emen bebeğin doyduğu nasıl anlaşılır / Anne sütü ve emzirme - Prof. Dr. Suat Dede

Emen Bebeğin Doyduğu Nasıl Anlaşılır

emen bebeğin doyduğu nasıl anlaşılır

Bebeğiniz emmeye sizde emzirmeye alışırken, kafanızda birçok endişe belirebilir. Yeni annelik heyecanı ile birlikte, bebeğinizi tanımaya devam edersiniz. Bu tanıma adımı bebeğin beslenmesiyle yani, anne sütünü ne zaman istediği ve ne kadar aldığıyla başlar.

Yavrularının yeterince beslendiğine emin olmak isteyen anneler, anne sütü miktarını bilmediği için bazen bebeğin doyup doymadığını anlayamaz.

Bebeğin doyduğu nasıl anlaşılır? Sorusunun cevabını büyük bir merakla öğrenmek istersiniz. Bu merakınızı gidermek ve bu konu hakkındaki daha fazla bilgi sahibi olmak için okumaya devam edelim.

Bebeğin Aç Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Bebeğin doyduğu nasıl anlaşılır? Konusuna geçmeden önce, bebeğin aç olduğunu nasıl anlayacağınızı bilmeniz gerekir. Yenidoğanlar genellikle 2-3 saat aralıklarla acıkırlar. 

Bebeği kucağınıza aldığınız zaman, direkt olarak memenize yönelir. Bu yönelim bebeğin aç olduğu anlamına gelir. Yatağında yatarken ya da kucağınızdayken bir şeyleri ya da ellerini emme eğilimine girer. Ellerini yemeye başlayan bebekler çoğunlukla açtırlar.

Kıpır kıpır bir hareketle, ellerini ve ayaklarını oynatırlar. Arada mızmızlanan ve sesler çıkaran bebeğiniz acıktı demektir. Geceleri derin uykudan uyanıp ağlamaya başlamaları da aç olduklarına işaret eden belirtiler arasındadır.

Yavrunuzda bu tarz durumlar gözlemliyorsanız, bebeğinizin acıktığı anlamına geldiğini unutmayın. Zamanla bu gibi hareketleri gözlemleyerek, bebeğinizin ne zaman aç, ne zaman tok olduğunu çok daha iyi anlayacaksınız.

Yenidoğan Bebeğin Doyduğunu Nasıl Anlarız?

Emme refleksiyle dünyaya gelen miniklerimiz, ilk olarak anne memesiyle tanışır. Hamilelikten sonraki süreçte bebek ve anne birbirini tanımaya devam eder. Anneler, yavrularının anne sütünden nasıl yararlanması ve nasıl beslenmesi gerektiğini bilmek ister.

Bütün bu konular bebeğin doyduğu nasıl anlaşılır? Sorusunu ortaya atar. Bebeğinizin doyduğunu şu durumlara bakarak anlayabilirsiniz:

Güzel bir anne sütünden sonra bebek doyma hissini yaşadıkça, emmekten vazgeçmeye başlar. Bu hareket artık doyduğunun ve meme istemediğinin belirtisidir.

Büyük bir iştahla başladığı anne sütünü, emmeyi yavaşlatarak ve uyuklama haline geçmesiyle sonlandırır. Bebek huzurlu bir uykuya geçiş yaptıysa yeterli miktarda anne sütü aldığını anlayabilirsiniz.

  • Hıçkırmanın Ortaya Çıkışı

Kesin olmamakla beraber, uzmanlara göre bebekler hıçkırdığında, midelerinin dolduğu anlamı ortaya çıkar. Eğer bebeğiniz belli bir süre sonra hıçkırmaya başladıysa doyduğunu anlayabilirsiniz.

Yavrunuz doymaya başladıkça vücudu gevşemeye başlar. Bunu anlamanın en güzel yolu, ellerini açık bir şekilde konumlandırmasıdır. Bu hareket bebeğin tokluktan gevşediğini ve mayıştığını gösterir.

Bebeğin tok olduğu nasıl anlaşılır? Sorusunun en büyük belirtisi, bebeğin ağlamasıdır. Memeyi yaklaştırdığınız zaman emmemekte ısrarcı olup ağlamaya başlarlar.

Bebek, anne sütü aldıktan sonra 2-3 saat kesintisiz uyuyabiliyorsa doymuş demektir. Rahat uyuyamayıp hemen uyanan bebeğiniz, yeterli düzeyde doymamış demektir.

Bebeğin Yeterli Anne Sütü Aldığı Nerden Anlaşılır?

Anneler bebeklerini yeterli düzeyde beslemek için gerekli çabayı veriyor. Yediğiniz her besin, sütünüze geçer ve bebeğiniz aldığınız vitaminleri doğrudan sütünüzden alır. Emzirme döneminde ne yediğiniz bu yüzden oldukça önemlidir. Bu vitaminlerle birlikte bebek, yeteri kadar anne sütü alabiliyor mu? Nasıl anlarız bir bakalım:

Bebeğin Doyduğu Nasıl Anlaşılır?

Anne sütünün yeterliliğini anlamanın en sağlıklı yolu bebeğinizin aylık kilo kazanımının ideal olmasıdır. Gözle görülür bir değişim görmeseniz bile, bebeğinizi doktor kontrollerine götürdüğünüz zaman kilo artışı gözlemleniyor ise, yeterli miktarda beslendiği anlamına gelir. Bebekler doğumdan sonraki büyüme sürecinde; haftada 125 gram, ayda 500 gram ve üzeri alması yeterli beslenmeye işaret eder. Bu artış bebekten bebeğe değişiklik gösterdiği gibi, anne sütünü ne kadar aldığına bağlı olarak da değişir.

Tok olan ve yeterli düzeyde beslenen bebeklerin bezini sık sık kirletir. Günlük 5-8 aralığında bez değişimi yapıyorsanız, bebeğiniz yeterli düzeyde besleniyor demektir. Yumuşak dışkılama gün içinde değişim gösterebilir. Günlük 7-8 kere yumuşak dışkılama görülebilir.

  • Emzirmelerden Sonra Göğüs Yumuşaması

Süt dolu olan göğüsler genellikle sert ve şişkin olur. Anneler bu durumdan rahatsızlık duyabilir. Fakat iyi beslenen bebekler, anne sütünü ne kadar iyi alırsa emzirmeden sonra annenin memesi o kadar yumuşar. Bu da iyi beslenmeye işaret eder.

Yeterli beslenen bebekler, uyku sürelerini açlıklarına göre ayarlayabilirler. İyi bir anne sütü alımından sonra kesintisiz uyur, acıktıklarında uyanırlar. Bu durum zamanla alışkanlık olur ve bebek yeterli beslendiğinde her gün düzenli bir şekilde uykusuna yatabilir.

Daha fazla bilgi için makalemizi ziyaret edebilirsiniz.

Anne Sütünün Yeterliliğini Nasıl Anlarım? – https://www.bebek.com/anne-sutunun-yeterliligi-nasil-anlasilir/

Bebeğin doyduğu nasıl anlaşılır? Sorusunu sizler için cevapladık. Yenidoğan zamanları bebeklerinizin acıkıp acıkmadığını anlamayabilirsiniz. Bu gayet doğal bir durum olmakla beraber, bebeğinizi zamanla tanıyacak ve ne istediğini öğreneceksiniz.

Bebeğinizde günlük olarak beş ve üzerinde bez değişimi olmuyorsa, uyanmada zorluk yaşıyorsa, uyandıktan sonra emmiyorsa, ateşi sık sık yükseliyorsa ve yeterli beslenmediğini düşünüyorsanız, bu gibi durumlarda mutlaka doktorunuza başvurmanızı öneriyoruz.

Yenidoğan Bebeğin Günlük Rutiniile İlgili makalemizi aşağıdaki bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz:

Yenidoğan Bebeğin Günlük Rutini: https://www.bebek.com/yenidogan-bebegin-gunluk-rutini/

Aklınıza takılanları yorum olarak iletebilirsiniz.

Sevgiler.

Miktar esastır

Çok fazla görünebilir ancak bebeğinizin çıkardığı sıvı miktarı düşündüğünüz kadar fazla olmayabilir. Bir yemek kaşığı normaldir ancak çok görünür.

Bebeğiniz bundan daha fazlasını çıkarırsa (veya çıkarma boğulma, öksürme veya hırıltılı solunum gibi solunum belirtileriyle birlikte görülürse), endişelenecek bir durum olup olmadığını doktorunuza sorun. İki yemek kaşığı da normal olabilir.

Bebeğinizin daha az çıkarmasını nasıl sağlayabilirsiniz?

Bebeğinizin daha az çıkarmasına yardımcı olmak için, aşağıdakileri deneyin:
  • Beslerken bebeğinizi daha dik bir pozisyonda tutun.
  • Bebeğinizi beslerken her beş ila 10 dakikada bir gazını çıkartın.
  • Biberonun emziğindeki deliğin fazla büyük olmadığından emin olun (biberonla beslenen bebekler için). Eğer süt biberonu baş aşağı çevirdiğinizde damlamaya devam ederse, delik muhtemelen fazla büyüktür. Emziği daha küçük delikli bir başka emzikle değiştirmeyi deneyin.
  • Bebeğinizi yedikten sonradik tutun. Dolu mide üzerine uzanması bebeğinizin çıkarmasına yol açabilir.
  • Besledikten hemen sonra fazla hareket ettirmekten kaçının.
  • Bebeğinizi sık sık azar azar besleyin.
Ne kadar mamayla ne sıklıkta beslemelisiniz?

Yenidoğan bebekmuhtemelen 24 saatlik zaman diliminde altı ila 10 kez acıkacaktır. Büyüdükçe, midesi de büyüyeceğinden, her öğünde daha fazla yiyecektir ve daha az sıklıkla yiyecektir.

İlk Bir Yılda Öğün Sayısı ve Miktarı1234

YaşGünlük ortalama öğün sayısıÖğün başına ortalama miktar
   
Doğumdan 1 haftaya kadar6-1060–90 ml
1 hafta ila 1 ay7-860-120 ml
1 ila 3 ay5-6120-150 ml
3 ila 6 ay4-5180-210 ml
6 ila 9 ay3-4210-240 ml
9 ila 12 ay3210-240 ml

Bebeğinizi beslemenin en iyi yolu ihtiyacı olduğunu hissettiği kadar yemesine izin vermektir. Eğer yemek seçen bir bebekse ve son beslemenin üzerinden iki saatten fazla süre geçmişse, muhtemelen beslemenin vakti gelmiştir. Çıkarılan sütün hacmi daha fazla ise, bu kusma olduğunu gösterir.

Bebeğin çıkarmasının normal kusmadan farkı nedir?

Eğer çıkarma bebeğinize rahatsızlık veriyorsa ve normalden daha fazla süt çıkartarak zorlanıyorsa, kusuyor olabilir.

Çıkarılan sütün hacmi daha fazla ise, bu kusma olduğunu gösterir. Bebeğiniz bir kereden fazla kusarsa, bu normalde ishali de içeren virüs kaynaklı bir durumdur. Bu virüsler çoğunlukla tehlikeli olmasalar da, vücudun susuz kalmasına neden olabilir.

Bir yaşın altındaki bebeklerde susuz kalma riski daha yüksek olduğundan, bebeğinizin vücudunun susuz kaldığını düşünüyorsanız, hemen doktorunuza danışın.

Ne zaman endişelenmelisiniz?

Bir uyarıcı belirti olabilmesine karşın, ara sıra gözlenen kusma nöbeti çoğunlukla endişe duymayı gerektiren bir neden değildir. Sık sık kusma reflü hastalığını, bağırsak tıkanıklığını, infeksiyonu veya bir protein alerjisigösterebilir. Aşağıdaki durumlarda doktorunuza danışın:

  • Bebeğinizin normalde çıkardığı süt hacmi veya çıkarma şiddeti artarsa
  • Bebeğinizin çıkarması boğulma nöbetlerine veya solunum güçlüğüne (hırıltılı solunum veya öksürme) neden olursa
  • Bebeğinizin çıkarması başka sorunlara yol açarsa (rahatsızlık, huysuzluk, yetersiz kilo artışı, veya kilo kaybı)
  • Bebeğinizin çıkarmasına ateş, ishal, kusmukta kanlı mukus veya karında şişkinlik eşlik ederse
  • Bebeğiniz yeşil veya sarı renkte çıkartırsa
  • Bebeğiniz sıklıkla tazyikli çıkartıyorsa
Bazen 2 haftalık ile 4 aylık arası bebeklerde tekrarlanan kusma midede bir tıkanıklık olduğunu gösterebilir. Eğer bebeğiniz tekrar tekrar kusuyorsa doktorunuzla iletişim kurun:

Mide sorunları Bebekler ishalle birlikte ani kusma nöbetleri geçirdiklerinde, bu normalde bir virüsten kaynaklanır. Bu virüsler genelde tehlikeli olmamalarına rağmen, ciddi bir sorun olabilen vücudun susuz kalmasına yol açabilirler. Vücudun susuz kaldığını gösteren belirtileri ve bunları nasıl önleyeceğinizi bilmeniz önemlidir.

Vücudun susuz kaldığını gösteren belirtiler nelerdir? Eğer bebeğiniz:
  • Normalden daha az bez ıslatıyorsa
  • Çok yorgun veya güçsüz görünüyorsa
  • Gözleri kuru ve çökükse, cildi kuruysa ve az tükrük salgılıyorsa
Bebeğiniz ne kadar küçükse, vücudunun susuz kalması o kadar ciddi bir sorundur. Bebeğiniz hasta olduğunda kaybettiği sıvıyı küçük miktarlarda ve sık sık besleyerek yerine koymanız önemlidir. Çoğu olguda, Pedialyte® gibi bir ağızdan alınan su takviyesi çözeltisi önerilir. Doktorunuzdan öneri isteyin.

Detaylı bilgi almak için "Ufacık Karnında Neler Oluyor?"sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

1. Spangler AK, et al. J Hum Lact. 2008;24:199-205.
2. Behrman RE, et al. Nelson Textbook of Pediatrics. 16th ed. Philadelphia: WB Saunders Co., 2000:165.
3. Samour PQ and King K. Handbook of Pediatric Nutrition. 3rd ed. Sudbury, MA: Jones and Bartlett Publishers, 2005:90.
4. Fomon SJ. Infant Nutrition. 2nd ed. Philadelphia: WB Saunders Co., 1974:24.

* Bu modeller yalnızca erken yeni doğan döneminde ortalama anne sütü alımını göstergesi olarak yararlı olabilir.

​​​​​​​Bebeğinizi doğduğu gibi emzirin

Bebek doğar doğmaz emzirilmelidir. İlk sütün bebeğin bağırsak florasının oluşumu üzerinde büyük katkısı vardır. Ancak esas faydası süt üretimini artırmasıdır. Ayrıca bebek emerken salgılanan hormonlar rahim duvarının kasılmasını tetikler. Bu sayede de doğumdan sonra plasentanın ayrılması daha kolay olur ve rahim kanaması ihtimali en aza iner. Yani ilk sütün sadece bebeğe değil aynı zamanda anneye de faydası vardır.


Emzirme teknikleri: Memelerinizi düzenli olarak değiştirin

Sıklık kadar, bebeği emzirdiğimiz göğüsleri belli bir ritimle değiştirmek de önemli. Çünkü anne sütü her zaman aynı değildir. Süt, bebek ilk emdiğinde daha sıvıdır. Yani memeden ilk önce gelen süt su gibidir, daha çok laktoz (süt şekeri) içerir. Daha sonra ise daha yoğun yağlı bir hal alır, yani az laktoz içerir. Bu nedenle yeni doğan bebeklerde 2 saatte bir, 2.- 3. aydan sonra ise her 3 saatte bir süt verilen göğüs değiştirilmeli. Bu 2 ya da 3 saat içinde bebek isterse 3-4 sefer emebilir. Ama hep aynı göğsü emmelidir. 2-3 saat sonra diğer göğse geçilmelidir. Aksi halde eğer göğüs çok sık değiştirilirse bebek devamlı daha şekerli ve az yağlı olan ilk sütü içeceğinden dolayı hem tam olarak doymaz hem de laktoz fazla olduğundan dolayı gaz ve pişikler olur.

Emzirme süresini sınırlandırmayın

Süreyi sınırlandırma, anne ya da bebeği ilgilendiren tıbbi neden yoksa önerilmez. Anneden bebeğe emme ile süt aktarımı her annede farklı olduğu için süre de her anne ve bebek için değişiklik gösterir. Doğumdan sonra ilk günlerde bebeğin çene kasları güçlü olmadığı için daha uzun sürede memeyi boşaltır. Daha sonraki günlerde bebek memeyi daha hızlı boşaltacağından bu süre kısalabilir. Süre ortalama 30 dakika veya her bir meme için yaklaşık 10-15 dakika olmalıdır.

Uzun süre bebek emzirmek sorunlara neden oluyor

Bebeği anne sütüyle beslemek genellikle 12-24 aya kadar önerilir. Ancak 3 yaş emzirmek için psikolojik sınırdır. 2 yaş sonrasında anne sütü ile beslemek, büyüyen çocukta yeme ve içme sıkıntıları yaratabilir. Çocuğun anneye gerektiğinden fazla bağımlı olmasına ve kişiliğinin gelişmemesine neden olabilir. Ayrıca öz bakım ve becerilerinin gelişmesinde gecikmeye, 2 yaş civarı başlayan inat döneminin uzamasına, çocuğun “hayır” kelimesini geç öğrenmesine de zemin hazırlar. Yine uzun süre emzirme, bebeklerin süt dişlerinde aşınmaya ve uyku problemlerine neden olabilir.

Bebek emzirme anne ile bebek arasındaki bağı güçlendirir

Anne sütü verirken salınan oksitosin hormonu, rahim kasılması ve süt salgısının sağlanması dışında, annelik içgüdüsel davranışları ile ilgili bulunmuştur.

Anneler, annelikten daha fazla haz alır

Emzirme endometriyozisin ilerleme hızını düşürür, osteoporozdan korur, şeker hastalığı olan annenin günlük insülin ihtiyacını azaltır.

Bebeğin doyduğu nasıl anlaşılır?

Bebeğin emme-yutması yavaşlamışsa, memeler yumuşamışsa, bebek rahat görülüyorsa, uykuya daldıysa ve meme başını kendiliğinden bıraktıysa, bebek memeyle oynamaya başlamışsa süt vermeye son verilebilir.

Ne sıklıkla süt emdirilmeli?

Doğumdan sonra ilk 7-10 gün, bebekte fizyolojik tartı kaybı dönemi olduğundan bebeğin ağırlığı doğum tartısının altına düşer, özellikle havaların sıcak olduğu dönemlerde bebekte su kaybı da artacağından bu dönemde sık beslemek çok önemlidir. İlk 15-20 günden sonra bebek kendi emme aralıklarını ve emme süresini kendi belirlemeye başlar, bu dönemden sonra bebeğin isteklerine uygun ama 3-4 saati geçmeyecek aralıklarla beslemek uygun olur. Bebek büyüdükçe ve çene kasları da güçlendikçe daha uzun aralarda ve daha kısa sürede emip doyar.

Bebek emzirme, kansızlık riskini azaltır

Annenin emzirme ile rahim kaslarının kasılmasıyla kanama ve böylece demir eksikliğine bağlı kansızlık riski azalır.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Bebeğin doyduğu nasıl anlaşılır? Ebeveynler için önemli tüyolar…

Yenidoğan

Kaynak: İHA, Fotoğraf: Ingimage

Haber Giriş: 04.01.2021 - 11:24 

nest...

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.