kedilerin gözleri neden kanlanır / Kedilerde En Sık Görülen Göz Hastalıkları | Petlebi

Kedilerin Gözleri Neden Kanlanır

kedilerin gözleri neden kanlanır

Retina Kanaması

Retina kanaması, gözün arkasında yer alan ve ışığı almaktan sorumlu olan retinanın bir bölgesinde oluşan kanamadır. Kanama arterlerden, venalar veya kılcal damarlardan gelebilir.

Okuler travma veya sistemik bir hastalığa bağlı olan retina kanamaları tek veya çift taraflı görülebilir. Oluşma yaşı farklılık gösterir. Retina kanamaları sıklıkla retina ve koroidin inflamasyonu ile ilişkilidir ve çoğu zaman buna retinanın ayrılması eşlik eder. 

Etiyolojisi

  • Kan damarlarını etkileyen dolaşım bozuklukları – Hipertansiyon, hiperviskozite, böbrek hastalıkları

  • Kanın pıhtılaşma anormallikleri - Kandaki trombosit sayısının azalması, vücutta azalmış K vitamini seviyeleri, karaciğer hastalığı, lösemi

  • Retinanın veya altta yatan koroidin iltihaplanmasına neden olan herhangi bir enfeksiyon - FIP, toksoplazmoz, mantar enfeksiyonları ve septisemi

  • Retina kanamaları bazen gözde yapılan operasyonlardan ve manipülasyonlardan sonra da meydana gelebilir.

  • Retinada veya koroidde ortaya çıkan veya bu dokulara başka bir yerden yayılan herhangi bir tümör, potansiyel olarak retina içinde kanamaya neden olabilir.

  • Okuler travma

  • Boğulma

Tanı

Sistemik anormalliklerin belirlenebilmesi için genel klinik muayene yapılmalı ve tam anamnez alınmalıdır. Bazı retina kanamaları belirgindir, bazılarının görülmesi zor olabilir ve kapsamlı bir oftalmik muayene gerekir.

Kedide retina kanamaları teşhis edildikten sonra, altta yatan hastalıkları belirlemek için genellikle detaylı bir araştırma yapılması gerekir. (Tam kan sayımı, biyokimyasal parametreler, kan basıncı ölçülmesi vs.)

Tedavi

Tedavi genellikle kanamanın primer nedenine yönelik yapılmalıdır. Hipertansiyon varsa kan basıncını düşürmek için ilaçlar verilir. Kan basıncı kontrol edilirken, retinaya verilen hasarı azaltmak için sistemik anti-inflamatuar ilaçlar kullanılabilir.

 Belirli enfeksiyonlar için antibiyotik ve antifungal tedavi, pıhtılaşma sorunları için K vitamini tedavisi veya kan transfüzyonu, hiperviskozite ve diğer dolaşım bozuklukları için intravenöz sıvıların verilmesi, ağır yaralanmış gözlerin veya tümörlü gözlerin ameliyatla alınması gibi yöntemler kullanılabilir.

Retina kanamalarına bulaşıcı hastalıklar neden olmuyorsa, kanamaların neden olduğu herhangi bir inflamasyonu azaltmak için sistemik kortikosteroidler verilebilir.

Nonsteroid anti-inflamatuar ilaçların (NSAID'ler) bu durumda kullanılmadığına dikkat etmek önemlidir çünkü bunlar trombosit fonksiyonunu değiştirebilir ve potansiyel olarak kanamaları daha da kötüleştirebilir.

Evcil hayvan bakımı, oldukça karmaşık ve büyük bir sorumluluk gerektiren bir karardır. Bu kararı almadan önce tüm artı ve eksileri değerlendirerek yapabileceğinizden emin olmalısınız çünkü yeni bir bireyi ailenize dahil edecek olmanız demek yalnızca ona barınma ve beslenme imkanı sunmak değildir. Her ayrıntıyı bilmeli ve buna göre hareket etmelisiniz. Özelik yavru bireyler için elinizi çok daha fazla taşın altına koymalısınız.

Yavru kedi bakımı, yetişkin bir kedi bakımına kıyasla çok daha zorlayıcı olabilir. Bu dönemde yavru kediler kendi işlerini kendileri göremez. Ayrıca bu dönemde yavru kediler çok daha hassas ve enfeksiyon riskine daha açık olabilirler. Yavru kedilerde göz iltihabı bu dönemde sıklıkla görülen enfeksiyonlardan biridir.

 

Yeni Doğanda Göz Enfeksiyonu Nedir?

Yeni doğmuş bir kedide göz enfeksiyonu, konjonktiva adı verilen tabakanın, çevre dokularının veya hatta gözün yüzeyini oluşturan korneanın enfeksiyonudur.

Bulutlu, sarı veya yeşil akıntılı kırmızı, tahriş olmuş gözler, yeni doğan yavru kedilerde göz enfeksiyonunun belirtileri olabilir. Üst ve alt göz kapaklarının birbirine yapıştığını ve hatta dışa doğru şiştiğini görebilirsiniz. Kedinin her iki gözü de enfekte olabilir.

Kedilerde Yeni Doğanlarda Göz Enfeksiyonu Belirtileri

  • Yavru kedinin göz kapakları gözün kendisine yapışık
  • Gözden irin benzeri bir akıntı geliyor
  • Her iki göz kapağını birbirine yapıştırabilen kuru sert akıntı
  • Her iki göz kapağı dışa doğru şişkin
  • Gözün yuvarlağında buğulu görüntü, kanlanma, ülserli alanlar
  • Gözün çevresinde kızarma şişme, göz küresinin çevresinde konjuktivada kızarma, şişme

Yavru Kedilerde Göz Enfeksiyonu Nedenleri

  • Kirli bir barınma alanı
  • Anne kedide Herpes Virus Enfeksiyonu
  • Yavrunun yeterince anne sütü ile beslenememesi, Anne’nin aşısız olması
  • Klamidya ve benzeri enfeksiyon kaynakları ile gözün enfekte olması
  • Yabancı cisim (en yaygın pisi pisi otu)
  • Yavrunun çevresel alerjenlere gösterebileceği reaksiyon sonrası sekonder şekillenen enfeksiyonlar

Kedilerde Yeni Doğanlarda Göz Enfeksiyonu Teşhisi

Yeni doğan yavru kedilerde göz iltihabı kızarıklık, şişme, akıntı ve gözü tam olarak açamama gibi olağan belirtileri gösteriyorsa, bir an önce veterinerlik hizmetine başvurmanız gerekmektedir. Enfeksiyon uygun şekilde tedavi edilmezse yavru kedinin kalıcı göz hasarına uğrama olasılığı vardır.

Veteriner hekim yeni doğan yavru kedinin tam bir fizik muayenesiyle başlayacak ve sizden hamilelik ve doğumla ilgili tam bir tıbbi geçmiş sağlamanızı istenecektir. Ayrıca yavru kedinin annesinin tıbbi geçmişini sağlamanızı istenecektir.

Göz enfeksiyonunun diğer nedenlerini ekarte etmek için veteriner hekim, viral testler, tam kan sayımı ve kimyasal kan profili içeren bir kan testi isteyebilir.  Veteriner hekiminiz, gözdeki hasar tespiti için yavru kedinin gözünü florescein adı verilen kimyasal bir boyayla kontrol etmesi gerekebilir.

Yavru Kedilerde Göz Enfeksiyonunun Tedavisi

Veterineriniz genellikle yeni doğan kedinin göz kapaklarını dikkatlice ayırarak ve uygun göz antiseptikleri ile temizleyerek tedaviye başlayacaktır. Göz açıldığında, veteriner irin ve mukusu yıkayacaktır. Daha sonra ileri testler için bu materyalden bir numune alabilir.

Veteriner hekim tarafından, bir ila iki hafta boyunca doğrudan enfekte göze konulmak üzere topikal bir antibiyotik merhem ya da farklı göz damlaları verilebilir. Hastalığın asıl sebebine göre de ek tedaviler reçete edilebilir.

Yavru Kedilerde Göz İltihabının İyileşmesi

Göz kapaklarının birbirine yapışmasını önlemek için düzenli aralıklara göz antiseptikleri ile gözü temizleyebilirsiniz. Doktorunuz size talimat verdiği süre boyunca reçete edildiği şekilde ilaçlarını düzenli olarak uygulayın.

Göz enfeksiyonları oldukça bulaşıcı olabilir. Annenin ve yavrunun uyuduğu alanı temiz tutun. Enfeksiyon tipik olarak uygun bakım ile bir ila iki hafta içinde çözülür.

Yavru kedide gelişen daha ciddi bir hastalığın belirtilerine dikkat edin. Daha ciddi bir enfeksiyon belirtileri şunları içerebilir; ishal, uyuşukluk, kusma ve iştahsızlık. Bu belirtilerden herhangi birini görürseniz hemen veteriner hekiminize görünün.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır