Doğum yapan anne ne yemeli

Doğum Yapan Anne Ne Yemeli

doğum yapan anne ne yemeli

Yeni annelere lohusalık d&#;nemi i&#;in beslenme &#;nerileri

Doğum

 Son Güncelleme:

Yeni annelere lohusalık d&#;nemi i&#;in beslenme &#;nerileri

Yeni doğum yapmış anneler, emzirme döneminde nelere dikkat etmelidir? Annenin sütü az geliyorsa neler yapılmalıdır? Anneler bu süreçte nasıl beslenmelidir? Anne sütü nasıl saklanmalıdır? Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Derya Fidan, lohusalık döneminde en çok merak edilenleri açıkladı.

Yeni doğan bir bebek için en ideal besin, anne sütüdür. Anne sütü; en doğal ve taze besindir. Kolay sindirilir ve de anneyle bebeğin özel bir sevgi bağı kurmasını sağlar. Ama bazen annenin sütü bebeğe yeterli gelmeyebilir. Bu dönemde anneler, beslenmelerine dikkat ederek sütün miktar ve kalitesini arttırabilirler.

ANNELER NASIL BESLENMELİ?

Emzirirken salgılanan süt, annenin aldığı besinlerin bir ürünüdür. Süt için gerekli olan besinler, annenin kendi gereksinimlerine ek sayılmalıdır. Bu nedenle, gebelikte olduğu gibi emzirirken beslenmenin de 2 amacı vardır. Bunlar; annenin besin depolarını dengede tutarak sağlığını korumak ve salgılanan sütün yeterliliğini ve verimliliğini arttırmak, dolayısıyla da bebeğin normal büyümesi ve gelişmesini sağlamaktır. İşte annelere o öneriler:

• Sıvı alımının günde ortalama 3 litre ( su bardağı) kadar olmalı ve özellikle hafif ve doğal içecekler (su, ıhlamur, nane, papatya gibi bitki çayları, az şekerli komposto ve limonata, meyve suları, süt vb.) şeklinde tercih edilmelidir.

• Kalsiyum yönünden zengin olan süt, yoğurt ve peynir günlük düzenli olarak tüketilmelidir. (Günde en az su bardağı süt veya yoğurt, 2 dilim peynir)

• Protein yönünden zengin olduğundan; haftada adet yumurta, her gün et, tavuk, balık, köfte, etli sebze yemeği veya kuru baklagil tüketilmelidir.

• Yemeklerin içerdiği demirin vücutta daha iyi emilmesi için yemeklerle beraber maydanoz, yeşil biber, portakal, mandalina, domates gibi C vitamininden zengin olan sebze ve meyveler yenmelidir.

• Her gün mutlaka 3 porsiyon meyve, kaşık sebze, her öğünde salata tüketilmelidir.

GAZ YAPAN YİYECEKLERDEN UZAK DURUN

Anneler doğumdan sonra hafta, bağırsak fonksiyonları normale geri dönene kadar gaz yapıcı besinlere dikkat ederek beslenmelidir. Nedir bu besinler;
• Çiğ sebzeler (özellikle kırmızı lahana, turp, salatalık, soğan)
• Meyveler (özellikle portakal, mandalina, greyfurt, üzüm, karpuz, vişne, erik)
• Karnabahar, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, lahana gibi pişmiş sebzeler
• Bezelye, kuru fasulye, nohut, barbunya gibi kuru baklagiller
• Bulgur, yarma
• Ezogelin çorbası, mercimek çorbası
• Asitli ve soğuk içecekler
• Süt, yoğurt, ayran, cacık

Emzirme döneminde beslenmenize ne kadar dikkat ederseniz sütünüz o kadar iyi gelir, bebeğiniz sağlıklı büyür. Altıncı aydan sonra anne sütü tek başına yeterli değildir. Bu ayda ek besinlere başlanmalıdır. Anne sütünü ek besinlerle birlikte ,5 yaşına kadar verebilirsiniz.

ANNELERE SÜT SAKLAMA ÖNERİLERİ

Anne sütü yenidoğanın büyüme ve gelişmesinin sağlanmasında besleyiciliği ve immünolojik özellikleri bakımından en önemli ve eşsiz besin kaynağıdır. Çeşitli nedenlerle anneler, sütünü sağıp bebeğine öyle vermek durumunda kalmaktadırlar. Anne sütünün saklanması, sütün besleyicilik ve immünolojik içeriğinin korunması ve mikroorganizma gelişiminin önlenmesi açısından önemli bir konudur. Annelerin anne sütünü saklama ve temizleme koşullarına yönelik yapacakları yanlış uygulamalar, bebeğin kaliteli ve sağlıklı sütle beslenmesini engellemektedir. Özellikle çalışan anneler, bebeklerinden uzunca süre ayrı kalabilmektedirler. Bu zaman zarfında sütlerin, sağılması ve saklama koşullarına dikkat edilerek muhafaza edilmesi gerekmektedir.

SAKLAMA KABI TERCİHİNDE BUNLARA DİKKAT

• Anne sütünü uzun süreli saklamak için sert plastik ya da camdan yapılmış sert kenarlı kaplar tercih edilmelidir. Bu kaplar hava geçirmez özellikte olmalıdır.

• Anne sütünü, kısa süreli (72 saatten daha az) saklamak için plastik poşetler kullanılabilir. Plastik poşetler dökülme, sızıntı ya da sert kaplara göre daha kolay kontamine olmaları ve anne sütündeki bazı maddelerin yumuşak plastikle etkileşime girmesi ve kaybolması nedeniyle uzun süreli saklama için önerilmemektedir.

Yeni annelere lohusalık dönemi için beslenme önerileri

ANNE SÜTÜ SAKLANIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

• Anne sütü sağılmadan ve bebeğe verilmeden önce eller mutlaka yıkanmalıdır.

• Saklama kapları ve süt sağma pompası; sıcak, sabunlu suyla yıkanmalı ve durulanmalıdır. Mümkünse, bulaşık makinesinde yıkanabilir; bulaşık makineleri sıcak suyla yıkayarak yeterli temizliği sağlayabilir. Bulaşık makinesi yoksa kapları yıkadıktan sonra kaynatmak önerilmektedir.

• Kalan sütün atılmaması için, az miktarlarda depolanmalıdır. Emzirilen bebekler, alternatif besleme yöntemine geçtiklerinde bir defada mL alabilirler. 60 mL saklamak ve bebek hala açsa vermek, bitirilmemiş sütün atılmasını önler.

• Acil durumlar için küçük miktarlarda ( mL) süt saklanmalıdır. Az miktarda süt, anne bebeğini emzirinceye kadar bebeği sakinleştirebilir.

• Anne sütü günde birkaç kere sağılıp birleştirilerek istenen miktar elde edilebilir. Yeni sağılmış süt buzdolabının rafında ya da buz ya da buz paketlerinin içinde bir saat tutulur ve daha sonra aynı gün sağılıp önceden soğutulan sütün üzerine eklenir. Buz paketleri, saklama kabıyla temas etmelidir.

• Ilık süt dondurulmuş sütün üzerine eklenmemelidir. Çünkü dondurulmuş sütün kısmen çözülmesine neden olarak bakteri üremesine yol açabilir.

• Saklama kabı ağzına kadar doldurulmamalıdır çünkü Anne sütü donunca genişler.

Yeni annelere lohusalık dönemi için beslenme önerileri

ANNELER ESKİ KİLOLARINA DÖNMEK İÇİN ACELE ETMEMELİ

Anneler eski vücut ağırlıklarına dönmek için acele etmemelilerdir. Bu süre 6 ay ya da daha fazla sürebilir. Bebeğinizi emziriyorsanız eski formunuza daha kolay dönebilirsiniz. Gebelik sırasında önerilenden fazla kilo aldıysanız her ay iki kilo kaybetmeniz normaldir. Ayda iki kilodan fazla ağırlık kaybı doğru değildir. Lohusalar, zayıflama diyeti uygulamamalıdır. Ancak unlu, yağlı ve şekerli besinleri aşırı yememeye dikkat edilmelidir.

False

En Çok Kaliteli Süt Yapan Yiyecekler ve &#;çecekler

Uzmanlar bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesini vurgular. Anne sütü ile beslenen çocuklar&#;n beden ve zihin geli&#;imi olumlu yönde desteklenir. Anne sütünde bulunan besleyici mineraller, bebeklerin daha sa&#;l&#;kl&#; büyümesini ve ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k sisteminin daha da güçlenmesini sa&#;lar. Ek g&#;da sürecinde dahi bebe&#;e belirli oranda anne sütü deste&#;i sa&#;lanmal&#;d&#;r.

Anneye Süt Yapan Yiyecekler

süt yapan yiyecekler

Do&#;um sonras&#;nda ya&#;anan dönemde anneler, bebeklerine emme al&#;&#;kanl&#;&#;&#; kazand&#;rmal&#;d&#;r. Zaman zaman bebekler, meme reddi ya&#;ayabilir. Bu konuda uzman deste&#;i alarak bu durumun üzerine gidilmelidir.

Do&#;um sonras&#;nda annenin de beslenmesine dikkat etmesi gerekir. Emzirme döneminde gaz yapan yiyeceklerden uzak kalarak, süt yapan yiyecekler ve içecekler ile beslenmelidir. Bu beslenme listesini ise anne, hekim kontrolünde düzenleyebilir.

Anne ile bebek aras&#;ndaki o kutsal ba&#;&#;n devam etti&#;i emzirme döneminde, anneler s&#;k s&#;k süt yapan besinler nelerdir diye dü&#;ünebilir. Bu gibi stresli günlerde annelere rehber olacak bir yaz&#; payla&#;&#;yoruz. &#;imdi sizlere en çok süt yapan yiyecekler hakk&#;nda bilgi verelim.

Zaman zaman annelerin kilo alma endi&#;esi de olu&#;ur. E&#;er kilo almadan süt yapan yiyecekler hakk&#;nda bilgi almak isterseniz, bu listedeki yiyecekleri ö&#;ünlerinize ekleyebilirsiniz. Çünkü en sa&#;l&#;kl&#; ö&#;ünleri ya&#;ayarak süt kalitesini art&#;rabilirsiniz.

Kaliteli süt yapan yiyecekler ve içecekler listesi, çiçe&#;i burnunda annelerimiz için haz&#;rland&#;. Sa&#;l&#;kl&#; beslendi&#;inizde, bebe&#;iniz de bu beslenme düzeninden pay&#;n&#; alacakt&#;r. &#;&#;te do&#;um sonras&#; süt yapan yiyecekler listesi!

Anneye Süt Yapan Yiyecekler: 11 Sa&#;l&#;kl&#; Besin

1) Yulaf

Emzirme döneminde yulafl&#; ö&#;ünler geçiren anneler hem formuna dikkat eder hem de süt kalitesini ço&#;alt&#;r. Yulaf B vitaminleri aç&#;s&#;ndan zengin bir besindir ve çe&#;itli &#;ekillerde tüketilebilir. B vitamini yeteri kadar al&#;nd&#;&#;&#;nda süt üretimi de artar.

Yulaf Ezmesi Nas&#;l Yenir, Pi&#;irilir? Sa&#;l&#;kl&#; ve Kolay 8 Diyet Tarif

yulaf ezmesi

2) Su

Emziren annelerin gün içinde elinden dü&#;ürmemesi gereken içeceklerden biri muhakkak ki sudur. Su, vücut fonksiyonlar&#;n&#;n normal düzeyde çal&#;&#;mas&#;n&#; sa&#;lar. Süt üretimi için gerekli olan enerjiyi kar&#;&#;layan su, gö&#;üslerde olu&#;an çatla&#;&#; da önlemektedir. Ayr&#;ca annenin formuna dikkat etmesi için günlük 3 litre su içmesi önerilir.

Su &#;çmenin Faydalar&#;: Düzenli Su &#;çmek Bak&#;n Nelere &#;yi Geliyor!

su

3) Kuru Meyveler

Kurutulmu&#; meyveler B vitamini aç&#;s&#;ndan zengindir. Kuru meyvelerden üzüm ve yaban mersini kaliteli sütün s&#;rr&#;d&#;r. Gaz olu&#;umunu da önleyen kuru meyveler, annenin uzun süre tok kalmas&#;n&#; sa&#;lad&#;&#;&#; gibi bebe&#;e de enerji vermektedir.

Kuru Üzüm Faydalar&#; Nelerdir?

kuru meyve

4) &#;ncir

Mevsiminde taze incir, mevsim d&#;&#;&#;nda kuru incir tüketen anneler vücudu için gerekli olan vitaminleri kar&#;&#;lar. &#;ncir emziren annelerin ara ö&#;ünlerini lezzetlendiren, bebe&#;i de besleyen bir meyvedir.

&#;ncirin Faydalar&#; – Bak&#;&#; Aç&#;n&#;z&#; De&#;i&#;tirecek 10 Mucizevi Özelli&#;i

incir

5) Kuru Baklagiller (Mercimek, Nohut, Barbunya)

Demir aç&#;s&#;ndan zengin olan kuru baklagiller, anne sütüne katt&#;&#;&#; mineraller sayesinde bebeklerin beyin geli&#;imini de destekler. Mercimek çorbas&#;, etli nohut yeme&#;i veya zeytinya&#;l&#; barbunya tüketen annelerin süt miktar&#;nda art&#;&#; görülmektedir.

&#;çeri&#;i En Zengin Kuru Baklagil K&#;rm&#;z&#; Mercimek ve Faydalar&#;

kuru baklagiller

6) Hurma

Do&#;um sonras&#;nda enerji tazelemek ve faydal&#; besinlerle beslenmek isteyen anneler, yan&#;ndan hurmay&#; eksik etmesin. Hurma, emziren annelerin süt kayna&#;&#; bir besindir. Glikoz &#;urubu içermeyen hurmalar&#;n tercih edilmesi önerilir.

Ramazanda Hurma Yemenin 8 Faydas&#;

hurma

7) Rezene Çay&#;

Rezene çay&#; annede ve bebekte gaz olu&#;umunu önleyen özelli&#;iyle bilinmektedir. Bu özelliklerine süt yap&#;c&#; etkisi de eklenmelidir. Emzirme döneminde düzenli olarak tüketilen rezene çay&#;, anneyi rahatlat&#;rken süt üretimine de destek olur.

Rezene Çay&#; Faydalar&#;, Neye &#;yi Gelir? Zay&#;flat&#;r M&#;? Nas&#;l Demlenir?

Tarif için: Emziren Anneler &#;çin Rezene Çay&#;

8) Is&#;rgan Otu

A, B1, B6, B12, C ve K vitaminleri bak&#;m&#;ndan zengin &#;s&#;rgan otu iyi temizlendikten sonra çorba veya çay &#;eklinde tüketilebilir. Is&#;rgan otu ayr&#;ca anne sütünün ço&#;almas&#;nda etki eden protein ve mineraller aç&#;s&#;ndan iyi bir kaynakt&#;r. Çay olarak tüketmek için doktorunuzdan izin almal&#;s&#;n&#;z.

Is&#;rgan Otu Çay&#; Nas&#;l Yap&#;l&#;r? Faydalar&#; Nelerdir? Zay&#;flat&#;r M&#;?

&#;s&#;rgan otu

9) Tahin

Anne sütünün besin de&#;eri oldukça yüksektir. Besin de&#;erine katk&#;da bulunmak isteyen anneler, tahin tüketebilir. Tahin, anne sütünün devaml&#; gelmesine yard&#;mc&#; olur.

Tahinin Faydalar&#; Nelerdir?

tahin

10) Çörek Otu

Baharat reyonlar&#;nda çok s&#;k ilgi gören çörek otu, anne sütünün do&#;umdan sonra artmas&#;na yard&#;m etmektedir. Kahvalt&#;da ve ara ö&#;ünlerde tüketilen 1 tatl&#; ka&#;&#;&#;&#; kadar çörek otu sayesinde süt hormonlar&#; uyar&#;l&#;r ve bebe&#;in beslenmesi sa&#;lan&#;r.

Çörek Otu Faydalar&#; Nelerdir? Zay&#;flat&#;r M&#;?

çörek otu

11) Havuç

C vitamini anne sütünü desteklemektedir. Bu nedenle C vitamini aç&#;s&#;ndan zengin olan havuç, do&#;um sonras&#;nda tüketilmelidir. Havuç rendesi, havuç salatas&#;, havuç suyu gibi seçenekleri de&#;erlendiren anneler bebe&#;ine süt vermeye uzun süre devam edebilir.

Havucun Faydalar&#; Nelerdir?

havuç

Emziren Anne Diyeti: Süt Artt&#;ran ve Zay&#;flatan Diyet Listesi

Emziren Anneler Ne Yemeli? Anne ve Bebek &#;çin Gerekli 14 Besin

Sa&#;&#;lan Anne Sütü Nas&#;l Saklan&#;r, Kullan&#;l&#;r? En Sa&#;l&#;kl&#; Tavsiyeler

Bebeklerde Gaz Yapan Yiyecekler, Emziren Anneler Bu 7 Besine Dikkat!

Anne Sütü Faydalar&#; ve Bebek Geli&#;imi &#;çin Önemi, Bilinmeyen Gerçekler

Emziren Anneler &#;çin Süt Art&#;ran Tavsiyeler

Sa&#;l&#;kl&#; ve dengeli beslenme, insan&#;n her dönemde özen göstermesi gereken bir detayd&#;r. Gebelikten emzirme dönemine, bebeklikten ergenlik dönemine kadar geli&#;im için ne gerekli ise tüketilmelidir. Sa&#;l&#;kl&#; ve düzenli beslenme, her zaman size art&#;lar getirir. Hormonlu ve i&#;lenmi&#; g&#;dalar&#;n yo&#;un oldu&#;u ça&#;&#;m&#;z&#;n beslenme kültüründe, biraz daha dikkatli olmakta fayda vard&#;r.

Emziren Anneler Ne Yemeli?

emziren anneler ne yemeli

Her kad&#;n&#;n hayalini kurdu&#;u annelik tela&#;&#;nda ise sa&#;l&#;kl&#; beslenme bütün ya&#;am&#;n &#;ifresi olmaktad&#;r. Bebe&#;in dünyaya geli&#;ine kadar protein ve vitamin aç&#;s&#;ndan iyi derecede beslenen anne aday&#;, bebe&#;in dünyaya gelmesinden sonra da bu beslenme al&#;&#;kanl&#;&#;&#;na devam etmelidir. Çünkü bebek ile anne aras&#;nda, hem duygusal hem de biyolojik bir doyum oldu&#;undan, annenin yedi&#;i her &#;ey bebe&#;ine emzirme yoluyla geçmektedir. Sa&#;l&#;kl&#; bir bebek beslenmesi için annenin de sa&#;l&#;kl&#; ve do&#;al olan yiyecekler tüketmesi doktorlar taraf&#;ndan da önerilir.

Biz de çiçe&#;i burnunda “emziren anneler ne yemeli, neler süt yapar” tela&#;lar&#;yla vakit harcamas&#;nlar diye, bir liste haz&#;rlad&#;k. Yaz&#;m&#;z&#; okuduktan sonra akl&#;n&#;zdaki “emziren anneler ne yemeli ne içmeli” soru i&#;aretleri gidecek daha sakin günler gelecektir.

Emzirme döneminin sa&#;l&#;kl&#; ve verimli geçmesi için neler gerekli, hangi besin anneye ve bebe&#;e ne kadar etkilidir detayl&#; &#;ekilde ö&#;renmek için yaz&#;m&#;za buyurun, her &#;ey daha sa&#;l&#;kl&#; günler için…

Hamilelikte beslenme süreci mutlaka uzman doktor kontrolünde sa&#;lanmal&#;d&#;r. En do&#;ru bilgiler ve sa&#;l&#;kl&#; sonuçlar için gebelik sürecinizi takip eden doktorunuzdan destek al&#;n&#;z.

Emziren Anneler Ne Yemeli?

1) Düzenli Ö&#;ün

kahvalt&#; masas&#;

2) Su

su

3) Bakliyat

bakliyat

4) Protein

protein

5) Bal&#;k

bal&#;k

6) B12 Vitamini

b12 vitamini

7) Peynir

peynir

8) Ye&#;il Sebzeler

ye&#;il sebzeler

9) Tam Bu&#;day Ekme&#;i

tam bu&#;day ekme&#;i

10) Kuru Yemi&#;

kuru yemi&#;

11) Pekmez

pekmez

12) Tatl&#;

13) Süt ve Yo&#;urt

süt

14) Tuz

tuz

15) Üzüm

kuru üzüm

Bebeklerde Gaz Yapan 8 Yiyecek

En &#;yi Süt Yapan 12 &#;ifal&#; Bitki Çay&#;

Anne Sütünü Art&#;ran Yiyecekler ve &#;çecekler

Emziren Anne Diyeti: Süt Art&#;ran, Zay&#;flatan Diyet Listesi

Sa&#;&#;lan Anne Sütü Nas&#;l Saklan&#;r, Kullan&#;l&#;r? En Sa&#;l&#;kl&#; Tavsiyeler

Anne Sütünün Yararları

Mucizevi bir besin denildiğinde hiç kuşkusuz anne sütü listenin ilk sırasında yer alıyor. Bunun nedeni ise bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirmekten, başta kalp, obezite, diyabet ve kanser gibi pek çok hastalığın riskini düşürmeye kadar yaşamsal önem taşıyan pek çok fayda sağlaması. Bu nedenle uzmanlar bebeklerin ilk 6 ay mutlaka anne sütüyle beslenmeleri gerektiğini her fırsatta vurguluyorlar. Anne sütünün yeterince fayda sağlayabilmesi içinse kaliteli ve bol miktarda olması çok önemli. Bu nedenle yeterli ve dengeli beslenmenin yanı sıra anne sütünü artırıcı etkileri nedeniyle bazı besinleri de sofradan eksik etmemek gerekiyor. İşte anne sütünü arttırıcı besinler…


Tahin

Yüksek kalsiyum içeriği ve östrojen hormonuna benzer özellikler göstermesi sayesinde anne sütü miktarını artırıyor. Günde 2 tatlı kaşığı kadar, hatta demirden zengin pekmezle beraber tüketmeniz halinde kaliteli bir besin olacaktır.

Kuru Baklagiller

Anne sütünü arttırıcı besinler arasında yeşil mercimek, nohut, bakla ve bezelye gibi kuru baklagiller ve bulgur bulunur da bulunuyor, Bu besinler, içeriklerinde yer alan fitoöstrojenler sayesinde etkili oluyorlar. Ancak gaz yapma potansiyelleri yüksek olduğu için hem annenin hem de bebeğin gaz durumuna göre tüketmeye karar vermek gerekiyor. Haftada kez sofranızda bulundurmanız faydalı olacaktır.

Kurutulmuş Meyveler

Kurutulmuş meyvelerin kalsiyum içeriği yüksek oluyor. Bu özellikleriyle de anne sütünü artırıcı etki yapıyorlar. Günde porsiyon kadar kurutulmuş meyve, örneğin; 2 adet kuru incir, 4 adet kuru hurma yemenizde fayda var.

Çemen

İçeriğinde bulunan steroidal yapıdaki bileşikler anne sütünün yapımını sağlayan hormonların üretimini artırıyor. Çemeni; karışık bitki çaylarının içinde veya baharat olarak yemeklerde tüketebilirsiniz.

Çörek Otu

İçeriğinde bulunan steroidal yapıdaki bileşikler anne sütünün oluşmasını sağlayan hormonların sentezini artırarak anne sütünün çoğalmasını sağlıyor. Çörek otunu yoğurda veya yemeklere ekleyerek tane haliyle tüketebilirsiniz. Süt arttırıcı çörek otunu ezilmiş olarak tercih etmeniz sindirimi açısından çok daha faydalı olacaktır.

Isırgan Otu

Bileşiminde bulunan vitaminler (A, B1, B6, B12, C ve K) proteinler ve mineraller (silisyum, çinko, manganez) anne sütü için gerekli olan temel besleyici elementleri sağlayarak faydalı oluyor. Günde 2 kez ısırgan otu içeren çaylar içerek anne sütünü artırıcı etkisinden faydalanabilirsiniz.

Ceviz, Fındık, Badem

Ceviz, fındık ve badem gibi yağlı tohumlar beslenme listenizde mutlaka yer almalı. Bu tohumlar vücudumuz tarafından sentezlenemeyen ve mutlaka dışarıdan alınmaları gereken yağlar bakımından zengin oldukları için anne sütünün kalitesinin artmasında önemli bir rol oynuyor. Ayrıca yağlı tohumların içeriğinde bulunan bazı aminoasitler süt oluşumu için gerekli olan seratoninin yapısına katılarak süt miktarını ve kalitesini artırıyor. Her gün ara öğünlerde 1 avuç içi kadar kuru yemiş yemeniz yeterli olacaktır.

Yulaf ezmesi

İçeriğinde bulunan betaglukan, bitkisel östrojen ve diğer maddeler sayesinde hem anne sütünü doğrudan artırıyor, hem de anne sütünün salgılanmasını sağlayan hormonların üretilmesini destekliyor. Betaglukan aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı oluyor. Yulafı süt veya yoğurt ile tüketebileceğiniz gibi, suyla pişirip meyveyle karıştırarak ya da omletin içerisine ekleyerek de yiyebilirsiniz.

Rezene

Rezene tohumu içeriğindeki galaktagog, süt miktarını artıran bir madde ve süt salınımı sağlayan prolaktin hormonunun salgılanmasına katkıda bulunuyor. Rezene içeren bitki çaylarından günde 3 fincan kadar içebilirsiniz.

Su

Anne sütünün yüzde 90’a varan kısmını oluşturan su, anne sütü üretiminin artması için önemli bir besin. Çünkü susuz bir vücutta süt üretimi de daha az oluyor. Emzirme döneminde günlük ihtiyacınızdan 1 litre daha fazla su içmeye özen gösterin. Günlük su ihtiyacınızı tespit etmek için de kilonuzu 30 ile çarpın. Örneğin 60 kilo iseniz günde ml kadar su içmeniz gerekir.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Lohusalık Döneminde Anneler Nasıl Beslenmeli?

Lohusalık Döneminde Anneler Nasıl Beslenmeli?

Yeni doğum yapmış anneler, emzirme döneminde nelere dikkat etmelidir? Annenin sütü az geliyorsa neler yapılmalıdır? Anneler bu süreçte nasıl beslenmelidir? Anne sütü nasıl saklanmalıdır? İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Derya Fidan, lohusalık döneminde en çok merak edilenleri açıkladı.

Yeni doğan bir bebek için en ideal besin, anne sütüdür. Anne sütü; en doğal ve taze besindir. Kolay sindirilir ve de anneyle bebeğin özel bir sevgi bağı kurmasını sağlar. Ama bazen annenin sütü bebeğe yeterli gelmeyebilir. Bu dönemde anneler, beslenmelerine dikkat ederek sütün miktar ve kalitesini arttırabilirler.

Anneler Nasıl Beslenmeli?

Emzirirken salgılanan süt, annenin aldığı besinlerin bir ürünüdür. Süt için gerekli olan besinler, annenin kendi gereksinimlerine ek sayılmalıdır. Bu nedenle, gebelikte olduğu gibi emzirirken beslenmenin de 2 amacı vardır. Bunlar; annenin besin depolarını dengede tutarak sağlığını korumak ve salgılanan sütün yeterliliğini ve verimliliğini arttırmak, dolayısıyla da bebeğin normal büyümesi ve gelişmesini sağlamaktır. İşte annelere o öneriler:

Gaz Yapan Yiyeceklerden Uzak Durun!

Anneler doğumdan sonra hafta, bağırsak fonksiyonları normale geri dönene kadar gaz yapıcı besinlere dikkat ederek beslenmelidir. Nedir bu besinler;

Emzirme döneminde beslenmenize ne kadar dikkat ederseniz sütünüz o kadar iyi gelir, bebeğiniz sağlıklı büyür. Altıncı aydan sonra anne sütü tek başına yeterli değildir. Bu ayda ek besinlere başlanmalıdır. Anne sütünü ek besinlerle birlikte ,5 yaşına kadar verebilirsiniz.

Bebeğinden Ayrı Kalmak Zorunda Kalan Annelere Süt Saklama Önerileri

Anne sütü yenidoğanın büyüme ve gelişmesinin sağlanmasında besleyiciliği ve immünolojik özellikleri bakımından en önemli ve eşsiz besin kaynağıdır. Çeşitli nedenlerle anneler, sütünü sağıp bebeğine öyle vermek durumunda kalmaktadırlar. Anne sütünün saklanması, sütün besleyicilik ve immünolojik içeriğinin korunması ve mikroorganizma gelişiminin önlenmesi açısından önemli bir konudur. Annelerin anne sütünü saklama ve temizleme koşullarına yönelik yapacakları yanlış uygulamalar, bebeğin kaliteli ve sağlıklı sütle beslenmesini engellemektedir. Özellikle çalışan anneler, bebeklerinden uzunca süre ayrı kalabilmektedirler. Bu zaman zarfında sütlerin, sağılması ve saklama koşullarına dikkat edilerek muhafaza edilmesi gerekmektedir.

Saklama Kabı Tercihinde Bunlara Dikkat!

Anne Sütü Saklanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Anne Sütünü Saklama Rehberi

Saklama Yeri

Sıcaklık

Önerilen Maksimum Saklama Süresi

Oda Sıcaklığı

⁰C ( 85⁰F)

En Uygun Saat. Son Derece Temiz Koşullarda Saat Olabilir.

Buz Dolabı

≤4⁰C (39⁰F)

En Uygun 72 Saat. Son Derece Temiz Koşullarda Gün.

Derin Dondurucu

<⁰C (0⁰F)

En Uygun 6 Ay. 12 Aya Kadar Olabilir.

Anneler Eski Kilolarına Dönmek İçin Acele Etmemelidirler!

Anneler eski vücut ağırlıklarına dönmek için acele etmemelilerdir. Bu süre 6 ay ya da daha fazla sürebilir. Bebeğinizi emziriyorsanız eski formunuza daha kolay dönebilirsiniz. Gebelik sırasında önerilenden fazla kilo aldıysanız her ay iki kilo kaybetmeniz normaldir. Ayda iki kilodan fazla ağırlık kaybı doğru değildir. Lohusalar, zayıflama diyeti uygulamamalıdır. Ancak unlu, yağlı ve şekerli besinleri aşırı yememeye dikkat edilmelidir.

Benzer Yazılar

Mucizevi Güç: Su!
Mucizevi Güç: Su!

Suyun yaşamımızdaki katkısı büyük. Öyle ki; su olmadan organlarımızın çalışabilmesi ve yaşamımızı devam ettirmemiz mümkün değil! Su, bizim vazgeçilmez yaşam gücümüz. Vücudumuzun yaklaşık yüzde 60’ını oluşturuyor ve her şeyin problemsiz bir şekilde çalışmasını sağlıyor.

Devamı

Ketojenik Diyet Sağlıklı Mıdır?
Ketojenik Diyet Sağlıklı Mıdır?

Ketojenik diyet vücudun enerji sağlamak için yağları kullandığı düşük karbonhidratlı beslenme şeklidir. Vücut enerji üretmek için glikoza ihtiyaç duyar.

Devamı

Vücudunuz Ramazana Hazır Mı?
Vücudunuz Ramazana Hazır Mı?

Ramazana sayılı günler kala yapacağımız değişiklikler vücudumuzu ramazana hazırlayacaktır. Bu sene de yaz günlerine denk gelen ramazan ayı, normal beslenme düzenimizin dışına çıktığımız, öğün sistemimizin değiştiği ve açlık süresinin uzadığı bir dönemdir.

Devamı

Ramazan Ayında Sağlıklı Kalmak İçin Öneriler!
Ramazan Ayında Sağlıklı Kalmak İçin Öneriler!

Herhangi bir sağlık problemi olmayan kişiler için, ramazan ayında oruç tutmanın, genel sağlığımız üzerindeki olumlu etkilerini hepimiz biliyoruz. Ancak ramazan ayında zaman zaman, ihmal edilen bazı davranışlar sağlığımızı olumsuz etkileyebilmektedir.

Devamı

Doğum Sonrası Yapılması Gerekenler

Anne olduktan sonra beslenmem nasıl olmalı?

Emziren annenin diyeti normalden daha fazla kalori, protein ve kalsiyum içermelidir. Annelerin hamilelik sürecinde günde kaloriye ihtiyacı varken, bu değer emzirme döneminde kaloriye çıkar. Enerji ihtiyacını karşılamak için her öğün et, balık, tavuk, fasulye, nohut gibi yiyecekler ve yeterli miktarda sebze ve meyve yemelidir.

 

Emzirirken nasıl beslenmeliyim?

Sütümü artıran özel besinler nelerdir?

Emziren bir kadın için örnek menü;

Sabah: 1 su bardağı süt, 1 haşlanmış yumurta, 1 yemek kaşığı pekmez, 1 adet domates, 1 ince dilim ekmek

Kuşluk: 1 adet meyve

Öğle: 1 porsiyon etli sebze yemeği, 1 porsiyon makarna, 1 kâse yoğurt, 1 ince dilim ekmek, salata

İkindi: Peynirli ve domatesli sandviç, 1 adet meyve

Akşam: 1 kase tarhana çorbası, 3 köfte, patates püresi, 1 porsiyon zeytinyağlı sebze yemeği, 2 ince dilim ekmek, 1 adet meyve, salata

Gece: 1 kase yoğurt

Doğumdan sonra cinsel hayatımız nasıl olmalı?

Nasıl korunmalıyım?

Hamileliğin önlenmesi:

Hamileliği önleyici modern aile planlaması yöntemleri, kadına ait yöntemler ve erkeğe ait yöntemler olmak üzere ikiye ayrılır.

1. Kadına ait yöntemler:

Geçici yöntemler: doğum kontrol hapları, rahim içi araçlar, hamileliği önleyici iğneler, derialtı kapsülleri (implant), kadın kondomu, diyafram, sperm öldürücüler (spermisitler), vajinal halka

Kalıcı yöntemler: tüplerin bağlanması (tüpligasyon)

2. Erkeğe ait yöntemler:

Geçici yöntemler: kondom

Kalıcı yöntemler: sperm kanallarının bağlanması (vazektomi)

Doğum sonrası yaşam tarzımdaki değişiklikler nelerdir?

Uykusuz kalmamak ve daha dinç olmak ne yapabilirim?

Eski görünüşüme nasıl kavuşurum?

Lohusalık egzersizlerinin faydası var mı?

Referanslar:

  1. Şahin G. Uzmanlık tezi: Emziren annelerin emzirme ile ilgili bilgi, uygulama ve davranışlarının değerlendirilmesi. webgrid.co.uk adresinden Mart tarihinde erişilmiştir.
  2. T. C. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Beslenme ve Fiziksel Aktiviteler Daire Başkanlığı Sağlıklı Beslenme Serisi No Emziklilik Dönemi ve Beslenme webgrid.co.uk adresinden Mart tarihinde erişilmiştir.
  3. T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu. Emzirme ve anne sütü ile ilgili sık sorulan sorular. webgrid.co.uk,webgrid.co.uk?0 adresinden Mart tarihinde erişilmiştir.
  4. T.C. Milli Eğitim Bakanlığı. Çocuk gelişimi ve eğitimi hamilelik ve emziklilikte beslenme. webgrid.co.uk%20ve%20Emzik%20D%C3%B6neminde%webgrid.co.uk adresinden Mart tarihinde erişilmiştir.
  5. Ertopçu K ve Dönmez A. Emzirme Ve Hamilelikten Korunma; Uygulamalarda Dikkate Alınması Gerekenler. Sağlık ve Toplum. ;25(1)
  6. Hakkari İl Sağlık Müdürlüğü webgrid.co.uk?_tag1=9DC11C3E3D10F3DD9AC25E64A67DD21C adresinden Mart tarihinde erişilmiştir.

Yeni doğan bir bebek için en ideal besin, anne sütüdür. Anne sütü; en doğal ve taze besindir. Kolay sindirilir ve de anneyle bebeğin özel bir sevgi bağı kurmasını sağlar. Ama bazen annenin sütü bebeğe yeterli gelmeyebilir. Bu dönemde anneler, beslenmelerine dikkat ederek sütün miktar ve kalitesini artırabilirler.


Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Derya Fidan, lohusalık döneminde en çok merak edilenleri açıkladı.


Emzirirken salgılanan süt, annenin aldığı besinlerin bir ürünüdür. Süt için gerekli olan besinler, annenin kendi gereksinimlerine ek sayılmalıdır. Bu nedenle, gebelikte olduğu gibi emzirirken beslenmenin de 2 amacı vardır. Bunlar; annenin besin depolarını dengede tutarak sağlığını korumak ve salgılanan sütün yeterliliğini ve verimliliğini artırmak, dolayısıyla da bebeğin normal büyümesi ve gelişmesini sağlamaktır. İşte annelere o öneriler:


  • Sıvı alımının günde ortalama 3 litre ( su bardağı) kadar olmalı ve özellikle hafif ve doğal içecekler (su, ıhlamur, nane, papatya gibi bitki çayları, az şekerli komposto ve limonata, meyve suları, süt vb.) şeklinde tercih edilmelidir.

  • Kalsiyum yönünden zengin olan süt, yoğurt ve peynir günlük düzenli olarak tüketilmelidir. (Günde en az su bardağı süt veya yoğurt, 2 dilim peynir)

  • Protein yönünden zengin olduğundan; haftada adet yumurta, her gün et, tavuk, balık, köfte, etli sebze yemeği veya kuru baklagil tüketilmelidir.

  • Yemeklerin içerdiği demirin vücutta daha iyi emilmesi için yemeklerle beraber maydanoz, yeşil biber, portakal, mandalina, domates gibi C vitamininden zengin olan sebze ve meyveler yenmelidir.

  • Her gün mutlaka 3 porsiyon meyve, kaşık sebze, her öğünde salata tüketilmelidir.

Anneler doğumdan sonra hafta, bağırsak fonksiyonları normale geri dönene kadar gaz yapıcı besinlere dikkat ederek beslenmelidir. Nedir bu besinler:


  • Çiğ sebzeler (özellikle kırmızı lahana, turp, salatalık, soğan)

  • Meyveler (özellikle portakal, mandalina, greyfurt, üzüm, karpuz, vişne, erik)

  • Karnabahar, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, lahana gibi pişmiş sebzeler

  • Bezelye, kuru fasulye, nohut, barbunya gibi kuru baklagiller


  • Ezogelin çorbası, mercimek çorbası

  • Asitli ve soğuk içecekler

  • Süt, yoğurt, ayran, cacık

Emzirme döneminde beslenmenize ne kadar dikkat ederseniz sütünüz o kadar iyi gelir, bebeğiniz sağlıklı büyür. Altıncı aydan sonra anne sütü tek başına yeterli değildir. Bu ayda ek besinlere başlanmalıdır. Anne sütünü ek besinlerle birlikte ,5 yaşına kadar verebilirsiniz.


Anne sütü yenidoğanın büyüme ve gelişmesinin sağlanmasında besleyiciliği ve immünolojik özellikleri bakımından en önemli ve eşsiz besin kaynağıdır. Çeşitli nedenlerle anneler, sütünü sağıp bebeğine öyle vermek durumunda kalmaktadırlar. Anne sütünün saklanması, sütün besleyicilik ve immünolojik içeriğinin korunması ve mikroorganizma gelişiminin önlenmesi açısından önemli bir konudur. Annelerin anne sütünü saklama ve temizleme koşullarına yönelik yapacakları yanlış uygulamalar, bebeğin kaliteli ve sağlıklı sütle beslenmesini engellemektedir. Özellikle çalışan anneler, bebeklerinden uzunca süre ayrı kalabilmektedirler. Bu zaman zarfında sütlerin, sağılması ve saklama koşullarına dikkat edilerek muhafaza edilmesi gerekmektedir.


Anne sütünü uzun süreli saklamak için sert plastik ya da camdan yapılmış sert kenarlı kaplar tercih edilmelidir. Bu kaplar hava geçirmez özellikte olmalıdır. Anne sütünü, kısa süreli (72 saatten daha az) saklamak için plastik poşetler kullanılabilir. Plastik poşetler dökülme, sızıntı ya da sert kaplara göre daha kolay kontamine olmaları ve anne sütündeki bazı maddelerin yumuşak plastikle etkileşime girmesi ve kaybolması nedeniyle uzun süreli saklama için önerilmemektedir.


  • Anne sütü sağılmadan ve bebeğe verilmeden önce eller mutlaka yıkanmalıdır.

  • Saklama kapları ve süt sağma pompası; sıcak, sabunlu suyla yıkanmalı ve durulanmalıdır. Mümkünse, bulaşık makinesinde yıkanabilir; bulaşık makineleri sıcak suyla yıkayarak yeterli temizliği sağlayabilir. Bulaşık makinesi yoksa kapları yıkadıktan sonra kaynatmak önerilmektedir.

  • Kalan sütün atılmaması için, az miktarlarda depolanmalıdır. Emzirilen bebekler, alternatif besleme yöntemine geçtiklerinde bir defada mL alabilirler. 60 mL saklamak ve bebek hala açsa vermek, bitirilmemiş sütün atılmasını önler.

  • Acil durumlar için küçük miktarlarda ( mL) süt saklanmalıdır. Az miktarda süt, anne bebeğini emzirinceye kadar bebeği sakinleştirebilir.

  • Anne sütü günde birkaç kere sağılıp birleştirilerek istenen miktar elde edilebilir. Yeni sağılmış süt buzdolabının rafında ya da buz ya da buz paketlerinin içinde bir saat tutulur ve daha sonra aynı gün sağılıp önceden soğutulan sütün üzerine eklenir. Buz paketleri, saklama kabıyla temas etmelidir.

  • Ilık süt dondurulmuş sütün üzerine eklenmemelidir. Çünkü dondurulmuş sütün kısmen çözülmesine neden olarak bakteri üremesine yol açabilir.

  • Saklama kabı ağzına kadar doldurulmamalıdır çünkü anne sütü donunca genişler.

  • Oda Sıcaklığı - ⁰C ( 85⁰F) - En Uygun Saat. Son Derece Temiz Koşullarda Saat Olabilir.
  • Buz Dolabı ≤4⁰C (39⁰F) - En Uygun 72 Saat. Son Derece Temiz Koşullarda Gün.
  • Derin Dondurucu

Anneler eski vücut ağırlıklarına dönmek için acele etmemelilerdir. Bu süre 6 ay ya da daha fazla sürebilir. Bebeğinizi emziriyorsanız eski formunuza daha kolay dönebilirsiniz. Gebelik sırasında önerilenden fazla kilo aldıysanız her ay iki kilo kaybetmeniz normaldir. Ayda iki kilodan fazla ağırlık kaybı doğru değildir. Lohusalar, zayıflama diyeti uygulamamalıdır. Ancak unlu, yağlı ve şekerli besinleri aşırı yememeye dikkat edilmelidir.




Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Karacanoğlu, doğum sonrası doğru beslenmeyle hem sütünüzün kalitesini nasıl artıracağınızı hem de hamilelik kilolarından nasıl kurtulabileceğinizi anlattı.

Hamilelik süreci yaşamınızda beslenmenin en önemli olduğu evrelerden biridir. Bu dönemdeki beslenmeniz hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için ne kadar önemliyse doğum sonrası süreç de bir o kadar önemlidir. Bebeğinizi emzirmeye başladığınız dönemde aslında iki hedefiniz vardır; birincisi ve en önemlisi bebeğinizi en iyi şekilde beslemek; ikincisi ise hamilelik süresince aldığınız kilolarınızdan bir an önce kurtulmak… Aslında bunu yapmanız mümkün. Sütünüzün kalitesini artıracak besinleri düzenli bir şekilde tüketirken aynı zamanda emzirdiğiniz için daha hızlı ve fazla kilo verebilirsiniz. Çünkü emzirme sırasında vücudunuzun harcadığı enerji, normal dönemden daha fazladır. Emzirdiğiniz her gün fazladan kalori harcarsınız. Ayrıca düzenli beslenirseniz sağlığınızı da korumuş olursunuz.

  • Günlük sıvı tüketiminiz litre düzeyinde olsun. Böylece sütünüzün miktarı ve kalitesi artar.

  • Süt, su, ıhlamur, bitki çayları, meyve suyu, az şekerli kompostoları tercih edin. Özellikle de, hem kabızlığa iyi gelen hem de sıvı gıda tüketimi açısından önemli olan üzüm, erik, kayısı kompostolarının tüketilmesi iyi olacaktır.

  • Artan protein ve demir ihtiyacınızı her gün bir adet kayısı kıvamında haşlanmış yumurta, peynir ve yoğurtla karşılayın.
  • Emzirme döneminde yiyeceklerle beraber alınan demirin kullanılmasını engelleyen çay ve kahvenin tüketimini mümkün olduğunca azaltın. Çay yerine taze sıkılmış meyve sularını tercih edin.

  • Hamilelik döneminde olduğu gibi emzirme döneminde de aşırı tuz tüketiminden kaçının.

  • Hamur işi, tatlı, börek, çörek, pilav, makarna, ekmek gibi kalorisi yüksek yiyeceklerden uzak durun.

  • Sebze ve meyve ağırlıklı beslenirseniz hamilelik döneminde aldığınız kilolardan daha hızlı bir şekilde kurtulabilirsiniz.

Özellikle ilk haftalardaki beslenme şekli sezaryen ya da normal doğuma göre değişir. Normal doğum yaptıysanız özel bir diyet uygulamanız gerekmez. Sadece bol sıvı gıda tüketmeniz yararlı olacaktır. Sezaryenle doğum yaptıysanız ilk gün sadece sıvı gıdalarla beslenmelisiniz. Daha sonra bağırsak hareketlerinizin normale dönmesiyle (bu süreç genellikle gün arasında değişir) yumuşak gıdalara veya normal beslenmeye geçilir. Bu dönemde fazla kilolarınıza takılıp zayıflamak için diyete başlamayın. Çünkü vücudunuzun ihtiyacı olan besin öğelerini belirli bir kalorinin altında olan diyetlerle karşılayamaz ve bebeğinizi istediğiniz kadar iyi besleyemezsiniz. Emzirme sürecinde günlük almanız gereken kalori ’ün altında olmamalıdır.




Emziren Anne Ne Yemeli? Emziren Anneler Ne Yememeli, Nelerden Uzak Durmalıdır?

Emziren Anne Ne Yemeli?

Bebekler sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için annelerin emzirmesi gerekiyor. Bebeklerin belirli bir dönem anne sütüne ihtiyacı vardır. Bu süt içeriğinde tüm besin değerleri bulunuyor. Anne sütü bebeklerin enfeksiyon yaşamasını engelliyor. İçeriğinde su ve vitamin olduğundan gelişme açısından oldukça önemlidir. Anne sütü, anne ve bebeğinin huzurlu olabilmesi için gerekli olan bir besindir. Fakta anneler doğum yaptıktan sonra, çocuklarına yeterli miktarda süt veremeyeceğini düşünerek tedirgin olabiliyor.

Anne adayları bu durumda sütünü arttırmak için bazı gıdaları tüketebilir. Yapılan araştırmalarda, herhangi bir gıdanın tek başına sütlerin seviyesini arttırmadığı görülmüştür. Süt seviyesinin artması, ilk olarak annelerin bebekleri emzirme sıklığıyla alakalı bir durumdur. Aynı zamanda annelerin sütü fazla olabilmesi için oldukça fazla su tüketimi yapmalıdır. Emzirme sıklığı arttırıldıkça, meme ucu uyarısına bağlı olarak da meme de oluşan süt miktarı artar. Annelerin başarılı bir emzirme yapabilmesi için bazı detaylar bulunuyor. Bu detaylar şu şekildedir;

Emzirme aşamasında meme uçları bebeğin ağzına doğru bir şekilde verilmelidir.

Bebekler, annenin iki memesinden de eşit miktar emzirilmelidir.

Emzirme yaparken anne ve bebek rahat bir pozisyonda olmalıdır.

Memelerin tamamen boşaldığı kontrol edilmelidir.

Anneler Ne Yememeli? Nelerden Uzak Durmalıdır?

Annelerin emzirme döneminde bazı gıdalardan uzak durması gerekebilir. Bu gıdalar aslında gaz yapan ve bakteri içeren gıdalar olarak ayrılıyor. Bebeğe gaz yapacak durumlar annenin tükettiği gıdalar değildir. Bazı durumlarda bebeğin yanlış gıdalar tüketmesi de gaz yapabilir. Biberonlar bebeğin ağzına hava kaçırmayacak şekilde yerleştirilmelidir. Hava kaçırmayan biberonlar satın alınarak, bebeklerde kullanılmalıdır. Emziren annelerin tüketmemesi gereken bazı gıdalar şu şekildedir;

Soğuk içecekler ve gazlı içecekler

Sucuk, salam ve sosis gibi çiğ et türleri

Çiğköfte

Marul

Çiğ sarımsak

Soğan

Çiğ kabak

Kavun

Çay

Kahve

Sigara

Alkol,

Stres Anne Sütünü Azaltıyor

Anneler doğum yaptıktan sonra, hormonların neden olduğu bir hassas dönem yaşayabilir. Annelerin stres yaşaması durumunda, prolaktin hormon seviyesi azalır. Bu durumda süt miktarını oldukça etkileyen bir durumdur. Bu nedenden dolayı anne bu kaygıların artmasıyla birlikte daha çok strese girecektir ve süt salgısında azalma görülecektir. Bu durum ilk 3 ay çok önemlidir.

İlk 3 ay süresince anneler düzenli olarak beslenmediği durumlarda da bebekler ihtiyacı olan besini anne sütüyle alabiliyor. Fakat sütün miktarı ve kalitesi bu dönemde çok önemlidir. Anne sütünün kaliteli olması için annelerin dengeli beslenmeye dikkat etmesi gerekiyor. Anneler dengeli beslendiği sürece, emzirmelere bağlı olarak oluşabilecek kemik ve diş ağrıları ortadan kalkıyor.

Anne Sütünü Arttırmak İçin Önemli Detaylar

Anne sütünün içeriğinde %88 oranın su bulunuyor. Anneler gün içerisinde yaklaşık olarak 10 ile 15 bardak arası su tüketmesi gerekiyor. Bu su tüketimiyle birlikte annelerin süt miktarı artacaktır. Annelerin bu dönemde rezene, ısırgan otu ve biberiye çayları tüketebilir. Anneler protein kaynaklı beslenmeye dikkat etmelidir. Özellikle yeşil mercimek ve nohut gibi bakliyatlar tüketmelidir. Bol vitaminli meyvelerin tüketilmesi süt miktarını ve kalitesini oldukça arttıracaktır.

Anneler emzirme döneminde sigara ve alkolden kesinlikle uzak durmalıdır. Anneler bebeğin gelişimi için haftada bir kaç kez balık tüketmelidir. Balıkların içerisinde bulunan Omega 3, anne sütü için oldukça önemlidir. Ceviz ve semizotu gibi gıdalarda omega 3 bulunuyor. Anneler balık tüketirken civa seviyesi yüksek olan balıkları tüketmemesi sağlık için önemlidir.

nest...

gelişim planı örnekleri 2022 doğum borçlanmasi ne kadar uzaktaki birini kendine aşık etme duası 2021 hac son dakika allahümme salli allahümme barik duası caycuma hava durumu elle kuyu açma burgusu dinimizde sünnet düğünü nasil olmali başak ikizler aşk uyumu yht öğrenci bilet fiyatları antalya inşaat mühendisliği puanları malta adası haritada nerede