yks nasıl çalışmalıyım / Üniversite Sınavına Nasıl Çalışılır?

Yks Nasıl Çalışmalıyım

yks nasıl çalışmalıyım

Üniversiteye giriş sınavı olarak bilinen YKS için adayların çalışma serüveni başladı. Üniversite hayali kuran binlerce adayın sınav sürecinde sınava nasıl hazırlanacağı en önemli telaştır. Özellikle de sınava sıfırdan hazırlanmayı düşünenler için sistemin değiştirilmesi bazı soru işaretlerine neden oldu. Sıfırdan başlayıp üniversite kazanmak gibi sorular adaylar tarafından en fazla merak edilenler arasında. Peki temeli olmayan biri nasıl ders çalışmalı? gelin hep beraber öğrenelim.

Üniversite sınavına hazırlanan birçok öğrencinin asıl sorunu temelinin olmadığını düşünmesidir. Oysa ki bu seviyeye gelen her öğrencinin belirli bir düzeyde temeli vardır. Önemli olan nokta kendinizi geliştirmek ve eksiklerinizi tamamlamaktır. Şunu unutmayın ki temelinizin olmadığını düşünmek yerine hangi konularda, derslerde ya da hangi noktalarda eksiklerinizin olduğunu belirlemek işinizi daha da kolaylaştıracaktır. Sizlere bu aşamada üniversite sınavına nasıl çalışılır sorusuna ithafen takip etmeniz gereken yolu çizmenizi kolaylaştıracak tavsiyelerimiz var.

çalışmak

Üniversite Sınavına Nasıl Çalışılır?

Temeliniz olmadığını düşünüyorsanız aslında aklınızdaki en önemli soru &#;Nereden başlamalıyım?&#; olmuştur. Nereden ve nasıl olursa olsun en kısa sürede başlamalısınız. İster çalışma kitaplarından, ister İnternet&#;ten izleyebileceğiniz online videolardan, isterseniz de kötü olduğunuzu düşündüğünüz derslerden özel kurs almaya başlayarak. YKS TYT Konularılistesine bakarak bile başlayabilirsiniz. Hangi konulardan sorumlusunuz, hangi konulardan daha çok soru çıkıyor bunları bilmelisiniz. Ne kadar kısa zamanda çalışmaya başlarsanız daha fazla başarıya ulaşacaksınız. 

Asla Vazgeçmeyin!

Çoğu başarısızlığın sebebi inanmayarak yola çıkmaktır. &#;Temelim yok yapamam&#; sözünü bir kez olsun kullandıysanız evet yapamazsınız. Öncelikle kendinize inanın ve bir hedef belirleyin. Kendinize bir temel oluşturmak istiyorsanız bunun için elbette ki çabalamanız gerekecek. Çalışmaktan ve çabalamaktan sıkıldığınız sürece temeli sağlam bir çalışma sistemine sahip olamazsınız. Bu nedenle asla pes etmeden sorularla savaşmayı tercih ederek temelinizi sağlamlaştırmanızı tavsiye ederiz. Sıfırdan başlayıp üniversite kazanmış olan pek çok öğrenci bulunmakta. Youtube üzerinde güzel videolar oluyor, onların videolarını izleyerek üniversite sınavın nasıl hazırlanmışlar öğrenebilirsiniz.

Doğru Kaynaklardan Yararlanın

Öğrencilerin sıklıkla yaptığı hatalardan birisi bilindik ve zor kaynakları tercih etmektir. Şunu unutmayın ki temelinizin olmadığı bir ders için en çok satılan bir kitabı alarak o kaynaktan hiçbir şey anlamamanız size fayda sağlamaz. İlk aşamada basit, ancak sizin anlayacağınız bir dilden kaynak seçimi de yapabilirsiniz. Öncelikle doğru kaynak seçimi yapmalı, ardından ilerleyen süreçlerde farklı kaynaklardan da çalışarak bilgilerinizi oturtmalısınız. Sizler için oluşturduğumuz YKS Kitap Önerileri başlıklı yazımızdan yardım alabilirsiniz. Her seviyeye uygun kitap önerilerinde bulunduk.

Çalışmaya Odaklanın

Kabul edin ki daha şimdiden masa başında oturup saatlerce ders çalışma fikri size zor geliyor. Oysa ki kendinizi bu düşünceye adapte etmek yerine ders çalışmaya odaklanabilirsiniz. Önünüzde uzun bir süreç var. Bu nedenle ilk günlerde saatlik çalışmalarla başlayıp, yaklaşık birkaç hafta sonra çalışma saatlerinizi saate çıkarabilirsiniz. Dahası bu işin sırrı çok çalışmada değil, verimli çalışmaktadır. Saatlerce ders başında oturup sıkıntıdan patlamaktansa, günde birkaç saatinizi derslerinize ayırarak gerçekten istekli ve verimli bir şekilde çalışmanızı öneririm. Uzun saatlerce çalışmayı sevmiyorsanız her gün düzenli bir şekilde saat verimli çalışıp kalan vaktinizi dilediğiniz gibi geçirebilirsiniz. Tabi çalışma saatleri sizin hedeflerinize göre değişiklik gösterecektir. Üniversite taban puanları sayfamızdan bölümlerin ve üniversitelerin taban puanları, başarı sıralamaları bilgilerini öğrenebilirsiniz. Buradan araştırma yaparak kendinize gerçekçi bir hedef belirleyebilirsiniz.

YKS Çalışma Taktikleri

  • Hangi ders olursa olsun temelinizin olmadığını düşünüyorsanız mutlaka sıfırdan başlamalısınız. Bunu özellikle de sayısal derslerde uygulamanız gerekmektedir. Konu çalışmaya baştan sona doğru gitmelisiniz. Çünkü sayısal derslerde ilk konuları anlamadığınız sürece diğer konularda başarı yakalamanızın imkanı yok.
  • Birden fazla kaynak edinmenizde fayda var. Bir konuyu en az iki kaynaktan çalışarak o konuda daha detaylı bilgi edinebilir, farklı kaynaklardan çalışma sayesinde birinde olmayan bilgiyi diğer kaynaktan sağlamış olabilirsiniz.
  • Konu çalıştıktan sonra mutlaka soru çözün. Bu yöntem sayesinde öğrendiklerinizi test edecek, bilgilerinizin kalıcılığını artırmış olacaksınız.
  • Haftada en az 1 veya 2 deneme çözmenizi tavsiye ederiz. Bu sayede çalıştığınız konulardaki eksiklerinizi görmüş olacaksınız.
  • Kendiniz ait bir çalışma programı mutlaka olmalı. Kendinize günlük ve haftalık programlar yaparsanız daha verimli bir şekilde ilerleyeceksinizdir.

Üniversite sınavına nasıl çalışılır diyenler için en önemli detaylardan bahsettik. Unutmayın ki sizi en iyi tanıyan yine sizsiniz. Bu nedenle önerilerimizi de dikkate alarak kendinize uygun bir çalışma programı hazırlamalısınız. Yarın başlarım değil, hemen bu günden başlayarak geçen zamanı iyi değerlendirmelisiniz. Ayrıca sınav sürecine kadar çalışamadığınız günlerde de kendinizi suçlu hissetmeden kaldığınız yerden devam etmeniz gerekir. Bir gün çalışamadıysanız diğer gün 2 saat fazla çalışarak eksiklerinizi bu şekilde tamamlamaya çalışın.

1) Öncelik Sınıf Konuları Olmalı

Sınıf TYT AYT Dengesi Nasıl Kurulur?

sınıf, AYT konularının başlangıcını ve temelini oluşturduğu için çok önemli. Peki sınıfa geçenler TYT-AYT dengesini nasıl kurabilir? sınıfta AYT konularını oturturken TYT netlerini artırmak mümkün mü? sınıfta TYT ne kadar çalışılmalı, bi

İşler Genel

Herkese merhaba, ben Gül Naz. MSÜ Türkiye si, YKS sayısal yerleştirme Türkiye süyüm. Şu an Hacettepe Tıp Fakültesinde okuyorum. Birçok öğrenci sınıfa geçtiğinde TYT-AYT dengesini kurmakta zorlanıyor. Öğrenciler AYT konularına çalışırken TYT’deki eksikleri onların moralini bozuyor, TYT’ye nasıl ve ne kadar çalışmaları gerektiğini bilmediklerinden niteliksiz bir program izleyerek hem sınıf konularında hem de TYT’ de belirgin bir yol katedemiyorlar. İşte bu yüzden, bu yazıda sizlere kendi sınıf sürecimden hareketle sınıfta TYT-AYT dengesini nasıl kuracağınızı anlatacağım.

sınıfta öncelikli olarak AYT yani sınıf konularına odaklanmalıyız. Aktif ilerleyen konular sınıf konuları olduğundan ayrıca okuldaki yazılı, sözlü vb. sınavlar da sınıf konularından yapıldığından bizim sınıf konularına odaklanmamız gerekiyor. Ayrıca YKS’de puan ve sıralama belirlenirken AYT’nin etkisi TYT’ye göre daha fazla ve sınıf konuları da AYT’nin büyük ve önemli bir kısmını oluşturuyor. Bu yüzden kesinlikle önceliğimiz sınıf konuları olacak.

Okuldaki derslerinizde anlatılan konuları eve geldiğinizde tekrar edip konu eksiğiniz varsa dershane, özel ders veya YouTube’dan faydalanarak bu eksikleri tamamlayın. Sonrasında her konuyu en az iki soru bankasından bitirdiğinize emin olun. Ben sınıfta dershaneye gitmedim ve özel ders almadım. Okuldaki derslerde öğretmenlerimi aktif olarak takip ettim, dersi derste anlamaya özen gösterdim. Odağınızın tamamını derse vererek anlayamadığınız noktaları minimuma indirip konuyla ilgili kafanıza takılanları öğretmeninizle paylaşmanız konuyu etraflıca anlayabilmeniz için çok önemli. Okuldan geldiğimde konuyu tekrar edip ihtiyaç duyarsam YouTube’dan da konuyla ilgili anlatım veya soru çözüm videosu izliyordum. Sonrasında da üç soru bankasından konuyla ilgili soruları çözmeye özen gösteriyordum. Bilgi Sarmal, Orbital, Orijinal, Çap, Yayındenizi, Hız ve Renk yayınlarının kitapları sınıf soru bankalarının içinde favorilerim.

TYT çalışmasında ilk adım: düzenli paragraf çözmek

Yukarıda anlattığım şekilde sınıf konularına çalışarak her konuyu anlatıldıkça biriktirmeden halledebiliyorsanız çalışma programınıza TYT’yi de ekleyebilirsiniz. Düzenli paragraf çözmek TYT çalışmasındaki ilk adımı oluşturmalı. Çünkü TYT Türkçe testinde 30’a yakın paragraf ve anlam bilgisi sorusu çıkıyor. Ayrıca paragraf çözmek okuma ve anlama kapasitemizi geliştirdiği için sadece Türkçe netlerimiz değil TYT ve AYT netlerimizin tamamının artışına katkı sağlıyor. Bu yüzden TYT çalışmamızın ilk adımı olarak düzenli paragraf çözmeyi programımıza ekleyebiliriz.

Paragraf çözerken çözdüğümüz soru sayısından ziyade soruları düzenli ve süre tutarak çözmemiz önemli. Her gün 50 paragraf çözmeye niyetlenip çalışma programımızı yetiştiremediğimiz için üç günde paragraf çözmeyi bırakmak yerine her gün 10 paragraf çözerek başlayıp zamanla artırmak daha yararlı olacaktır. Yani soru çözme hedefi belirlerken gerçekçi olun, gerçekleştirebileceğiniz hedefler koyarak başarmanın lezzetini alın. Ben sınıfta her gün 20 paragraf çözdüm. Ayrıca 20 paragrafı çözerken kendimi belli bir süre ile sınırlandırarak ilerledim. Kendime 20 soruyu 20 dakikada bitirme hedefi koydum ve her gün bir önceki günden daha kısa sürede soruları çözmeye çalıştım. Uzun vadede Türkçe netlerimin artmasında bu çalışmamın çok büyük faydasını gördüm. Paragraf soru bankası olarak Hız ve Renk, PES, Bilgi Sarmal yayınlarının soru bankalarını sizlere önerebilirim. Üçü de çözdüğüm ve çok beğendiğim kitaplar.

Düzenli problem çözmek

Her gün düzenli olarak paragraf çözebiliyorsak bu rutinimizin yanına düzenli problem çözme rutinini de ekleyebiliriz. TYT matematikte uzun yönerge metinleri içeren, yoruma dayalı problem soruları çıkıyor. TYT’de süre ile yarışıyoruz ve bu soruları en kısa sürede doğru yanıtlamak için düzenli problem çözerek kendimizi alıştırmamız çok önemli. Problem çözmek size zor geliyorsa, paragrafta olduğu gibi günlük 5 ya da 10 soru ile başlayıp zamanla bu soru sayısını artırabilirsiniz. Önemli olan çözdüğünüz soru sayısı değil, bu soruları süre tutarak ve devamlı olarak çözmeniz. Ben günde 20 problem çözüyordum, yazılı haftaları dışında genel olarak bu düzene uyduğumu söyleyebilirimsınıfta düzenli bir şekilde süre tutarak problem çözmeniz TYT matematik netlerinizin artmasına çok büyük fayda sağlayacaktır. Problem soru bankası olarak Bilgi Sarmal ve Acil yayınlarının kitaplarını öneririm.

Düzenli geometri sorusu çözmek

Düzenli olarak paragraf ve problem çözebiliyorsak, yeni adımımız düzenli geometri sorusu çözmek olabilir. Paragraf ve problem rutininde bahsettiğim soru sayısından ziyade devamlı soru çözmenin önemli olması kuralı burada da geçerli. Ben 9 ve sınıfta geometri konularında pek iyi değildim, geometri sorularını çözmekte çok zorlanıyordum. Bu yüzden sınıfta kendime başlangıç düzeyinde bir geometri soru bankası almıştım ve günde 20 soru çözerek ilerlemiştim.

Bana göre paragraf ve problem düzenli soru çözerek halledilebilirken geometriyi düzenli soru çözerek de bir oturuşta soru çözerek de halledebilirsiniz. Ama benim sınıftaki durumum gibi geometri çözmek sizi çok zorluyorsa ve çözerken sıkılıyorsanız az az sık sık yani her gün düzenli olarak geometri sorusu çözmenin sizin için daha yararlı ve kolay olacağını düşünüyorum.

TYT’de yaklaşık 30 paragraf, 10 geometri ve problem sorusu çıkıyor. Yani TYT’deki toplamda soruyu paragraf, problem ve geometrideki yetkinliğimiz ile çözüyoruz.

sınıfta önceliğimiz sınıf konuları olmalı. Bundan arta kalan zamanda oturup fizik konusu çalışmak ve konuyu sağlamlaştırmak için 2 kaynaktan soru çözme süresinde paragraf, problem ve geometri rutinimizi hallederek TYT netimizi kolaylıkla artırabiliriz. Önceliğimiz sınıf konuları olacağı için bu rutinler sınıfta çalışma temposu içinde bize nefes aldıracaktır. Ayrıca sınıf konuları da ağır konular olduğu için yeni bir TYT konusuna odaklanmak yerine konu çalışmasından çok beceri gerektiren paragraf, problem ve geometriye çalışmak çok daha kolay ve sürdürülebilir olacaktır.

sınıftayken artmayan netlerin temelinde konu eksiklerinin yanında okuma-anlama ve hızlı soru çözme becerisinin olmayışı yatıyor. sınıfta paragraf, problem ve geometri rutinini uygulayarak bu becerilerimizi erkenden geliştirip sınıfa sağlam TYT temeliyle başlama fırsatını yakalıyoruz.

sınıf konularına sağlam çalışırken paragraf, problem, geometri rutinlerinizi de yapabiliyorsanız ve fazladan zamanınız kalıyorsa TYT’de eksik olduğunuz diğer konulara odaklanabilirsiniz. Örneğin kendinize bir TYT matematik soru bankası alıp TYT matematik konularına çalışarak bu kitaptan soru çözebilirsiniz. Başka bir ders için de aynı yolu izleyebilirsiniz. Böylece zorlandığınız bir dersi aradan çıkarmış olacaksınız.

sınıfta TYT sınav temposundan uzaklaşmamanız için her ay 1 TYT denemesi çözmeniz ve netlerinizi çözdüğünüz denemenin yayınıyla birlikte not etmeniz sizin için çok faydalı olacaktır. Bu sayede hem TYT çalışmalarınızın ne kadar fayda sağladığını gözlemlersiniz hem de sınıfa geçerken TYT düzeyiniz ile ilgili ön bilgi sahibi olursunuz.

Özetle, sınıf konularını anlayıp soru bankasından bitirmek bu sene önceliğimiz olmalı. Bunu yaptıktan sonra zaman kalıyorsa paragraf, problem ve geometri rutinlerine yazdığım sıra ile başlayabilirsiniz. Yine zamanınız kalırsa zorlandığınız TYT konularına çalışabilirsiniz, zorlandığınız bir dersten soru bankası alıp bunu bitirme hedefi koyabilirsiniz.

Bu yazıda kendi tecrübelerimden hareketle sınıfta TYT ve AYT dengesini nasıl kuracağınızdan bahsettim. Öncelik sıralaması ile birlikte sınıf konularına ve TYT konularına nasıl çalışmanız gerektiğini belirttim. Ayrıca kaynak önerilerime de yer verdim. Umarım sizler için faydalı bir yazı olmuştur. Soru ve önerilerinizi yorumlar kısmından belirtmeyi unutmayın. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere, hoşça kalın!

Gül Naz Babaoğlan

Yazar

İşler

YKS&#;ye nasıl hazırlanılır? YKS yolunda kazandıran 7 tüyo

YKS için hazırlanırken tek ihtiyacın olan kendine güvenmek ve istikrarlı bir çalışma planına sahip olmak&#; Verimli ve uygulaması kolay YKS tüyoları ile sınava etkili şekilde hazırlanabilir, başarıya ulaşma yolunda sağlam adımlar atabilirsin.

Yapabileceğinin En İyisini Yapmaya Odaklan

Üniversiteye hazırlanırken yapılacak en büyük hata kendini başkası ile kıyaslamaktır. Herkesin aynı başarıyı göstermesinin mümkün olmadığını, ama herkesin doğru ve planlı çalışarak yapabileceğinin en iyisini elde edebileceğini unutma. Önemli olan var olanla yetinmek değil, daha iyisini yapabileceğine inanmaktır. Bu inanç ve motivasyonla çalışırsan her gün bir öncekinden daha iyi olduğunu hissetmeye başlayacak ve sonunda kat ettiğin yolun gerçekten ne kadar fazla olduğuna inanmakta zorlanacaksın. Başarmak için anahtar cümle; kendine başkalarını değil sadece kendini rakip olarak gör!

Çalışma Planını Küçük Parçalara Böl

İyi ve gerçekçi çalışma planları hedefe doğru giden ok gibidir; ancak tam aksine karmaşık, gerçek dışı hedefleri olan bir plan da kâbus olabilir. YKS için temel konulardaki eksiklerine öncelik vermeli ve onları halletmeden daha üst düzey konulara geçiş yapmamaya özen göstermelisin. Özellikle Matematik ve Fen gibi sayısal alanlarda temel konuları atlarsan ilerleyen konularda sıkıntı çekebilirsin. Ayrıca temel eksikliklerin üstesinden tek tek gelmek motivasyonuna olumlu katkı yapar, planlı ders çalışmak verimini hissedilir derecede artırır. Çalışma saatlerini nasıl planlayacağını bilmiyorsan Pakodemy&#;nin kişisel hedefine göre hazırladığı ders çalışma programlarından yararlanabilirsin.

Rutinini Kendine Göre Oluştur

Zamanla ilgili en önemli şey; onun sana uyacak olması değil, senin kendini ona göre ayarlamak zorunda olduğun gerçeğidir. Alışkanlık kazanmamış hiç kimse sabahın erken saatlerinde uykusundan kalkmak istemez, ancak bunu alışkanlık haline getirenler için durum çok farklıdır. Günlük hayat rutini ve çalışma planının birbiri ile uyumlu olması daha az zamanda daha çok ve verimli ders çalışma demektir. Aynı zamanda günlük hayat akışı içerisinde neyi, nerede, ne zaman yapacağını bilmek zaman kazanmak ve yapacağın işlere odaklanmak anlamında da büyük önem taşıyacaktır. Bu anlamda rutin oluşturmak ve onu uygulamak için Pakodemy uygulamasının plan uygulama yeteneklerinden de yararlanabilirsin.

Ayrıca okuyabilirsiniz: Zamanı Verimli Kullanmak

Kendine ve Hobilerine Zaman Ayır

YKS sürecinde TYT ve AYT testleri her ne kadar zorlayıcı olsa da hayatın sadece sınavdan ibaret olmadığını ve her ne olursa olsun yeniden deneme şansın olduğunu unutmamalısın. Bu sebeple çalışma planını hazırlarken kendine ders aralarında küçük hediyeler vermeyi ihmal etme. Haftanın bir gününü ise mutlaka hobine veya farklı aktivitelere ayırarak dolu dolu geçirmeyi ve hatta mümkünse spor yapmayı es geçme. Farklı bir dönemden geçiyor olsan da her an her şeyi yapabilecek bir robot olmadığını mutlaka hatırlamalısın. Hem fiziksel hem psikolojik hem de mental olarak zinde olman için kendine zaman ayırman ve mümkünse spor yapman önemli, çünkü; &#;Sağlam kafa, sağlam vücutta bulunur.&#;

Beslenmene ve Sağlığına Dikkat Et

Yukarıda da belirttiğimiz gibi spor yapmak, hem zinde hissetmek hem de deşarj olmak için önemli bir etkinlik. Ayrıca saatlerce masa başında çalışmak ciddi sağlık sorunlarına sebebiyet verebildiği gibi çalışma konforunu da etkiler. Bunun dışında iyi, düzenli ve tabii ki sağlıklı beslenmek de zihinsel ve fiziksel olarak daha verimli olmaya ve derslerine odaklanmana büyük ölçüde yardımcı olacaktır.

Teknolojinin ve İnternetin Gücünden Faydalan

Görsel ve işitsel hafızamız genel olarak yazınsal hafızamızdan daha güçlü ve bugün internet sayesinde konu anlatımına ücretli ve ücretsiz olarak erişebildiğimiz pek çok kaynak halihazırda mevcut. Konu anlatımlı kitaplardan ders çalışmak, deneme ve testler çözmek kadar konu hakkında açıklayıcı ve akılda kalıcı videolu ders anlatımları izlemek de faydalı olabilir. Hatta görsel hafızan kuvvetli ise konu anlatımlı kitaplardan edindiğin bilgileri daha az zaman ve efor harcayarak videolardan bile elde edebilirsin. Bunların dışında her şeyin dijitalleştiği ve cebimize sığdığı dünyada mobil cihazlar üzerinden kolayca test ve deneme çözmeye yarayan Pakodemy uygulamasını da kullanabilirsin.

Mümkün Olduğunda Kitap Oku

Sayısal ağırlıklı çalışıyor olsan bile Temel Yeterlilik Testi&#;nde sosyal bilimlere ait sorular çözmek zorunda kalacaksın, bu sebeple de okuma ve okuduğunu anlama yeteneklerini geliştirmek için mümkün olduğunda kitap okuyabilirsin. Çalışma planın ister TYT konuları isterse de AYT konuları ağırlıklı olsun, kitap okumak sana her durumda avantaj sağlayacaktır. Kitap okumanın bir diğer faydası da bilgi ve kültürünü geliştirmenin yanı sıra soruları daha hızlı okuyup kavrayabilmeye ve dolayısıyla zamanla yarıştığın sınav sürecinde bir adım önde olmana yardımcı olmasıdır. 

Esasen üniversite sınavına iyi hazırlanmanın tek bir yolu yoktur. Tüm yöntemler içerisinde en önemli olanlar her zaman sabır, çalışma azmi, gerçekçi bir plan ve kaliteli bir zihin motivasyonudur. 

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

Üniversite sınav hazırlığı döneminde Google aramalarına baktığımız zaman öğrenciler üniversite sınavına nasıl çalışılır? veya YKS çalışma taktikleri ile şeklinde çok sayıda arama yapmaktadırlar. Hayatınızda sizi eğitim açısından başka bir yere götürmeye aracı olan üniversite sınavı sadece bir yıllık bir süreyi kapsamaz. Türkiye’deki çoğu öğrenci bu sınava lisenin başında hazırlanmaya başlamaktadır. Sınava planlı, odaklı ve kararlı bir şekilde hazırlanmak oldukça önemlidir. Peki üniversite sınavına nasıl çalışılır?YKS Çalışma taktikleri neler? Bu soruların cevabı aşağıda detaylı bir biçimde anlatılmaktadır.

YKS Çalışma Taktikleri

Üniversite sınavına nasıl çalışılır? Peki herhangi bir şekilde kazandıran taktik veya stratejiler var mı? gelin hep beraber inceleyelim.

Hedef Belirleyin

Hedef belirlemek bir öğrenci için en temel ve önemli adımdır ancak öğrencilerin bu aşamada yaptığı en büyük hata mesleki hedef yerine sıralama hedefi koymaktır. Bu hedef bir öğrenci için kalıcı olmamaktadır. Sıralama hedefi netlerinizin yükselip düşmesine göre değişkenlik gösterip kalıcılığı sağlamamaktadır. Sınava girdiğinizde sonuç istenilen gibi gelmeyebilir. Mesleki hedef belirlediğinizde daha istikrarlı ilerleyebilirsiniz. O yıl sınava girecek öğrenciler üç aylık yaz tatili sürecinde hem ders çalışıp hem mesleki hedeflerini belirleyebilirler.

Eğitim Yolunuzu Belirleyin

Bu yola başlamadan önce eğitim yolunuzu seçmek sonrası için daha verimli ve kesin ilerleyişin bir diğer adımıdır. Yazın iyice araştırıp okul,eğitim koçu, özel ders, etüt ya da bireysel çalışma gibi seçimler yapmalısınız. Sizin çalışma stilinize en uygun yolu sizden başkası bilemez. Buna erken karar vermek hızlı bir başarı sürecinin başlangıcıdır.

Paragraf ve Geometrinin Önemi

sınıfa yeni geçmiş bir sınav öğrencisi ya da temeli zayıf olan mezun bir öğrencinin uygulaması gereken diğer yol ise yazın paragraf ve geometriyi en az bir kitaptan bitirmiş olmaktır. Bu soruları süreli ve yapamadıklarının çözümüne bakıp boş soru bırakmamak sizi öne geçirecektir. Herkes paragraf ve geometriyle boğuşurken siz deneme ve daha zor kaynaklarla netlerinizi üst seviyelere taşıyabilirsiniz. Bu adımda en önemlisi boş soru bırakmamak ve süreli bir şekilde çözmektir.

Ders Programı Yapın

Üniversite sınavına nasıl çalışmanız gerektiğini düşünürken aslında hangi sınav olursa olsun en önemli ve temel adım planlı olmaktır. Ders programlarını aylık, haftalık ya da günlük yapabilirsiniz. Bu tamamen sizin hayatınızın akışına bağlıdır. Aylık plan yapanlar o ay içerisinde hangi konuları çalışacağına, önceki aylardan çıkardığı eksikleri tamamlamaya odaklanmalıdır. Haftalık programlarda ise o haftaki çalışmanıza ve gördüğünüz konulara bağlı olarak programda oynamalar yapılabilir. Günlük yaptığınız planlarda daha detaycı olunabilmektedir. O gün kaç soru çözdüğüne , hangi konudan ne kadar yanlışın olduğuna bakarak ertesi günlerde telafi yapılması oldukça kolaydır.

Kaynaklarınızı Doğru Belirleyin

Kaynaklarinizi Dogru Belirleyin Mühendistan

Çoğu eğitmenin bu konudaki ilk değindiği şey seviyenizi belirlemek olmuştur. Kaynakları alırken seviyenize uygun olanı seçmek oldukça mühim bir konudur.

Eğer seviyenizden kolay bir kaynak seçerseniz bu sizin için hem yanıltıcı olur hem de zaman kaybı unsuru olmaktan başka bir şey olmaz. Sorular size kolay gelir ve o konuyu hemen kavradığınızı zannedersiniz ama birden fazla deneme olduğu zaman hep o konudan yanlış veya boş çıkarsa yapamama ihtimallerinizden biri doğru kaynak seçimini başaramamışsınız demektir.

Daha zor bir kaynak seçimi ise motivenizi ve netlerinizi oldukça düşürür. Hatta o konu ya da dersten soğumanıza sebep olur.

Kendinize uygun kaynak seçtiğiniz zaman netlerinizdeki buna bağlı olarak da moralinizin oldukça yükseldiğini göreceksiniz.

Tüm bunları yaparken sınav senenizde kesinlikle çözmeniz gereken kitaplar ise MEB kitapları ve MEB´in ilk defa yılında dağıttığı ek kitaplarıdır. Özellikle yılında bu kitapların sayısını oldukça artırdı. Sınavla oldukça uygun sorular barındıran bu kitapların içerisinde denemelerde mevcuttur. Bunları çözmeden sınava girerseniz eksik girmiş olursunuz.

Biz de Mühendistan ekibi olarak yakında sizlerle kolaydan zora doğru sınava uygun olan kaynakları paylaşacağız.

Kötü Düşünce ve İnsanları Hayatınızdan Çıkarın

Sınav senenizde motiveniz oldukça önemlidir. Çevrenizde sürekli olmayacağını, başaramayacağınızı söyleyen insanlara karşı kendinizi kapatın. Bazen öğrencilerin aklına da böyle düşünceler gelmektedir. O zaman kendinize şunları söyleyin “ Ben elimden geleni yapıyorum, başaracağım.´´ . Bu sözleri dediğinizde aslında kendinizdeki gücü görmeye başlayacaksınız.

Bu sınavın aynı zamanda bir psikoloji sınavı olduğunu bilerek hareket edin. Elbette motivenizde dalgalanmalar görünecek. Ancak masanın başına oturduğunuz zaman bunları bir kenara bırakmayı öğrenmeniz gerekir.

Bol Soru Çözün

Bol Soru Çözün

En etkili şekilde üniversite sınavına nasıl çalışılır? Çok sayıda soru çözerek. Tabii ki bol soru çözmeden bir sınav senesi mümkün değildir. Her iki sınavda bol soru görmeye dayanır. Elbette bunun da bir sınırı var. Sadece soru çözüp eksiklerini kapatmamak sizi olduğunuz yerde saydırır. Soru kalıpları ezberlemeyin. Bu da size hiçbir şey katmamakla birlikte yorumlama yeteneğinizi köreltir bu yüzden ezberlemek yerine mantığını anlamak sizi bir adım öne çıkarır.

Her dersten en az 2 en fazla 4 kaynak önerilmektedir. Örnek verecek olursak iki kitap aldıysanız biri konu dinleme sonrası pekiştirme diğeri ise ertesi günlerde eksik kapatmaya yönelik kullanılmalıdır.

Deneme Çözün

Deneme çözmek atlanmaması gereken bir adımdır. Öğrenciler denemeden kaçmamalıdır. Eksikleri belirleme ve kendini sınav gününe kadar ruhsal olarak hazırlamak için çok iyi bir yoldur. Öğrenciler kendi stratejisini belirleyene kadar denemelerde farklı stratejiler deneyebilir. Aynı zamanda deneme çözdükçe heyecan duygusu belirli bir seviyeye iner, stres faktörü oldukça azalır. Denemelere bilinçli girmeyi unutmayın. Yoksa içinizdeki stres ne kadar iyi yaparsanız yapın devam edebilir.

Deneme Analizi Yapın

Evet deneme çözmek sizi geliştirir ancak denemeyi çözüp bir kenara atmak bir müddet sonra sizi yerinizde saydırıp geriletecektir. Buradaki kilit nokta boş ve yanlışlarınızın olduğu konuları halledip o soruları çözdürmenizdir.

Süre Tutarak Soru Çözün

Süre Tutarak Soru Çözün

Sınavda zamanla yarıştığınızı unutmayın. En başından her derste süre tutarsanız zamanı çok daha iyi yönetebilirsiniz. Süre tutarak çözmenin meyvesini özellikle TYT ´de toplayacaksınız. Özellikle Türkçe’de paragraf çözerken süre tutmanız denemelerde Türkçeyi erken bitirip diğer derslere daha çok zaman ayırmanızı sağlar. Bir müddet sonra denemeleri erken bitirip turlama yöntemi ile soruları tekrardan gözden geçirme fırsatı sunar.

Vaktinizi Çalan Şeylerden Uzak Durun

Vaktinizi Çalan Şeylerden Uzak Durun

Üniversite sınavına nasıl çalışacağınız ile ilgili bir diğer konu da aslında vakit öldüren şeylerden kurtulmak. Devir teknoloji devri. Evet bunun herkes farkında ama ne kadar yararlı amaçlar için kullanılsa da kötü ve zamanınızı çalan unsurlarda oldukça fazla. Bir yıl boyunca sizin zamanınızı hangi sosyal mecra çalıyorsa onu bir süreliğine hayatınızdan çıkarın. En azından sınav bitene kadar. Emin olun bu ne kadar zor olsa da sınav anı geldiğinde keşke zamanımı boşa harcamasaydım dememek için bunu yapmanız gerekir. Eğer ki ben iradeliyim zaten durmasını biliyorum diyorsanız bu sizin için tercihinize bağlıdır.

Sadece sosyal medya değil çevrenizdeki insanlar da sizin vaktinizi boşa harcayabilir. Elbette bu süreçte sosyalleşmek ve moralinizi yüksek tutmak önemlidir ancak bazı insanlar sizin hem vaktinizi çalar hem de sizi psikolojik açıdan aşağı çeker. Bu insanlarla mesafenizi korumanızı tavsiye ederim.

Kendinizi Zorlamayın

Evet bu sınav sizin için önemli olabilir ancak çok çalışmak değil verimli çalışmaktır önemli olan. Dengeyi kurduğunuz sürece sosyal hayatınızı kısıtlamanıza gerek yoktur. Bu sene sınav seneniz diye kendinizi dışarıya kapatırsanız hem bunalır hem de çok fazla yorulursunuz. Bir zaman sonra canınız ders çalışmak istemez.

Unutmayın, sınav senesi ruh sağlığınızın iyi olması, mutlu ve rahat olmanız çok önemli. Kendinize ödüller vermeyi haftada bir de olsa film izlemeyi, arkadaşlarınızla zaman geçirmeyi, sevdiğiniz tarzda kitaplar okumayı unutmayın. Bu aktiviteler abartılmadığı sürece asla zaman kaybı değil aksine YKS çalışma sürecinin bir parçasıdır.

Kendinize Uygun Çalışma Saatleri Belirleyin

Herkesin verimli çalışma saatleri farklıdır. Birinin gece birinin gündüzdür. Bunu ancak siz bilebilirsiniz. Kendinizin en verimli olduğu zaman ders çalışmak oldukça önemlidir. Bunu yaparken de beslenme ve uyku düzeninize oldukça dikkat etmeniz gerekmektedir.

Üniversite sınavına hazırlık ve YKS çalışma taktikleri neler? ve üniversite sınavına nasıl çalışılır? sorularını bu içeriğimizde sizlere en sade bir şekilde derlemeye çalıştık. Konu ile ilgili görüşlerinizi ve önerilerinizi bize yorum olarak belirtebilirsiniz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir