burun ameliyat sonrası bant izleri nasıl çıkar / RİNOPLASTİ - Doç. Dr. Ahmet İslam

Burun Ameliyat Sonrası Bant Izleri Nasıl Çıkar

burun ameliyat sonrası bant izleri nasıl çıkar

Burun estetiği aday hastalarının aklını en çok karıştıran konulardan birisi işte bu. Açık rinoplasti yapan doktorlar kalmaz diyor, kapalı rinoplasti yapanlar kalır diyor. E her iki grup da doktor, yalan söyleyecek değil ya..  Siz de bu ortamda kime inanacağınızı şaşıranlardansanız bu yazı sizin için yazıldı.

Öncelikle “iz” nedir, onu güzel tanımlamak lazım. Estetik cerrahide “iz” yapılan bir ameliyatın dışarıdan bakan bir göz tarafından anlaşılmasını sağlayan tüm fiziksel belirtilerin ortak adıdır. Ameliyat “izi” derken kişinin ameliyat olduğuna dair emarelerin tamamını kastediyoruz.

Burun estetiğinde “iz” derken çoğu zaman kastedilen şey cilt veya mukoza kesilerine bağlı kesi izleridir.

Gelin bu izleri bir sıralayalım…

  1. İki burun deliğini birbirinden ayıran doku köprüsünün (kolumella) tam ortasından geçen, 4-6 mm uzunluğundaki kesi izi.

Bu iz açık rinoplastide burun yumuşak dokuları iskeletten ayrılırken kullanılan giriş izidir. Karşıdan bakıldığında burnun bu bölgesini görmüyoruz bu nedenle gündelik iletişimde buradaki bir iz görsel dikkat alanımızın dışında. Bu bölgenin yara iyileşmesi oldukça iyi olduğundan dolayı eğer özenli bir biçimde dikilirse buradaki izin kalınlığı 0,5 mm’nin altında kalacaktır. Ben ikincil ameliyatlar esnasında gözümde büyüteçli ameliyat gözlükleri ile parlak ameliyat ışıklarının altında bakarken bile bu izleri görmekte zorlanıyorum. Öte yandan dikiş esnasında yara dudakları arasında seviye farkı kalırsa, kaba teknik ile buradaki çok zarif doku hasarlanırsa iz belirgin olabilir ve ikinci bir seansta yenilenmesi gerekebilir.

  1. Kolumellanın her iki yanında burun derisi ile burun mukozasının birleştiği yerdeki kesi izi.

Bu iz yukarıdaki ilk izin yanlardan burun içerisine doğru kıvrıldığı yere karşılık geliyor. Açık teknikte bu iz kolumella’nın üst yarısında sınırlıyken, kapalı teknikte kıkırdaklar doğurtulup dışarıda şekillendirildiğinde iz çoğu zaman kolumella’yı boydan boya geçmek zorunda kalıyor. Eğer gerekli özen gösterilmezse kapalı rinoplasti yapılmış hastalarda bu iz dışarıdan bakıldığında görülebiliyor.

  1. Burun kanatlarının küçültüldüğü vakalarda kanatlar ile yanağın birleştiği olukta kalan kesi izi.

Burun delikleri veya kanatlar büyük ise  ve ameliyat esnasında bu yapıların küçültülmesi gerekiyorsa bunu deride bir iz bırakmadan yapabilmek imkânsız.  Burun ameliyatı sonrasında deride kalan izlerin işte en belirgin olanı bu izdir. Açık teknikte de kapalı teknikte de eğer kanatlar küçültülecekse bu iz her halükarda kalacaktır.

  1. “Osteotom” dediğimiz metal kemik delicilerin ciltte bıraktığı kesi izleri.

Burun ameliyatında kemikler şekillendirilirken kullanılan tekniklerden birisi direkt cilt üzerinden kemikleri çok ince bir metal keski ile biçimlendirmektir. Perkütan osteotomi olarak adlandırılan bu teknikte deri üzerinde kullanılan aletin kalınlığı kadar (1-2mm) kesi izleri kalabilir. Bu teknik hem açık hem de kapalı rinoplasti yapan hekimlerin bir bölümü tarafından tercih edildiğinden her iki teknikte de bu izler ameliyat sonrası oluşabilir. Öte yandan bu izler de 3-6 aylık iyileşme sürecinden sonra görünmez olacaktır.

Açık rinoplasti ameliyatında kullanılan tekniklere bağlı olarak bu 4 çeşit izin hepsi görülebilir. Öte yandan bu izler uygun teknik kullanıldığında o kadar kibar iyileşirler ki dışarıdan bakan bir göz çok yaklaşıp çok aydınlık bir ortamda incelemediği sürece bu izleri göremez.

Çoğu kişinin hiç bilmediği konu ise ikinci, üçüncü ve dördüncü izlerin kullanılan tekniklere bağlı olarak kapalı rinoplasti ameliyatında da görülebildiğidir.

Dolayısıyla “açık rinoplasti iz bırakır ama kapalı rinoplasti iz bırakmaz” cümlesi tamamıyla doğru değildir.

Kesi izi mi deformite mi?

Burun estetiği sonrası sizi hiç tanımayan ve yan masada oturan bir kişi burnunuzun ameliyatlı olduğunu anlayabiliyorsa bunu bazı izleri takip ederek yapıyor demektir. Ameliyat sonrası burnun ameliyatlı olduğu konusunda gözlemciye ipucu veren sorunları listelesek yukarıda sıraladığımız kesi izleri bu listenin sonlarında yer alacaktır.

Ameliyatlı burun görünümünü oluşturan temel sorunlar burundaki yapısal bozukluklardır (deformite). Kapalı burun estetiği (Rinoplasti) burundaki iskelet ve kıkırdak yapı “görülmeden” yapıldığı için ameliyat sonrası yapısal bozukluklara daha yatkın bir ameliyattır. Bu nedenle gündelik hayatta görülmesi neredeyse mümkün olmayan bir izden kaçınmak için yan masadan görünebilecek yapısal bozuklukları göze almak hem hekim hem de hastaların büyük çoğunluğu için mantıksız oluyor.

Bu sorunlardan dolayı modern kapalı rinoplasti cerrahları açık teknikte kullanılan bazı cerrahi manevraları kapalı teknik ile yapmanın yollarını aramış ve ortaya hibrid (yarı-açık) ameliyat teknikleri çıkmıştır. Bunlar bile her hastada değil, sadece sınırlı bir hasta grubunda etkin bir biçimde uygulanabilmektedir. Günümüzde burun estetiği konusunda tecrübe sahibi cerrahların büyük bölümü hem açık hem de kapalı tekniği güvenle uygulayabildiklerinden ötürü size uygun teknik seçimi açısından kararı cerrahınıza bırakmanız kesinlikle sizin faydanıza olacaktır .

Sevgiyle kalın,

Güzel kalın.

Burun Ameliyatı Sonrası Flester Bant Ne İşe Yarar?

Burun Ameliyatı Sonrası Flester Bant Ne İşe Yarar?

Burun ameliyatları sonrası özellikle revizyon burun ameliyatı sonrası hastanın burnuna yerleştirilen alçı, atel, dikiş ve bantlar hastanın canını fazlasıyla acıtabilir. Ameliyat sonrasında bu materyaller burnu desteklemek amacıyla uygulansa da fazla can acıtabildiği için hastalar bir an önce bunlardan kurtulmak ister. Bu materyallerin burunda kalma süresi uzun olmasa da vaktinden önce çıkarılmaları istenmeyen sonuçlara neden olabilir.

Burun ameliyatından sonra yerleştirilen flester bant, yara bölgesini kapatarak enfeksiyona karşı korumasını sağlayan bir banttır. Standart yara bandına benzeyen flester bantın genellikle ameliyatlardan sonra kullanımı tercih edilir. Esnek, fix, kağıt, ipek, bez ve sporcu çeşitleri olan flester bant burnun sabitlenmesini ve yeni şeklinin korunmasını sağlar.

Burun ameliyatından sonra yerleştirilen bant ve alçılar burnu sabitleyip, şeklini koruduğu ve ödemi en aza indirdiği için gereklidir. Burnun üzerine yerleştirilen alçılar hastaya özel tasarlanan, plastik veya metal özelliklidir. Bu alçılar genellikle burun ameliyatından bir hafta sonra çıkarılır. Bazı durumlarda burun iç yapısını desteklemek amacıyla burnun içine silikon yerleştirilebilir. Bu silikonlar hastaya göre değişmekle birlikte ameliyattan ortalama olarak 3-7 gün sonra çıkarılır. Alçının ve silikonun çıkarılması gereken süreden daha önce çıkarılması veya gevşemesi hastada çeşitli sağlık problemleri oluşturacabileceği için burun estetiği doktoruna haber verilmelidir.

Burun tamponları burun ameliyatından sonra hastada oluşabilecek kanamaları engellemek için de ameliyat sonrası geçici bir süreliğine yerleştirilebilir. Bu tamponlar alışma süreci geçene kadar hastaya rahatsız verebilir veya nefes almayı zorlaştırabilir. Bundan dolayı burun estetiği doktorları tarafından tercih edilmesi azalmıştır. Burun estetiği doktoru hastada akıntı olduğunu fark ederse tampon kullanımını tercih eder. Nazal tamponlar genellikle burun ameliyatından 1-2 gün sonra çıkarılır. Burun ameliyatında kendi kendine eriyen dikişler tercih edildiği için bu dikişlerin alınmasına gerek duyulmaz. Ayrıca kanama sorunu yine bu dikişler ile engellenebilir. Eğer hasta burun bölgesinden az miktarda pembe bir sıvı geldiğini fark ederse endişe etmesine gerek yoktur fakat kanaması oluyorsa doktora haber vermelidir.

Burun ameliyatlarında kendi kendine eriyen ve erimeyen dikişler olarak iki tip dikiş kullanılabilir. Öksürdükten, hapşırdıktan veya derin nefes alıp verdikten sonra dikişin bir parçası sarkar ya da çıkarsa hasta endişe etmemelidir. Hastanın dikişleriyle oynamaması ve çekip koparılmaması iyileşme sürecinin uzamaması açısından önemlidir. Ameliyat sonrasında kendi kendine eriyen dikiş atılmışsa hastanın dikişleri aldırmak için doktora gitmesine gerek yoktur fakat kendi kendine erimeyen dikiş atılmışsa burun ameliyatından 5-6 gün sonra dikişlerin aldırılması için doktora gidilmelidir. Burun estetiği doktoru kendi kendine erimeyen dikişlerin ne zaman alınması gerektiğini hastaya aktarıp bir randevu oluşturacaktır. Kendi kendine eriyen dikişlerin tam olarak ne zaman kaybolacağı ise kullanılan ipin kalınlığına ve malzemesine bağlı olarak değişir. Üç ayda kendiliğinden eriyen dikişler olabildiği gibi iki haftada eriyen dişiler de vardır. Kullanılan dikişin özelliklerine göre burun estetiği doktoru dikişlerin tahmini erime süresini söyleyecektir. Burun estetiği doktoru hastaya burun bölgesine uygulaması amacıyla ameliyat bölgesini yumuşatıcı verebilir. Bu yumuşatıcılar ameliyat bölgesini nemlendirmek ve dikişin iyileşme süresini azaltmak için yardımcı olacaktır.

Doktorun vermiş olduğu dikişlerin alınması için gerekli olan muayeneye hasta gitmezse dikişler olması gereken zamandan daha geç alınacağı için burun bölgesinde kalıcı için dikiş izine neden olabilir. Bundan dolayı dikişlerin erken alınmaması gerektiği gibi geç de alınmamalı, tam zamanında alınmalıdır.

Burun Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

× Hasta ameliyat sonrasında 48 saat boyunca buz uygulaması yapmalıdır.
× Ameliyat sonunda buruna plastik bir kalıp yerleştirilir. Bu kalıbın duş alırken ıslanmaması ve ameliyattan sonraki 6-7. günde çıkarılması gerekir. Kalıplar çıkarıldıktan sonra ise her gün ılık su ve sabunla burun üzeri temizlenmelidir.
× Ameliyattan sonraki ilk hafta burun ve göz çevresinde morluk, şişlik, ödem oluşabilir. Bu şikayetlerin önüne geçmek için ilk bir hafta baş yukarıda olacak şekilde yatak istirahati yapılmalı ve doktorun ikazları dikkate alınmalıdır.
× Burun içerisinde tampon varsa bu tampon burun üstündeki alçıyla birlikte ameliyattan sonraki 6-7. günde çıkarılacaktır. Hasta bu süreden sonra çok sıcak su olmamak koşuluyla dileğince banyo yapabilir.

Burunda meydana gelen şekil bozukluğu Rinoplasti denen burun ameliyatı ile düzeltilmektedir. Estetik açıdan daha güzel görünüme kavuşturan burun ameliyatı, aynı zamanda kişinin nefes almasını engelleyen çeşitli sebeplerin ortadan kaldırılması amacıyla da yapılmaktadır.

Burun ameliyatı yapıldıktan sonra burunda oluşan kabukların temizlenmesi oldukça önemli bir konudur. Ameliyattan sonra yaklaşık 6 ila 8 hafta arasında burunda kabuk oluşumu meydana gelmektedir.

Burun delikleri arasından gelen kabuklar; sümüklü, kanlı yada kuru şekilde olabilir. Burunda oluşan kabukları temizlemek için doktorun önerdiği krem ve spreyler kullanılabilir. Temizlik için bunun dışında bir şey kullanmaya yada yapmaya gerek yoktur.

Gece yatmadan önce sürülecek krem kabukların temizlenmesinde yardımcı olacaktır. Yatmadan önce burun deliğine sürülen krem kuvvetli bir şekilde içeri çekilir ve sabah kalktıktan sonra sümkürerek çıkarılır. Sümkürürken burnun sıkılmaması ve hafifçe sümkürme yapılması gerekir.

Aksi takdirde buruna zarar verilebilir. Burnun bu şekilde düzenli olarak temizlenmesi, kişiyi rahatsız edici kabuklardan kurtarmaktadır.

Burun Ameliyatı Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

Burun ameliyatı burunda oluşan bozuklukları gidermek için yapılan estetik bir operasyondur. Burunda meydana gelen şekil bozuklukları, burnun iç yapısında yada dış yapısında meydana gelebilir. Bu bozukluklar nefes almayı zorlaştırabilirken aynı zamanda estetik açıdan da kötü gözükebilir.

Estetik açıdan yapılan burun ameliyatı burnun; yüzün ve başın doğal bütünlüğüne uygun hale getirilmesi şeklinde gerçekleşir.

Nefes almaya engel olan durumların ortadan kaldırılması şeklinde yapılan burun ameliyatı ise burun kıkırdağında yada kemiğinde meydana gelen eğriliklerin düzeltilmesi ile gerçekleşir.

Burun ameliyatı ayrıca, burunda oluşan çeşitli yaralanmalar sebebiyle de gerçekleşmektedir. Burnun kemiğinin kırılması bu duruma örnek gösterilebilir.

Burun Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Burun; kemik, kıkırdak ve deri olmak üzere üç bölümden oluşur. Burun ameliyatı da bu üç bölümden birinde yada hepsinde gerçekleşebilir.

Burun ameliyatı olmak isteyen kişiler detaylı bir şekilde muayene edilip gerekli testler yapıldıktan sonra ameliyat gerçekleşir. Her ameliyatta olduğu gibi burun ameliyatında da çeşitli zorluklar ve riskler bulunmaktadır.

Bu konuda uzman doktorlar tarafından yapılan ameliyatların başarılı olma ihtimali daha yüksektir. Burun ameliyatı lokal anestezi yada genel anestezi şeklinde yapılan ve hastanın aynı gün içerisinde taburcu edildiği bir ameliyattır.

Aynı zamanda açık ve kapalı olarak iki farklı şekilde gerçekleşen burun ameliyatı, hastanın burun yapısına göre farklılık göstermektedir.

Burun Ameliyatı Sonrası Ortaya Çıkan Durumlar 

Burun ameliyatı yapıldıktan sonra burnun tamamen iyileşmesi için belirli bir sürenin geçmesi gerekir. Bu süre zarfında burnun darbelere karşı muhafaza edilmesi ve doktor tarafından verilen ilaçların kullanılması gerekir. İyileşme süreci boyunca birtakım şeyler yaşanabilir.

Bu bağlamda burundan gelen akıntı ve burun içinde oluşan kabuklanmalar gayet normaldir. Ancak farklı bir durum söz konusu olduğunda doktora danışmak gerekebilir. Burun ameliyatı sonrası yaşanması doğal durumlar şunlardır:

  • Burun ameliyatı sonrası 7-8 gün içerisinde burnun içinden açık kırmızı renkli bir sıvı gelebilir.
  • Yine ilk 7-8 gün içerisinde göz çevresinde şişkinlikler ve morarmalar söz konusu olabilir.
    Hapşırma sırasında burundan kan gelebilir.
  • Burun ameliyatı sonrası ilk 2 ay içerisinde burun deliklerinden çeşitli aralıklarla; sümüklü, kanlı ya da kuru kabuklar gelebilir.
  • Burun ameliyatı sonrası 2-4 ay arasında koku alma duyusunda farklılıklar yaşanabilir.
  • Burun ameliyatından sonra ilk 3 ay nefes almada zorluk, burunda kuruluk, tıkanıklık söz konusu olabilir.
  • Yine ilk 3 ay boyunca sabah kalktığında burunda şişlik ve burun ucunda hissizlik meydana gelebilir.

Ameliyattan Sonra Burun Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?

Burun ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri burun temizliğidir. Burun temizliği için doktorun verdiği sprey ve krem dışında başka bir şey kullanılmamalıdır.

Temizlik sırasında ilk olarak aldığınız spreyle burun içi güzel bir şekilde yıkanır. Daha sonra ise burunda yer alan dikiş izleri, kulak çubuğu yardımıyla yağlanır.

Yağlama sırasında doktorun verdiği krem kullanılır. Ameliyattan sonra ilk 2 ay burunda çeşitli şekillerde kabuklanmalar oluşabilir. Bu kabuklar da yine aynı şekilde sprey ve krem ile temizlenir.

Kabuk oluşumunun verdiği rahatsızlığı ortadan kaldırmak için,gece yatmadan önce her iki buruna sürülen krem içine çekilir. Böylece kabuk oluşumu azalır ve oluşan kabuklar sabah kalkınca burun hafifçe sümkürülür ve temizlenir.

Burun Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler 

Burun ameliyatı sonrası burun tamamen iyileşene kadar burnu darbelerden korumak gerekir. İyileşme sürecinde burnun alabileceği bir darbe, burun yapısında tekrardan bir bozukluğa yol açabilir. Burun ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gereken bazı hususlar şunlardır:

  • Ameliyattan sonra evde gün içerisinde yatmak yerine, oturmak ya da ayakta dolaşmak tercih edilebilir. Bu sayede göz çevresinde oluşabilen morluk ve şişkinliklerin önüne geçilebilir.
  • Yüze buz uygulamak gibi doktorun tavsiye etmediği bir şey kesinlikle yapılmamalıdır.
  • Duş alınmak istendiğinde en az 48 saat beklenmeli ve suyun ılık olmasına dikkat edilmelidir. Burnu kurularken yumuşak bir şekilde havlu kullanılmalıdır.
  • Doktorun önerdiği şekilde buruna ince ince masajlar yapılabilir.
  • Burun ameliyatından sonra 3 ay boyunca burun sert darbelere karşı korunmalıdır.

Kaynakça:

https://www.webmd.com/beauty/cosmetic-procedures-nose-job-rhinoplasty#:~:text=A%20nose%20job%20(technically%20called,from%20trauma%20or%20birth%20defects.

https://www.dailymail.co.uk/health/article-4817138/How-nose-job-performed.html

/tarafından Doç. Dr. Tayfun Türkaslan

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır