östrojen nasıl artırılır / Östrojen Hormonu Nasıl Artırılır? | Yolları | Diyetisyen Tuğba Yaprak

Östrojen Nasıl Artırılır

östrojen nasıl artırılır

Östrojen hormonu nedir? Östrojen hormonu nasıl artar?

Kadınlarda göğüs büyümesi, kasık ve koltuk altı kıllarının büyümesi ve adet döngülerinin başlamasına neden olan östrojen hormonu hakkında merak edilen tüm detayları haberimizde sizler için derledik. Östrojen hormonu nedir? Östrojen hormonu nasıl artar? İşte cevapları...

Sozcu.com.tr

Yayınlanma: 12:40 - 19 Mart 2020 Güncellenme:

Östrojen hormonu nedir? Östrojen hormonu nasıl artar?

Östrojen hem kadınlarda hem de erkeklerde bulunan doğal bir hormondur. Her iki cinsiyet için de östrojeni sağlıklı düzeyde tutmak önemlidir. Peki, östrojen hormonu nedir? Östrojen hormonu nasıl artar? Bilinmesi gerekenler haberimizde…

ÖSTROJEN HORMONU NEDİR?

Östrojen, kadınların sahip olduğu iki ana seks hormonundan biridir, diğeri de progesterondur.
Östrojenler, insan vücudundaki kadın özelliklerinin gelişimini ve korunmasını destekler. Göğüsler, kasık ve koltuk altı kılları gibi kadınların ikincil cinsel özelliklerinin büyümesinde, gelişmesinde ve adet döngüsünün ve üreme sisteminin düzenlenmesinde önemli rol oynarlar.

Adet döngüsü sırasında östrojen, erken bir embriyonun döllenmesi, implantasyonu ve beslenmesi için uygun bir ortam sağlarlar. Bu hormonların dengesizliği, çeşitli sağlık sorunlarına ve istenmeyen fiziksel değişikliklere yol açabilir.

ÖSTROJEN NEDEN ÖNEMLİDİR?

Östrojen, bir kızı kadına dönüştüren fiziksel değişikliklerin gerçekleşmesine yardımcı olur. Yaşamın bu zamanına ergenlik denir.

Bu değişiklikler şunları içerir:

– Göğüs büyümesi
– Kasık ve koltuk altı kıllarının büyümesi
– Adet döngülerinin başlaması

Östrojen adet döngüsünü kontrol etmeye yardımcı olur ve doğurganlık için önemlidir.

Östrojenin başka işlevleri de vardır:

– Kolesterolü kontrol altında tutar
– Hem kadınlar hem de erkeklerde kemik sağlığını korur
– Beyninizi (ruh hali dahil), kemikleri, kalbi, cildi ve diğer dokuları etkiler

ÖSTROJEN NASIL ÇALIŞIR?

Bir kadının yumurtalıkları, vücudundaki ana östrojen kaynağıdır. Her böbreğin tepesinde bulunan adrenal bezleri, östrojen hormonun küçük miktarını ve yağ dokusu da yapar. Östrojen kanınızdan geçer ve vücudunuzun her yerinde hareket eder.

Vücudunuz üç ana östrojen türü yapar:

Estradiol (E2): Çocuk doğurma çağındaki kadınlarda en yaygın tip

Estriol (E3): Hamilelik sırasında ana östrojen

Estrone (E1): Vücudunuzun menopozdan sonra yaptığı tek östrojen (adet dönemleri bittiğinde)

Östrojen seviyeleri adet boyunca değişiklik gösterir. Adet döngünüzün ortasında en yüksek ve adet döneminiz boyunca en düşük seviyededir. Menopozda östrojen seviyeleri düşer.

Kadınlarda düşük östrojen belirtileri şunlardır:

– Sıcak basması ya da uyku sorunu
– Ruh hâlinde değişiklikler ya da karamsarlık
– Cinsel fonksiyonlarda değişiklikler ya da azalmış doğurganlık
– Değişen kolesterol seviyeleri

ÖSTROJEN NASIL ARTAR?

Östrojen düşüklüğü olan kadınların öncelikle endokronoloji doktoruna başvurması gereklidir. Yapılan kan testlerinde östrojen seviyeleriniz tespit edilerek, düşüklük varsa hormon ilaçları ile tedaviye başlanır.

Bunun dışında bazı gıdalar vücuttaki östrojen seviyelerini etkileyebilecek fitoöstrojenler içerirler.

Doğal östrojen, yani fitoöstrojen içeren besinler ise şunlardır:

Kuş üzümü, kuru üzüm, keten tohumu, keten tohumu unu, susam, kurubaklagiller, tam tahıllı besinler, bezelye, kırmızı yonca otu, yulaf ve yulaf kepeği, sarımsak, kuşkonmaz, havuç, patates, pırasa, brokoli, armut, erik, kuru kayısı, şeftali, hurma, portakal, kurutulmuş erik, çilek, elma, lahana, ıspanak, tofu ve tüm soya besinleri.

Regl nedir, neden olur?İlginizi ÇekebilirRegl nedir, neden olur?Adet neden gecikir? Regl gecikme sebepleri…İlginizi ÇekebilirAdet neden gecikir? Regl gecikme sebepleri…

baş ağrısıÇocukgebelikhamilelikKadınreglSağlıkseks

Östrojen Hormonunu Bitkisel Tedavi ile Nasıl Dengelenir? Östrojen Hormonu Nedir, Nasıl Artar?

Her şeyden önce 'östrojen hormonu nedir' sorusu cevaplanmalı ve bu hormon hakkında bilgi sahibi olunmalıdır. Östrojen, temel cinsiyet hormonlarından biridir. Hem kadın, hem de erkek vücudu östrojen üretmekte olup, kadınların vücudunda bu hormon daha fazla üretilmektedir. Bu nedenle de kadınlık hormonu olarak da bilinmektedir. Östrojen hormonu kadınlarda ergenlik ile birlikte, yumurtalıklar tarafından salgılanmaya başlayan bir hormondur. Östrojen hormonu, kadınların ergenliğe geçmeleri için gerekli olan hormonlardan biridir. Östrojen hormonu, özellikle kadınlar için önemlidir.

ÖSTROJEN HORMONU NEDİR?

Üreme işlevinden de sorumlu olan östrojen hormonu, ergenlik ile birlikte salgılanmaya başlayıp, kadınların vücutsal yapılarında birtakım değişikliklere yol açmaktadır. Hayatın bu dönemine ergenlik denmektedir. Östrojen hormonu; kadınsal vücut yapısının oluşmasında, kasık ve koltuk altlarında tüy oluşumunun meydana gelmesinde, göğüslerin büyümesi ve gelişmesi ile ve adet görmenin başlamasında rol almaktadır.

ÖSTROJEN HORMONU GÖREVLERİ

Yukarıda östrojen hormonu görevlerine kısaca değinilmiş olsa da, bunu daha detaylı açıklamak gerekmektedir. Östrojen hormonu, ergenlik dönemine giriş ile beraber fiziksel değişikliklerin gerçekleşmesinde rol oynamaktadır. Bu değişiklikler kısaca:

  • Göğüslerin büyüyerek şekil alması,
  • Kasıkların ve koltuk altı tüylerinin ortaya çıkması,
  • Adet görmenin başlaması,
  • Adet döngüsünün kontrol edilerek düzenli olmasının sağlanması,
  • Kadınlara özgü kalça yapısının oluşması

Kadınlara özgü vücut yapısının ortaya çıkmasını sağlamak dışında, östrojen hormonunun son derece önemli farklı görevleri de bulunmaktadır. Bunlara örnek olarak hamile bir kadında östrojen hormonu, rahim de bulunan kasların kasılmasını ve gevşemesini kontrol ederek bebeğin doğumuna yardımcı olmaktadır. Ayıca östrojen hormonu, özellikle üremeye hazırlık döneminde önemli görevler taşımaktadır. Östrojen hormonu, rahim iç zarının gebeliğe hazırlanmasını da sağlamaktadır.

ÖSTROJEN HORMONU NASIL ARTAR?

Östrojen hormonunun ne kadar önemli bir işleve sahip olduğu ortadadır. Peki bir kadın da östrojen hormonu düşük ise ne olur? Östrojen hormonu nasıl artar? Bu sorunun da cevabı oldukça önem arz etmektedir. Östrojen hormonu nasıl artar sorusunu cevaplamadan evvel, östrojen hormonunun düşük olduğunu gösteren belirtileri sıralamakta fayda vardır: Kadınlarda östrojen hormonu düşüklüğünü gösteren belirtiler:

  • Sık sık sıcak basması ya da uyku sorunu,
  • Ruh halinde sık sık meydana gelen ani değişiklikler,
  • Uzun süreli sebepsiz depresyon,
  • Cinsel fonksiyonlarda değişiklikler,
  • Cinsel istekte azalma,
  • Adet döngüsünün bozulması,
  • Göğüslerde hassasiyet,
  • Değişen kolesterol seviyeleri

Eğer siz de yukarıda sayılan belirtilerden birkaçını düzenli olarak yaşıyorsanız, bir doktora gitmenizde ve östrojen hormonu seviyenizi ölçtürmenizde fayda bulunmaktadır. Peki düşük östrojen hormonu nasıl yükseltilir? Östrojen hormonu düşük olan kadınların öncelikle bunu tespit etmek için bir endokronoloji doktoruna başvurması gerekmektedir. Doktor tarafından yapılacak olan kan testleri ile östrojen hormonu seviyesi ortaya çıkarılarak, eğer ki bir östrojen hormonunda bir düşüklük varsa, ilaç tedavisine başlanmaktadır.

Doktorun verdiği ilaç tedavisine ek olarak, östrojen hormonunu doğal yollardan da arttırmanın birkaç yolu bulunmaktadır. Bazı gıdalar vücuttaki östrojen hormonun seviyesini etkileyebilecek fitoöstrojenler içermektedirler. Bu gıdaların tüketimine ağırlık vererek de, östrojen hormonu seviyesi yükseltilebilmektedir. Bu gıdalar: Kuş üzümü, kuru üzüm, kuru kayısı, hurma, erik, şeftali, portakal, çilek, elma, tam tahıllı besinler, kırmızı yonca otu, yulaf, havuç, bezelye, patates, brokoli, ıspanak, sarımsak, tofu ve tüm soya besinleridir.

Yukarıda sayılan gıdaların haricinde östrojen hormonunu yükseltecek başka yöntemler de bulunmaktadır. Örneğin stres ve endişe hormonları dengesizleştirmektedir. Bu nedenle stresi azaltmak önem arz etmektedir. Ayrıca östrojen hormonu seviyesini düşürebilecek aşırı egzersiz rutinlerinden de uzak durmak gerekmektedir. Bir diğer önemli husus ise sigaradır. Sigara kullanımı östrojen hormonunu etkilemektedir. Bu nedenle östrojen hormonunu arttırmak isteyen kadınlar, sigaradan uzak durmalıdır.

ÖSTROJEN HORMONU FAZLALIĞI BELİRTİLERİ

Östrojen hormonu düşebileceği gibi, zaman zaman da artmaktadır. Peki östrojen hormonu fazlalığı belirtileri nelerdir? Östrojen hormonunun fazla salgılanması neden olur? Östrojen hormonu fazlalığına yol açan pek çok neden vardır. Östrojen hormonu doğal yollarla yükselebileceği gibi, bu duruma yol açabilecek ilaçların kullanılmasından sonra da yükselebilir. Ayrıca östrojen hormonu bazı hastalıklar nedeni ile de yükselebilmektedir. Kadınlarda salgılanan östrojen hormonunun fazla salgılanması şu nedenlerle olmaktadır:

  • Ergenlik,
  • Gebelik,
  • Aşırı kilo alma,
  • Obezite,
  • Diyabet,
  • Hipertansiyon,
  • Yumurtalık veya adrenal bez tümörleri,
  • Steroidler ve ampisilinler gibi östrojen içeren ilaçlar

Peki östrojen hormonu fazlalığı belirtileri nelerdir? . Östrojen hormonu fazlalığında görülen belirtilerin başında adet düzensizlikleri gelmektedir.Bu belirtileri bilmenin bir avantajı da, yeni ergenliğe girmiş yahut gebe değilseniz, vücudunuzda normal bir durum olmadığını anlamanızı sağlamasına yardımcı olmasıdır Aşağıdaki belirtileri düzenli olarak yaşıyorsanız, bir doktora başvurmanızda fayda bulunmaktadır. Östrojen hormonu fazlalığı belirtileri şunlardır:

  • Şişkinlik hissi,
  • Göğüslerde büyüme ve aşırı hassasiyet,
  • Göğüslerde oluşan fibrokistler,
  • Cinsel isteğin azalması,
  • Adet döngüsünde bozulma,
  • Adet öncesi sendromda (PMS) artış,
  • Ani ruh hali değişiklikleri,
  • Baş ağrısı ve düzeyinde artış,
  • Kilo alımı,
  • Saç dökülmesi,
  • Uyku problemi,
  • Yorgunluk ve halsizlik,
  • Zihinsel becerilerde azalma,
  • Hafıza problemleri,
  • El ve ayaklarda soğukluk,
  • Anksiyete ve panik atak

Östrojen hormonu fazlalığı tedavisinde de yine öncelikli olarak bir doktora başvurmak gerekmektedir. Doktorun verdiği ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır. Doktorun yazdığı ilaçlara ek olarak, bireyin kendi kendine de uygulayabileceği bazı yöntemler bulunmaktadır. Bunların başında yemek düzenini değiştirmek gelmektedir. Az yağlı, yüksek lifli besinler tüketilmelidir. Zira kilo vermek östrojen hormonu seviyesini düşürmeye yardımcı olmaktadır. Ayrıca soya sütü yüksek oranda östrojen içerdiğinden, kişi soya sütünden mutlaka kaçınmalıdır. Yeme düzenini değiştirmeye ek olarak kişinin uyku saatlerini düzenlemesinde ve arttırmasında da fayda bulunmaktadır.

ÖSTROJEN HORMONU NASIL DENGELENİR?

Östrojen hormonunun normal sınırları içinde kalması, bireyin sağlığı açısından önemlidir. Zira östrojen hormonunun dengeli bir şekilde işlemesi, vücut açısından önemlidir. Peki östrojen hormonu nasıl dengelenir? Bunun için iki farklı yöntem bulunmaktadır. Bunlardan ilki doktor kontrolü altında yapılacak olan hormonal tedavi yöntemleridir. Doktorun gözetiminde yapılacak olan tedavi, kişinin östrojen hormonu dengesinin kısa bir süre içerisinde sağlıklı bir noktaya ulaşmasına olanak vermektedir. İkinci yöntem ise, kişinin hayatına özen göstermesi ile olmaktadır. Dengeli ve sağlıklı bir beslenme ile beraber, kişi stresten de uzak durmalıdır. Ayrıca düzenli egzersiz yapmak ve sigara ile alkolden de uzak durmak östrojen hormonunu dengelemesinde önemlidir.

ÖSTROJEN HORMONU NASIL ÖLÇÜLÜR?

Östrojen hormonun evde ölçülebilecek bir hormon değildir. Bu hormonun değerini kendi kendine ölçemezsiniz. O halde östrojen hormonun nasıl ölçülür? Östrojen hormonu, uzman doktorlar tarafından, bir hormon testi ile ölçülmektedir. Östrojen hormonu testi, kan veya idrardaki bulunan seviyenin belirlenmesi ile yapılmaktadır. Test için genellikle kan alınması yolu tercih edilmektedir. Lakin bazen 24 saatlik idrar toplanmak sureti ile de bu test yapılabilmektedir. Bu testle ölçülen üç çeşit östrojen hormonu vardır. Bu hormonlar; Östron, östradiol ve Östriol hormonlarıdır.

ÖSTROJEN HORMONUNU DENGELEYEN BİTKİLER

Aslında östrojen hormonunu dengeleyen bitkileri yukarıda kısaca anlatmıştık. Lakin tekrar değinmek gerekirse; östrojen hormonu düşün olan bir kadının, bu hormonu dengelemek için şu bitkileri ağırlıklı olarak kullanmasında fayda vardır:

  • Keten tohumu,
  • Kırmızı yonca otu,
  • Kuşkonmaz,
  • Siyah ve yeşil çay,
  • Melekotu

Östrojen hormonunun vücuttaki görevleri nelerdir? Hangi organların çalışmasında faydalıdır?

Östrojen Hormonu Nedir?

Östrojen, adet gören kadınlar ve insanlar arasında en ünlü seks hormonudur. Vücuttaki kolesterolden (bir yağ molekülü) yapılır. Hormonlar vücuttaki hücreler arasındaki iletişimi kolaylaştırır. Östrojen reseptörlerine sahip hücreler bu hormonla temas ederek açılıp kapanan fonksiyonlara sahiptir. Östrojeni bir anahtar ve östrojen reseptörlerini kilitler olarak düşünün: birlikte vücudunuzun sistemlerini çalıştırırlar.
Östrojen hormonu sadece kadınlarda ve adet gören kişilerde bulunmaz.

YouTube video

Östrojen Hormonu ne İşe Yarar?

  • Östrojen kadın sağlığında önemli rolü olan bir hormon türüdür. 3 tip östrojen vardır: estron, estradiol ve estrioldur.
  • Kızlarda ve kadınlarda cinsel ve üreme gelişimini etkilerler.
  • Yumurtalıklar vücudunuzdaki östrojenin çoğunu yapar.
  • Östrojen hormonu, bir kadında büyüme ve üreme gelişiminde önemli rol oynayan bir hormon grubudur.
  • Yumurtalıklar, vücuttaki ana östrojen kaynağı olan yumurtaları (ova) üretir.
  • Her böbreğin tepesinde bulunan yağ dokusu ve böbreküstü bezleri az miktarda östrojen üretir.
  • Kadınlarda östrojen düşüklüğünün en yaygın nedeni menopoz veya yumurtalıkların cerrahi olarak alınmasıdır.
  • Bazı kadınlar, östrojendeki düşüş nedeniyle adet döneminden hemen önce kötü bir baş ağrısı olan adet migreni yaşarlar. Erkeklerde düşük östrojen, aşırı göbek yağına ve düşük cinsel arzuya neden olabilir.

Zayıflama İğnesi

Düşük Östrojen Belirtileri Nelerdir?

Kadınların östrojen hormonu seviyeleri perimenopoz sırasında düşer. Perimenopoz, bir kadının hormonlarının değişmeye başladığı ve adet dönemi tamamen durmadan (menopoz) önce semptomlara neden olduğu bir dönemdir. Menopoz, 12 ay boyunca adet kanamanızın olmadığı zamandır.

Düşük östrojen belirtileri şunları içerebilir:

  • Sıcak basması, ateş basması ve gece terlemesi düşük östrojenin en yaygın belirtileridir. Bazen kan cildinizin yüzeyine hücum eder. Bu size bir sıcaklık hissi verebilir (sıcak basması). Yüzünüz kızarmış görünebilir. Ateş basması da genelde el ve ayaklarda terleme olarak baş gösterir. Uyurken yaşanan sıcak basmalara gece terlemesi denir.
  • Ruh hali değişimleri, düşük östrojenin başka bir etkisidir. Üzgün, endişeli veya sinirli hissedebilirsiniz.
  • Değişen hormon seviyeleri ve gece terlemeleri uykunuzu bozabilir. Bu, ruh hali değişimlerini daha da kötüleştirebilecek yorgunluğa neden olabilir.
  • İnce dokular rahatsızlığa neden olabilir. Cilt daha kırışık görünebilir. İdrar yolundaki incelme mesane enfeksiyonlarına yol açabilir. Ayrıca acil idrara çıkma ihtiyacı duyabilirsiniz. Veya mesane kontrolünü kaybedebilirsiniz. Vajinanın incelmesi kuruluğa ve ağrılı cinsel ilişkiye neden olabilir.

Youtube Kanal Abone

Östrojen Artıran Besinler Nelerdir?

Östrojen hormonu artış yaşanmasına neden olan besinler,

  • Humus
    Genellikle daldırma veya sürme olarak kullanılan humus, nohuttan yapılır ve 100 gr başına 993 mg fitoöstrojen içerir ve bu da onu harika bir seçim haline getirir. Sebzelerle atıştırma için idealdir ve diyetinize daha fazla fitoöstrojen eklemek için sağlıklı ve dengeli bir yol sağlar.
  • Sarımsak
    Sarımsak, soğan ailesinin bir parçasıdır ve 100 g başına yaklaşık 603 mg fitoöstrojen içeren bir izoflavonoid kaynağıdır. Sarımsak tüm dünyada yemek pişirmede kullanılır ve bu nedenle diyetinize östrojen açısından zengin bir gıdayı dahil etmenin basit bir yolunu sunar.
  • Kurutulmuş meyve
    Kayısı, kuru erik veya hurma gibi kuru meyveler, taze çeşitlerinden çok daha yüksek seviyelerde fitoöstrojen içerir. Kuru kayısı, 100g başına 445.5 mg fitoöstrojen içeren özellikle iyi bir kaynaktır.
  • Tam tahıllı ekmek
    Keten, çavdar, buğday, arpa veya yulaf gibi kepekli tahıllar içeren ekmek, doğal olarak yüksek seviyelerde lignan, bir tür fitoöstrojen içerir ve tek bir somundaki konsantrasyona bağlı olarak, östrojen seviyelerini aşağıdaki yollarla artırmaya yardımcı olmak için mükemmel bir yol olabilir.
  • Rezene
    Rezene, çeşitli yemeklerde kullanılabilen lezzetli ve çok yönlü bir bitkidir. Aynı zamanda yüksek düzeyde fitoöstrojen içerir, bu da onu gıda yoluyla östrojeni artırmak için ideal hale getirir.

Östrojen Hormonu Yüksekliği Belirtileri Nelerdir?

Metabolizmamızı düzenleyen, yağları metabolize eden, kolesterol seviyelerini düzenleyen, bağırsak duvarımızı, libidoyu etkileyen, kalsiyum metabolizmasını, kemikleri, idrar sistemini, koroner sistemi, hamileliği etkileyen tiroid bezinin doğru çalışmasında bulunurlar.

Aşırı östrojene sahip olduğunuzda en yaygın belirtiler şunlardır:

  • Adet öncesi sendromu
  • Sıvı birikmesi.
  • Menstrüasyonda ağrı.
  • Kural öncesi, sırası veya sonrasında migren veya baş ağrısı
  • Tatlılar veya karbonhidratlar yeme kaygısı
  • Düşük libido
  • Tekrarlayan kas kontraktürleri.
  • Miyom, endometriozis,
  • Fibröz göğüsler.
  • Sinirlilik

Bağırsak problemleriniz varsa ve adetten önceki veya sonraki günler kendinizi daha hafif hissedersiniz.
Hidrojene ve doymuş yağlardan kaçının ve çiğ zeytinyağı, fındık, yağlı balık, avokado, tohumlar gibi sağlıklı yağların orta düzeyde alımını tercih edin.

Hiperöstrojenizmi etkileyen obezite sorunları için egzersiz yaparak yeterli kiloyu koruyun.

Ayrıca izoflavonlar (soya, üzüm, kırmızı sebze, yeşil çay) nedeniyle lahana ve brokoli gibi hiperöstrojenizme karşı koruma sağlayan yiyecekleri tercih edin. Bu besinler, östrojen hormonu alfa reseptörlerine karşı beta östrojen reseptörlerinin aktivasyonunu (meme ve endometrium üzerinde antiproliferatif etki) destekler.

Östrojen Hormonu Nasıl Ölçülür?

Hormonal doğurganlık çalışması, kadın üzerinde yapılan üreme hormonlarının değerlerinin belirleneceği basit bir kan alımından oluşur.

Kadın hormonlarının bu analizinin adet döngüsünün üçüncü ve beşinci günleri arasında, yani menstrüasyondan 3 ila 5 gün sonra yapılması gerektiğine dikkat etmek çok önemlidir. Bu günlerde Östrojen hormonu, hormonların bazal durumda olduğu ve referans değerlerle karşılaştırılabileceği günlerdir.

Instagram Takip

Uzm. Diyetisyen Tuğba Yaprak

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır