güneş enerjisi tarlası kazancı / Uşak Güneş enerji sistemleri | INGBEY Enerji

Güneş Enerjisi Tarlası Kazancı

güneş enerjisi tarlası kazancı

Güneş Tarlası Nedir? Güneş Enerji Santrali (GES) Hakkında Her Şey

Güneş Tarlası Nedir? Güneş Tarlası Kurulumu

Güneş tarlası (güneş parkı) büyük hacimli ticari elektrik enerjisi üretimi yapılan fotovoltaik güç istasyonudur. Fotovoltaik güç istasyonu adıyla da bilinen güneş tarlaları, uzun güneşlenme sürelerinin bulunduğu geniş arazilerde kurulur.

Dünyada güneş tarlalarından yılda yaklaşık 505 GW elektrik üretilir ve bu üretim toplam tüketimin yaklaşık %2’sini karşılar.

Güneş Enerji Santrali ve Güneş Tarlası Aynı mıdır?

Çalışma prensibi güneşten gelen ışınları fotovoltaik silikon hücrelerde hapsederek elektrik enerjisine dönüştürmek üzerine olan güneş tarlaları, güneş enerjisi santrali ile aynı anlama gelir.

Güneş enerjisi santrali kavramı daha çok güneş enerjisinin ısıtma amacıyla kullanımı olarak algılansa da, bu gibi dönüşümler sağlayan cihazlar elektrik üretimi sağlamadığından güneş enerjisi santrali değildir.

Türkiye'de Kaç Güneş Enerji Santrali Vardır?

Mart 2021'den itibaren Türkiye'de 590 adet kayıtlı güneş enerji santrali vardır. Bunların 40 adedi lisanslı, 550 adedi lisanssız santrallerdir.

Türkiye Güneş Enerji Santralleri Profili (Mart 2021)
Kayıtlı Santral Sayısı590
GES Kurulu Güç6.688 MWe
Kayıtlı: 2.023 MWe
Kurulu Güce Oranı%6,98
Yıllık Elektrik Üretimi~ 2.921 GWh
Üretimin Tüketime Oranı%0,97
Lisans Durumu40 lisanslı, 550 lisanssız

​​

Türkiye Güneş Enerjisi Santralleri Tablosu

Santral AdıİlFirmaKurulu Güç
Kayseri OSB Güneş Enerjisi SantraliKayseriKayseri OSB50 MW
Naturel Yenilenebilir Enerji GESAnkaraNaturel Enerji44 MW
Özkoyuncu Madencilik Balıkesir GESBalıkesirÖzkoyuncu Madencilik40 MW
Karapınar YEKA-1 GESKonyaKalyon Güneş Enerjisi34 MW (1000 MW)
Teksin Enerji GESKaramanTeksin Enerji33 MW
Cıngıllı GESNiğdeCıngıllı Organik Tarım26 MW
Alibeyhöyüğü Güneş Enerjisi SantraliKonyaKHM Enerji18 MW
Konya Karatay Kızören GESKonyaTekno Enerji18 MW
Derinkuyu Güneş Enerjisi SantraliNevşehir 17 MW
Elazığ Kovancılar Güneş Enerjisi SantraliElazığ 15 MW

Sıkça Sorulan Sorular

Güneş Tarlası Kurulum Maliyeti Nedir?

Güneş tarlası kurmak için tamamlanması gereken harcama kalemleri şunlardır:

  • Arazi maliyeti
  • Trafoya iletim için kablo maliyeti
  • Arazinin güneş enerjisine uygun hale getirilmesi için hafriyat maliyeti
  • Fotovoltaik (PV) panel maliyeti
  • Fotovoltaik panel konstrüksiyon maliyeti
  • Kurulum ve bakım maliyetleri

Bu maliyetlerin tamamı göz önüne alındığında 1 MW elektrik üretim kapasiteli bir güneş tarlasının kurulum maliyeti yaklaşık 1.200.000 dolardır.

Güneş Enerji Santrali Kurma Teşvikleri Nedir?

Türkiye’de güneş enerji santrali kurma teşvikleri sağlayan kurumlar ve sundukları teşvikler şu şekildedir:

  • KOSGEB: Nüfusu 10.000’in altında olan ilçelerde güneş enerji santrali (GES) kurulumu için %100 hibe desteği; sanayi ve hayvancılığın yaygın olduğu illerde ise %50 ila %70 arası hibe desteği, kalan kısmına da dönemsel kredi desteği verilir. KOSGEB’in destek olduğu güneş enerji santrallerinin toplam stand alanı 372 m2’dir. Ayrıca KOSGEB desteği ile güneş enerjisi santrali kuran üreticiler, üretimleri ile ilgili harcamalarda KDV ödemez.
  • Tarım ve Orman Bakanlığı: Kırsal Kalkınma Yatırımları Destekleme Programı (KKYDP) kapsamında her yıl ağustos ve eylül aylarında yeni kalkınma teşvikleri ve bölgeleri kurum tarafından duyurulur. Bu desteklemelerden, 250’den az çalışanı ve 125 milyon TL’den daha az cirosu bulunan işletmeler faydalanabilir. Desteklemelerin üst sınırı 2,5 milyon TL’dir ve bu miktarın %50’si hibe olarak uygulanır.
  • Türkiye’de kurulan güneş enerji santrallerine devlet tarafından 10 yıl boyunca geçerli alım garantisi verilir.

Yukarıda sayılan teşvikler, anlık olarak değişiklik gösterebilir, azalabilir ya da artabilir.

Güneş Enerji Santrali Getirisi Nedir?

1 MW üretim kapasitesi olan bir güneş tarlasının yıllık getirisi 950 bin ila 1 milyon 100 bin TL arasında değişir.

Güneş Paneli Tarlası İçin Kaç Güneş Paneli Gereklidir?

1 MW üretim kapasiteli bir güneş tarlası kurmak için 200 W üretim kapasitesine sahip ortalama büyüklükte yaklaşık 5.000 güneş paneline ihtiyaç vardır. Bu üretim için 100 W üretim kapasitesine sahip 10.000 güneş paneli veya 400 W üretim kapasitesine sahip 2.500 güneş paneli de kullanılabilir.

Güneş Tarlası Yap İşlet Devret Hala Geçerli mi?

Güneş enerji santrallerinde Yap-İşlet-Devret modeli, 30 Mart 2013 tarihinde 28603 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Elektrik Piyasası Kanunu’nun geçici 2. maddesi uyarınca sürdürülür:

“3096 sayılı Kanun hükümlerine göre Bakanlık ile yap-işlet-devret sözleşmesi yapmış olan fakat işletmeye girmeden sözleşmelerini sonlandırmış veya sonlandıracak şirketlerin, bu Kanun kapsamında lisans alarak faaliyetlerini sürdürmelerini teminen, sözleşme kapsamında yap-işlet-devret tesislerinin kurulması için lehlerine irtifak hakkı tesis edilmiş olan Hazine taşınmazları, üzerindeki tesislerin değeri dikkate alınmaksızın, rayiç bedeli üzerinden Maliye Bakanlığınca bu şirketlere doğrudan satılabilir.”

Türkiye Güneş Enerji Santrali Gücü Nedir?

Mülga Elektrik İşleri Etüt İdaresi raporuna göre Türkiye’nin güneş enerjisinden elektrik enerjisi üretim potansiyeli teknik olarak 405 milyar kWh/yıl, ekonomik olarak ise 380 milyar kWh/yıl’dır. Güneş enerji santrali kurarak 1 MW elektrik üretmenin maliyeti ise yaklaşık olarak 1.218.000 dolardır.

Güneş Enerjisi Santrali için Devlet Desteği Var mıdır?

Güneş enerji santralleri için KOSGEB tarafından hibe ve kredi desteği sağlanır. Bu destekler öncelik sırasına göre şu illerde uygulanır:

  • Birinci Grupta Yer Alan İller: İzmir, Bursa, Eskişehir, Ankara, Antalya, Muğla ve İstanbul
  • İkinci Grupta Yer Alan İller: Kayseri, Çanakkale, Aydın, Adana, Edirne, Isparta, Yalova, Denizli, Bolu, Tekirdağ, Kırklareli, Sakarya ve Konya

Diğer taraftan YEKA ihaleleri veya Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ile Enerji Bakanlığı tarafından zaman zaman açılan devlet destekli ya da alım garantili gündeş enerjisi santralleri vardır.

GES Elektrik Üretimini Ne Ölçüde Destekler?

Dünyada güneş enerjisi ile elektrik üretimi, tüm elektrik tüketiminin %1,1’ini karşılar. Türkiye’de ise güneş enerjisi üretiminin tüketimi karşılama oranı %3,16’dır.

Lisanssız Elektrik Üretimi Nedir?

21 Temmuz 2011 tarihli ve 28001 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik kapsamında, elektrik üretiminin, tüketime yakın lokasyonlarda yapılmasını teşvik etmek amacıyla Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından uygulanan sistemdir.

Elektrik üretiminden tüketime iletilme esnasında elektriğin taşındığı iletkenin mesafesi uzadıkça iletken direnci sebebiyle enerji kaybı yaşanır. Bunu önlemek için üretim ile tüketim arasındaki mesafeyi kısaltmak için lisanssız elektrik üretimi sistemi kullanılır. Güneş enerjisinin toplam lisanssız elektrik kurulu gücüne oranı %1,06’dır.

Güneş Tarlası Kurulum Süreci Nasıldır?

Güneş enerji santrali kurulumu için, evrak ve başvuru işlemlerine başlanmadan önce fizibilite çalışmaları yapılması gerekir:

  • Doğru bölgenin seçimi: Güneşlenme süresi ve devlet teşvikleri bakımından doğru il ve ilçe seçimi yapılması önemlidir. KKYDP kapsamında her yıl ağustos ve eylül aylarında GES destekleme bölgeleri duyurulur. KKYDP listelerindeki illerde yapılan GES yatırımlarında hibe ve kredi desteği almak mümkündür.
  • Arazi seçimi: Güneş enerji santrali kurulumunda arazi seçiminde en dikkat edilmesi gereken şey, tarımsal üretime uygun arazilerin tercih edilmemesidir. Bunun yerine tarımsal üretim bakımından verimsiz bulunan alanların tercih edilmesi yararlı olur.
  • Güneş paneli seçimi: Üretim gücü, bölgedeki potansiyel güç ile orantılı olan güneş paneli seçimi, üretim maliyetini düşürür. Ayrıca bölgenin iklim koşullarına uygun güneş panellerinin satın alınması, bakım ve tamir maliyetlerini de düşürür.

Güneş Enerji Santrali Kurulum Başvurusu Nasıl Yapılır?

Güneş enerji santrali kurulumu için başvurular, GES’in kurulacağı bölgedeki elektrik dağıtım şirketine yapılır. Bu başvuru için kullanılacak araziyi belirten belgeler, başvuranların yetki belgeleri, başvuru ücretinin ödendiğine dair dekont gibi bazı evraklar talep edilir.

Güneş Enerji Santrali Kurulum Evrakları Nedir?

Güneş enerjisi santrali kurulumu için talep edilen evrak ve belgeler şunlardır:

  • Lisanssız Üretim Bağlantı Başvuru Formu
  • Tüzel kişiyi temsile yetkili kişi veya kişilerin yetki belgeleri
  • GES’in kurulacağı araziye ait tapu veya en az iki yıllık kira sözleşmesi
  • Yönetmeliğin 6’ncı maddesinin on ikinci fıkrası kapsamındaki şartı sağlayan abone numarası veya numaraları
  • Başvuru ücretinin ilgili şebeke işletmecisinin hesabına yatırıldığına dair dekont
  • Kurulacak tesisin teknik özelliklerini gösteren tek-hat şeması
  • Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan formatta Teknik Değerlendirme Formu
  • Başvuruda bulunan tüzel kişinin, tüzel kişilikte doğrudan veya dolaylı pay sahibi olan gerçek veya tüzel kişilerin ortaklık yapısını ve varlığı halinde kontrol ilişkisini ortaya koyan bilgi ve belgeler
  • Yönetmeliğin 6’ncı maddesinin onuncu fıkrası kapsamında sunulacak beyan

Güneş Enerji Santrali İnverter Maliyeti Nedir?

Güneş enerji santrallerinde inverter maliyeti her 1 Watt üretim kapasitesi başına yaklaşık 0,14 Euro’dur. 1 mW üretim kapasiteli bir tesis için inverter maliyeti 140 bin Euro olur.

Güneş Enerji Santrali (GES) Proje Çizim Maliyeti Nedir?

Güneş enerji santrali proje çizim maliyeti yaklaşık olarak 45 bin TL’dir.

Güneş Enerji Santrali Modul Masrafı Nedir?

Güneş enerji santralinde kurulacak modüllerin maliyeti 1 Watt üretim kapasitesi başına 0,60 dolar olarak hesaplanır. Buna göre 1 mW üretim kapasiteli bir GES için gerekli olan modüllerin maliyeti yaklaşık 600 bin dolardır.

Güneş Enerji Santrali Kurulumu için Hibe Krediler Nedir?

Güneş enerji santrali kurulumu için KOSGEB ve Tarım ve Orman Bakanlığı olmak üzere iki kurum tarafından hibe kredi destekleri verilir.

KOSGEB bünyesinde aşağıdaki hibeler verilir:

  • Ön etüt çalışması için 2.000 TL’ye kadar
  • Detaylı etüt çalışması için 20.000 TL’ye kadar
  • Verimliliği artırıcı proje desteği için 20.000 TL’ye kadar
  • Enerji yöneticisi eğitimi için 2.000 TL’ye kadar

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafında ise 1 Ocak 2021 ile 31 Aralık 2025 arasında kırsal kalkınma teşvikleri çerçevesinde güneş enerji santrallerine %50’ye kadar hibe desteği verilecektir.

Almanya Enerjisinin Yüzde Kaçını Solar Enerji Santralleri ile Karşılıyor?

Almanya, enerji ihtiyacının yaklaşık %8,2’sini solar enerji santrallerinden sağlar.

Türkiye Enerjisinin Yüzde Kaçını Solar Enerji Santralleri ile Karşılıyor?

Türkiye’de güneş enerji santrallerinin üretiminin elektrik tüketimini karşılama oranı %3,16’dır.

Güneş tarlası kurmak istiyorum, ne yapmalıyım?

Güneş tarlası kurmak istiyorum ama nereden başlayacağımı bilmiyorum ?

Bu soru birçok işe başlamak isteyen insanların ortak sorusu aslında. Atalarımızın dediği gibi "Bir işe başlamak o işin yarısıdır" diye boşa dememişler. Aslında güneş tarlası kurmak isteyenlerin işe başlamak için tek eksiği "Cesaret" 'tir. Çünkü hep kendilerine şu şekilde sorular sorarlar ve vazgeçerler veya fırsatları kaçırırlar, başvurum onaylanırmı ? , hangi tarlanın üzerine güneş tarlası kursam ? , malzeme olarak ne seçeceğim ? , güneş tarlası yatırım maliyetini nasıl karşılayacağım ? , gözle görünmeyen bir maliyet çıkacakmı ? , v.b..."

Evet , maalesef bu sorular yüzünden birçok insan bu işe başlamadan vazgeçmektedir. Biz ise sizlere bu konuda biraz cesaret vereceğiz.

Öncelikle paranız var ise işiniz çok kolay . Çünkü , çağrı mektubu çıkmış, tedaş projeleri onaylanmış ve belediyeden imar izinleri alınmış güneş tarlalarını rahatlıkla alabilirsiniz ve aylar hatta 1 kaç yıl beklemenize gerek kalmadan güneş santrali kurabilirsiniz. Bu çağrı mektuplarının yaklaşık piyasa fiyatı ise Megawatt başına arsa bedeli de dahil olmak üzere 100.000 Euro ile 160.000 Euro arasında değişkenlik gösterebilir. Bu kısım işin en rahat ve garanti kısmıdır. Ve hazır çağrı mektubu satın alacak arkadaşların yazımızın kalan kısmını okumasına gerek yok , hiç vakit kaybetmeden bir çağrı mektubu satın alsınlar ve güneş tarlası yapsınlar. Çünkü Ocak 2016 yılında çağrı mektubu devir satışı bitecek !

Gelelim bir diğer kısıma , eğer sizinde bizim gibi milyonlarca dolarınız yoksa ne yapabiliriz ! güneş santrali kurabilirmiyiz ?

1.Tarla (Arazi) Seçimi

İlk olarak yapacağımız şey güzel bir tarla satın almak. Peki tarla almak risklimidir. Tabiki değil , zaten lisanssız elektrik üretimi işinde insanların yapacağı en büyük risk tarlaya verdikleri paradır. Bana sorarsanız güneş tarlası için tarlaya verilen para da herhangi bir risk teşkil etmez , çünkü kumar oynamıyoruz neticede , arsamız olmuş oluyor en nihayetinde.

Peki arsamızın özellikleri ne olmalı ?

Tarlamızın özellikleri şu şekilde olmalıdır ; aşırı veya çok fazla verimli arazi olmamalı , sulu tarım için uygun olmamalıdır ve üzerinde ekili veya dikili herhangi bir ağaç (meyve , v.b..) ve arpa , buğday gibi tahılların olmaması gerekiyor. Enerji nakil hattına yakın olmasında fayda vardır . Çünkü güneş tarlası ile bağlantı yapılacak nokta için nakil hattı maliyeti kilometre başına 60.000 TL yi buluyor. Arazinin cephesinin güney olmasında fayda vardır . Ama son iki cümlemizdeki şartlar olmasa da olur. En önemli bir diğer özellik ise fiyatıdır. Fiyat ne kadar ucuz olursa sizin için o kadar iyi olur. Tarlayı almadan önce aşağıdaki 2. maddemize muhakkak bakın !

2.Trafo Merkezi 'ne Olan Mesafe Önemli mi ?

Alacağınız tarlanın Trafo Merkezi'ne olan mesafesi en fazla 20 km olmalı aksi taktirde boştan yere başvuru yapmayın çünkü ret yiyeceksiniz. Peki trafo merkezi ile arsanızın arasındaki mesafeyi nasıl öğreneceksiniz ? Bunun da basit bir yolu var. Arazinizin ada ve parsel bilgilerini alarak , bölgenizdeki enerji dağıtım şirketine güneş tarlası kurmak istiyorum diye bir dilekçe ile başvuru yapacaksınız.

Dilekçeye , benim burada şu ada ve şu parselde bir arsam var , ben bu arsada lisanssız elektrik üretmek istiyorum ve arsamın mevcut trafo merkezine olan mesafesini öğrenmek istiyorum , şeklinde bir başvuru yapabilirsiniz. Onlar size konula ilgili gereken cevapları vereceklerdir.

Trafo Merkezi kapasitesini öğrenmeniz maalesef pek mümkün değil , o yüzden bu konuya hiç girmiyorum.

3.İl Tarım Müdürlüğü

Güneş tarlası için arsanın trafo merkezi'ne olan mesafesini öğrendikten sonra ve arsayı satın aldıktan sonra yapmanız gereken ilk şey , bağlı bulunduğunuz İl Tarım Müdürlüğü'ne giderek bir dilekçe ile başvuru yapmak olacak. Oradaki arkadaşlar konuyla ilgili sizi yönlendireceklerdir. Buradaki amaç , tarım bakanlığından ziraat mühendislerini çağırarak arsanızın aşırı verimli olup olmadığının tespit edilmesidir. Bakanlık mühendisleri , arsanız üzerinde gerekli incelemeyi yaptıktan sonra , size posta yoluyla bir tebligat gönderecekler ve araziniz eğer lisanssız elektrik için uygun görüldüyse , "marjinal tarım arazisidir" şeklinde bir yazı vereceklerdir.

Bu yazı ile güneş tarlası işine başlamış olacaksınız artık. İl Tarım Müdürlüğü konusunda korkmanıza gerek yok , çünkü genelde kendileri lisanssız elektrik üretimine karşı çok iyi duygular besliyorlar ve pek fazla zorluk çıkartmıyorlar. Tabi bu durum şu anlama gelmemeli , eğer siz buğday ekili kocaman bir arsaya götürürseniz, ret yemeniz garantidir

4.ÇED Raporu Muafiyeti

Bu rapor kaldırıldı ama biz yinede konuya değinmeden geçmeyelim. ÇED raporu muafiyeti lisanssız elektrik üretimi yapanlardan fütursuzca istenen ve tamamen zaman kaybına neden olan bir konudur. Çevreye hiçbir zararı olmayan güneş tarlası yatırımı için devletin memurları boştan yere saatlerce mesai harcamak durumunda kalıyor ve yatırımcının önüne bir engel ve bürokratik zorluk daha getiriliyor. Neyseki ÇED muafiyet raporu güneş tarlası için kaldırıldı. Aksi halde en az 1 aylık süreniz heba olacaktı.

5.Enerji Dağıtım Şirketine Başvuru

İl Tarım Müdürlüğü'nden "marjinal tarım arazisi" yazınızı aldıktan sonra , enerji dağıtım şirketine gidiyorsunuz ve ben lisanssız elektrik üretimi için başvuru yapmak istiyorum diyorsunuz. Onlar sizden bazı evraklar isteyecekler, bu evraklar zaten sizde mevcut olan evraklardır , korkulacak birşey yok. Bu evrakları topladıktan sonra , güneş tarlası için başvurunuzu yapıyorsunuz ve geriye sadece beklemek kalıyor. Buraya kadar olan herşey aslında çok basit.

Enerji dağıtım şirketi güneş tarlası başvurunuzun sonucunu size e-mail olarak gönderecektir. Ve trafo merkezinde lisanssız elektrik ile ilgili boşluk varsa , başvurunuzu onaylayacaktır , yoksa ret edecektir ve ilerleyen dönemlerde siz aynı evraklarla tekrar başvuru yapabilirsiniz.

Biz sizin başvurunuzun onaylandığını kabul ediyoruz ve yazımıza devam ediyoruz.

6.TEDAŞ ve Belediye Süreçleri

TEDAŞ ve Belediye süreçleri normal vatandaşı biraz zorlayabilir. Araziniz ile ilgili çağrı mektubunu aldıktan sonra , herhangi bir elektrik mühendisine güneş tarlası ile ilgili bir proje çizdirmeniz gerekiyor. Yalnız burada çok ucuza kaçıpta , yeni mezun birine yaptırmayın projenizi , güneş tarlası ile ilgili proje çalışması yapmış bir mühendis bulun , aksi halde işi bilmeyen bir mühendis TEDAŞ'ın ne istediğini bilemez ve projeniz ret yer , zamanınızda paranızda çöpe gitmiş olur.

Projeyi de TEDAŞ'tan geçirdikten sonra belediye'den imar izni almanız gerekiyor . Eğer anlaştığınız mühendise bu kısmıda yaptırmak isterseniz, benim tavsiyem bunuda anlaştığınız mühendise yıkın , çok fazla paranız gitmez , süreç içinde de boğulmazsınız.

7.Başvuru Sonuçları

Güneş tarlası için bütün başvuru ve izinler alındıktan sonra , geriye yatırımı yapmak kalıyor. Bütün onayları aldıktan sonra 2 yıllık bir süreniz bulunuyor. Eğer 2 yıl içinde veya sonunda lisanssız elektrik üretim tesisini kurmazsanız , hakkınızı kaybetmiş olacaksınız ve yukarıdaki bütün süreçleri en baştan yapmak durumunda kalacaksınız. Böyle bir durumda güneş tarlası için tekrar yaptığınız başvurunun onaylanması da garanti altında değildir.

8.Yatırım İçin Finans Bulma

Başladığımız işin %90 'lık kısmını bitirdik , geriye sadece %10'luk kısım olan finans bulma kısmı kaldı. Türkiye'de lisanssız elektrik üretimi ile ilgili çok çeşitli finans kaynakları vardır. Biz sizlere konuyla ilgili bildiklerimiz aktaracağız.

a) Banka Kredisi ;

Eğer finansal durumunuz bankaların gözünde iyi bir noktada ise , bankalardan kredi çekerek finansal kaynağı bulabilirsiniz. Türkiye'deki bankaların birçoğu %10 özkaynak şartı ile lisanssız elektrik üretim tesisinin yani güneş tarlası nın %90 'lık maliyetini finanse edebilir.

Buna kendimizden bir örnek verebilirim , biz 700 kW'lık GES için TEB bankasından 400.000 Euro kredi teklifini aldık , banka buna karşılık 450.000 Euro istedi , vade olarakta 2 yıl ödemesiz , 8 yıl vadeli toplamda 10 yıllık bir ödeme planı verdi.

Bunu birçok banka güneş tarlası için verebiliyor.

b) Yap İşlet Devret Modeli

Alman ve çin firmaları , türkiye'de lisanssız elektrik üretimi ile ilgili yap işlet devret modeli uyguluyor. Bu model 'den faydalanmak için yukarıdaki başvuruların sonuçlanmış olması ve güneş tarlası 'nı yapabilecek durumda olmanız gerekiyor.

Yap işlet devret modeli ile arazinize yapılacak yatırımı alman ve çin firmaları %100 'e kadar finanse ediyor. Bu model şu şekilde işliyor ; firmalar sizin arazinize güneş tarlası yatırımını yapıyor ve sizinle 10 yıllık bir işletme sözleşmesi imzalıyor. Size de yıllık satılan elektrik bedelinden %5 ile %10 arasında bir kar payı veriliyor. 10 yıl sonra da tüm tesisi size devredip çekip gidiyorlar. Aslında kazançlı bir model , tabi burada arazi ne kadar büyük ise sizin alacağınız kar payı da bir o kadar fazla olur.

Bu modele bir örnekleme yapmak gerekirse şu şekilde tarif edebiliriz. Örneğin 1 MW'lık bir tesis kurdurdunuz (yap işlet devret modeli ile) .Bu tesisin normalde yıllık kazancı en az 600.000 TL 'dir. Firmanın size vereceği yıllık kar payı ise %10 olursa , yıllık en az kazancınız 60.000 TL olur ve buda aylık 5.000 TL 'ye tekabül eder. 10 yıl sonunda ise yaklaşık 3.000.000 TL değerindeki tesis sizin olmuş olur. Bunu miras yolu ile çocuklarınıza bile bırakabilirsiniz.

c)Diğer Finansman Seçeneği

Türkiye'de 2015 yılı itibari ile finansal desteği veren 2 tane yerli firma vardır , bu firmalar tüm finansmanı lisanssız elektrik üretimi yapan kişilere sağlıyor. Yalnız bu finansman seçeneği yap işlet devret modeli değildir. Daha çok bankaların verdiği krediye benzer bir yapısı vardır.

Ben iki firma ile görüştüğümde , şuanda türkiye'de yaptıkları ve devam eden projeler olduğunu söylediler. Ama bana pek karlı bir seçenek gibi gelmedi.

d)Hibe ve Teşvikler

Bu konuyla ilgili devletin çok ciddi teşvikleri vardır. Çünkü şuanki hükümetin 2023 hedefleri arasında Yenilenebilir Enerji Üretimi'nin yeri çok büyük.

Son zamanlarda İPARD 2 teşvikleri çıktı diye bir söylenti dolaşıyor ama açıkçası Aralık 2015 itibari ile İPARD 2 'nin yenilenebilir enerji (302 kodlu) ile ilgili hibesi ilan edilmedi. Bizim beklentimiz Ocak 2016 'da bu hibenin ipard tarafından verileceği yönündedir.

İpard hibelerinden faydalanmak için bazı kriterler aranacak. Bunlardan ilki , güneş tarlası projenizin tüm izinlerinin alınmış olması ve onaylanmış olması zorunlu olacak. İpard burada puanlama sistemine göre hibe dağıtacak . Örneğin ; 40 yaşının altında olanlara 20 puan , elektrik mühendisi olanlar için 20 puan , kadın mühendis için ekstra 20 puan , vb... diye gidiyor.Burada ne kadar çok puan toplanırsa , hibeyi alma şansınız o kadar yüksek olur.

9.Yatırım yapılacak seviyeye gelene kadar olan süreçte ne kadar para harcarım ?

Lisanssız elektrik üretim tesisinin kurulumuna kadar olan süreçte yaklaşık harcayacağınız bedeller şu şekildedir ;

  • Arazi yatırım bedeli (bu tamamen size kalmış)
  • Danışmanlık hizmet bedeli = 10.000 TL (eğer yukarıdaki saydıklarımı siz kendiniz yaparsanız , herhangi bir danışmanlık maliyetiniz olmaz)
  • Proje ve Kabul bedelleri =15.000 TL (hiç bulaşmayın ve yaklaşık bu bedel karşılığında projelerinizi iyi bir mühendise yaptırın.)

10.Sonuç

Hepsi bu kadar , dediğim gibi aslında hiçbir riskiniz yok ! Sadece arsa yatırım bedeli ve proje bedeli maliyetiniz olacak. Tesisiniz için Finansman seçeneği çok. Toplam harcayacağınız zaman ise 6 ay ile 1,5 yıl arasında değişiyor , -ki bu sürecin çoğu beklemek oluyor.

Sonuç olarak size tavsiyemiz , eğer lisanssız elektrik üretimi ve güneş tarlası yapmak ve elektrik üretip devlete satmak istiyorsanız , hiç vakit kaybetmeden bu işe başlayın. Ne kaybedeceksinizki ?



500 kW Güneş Enerji Santrali Kurulumu ve Maliyeti

Güneş Enerji Santrali sahibi olmak birçok kişi ve firmanın sahip olmak istediği bir şeydir. Çünkü hem kurulumu kolay hemde ciddi anlamda bir gelir kaynağıdır. Üstelik Devlet Garantisi vardır.

Ama her ne kadar kolay bir iş desek de, güneş enerji santrali kurmak öyle çok kolay da değildir.Çünkü bu kazançlı yatırım işi için parası olan herkes yapacak diye bir kural yoktur.

Önceki yazılarımızda da belirttiğimiz gibi güneş enerji tarlası kurmak istiyorum diyorsanız, ilk önce elektrik dağıtım şirketine ges çağrı mektubu başvuru yapmanız gerekiyor. Bu başvuruyu yapmadan önce de güneş enerji santrali kurulumu için bir araziye sahip olmanız gerekiyor.

Sahip olduğunuz arazi içinde il tarım müdürlüğünden muhakkak marjinal tarım arazisi yazınızı almanız gerekiyor. Bu kısımlar için bütün belge ve bilgileri zaten sizlerle paylaşmıştık.

Bu yazımızı iki kısıma ayıracağız. İlk kısımda güneş enerjisi santrali veya güneş tarlası kurmadan önce yapılması gerekenler. Bir diğeri ise ges kurulum aşamaları. İsterseniz ilk aşamadan başlayalım...

Güneş Enerji Santrali Kurulumu Yapmadan Önce Yapılması Gerekenler

Enerji santralinizi kurmaya karar verdiyseniz, kurulum yapmadan önce bazı yapmamız gereken şeyler var. Bunları önem derecesine göre sıralayarak çalışmalara başlamalıyız.

  • Güneş enerji santrali kurmak için karar verdiyseniz, ilk önce düşünmeniz gereken şey finansman kısmıdır. GES için eğer yeterli finansmanınız varsa, lisanssız olarak en fazla 1 MW santral yapabileceğinizi bilmeniz gerekiyor. Ancak biz 500kW ges üzerinden gideceğiz.
  • İkinci olarak, ges kurulumu için bir araziye sahip olmanız gerekiyor. 500kW lık güneş santrali için 10.000 metre kare 'lik arazi işinizi fazlasıyla görecektir. Arazi seçimini yaparken dikkat etmeniz gereken nokta, arazinin biraz eğimli olması ve marjinal tarım veya kuru tarım arazisi vasıflarına uyması gerekiyor.
  • Eğer arazi kısmında da sıkıntınız yoksa, bir sonraki aşama olan güneş enerji santrali fizibilite hesaplama kısmıdır. Kendiniz için olan bu ön fizibilite raporunu hesaplamadan önce bölgenizdeki güneş enerji potansiyeli hesaplamanız gerekiyor. Daha sonra fizibilite raporunuzu hesaplayabilirsiniz. Ve kazanç ve kayıplarınız az çok ortaya çıkar.
  • Eğer bu saydıklarımızı tamamlarsanız , sıra işin en zor kısmına geliyor. Yani çağrı mektubu almak. Çağrı mektubu başvuru evrakları ile bölgenizdeki elektrik dağıtım şirketine güneş enerji santrali için başvuru yapabilirsiniz. Eğer bu ges mektubu işini de hallettiyseniz sıra tedaş proje kısmına geliyor. Bunlarda bittikten sonra artık tesisiniz kurulum için hazır demektir.

Evet, kısaca ilk aşama bu şekilde ilerliyor. Kısaca özetledik. Şimdi yazımızın asıl amacı olan 500 kW güneş enerji santrali kurulum maliyeti nedir ve ges kurulumu için masraf edilecek noktalar nelerdir sorularına yanıt vereceğiz.

Ayrıca sayfanın sonundaki bağlantı ile kırşehir kaman 'da bulunan 500 kW 'lık güneş tarlası için proje ve dökümanlara ulaşabilirsiniz.

Güneş Enerji Santrali Kurulum Maliyeti Ne Kadar?

Güneş enerji santrali kurmak için birçok malzeme kullanılmaktadır. Peki güneş santrali maliyetini oluşturan malzemeler nelerdir ve ne kadar masraf ederim?

500kW Güneş Enerji Santrali Maliyeti

1. Güneş Paneli (Fotovoltaik Modüller):

Güneş santrali maliyetinin neredeyse en büyük kısmını güneş panelleri oluşturmaktadır. Günümüzde birçok solar panel çeşitleri ve markaları vardır. Yani güneş paneli için ürün yelpazeniz çok geniştir. Bu çeşitlilikte fiyat açısından birçok farklılıklar göstermektedir.

Ancak güneş paneli seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken nokta garanti kısmıdır. Ve türkiye'de teknik servisleri varmıdır. Fiyat daha sonraki aşamadır.

Bizim buradaki tercihimiz 250 watt güneş paneli olacaktır. Marka yazmıyorum ama 250 watt güneş paneli neredeyse tüm güneş panel üreticilerinde vardır.

500kW'lık güneş tarlamız için toplam gidecek güneş paneli sayımız 500.000 watt/250 watt = 2.000 adet.

Ancak böyle büyük tesisler için adet olarak değil de watt başına fiyat alınır. Piyasada 500kW büyüklüğünde güneş enerji santrali projesi için güneş paneli maliyeti watt başına 0,40 $ ile 0,80 $ arasında değişmektedir. Bizim maliyet hesabımızda standart sistemlere göre fiyat yazacağız.

Güneş Enerji Santrali için güneş paneli maliyeti500.000 watt X 0,60 cent/$ =300.000 $ 'dır.

2. Solar İnverter (Eviriciler):

Eğer güneş enerji santrali amortisman süresini kısaltmak istiyorsanız, güneş paneli ve inverter için fiyat çalışmasını çok ciddi yapmalısınız. Çünkü bu kısımlar belki size 1 sene daha erken amortisman şansı verebilir.

Türkiye'de çok çeşitte inverter modeli bulunmaktadır. İnverter tercihi çok önemlidir. Güneş paneli ne kadar önemli ise inverter de bir o kadar önemlidir.

Çünkü inverter çeşitleri arasında da verimlilik oranları değişmektedir. Bir inverterin verimliliği ne kadar çok ise size o kadar çok para kazandırır.

İlk bakmanız gereken nokta inverter verimliliği ve teknik servis ile garanti kısımlarıdır.

İnverter için birçok firma ufak bir ücret karşılığı sizlere garanti kapsamını 10 yıl süreye kadar verebilmektedirler.

Güneş tarlası projelerinde inverter maliyeti de watt başına hesaplanır. Bu kısımda da fiyatlar değişken olacaktır.

500kW'lık güneş enerji santrali için inverter maliyeti500.000 watt X 0,14 cent/Euro =70.000 Euro 'dur.

3. Solar Konstrüksiyon Maliyeti:

Eğer güneş enerji santrali kurulumu yapacağınız arazi çakmalı kazık konstrüksiyon için uygunsa şanslısınız. Çünkü beton ayaklı konstrüksiyon maliyeti çakmalı konstrüksiyon maliyetine göre %20-30 daha maliyetlidir.

Biz standart fiyatlardan gideceğimiz için çakmalı tip konstrüksiyon tercih edeceğiz.

Yalnız şunu da belirtmek isterim, konstrüksiyon maliyeti ile inverter maliyeti neredeyse aynıdır.

500kW güneş enerji santrali için konstrüksiyon maliyeti500.000 watt X 0,14 cent/$ = 70.000 Dolar 'dır.

4. Çift Yönlü Sayaç ve Tek Yönlü Sayaç Maliyeti:

Güneş santralimiz için 1 adet tek yönlü sayaç ve 1 adet çift yönlü sayaç işimizi görecektir.

  • Tek yönlü sayaç maliyeti 100 TL
  • Çift yönlü sayaç maliyeti 900 TL

5. Güneş Panelleri için Kablo Kanalı Maliyeti:

Güneş panelleri arasında ki kablo bağlantıları için galvaniz kablo kanalları kullanılmaktadır. Bunun amacı hem güvenlik hemde verimliliktir.

500 kW'lık güneş enerji santrali için yaklaşık 1.200 metre galvaniz kablo kanalı kullanılmaktadır. Kablo kanallarının fiyatları değişkenlik gösterir. Ve kg başına maliyet hesaplanır. Ama biz bunu metreye çevirdik.

500kW'lık ges için galvaniz kablo kanalı maliyeti1.200 metre X 14 TL =16.800 TL 'dir.

6. Solar Kablo (Fotovoltaik Kablo) Maliyeti:

Güneş tarlası projemizde solar kablolar kullanacağız. Bu kablolar güneş panelleri için kullanılacaktır. Yaptığımız hesaplara göre 6mm çapında solar kablo işimizi çok rahat görüyor.

500kW güneş enerji santrali için 6mm solar kablo maliyeti4.200 metre X 1,99 TL = 8.358 TL 'dir.

7. Paratoner (Yıldırımdan Koruma) Maliyeti:

Böyle bir güneş enerji santrali projesi için 1 adet 10 metre yüksekliğinde paratoner sistemi işimizi çok rahat görüyor.

500kW güneş tarlası için paratoner maliyeti1 Takım X 7.000 TL = 7.000 TL 'dir.

8. Enerji Nakil Hattı ve Trafo Tesisi Maliyeti:

Bu kısım biraz meşakkatlidir. Ancak biz yinede kullanılacak malzemeleri tek tek yazacağız. Maliyet olarak ta hepsini toplam olarak vereceğiz. E.N.H. ve Trafo işleri için kullanılan malzemeler (bazı tesislerin durumuna göre bu malzemeler değişkenlik gösterir).

  • 50x10 mm2, 4.45 kg/m, Bakır Bara (toplam 150kg),
  • 8 mm Çap, 0.45 kg/m, Bakır Bara (toplam 20kg),
  • I-Şehir içi A.G ve O.G Müşterek Şeb. Direkleri Galvanizli Cıvatalı (toplam 344 kg),
  • I-Şehir içi A.G ve O.G Müşt. Şeb. Dir. için, Galv.Cıvatalı ve Galvanizli Travers Ve Konsollar (toplam 216 kg),
  • Swallow AWG 3 (109.96 kg/km) (toplam 15 kg),
  • 36 kV, VHD 35 (20 mm/kV,) Normal Tip İzolatör (9 adet),
  • B 35 Demir Travers için ( Durdurucu ) İzolatör Demiri (9 adet),
  • K1 Tipi İzolatör (24 adet),
  • Tek Gergi Tertibatı : Swallow - 3/0 (6 takım),
  • 36 kV İzole Manevra Çubuğu (1 adet),
  • 36 kV için İzole Eldiven (1 çift),
  • 36 kV için İzole Halı (6 metre kare),
  • 36 kV için Yalıtkan Sehpa (1 adet),
  • 36 kV, 10 kA Metal Oksit (ZNO) Parafudr (3 adet),
  • 36 kV, 630 A 12.5 kA , H.T. Sigortalı Topraklı Seksiyoner (1 adet),
  • 36 kV, 2-20 A L=635 mm 0=45 mm , D. ve H. T. OG Sigorta Buşonu (3 adet),
  • 36 kV, 200 A, 16 kA, Sigortalı Yük Ayırıcılı Trafo Koruma Hücresi (1 adet),
  • 36 kV, 630 A, 16 kA, Kesicili Çıkış Hücresi (1 adet),
  • 630 kVA'lik 3x1000 A Oto.Şalterli, Dahili Tip A.G. Panosu (1 adet),
  • 220 V, 16 A Anahtarlı Otomatik Sigorta (3 adet),
  • 220 V, 25A, Anahtarlı Otomatik Sigorta (3 adet),
  • Bakımsız akü-redresör grubu 24 V 26 Ah (1 adet),
  • Kombi x/100 V, x/5 A, Elektronik Sayaç (1 adet),
  • 3x 80 A,Icn= 8 kA,1.7xIcn,Güç Kat : 0.5 Termik Manyetik Kompakt Şalter (1 adet),
  • 3x 400 A,Icn=25 kA,2.1xIcn,Güç Kat : 0.25 Termik Manyetik Kompakt Şalter (3 adet),
  • 3x 630 A,Icn=25 kA,2.1xIcn,Güç Kat : 0.25 Termik Manyetik Kompakt Şalter (1 adet),
  • Galvanizli Topraklama şeridi (50 metre),
  • 50 mm2 NYY Kablo (50 metre),
  • 2m galv. 65x65x7 köşebent ve 5 m galv. örgülü çelik tel (3 adet),
  • 630 kVA, Güç Trafosu (1 adet),
  • 1x95/16 mm2, 34,5 kV, XLPE Kablo (120 metre),
  • 1x95/16 mm2, 34,5 kV, XLPE Kablo (Kanala, Direğe, Duvara) (48 metre),
  • 1x95/16 mm2, 34,5 kV, H.T. XLPE Kablo Başlığı (4 adet),
  • 1x 95/16 mm2, 34,5 kV, D.T. XLPE Kablo Başlığı (12 adet),
  • MOD-1 Trafo Binası (1 adet),
  • Sabit ve Otomatik Kompanzasyon Pano Karkası (2 metre kare),
  • 5 - 7.5 kVAR'a kadar Grubun Takım Techizatı (Sabit - Otomatik) (2 takım),
  • 8 - 15 kVAR'a kadar Grubun Takım Techizatı (Sabit - Otomatik) (2 takım),
  • 16 - 25 kVAR'a kadar Grubun Takım Techizatı (Sabit - Otomatik) (5 takım),
  • 26 - 40 kVAR'a kadar Grubun TakımTechizatı (Sabit - Otomatik) (2 takım),
  • 400 Voltta, Güç Kondansatör Bataryası (410 kVAR),
  • Trafo OG - AG Buşing Yalıtıcıları (1 takım)

Standart bir güneş enerji tarlası kurulumu için enerji nakil hattı ve trafo işlerinde kullanılacak malzemeler ve miktarları genel olarak bu şekildedir. Bu malzemelerin bir kısmı projenin yapılacağı yerin ve tedaş'ın o bölgedeki şartnamesine göre değişkenlik gösterebilir.

500 kW güneş enerji santrali için E.N.H. ve Trafo maliyeti 130.000 TL 'dir.

9. Tel Çit ve Dikenli Tellerin Maliyeti:

Maliyetini hesapladığımız güneş enerji tesisi yaklaşık 10.000 metre kare araziye sığmaktadır. Bu tesisin muhakkak tel örgü ile çevrilmesi gerekiyor. Hiç kimse güneş panellerini yalayan inekleri görmek istemez.

500kW güneş enerji santrali için dikenli tel örgü maliyeti4.000 metre X 35 TL = 14.000 TL 'dir.

10. CCTV (Güvenlik Kamera Sistemi) Maliyeti:

Güneş enerji tesisimiz için güvenlik kamera sistemi şart.Bu kamera sistemlerinin fiyatları çok değişiyor. Siz eğer isterseniz çok daha ucuz fiyatlara maal edebilirsiniz. Biz kendi bildiğimizi yazıyoruz.

500kW güneş enerji santrali için CCTV maliyeti 20.000 TL 'dir.

11. İdari Bina (Kontrol Binası):

Eğer güneş enerji tesisiniz de güvenlik elemanları kalacak ise bir idari bina şart. Normal standartlarda bir idari bina maliyeti şudur.

500kW güneş enerji santrali için idari bina maliyeti 20.000 TL 'dir.

12. Saha İnşaat İşleri için Maliyet:

10 dönümlük arazimizde güneş enerji tesisimizi kurmadan önce sahanın güzelce düzenlenmesi gerekiyor. Ancak bu maliyet çok değişkenlik gösterebilir. Eğer araziniz kayalarla dolu ise vay sizin halinize... Biz yine normal koşullara göre düşünüyoruz.

Maliyetimizi oluşturan kalemler şunlardır. Sahanın kepçe ile düzenlenmesi ve 10 dönüm araziye 20 cm Stabze serilmesi işleri.

500kW güneş santrali için saha düzenlemesi maliyeti 80.000 TL 'dir.

13. Güneş Enerji Santrali için Saha Aydınlatması Maliyeti:

Eğer güneş enerji santrali tesisimizin aydınlatılmasını istiyorsanız , saha aydınlatma maliyetlerini de hesaba katmanız gerekiyor. Ve düzgün bir arazi ve düzgün bir aydınlatma işi için yapılacak masraflar şunlardır.

  • AD2 - 80/ 20 Tipi., 106 Kg ağır. Poligon Aydınlatma Direği (12 adet),
  • 35 mm2 (319.26 kg/km) Bakır İletken (toplam 160 kg),
  • 125 W Cıva Buharlı Armatür (24 adet),
  • 2 m, galvanizli 65x65x7 mm Galvaniz Toparklama Elektrodu (7 adet),
  • 3x2,5 mm2, 500 Volt NYM Kablo (240 metre),
  • 1*6 A WL Otomatik Sigorta (24 adet),
  • 4x4 mm2, NYY Kablo (450 metre),
  • Direklere giden beton (3 metre küp)

Maliyetini hesapladığımız tesis için saha aydınlatması bu şekildedir.

500kW güneş enerji santrali için aydınlatma maliyeti 15.000 TL 'dir.

14. 500kW GES için Diğer Giderler Maliyeti:

Güneş enerji santrali için maliyetler neredeyse bitti. Diğer giderler kısmına ise vergi ve nakliye gibi giderler eklenmesi gerekiyor.Kısaca diğer giderler şunlardır.

  • Toplam nakliye maliyetleri 18.000 TL 'dir.
  • İşçilik, yemek ve konaklama maliyetleri 80.000 TL 'dir.
  • SSK Pirimleri maliyeti 50.000 TL .
  • Gözden kaçan giderler 50.000 TL 'dir.

15. Proje ve Arazi Maliyetleri:

Tesisimiz için proje bedelleri genelde standarttır. Ancak arsa bedelleri değişkenlik gösterir.

  • Proje bedelleri 20.000 TL
  • Özel imar izni bedelleri 15.000 TL
  • Proje onay bedelleri 5.000 TL - 10.000 TL 'dir.
  • Arazi bedeli10.000 metre kare X 15 TL = 150.000 TL 'dir.

500kW'lık güneş enerjisi santrali için harcanan bu maliyetler 195.000 TL 'dir. İsterseniz tüm bu maliyetleri toplayarak toplam maliyetimizi bulalım.

Sonuç

500kW Güneş Enerjisi Santrali kurulum maliyeti toplam 1.965.158 TL 'dir. Bu maliyetin içerisinde arsanın kendi bedeli de vardır. Arsa bedeli olarak toplam maliyet 150.000 TL hesapladık. Bizim bu verdiğimiz bilgiler standart bir güneş enerji santrali içindir. Bu maliyet daha aşağı rakamlara da yapılabilir , daha pahalıya da yapılabilir. Alt kısma örnek bir güneş enerji santrali projesi koydum, faydalanmak isterseniz kullanabilirsiniz.

Umarım faydalı olabilmişizdir, gelecek yazılarda görüşmek üzere . . .

enerjibes.com

Bu Habere Tepkiniz

Güneş Enerji Santrali Kurulum 2022 Yılı Maliyet ve Fizibilitesi

Son yıllarda ülkemizde hızla artan elektrik maliyetlerine karşılık güneş paneli fiyatları önemli ölçüde azalmıştır.

2014 yılında 1 MW güneş enerjisi santrali için kullanılan fotovoltaik güneş panellerinin fiyatı yaklaşık 500.000 USD iken, şuanda bu maliyet yaklaşık 370.000 USD mertebelerine düşmüştür.

"2022 yılı itibariyle yatırım geri dönüş süreleri ise coğrafi konuma ve kurulan tesisin spesifik özelliklerine göre değişkenlik gösterse de yaklaşık 4-5 yıl mertebelerine ulaşmıştır.”

2022 yılındaki maliyetler göz önüne alındığında 1.000 kWp çatı tipi güneş enerjisi santralleri için kurulum maliyeti yaklaşık 650.000 USD mertebelerinde olmaktadır. GES kurulum maliyetleri kurulacak güneş santralinin çatı mı arazi mi olduğuna, kullanılacak konstrüksiyon sisteminin tipine ve açısına, güneş panellerinin gücünce göre değişiklikler göstermektedir.

2022 Yılında Hangi Güneş Panelleri Kullanılacak?

2022 yılının ilk yarısı itibariyle en çok tercih edilen güneş paneli güçleri 72 hücreli 455 W gücündeki Half cut mono güneş panelleri olmuştur. 2022 yılının ikinci yarısında ise 500 W ve üzeri yine half cut mono güneş panelleri kullanımı yoğunlaşacaktır.


2022 Yılında Güneş Santrallerinin Yatırım Geri Dönüş Süresi Nedir?

Güneş enerji santrali fizibiliteleri ve yatırım geri dönüşleri 2022 yılındaki maliyetler ve elektrik fiyatları göz önüne alındığında ise coğrafi olarak değişen güneşlenme özelliklerine göre de 3,5 ila 5 yıl arasında değişmektedir. Bu fizibiliteler herhangi bir devlet desteği olmadan yalnızca şebekeden satın alınan elektrik yerine elektriğin güneş enerji santrali üzerinden kullanılmasına dayalı olarak sağlanan avantaj ile hesaplanan yatırım geri dönüş hesaplarıdır. Hesabın detayı yaklaşık olarak şu şekildedir;

  • 1 MW bir güneş enerji santrali Türkiye şartlarında ortalama olarak yılda 1.400.000 kWh elektrik enerjisi üretmektedir,

  • 1 kWh elekriğin maliyetini ortalama olarak 0,12 USD olarak düşünürsek yılda yaklaşık olarak 170.000 USD güneş enerji santralinin ürettiği elektriğin net kazanç miktarı olmaktadır,

  • 650.000 USD'lik yatırım maliyeti de yıllık 170.000 USD'lik kazanca bölündüğünde yatırımın kendisini 4 yıl gibi bir sürede amorti edeceği görülmektedir.

Bu fizibilite tabiiki firmaların kullandığı elektriğin birim maliyetine (Organize Sanayi Bölgesi'nde olan firmalar elektriği daha ucuza kullanmaktadırlar), santralin kurulacağı coğrafi lokasyona bağlı olarak değişen güneşlenme sürelerine, kurulacak ges santralinin güney yönüne alın açısına (azimuth), güneş enerjisi panelinin eğimine, ve buna benzer bir çok faktöre bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir