akşamları burnum tıkanıyor / Geçmeyen Burun Tıkanıklığı Sandığınız Kadar Masum Değil! – Avrasya Hospital

Akşamları Burnum Tıkanıyor

akşamları burnum tıkanıyor

Burun Tıkanıklığı

burun tıkanıklığı

Burun tıkanıklığı size ya da çocuğunuza ciddi rahatsızlık verebilir. Basit gribal hadiselerdeki ya da mevsimsel alerjideki burun tıkanıklığı çoğu kez geçicidir. Ancak burun tıkanıklığı geçmiyorsa, horlamaya, uykusuzluğa, yorgunluğa, performans düşüklüğüne ya da sık ve ağır hastalanmaya yol açıyorsa, artık tedavi edilme zamanı gelmiş demektir.

Burun tıkanıklığının pek çok nedeni vardır. Burun tıkanıklığına yol açan nedeni veya nedenleri günümüzde endoskopla burun içine baktığımızda doğrudan görebiliyoruz. Burun tıkanıklığını başarıyla tedavi edebilmek için tüm anatomik ve işlevsel nedenleri eksiksiz teşhis etmek, ve bunların tümünü kapsayan bir tedavi planı oluşturmak gerekir. Bazı burun tıkanıklıkları ilaçlarla tedavi edilebilirken, bazıları ameliyat gerektirebilir. Doğru teşhise dayanan doğru bir tedavi ile burun tıkanıklığı çoğu kez sonlandırılabilir.

Burun Tıkanıklığı Nedenleri

Burun tıkanıklığı, genellikle burun içerisinde bulunan bazı yapıların eğriliği, büyüklüğü, şişliği ya da sonradan büyümesi nedeniyle, soluk havasının geçtiği kanalların daralması sonucunda gelişir. Örneğin “septum deviasyonu”, burundaki kemik ve kıkırdak yapılı orta bölümün eğri olmasıdır. Konka şişmesi ise burun etlerinin büyümüş olmasını ifade eder. Çocuk hastalarda karşılaştığımız “geniz eti büyümesi”, burun boşluğunun arka bölümünü engellediğinde burun tıkanıklığı yapar. Geniz eti ve burun eti birbirinden farklı durumlardır, karıştırmamak gerekir. Tüm burun içi yapıları kaplayan mukoza örtüsünün kalınlaşmasına yol açan hastalıklar da vardır. Farklı şekilde burun tıkanıklığı yapan bu durumlar arasında alerjik nezle ve sinüzit gibi hastalıklar ile bazen polip dediğimiz doku oluşumları burun boşluğuna sarkarak tıkanıklığa neden olabilir. Çok nadir görülen, ancak ayrıcalıklı olarak ele alınması gereken iyi veya kötü huylu tümörler de burun ve sinüslerde tıkanıklık nedenlerindendir.

Görüldüğü üzere burun tıkanıklığının çok nedeni vardır ve bunların biri veya birkaçı aynı anda aynı hastada bulunabilir. Hatta iklim koşulları, hormonal durumlar, beslenme tipi, sistemik hastalıklar, çeşitli ilaçlar ve spreylerin kullanımları da hastanın burun tıkanıklığında pay sahibi olabilirler. Günümüzde ince endoskoplarla burun içerisine detaylı bir şekilde bakabiliyor, burun tıkanıklığının nedenini doğrudan görebiliyoruz. Görüşme sırasında aldığımız bilgiler ve gerektiğinde çektirdiğimiz bazı tomografik filmler sayesinde hastamızdaki burun tıkanıklığını her yönüyle ele alabiliyor ve tedavi yöntemimizi belirliyoruz.

Burun Tıkanıklığı Nasıl Tedavi Edilir?

Burun tıkanıklığına yol açan hastalıkların bir kısmı çeşitli ilaçlarla tedavi edilebilir. Özellikle yumuşak dokuların şişmesine bağlı olanlarda, mukozayı yatıştıran ve şişmeleri azaltan tedaviler vardır. Bunlardan burun eti büyümesi ve alerjik nezle gibi hastalıklarda, steroid içeren burun spreyleri ile beraber burun yıkama solüsyonları oldukça etkilidir. Tıkanıklığın şiddetine göre bazı haplardan da faydalanıseafoodplus.info tıkanıklığına yol açan durumun ne olduğuna bağlı olarak, uyguladığımız tedavide kullandığımız ilaçlar ile bunların süreleri kişiden kişiye farklılık gösterir. Tedavi süresi düzenli kontrollere/takiplere dayanarak belirlenir; bu durum çok önemlidir. Zira tedavinin etkisini, aynı teşhis sırasında olduğu gibi endoskopla görebiliyoruz. Tedaviyi buna göre sonlandırmak en doğrusudur, çünkü hastanın iyileştiğini zannedip tedaviyi erken bırakması yeterli olmayabilir.

Ancak ilaç tedavisi ile düzelmeyen, ileri derecede burun tıkanıklığı olan hastalarda çözüm yolu bir burun ameliyatı olabilir.

Burun Tıkanıklığı Ameliyatı Nedir?

Burun tıkanıklığı için yapılan ameliyatların ameliyatlarının çeşitliliği çoğu hasta için kafa karıştırıcıdır. Üstelik bazen farklı doktorlar aynı hastada değişik burun ameliyatları önerebilirler. Burun tıkanıklığı ameliyatında amaç hastaya fazla sıkıntı yaşatmadan, burun işleyişini koruyarak, en etkin ve kalıcı sonuç veren operasyonu yapmaktır. Bunun için birden fazla yol olabilir ve her Burun-Sinüs Uzmanı, hastası için en iyi yolu, kendi deneyimi, bilgisi ve elindeki teknik olanakları ile belirler. Örneğin hafif deviasyonu olan bir hastada, burun eğriliği ameliyatı yapmak yerine burun etlerini Holmium lazerle küçültmek oldukça konforlu ve etkin bir tedavi yöntemi olabilir. Buruna giren havanın hissedildiği özel alanlar (orta meatuslar) vardır; “burun tıkanıklığı ameliyatı” denildiğinde, buraların havayla temasını arttırmak için yapılabilecek uygulamaların tümü tanımlanabilir.

Ameliyat Gerektirebilen Burun Tıkanıklığı Tipleri ve Ameliyat Teknikleri:

  • Deviasyon (burun kemik-kıkırdak eğriliği) – Deviasyon ameliyatı (septoplasti)
  • Konka hipertrofisi (burun eti büyümesi) – Burun eti küçültülmesi (endoskopik konka redüksiyonu)
  • Konka Bülloza (orta burun etinin içinde hava olması) – Konka bülloza plastiği
  • Kronik sinüzit (müzmin sinüs sorunları) / Polipli Sinüzitler – Sinüzit ameliyatı (endoskopik sinüs cerrahisi)
  • Adenoid hipertrofi (geniz eti büyümesi) – Adenoidektomi (geniz eti alınması)

Shaver ile Endoskopik Konka Bülloza Ameliyatını izlemek için tıklayınız. (Not : Youtube'da oturum açmanız gerekir - Yaş Kısıtlaması vardır)

Burun - Sinüs Ameliyatları

Burun ve sinüs hastalıkları ile tedavileri o kadar geniş bir alandır ki, günümüzde bu konu adeta ayrı bir branş gibi ele alınabilecek hale gelmiştir. Halk arasında burun tıkanıklığı, sinüzit, alerjik nezle, burun eğriliği (deviasyon) ve burun eti büyümesi (konka şişmesi) birbirlerinden farklı hastalıklarmış gibi algılanmasına karşın, aslında hepsi sonuçta aynı yerde yani burun ve komşu bölgelerde sorunlara neden olurlar;  ve belirtilerinin çoğu da ortaktır. Burun tıkanıklığı, geniz akıntısı, solunum problemleri, sık hastalanma, boğaz sorunları, baş ağrısı, uyku sorunları, horlama, yorgunluk ve daha pek çok dolaylı belirti burun ve sinüs hastalıkları ile ilişkili olabilir. Bu hastalıkların bazılarının tedavisi ilaçlarla yapılırken, bazıları da ameliyat gerektirebilir. Bu kararda hekimin burun ve sinüs konusu ile ne ölçüde ilgileniyor olduğu, erişebildiği tedavi araçları, tekniği ve hastanın genel sağlık durumu dahil pek çok faktör rol oynayabilir. Hekimin hastanın şikayetini anlaması, kendini hastanın yerine koyması, bu şekilde hasta için en konforlu ve etkili tedavi yöntemini belirlemesi gereklidir.  Kısacası tüm burun ve sinüs ameliyatları ile ilgili olarak şu söylenebilir: Doğru eller, doğru teşhis ve doğru yöntem, tedavi için en doğru başlangıçtır.

Gece yattığımda burnum tıkanıyor diyenler hastalık habercisi olabilir

Burun tıkanıklığı neden olur, nasıl geçer? Yaklaşan kış ayları hastalıkları da beraberinde getiriyor. Hastalık demek aynı zamanda burun tıkanıklığı demek. Biz de kış aylarında burun tıkanıklığı yaşama riskinize karşı burun neden tıkanır, nasıl açılır, burun tıkanıklığına ne iyi gelir sorularına yanıt hazırladık.

Abone ol

Burnun nefes alıp vermenin dışında vücudumuza giren havanın nemlenmesi, ısıtılması, koku alma ve tat almaya destek ve orta kulağın havalandırılmasına kadar bir çok işlevi yerine getiren organımız. Dolayısıyla tıkanıklığı sadece solunum zorluğu değil, kulakta ağrı ve tıkanma, lezzet ve koku alamama, boğaz ve ağızda kuruluk gibi günlük hayatı zorlaştıran olumsuzluklara neden olur. Kısa süreli burun tıkanıklığı ile baş etsek de uzun süren burun tıkanıklıkları bizleri zorlar. Bir de ağrılı ve ateşli bir hastalıkla burun tıkanıklığı seyrediyorsa hayat kabusa dönebilir. 

Burun neden tıkanır?

Burun tıkanıklığı en sık karşılaşılan şikayetlerden biridir. Burun içerisinde bir bölme duvarla ile tam iki bölmeye ayrılmıştır. Her yüz insandan sekseni aynı anda , aynı oranda iki burun bölmesinden nefes alamaz. Bu normal fizyolojik bir olaydır. Burunda ‘Konka’ (Burun etleri) denilen, kan akımı ile şişen ve inen yapılar vardır. Bunlar dönüşümlü olarak şişer ve inerler, buna 'Nazal siklus’ denir. İnsanlar genelde bunun farkına varmazlar.

Burun tıkanıklığının neden olduğu hastalıklar

Burun tıkanıklığı, gece ağzı açık uyuma, sağlıklı bir uyku uyuyamama, sık ağız kuruması, gece kalkıp ara ara su içme, sabah dinlenememiş ve yorgun uyanma, bazen baş ağrısı ile uyanma, sinirlilik, gün içi yorgunluk, dikkatini toparlayamama konsantrasyon eksikliği, gündüz uykuya meyil, sık tekrar eden boğaz enfeksiyonları, kronik farenjite neden olabilirler.

Burun tıkanıklığı neden olur?

Burun tıkanıklığının dört ana sebebi vardır. Bunlar tek başlarına burun tıkanıklığı yapabilecekleri gibi aynı insanda, birlikte de bulunabilirler.

1– Enfeksiyonlar: Her normal insan yılda iki veya üç defa nezle, grip olur. Bu sayı, çocuklarda daha fazladır (4 ila 8 kez). Yaş ilerledikçe, vücut savunması geliştikçe enfeksiyon sıklığı azalır. Basit soğuk algınlığı, birçok virüs tarafından oluşturulabilir. Birçoğu mikrobun, elden buruna geçmesi ile olur, bir kısım havadan da geçer. Virüs, burun içine yerleştikten sonra, burunu döşeyen dokuda şişlik olur, akıntı koyulaşır ve burunda tıkanıklık gelişir.

Bu durumda, olayın kendi kendine geçmesini beklemekten başka çare yoktur. Sadece yardımcı burun açıcı, burun akıntısını seyreltici ilaçlar kullanılabilir. Fakat nezle, kişinin direncini zayıflattığı için, arkasından bakteriyel , antibiyotiğe ihtiyaç duyulan, ateşli, sarı, yeşil burun akıntılı dönem gelebilir. Bu durumda doktora müracaat etmek gerekir.

Akut sinüs enfeksiyonlarında burun tıkanıklığı, koyu burun akıntısı olur. İltihaplanan sinüsün yerine göre, yanak, üst dişler, gözlerin arkasında veya arasında, alında ağrı ve hassasiyet hissedilebilir.

Kronik sinüs enfeksiyonlarında, sıklıkla burun tıkanıklığı, burun ve geniz akıntısı olur. Burada ağrıdan daha çok yüzde basınç hissi görülür. Enfeksiyon akciğerlere ilerleyerek kronik öksürük, bronşit ve astım oluşturabilir.

Akut sinüzitler, genellikle antibiyotikle iyileşirler, kronik sinüzitlerde operasyon gerekir.

2- Yapısal sebepler: Burun içini ikiye ayıran bir duvar olduğundan bahsedilmişti. Gerek bu duvarın eğriliği (Septum deviyasyonu), gerekse burun yapısının dışarıdan da belli olan eğriliği burunun bir veya her iki tarafında, hava geçişini azaltabilir. Bu eğrilikler, çoğunlukla doğumsal genetik veya çocuklukta yada sonra olan bir darbe, kaza ile ilgilidir.

Yapılan araştırmalar göstermiştir ki, her on çocuktan birinde, doğum esnasında burunda önemli bir hasar meydana gelmektedir.

Ayrıca burun içinde sırayla şişip inen 'konka’ denilen yapılar da değişik hastalıklarda uzun süreli veya sürekli şişerek veya yapılan bozularak burun tıkanıklığına yol açabilirler (Konka hipertrofisi). Bu durumlar, burun tıkanıklığının yanında, burun akıntısının yönünü etkileyerek, hastalıkların uzun sürmesi veya süreklilik kazanmasına sebep olabilirler. Kronik sinüzitin bir sebebi de budur.

Burun çatısında daralma (Nazal Valv darlığı) bir diğer tıkanıklık nedenidir.

Bazı kişilerde, burun içinde , sinüs ağızların da yaygın polipler (Üzüm tane gibi büyümeler) görüseafoodplus.infoin burun tıkanıklığına neden olabildiği gibi ,koku almada azalmaya neden olur, hatta Astım hastalığını tetikleyebilir.

Bu mekanik olayların tedavisi cerrahidir. Burun içinde yapılan operasyonlarla, bu eğrilik düzeltilir.

Çocuklarda sıkça görülen 'geniz etleri‘ nin büyük olması da burun tıkanıklığına yol açar. Geniz eti, aynen bademcik yapısında olup, çocuğun burnunun arkasında yer alır. Şayet bu doku, normalden büyükse veyahut çocuğun geniz yapısı dar ve küçükse, geniz eti burun arkasını tıkayarak , havayolunu kapatır. Enfeksiyonlarda, burun eti aynen bademcik gibi şişerek çocuğun burnunu tıkar, ağzından nefes almasına yol açar. Ağızdan nefes almak çocukta, horlamaya, sıkıntılı ve terli uyumaya, diş çürüklerine, ağız ve çene yapısının bozuk gelişmesine sebep olur. Çocuktaki burun tıkanıklığının sebebi geniz eti ise ve bu tıkanıklık sürekli bir hal almış veyahut çocuğun kulak problemlerine yol açmışsa, çıkartılması gerekir. Operasyon, ağız içerisinden, ameliyathanede gerçekleştirilir.

Burun tümörleri ve burunda yabancı cisimler de bu kategoride sayılırlar. Çocuklar burunlarına, nohut, bezelye, çekirdek, oyuncak, düğme, iğne gibi cisimler sokabilirler. Tek taraflı, kötü kokulu akıntılara bu açıdan dikkat edilmesi gerekir. Kulak, burun, boğaz uzmanına gösterilmelidir.

3- Alerji: Alerji, vücudun yabancı cisimlere karşı normalden fazla reaksiyon göstermesidir. Burun, alerjik şikayetlerin ortaya çıktığı en önemli organlardan biridir. Kişi, alerjik olduğu maddelerle karşılaştığı zaman, burun akıntısı , burunda tıkanıklık , hapşırma, burun kaşıntısı gibi birçok rahatsızlık olur. Alerjik maddeler, yiyeceklere kadar çok geniş bir yelpaze içerisinde olabilirler. Bu rahatsızlığın en etkili tedavisi alerjik olunan maddeden uzak durmaktır. Fakat bu bazen mümkün değildir. Böyle durumlarda, ilaç ve aşı, tedavi seçenekleridir.

'Antihistaminik' ler, burundaki şişliği önleyici 'dekonjestan’ ilaçlar ve kortizonlar kullanılır. Hamilelerde, bütün bu ilaç kullanımlarında, hekime danışılmalıdır.

Dekonjestan ilaçlar kullanılırken, kişinin yüksek tansiyonu, göz tansiyonu, düzensiz kalp atışları, idrar yapmada zorluğu olmamasına dikkat edilmelidir.

Kortizon, gerek burun spreyi, gerekse ağızdan veya enjeksiyon şeklinde kullanılır. Değişik yan etkileri olan bu ilaçların, nasıl kullanılacağı hekimler tarafından detaylı şekilde tarif edilir ve kullananlar, mutlaka düzenli olarak hekim kontrolünde olmalıdırlar.

Alerji aşıları da uygun ve düzenli olarak uygulanırsa, bazı hastalarda başarılı sonuçlar alınabilir.

Alerjik hastalar, daha sık sinüzit olurlar. Bu rahatsızlık da uygun şekilde tedavi edilir.

4- Vazomotor Rinit: 'rinit’, burun ve içini döşeyen dokunun şişmesi, akıntının artmasına verilen tıbbi isimdir. Burun içerisinde, çok zengin damarsal yapılar içeren ve gün boyunca şişip inerek burundan nefes almayı düzenleyen ‘konka’ denilen yapılar vardır. Halk arasında bunlara 'burun eti’ denir. Her iki burun tarafında üçer adet bulunurlar. Alerji ve enfeksiyon durumlarında, kanla dolarak şişerler ve burun tıkanıklığına yol açarlar.

Alerjik yapıya sahip olmayan ve enfeksiyon geçirmeyen kişilerde bile hava ısısının değişmesiyle, uçucu gaz olarak boya, sigara, kimyasal maddeler (benzin gibi), soğuk havada, hava kirliliğinde, parfüm etkisinde ve burun duvarının eğriliğinde, psikolojik streslerde, yetersiz tiroid bezi fonksiyonunda, hamilelikte, bazı tansiyon ilaçlarının, burun açıcı damlaların fazla veya uzun süreli kullanımında burun tıkanıklığı olur. Sebebe bağlı olarak, ilaç ve cerrahi tedavi yolları mevcuttur.

Yatış yönünüz burun tıkanıklığı nedeni olabilir mi?

Rahatsızlığın erken evrelerinde, burun tıkanıklığı geçici ve geri dönüşümlüdür. Yani, tıkanıklığa sebep olan rahatsızlık düzeltilirse, durum düzelir. Mamafih, bu durum, damarların elastikiyetini bozacak kadar uzun sürebilir. Bu yapılar, varisteki damarlar gibidirler. Sırtüstü uzanıldığında şişerler, kişi hangi tarafının üzerine yatarsa, o taraf burnu tıkanır.

Tıkanıklık, çoğunlukla uykuyu bozar. Bu yüzden hastalar, birkaç yastıkta, yüksekte yatmayı tercih ederler. Operasyon, uzun süre belirli bir rahatlık sağlar.

Burun tıkanıklığını açmaya yardımcı yöntemler

Burun tıkanıklığı gibi durumlarda ortamın nemli olması burun tıkanıklığına iyi gelir. Uyuduğunuz odada kaloriferin üzerine bir su bardağı su koyun veya daha etkili bir nemli ortam için odanızda sürekli bir çaydanlık kaynatarak odanızın nemli kalmasını sağlayın.

Tuzlu su burnu temizlemek için oldukça etkili bir yöntem. Ilık bir bardak suya bir çay kaşığı tuz koyarak burnunuzu temizleyebilirsiniz. Vücudün Ph değerlerine yakınlık göstermesini isterseniz de bir çay kaşığı sofra karbonatı ilave edebilirsiniz. İşe yarayacağından emin olun! 

Gün içerisinde kendinizi sıcak tutmak veya bir battaniyenin altına girip terlemek burun tıkanıklığına iyi gelecektir.

Burunun tıkalı olduğu dönemlerde süt içmekten kaçınmanız gerekecektir. Süt mukus üretimi arttıran önemli bir faktördür ve her zamankinden daha az tüketmeniz gerekebilir.

Burun deliklerine zeytinyağı damlatmak burun tıkanıklığını etkili bir şekilde açıyor.

Burun tıkanıklığını açmak için bir tutam lavanta çiçeği yapraklarını bir bardak kaynamış suyun içinse 1o dakika kadar demledikten sonra süzerek elde edilen lavantalı suyu tıkanıklık geçene kadar her gün saat başı tıkalı buruna çekilir.

Bol su tüketiminin burun tıkanıklığını iyileştirici özelliği olduğu biliniyor. İster enfeksiyonel ister alerjik burun tıkanıklığınız olsun, bol su içmek mukozayı sıvılaştırdığından tıkanklığı azaltıyor.

Atkuyruğu otu ve Nergis çiçeği otunun yaprakları aynı miktarlarda alınarak bir havan yardımıyla iyice dövülerek ezilir ve elde edilen karışım bir miktar zeytinyağı ve su yardımıyla sulandırılarak bir gün dinlenmeye bırakılır ve süzülerek her saat başı damla burna damlatılır.

Mısır kökü bir miktar suyun içine alınarak kaynatılıp süzüldükten sonra elde edilen su zeytinyağı ve nane suyu ile iyice karıştırılarak harmanlanır. Elde edilen karışımdan hastalık boyunca tıkalı burna çekilir.

Sinüzitten kaynaklanan bir burun tıkanıklığına zencefil bitkisi çok iyi gelmektedir. Bu bitkinin her gün iki fincan kadar çayı içilebilir veya yemekler ile birlikte kullanılabilir.

burun tıkanıklığı

Geçmeyen Burun Tıkanıklığı Sandığınız Kadar Masum Değil!

Söz konusu sağlık olduğunda bazı şeylerin değerini kaybedince anlıyoruz. Tıpkı nefes almak gibi, rahat bir uyku gibi… İşte, saman nezlesi olarak bildiğimiz alerjik rinit de tam bu sahip olduklarımızı bizden alarak, yaşam kalitesini düşürüyor. Avrasya Hastanesi’nden Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Koray Cengiz, alerjik rinit ile ilgili bilmemiz gerekenleri anlatıyor.

Saman nezlesi(alerjik rinit) nedir?
Havayla solunan alerjenlerin; burun, boğaz ve gözlerde yarattığı alerjik reaksiyonlara alerjik rinit denir. Alerjik rinit genellikle ömür boyu sürse de ilerleyen yaşlarda şiddetini azaltır. Alerjik rinitin kendiliğinden geçmesi mümkün değildir. Ancak hastalar saman nezlesine sebep olan alerjenlerden uzak durarak bu hastalığı kontrol altına alabilirler.

Alerjik rinit neden ortaya çıkar çıkar?

• Mevsim geçişlerinde artan polenler
• Küf, hayvan tüyü, ev tozu ve akarları gibi alerjenler
• Evde köpek, kedi, kuş gibi hayvanları beslemek alerjik rinitin şiddetini arttırabilir.
• Kuru ve rüzgarlı havalarda polen miktarı fazladır ve alerjik rinit görülme oranı artabilir.
Saman nezlesinin belirtileri;
• Burun akıntısı,
• Burun tıkanıklığı,
• Sinüslerde baskı ve yüzde ağrı,
• Boğazda ve üst damakta görülen kaşıntı,
• Gözlerde kaşıntı,
• Gözlerde sulanma,
• Gözaltlarının şişmesi,
• Koku ve tat duyusunda zayıflama,
• Hırıltılı solunum,
• Öksürük,
• Hapşırma,
• Yorgunluk

Ne zaman doktora başvurulmalı?

Eğer yukarıda belirtilen semptomlar giderek arttıysa, geçmek yerine yıl boyunca devam ediyorsa, kullandığınız alerji ilaçları artık etki etmiyorsa en kısa zamanda bir doktora başvurmalısınız.

Alerjik rinit hastalığında tanı süreci

Detaylı hastalık öyküsü bu sağlık problemini tespit etmek için en önemli ayırt edici etkendir. Sürecin bundan sonraki aşaması ise doktor hastadaki fiziksel belirtileri değerlendirir. Belirtilerin hangi mevsimde, ne ile karşılaşıldığında, nasıl ortaya çıktığı teşhis oldukça önemlidir. Alerjik rinit tanısı için en sık uygulanan test deri testidir. Her ne kadar bazı alerjenleri karşılamadığı için test negatif çıksa da bu hastada alerjik rinit olmadığını göstermez. Diğer belirtilere bakılarak teşhis konulabilir.
Alerjik rinitte tedavi şikayetlerin ortadan kaldırılmasına yöneliktir
Bu demek oluyor ki, hastalığı tamamen ortadan kaldırmak mümkün değildir. Ancak hastalığın kişiye yarattığı şikayetler ortadan kaldırılabilir. Bunun içinse antihistaminik denilen ve alerjenle karşılaşıldığında olaya neden olan madde salınımını engelleyen ilaçlar kullanılır. Alerjene maruz kalmadan önce kullanıldığında etkileri oldukça fazladır. Diğer bir seçenekse kortizonlu spreylerdir. Bunun dışında kişinin çevresel faktörlere dikkat etmesi, alerjenlerden uzak durması tedavinin seyri için önemlidir.

Tedavi edilmediğinde ne olur?

Alerjik rinit tedavi edilmediğinde hayat kalitesini düşürmede ciddi bir rol oynar. Tedavi edilmediği sürece sebep olduğu etkiler ortadan kalkmadığı gibi giderek büyür ve daha baş edilemez bir sorun haline dönüşür. Bu sorunlar;
• Alerjik rinitin en önemli şikayeti burun tıkanıklığı, horlama ve uyku problemlerine yol açar.
• Yetişkin bireylerde anksiyete ve depresyona yol açtığı gibi, iş hayatındaki performansının da düşmesine sebep olur.
• Çocuklarda dikkat ve konsantrasyon eksikliğini beraberinde getirerek okul başarısını olumsuz yönde etkiler. Kulak enfeksiyonlarına neden olabilir.
Alerjik rinit hastaları nelere dikkat etmeli?
Öncelikle alerjik rinite sebep olan polenin çok olduğu dönemlerde ekstra özen göstermelisiniz. Örneğin, mevsim geçişlerinde, polenlerin çok olduğu dönemlerde pencereleri kapalı tutun. Özellikle kaloriferli evlerde kuru ev havası alerjik rinitin kötüleşmesine neden olabileceğinden, evde nem makinası bulundurun. Yaşadığınız evin temizliğine çok dikkat edin. Toz barındıracak halı ve kilimlerden uzak durun. Unutmayın, temiz hava sizin için her şey demektir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir