sınırları içinde olduğunu düşündüğünüz sütleri, kullanmadan önce muhakkak koklayın, eğer ekşi bir koku sezinliyorsanız, tereddüt etmeden sütü atın.

Donmuş Anne Sütü Nasıl Isıtılır?

Dondurulmuş anne sütünü kullanmadan bir gün önce dondurucu kısımdan buzdolabının normal kısmına koyabilirsiniz. Böylelikle kullanmadan önce sütünüz erimiş olacaktır. Önceden dondurulmuş bir süt, buzdolabında 12 saat bekleyebilir.

Dondurulmuş sütün oda sıcaklığında erimesine izin vermeyin, bu tutum bakteri oluşma riskini arttıracaktır. Ayrıca mikrodalgada ısıtmayın, mikrodalga nedeni ile sütün içinde bazı noktalar çok daha sıcak olabilir ve bebeğinizin ağzını yakabilir.

Eğer dondurucudan çıkardığınız sütü acilen kullanmanız gerekiyorsa, musluğu soğuk kısımda açarak süt kabının dışını ıslatmaya başlayın ve yavaş yavaş musluk suyunun sıcaklığını arttırın. Böylelikle sütün erimesini sağlayabilirsiniz.

Buzdolabından çıkan donmamış sütü de, yine musluk altında yavaş yavaş ılıştırabilirsiniz. Ayrıca bir tencere içerisinde bir müddet su ısıtarak ocağı kapatabilir, daha sonra buzdolabından çıkardığınız sütü, kabı ile birlikte kapağını açmadan bu sıcak suyun içine koyabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken, suyun kaynayacak kadar sıcak olmamasıdır.

Anne sütünün çok fazla ısıya maruz kalması, sütün kalitesini düşürür. bu nedenle mümkün olduğunca yavaş ısıtmalı ve kaynatmamalısınız.

Dondurulmuş sütü erittikten sonra tekrar dondurmayın, bu tutum sütün yapısını bozacaktır.

Dondurulduktan sonra eritilen sütü kullanırsanız buzdolabında maksimum 2 saat kadar daha bekletebilirsiniz. Kapağı açıldığı ve hava ile temas ettiği için bakteri oluşma ihtimali yüksek olacaktır.

Bekletilmiş Anne Sütü İle İlgili Detaylar

Anne sütü saklandığı zaman sütün yağlı kısmıyla sulu kısmı birbirinden ayrılabilir. Bu normaldir. Sütünüz bu şekilde ayrılmışsa biberonu bebeğe vermeden önce nazikçe dairesel hareketlerle çalkalayarak iki bölümün karışmasını sağlayabilirsiniz. Ancak sütün içerisindeki protein bileşimini etkileyebileceği için hızlı hareketlerle çalkalamayın.

Kimi zaman erimiş anne sütü taze sağılmış anne sütünden farklı kokabilir. Bunun nedeni sütün içindeki yağların kırılımıdır ve bu normal bir süreçtir.

Bebeğinizin ağzında bakteriyel bir enfeksiyon olan pamukçuk rahatsızlığı varsa bu hem onun ağzını hem de meme uçlarınızı etkiler. Pamukçuk döneminde hala süt sağarak saklayabilirsiniz. Ancak pamukçuk tedavi olduktan sonra rahatsızlığın olduğu dönemde sağdığınız sütleri atmalısınız.

 

Kaynaklar: AAP. Anne sütü dondurmak ve soğutmak için ipuçları. Amerikan Pediatri Akademisi. //seafoodplus.info [Erişim Ekim ] Emzirme Tıbbı Protokolü Komitesi Akademisi. ABM Klinik Protokolü # 8: Tam süreli bebekler için ev kullanımı için insan sütü saklama bilgileri. Emzirme Tıbbı 5 (3): //seafoodplus.info%%%20English%20revised%pdf [Erişim Ekim ] CDC. İnsan sütünün uygun şekilde taşınması ve depolanması. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri. //seafoodplus.info [Erişim Ekim ] LLLI. İnsan sütünün saklanması. La Leche Ligi Uluslararası. //seafoodplus.info%20Sheets/english/_storing_human_seafoodplus.info [Erişim Ekim ] Mayo Kliniği. Anne sütü ne kadar süre saklanır? //seafoodplus.info?pg=2 [Erişim Ekim ] OWH. Anne sütü pompalamak ve saklamak. Kadın Sağlığı Bürosu. //seafoodplus.info [Erişim Ekim ] Güncel. Preterm bebek için anne sütü ifadesi. //seafoodplus.info?source=search_result&search=breast%20milk%20storage&selectedTitle=2~8#H16 [Erişim Ekim ]

 

İlk Yayın Tarihi: 15 Mart @

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir