gökkuşağı neden 7 renktir / Gökkuşağı renkleri nelerdir, kaç tane renk vardır?

Gökkuşağı Neden 7 Renktir

gökkuşağı neden 7 renktir

G&#;kkuşağı renkleri nelerdir, ka&#; tane renk vardır?

Haberin Devamı

Eğer yağan yağmur taneleri büyükse gökkuşağı daha net ve yakın görünürmüş. Bir diğer önemli etken ise Güneş’in yağmur damlalarına olan açısıymış. Eğer doğru açı ile yağmur damlalarına ışıklarını gönderirse gökkuşağı çıkabilirmiş. O yüzden gökkuşağı her zaman karşılaştığımız bir olay değilmiş.

Sırasıyla gökkuşağındaki renkler

Şimdi gökkuşağının renklerini tanıyalım. Resim yaparken bize ilham veren, yeni bir şeyler alırken tercih sebebimiz olan renkler, gökkuşağının olmazsa olmazları. Gökkuşağının renkleri ise aşağıdaki gibiymiş:

Kırmızı

Turuncu

Sarı

Yeşil

Mavi

Lacivert

Mor

Gökkuşağı türleri nelerdir?

Yukarıda verdiğimiz bilgiler gökkuşağı ile ilgili genel bilgiler. Gökkuşakları da kendi içlerinde 3 türe ayırılıyormuş:

Haberin Devamı

1. Birinci gökkuşağı: En çok görülen ve hakkında en çok şey bilinen gökkuşağı türü olan birinci gökkuşağı, en içte mor olan gökkuşağı türüymüş. Mordan sonra sırasıyla lacivert, mavi, yeşil, sarı, turuncu ve kırmızı gelirmiş.

2. İkincil gökkuşağı: Bu gökkuşağının özelliği ise en dışta mor olmasıymış. En içte ise kırmızı olurmuş.

3. Ufak kuşaklar: Renk seçeneğinin çok daha az olduğu türmüş. Kırmızı ve yeşil renklerde olanlar sıklıkla görülenlermiş.

Kimileri yağmuru kimileri güneşi sever. Ancak herkesin ortak olduğu noktalardan biri de gökkuşağının gökyüzünü süslemesidir. Öyle ki nadir olan şeylerin değeri daha fazladır. Gökkuşağı da bunlardan biridir.

Her zaman oluşmaz. Ancak kimi zaman güneş gibi gökyüzünde doğar. Hatta kimileri bu doğa olayına bir anlam yükler. Kimi zaman masallarda gökkuşağının altından altın olduğu söylenir. Peki, herkesin bir anlam yüklediği doğa olayı gökkuşağı nasıl oluşur? Gelin birlikte bakalım.

Gökkuşağı Nasıl Oluşur?

Gökkuşağının oluşumu doğanın bir kanunu olmakla beraber birçok kişi orta okullarda bu bilgiyi öğrenir. En basit tanımıyla gökkuşağı ışığın kırılması sonucu meydana gelmektedir. Eğer küçükken bahçe hortumunu güneşe doğru tutmuşsanız yapay bir gökkuşağı oluşturmayı başarmıştırsınız.

Bu durum tamamen su taneciklerinin birer cam gibi ışığı kırması sonucu oluşmuştur. Yağmur sonrası oluşan gökkuşağı, havadaki su kristallerinin güneşin çıkmasıyla oluşur. Kısaca güneş ışıkları suyu kırmıştır. 

Sıkça Sorulan Sorular

Gökkuşağı Kaç Renkten Oluşur?

Gökkuşağı 7 renkten oluşmaktadır. Bunlar ise şu şekildedir: Kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, lacivert ve mor.

Gökkuşağında Hangi Renk Yok?

Gökkuşağında siyah ve beyaz renkleri yoktur. Çünkü siyah ve beyaz birer renk değildir. Siyah ışığın olmadığını beyaz ise ışığın var olduğunu belirtmektedir. 

Gökkuşağında En Üstte Bulunan Renk?

Gökkuşağıdan en üste bulunan renk kırmızıdır. En altta bulunan renk ise mordur. Gökkuşağının Şekli Neden Öyle?

Gökkuşağının Şekli Neden Öyle?

Aslında gökkuşağının rengi bir çember şeklindedir. Ancak gökkuşağının “yaklaşık 40 dereceden fazla olmaması gerektiğinden (gözükebilmesi için)” yarı çember olarak gözükür. 

Gökkuşağı Ne Zaman Ortaya Çıkar?

Gökkuşağı yağmur sonrası ortaya çıkmakla beraber yapay olarak da elde edilebilir. 

Gökkuşağının Bittiği Yerde Ne Olur?

Hiçbir şey olmaz. Ancak insanların inançları bu tür doğa olaylarını farklı anlamlar yükler.

Bu içeriğimizde sizler için gökkuşağı nasıl oluşur ve birçok soruya cevap verdik. Peki, sizler bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Aşağıda bulunan yorumlar kısmında görüşlerinizi bizlerle paylaşmayı unutmayın. Ayrıca neyin sebze olduğunu neyin meyve olduğunu biliyor musunuz?Merak ediyorsanız içeriğimize göz atabilirsiniz

Bir gökkuşağı, ışığın dalga boylarının sürekli bir spektrumundan oluşuyor. Peki, neden biz onu yedi ayrı renk şeridi olarak algılıyoruz?

Matt Chamings Barnstaple, Devon, İngiltere

Bizim gökkuşağı algımız, orada yedi renk olduğu yönündeki beklentimizin etkisi altında kalıyor. Gerçekte, bir gökkuşağında yedi ayrı şerit değil, birbirine karışan ve dönüşen birçok renk bulunuyor.

Robert Senior Uppingham, Rutland, İngiltere

yılı civarında, Isaac Newton bir prizmayla deneyler yaptı ve içinde yedi renk belirlediği bir spektrum üretti. 

Bunun öncesinde, bu spektrumun beş renge sahip olduğu düşünülüyordu. Örneğin, Robert Boyle Experiments and Considerations Touching Colours isimli kitabında, bir prizmayla ürettiği spektrumu “Kırmızı, Sarı, Yeşil, Mavi ve Mordan oluşan, birbirini izleyen beş rengi gösteriyor” diye tarif etti. 

Bu kitap, Newton’ın deneylerine başlamasının hemen öncesinde, yılında yayınlandı. Ama yedi sayısı uzun zamandır mistik olarak görülüyordu ve mükemmeliyet ile bütünlüğü temsil ediyordu. Bu tür bir mistisizm Newton’ı bilim kadar etkiliyordu, dolayısıyla bir gökkuşağında yedi renk olması gerektiğini düşündü. Newton gökkuşağına turuncuyu ekledi ve moru da çivit mavisi ve menekşe renklerine ayırdı. 

Keith Ross Villembits, Fransa 

Bizim retinalarımızda sadece üç renk reseptörü bulunuyor. Bunlar kırmızı, yeşil ve mavi ışığa tepki veriyorlar. Eğer bu reseptörlerin iki tanesi aynı anda aktive olursa, biz üç renk daha görüyoruz: sarı (kırmızı + yeşil), camgöbeği (yeşil + mavi) ve galibarda (mavi + kırmızı). Bunlar aynı zamanda, renkli yazıcılarda da kullanılıyorlar ve galibarda gökkuşağı renklerinden biri değil. Eğer reseptörlerin üçü de aktive olursa, biz beyaz “görüyoruz”. Bilgisayarlarımızın ve televizyonlarımızın ekranları da bizim gözlerimizle aynı ana renkleri kullanıyorlar. 

İnsanlar genellikle, okulda kendilerine üç ana rengin sarı, kırmızı ve mavi olduğu söylendiğinde şaşırıyorlar. Aslında bu sanatsal renkler, bir fizik bilimi bakış açısından, sarının, camgöbeğinin (bir sanatçının mavisi) ve galibardanın (bir sanatçının kırmızısı) ikincil renkleri. 

Orijinal makale: New Scientist

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir