bilirubin total düşüklüğü nedir / Bilirübin - Vikipedi

Bilirubin Total Düşüklüğü Nedir

bilirubin total düşüklüğü nedir

Bilirubin nedir ve Bilirubin seviyesi kaç olmalı? Bilirubin yüksekliği ve düşüklüğü

Bilirubin nedir ve Bilirubin seviyesi kaç olmalı? Bilirubin yüksekliği ve düşüklüğü

İdrar testi sonucunda ortaya çıkan Bilirubin maddesi vücudun işleyişi için önemlidir. Karaciğerde bulunan bu madde kan hücrelerinin kolayca parçalanmasını sağlar ve sindirim yoluyla vücuttan atılır. Ancak yüksek ya da düşük çıkması durumunda hastalıkların habercisi de olabilir. Bilirubin nedir ve Bilirubin seviyesi kaç olmalı? Sizler için Bilirubin maddesi hakkında merak edilenleri araştırdık.

Vücudun yaşamsal faaliyetini gerçekleştirmek için bazı maddelere, minerallere ve vitaminlere ihtiyaç duyar. Bunlardan biri de bilirubin maddesidir. Karaciğerde bulunan bu madde kırmızı kan hücrelerinin parçalanmasına destek olur. Sarı renkte olan bu madde işlemi bittikten sonra sindirim yoluyla vücuttan atılır. Safra kesesinde depolanan bilirubin maddesi dışkıya renk verir. İdrar yolu testi ile bilirubin maddesi seviyesi ortaya çıkar. Bu maddenin seviyesindeki düşüklükte yüksekliği de bazı hastalıkların habercisi olabilir. Bilirubin sonuçlarına göre safra, karaciğer, kansızlık ve yenidoğan hastalıkları tespit edilir. Karaciğer ya da safra kesesinde yaşanan olumsuz bir komplikasyon bu maddesin seviyesini etkiler. Karaciğer ve safra kesesinde genelikle yanlış beslenmeden kaynaklı hasar alır. Kanda bilirubin seviyesi artıkça sarılık hastalığına yol açar. Karaciğerdeki indirekt bilirubin hücrelerin işleyişi için farklı maddelere dönüştürülür. İndirekt bilirubin kanda erimez daha katıdır. Ancak direkt bilirubin suda parçalanır. İndirekt bilirubin safrada biriktiğinde karın ağrılarına ve kabızlığa neden olur. Bu yüzden uzmanlar bol bol su tüketilmesini tavsiye eder. Özellikle karaciğer ve safra kesesi hasarlı olan hastaların günlük 3 litre su tüketmesinde fayda var. 

bilirubin seviyesi yüksek durumunda şiddetli karın ağrısına neden olur

bilirubin seviyesi yüksek durumunda şiddetli karın ağrısına neden olur

BİLİRUBİN SEVİYESİ KAÇ OLMALI?

Yaş ve cinsiyete bağlı bilirubin seviyesi değişir. Özellikle kadınlarda bu seviye genellikle yüksek çıkar. Nedeni de kadınlarda kan hastalıklarının görülme olasılığı yüksektir. İdrar testinde konjuge yani direk bilirubin maddesi seviyesi mg\dL arasında olmalıdır. Ancak kan ile beraber parçalanan Total bilirubin seviyesi ml\dL miktarına kadar çıkabilir. 

bilirubin seviyesi genellikle idrar testinde ortaya çıkar

bilirubin seviyesi genellikle idrar testinde ortaya çıkar

BİLİRUBİN YÜKSEKLİĞİ

Kandaki bilirubin seviyesindeki yükseklik cilt problemlerine neden olur. Bunun yanı sıra göz çevresinin sararmasına yol açar. Bilirubin seviyesi yüksekliği alyuvarların seviyesinin yüksek olduğuna da işarettir. Bu dalak büyümesine, safra kesesinde mutasyonlu hücre sayısının artmasına ve iltihaplı hastalıklara zemin hazırlar. Kadınlarda genellikle idrar yolu enfeksiyonuna neden olan bilirubin yüksekliği kişide iştahsızlık, kusma, vücut ısısında değişim ve karın ağrısı gibi belirtilerle kendini gösterir. İdrar yüksek seviye de genellikle oldukça koyudur. Dışkılamda sırasında ise aşırı bir koku olur. 

bilirubin seviyesindeki yükseklik göz ve ciltte sarı renge neden olur

bilirubin seviyesindeki yükseklik göz ve ciltte sarı renge neden olur

BİLİRUBİN DÜŞÜKLÜĞÜ

Bilirubin seviyesindeki düşüklük, yüksekliğindeki gibi ciddi sorunlara neden olmaz. Ancak karaciğerin işleyişinde bir durum olabilir. Bazı uzmanlar kan seviyesini etkilediğinden bilirubin düşüklüğünün kalp hastalıklarına zemin hazırlayabileceğini vurgular. Aşırı nikotin tüketimi bilirubin seviyesini düşürür. Ayrıca C vitamini bilirubin seviyesi düşükken yeteri miktarda parçalanmaz. Her durumda bir uzmana danışmakta fayda var. 

Bilirubin Nedir? Bilirubin Ka&#; Olmalı? Y&#;ksekliği Ve D&#;ş&#;kl&#;ğ&#; Nedenleri

Bilirubin için yapılan testler idrar yoluyla uygulanmaktadır. İdrar testlerinde bilirubin maddesi BIL şeklinde gösterilmektedir. Bilirubin maddesi karaciğerde bulunur ve sinirim ile vücuttan atılır.

Bilirubin (BIL) Nedir?

Vücudun normal işleyişi sırasında gerçekleşen kırmızı kan hücrelerinin parçalanması anında meydana gelen sarımsı renkteki maddeye bilirubin denmektedir. Bilirubin maddesi karaciğer içerisinde bulunur ve normal koşullarda sindirim yoluyla vücuttan dışarıya atılması sağlanır. Karaciğerin hasar gördüğü takdirde bilirubin maddesi idrar ve kana sızabilir. İdrar değerlerinde gözlemlenen bilirubin, karaciğerde meydana gelebilecek bir hastalık durumunun belirtisi olabilmektedir.

Bilirubin Kaç Olmalı?

Bilirubin normal değer aralığı genel sağlık durumlarına ve yaşa göre değişkenlik göstermektedir. Normal bilirubin değer aralığı:

- Konjuge (direkt) bilirubin seviyesi: 0 ile mg/dL arasındadır.
- Total bilirubin seviyesi: ile mg/dL arasındadır.

Belirlenen bu değer aralıkları doktorlara ve testi yapılan laboratuvara göre değişkenlik gösterebilmektedir.

Bilirubin Düşüklüğü Nedenleri Nelerdir?

Kan ve idrar testlerinde bilirubin değer yüksekliği olabildiği gibi düşüklüğü de gözlemlenebilmektedir. Bilirubin değerinin düşük olması endişe edilecek bir durum değildir. Bilirubin seviyesinin düşük olması ile ilgili bazı doktorlar kalp rahatsızlıkları ile ilgili olduğunu savunsa da henüz ispatlanmamıştır. Bilirubin düşüklüğünün sebepleri şunlardır:

- Vitamin C takviyesi almak
- Kafein maddesi çok olan içecekler tüketmek
- Etken maddeleri teofilin ve fenobarbital olan ilaçları tüketmek

Bilirubin Yüksekliği Nedenleri Nelerdir?

Bilirubin değerinin yüksek olması sarılık olarak adlandırılan ve cilt yüzeyinde, gözün beyaz kısımlarında sararma olarak görülen duruma yol açmaktadır. Bilirubin maddesi temel olarak karaciğer içerisinde alyuvarların yıkımı sonrasında ortaya çıkan artık maddeler olduğundan, bilirubin yüksekliği vücut içinde anormal seviyede hızlı alyuvar yıkımının olduğu manasına gelmektedir. Bilirubin maddesinin yüksek olmasının nedenleri şunlardır:

- Gilbert sendromu
- Safra taşı ya da pankreasta meydana gelen tıkanmalar
- Karaciğerde hasara sebep olabilecek hastalıklar
- Kan nakli yapılan kişilerde oluşabilen alerjik reaksiyonlar
- Genetik hastalıklar
- Hemolitik anemi hastalığı
- Sarılık
- Orak hücre anemisi hastalığı
- Antibiyotik kullanımı, doğum kontrol haplarının kullanımı ve kullanılan bazı ilaçların mevcut yan etkilerine karşı vücutta gerçekleşen reaksiyonlar
- Safra kesesi iltihapları
- Uzun süreli açlık hali

Bilirübin

Bilirübin
monash.pw
monash.pw
Tanımlayıcılar
CAS numarası
PubChem
ChEBI
SMILES
InChI

&#;

  • 1/C33H36N4O6/c(6)32(42)(20)(5)23((40)41)29()((38)39)17(4)24()(3)21()33(43)/h,,H,,,15H2,H3,(H,36,43)(H,37,42)(H,38,39)(H,40,41)/b,
ChemSpider
Özellikler
Molekül formülüC33H36N4 O6
Belirtilmiş yerler dışında verilmiş olan veriler, Standart sıcaklık ve basınçtadır. (25&#;°C, &#;kPa)
Bilgi kutusu kaynakları

Bilirubin, çok büyük bölümü (%90) parçalanan alyuvarlardan (eritrosit) kökenlidir. Kan kökenli (hematojen) bir pigment olmasına karşın demir içermez. Safranın ana pigmentidir. Normal yaşam süresi olan günü dolduran eritrositler dalak, kemik iliği ve karaciğerdeki fagositler tarafından dolaşımdan alınır ve parçalanırlar. Alyuvarların yıkımı sırasında hemoglobinmoleküllerinin parçalanmasıyla açığa çıkan serbest bilirubin albumin aracılığıyla karaciğere taşınır ve burada işlenir. Bilirubin karaciğerde üretilir, safra kesesinde depolanır ve duodenumdaki Vater papillasına açılan safra kanalı aracılığıyla bağırsaklara akıtılır. Safradaki konjuge bilirubin bağırsaktaki bakterilerin etkisiyle “stercobilinogen”e dönüşür. Sterkobilinojenin büyük bölümü dışkıyla atılır. Kalanı bağırsaktan (terminal ileum ve kolon) emilerek yeniden karaciğere gelir ve işlenerek konjuge bilirubine dönüştürülür. Kana geçen konjuge bilirubin ise idrarla atılır (urobilinogen). Bilirubin pigmentiyle ilgili olan en önemli patoloji "sarılık (ikter; icterus)" tablosudur.[1][2][3]

Ana madde: Sarılık

Dalak, kemik iliği ve karaciğerdeki fagositler tarafından dolaşımdan alınırak parçalanan eritrositlerin hemoglobini karaciğerde işlenerek bilirubine dönüştürülür. Bilirubinin glukuronik asit ve sülfürik asitle oluşturduğu esterlere konjuge (direkt) bilirubin adı verilir. Kandaki bilirubinin bir kısmı proteinle kompleks oluşturur. Buna da serbest bilirubin adı verilir. Posthepatik bilirubinler direkt bilirubinler olup laboratuvar analizlerinde verilen kimyasal maddelerle direkt olarak reaksiyona girer. Prehepatik bilirubinler ise indirekt bilirubinler olup laboratuvar analizinde de reaksiyon oluşturmak için metil alkol ilavesi gerekmektedir.

Bebeklerde doğumdan sonraki ilk birkaç gün içinde fizyolojik olarak bilirubinlerde artış olmaktadır ve bu duruma yenidoğan sarılığı denmektedir. Yükseklerde bulunan ve bu duruma alışık olmayan kişilerde de serum bilirubini artabilir. Yine uzun süre fenobarbital kullanan kişilerde serum bilirubin düzeyleri normal değerlerin altında çıkabilir.

İndirekt (unkonjuge) bilirubin suda çözünmez. Kanda albumine bağlı olarak dolaşır. İndirekt bilirubin toksiktir. Kandaki seviyesi arttığında beyindeki bazal gangliyonlarda birikerek özellikle çocuklarda "kernikterus"a neden olabilir. Direkt(konjuge) bilirubin karaciğerde konjuge olmuş bilirubindir. Suda çözünür. Böylece safraya atılabilir. İndirekt bilirubinden daha az toksiktir. Kandaki seviyesi yükseldiğinde böbrekten süzülerek idrarla atılabilir.

Serum bilirubinlerinde artmaya yol açan sebepler[değiştir kaynağı değiştir]

  1. ^Goljan EF. Rapid Review Pathology. 5th edt., Elsevier, Philadelphia,
  2. ^Tahsinoğlu M, Çöloğlu AS, Erseven G. Dişhekimleri için Genel Patoloji, Altın Matbaacılık, İstanbul,
  3. ^Kumar V, Abbas AK, Aster JC. Robbins and Cotran Pathologic Basis of Disease. 9th edt., Elsevier Saunders, Philadelphia,

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır